Memaparkan catatan dengan label eyriqazzz. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label eyriqazzz. Papar semua catatan

15 Julai 2012

Bagaimana nak jadi popular

As salam


Banyak cara nak jadi popular.  Tak kiralah dengan cara halus atau cara kasar atau cara baik-baik.  Tapi jangan ikut cara @yangbaik.  Sebabnya tak pernah popular pun.  Syok sendiri jer.

Ada banyak tip sebenarnya nak jadi popular.  (Apa hal la pulak blogger yang tak popular nak bagi tip untuk jadi popular.... hehehe)

Antaranya - Popularkan blog anda

Cara nak popularkan blog tak susah.  Buat jer cerita sensasi terutama mengenai artis, boleh masuk segmen blogger dalam rancangan AWAL LAGI di TV9.  Hah... tak caya... percaya lah....

Bila blog dah popular secara tak langsung anda juga akan jadi popular

Sama macam bro Denaihati.com . Opss jangan salah tafsir pulak.  Ini bukan nak bodek tapi lebih kepada menyahut cabaran SEO Eyriqazz vs Denaihati.  Dan... Denaihati tak adalah buat cerita sensasi tetapi lebih kepada memberi input dan ilmu yang baik-baik untuk menjadi blogger yang berjaya. 

Eh... kenapa tak der gambar eh...

perlu ker?

'suka duka pentas dunia'

13 Julai 2012

Cabaran SEO dan kaitannya dengan aktiviti harian

As salam


Perjalanan cabaran SEO masih jauh, namun sejak semalam badan dah rasa kurang selesa.  Hik3   sebenarnya tiada kaitan pun sebabnya badan yang tidak selesa kerana tidak cukup rehat.  Badan kurang selesa juga kerana masih banyak kerja yang tertunggak... sedihnya :(


 adakah iPad baru bakal jadi hadiah untuk Cabaran SEO Eyriqazz vs Denaihati?

sehingga ke hari ini, hadiah yang ditawarkan adalah:
  1. 1st Prize - RM500 Cash + ( 20,000 trafik dari Denaihati.com ) + ( iklan banner saiz 125x125 sebulan di blog cik tom)
  2. 2nd Prize - RM300 Cash + (10,000 trafik dari Denaihati.com )
  3. 3rd Prize - RM200 cash + 5,000 trafik dari Denaihati.com
  4. 4-5th Prize - RM100 Cash + 5,000 trafik dari Denaihati.com
  5. 6-7 Prize - RM50 Cash each
  6. 8-10 Prize - RM30 Cash
  7. 11-20 Prize - RM10 Cash 
  8. Entri Pilihan terbaik - RM100 Cash + iklan banner saiz 125x125 sebulan di blog cik tom)
Sehingga itu peserta untuk cabaran SEO semakin bertambah dan semakin meriah!

Menantikan detik 31 Ogos 2012 memang mendebarkan.
 
 


12 Julai 2012

Cabaran SEO Eyriqazz vs Denaihati: Jika Tidak Dipecahkan Ruyung Mana Dapat Sagunya

As salam

Cabaran SEO Eyriqazz vs Denaihati.  Jika tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya.  Itu pepatah Melayu lama, kerana orang dulu-dulu menyimpan sagu di dalam ruyung.  Zaman sekarang mana ada orang simpan sagu di dalam ruyung, simpan di dalam peti ais jer.  Maklumlah zaman dah berubah tetapi usaha-usaha tetap usaha kan?

Rasa macam lari tajuk jer antara perenggan pertama dengan tajuknya.  Tak perlah, betul juga kan sebab yangbaik bukannya tahu sangat trik berkaitan SEO.  Memang tercabar jugalah.  Dengan penyertaan daripada otai-otai blogger yang arif dengan SEO, entah-entah kedudukan yangbaik hanya dipinggiran saja.  So, betullah kan dengan pepatah lama tu kalau tak cuba mana nak tahu hasilnya. 

Nak dapat hadiah untuk contest Cabaran SEO ni memang tipu lah kalau bukan itu hasratnya.  Walau apa pun andai tak berjaya dapat hadiah bagi cabaran SEO dapat masuk nama dalam cabaran SEO pun jadilah.


