9 Julai 2020

Tukar Prop Untuk Nampak Cantik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Tukar prop untuk nampak cantik



Minggu lepas yang dah berapa kali lepas terfikir nak tukar prop untuk letak bahan masakan.  Nak tukar prop sebab nak bagi nampak cantik dan berseri bila post dalam instagram atau blog.  Macam kelakar juga lah tapi tiada siapa pun kesah apa yang Sis buat.  Sebab semasa Sis di dapur tiada siapa boleh ganggu dan usik.  Masa di dapur adalah 'me time'. ๐Ÿ˜

Selama ini pun tiada siapa di rumah yang pernah tegur prop Sis.   Tak pasti kenapa mereka tak berani tegur atau sebab malas nak tegur.  Tegur tidak puji pun tidak. Sedih?  Tidak lah... banyak masa kat dapur bercakap sendiri (dalam hati) dengan pinggan mangkuk dan periuk belanga.  Sesekali bila masa kdengan Encik Suami barulah Sis bercakap.


Prop masakan
Prop masakan

Ini Prop Masakan yang sis maksudkan.  Selalu guna pinggan bulat Tupperware warna merah kali ni tukar kepada pinggan bujur melamine... kalau tak silap hadiah kahwin 25 tahun lepas. Lama juga tak digunakan, daripada tersimpan dalam gerobok tanpa diusik baik kita jadikan prop masakan.




Dan, inilah hasilnya.  Senang nak longgok bahan yang banyak-banyak tu dalam satu tempat.  Tak perlu guna banyak bekas.  Sesuai untuk bahan kering saja, Sis terlupa nak letak santan kotak.

Nak tahu bahan ni untuk masak apa?  
Sis sedang susun cerita dan masa yang sesuai.
Tunggu ya

Sehingga itu terima kasih atas kesudian singgah dan tinggalkan jejak di sini, Tukar Prop Untuk Nampak Cantik.

.


8 Julai 2020

Halangan dan masalah diatasi dengan berdoa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Halangan dan masalah diatasi dengan berdoa


Hampir sahaja kehilangan arah, Alhamdulillah dikurniakan kekuatan untuk melakarkan sesuatu di blog ini setelah beberapa tersepi tanpa sengaja.  Kekuatan ini datang setelah adanya masa senggang yang secebis untuk berkongsi rasa dengan pembaca blog ini.

Kehidupan yang penuh ranjau ini, kita tidak terkecuali berdepan dengan halangan serta masalah yang kadangkala boleh melemahkan keyakinan dan kesungguhan. Kita rasa hilang punca, kita rasa kosong serta pedoman hidup lebih-lebih lagi bila saat kehilangan pekerjaan.


Ucapan ketika sedih
Ucapan ketika sedih


Sering kali juga kita dinasihatkan sebelum memulakan sesuatu urusan seperti berdepan dengan bos, proses temu duga atau apa sahaja yang berkaitan dengan pekerjaan, moleklah kiranya kita memohon doa agar dipermudahkan segala urusan yang dikehendaki. 

Kita digalakkan meminta apa sahaja kepada Allah dengan bahasa yang mudah. Walaubagaimanapun kita perlu menunjukkan kesungguhan melalui usaha mencari ayat doa yang sesuai memenuhi kehendak hajat.


Serangkai Doa Nabi Musa Untuk Kebaikan Pekerjaan Dan Jodoh

"Rabbi, inni lima anzalta ilayya min khairin faqir."

Ertinya:
“Ya Tuhanku, sungguh aku sangat memerlukan sesuatu kebaikan yang Engkau turunkan kepadaku.”

Doa ini sangat ringkas tetapi padat dan mendalam maknanya.
Amalkanlah membaca doa ini sebanyak mungkin.
Yang menarik lagi, doa ini tidak tertumpu kepada rezeki semata-mata, 
ia juga untuk individu dipertemukan dengan jodoh yang baik-baik.


Mari kita sama-sama amalkan Doa Nabi Musa ini.. Surah Al-Qisas (Ayat 24), 
walau pendek namun memiliki manfaat yang sangat besar. 
Sesungguhnya Allah adalah tempat kita semua bergantung. 


Mengapa perlu meminta-minta kepada manusia 
sedangkan kita ada Allah Yang Maha Berkuasa sebagai tempat mengadu. 
Berdoalah dengan penuh perhatian, tawakal dan yakin kepada Allah.


Selamat Beramal!


Dan satu lagi dengarlah berkali-kali wahai sahabat..

Pasti hati yang selama ini keras akan mengalir air Mata 
akhirnya bilamana ia sedar siapa diri yang sebenar...

Itulah diri kita yang penuh kefakiran..
TIADA APA-APA.


Terima kasih krana sudi membaca entri Halangan dan masalah diatasi dengan berdoa.

๐Ÿ’

5 Julai 2020

5 AMALAN AKHLAK UNTUK KELANCARAN REZEKI

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




5 AMALAN AKHLAK UNTUK KELANCARAN REZEKI


Tanpa disedari amalan kita turut mempengaruhi kelancaran rezeki.   Terutamanya berkaitan dengan akhlak kita. Agak sukar untuk kita perhatikan dengan mata kasar kerana amalan yang kita lakukan itu dengan sendiri mempengaruhi rezeki tanpa kita sedar.  Apa yang kita beri itu yang kita dapat.  


5 AMALAN AKHLAK UNTUK KELANCARAN REZEKI
5 AMALAN AKHLAK UNTUK KELANCARAN REZEKI


Berikut adalah perkongsian menarik yang dipetik dari facebook Projek Bahtera.


5 kebiasaan sederhana.Namun jika dilakukan secara konsisten. Ini akan melancarkan rezeki sehari-hari.

1.  Berikanlah makan kepada makhluk Allah. Entah itu manusia atau binatang. Entah banyak atau sedikit.

Seperti jamu makan tengahari selepas solat Jumaat seperti yang dipraktikkan secara rutin LibatSama & LibatRasa dengan Projek Bahtera.

