FOLLOWER

9 Mei 2015

Mencari maksud cikai

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mencari maksud cikai


Cikai... bukan satu perkataan baru atau bukan baru dibaca.  Cuma YangBaik sedikit musykil dengan maksud, cara guna dalam ayat dan untuk apa perkataan cikai itu digunakan.  Kenapa nak cari maksud cikai?  Bukan untuk buat thesis jauh sekali untuk tujuan SEO. Sebabnya perkataan cikai itu sendiri tiada dalam kamus google.  Entahlah google nak bagi maksud yang bagaimana untuk perkataan cikai. Sekali lagi YangBaik tewas dengan SEO... sungguh lah tak faham.

Baiklah bagi tujuan mendapatkan maksud yang akademik sikit, maka dengan gigihnya YangBaik pun mendapatkan khidmat encik DBP (Dewan Bahasa dan Pustaka) melalui laman web PRPM.

Nak tahu apa maksud cikai sangat kan...


Nah ... tengok dan baca sendiri.

Maksud cikai

"Cikai atau chikai tidak ada dalam pangkalan data kami. Berkemungkinan kata tersebut merupakan bahasa basahan yang dituturkan dalam komuniti setempat"

Nampak soalan itu ditanya dari tahun 2013 lagi.  Sehingga tahun 2015 masih belum ada jawapan yang akademik.  Berapa tahun tu?  Kiralah sendiri.

Nak tahu juga kenapa YangBaik cari maksud cikai.  Untuk apa susah-susah.

Nih... sebab ni pulak...

Blog cikai


Nak tahu dari entri mana?

Meh baca kat SINI.

Jadi, sekarang ni sedang gigih berusaha untuk buktikan bahawa blog YangBaik bukanlah blog cikai.

Sekian.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda tanggungjawab anda. Komen dan pandangan anda amatlah dihargai. Terima kasih atas pandangan yang diberikan.