Pengikut

29 Disember 2020

Giveaway by Blog Tangan Gebu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway by Blog Tangan Gebu

Lagi sekali dapt peluang... akak join Giveaway by Blog Tangan Gebu.  

Giveaway by Blog Tangan Gebu

Best join giveaway ni, boleh dapat info baru dari pelbagai sudut pandangan blogger.  kerana pemikiran kita tak sama begitu juga pendapat kita juga tidak sama walaupun pada isu yang sama.    Dalam masa yang sama dapat berkenalan dengan blogger baru.

Jom join Giveaway by Blog Tangan Gebu.



Segmen 24 Jam Bloglist #39 MiaLiana.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Pencarian bloglist bagi bulan Januari, Februari dan Mac 2021 di MiaLiana.com bermula pada 10.00 pagi 29/12/2020 sehingga 10.00 pagi 30/12/2020. Semua blogger dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog MiaLiana.com / Like Fanpage MiaLiana.com / Follow Instagram @mialiana (mana-mana yang ada)
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #39 MiaLiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog MiaLiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2020.

** jom support Mia Liana....

24 Disember 2020

Giveaway by Rasyidahsheresimpleblog

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway by Rasyidahsheresimpleblog


Seketika edit blog, tambah apa yang patut.  Paling tambah Senarai Blog (Blog List), senarai lama dah hilang kena cari semula rakan-rakan blogger yang dulu pernah ditempatkan dalam senarai blog utama.  Semasa mencari semuala rakan blogger lama, terjumpa pula posting rakan blogger ni... Giveaway by Rasyidahsheresimpleblog.  Apa lagi kita pun dengan suka hati turut sama meriahkan giveaway Sis Rasyidah.



Giveaway by Rasyidahsheresimpleblog

Masih ada masa lagi... rakan2 yang hendak turut serta boleh klik banner di atas.  Mudah saja


Terima kasih semua.





23 Disember 2020

Semangat kembali pulih setelah blog berjaya kembali ke template asal

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Semangat kembali pulih setelah blog berjaya kembali ke template asal


Semenjak blog ini berubah template, tetiba semangat menjadi luntur.  Walaupun pada asalnya perubahan template blog adalah atas kehendak sendiri.  Namun jiwa blog yang ak berapa kental ini... lama kelamaan menjadi pudar. 

Setelah beberapa ketika berusaha, kali ini hari ini berjaya juga tukar kepada template kuno.. Biarpun kuno jiwaku rasa selesa.  Masih ada beberapa perubahan dan penambahbaikan yang akan dilakukan dari semasa ke semasa. 

Semoga jiwa blogger ini kembali ceria.

Terima kasih semua atas kesudian membaca luahan.



18 September 2020

Semangat yang hilang terbang ke laut

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Semangat yang hilang ke laut


Telah beberapa kali semangat itu hilang
Terbang hilang entah ke mana
Tiada semangat hendak menitipkan sepatah kata
apatah lagi berbaris-baris ayat

Sesekali terasa tenggelam di dasar laut
Karam terhempas dilambung badai

Dipaksakan juga 
Menitipkan apa yang terpendam
Tetapi hilang bersama metafora

Seolah ada hati yang hendak dijaga
Sedangkan sendiri tidak terjaga

Semangat yang hilang terbang ke laut
Laut dalam laut lepas laut merah

Percubaan mengutip semula semangat yang hilang

5 September 2020

Sedikit nasihat untuk hidup kita

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.




"Bila kita selalu sakit, maka rajinlah berpuasa.

Bila kita berwajah gelap, rajinkanlah diri untuk berqiamulail (tahajjud).

Bila kita punya hati yang sempit, maka banyakkan membaca Al-Quran.

Bila kita terlalu susah untuk bahagia, solatlah tepat pada waktunya.

Bila emosi kita sering terganggu, rajinkan berwudhuk dan ber-istighfar.

Bila hati dan jiwa kita gelisah, banyakkan berdoa dan bersukan (beriadah).

Bila kita dalam keadaan stress atau tertekan, seringlah membaca 'La haula wala quwwata illa billah' dan apabila kita merasa rezeki kita teramat sempit, maka perbanyakkanlah bersedekah"
 
Ya Allah. Rahmat-Mu sentiasa mengatasi kemurkaan-Mu. Rahmatilah kami.. Aamiin

Jom Muhasabah Diri

4 September 2020

Hidup bukan sekadar berfikiran positif

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hidup bukan sekadar berfikiran positif.





Hidup bukan sekadar berfikiran positif,
tetapi menerima semuanya dengan penuh kesedaran.

Kita diuji, tanpa sedar kita lupa.
Kita pernah merintih mahu jadi orang yang sabar.
Kita diuji untuk jadi orang yang sabar,
hal yang kita sendiri minta.

Kita diuji, tanpa sedar kita lupa.
Kita pernah merintih mahu jadi orang yang bersyukur.
Kita diuji untuk jadi orang bersyukur,
hal yang kita sendiri minta.

Kita diuji, tanpa sedar kita lupa.
Kita pernah merintih mahu jadi hamba yang beriman.
Kita diuji untuk jadi hamba beriman,
hal yang kita sendiri minta.

Kita diuji, tanpa sedar kita lupa.
Kita pernah merintih mahu ke ke syurga.
Kita diuji untuk jalan kesyurga,
hal yang kita sendiri juga minta.

Hakikat hidup setiap yang berlaku,
bila lihat dengan hati,
ketika itulah keberlimpahan fikiran akan hadir.

Allah pilih hijab kita dibuka.

Saat beban hidup terasa berat sekali amalkan zikir ini.

Rugi tidak diamalkan, ia antara amalan hidup Ustaz Dato' Ismail Kamus sepanjang hidup beliau.
.
وَجَعَلْتُ لَهُ مَالًا مَّمْدُودًا

Dan Aku jadikan baginya harta kekayaan yang banyak.
(Al Muddasir: 12)
*Baca waktu pagi 313 kali.


Salam Jumaat.  Hidup bukan sekadar berfikiran positif.

3 September 2020

Senarai Blog September Oktober dan November 2020

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Senarai Blog September Oktober dan November 2020




Maaf atas kelewatan mengeluarkan senarai nama pemenang blog list bagi  Segmen Bloglist Pertama Blog SalatulZarida. Ada beberapa kekangan yang tidak dapat dielakkan.  Semoga rakan blogger selaku peserta segmen ini tidak patah hati.


Rakan Blogger


Semua rakan blogger yang menyertai segmen ini ditelakkan di dalam satu senarai yang diberi nama Blog List September Oktober November.

Senarai penuh peserta telah dikemaskini di SINI.