Contest Cabaran SEO adalah contest menyelam sambil minum air ini dianjurkan oleh Eyriqazz.Com

Ramai sungguh penaja contest Cabaran SEO ni. 
Meriah-meriah


''suka duka pentas dunia"


cabaran SEO



9 Mac 2012

My Pinky Moments

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


My Pinky Moments

Sungguh-sungguh teruja sangat nak berkongsi memori indah merah jambu bersama Eyriqazz.com dan madammondoq.com.


Sebelum bercerita lebih panjang... meh lihat gambar si merah jambu yang ingin dikongsikan bersama.



walla.... pinky habis gitu. 
Gambar ini dirakam ketika Inas Insyirah belajar melakar di atas kertas lukisan abangnya (Alif) dan diberi tunjuk ajar oleh ayahnya yang merupakan bekas pelukis terbaik di zaman sekolahnya... di mana tumpahnya kuah jika tidak ke pinggan nasi.

Yang sebetulnya gambar ini terdapat dalam empat (4) siri.  Memandangkan penganjur memberikan syarat dua (2) keping saja ... maka inilah gambar terbaik pilihan ayahnya.

So!!! kepada kawan-kawan blogger sekalian, moh kita ramai-ramai sertai My Pinky Moments Contest.  Tarikh tutup contest adalah pada 31 Mac 2012.  masih banyak masa lagi untuk dapatkan mana-mana gambar kenangan yang berasaskan warna pink.

Hadiahnya menarik sekali, antaranya:
Tempat Pertama : RM100 + Duit Kertas RM20 baharu
Tempat kedua : RM50 + Duit kertas RM1 dan RM5 baharu
Tempat ketiga : RM30 + duit kertas RM1 dan RM5 baharu
Hadiah saguhati x 5 = RM10 Cash/top up

Dan... dijangka akan bertambah sekiranya penaja bertambah lagi.... dan lagi ... dan lagi.

Apa lagi?  Untuk mendapatkan penerangan lanjut... sila klik SINI

Untuk makluman (ayat skema macam surat rasmi pula), Contest ini dianjurkan oleh Eyriqazz.Com dan Madammondoq.com ditaja bersama HazmanFadzil.Com , Alyzafisol.com , Blogr.my , Sharidawati.blogspot.com dan Enveeus.Com"


Last but not least, Think Pink
(^-^) 
.


14 Januari 2012

Saya Mahu Wang Kertas Malaysia Siri Baharu dari Eyriqazz.Com





Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia,


Di atas adalah wang kertas Malaysia Siri Baharu yang baru saja dilancarkan oleh Bank Negara, bernilai RM300.00.  Gambar ini dicedok dari blog Eyriqazz.com

Syarat pertama: SIAP


Memang bukan senang nak senang dan bukan susah nak susah.  Maaflah kenyataan tadi tiada kaitan langsung dengan give away Eyriqazz.com, tetapi terbabas sekejap sebab tersentap sebentar tadi kerana telah 'dilanggar lari' oleh anak-anak yang meragam nak tidur tapi dok main mata pulak... Mana tidak tersentapnya, dah ditidurkan anak-anak, Yangbaik pun mula lah berlegar di alamanda alam maya lalu terlintas nak join give away ini... dan tiba-tiba pula si bolat tu meragam dah nak kena ulik semula... hilang idea jap... okey sambung semula.

Syarat kedua: SIAP

Buat masa ini entry terbaik di blog Yangbaik adalah "Jom Tengok Rumah di Puncak Iskandar".  Entri INI saya rasakan entri terbaik saya kerana ia ditulis dengan idea sendiri tanpa paksaan oleh mana-mana pihak.  Selain dari itu penulisannya bersahaja dan ramai juga yang singgah baca walaupun sekadar 'pembaca senyap' (tiada komen).  Tidak ketinggalan juga tujuan entry ini dikeluarkan merupakan satu memori yang indah kerana ia dibuat secara spontan.