2.  Jika kalian suami, buat isteri tersenyum meski sekali di hari itu. Jika engkau isteri, minta redha suamimu di pagi hari dan sebelum tidur setiap hari secara konsisten.


3.  Ringankan 1 urusan orang lain.  Meski itu hanya sekadar, mengambilkan barang orang lain yang terjatuh.


4.  Solatlah di awal waktu. Dan lengkapi dengan sunat sebelum/sesudahnya.

5.  Jangan bermuka masam tatkala di hadapan orang lain.


Jom kita suburkan harta dengan sedekah. Dengan bersedekah kita tidak akan menjadi miskin malah rezeki akan dilipatgandakan sebanyak 700 kali ganda.

Surah 2 ayat 261, Allah JAMIN ROI (Return Of Investment) atau keuntungan sebanyak 700 kali ganda (70,000%)

Tiada lembaga kewangan di dunia ini yang mampu memberi jaminan keuntungan atau ROI hingga 70,000%, kecuali Lembaga Kewangan Yang Maha Kaya. Ini namanya ILMU PELABURAN LANGIT.

Semoga bermanfaat untuk kita semua.

Selawat dan Salam ke atas Rasulullah saw.

Semoga bermanfaat untuk semua.

Jom belajar lebih mendalam lagi tentang Rahsia Magnet Rezeki dalam kehidupan ke Channel Telegram ini!  https://t.me/RahsiaAmalan100Hari

#shareuntukbaikihati


Terima kasih kerana membaca 5 amalan akhlak untuk kelancaran rezeki.


4 Julai 2020

Menang Segmen 24 Jam Bloglist #37 Blog Mialiana

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Menang Segmen 24 Jam Bloglist #37 Blog Mialiana


Melalui penyertaan dalam Segmen 24 Jam Bloglist #37 di Blog Mialiana.com di SINI, blog salatulzarida telah tersenarai sebagai peserta pertama.  Buat pertama kami rasanya, blog ini tersenarai sebagai peserta pertama untuk segmen 24 jam bloglist Mialiana.



Menang Segmen 24 Jam Bloglist #37 Blog Mialiana

Pemenang Segmen 24 Jam Bloglist #37 Blog Mialiana


Alhamdulillah, blog salatulzarida telah terpilih sebagai salah satu daripada 10 blog.  Senarai pemenang diumumkan di SINI.  Untuk itu, blog ini akan berada dalam bloglist mialiana.com sepanjang bulan Julai, Ogos dan September 2020.  Satu penghargaan dan permulaan yang baik bagi blog salatulzarida setelah sekian lama menyepi dari alam blog.

Terima kepada rakan blogger Mialiana.com atas penganjuran segmen 24 jam Bloglist.  Tahniah juga kepada semua rakan blogger yang menyertai terutama kepada yang turut terpilih sebagai pemenang.


Terima kasih kepada semua yang membaca entri ini, Menang Segmen 24 Jam Bloglist #37 Blog Mialiana.

3 Julai 2020

Menunjuki Kebaikan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Menunjuki Kebaikan


Menunjuki Kebaikan



Dari Abu Hurairah Radhiyallahu anhu , bahwa Rasรปlullรขh Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Barangsiapa mengajak (manusia) kepada petunjuk(kebaikan), maka baginya pahala seperti pahala orang yang mengikutinya tanpa mengurangi pahala mereka sedikit pun. Dan barangsiapa mengajak (manusia) kepada kesesatan maka ia mendapatkan dosa seperti dosa-dosa orang yang mengikutinya, tanpa mengurangi dosa mereka sedikit pun.”


Ambillah ibrah(pengajaran) dari kisah burung kecil yang membawa air dalam paruh kecil untuk memadam api yang membakar Nabi Ibrahim. Allah tak lihat berapa banyak yang boleh kita sumbangkan, tapi Allah nak tengok apa usaha yang kita dah buat. Hasilnya bukan manusia yang tentukan, semuanya kembali kepada Allah taala jua.

Semoga mendapat manfaat.  Terima kasih kerana Menunjuki Kebaikan.


๐Ÿ’–

1 Julai 2020

Giveaway by ejulz & mamapipie

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Giveaway by ejulz & mamapipie


Giveaway pertama dan entri ke-2 untuk bulan Julai.  Best join giveaway ni... boleh jadi pembakar semangat.  Sebab melalui giveaway kita akan dapat ramai kenalan baru.

Kali ni akak join Giveaway by ejulz & mamapipie.  Rakan blogger yang dikenali di alam maya.  Semoga ada kesempatan dapatlah berjumpa.  


Giveaway by ejulz & mamapipie
Giveaway by ejulz & mamapipie

Klik banner di atas untuk turut serta dan memeriahkan Giveaway by ejulz & mamapipie.


๐Ÿ’›

Wordless Wednesday | Jata Negara Malaysia Tanah Air Tercinta

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Wordless Wednesday | Jata Negara Malaysia Tanah Air Tercinta



Jata Negara Malaysia
Jata Negara Malaysia


๐Ÿ’“

30 Jun 2020

SEGMEN BLOGLIST 2020 BLOG SHIDA | www.duniashida.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


SEGMEN BLOGLIST 2020 BLOG SHIDA | www.duniashida.com

Segmen Bloglist 2020 Blog Shida
Segmen Bloglist 2020 Blog Shida


Akak suka Blog Shida kerana paparannya ringkas dan mudah difahami.
Susunan pun menarik.

Nak join Segmen Bloglist 2020 Blog Shida, jom klik banner di atas.

Terima kasih yer semua atas sokongan.  Jom klik ramai2 banner di atas.

๐Ÿ’™

Hargai Peluang | Zikir Hari Selasa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Hargai Peluang | Zikir Hari Selasa


Zikir Hari Selasa


HARGAI PELUANG

Semua orang ada PELUANG,
Ambil segera jangan DIBUANG.