Kepada semua rakan blogger yang menyertai segmen pertama kali ini diucapkan ribuan terima kasih tidak terhingga.  Semoga diberi kesempatan dan ruang untuk mengadakan segmen seperti ini pada masa akan datang.  Sebarang kekurangan dan kesilapan datangnya dari saya sendiri. Semua kekurangan yang ada akan diperbaiki dari semasa ke semasa.

Terima kasih semua atas sokongan.  Jom blogwalking ke senarai blog yang tersenarai.

Bulan 9 Adalah Bulan Keemasan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 

Bulan 9 Adalah Bulan Keemasan


Bulan September datang lagi dan pasti akan datang lagi dan lagi pada setiap tahun bila tiba masanya. Agak lewat saya buat posting untuk bulan ini, berikutan kekangan kesihatan dan juga pelbagai helah dunia.  Namun diharapkan kehadiran bulan September pada kali ini memberi nafas baru dan kekuatan serta kesejahteraan kepada kita semua.  Sudah hampir tujuh bulan kita berhadapan dengan musibah covid-19.  



Bulan 9 Adalah Bulan Keemasan


Kenapa?  Bagi ahli pengamal Metafizik, mereka berpandangan demikian kerana September merupakan kemuncak dari angka 2 hingga 9.

Justeru, bagi ahli perniagaan, inilah masanya untuk merebut segala peluang yang datang.  Jangan dilepaskan.  Tapi ingat, jangan sampai tersalah pilih peluang.  Memandangkan scammer  juga banyak menawarkan peluang yang berasakan penipuan pada bulan ini.

Semoga kita semua dikurniakan kekuatan dalam mengharungi kehidupan dan seteruskan dikurniakan kecekalan dalam mendepani musibah yang tidak diundang,

25 Ogos 2020

Senarai Peserta Segmen Bloglist Pertama Blog SalatulZarida

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Senarai Peserta Segmen Bloglist Pertama Blog SalatulZarida


Alhamdulillah diberi kesempatan dan peluang untuk update senarai peserta segmen.  Agak terlewat sikit saya senaraikan peserta Segmen. Link segmen ada di SINI.   Terima kasih kepada rakan blogger atas sokongan ke atas segmen ini.



Senarai Peserta Segmen Bloglist Pertama Blog SalatulZarida


  1. https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  2. https://www.mialiana.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  3. https://ikashoid.blogspot.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  4. https://zieyaweasley.blogspot.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  5. https://sheilaarshad.blogspot.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html?m=1
  6. https://pemudattbc.blogspot.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  7. https://webayas.blogspot.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  8. https://nurain-syahirah.blogspot.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  9. http://www.syamimisaad.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  10. https://akusanglagenda99.blogspot.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  11. http://zzzyy.blogspot.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  12. https://tetikusmerah.blogspot.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  13. http://www.duniashida.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  14. https://www.shikinrazali.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  15. https://www.templateppt.eu.org/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  16. https://unprivatediarytyping.blogspot.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  17. http://www.mamapipie.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  18. https://www.farhanajafri.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  19. https://www.rubiahkadir.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  20. https://adindabaizuramazlan.blogspot.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  21. https://belogsjm.blogspot.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  22. https://www.shimajelani.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog-salatulzarida.html
  23. https://kogoro-mauru.blogspot.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
  24. https://www.tiarasaphire.com/2020/08/pencarian-bloglist-ini-dibuat-bagi.html 
  25. http://www.ombakbergigi.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
Senarai dikemaskini pada 3 September 2020.

Terima kasih atas sokongan anda semua untuk entri ini.  Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Ogos 2020.  Jom sertai beramai-ramai Segmen Bloglist Pertama Blog SalatulZarida


20 Ogos 2020

Segmen Bloglist Pertama Blog SalatulZarida

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Segmen Bloglist Pertama Blog SalatulZarida


Segmen bloglist ini pertama kali saya anjurkan di blog SalatulZarida.  Segmen ini diadakan bagi mendapatkan seramai mungkin penyertaan rakan blogger seMalaysia dan seterusnya dimasukkan dalam bloglist.  Bloglist blog ini perlu diwujudkan semula kerana ia telah hilang semasa update template baru.  Agak lama juga blog ini ditinggalkan tanpa bloglist... terasa hambar.  Nak blogwalking pun dah semakin kedaung.




Pencarian bloglist ini dibuat bagi bulan September, Oktober dan November 2020 di blog salatulzarida.blogspot.com bermula pada 20 Ogos 2020 sehingga 30 Ogos 2020, tepat jam 6.00 petang.  Semua blogger Malaysia dijemput join.

Syarat-syaratnya



  1. Follow blog salatulzarida.blogspot.com, follow instagram salatulzarida 
  2. Buat entri bertajuk Segmen Bloglist Pertama Blog SalatulZarida
  3. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen di entri SINI


Syarat yang mudah dan ringkas kan?

Beberapa blog yang bertuah akan dipilih untuk dimasukkan ke dalam bloglist.  Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Ogos 2020.

Terima kasih atas sokongan anda semua untuk entri ini.

Jom sertai beramai-ramai  Segmen Bloglist Pertama Blog SalatulZarida


19 Ogos 2020

Hari terakhir dalam tahun 1441 Hijrah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hari terakhir dalam tahun 1441 Hijrah | Wordless Wednesday





Hari terakhir dalam tahun 1441 Hijrah | Wordless Wednesday

17 Ogos 2020

[Novel] Secangkir teh pengubat letih

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Secangkir teh pengubat letih


[Novel] Secangkir teh pengubat letih 


Ketika ini sedang menikmati secawan teh pengubat sakit kepala.  Dari semalam kepala ini berpusing² seolah perahu nelayan dilambung ombak musim tengkujuh. 

Terbaca petikan buku ini...  Terus berkenan pula hendak dikongsikan bersama pembaca blog ini. 

Naah... Hayati bersama petikan buku ini, Secangkir teh pengubat letih.   

Buku Genre Travelog


Membaca buku-buku dalam genre travelog bukan saja membawa kita melayari erti kembara yang dilalui oleh penulisnya, tetapi dalam waktu yang sama mempelajari tentang budaya atau perbuatan masyarakat setempat.

Jika orang Malaysia banyak berkias dalam bahasanya, orang Turki pula berkias dalam perbuatannya.

Antaranya,

“Jika kita masuk ke rumah yang karpetnya diterbalikkan, makan janganlah dilama-lamakan duduknya kita di situ. Selesaikan mana yang patut, dan tuan rumah jangan disinggung.”

Itu tanda kedatangan yang tidak disukai.

“Dan... jika rombongan datang meminang, jawapan si perempuan yang empunya diri, dijawab dengan kopi.”

Jika kopinya pahit, tiada gula, tanda tidak setujulah.
Tapi jika kopinya manis, itu tanda setuju.