Syarat ketiga:  oleh kerana TIDAK WAJIB, maka Yangbaik tidak buat... hehehe

Syarat keempat:
sila anggap telah dibuat setelah entry ini siap. 
: )

Syarat kelima:  oleh kerana entry ini dibuat sebelum 31 Januari 2012, maka ia juga telah SIAP.

Sekian, adanya.

Sungguh!  Yangbaik ketandusan idea kerana asyik berkejaran dengan anak-anak yang nak tidur tapi tak berapa lena. 

Tinggi sungguh Banjaran Titiwangsa
Tinggi lagi Gunung Kinabalu
Tinggi sungguh harapan hamba
Semoga tercapai hasrat di kalbu

Sungguh cantik rantai mutiara
Mutiara Sabah jadi taruhan
Sungguh cantik wang Malaysia
Wang kertas baharu menjadi impian

*.*

*

11 Januari 2012

Pantun Mutiara buat Eyriqazz

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Indahnya mutiara putih biru
Mutiara putih dari Sabah
Lama sudah hamba menunggu
Hari ini tibalah sudah

Dalam blog ada giveaway
Giveaway Eyriqazz amatlah mudah
Terima kasih buat giveaway
Dapat hamba bergaya meriah

Anak itik anak angsa
Jalan terkedek tepi telaga
Memang cantik rantai mutiara
Rantai tangan cantik juga

Malam hari bermadah berpantun
Sayang anak-anak tidurlah sudah
Yangbaik tidak pandai berpantun
Hingga di sini berakhirlah sudah

Dayang bawa selasih
Sekian terima kasih

30 November 2011

Saya Mahu Oleh-Ole Dari Sabah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Dah agak lama tak join mana-mana contest, tak sangka pula Ole-Ole Dari Sabah ini sungguh menarik minat dan semangat untuk berbloging. 

Okey, boleh juga dikatakan contest ini sebagai pembakar semangat untuk terus berjuang.  Dan pastinya semangat itu akan lebih membara dan penuh makna sekiranya Yangbaik benar-benar dapat Ole-Ole Dari Sabah yang dibawa oleh Eyriqazz.com.

Contest akan berakhir pada 4 Disember 2011.  Masih ada banyak masa lagi kepada yang berminat untuk menyertai. 

Syarat-syarat penyertaan juga tidak susah mana, yang penting cuba dan untuk lebih maklumat lanjut sila klik di SINI.


sekian.

>_<


20 November 2011

Demam Gadget Impian Bermula

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Ini adalah antara gadget impian Yangbaik iaitu iPad 2. Okey tak?  Oh!!!  Perhatian!  Entry ini dibuat bukan kerana Yangbaik peserta contest gadget impian di Denaihati tetapi sekadar memenuhi demam gadget impian yang sedang berlangsung.  Nak curi perhatian dan curi seo dari peserta contestgadget impian. hik3

Sebenarnya Yangbaik pernah buat entry untuk menyertai Contest Gadget Impian anjuran Denaihati tetapi atas sebab-sebab yang memang tidak dapat dielakkan maka penyertaan Yangbaik tidak tersenarai.  Sedih juga.  Yang sebenarnya Denaihati telah hantar email kepada peserta awal yang tidak memenuhi kriteria supaya bertindak segera. 

Oleh kerana pada masa tu... selepas Yangbaik buat entry untuk jadi peserta contest gadget impian anjuran Denaihati satu keluarga Yangbaik telah dilanda demam panas dan bermacam-macam hal lain hinggakan hampir seminggu blog Yangbaik tidak dikemaskini dan bersawang seolah-olahnya blog juga turut demam dan email juga tidak dibuka.... Maka terlepas lah peluang Yangbaik untuk membaiki penyertaaan dan memenuhi syarat yang telah dinyatakan oleh Denaihati. Sob3.  sedih memang sedih.

Kebiasaannya penyertaan dalam contest anjuran Denaihati akan memberikan pulangan yang lumayan dari banyak segi antaranya pengunjung baru, backlinks dan banyak lagi yang sukar untuk Yangbaik nyatakan kerana Yangbaik ni kuranglah sangat mahir bab-bab seo... malunye..