Ada PELUANG jangan TERLEPAS,
PELUANG pergi tinggallah HAMPAS.

PELUANG berada DIMANA-MANA,
Gunakanlah PELUANG dengan BIJAKSANA.

Dulu disebut PELUANG KEEMASAN,
Jangan sampai ditimpa KECEMASAN.

Rebutlah PELUANG semasa ADA,
Tak guna menyesal sesudah TIADA.

PELUANG itu satu KESEMPATAN,
Murah REZEKI sumber PENDAPATAN.

PELUANG datang dari SINI SANA,
REZEKI muncul tanpa RENCANA.

PELUANG mungkin dilain TEMPAT,
Ada REZEKI InshaAllah DAPAT.

Jika sungguh nak cari PELUANG,
Jangan takut untuk BERJUANG.

Jika tidak diberi PELUANG,
Cuba lagi ada masa TERLUANG.

PELUANG hadir pada LAIN MASA,
TABAHKAN HATI jangan PUTUS ASA.

HARGAIlah PELUANG yang ALLAH BERI,
PELUANG HIDUP SEBELUM MATI.

#quotephotovideo
#woocipz

29 Jun 2020

Giveaway by A Secret Journey

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway by A Secret Journey


Sebahagian daripada keseronokan berblogging adalah bila dapat peluang berkenalan dengan rakan blogger baru, biarpun hanya di alam maya.  Terasa seperti dekat di hati, manakan tidak skrin komputer depan mata saja.... bahkan lagi dekat bila dengan telefon tangan.

Kita kenali lebih dekat rakan blogger penganjur Giveaway by A Secret Journey

Giveaway by A Secret Journey
Giveaway by A Secret Journey

Klik banner di atas untuk maklumat giveaway dan kenali pemilik Giveaway by A Secret Journey.

Terima kasih.  Jom sokong rakan blogger.

๐Ÿ˜

Kata-kata semangat | Maafkan orang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Kata-kata semangat | Maafkan orang





Semakin banyak
kita maafkan orang,
semakin tenang hati.
Dendam hanya akan 
melahirkan penyesalan.

#woocipz


Tips elak dari menjadi manusia yang dibenci

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Tips elak dari menjadi manusia yang dibenci


Dalam kehidupan seharian ada ketika kita akan lalui fasa di mana terasa diri dibenci, lalu kita mencari punca tetapi tidak juga dijumpai.  Kerana pengetahuan kita terhad dan kita juga sebenarnya tidak tahu apa yang dibenci.  Namun cara yang terbaik untuk menilai semula mengenai diri kita yang sering ras dibenci adalah dengan cara muhasabah diri dan ikhlaskan diri.





Manusia Yang Dibenci Allah


ุนَู†ْ ุนَุงุฆِุดَุฉَ ุฑَุถِูŠَ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู†ْู‡َุง ู‚َุงู„َุชْ ู‚َุงู„َ ุฑَุณُูˆู„ُ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ ุฃَุจْุบَุถُ ุงู„ุฑِّุฌَุงู„ِ ุฅِู„َู‰ ุงู„ู„َّู‡ِ ุงู„ْุฃَู„َุฏُّ ุงู„ْุฎَุตِู…ُ

Daripada Aisyah RA, ia mengatakan; Rasulullah SAW bersabda:

"Manusia yang paling dibenci Allah adalah yang keras kepala dan suka membantah (suka bermusuh)"

(HR Bukhari No: 6651) | Status: Hadis Sahih


Pengajaran:

1.  Keras kepala adalah sifat yang beriringan dengan sifat sombong, bongkak, takbur dan ego. Kesemua sifat-sifat mazmumah ini amat dibenci oleh Allah SWT dan merupakan sifat Iblis.

2.  Iblis menjadi kufur akibat dari sifat keras kepala dan sombong dengan merasakan dia lebih baik dari orang lain.

ุนَู†ْ ุนَุจْุฏِ ุงู„ู„َّู‡ِ ุนَู†ْ ุงู„ู†َّุจِูŠِّ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ ู‚َุงู„َ ู„َุง ูŠَุฏْุฎُู„ُ ุงู„ْุฌَู†َّุฉَ ู…َู†ْ ูƒَุงู†َ ูِูŠ ู‚َู„ْุจِู‡ِ ู…ِุซْู‚َุงู„ُ ุฐَุฑَّุฉٍ ู…ِู†ْ ูƒِุจْุฑٍ

Daripada Abdullah RA,  Nabi SAW bersabda:

"Tidak akan masuk syurga orang yang di dalam hatinya terdapat sebesar biji sawi dari kesombongan."

(HR Muslim No: 133) | Status: Hadis Sahih

3.  Orang yang suka membantah adalah mereka yang suka bertengkar dan suka menegakkan pendapatnya sendiri walaupun salah. Ia akan menjadikannya seorang yang angkuh dan sombong. Baginya dia sahaja yang betul dan orang lain semuanya salah. Dia sukar untuk berbincang dengan cara baik kerana dia menganggap pendapat orang lain rendah dan pendapatnya sahaja yang baik dan perlu diutamakan. Akhirnya mewujudkan ketidak sefahaman dan permusuhan.

Marilah kita menjauhi sifat keras kepala dan suka membantah. Bukalah minda kita untuk menerima teguran dan nasihat. Allah memberikan kepada kita akal untuk berfikir. Jika ada pandangan dan fakta yang lebih baik maka terimalah dengan berlapang dada. Jangan sekali-kali berkeras dan sombong dengan apa yang kita milik.

Ya Allah lembutkanlah hati kami untuk menerima yang hak dan kebenaran. Jauhilah kami dari sifat keras kepala dan suka bermusuh.