“Aduh, malangnya kalau si perempuan terlupa gula dengan tidak sengaja.”

Antara dialog yang ada dalam buku Secangkir Teh Pengubat Letih, Ustaz Hasrizal Abdul Jamil pada halaman 113.

Membaca buku begini, sedikit sebanyak membuat diri mengembara ke tanah asing. Negara yang tak pernah didatangi sebelum ini. Sedikit sebanyak menambah ilmu baru dan tersemat dalam kepala. Esok lusa ada rezeki, berkesempatan datang ke Turki, kiasan begini boleh jadi modal berbicara dengan penduduk setempat.

Indahnya apabila membaca. Apatah lagi ianya bahan bacaan yang sedap dibaca. Melayang rasa jiwa membaca setiap bait ayat yang ditulis bak mengembara dalam diam.

Naskhah hebat Ustaz Hasrizal dalam buku travelog tarbiah beliau memang wajib ada dalam rak buku anda semua.

Sudahkah anda miliki satu?

Berbeza agama dan latarbelakang


Sarah is a Muslim girl faced with challenges and obstacles to remain true to her religion. Whilst she endures hardship, she also found friendship and love.

Jonah is the 'modern day' Rome and enjoys the company of women but when he met Sarah, his whole world changed.

Both are from different background and religion but yet their path kept crossing. Is it fate or just coincidence?


Untuk tempahan dan pertanyaan



Telegram : @qausar.thebooknivore 📚




#rindubaupohontin #secangkirtehpengubatletih #dihamparanshamrock #dihamparanshamrockkuserunamamu #bukujt #hasrizalabduljamil #hasrizaljamil #hasrizal #ustazhasrizal #malaysiamembaca

12 Ogos 2020

Victoria's Secret Combo Merdeka 2020

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Victoria's Secret Combo Merdeka 2020



















Victoria's Secret Combo Merdeka 2020 | Wordless Wednesday
.

11 Ogos 2020

Segmen: Giveaway dan Mencari Bloglist bynadiajamhari

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen: Giveaway dan Mencari Bloglist bynadiajamhari


Entri segmen pertama bagi sempena template baru.  Bila dah template baru, kena panjang banyak sikit pengisiannya... seperti yang dinasihatkan oleh sifu.  Kalau ikut kita nak tempek banner dan letak link saja, senang kerja.  Nampak sangat sibuk ke malas?

Eh... kita ni nak cerita pasal Segmen: Giveaway dan Mencari Bloglist bynadiajamhari.  Segmeni ini dianjurkan oleh rakan blogger Nadia Jamhari.  Rakan blogger ini meraikan followernya... jadi kita pun diraikan sama. Terima kasih juga kepadan rakan blogger Mialiana kerana kongsi entri segmen.



Segmen: Giveaway dan Mencari Bloglist bynadiajamhari


Sebab saya join segmen ini

1.  Kerana meraikan rakan blogger, mengembirakan rakan blogger bagi menambahkan senarai peserta
2.  Kerana saya suka join segmen, selain dari buat entri baru segmen juga dapat bagi idea buat entri blog.
3.  Kerana dapat berkenalan dengan blogger baru dan mengekalkan persahabatan dengan blogger yang telah lama kenal.
4.  Kerana segmen ini dapat menambah trafik dari rakan blogger yang menyertai segmen ini.
5. Kerana segmen ini menawarkan bodymist 250ml jenama victoria secret dan bloglist


Jom klik banner di atas dan kita raikan bersama Segmen: Giveaway dan Mencari Bloglist bynadiajamhari.


.



10 sifat mazmumah yang perlu dijauhi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



10 sifat mazmumah yang perlu dijauhi


Sifat mazmumah adalah sifat yang tercela iaitu sifat buruk dan ianya perlu dijauhi.  Berusaha sehabis baik dan sekuat-kuatnya untuk menjauhi sifat-sifat tercela ini. 



Berikut adalah ringkasan sifat tercelea seperti yang disenaraikan oleh Imam Al-Ghazali ra dalam kitabnya Minhajul Abidin :

1. Takbur - cakap besar.

2. 'Ujub - merasakan diri hebat dari orang lain (bangga serta hairan dengan diri sendiri)

3. Riya' - suka menunjuk-nunjukkan amalan serta kehebatan diri.

4. Hubbul Jah - sukakan kemegahan (gila glamour).

5. Hubbud dunya - Gila dunia

6. Bakhil - kedekut, tamak haloba

7. Hasad - Dengki, tak boleh ada orang yang lebih darinya.

8. Syahrut Ta'am - kuat makan.

9. Ghadab - Sifat pemarah (panas baran)

10. Pendendam


Semoga kita dapat menjauhi sifat-sifat yang tercela ini.


10 Ogos 2020

Berjaya juga tukar template blog

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Berjaya juga tukar template blog


Alhamdulillah, berjaya juga menukar template blog dengan bantuan rakan blogger.  Pernah beberapa menukar sendiri template blog tetapi tidak berjaya.  Dalam beberapa kali percubaan berkenaan pernah juga terasa blog seperti telah di'block'.  Lansung tak tak ingat dan tak tahu nak buat apa, lama juga menyepi sambil mencari penyelesaian.  Sudahnya kembali kepada template asal.  Akibat daripada pertukaran template itu jugalah beberapa fungsi blog telah hilang atau mungkin juga kerana kesilapan dalam koding... maklumlah tak mahir.  Apa yang penting walaupun blog tak berapa stabil, masih juga boleh beroperasi dengan seadanya.


Gambaran template baru

Berikut adalah paparan ringkas blog Zarida Ishak.  Biar ringkas asal mudah difahami dan senang nak ingat.


Atas


Tengah


Tengah juga


Masih adalah lagi 'pengaki' atau footer dibawahnya, tetapi tidak dipaparkan di sini.

Sementara nak mendapatkan wajah template ini, hampir juga saya menyerah kerana tidak berapa suka dengan beberapa perkara.  Seperti biasalah perkara baru kita perlu hadam dan terima dengan hati yang terbuka.  Akhirnya jadilah seperti yang dilihat sekarang.

Semoga dengan template baru ini, blog ini akan menambah impak positif dan x-faxtor kepada saya.  Kenapa?  Kerana template baru ini ada beberapa kelebihan dari template asas yang asal. 

Namun, kemungkinan akan ada juga perubahan ke atas paparan dan pengisian blog ini dari semasa ke semasa mengikut perkembangan dan keperluan lain yang difikirkan perlu.  Buat masa ini, saya perlu hadam dan sayang dengan template ini.  Sudah tentu saya sayang dengan blog saya... walaupun nama asalnya telah berubah.  Nanti saya cuba ceritakan bagaimana saya menukar nama blog ini dari nama pertamanya.