Berbalik kepada contest gadget impian ni, Yangbaik tertarik dengan cara promosi yang dijalankan oleh bro Eyriqazz. Bacalah catatan oleh Bro Eyriqazz di Gadget Impian Eyriqazz dan Contest 5 in 1 Worth RM500+Pasti teruja punyalah sebab selain daripada menyertai contest gadget impian terdapat 5 lagi contest istimewa yang yang ditaja oleh Eyriqazz.  Hadiahnya juga lumayan..

Sekian... demam lagi... nak pergi ke HAT pulak tengok MM yang berada di ICU.



.

15 Ogos 2011

Top Blogger di Malaysia 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Menjadi Top Blogger di Malaysia?  Sudah tentu menjadi impian ramai blogger.  Mungkin juga pada awal penubuhan blog kita (blogger) tidak ada hasrat langsung untuk menjadi top blogger.  Buat blog sekadar suka-suka dan memenuhi minat serta masa lapang.  Itulah antara kata-kata awal setiap blogger.  Betul tak?  Kalau tak betul jangan salahkan aye...

Banyak perkara yang sebenarnya mempengaruhi pendirian dan pandangan kita dengan dunia blogging.  Bukan sahaja kerana isu-isu semasa, minat, kawan-kawan, kekasih, tunang, pakwe atau makwe.  Eh! jarang sangatla rasanya lelaki buat blog cerita pasal makwe nya atau tunangnya, melainkan eyriqazz.com  hahahah.... Bro eyriqazz bercerita pasal keluarganya iaitu siapa lagi kalau bukan wifenya yang tercinta serta anak-anak (ops... anaknya baru satu... Alisya) suka sangat baca kisah keluarga mereka... bahagia rasanya.

Sebenarnya tidaklah susah sangat nak jadi top blogger macam denaihati.com atau ariffshah.com, apalagi kalau nak jadi seperti benashaari.com.  Semua itu memerlukan ketekunan dan kerajinan serta tidak cepat melenting dan berputus asa.  Mungkin juga ada satu tahap dan peringkat tertentu yang menjadikan kita 'fed-up' dengan blog kita.  Ketika mana tidak ada komen langsung pada setiap entry yang kita buat.  Tetapi jangan silap kerana tidak semestinya semua orang yang berkunjung ke blog kita tu akan meninggalkan komen.  Kalau tak komen tak per... jangan risau.... pasti suatu masa akan melimpah ruah lah komen di entry anda... tunggu masa dan ketika yang sesuai.  Dan... yang pasti jangan mudah berputus asa...

Kalau nak bercerita panjang lebar bagaimana nak jadi Top Blogger, bukanlah bidang aye.  Kerana aye tidaklah termasuk dalam golongan itu lagi.

Tips dan panduan yang boleh dikongsikan, terdapat terdapat di blog denaihati.com.  Antaranya fokus kepada penulisan dan sentiasa mesra blogger (ini istilah aye).

Sekian, selamat berpuasa dan selamat menjadi blogger berhemah 1Malaysia.



 

22 Jun 2011

Wordless Wednesday!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Wordless Wednesday!.. Berkali-klia tengok ejaan perkataan tu takut-takut tersalah eja pulak...

Terlompat sebentar dari meja kerja nak kejar dateline nak kena hantar petang ni jugak...

so... tanpa banyak bicara nak update blog jer nih haa...

Maaf kepada semua yang tersinggah... tak dapat nak update cerita terbaru lagi...

to Bro Eyriqazz.com Keychain LWOT dah terima, berebut dengan anak2 nak main papan seluncur katanya....
dapat keychain satu... warna biru
dan... berebut dengan dua beradik ni ha... nasib lagi yang lagi sorang tak tau nak berebut...hehehe

11 Jun 2011

Menang keychain dari Eyriqazz.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Dapat makan satay hut  di tanjung karang.... bro eyriqazz belanja...

tak der lah.... bukan belanja... baca entry kat sini tentang satay hut... secara kebetulan pulak satay memang le best friend forever (bff) so... bila baca entry kat situ... apa lagi... bagi komen ... dan komen yang terpilih saja tau... bukan sebarang komen ... dapat pi Lost World of Tambun... bro eyriqazz jugak yang belanja... apa macam?