•══◎◎♡◎◎══•

 ุฑَุจِّ ุงุบْูِุฑْ ู„ِูŠْ ูˆَู„ِูˆَุงู„ِุฏَูŠَّ ูˆَุงุฑْุญَู…ْู‡ُู…َุง ูƒَู…َุง ุฑَุจَّูŠَุงู†ِูŠْ ุตَุบِูŠْุฑًุง 

Ya Allah, ampunilah aku dan kedua orang tuaku, serta berilah rahmat kepada kedua-duanya, sebagaimana mereka mendidikku pada waktu kecil. Aamiin. 



Semoga bermanfaat.
๐Ÿ’ž

26 Jun 2020

Kelebihan memperbanyak mengucapkan zikir Laa Hawla wa Laa Quwwata illa Billaah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kelebihan memperbanyak mengucapkan zikir Laa Hawla wa Laa Quwwata illa Billaah



ู„ุงَ ู‡َูˆْู„َ ูˆَู„ุงَ ู‚ُูˆَّุชَ ุงِู„ุงَّุจِุงู„ู„ّู‡ِ

La haula wa la quwwata illa billah (Tiada daya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah semata-mata)




Manfaat dan kelebihan memperbanyak mengucapkan zikir Laa Hawla wa Laa Quwwata illa Billaah :

1️⃣ Sebagai simpanan kekayaan yg berlimpah di syurga .

2️⃣ Penawar bagi segala penyakit dan penderitaan seperti rasa bimbang .

3️⃣ Pencegah bahaya, dan bahaya yg paling rendah adalah bahaya kemiskinan .



Salam Jumaat ๐Ÿ’š

25 Jun 2020

Segmen 24 Jam Bloglist #37 Mialiana.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera







Pencarian bloglist bagi bulan Julai, Ogos dan September 2020 di Mialiana.com bermula pada 8.00 pagi 25/6/2020 sehingga 8.00 pagi 26/6/2020. Semua blogger dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com / Like Fanpage Mialiana.com / Follow Instagram @mialiana (mana-mana yang ada)
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #37 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI


10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2020.


** jom support Mia Liana....


24 Jun 2020

Jom submit doa | Selamat kembali ke sekolah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Jom submit doa | Selamat kembali ke sekolah 


SEMPENA PEMBUKAAN SEMULA SEKOLAH, 24 JUN 2020 & SEBAGAI AMALAN SEHARIAN, INSYAALLAH



1. Doa Keluar Rumah:

ุจِุณْู… ุงู„ู„َّู‡ِ ุชูˆูƒَّู„ْุชُ ุนَู„َู‰ ุงู„ู„َّู‡ِ، ูˆَู„ุง ุญูˆْู„َ ูˆَู„ุง ู‚ُูˆุฉَ ุฅู„ุงَّ ุจِุงู„ู„َّู‡ِ
"Dengan nama Allah, aku bertawakkal kepada Allah. Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan pertolongan Allah jua.""


2. Doa Dipermudahkan Urusan:

ุงู„ู„َّู‡ُู…َّ ู„ุง ุณَู‡ْู„َ ุฅِู„ุงَّ ู…ุง ุฌَุนَู„ْุชَู‡ُ ุณَู‡ْู„ุงً، ูˆุฃู†ْุชَ ุชَุฌْุนَู„ُ ุงู„ุญَุฒْู†َ ุฅุฐَุง ุดِุฆْุชَ ุณَู‡ْู„ุงً
Ya Allah! Tiada kemudahan kecuali apa yang Engkau jadikannya sebagai kemudahan. Dan Engkaulah yang menjadikan perkara yang sukar itu jika Kamu kehendaki dengan kemudahan."


3. Doa Perlindungan (Dibaca pagi & petang):

ุฃَุนُูˆุฐُ ุจِูƒَู„ِู…َุงุชِ ุงู„ู„ู‡ِ ุงู„ุชَّุงู…َّุงุชِ ู…ِู†ْ ุดَุฑِّ ู…َุง ุฎَู„َู‚َ
"Aku berlindung dengan kalimah Allah yang sempurna daripada segala keburukan yang diciptakan"

ุจِุณْู…ِ ุงู„ู„َّู‡ِ ุงู„َّุฐِูŠ ู„َุง ูŠَุถُุฑُّ ู…َุนَ ุงุณْู…ِู‡ِ ุดَูŠْุกٌ ูِูŠ ุงู„ْุฃَุฑْุถِ ูˆَู„َุง ูِูŠ ุงู„ุณَّู…َุงุกِ، ูˆَู‡ُูˆَ ุงู„ุณَّู…ِูŠุนُ ุงู„ْุนَู„ِูŠู…ُ
"Dengan nama Allah yang dengan nama-Nya, tidak ada satu pun yang dapat memberi kemudharatan di bumi mahupun di langit, Dia-lah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui”


4. Doa Keselamatan & Kesejahteraan:

ุงู„ู„َّู‡ُู…َّ ุฅِู†ِّูŠ ุฃَุณْุฃَู„ُูƒَ ุงู„ْุนَุงูِูŠَุฉَ ูِูŠ ุงู„ุฏُّู†ْูŠَุง ูˆَุงู„ْุขุฎِุฑَุฉِ
"Ya Allah aku memohon kepada-Mu keselamatan di dunia dan akhirat."

5. Doa Perlindungan Dari Wabak:

ุงู„ู„َّู‡ُู…َّ ุฅِู†ِّูŠ ุฃَุนُูˆุฐُ ุจِูƒَ ู…ِู†َ ุงู„ุจَุฑَุตِ، ูˆَุงู„ْุฌُู†ُูˆู†ِ، ูˆَุงู„ْุฌُุฐَุงู…ِ، ูˆَู…ِู†ْ ุณَูŠِّุฆِ ุงู„ْุฃَุณْู‚َุงู…ِ
"Ya Allah aku berlindung dengan-Mu daripada penyakit sopak, gila, kusta dan penyakit-penyakit yang buruk."

....

Sumber:  Group Whatsapp.  Terima kasi kepada empunya posting.