Terima kasih atas sokongan semua sehingga saya Berjaya juga tukar template blog.







6 Ogos 2020

Memang ada harinya kau akan terasa hari yang teruk

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Memang ada harinya kau akan terasa hari yang teruk


Memang ada harinya kau akan terasa ada hari yang teruk atau Bad Day,  di mana segala apa yang kau lakukan, ianya tidak menjadi.  Segalanya bermula boleh jadi pada waktu pagi ketika bersiap atau lebih awal lagi ketika mandi.  Dari mana punca dan mula juga tidak dapat dikenalpasti.  Boleh jadi kerana 'angin' sendiri atau boleh jadi berpunca dari mimpi malam tadi yang tak dapat nak dihuraikankan.  Segalanya seperti tidak kena dan tidak sesuai.




Cara yang terbaik adalah cepat-cepat istighfar dan muhasabah diri.  Dengan cara ini hari yang 'teruk' itu mungkin tidak akan hilang tetapi kita akan rasa lega sikit dan terasa kuat untuk menempuh hari yang 'teruk'.

Cubalah...


Setiap hari yang datang adalah hari yang berharga

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Setiap hari yang datang adalah hari yang berharga


اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى آله واصحابه وسلم

Setiap hari yang datang adalah hari yang berharga.  Semoga kita senantiasa berada dalam rahmat, taufik dan hidayah Nya.

#KitajagaKita
#PrayertoremoveCovid19
#KitajagaIman



Bilamana kita melihat kepada awan yg berarak, langit yg membiru, rumput yg menghijau, pepohon yg melambai maka lantas akan teringat akan kekuasaan dan kehebatan Allah.




Lihat kejadian langit dan bumi




Firman Allah dalam surah Ali Imran ayat 190-191 yg bermaksud:

“Sesungguhnya pada kejadian langit, bumi dan peredaran malam siang adalah sebagai tanda kekuasaan Allah bagi kaum yang berfikir. Mereka yang mana mengingati Allah dalam keadaan mereka berdiri, duduk, dan baring. Dan mereka memikirkan pada kejadian langit dan bumi lalu mereka mengatakan Wahai Tuhan kami sesungguhnya tidak engkau lakukan semua ini sia-sia, maha suci Engkau maka jauhkan kami daripada azab api neraka.”

Lihatlah alam ini nescaya kita akan merasakan kerdilnya kita di hadapan Allah.

Sesungguhnya beruntunglah mereka yg mana mengingati Allah dalam setiap keadaan.

Justeru dengan kita merenung penciptaan langit dan bumi, peredaran siang dan malam akan mendekatkan diri kita kepada Allah.

Kebesaran Allah akan meresap masuk dalam jiwa kita.

Maka hilanglah segala kebesaran dunia, harta pangkat, wang berjuta semuanya tenggelam dek kehebatan Allah.



Doa anak yang soleh




 رَبِّ اغْفِرْ لِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِيْ صَغِيْرًا 

Ya Allah, ampunilah aku dan kedua orang tuaku, serta berilah rahmat kepada kedua-duanya, sebagaimana mereka mendidikku pada waktu kecil. Aamiin.


Terima kasih.  Setiap hari yang datang adalah hari yang berharga

5 Ogos 2020

Perkara yang menjadikan terasa manisnya Iman

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Perkara yang menjadikan terasa manisnya Iman


Hidup sehari-hari kadang-kadang mendatangkan rasa jemu, resah dan gelisah.  Ada harinya terasa seperti tidak lengkap malahan terasa kosong.  Ulama pernah berpesan jangan biarkan perasaan tidak selesa itu berada lama.  Bila saja terasa seperti yang tiada tidak kena dan tidak lengkap segeralah muhasabah diri.  Paling tidak dengarlah bacaan al-quran sebagai halwa telinga.  Selalunya orang perempuan yang suka sangat layan perasaan ni.  Jangan dibiarkan... kelak rosak diri.




Bagaimana nak rasa manisnya Iman

1.  Mencintai Allah dan Rasul lebih dari yang lain.


Bagaimana?  Pada peringkat awal mungkin akan terasa sedikit kesukaran.  Untuk memupuk cinta itu selalu melihat al-quran, bacalah sebaris dua ayat al-quran dan cuba fahami maksudnya.  Rasa ini mungkin tidak sama semasa membaca novel atau kisah artis K-Pop.  Mengapa minat dengan k-Pop itu lebih mendalam.  Saya tidak dapat meletakkan perasaan itu di sini kerana saya bukanlah peminat K-Pop.  Baiklah, kalau bukan K-Pop apa jua yang menjadi minat berlebihan atau taksub, cuba ingat semula kenapa dan bandingkan dengan perasaan taksubnya kita kepada sesuatu itu.


2.  Mencintai seseorang hanya kerana Allah.  


Pelik atau hairan?  Sesuatu yang harus diselami dan difahami.  Perlu ingat dan faham bahawa setiap sesuatu yang wujud itu penciptanya adalah Allah.

3.  Benci kerapa kekufuran.  


Setiap dari kita pastinya tidak lari dari buat salah.  Sewajarnya kita bersyukur kerana segera dikurniakan hidayah dan kembali ke jalan yang benar jalan yang diredhai Allah.  Kita pastinya tidak mahu kesalahan yang sama berulang lagi.  Justeru adalah lebih baik kesilapan yang lalu itu tidak dikenang dan diulang semula.  Padamkan saja dari memori apa sahaja yang berkaitan dengan kesilapan itu.  Sekali memori itu kembali semula segeralah istighfar dan iktikad dalam diri tidak mahu lagi berulang kesilapan yang sama.  Yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan.


Titipan doa


Ya Allah, kurniakan kepada kami sebelum kematian taubat, ketika kematian syahadah, setelah kematian jannah.

Ya Allah kurniakan kepada kami husnul khatimah, Ya Allah kurniakan kepada kami saat kematian itu kami sedang sujud kepada kamu ya rab.

 Ya Allah, kami pohon kepada Mu di tetapkan pendirian kami saat di soal oleh malaikat munkar dan nakir itu

 Ya Allah, jadikanlah kubur kami diantara taman kepada taman syurgaMu dan usahlah kamu jadikan kubur kami diantara gaung diantara gaung neraka Mu Ya Allah.


Perkara yang menjadikan terasa manisnya Iman

4 Ogos 2020

7 sebab amalan kita tidak diterima di setiap lapisan langit

Assalamualaikum dan Selamat sejahtera


7  sebab amalan kita tidak diterima di setiap lapisan langit

Seperti biasa dan semua orang sentiasa mahukan yang terbaik dalam hidup di sini dan di sana.  Namun dalam aktiviti seharian kita ada amalan-amalan tertentu yang menyebabkan amalan baik yang kita lakukan tidak sampai ke tempat yang sepatutnya. 


