Pageviews

30 Julai 2012

Bukan satu bahkan dua

As salam,


Bukan satu tapi dua catatan
tadi asalnya satu catatan saja untuk hari ini
tetapi sekarang dah jadi dua sebab adanya catatan ini
cuma yang satu tetap tak berubah sebab catatan ini tak tahu nak cerita apa
sekadat nak khabarkan catatan ini catatan ke dua untuk hari ini.
boleh?

catatan hari ini tiada kaitan dengan menu berbuka puasa
sebab menu buka puasa hari ini sekadar nasi putih dan ayam goreng serta sup daging semalam yang dipanaskan semula, makan bersama kurma dan air tebu pemberian jiran sebelah rumah (terima kasih).

"suka duka pentas dunia"

Antara kecil dan besar

As salam,




gambar hiasan



Janganlah seorang muslim merendahkan muslim lainnya! Karena sekecil-kecilnya seorang muslim, di sisi Allah adalah besar.

(Khalifah Abu Bakar ash-Shiddiq)
 
 
'suka duka pentas dunia'
 
.

29 Julai 2012

Menu berbuka: Pengat pisang nangka berganda abang belanja

As salam,


Menu lagi!  Sementara menunggu masuk waktu berbuka puasa hari ini, @yangbaik ambil kesempatan untuk mencatatkan satu lagi menu berbuka puasa.  Mengapa abang belanja?  Ha... sebabnya hari ni pengat pisang nangka ini disediakan oleh encik abang.  Menu nya memang dia yang buat.  @yangbaik hanya tolong potong buah nangka sahaja. Selebihnya encik abang yang sediakan mula dengan ambil daun pandan hinggalah masukkan santan dan gula.  Memang dari pagi tadi encik abang mengidam nak makan pengat pisang.  Asalnya nak cari pisang tanduk tapi tak jumpa yang jumpa cuma pisang nangka jer.

Pisang nangka pun boleh juga bercampur dengan nangka pula tu sebab jadi berganda nangkanye.... hehehe.  Jom lah kita tengok resepi pulak.... itupun kalau sudi ... kalau tidak tengok gambar jer lah.


Bahan:
1 mangkuk buah nangka dipotong kecil
3 biji pisang nangka dipotong melintang
1 kotak santan segera
1/2 tin susu cair
1 cawan gula (secukup rasa)
air secukupnya
secubit garam
2 helai daun pandan

Cara membuat:
1.  Campurkan pisang dan nangka di dalam satu periuk, masukkan santan dan sedikit air.  Kacau rata dan tunggu sehingga mendidih.
2.  Masukkan susu cair, gula, garam dan daun pandan (diikat), Kacau sehingga rata dan tunggu sehingga mendidih.
3.  Sedia untuk diangkat dan hidangkan.

Sekian,selamat mencuba.



"Suka duka pentas dunia"


(@-@)
.