.

23 Jun 2020

Semoga dipermudahkan urusan dunia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Semoga dipermudahkan urusan dunia





Ya Allah
Permudahkanlah urusan duniawi 
dan ukhrawi kami

Jadikanlah kami semua orang yang beriman,
taat dengan suruhanMu
dan jauh dari segala laranganMu.

Kurniakan kami kekuatan
dan istiqomah meningkatkan ibadah
sepanjang hayat kami


Aamiin Ya Rabbal Aalamiin

.

22 Jun 2020

9 tanda yang menunjukkan anda kekurangan Vitamin C

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




9 tanda yang menunjukkan anda kekurangan Vitamin C


Tidak pasti kenapa banyak sangat kesan lebam, antaranya di kaki.  Seringkali kesan lebam dikaitkan dengan kesan gigitan pelesit atau benda-benda mistik.

Selain dari kesan lebam, ada antara kita yang rasa cepat letih dan tidak bersemangat, rambut selalu gugur dan masa gosok gigi pun selalu berdarah. Semua itu bukan kerana santau tetapi sebenarnya tanda kurang Vitamin C.







9 amaran amaran awal kekurangan Vitamin C



1. Gusi bengkak dan mudah berdarah

Bila tak cukup vitamin C, gusi mudah bengkak, meradang, dan berdarah.

Vitamin C rendah dikaitkan juga dengan periodontitis, penyakit yang membawa kepada jangkitan gusi dan kerosakan yang boleh sebabkan kehilangan gigi.


2. Rambut gugur, hujung rambut kering dan berpecah

Tahap vitamin C yang kurang jadikan akar rambut tak dapat beri faedah sebanyak yang diperlukan, menjadikan rambut kering dengan hujung berpecah.

Vitamin C membantu pertumbuhan rambut yang lebih cepat dan bantu tubuh menyerap lebih banyak khasiat.

Bila kurang vitamin C akibatnya lambat rambut nak tumbuh dan rambut pun senang gugur.


3. Hidung berdarah

Hidung berdarah juga dikenali sebagai epistaxis, salah satu daripada gejala skurvi, atau keadaan yang menonjolkan kekurangan asid askorbik dalam badan.


4. Kulit kemerahan kering dan kasar

Kulit kering, kasar, dan merah adalah kerana tak ada asid askorbik yang cukup dalam sistem tubuh.

Tubuh perlukan vitamin C untuk mensintesiskan kolagen kulit, jadi kulit tetap nampak kemerahan.

Kurang Vitamin C juga membawa kepada perkembangan keadaan kulit yang disebut keratosis pilaris. 

Akan ada patch kasar atau benjolan kecil yang muncul di paha, punggung, lengan atas, dan pipi.


5. Anggota badan mudah lebam

Kerana kapilari lemah tanpa vitamin C, mungkin mengakibatkan lebam segera. 

Bukan dihisap atau digigit pelesit ok?


6. Parut lambat sembuh

Luka ambat sembuh kerana tak cukup Vitamin C yang membantu tisu penghubung mengikat dengan luka. 

Vitamin C berperanan penting dalam pembaikan tisu dan juga boleh mencegah jangkitan luka.


7. Sendi bengkak 

Perkara biasa bagi yang alami arthritis rheumatoid ialah sendi yang membengkak dengan rasa sakit serta radang. 

Orang yang ada paras vitamin C yang rendah berisiko sebanyak tiga kali ganda untuk alami sendi bengkak.


8. Mudah batuk dan selesema

Vitamin C bantu pengeluaran sel darah putih yang menyerang virus dan bakteria juga up antioksidan yang melindungi sel-sel dari jangkitan. 

Bila badan rendah Vitamin C, mudah diserang selesema biasa, sebab badan lemah terhadap virus selesema atau jangkitan tekak.


9. Rasa sentiasa penat dan lemah

Ada kajian berasingan dibuat terhadap pesakit hospital dan pelajar sekolah menengah yang alami kegelisahan, menunjukkan bahawa mood mereka jadi lebih positif sebanyak 34 peratus selepas  mengambil makanan tambahan atau suplemen Vitamin C.

Sumber:  Magical C Pure


Magical C Pure
Magical C Pure

Magical C Pure mengandungi vitamin C tulen yan diformulasikan dari stevia dan berries, mempunyai pelbagai fungsi yang ajaib untuk semua golongan bermula dari usia remaja se awal 12 tahun.

Amalkan MAGICAL C PURE 
Supplement 100% PURE Vitamin C
dari ekstrak BUAH BERRIES 
Vitamin C semata-mata tiada sebarang campuran merbahaya 
keberkesanannya terbukti dengan banyaknya testimoni yang berjaya 

#MAGICALCPURE supplement terbaik untuk kesihatan dan kecantikan


Terima kasih.  Semoga bermanfaat.

Doa banyak-banyak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Doa banyak-banyak





Doa banyak-banyak.
Hati manusia Allah yang pegang.
Kuasa doa itu hebat.
Tertunai atau tidak,
itu hak Allah.
Yang penting
kita yakin dan kita dah usaha.

...
sumber:  t.me/agama_mu
.

OMBAKBERGIGI Mencari Bloglist Baru

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




OMBAKBERGIGI Mencari Bloglist Baru



Masih belum terlewat untuk turut serta dalam sesi pencarian bloglist baru oleh rakan blogger OMBBARBERGIGI.


OMBAKBERGIGI mencari bloglist baru

Klik banner di atas untuk turut serta dalam pencarian bloglist baru oleh OMBAKBERGIGI.

Terima kasih kerana memberi peluang.



.