1. Lapisan Langit Pertama: Mengumpat.
2. Lapisan Langit Ke-2 : Amalan untuk keuntungan dunia semata-mata.
3. Lapisan Langit Ke-3 : Sombong atau Takabbur.
4. Lapisan Langit Ke-4 : Ujub.
5. Lapisan Langit Ke-5 : Dengki.
6. Lapisan Langit Ke-6 : Tidak berbelas kasihan kepada orang lain.
7. Lapisan Langit Ke-7 : Riak.



Semoga dijauhkan dari Riak


Menurut Imam Al-Ghazali, riak boleh berlaku dalam 12 perkara iaitu:

1. Riak dalam ibadat.
2. Riak dalam ilmu.
3. Riak dalam amalan.
4. Riak dalam kata-kata.
5. Riak bila berzuhud.
6. Riak dengan harta.
7. Riak kerana pangkat.
8. Riak dengan pencapaian.
9. Riak dengan kebolehan.
10. Riak dengan kecantikan tubuh badan.
11. Riak dengan suara yang lunak merdu.
12. Riak dengan kumpulan yang disertai.

Akhir sekali, apabila amalan yang dihadapkan kepada Allah melepasi kesemua 7 lapisan langit, ada satu lagi sebab mengapa amalan kita ditolak oleh Allah SWT. Sebab amalan kita ditolak setelah melepasi 7 lapisan langit ialah amalan yang tidak disertai keikhlasan.

 - Petikan hadis daripada Muaz bin Jabal.

Muhasabah diri.

30 Julai 2020

Hari Raya Aidiladha 2020 Norma Baharu

Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya Aidiladha


Hari Raya Aidiladha 2020 Norma Baharu


.اَللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ،
 لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ،
 اَللهُ أَكْبَرُ وَالِلَّهِ الْحَمْدُ.

 اَللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ،
 اَللهُ أَكْبَرُ،
 اَللهُ أَكْبَرُ كَبِيْرًا وَالْحَمْدُ لِلَّهِ كَثِيْرًا
 وَسُبْحَانَ اللَّهِ بُكْرَةً وَأَصِيْلاً،
 لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَلاَ نَعْبُدُ إِلاَّ إِيَّاهُ مُخْلِصِيْنَ لَهُ الدِّيْنَ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُوْنَ،
 لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ صَدَقَ وَعْدَهُ وَنَصَرَ عَبْدَهُ وَأَعَزَّ جُنْدَهُ وَهَزَمَ اْلأَحْزَابَ وَحْدَهُ،
 لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ وَالِلَّهِ الْحَمْدُ.
Indah langit kerana awan,
Indah laut kerana kebiruan,
Indah Aidilfitri kerana kemaafan,
Indah Aidiladha kerana pengorbanan.

Dengan ingatan tulus ikhlas, disusun sepuluh jari  memohon ampun dan maaf tersalah laku, terkasar bahasa...

ADAB DAN SUNNAH NABI SAW


Daripada Jubair bin Nufair r.a berkata bahawa jika para sahabat r.hum bertemu dengan Hari Eid (Aidilfitri atau Aidiladha), mereka saling mengucapkan,

“Taqabbalallahu minna wa minka (Semoga Allah menerima amalku dan amal kalian).”

Daripada Wathilah bin Al-Aqsa r.a berkata ketika beliau bertemu Rasulullah s.a.w pada Hari Raya beliau mengucapkan,

"Taqabbalallahu minna wa minka",

Dan baginda menjawab,

“Taqabbalallahu minna wa minka.”

[Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim]

🌟Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha




Nilai senyum pada hati

Assalamualaikum dan salam sejahtera 


Nilai senyum pada hati


Senyum sebagai sedekah dalam masa yang sama senyum juga mampu menutup hati yang gundah.  Senyum ada banyak jenis, antaranya senyum sumbing, senyum kambing, senyum kelat dan macam2 lagi senyum yang boleh diaplikasikan.



Ada apa dengan senyum

Hikmah Senyum
SENYUM itu indah dan
memperindah wajah, karena
wajah yang tersenyum
mencerminkan perasaan yang
tenang.


SENYUM itu ibadah yang paling
mudah dilakukan, tetapi mampu
menyempurnakan kemuliaan
akhlak.



SENYUM itu adalah kecantikan yang lahir dari hati dan jiwa ,
anugerah yang bisa
menenangkan perasaan,
menyejukkan dan menentramkan
hati yang gelisah


Tersenyumlah
setidaknya kau mengerti
hidup bukan untuk dikeluhkan
namun untuk diperjuangkan demi meraih kebaikan..



29 Julai 2020

Apa lagi pesanan Abah untuk hari ini

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Apa lagi pesanan Abah untuk hari ini


Kemunculan yang sentiasa ditunggu dalam debar bahkan penuh pengharapan.




Pengumuman Lanjutan Moratorium dan Bantuan Bank Bersasar
29 Julai 2020, 3.00 petang

Semoga kemunculan Abah pada petang ini membawa khabar gembira untuk semua.

Menunggu dalam debar... Apa lagi pesanan Abah untuk hari ini

Wordless Wednesday | Jaga Kesihatan Mental

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Wordless Wednesday | Jaga Kesihatan Mental





😊

28 Julai 2020

Ibadah yang sangat luar biasa andai kita mampu mengerjakannya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Ibadah yang sangat luar biasa andai kita mampu mengerjakannya


Puasa sunah Tarwiyah dan Arafah sangat dianjurkan bagi umat muslim sedunia, agar kita dapat turut merasakan nikmatnya seperti yang dirasakan oleh para jama’ah haji. Namun, bagi jamaah haji sendiri haram hukumnya untuk berpuasa di hari Arafah 9 Dzulhijjah.

Adapun yang dimaksud dengan puasa Arafah adalah (Mengetahui) puasa yang dilaksanakan pada hari Arafah yakni pada tanggal 9 Dzulhijjah yaitu hari pada saat jama’ah haji melakukan wukuf dipadang Arafah.

Dan Puasa Tarwiyah adalah (Merenung atau berpikir) puasa yang dilaksanakan pada hari tarwiyah yakni 8 Dzulhijjah, hari sebelum hari wukuf.





