FOLLOWER

4 Oktober 2014

Menilai erti pengorbanan

Assalamualaikum dan Selamat sejahtera,


Menilai erti pengorbananPengorbanan boleh dikatakan juga sebagai satu penghormatan. Kerana erti pengorbanan itu bagi setiap individu berbeza mengikut tahap keupayaan. Tidak semua orang mampu berkorban dengan wang ringgit untuk membiayai korban. Lantaran itu adalah menjadi satu penghormatan kiranya dia diberikan sedikit daripada hasil korban yang diusahakan oleh orang lain.

Sudah semestinya kits semua dituntut untuk melaksanakan korban kerana ia sebahagian daripada ibadah yang dituntut bagi yang mampu dan berkeupayaan. Tidak dinafikan juga ganjaran yang besar bakal diperolehi oleh orang yang melaksanakan ibadah yang dituntut pelaksanaannya itu setahun sekali. Bezanya ganjaran yang bakal diperolehi itu tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

Tidak sedikit pengertian pengorbanan. Korban itu sendiri bukanlah terhad kepada korban haiwan tertentu semasa Aidil Adha, tetapi lebih dari itu.

Hanya insan tertentu yang tahu nilai pengorbanan yang telah dilakukannya.

Semoga pengorbanan ikhlas kita itu dinilai dan mendapat tempat yang mulia di sisi Allah. Semoga kita sentiasa ikhlas dalam melaksanakan kewajipan hidup di muka bumi ini.

Wallahu A'lam.

Selamat Hari Raya Eidul Adha. Maaf Zahir dan Batin.

posted from Bloggeroid

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda tanggungjawab anda. Komen dan pandangan anda amatlah dihargai. Terima kasih atas pandangan yang diberikan.