21 Jun 2020

[Selamat Hari Bapa] Setelah ada anak lelaki dan anak perempuan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Setelah ada anak lelaki dan anak perempuan


Alhamdulillah, anak sulung saya Allah beri seorang lelaki
Jujur saya akui
Setelah sekian lama mengharap dan berdoa
Masa yang berlalu dirasakan terlalu lama
hampir saja rasa kosong
namun masih juga mengharap dan segera sedar sepenuhnya
kerana doa dan harapan itu pemilik makbulnya ada Allah



Masa pertama kali mengetahui dalam rahim ini ada penghuni
Sungguh tidak percaya namun yakin doa itu telah dimakbulkan
Lantas segera mengharap agar penghuni itu seorang lelaki 
yang kelak merupakan anak soleh dan penjaga maruah keluarga dan agama
Besar sungguh pengharapan
Hari-hari yang berlalu itulah pengharapan yang dipanjatkan

Setelah lahirnya insan suci itu
Terasa sungguh semangat seorang ibu
Cabaran yang dilalui diharungi dengan sabar
Kerana itulah pengharapan dan doa yang sering dialunkan dahulu

Mak sentiasa pesan,
Ada anak jangan ambil mudah
Jangan buat tak endah
Tanggungjawab nya berat
Tugasnya tak kurang besar
Jaga anak baik-baik didik elok-elok

Tidak berapa lama
adik perempuannya pula menyusul
Terasa sungguh luar biasa
Ada anak lelaki dan perempuan
Sudah lengkapkah hidup berumahtangga

Mak berpesan lagi,
Ada anak perempuan jaga elok-elok
perempuan tak sama dengan anak lelaki
Tanggungjawabnya juga berat
lebih berat lagi dari jaga anak lelaki

Bila ada anak perempuan
Anak perempuan jangan dibeli pakaian seksi
Biarpuan ketika kecil harus diajar berpakaian murni
Bukanlah mahu diajar anak bertudung litup
Tapi cukup mengajar anak berpakaian sopan
Ajari mereka pakaian sopan tidak terdedah sana sini
Tidak ketat menonjol
Ajarkan mereka erti malu
Ajari mereka menikmati zaman kanak kanak dengan jiwa murni
bila dewasa mereka mudah mengerti

Bila ada anak perempuan
Didik dengan elok dengan jiwa suci
Usah dibiar tidur sana sini
Ajari mereka tidur setempat di dalam bilik
Biar selamat dari angkara
Bahayanya ada dimana mana
Jangan percaya kepada sesiapa

Bila ada anak perempuan
Sentiasa temani mereka
Santuni mereka dengan elok
Biar kita susah hari ini
Dari menangis dikemudian hari

Bila ada anak perempuan
Ajarkan mereka tentang harga diri
Ajar mereka untuk sayang diri sendiri
Kerena diri mereka sangat berharga

Bila ada anak perempuan
terangkan kepada mereka urusan wanita
biar berperingkat ikut usia
biar mula dari awal
Usah malu untuk memberi ilmu
Bimbang mereka cari di tempat salah

Bila ada anak perempuan
Pilihlah rakan untuk mereka
Kenali siapa kawan mereka
Rakan yang baik atau pemusnah
Biar rakan bawa ke syurga bukan bawa ke neraka
Mampukah kita
In shaa Allah, semoga dipermudahkan Allah

Bila ada anak perempuan
Selalu lah diperiksa bilik dan beg mereka
Apa yang dikongsi apa yang ditulis
Ambil tahu kerana kita peduli

Bila tiba saatnya mereka bakal hidup berjauhan
Sentiasa ingatkan mereka
Jagalah diri baik baik
Jagalah maruah diri
Jagalah maruah keluarga
Ingat sentiasa pesanan kita

Biarlah orang kata kita kolot
Biarlah orang kata kita syadid

Bila ada anak perempuan
Berdoalah,
Mohon dijaga kehormatan diri mereka
Mohon dijaga keselamatan mereka
Moga moga Allah jaga dan lindung...

.....
Perkongsian semula sempena Hari Bapa 2020

Terima kasih.

.

19 Jun 2020

Mengapa Solat Taubat kena buat selalu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mengapa Solat Taubat kena buat selalu



Solat taubat Kena buat selalu sampai hati tu rasa lapang.  Rasa bersih. Pastu rajin nak beribadat. Bila dengar nasihat tu, hati rasa seronok.  Tidak mahu ulang lagi dosa-dosa lama. In shaa ALLAH itulah tanda taubat kita ALLAH dah terima.

Solat ni elok buat waktu malam. Sebelum tidur atau sebelum Subuh. Waktu sunyi malam.


Kaedah Solat Taubat


Bersihkan diri. Ambil wudhu.
Pakai wangi-wangi (bagi lelaki).
Bila dah siap berdiri, Istighfar dulu.. Istighfar pendek.
Baca seberapa banyak kita nak sampai hati tu betul-betul tenang.

Niat. 
ุฃุตَู„ِّูŠ ุณُู†َّุฉَ ุงู„ุชَูˆุจَุฉِ ุฑَูƒَุนَุชَูŠْู†ِ ู„ِู„ู‡ِ ุชَุนุงู„ู‰َ
Ussoli sunnatan taubati rok 'ataini liLLaHi Ta'ala
[Sahaja aku solat sunat taubat 2 rakaat kerana ALLaH Taala]

Baca do'a Iftitah dan al-Fatihah mcm biasa.

Rakaat pertama, baca Sural al-Kafirun (1 kali)
(Kalau belum hafal Surah ni, boleh baca Surah al-Ikhlas)

Rakaat kedua, baca Surah al-Ikhlas (1 kali)
Bila sampai waktu Sujud terakhir sebelum salam, selepas baca bacaan biasa waktu sujud, kita sambung baca do'a Nabi Yunus a.s.

"La ilaha illa anta subhaanaka inniy kuntu minaz dzhoo limiin”
(Bacalah 10 kali atau 20 kali atau 30 kali)

Waktu dahi kita sujud menyentuh bumi.. Kita berada dalam keadaan hina sehina hinanya sebagai hamba memohon keampunan daripada Pencipta kita.. Sujudlah lama-lama..
Lepas tu baru duduk tahiyat akhir, baca tahiyat akhir dan terus bagi salam.