KEUTAMAAN PUASA TARWIYAH DAN AROFAH


Adapun keutamaan puasa sunah Tarwiyah (8 Dzulhijjah) dan Arofah (9 Dzulhijjah) bagi orang yang tidak melaksanakan ibadah haji berdasarkan beberapa hadist Nabi Muhammad SAW adalah:

1. Barang siapa yang menjalankan Puasa Tarwiyah akan dihapus dosa satu tahun yang lalu yang telah terlewati.

2. Sedangkan yang berpuasa di hari Arofah akan dihapus dosa dua tahun (1 tahun yang lalu dan 1 tahun yang akan datang)

3. Dan yang melaksanakan dua puasa ini akan dianugrahi oleh Allah SWT dengan 10 macam kemuliaan, yaitu:

  1. Allah akan memberi keberkahan pada kehidupannya.
  2. Allah akan menambah harta.
  3. Allah akan menjamin kehidupan rumah tangganya.
  4. Allah akan membersihkan dirinya dari segala dosa dan kesalahan yang telah lalu.
  5. Allah akan melipat gandakan amal dan ibadahnya.
  6. Allah akan memudahkan kematiannya.
  7. Allah akan menerangi kuburnya selama di alam Barzah.
  8. Allah akan memberatkan timbangan amal baiknya di Padang Mahsyar.
  9. Allah akan menyelamatkannya dari kejatuhan kedudukan di dunia ini.
  10. Allah akan menaikkan martabatnya di sisi Allah SWT.

Alangkah banyak keberkahan dan kebahagiaan yang Allah berikan bagi orang yang menjalankan puasa Tarwiyah dan Arofah. Semoga kita termasuk di dalamnya.

NIAT


Do'a Niat Puasa Tarwiyah

ﻧﻮﻳﺖ ﺻﻮﻡ ﺗﺮﻭﻳﻪ ﺳﻨﺔ ﻟﻠﻪ ﺗﻌﺎﻟﻰ

NAWAITU SAUMA TARWIYAH SUNNATAN LILLAHI TA’ALAH
“Saya niat puasa Tarwiyah, sunnah karena Allah ta’ala”


Do'a Niat Puasa Arafah

ﻧﻮﻳﺖ ﺻﻮﻡ ﻋﺮﻓﺔ ﺳﻨﺔ ﻟﻠﻪ ﺗﻌﺎﻟﻰ
              
NAWAITU SAUMA ARAFAH SUNNATAN LILLAHI TA’ALAH
“Saya niat puasa Arofah , sunnah karena Allah ta’ala”



Sumber: Petikan utama dari Lensa Islam dan lain-lain


 IBADAH YANG SANGAT LUAR BIASA ANDAI KITA MAMPU MENGERJAKANNYA

27 Julai 2020

Topeng muka kain buat sendiri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Topeng muka kain buat sendiri



Minggu lepas, 22 Julai 2020 hari Rabu bermulanya sesi persekolahan bagi sekolah rendah untuk pelajar darjah 1, 2, 3 dan 4.  Seminggu sebelumnya bermula sesi sekolah untuk pelajar sekolah menengah.  Amat terasa sungguh sesi yang agak kelam kabut, manakan tidak hampir 3 bulan anak-anal berehat panjang di rumah.  Yang anehnya, ibu pula yang terasa gusar dan gelisah bila sesi persekolah bermula.  Perasaan anak-anak?  Nampak seperti gembira, mungkin diluaran sahaja dan tidak menampakkan dalamannya.  Masing-masing ada perasaan dan kebimbangan tersendiri.  Tiada siapa yang dapat menggambarkan dengan terang dan jelas.

Tidak mengapa.  Layankan sahaja perasaan masing-masing.  Kerana kehidupan mesti diteruskan dalam apa jua keadaan dan situasi.  Yang penting kita patuhi tatacara operasi standard (standard operating procedure - SOP) yang telah ditetapkan oleh pihak berwajib.

Hendak dijadikan cerita, topeng muka untuk anak sekolah menengah telah dibelikan terlebih dahulu.  Ada topeng muka pakai buang dan juga topeng muka kain.  Terlupa pula anak-anak yang bersekolah rendah belum disediakan lagi. Saiz topeng muka untuk anak-anak bersekolah rendah tidak sama dengan topeng muka orang dewasa, malahan tidak banyak pilihan pula.  Maka ibu pun dengan gigihnya menguatkan semangat untuk menjahit sendiri topeng muka untuk anak-anak sekolah rendah.  


Topeng muka kain
Topeng muka kain buat sendiri

Alhamdulillah, berjaya juga menyiapkan 4 set topeng muka jahit sendiri.  Ada 2 jenis, sangkut di telinga untuk anak lelaki dan tali keliling untuk anak perempuan kerana memakai tudung.  

Telah dipesan kepada anak-anak cara memakai dan setiap kali pulang sekolah mesti basuh.  Pesan juga cara membuka dan menyimpan.  Disediakan juga topeng tambahan berserta beg plastik untuk menyimpan topeng sekiranya topeng yang dipakai ini kotor.

Banyak juga SOP yang mesti dipatuhi.  Semoga anak-anak dapat hadam dengan norma baharu ini.

#kitajagakita

Selamat sudah Topeng muka kain buat sendiri.

Bermulanya pada hari Isnin

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Bermulanya pada hari Isnin




Bismillah
Semoga Allah membimbing setiap langkah
sehingga apapun yang aku lakukan menjadi berkah
dan apapun yang aku usahakan berbuah indah.


Kerana sebahagian daripada kita bekerja dengan rasminya Bermulanya pada hari Isnin.


24 Julai 2020

Giveaway..Mylife...Alhamdulillah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 





Giveaway..Mylife...Alhamdulillah


Penyertaan saat akhir, sebab baru tau.... masih ada masa berbaki beberapa jam lagi.
Terima kasih kepada rakan blogger Hadiah Bintang Jatuh  
yang telah memperkenalkan giveaway ini.

Dengan gemibiranya akak pun terjebak juga untuk join giveaway ini.
Sebagai tanda sokongan kepada rakan blogger Jari Boloq
Jom selusuri apa yang ada sebalik Giveaway..Mylife...Alhamdulillah


Giveaway..Mylife...Alhamdulillah


Tak sabar juga tunggu keputusan giveaway, katanya nak umum malam ni.  Ada rezeki ada lah yer.

Apa-apa pun akak gembira join giveaway ini kerana dapat kenal ramai lagi blogger baru.

Terima kasih kerana kongsi masa untuk Giveaway..Mylife...Alhamdulillah.

.

Saat sukar menghadapi ujian

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Saat sukar menghadapi ujian


Saat sukar menghadapi ujian.. lafazkanlah..

“Robbish rohli sodri wayasirli amri wahlul uqdatamilisaani yafqahu qauli..” 
ertinya, "Ya Robbi, lapangkanlah dadaku, mudahkan urusanku ya Rabb, dan lepaskanlah kekakuan dalam lidahku.."

Semoga Allah permudahkan urusan kita, didunia dan diakhirat.


Allah ciptakan kita ni sebenarnya untuk hidup tenang-tenang buat ibadah,
bawa bekal ke alam akhirat tau.
Tapi sebaliknya jadi pada ramai dari kita sekarang.
Lebih fokus kepada mencari dunia dan dapat penat.

Hidup dengan ikut aturan Allah, kita live effortlessly.

Kalau nak di analogikan, bayangkan sungai yang mengalir dari atas ke bawah.

Kalau kita nak turun ikut arus dari atas ke bawah, 
sangat mudah alirannya kan. Licin je senang sangat.

Tapi kalau kita ni nak naik dari bawah sungai ke atas,
struggle payah kan nak naik?

Begitulah, kalau kita nak hidup ikut arus (jalan Allah),
hidup ini sangat mudah sebenarnya.

Yang menjadikan susah bila kita lawan arus tu dengan langgar perintah Allah 
dan ambil lewa suruhanNya.

Hidup kita ini bila kita melawan arus,
dengan kata mudahnya kita melanggar sunnatullah.
Semuanya akan jadi seumpama debu-debu berterbangan.
.
.
Demi Allah, tiada seorang pun yang berbaik sangka kepada Allah,
melainkan pasti akan memberikan kepadanya apa yang ia sangkakan.

Sebab, semua kebaikan itu ada dalam genggaman Allah.

Apabila Allah sudah memberi husnudzonNya,
bererti Allah akan memberi apa yang disangkakannya itu.
-Abdullah bin Mas'd


Semoga bermanfaat.  Sama-sama muhasabah diri, Saat sukar menghadapi ujian.


23 Julai 2020

Tengok orang dan tengok diri sendiri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Tengok orang dan tengok diri sendiri





Jangan hitung orang berapa kali
menyakiti dan meninggalkan kamu,
tetapi hitunglah
berapa kali kamu menyakiti Allah
dan Dia tidak pernah
meninggalkan kami
-Petani Dakwah-


Kita suka tengok orang,
namun susahnya kita tengok diri kita sendiri.
Bayanglah jika Allah dah tak mahu tengok wajah kita,
tak mahu lagi pedulikan doa kita
dan tak kisah lagi kita nak jadi apa.

Bayanglah.
Mulai hari ini mari perhati diri kita sendiri.
Mari, Bismillah.


Muhasabah diri sendiri... Tengok orang dan tengok diri sendiri

💚💚

22 Julai 2020

Tahap ujian mengikut rezeki pemiliknya

Assalamualaikum dan Selamat sejahtera.


Tahap ujian mengikut rezeki pemiliknya



Kita sering kali membandingkan ujian yang kita terima dengan ujian orang lain, sehingga kita terlupa hikmah ujian.


Sekarang sama-sama kita cari di mana yang terkait dengan diri kita  berdasarkan petikan dibawah

🌹Lelaki yang wajahnya hensem, Allah uji dengan dikelilingi perempuan yang mahu menggodanya.

🌹Perempuan yang mukanya cantik, Allah uji dengan rasa mahu sentiasa kelihatan cantik.

🌹Perempuan yang badannya langsing, Allah uji dengan rasa mahu pakai baju ikut bentuk badan.

🌹Orang yang ada ilmu, Allah uji dengan rasa mahu acah tahu semua perkara sehingga abaikan pandangan lain. 

🌹Orang yang  kuat agama, Allah uji dengan rasa dirinya saja yang betul sampai boleh menghukum orang sesuka hati.

🌹Orang yang kaya dan banyak harta, Allah uji dengan sifat tamak, kedekut dan tak mahu bersedekah kerana takut hartanya berkurangan sedangkan harta dan kekayaannya itu cuma pinjaman.

🌹Orang yang merasa hidupnya susah, Allah uji dengan pelbagai persoalan menafikan kewujudan Allah.

🌹Orang yang senang pula Allah uji dengan rasa ujub, kerana dia rasa dia bijak dapat mengaturkan segalanya.

🌹Orang yang sakit, Allah uji dengan rasa putus asa dengan hidup sendiri.

🌹Orang yang banyak masalah, Allah uji dengan rasa banyak mengeluh, sedih dan kecewa berterusan.
🌹Orang yang sedang berhijrah, Allah uji dengan pelbagai godaan ke arah gaya hidupnya yang dulu.

🌹Orang yang sudah lama berhijrah, Allah uji dengan rasa kosong dalam hati.

🌹Orang yang belum berhijrah, Allah uji dengan sifat suka bertangguh dan merasakan mati itu lambat lagi. 


Maka, tiada siapa pun akan terlepas dari ujian Allah.


Semuanya datang dalam pelbagai bentuk dan waktu yang berbeza-beza. Yang membezakan kita antara satu sama lain di sisi Allah ialah sejauh mana ikhlasnya kita dan kesungguhan kita menjalani hidup berlandaskan syariat. 

Sentiasa ingat dan insaf bahawa:

🌹Setiap pilihan yang kita ambil adalah ujian.

🌹Setiap tindakan yang kita buat adalah ujian.

🌹Setiap perkara yang terfikir juga adalah ujian.

🌹Setiap pencapaian yang Allah beri juga satu ujian.

🌹Setiap pujian juga adalah ujian.

🌹Setiap kejian juga adalah ujian.


Kesimpulannya, setiap apa yang Allah benarkan untuk berlaku adalah ujian untuk manusia.  Untuk melihat tahap keimanan seseorang sama ada ujian itu mendekatkan atau menjauhkan kita dari Allah. Letaknya pada diri kita sendiri. Tepuk dada tanya iman.

Semoga bermanfaat.  Tahap ujian mengikut rezeki pemiliknya

Wordless Wednesday | Salam Zulhijjah 1441

Assalamualaikum dan salam sejahtera 


Wordless Wednesday | Salam Zulhijjah 1441



7 tips kurangkan sikap bertangguh

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




7 tips kurangkan sikap bertangguh




Kenapa kita suka bertangguh satu-satu kerja? Sebabnya, Matlamat kita tak jelas!

Untuk mengatasi sikap bertangguh, kita perlu lakukan sesuatu supaya sikat itu tidak mengganggu masa depan kita.  Memang sukar untuk tukar sikap kita, tetapi kita perlu berusaha untuk mengubah kepada sesuatu yang lebih baik.

Mari kita sama-sama hati tips untuk mengatasi sikap bertangguh.  Tak dapat buat semua jangan tinggal semua.  Sekurang-kurangnya ada sesuatu dari tips berikut yang mampu kita lakukan.


1) Pilih apa yang kita nak dalam kehidupan.   Contoh : Buatlah sasaran yang jelas seperti apa yang kita nak capai dalam tempoh 6 bulan, 1 tahun, 3 tahun, 5 tahun dan seterusnya.