Lepas bagi salam, Istighfar lagi.. boleh baca Istighfar pendek atau yang panjang sikit..

AstaghfiruLLaHhal'adziim /
AstaghfiruLLaHhal‘adziim, alladzi laa ilaha illaa huwal haiyul qoiyuum wa-atubu ilaih.

Baca seberapa banyak yang kita nak.  Baca sampai hati rasa lemah.
Bila rasa dah cukup kita Istighfar, baru do'a.  Bila berdo'a, kita kena betul-betul menyesal dengan dosa-dosa kita.. Mohon ALLaH ampunkan dan terima taubat kita..

Sebagai permulaan, guna do'a sendiri dalam bahasa Melayu.  Luahkan apa yang terbuku dalam hati.  Menangislah.  Merayulah.  Mohon ALLaH ampunkan dosa kita.  Bayangkan kita cuma ada satu saja peluang nak mintak ampun dengan ALLaH.. Bayangkan Malaikat Izrail dah ada kat belakang nak cabut nyawa kita.. Kejap lagi kita mati.. Agak-agaknya apa kita akan mohon pada ALLaH?

Istigfar dan baca doa. Dalam bahasa Melayu pun boleh.

Dah selesai berdo'a, tutup do'a kita tu dengan;

Robbana aatina fid dun-ya hasanah wa fil aakhiroti hasanah waqinaa adza bannar

Kemudian. duduk diam atas sejadah, ambil masa 10 minit, muhasabah diri kita.. Tengok apa yang boleh kita perbaiki lepas ni.

Imam al-Ghazali ada cakap..
Tanda hati kita sudah mula hitam,
[1] bila kita buat dosa, kita tak rasa bersalah.
[2] hilang kemanisan beribadah
[3] hati tak makan nasihat

Kredit: Fb Nasihat Ustaz Kazim Elias

Terima kasih

18 Jun 2020

ZIKIR TERBAIK BILA TERJAGA TENGAH MALAM

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




ZIKIR TERBAIK BILA TERJAGA TENGAH MALAM




ู„ุง ุฅู„ู‡ ุฅู„ุง ุงู„ู„ู‡ُ ูˆَุญْุฏَู‡ُ ู„ุง ุดَุฑِูŠْูƒَ ู„َู‡ُ،
 ู„َู‡ُ ุงู„ْู…ُู„ْูƒُ ูˆู„ู‡ُ ุงู„ْุญَู…ْุฏُ ูˆู‡ُูˆَ ุนู„ู‰ ูƒُู„ِّ ุดَูŠْุกٍ ู‚َุฏِูŠْุฑٌ،
 ุงู„ุญู…ุฏُ ู„ู„ู‡ِ، ูˆุณุจุญุงู†َ ุงู„ู„ู‡ِ، ูˆู„ุง ุฅู„ู‡ ุฅู„ุง ุงู„ู„ู‡ُ، ูˆุงู„ู„ู‡ُ ุฃَูƒْุจَุฑُ،
 ูˆู„ุง ุญَูˆْู„َ ูˆู„ุง ู‚ُูˆَّุฉَ ุฅู„ุง ุจِุงู„ู„ู‡ِ

[Laa ilaha illallah wahdahu laa syarika lah, lahul mulku wa lahul hamdu wa huwa ‘ala kulli syain qodiir. Alhamdulillah wa subhanallah, wa laa ilaha illallah, wallahu akbar, wa laa hawla wa laa quwwata illa billah]





Segala puji bagi Allah Tiada sembahan yang benar kecuali Allah semata dan tiada sekutu bagi-Nya, milik-Nyalah segala kerajaan/kekuasaan dan bagi-Nya segala pujian, dan Dia maha mampu atas segala sesuatu, segala puji bagi Allah, maha suci Allah, tiada sembahan yang benar kecuali Allah, Allah maha besar, serta tiada daya dan kekuatan kecuali dengan (pertolongan) Allah, 


Kemudian baca:

ุงَู„ู„ّู‡ُู…َّ ุงุบْูِุฑْ ู„ูŠ
“Ya Allah, ampunilah (dosa-dosa)ku“, 

atau boleh berdoa apa sahaja  maka akan dikabulkan doa, jika kita  berwudhu' dan mendirikan solat maka akan diterima solatnya.



17 Jun 2020

Wordless Wednesday | Starbucks Caramel Latte

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Wordless Wednesday |  Starbucks Caramel Latte







Thank you

SAYYIDUL ISTIGHFAR | PENGHULU ISTIGHFAR

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


SAYYIDUL ISTIGHFAR | PENGHULU ISTIGHFAR




ุงَู„ู„َّู‡ُู…َّ ุฃَู†ْุชَ ุฑَุจِّูŠْ ู„ุงَ ุฅِู„َู€ู‡َ ุฅِู„ุงَّ ุฃَู†ْุชَ، ุฎَู„َู‚ْุชَู†ِูŠْ ูˆَุฃَู†َุง ุนَุจْุฏُูƒَ،
 ูˆَุฃَู†َุง ุนَู„َู‰ ุนَู‡ْุฏِูƒَ ูˆَูˆَุนْุฏِูƒَ ู…َุง ุงุณْุชَุทَุนْุชُ، ุฃَุนُูˆْุฐُ ุจِูƒَ ู…ِู†ْ ุดَุฑِّ ู…َุง ุตَู†َุนْุชُ،
 ุฃَุจُูˆْุกُ ู„َูƒَ ุจِู†ِุนْู…َุชِูƒَ ุนَู„َูŠَّ، ูˆَุฃَุจُูˆْุกُ ุจِุฐَู†ْุจِูŠْ ูَุงุบْูِุฑْ ู„ِูŠْ ูَุฅِู†َّู‡ُ ู„ุงَ ูŠَุบْูِุฑُ ุงู„ุฐُّู†ُูˆْุจَ ุฅِู„ุงَّ ุฃَู†ْุชَ.


Allahumma anta rabbi 
laa ilaha illa anta...
Kholaqotani wa ana ‘abduka, 
Wa ana ‘ala ‘ahdika, 
Wa wa’dika mastatho’tu...
A’udzubika minn syarri ma shona’tu 
Abu-u laka biniaq’matika ‘alaiyya 
Wa abu-u bidzanbi...
Faghfirliii... 
Faghfirliii... 
Faghfirli fa innahu
Laa yaghfirudz-dzunuuba Illa anta...




Ya Allah Engkau Tuhanku
Tiada Tuhan selain Engkau
Engkau ciptakan aku dan aku hambaMu
Dan aku berada dalam janjimu 
Menurut kemampuanku
Aku berlindung denganMu 
Daripada kejahatan yang kulakukan...
Aku sedari nikmatMu kepadaku 
Dan kusedari akan dosa-dosaku...
Ampuni aku...
Ampuni aku...
Ampuni aku kerna sesungguhnya
Tiada yg dapat mengampunkan dosa 
Kecuali Engkau....


16 Jun 2020

Fenomena Baju Tanpa Gosok | Queeny Raya Haji

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Fenomena Baju Tanpa Gosok |  Queeny Raya Haji


Queeny Raya Haji
Queeny Raya Haji


RENTAS NEGERI DI RAYA HAJI dijangka menjadi lebih menarik dengan adanya set baju kurung tanpa gosok Queeny.  Raya haji ni dah boleh rentas negeri untuk balik kampung.

Sabella pun nak rentas juga raya haji ni... Tapi bukan rentas negeri sebaliknya Sabella nak rentas ke dalam hati uolls dengan keluaran QUEENY RAYA HAJI SET IBU DAN ANAK yang kebabom lawo dan semestinya TAK PERLU GOSOK.. ๐Ÿคฉ๐Ÿคฉ

Pesanan dari Sabella.. Baju kurung Queeny ni berhantu tau.. ๐Ÿ‘ป๐Ÿ‘ป.  Seperti kebiasaannya, setiap kali baju kurung edisi Queeny dikeluarkan, baru beberapa minit open dah sold out.. ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ  Jadi kepada semua penggemar dan pengikut setia Sabella perlu bersedia dengan warna tambahan bagi menggantikan warna pilihan pertama.  

Sabella lovers tak perlu bimbang kerana semua warna dan corak yang dikeluarkan semua nya lawa-lawa dan menawan mata yang memandang ๐Ÿ˜๐Ÿ˜ Dari mata turun ke hati.


QRH Vintage Flower 
  

QRH Black Dice



QRH Blue Batik



QRH Gray Flower



QRH Royal Blue



QRH Deep Peach



QRH Brown Classic



QRH Light Pink



QRH Maroon



QRH Black Flower



QRH Light Purple
                                   

QUEENY RAYA HAJI


๐Ÿ’ฅ 11 CORAK YANG MENARIK (SET IBU DAN ANAK) 
๐Ÿ’ฅ  MOSS CREPE MADE IN KOREA
๐Ÿ’ฅ TIDAK PERLU IRON
๐Ÿ’ฅ SEJUK DAN SELESA
๐Ÿ’ฅ KAIN FULL GETAH
๐Ÿ’ฅ SIZE BERMULA XS-5XL
๐Ÿ’ฅ ADD RM5/psg untuk saiz 4XL dan 5XL

❌Harga NORMAL: RM159/PSG (IBU) 
$$$ harga KEBABOM: 
RM79/PASANG (Jimat RM80!)๐Ÿ˜ฑ

❌Harga NORMAL: RM119/PSG (KIDS) 
$$$ harga KEBABOM: 
RM59/PASANG (Jimat RM60!)๐Ÿ˜ฑ

๐Ÿ’ฅ Sabella menawarkan FREE POSTAGE bagi pembelian 2 pasang dan ke atas bagi mana-mana baju kurung Queeny Raya Haji.

JADI..... Ayuh bertindak segera... Meh tekan link wasap ni utk order ๐Ÿ‘‡๐Ÿฝ๐Ÿ‘‡๐Ÿฝ



“BENDA TAK PAYAH GOSOK, BUAT APA NAK GOSOK”



#Sabellaxfieramy #EllaSukaSabella #KurungQueeny #QueenyRayaHaji #SetIbudanAnak #BajuTanpaGosok #BendaTakPayahGosokBuatApaGosok #BajuKurungViralTanpaGosok #PrintedMosscrepe #SabellakanRayamu #JagaJarak  #KitaJagaKita 


[Monolog] Jangan pernah lelah baiki diri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



[Monolog] Jangan pernah lelah baiki diri


Jangan pernah lelah untuk memperbaiki diri. Sebab Allah tak pernah lelah memberikan nikmat-nikmatNya



Setiap hamba berhak menjadikan hidupnya lebih baik dari masa kemasa, tak peduli ia mempunyai masa lalu yang seperti apa sebab hidup akan terus berjalan hingga pada saatnya berhenti dengan sebuah kata “Mati”

Maka, sebelum mati menghampiri kita, pandailah untuk menjaga diri kita, terutama hati yang kita miliki sebab hati adalah sumber bagaimana kita akan menjalani hidup dalam menghamba kepada Allah,

Allah  yang telah memberi kita nikmat hidup didunia ini.

Oleh karena itu jangan pernah lelah memperbaiki diri, sebab Allah tidak pernah lelah memberi nikmat-nikmatnya kepada kita, tugas kita hanya yakin bahwa Allah akan selalu menjadikan hidup kita lebih baik saat kita sendiri mampu berusaha untuk terus memperbaiki diri.


Terima kasih kerana tidak pernah lelah kunjungi blog ini.

๐Ÿ’•


babab.net