2) Tulis atas kertas! Jangan biarkan dalam otak.  Bila ditulis, kita akan baca dan nampak setiap masa.  Sebaiknya tulis dengan terang dan tampal di lokasi yang senang kita nampak.


3) Tetapkan tarikh untuk capai matlamat.  Tarikh biar terang,


4) Senaraikan tindakan-tindakan untuk capai matlamat yang ingin kita capai.


5) Susun tindakan itu mengikut keutamaan.


6) Buat tindakan serta merta!


7) Jangan buat benda lain selain dari apa yang kita nak buat


Sebab, ini adalah salah satu tindakan yang akan bantu kita untuk capai apa yang kita nak.  Bila sudah buat semua senarai ini jangan hilangkan, baca dan tengok setiap hari, lagi bagus tampal dekat dinding pintu bilik kita, bila keluar kita nampak barulah kita sentiasa ingat dan akan masuk dalam minda bawah sedar kita.


Semoga bermanfaat ! 😍  7 TIPS KURANGKAN SIKAP BERTANGGUH 

21 Julai 2020

Jom tukar link blog


Assalamualaikum dan selamat sejahtera 


Jom tukar link blog





Marilah kita meriahkan blog rakan baru.
Klik banner di atas untuk turut serta.


Terima kasih.  Jom tukar link blog.


Akhirnya Kempen CPC Nuffnang Kembali Aktif

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Akhirnya Kempen CPC Nuffnang Kembali Aktif


Kempen CPC (Cost-per-click) adalah faedah yang dapat dinikmati oleh setiap nuffnanger.  Sama ada blog tentang teknologi atau tentang makanan, iklan CPC akan aktif selagi ada pembaca klik pada iklan berkenaan.


Syukur.  Gembira dan terharu, setelah sekian lama meninggalkan blog dan kembali semula dengan wajah baru serta nama baru hampir sebulan lepas, kini iklan nuffnang bersinar semula.  Mungkin kerana lama sangat menyepi... iklan nuffnang pun lambat timbul.  Kini kembali semula setelah blog ini semakin aktif menghasilkan karya.  Yang penting ada pembaca dan dapat faedah dari setiap entri.



Terima kasih kepada nuffnang atas CPC Campaign yang wujudkan di sini.  Disebabkan nama blog telah bertukar maka saya harus buat akaun baru.  Walaupun begitu hasilnya agak memuaskan.

LHDN


Terima kasih juga kepada rakan blogger atas bantuan dan teguran serta semua yang sudi singgah, walaupun sekadar lalu... tetapi turut menyumbang kepada trafik.


Akhirnya Kempen CPC Nuffnang Kembali Aktif.

My Little Fella's

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 


My Little Fella's



My Little Fella's, itulah nama entri ini.  Sempena nama blog rakan blogger.    Blog comel semestinya secomel pemiliknya.  Dah lama follow tapi tak ingat bila... sebab tak der rekod.

Kali ni berjumpa lagi... dan teruskan berkarya.

My Little Fella's
My Little Fella's


Rakan2 sekelian jom klik banner join segmen bloglist rakan blogger.

Mudah sangat.  Terima kasi My Little Fella's


.

Doa pagi Selasa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Doa pagi Selasa




Ya Allah
Bantulah kami mengingatiMu,
bersyukur kepadaMu dan
beribadah dengan baik kepadaMu.
Pimpinlah kami ke jalan
yang diredhaiMu.
Murahkan rezeki kami dan
perbaikilah akhlak kami.
Ampunkanlah dosa-dosa kami,
ibubapa kami, sahabat-sahabat kami
dan peliharalah kami 
dari siksa neraka.
Aamiin

20 Julai 2020

Balik Kampung Tanpa Gambar

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Balik Kampung Tanpa Gambar


Alhamdulillah, syukur tidak terhingga kerana masih diberi peluang untuk meneruskan hidup pada hari ini.  Semoga dikurniakan kesihatan yang baik buat kita sekeluarga.




#sajanakjadicerita atau #sajanakbagitau hari Ahad semalam berkesempatan balik kampong setelah hampir 5 bulan tak balik lantaran PKP dan seribu jenis alasan lagi.  Balik kampung suami di Lekir.  Yang ada di sana hanya rumah pusaka.

Kami balik pun tak lama, sekadar berjumpa dengan makcik dan melihat sekitar rumah yang lama ditinggalkan.  Terasa sungguh sayu bila rumah ini lama tidak dijenguk.

Lagi terasa sayu apabila tidak sempat merakam hatta sekeping gambar pun ketika berada di sana.  Nak kata sibuk tak juga, anak-anak dah besar... masing-masing sementara menunggu opah balik melayan mainan yang dibawa, sebelum tu mereka meninjau kawasan sekitar rumah... dah penuh semak ada juga sedikit kawasan yang telah ditebas mungkin awal tadi sebelum ketibaan kami.  Inas melawat anak pokok nangka yang ditanam entah berapa lama tak ingat pulak.  Umi pula menyapu dalam rumah rasa tak selesa juga walaupun tak duduk lama tetapi pantang nampak habuk atas lantai.  Anak lelaki yang sorang tu dok sibuk melayan gajet... rasa nak ambil simpan.  Tapi tak salah dia pun, di rumah tu dah tiada tv, radio pun radio lama.  Tiada siapa yang nak dia layan.  Kalau ada arwah atok mungkin juga dia layan atok bersembang, paling tidak tengok atok mengaji.

Sejurus opah balik dari mengajar, baru lah kami berkumpul makan tembikai dan pisang goreng yang dibeli di Batu 7.  Tempat biasa.  Bersembang pun tak banyak... berkisar PKP dan kondisi rumah.  Selesai makan kami pun beransur... meninggalkan opah yang sendirian selepas ini akan terus ke 'pondok' meneruskan aktivitinya di sana bersama sahabat2 pondok.  Kami tak pernah sampai lagi ke pondok opah.  Di sana opah ada ramai kawan, dapatlah melepaskan kesunyiannya.

Kami pulang ke sarang.  Dalam perjalanan pulang seperti biasa mesti singgah di Pekan Lumut.  Hasrat hati nak ke Teluk Batik... sesak pulak jalannya, masa ada keramaian saja nampaknya.  Di Pekan Lumut kenderaan dan orang ramai pun tak kurang juga banyaknya.  Tak berhenti... lalu saja.  Nak singgah makan tak berani dalam suasana yang tak berapa stabil, orang pula ramai.

Balik makan jua di tempat biasa yang lebih selesa.

Sayang sungguh tiada cerita bergambar kerana Balik Kampung Tanpa Gambar

.
Powered By Blogger