29 Mei 2011

Saya Mahu Lost World of Tambun Ipoh White Coffee dari Eyriqazz.Com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Saya Mahu Lost World of Tambun Ipoh White Coffee dari Eyriqazz.Com.

Actually ini adalah entry mengejut kerana aye dah kekeringan idea untuk update blog ni... Tetiba terserempak pula dengan contest anjuran Eyriqazz.com.  Oleh kerana saya memang penggemar kopi yang tegar, walau bagaimanapun belum sampai lagi ke tahap ketagih.  Cuma saya memang suka bau dan rasa kopi puteh... Opps! ini bukan keperluan atau syarat penyertaan small contest nih.

Yang sebenar-benar syarat dan keperluan contest boleh lihat di sini.

Dan ini adalah slogan aye untuk menyertai contest ini:-

Saya Mahu Lost World of Tambun Ipoh White Coffee dari Eyriqazz.Com kerana saya adalah pengemar kopi dan saya ingin menikmati keenakan rasa dan aroma kopi percuma dari Eyriqazz.com.

Macam mana?...

Layan jer...

8 April 2011

Saya Mahu RMxx dari Eyriqazz.Com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Lari sekejap dari kesibukan tugas, sambil sambil menikmati kelazatan snickers sambil sambil juga minum sunkist awesome, apa kata layan jap contest dari eyriqazz.com. Jom..



cara nak menyertai contest nie taklah susah tetapi kenalah usaha dan rajinkan sikit jer...antaranya, seperti berikut, ikut jer:

1) Like kan Entry "7 Interesting Places to Visit in Selangor" dan " The Friendship dan Will Live Forever"


2) Buat Satu entry bertajuk "Saya Mahu RMxx dari Eyriqazz.Com" beserta gambar header Eyriqazz.Com dan jom ramai-ramai "Like" kan 2 entry kat atas di #1... bolehkan?

3) Linkkan permalink entry ini (http://www.eyriqazz.com/2011/04/small-give-away-rmxx-dari-eyriqazzcom.html) di entry anda.

4) Tinggalkan permalink entry anda di komen entry ini dan di sini paling penting http://www.eyriqazz.com/2011/04/small-give-away-rmxx-dari-eyriqazzcom.html

5) Tarikh tutup adalah pada 15 April 2011 .



Pemenang akan ditentukan menerusi cabutan bertuah dari random.org Hadiahnya adalah : at least 5 pemenang dengan RMXX setiap pemenang ( total hadiah bernilai at least RM50 bergantung kepada rezeki berblogging eyriqazz.com  bulan ini dan juga hadiah yang bakal eyriqazz.com menangi dari Awesome Winners itu )


Bagi aye, nak masuk dalam top five pertama dah tentulah terlepas, tetapi untuk sama-sama memeriahkan majlis (contest) ini... so meh kita reramai masuk serta dalam contest ini..

~~~

7 April 2011

Kerana Keychain Melaka dari Eyriqazz

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Kerana keychain Melaka dari Eyriqazz.com.  Gambar keychain tu seperti di atas... Kredit to Bro Eyriqazz.com, izinkan aye guna gambar ni yer... tak der repair kat mana2 fresh from your blog bro!

Macam mana nak mula cerita aye pun malas nak pikir lah... sementelahan peristiwa 2 3 hari lepas banyak menggugat pemikiran dan daya ingatan untuk berfikir perkara-perkara lain.  Namun kerana kengkawan kat blog dan demi penghargaan dikuatkan semangat dan tekad untuk buat catatan ni... kalau ayat atau jalan cerita agak kabur tu mohon maaf yer... (perasan pulak macam lah catatan sebelum ni hebat sangat... hu3)

Sebenarnya aye nak ceritakan tentang gambar kat bawah nih...
nampak tak?  bilangan pengunjung dari blog bro eyriqazz mencecah sehingga 14 orang untuk hari ini sahaja.  Terkejut juga sebab sebelum ni tak pernah dibuat pengunjung dari blog yang sama datang menjengah ke blog aye sampai 14 orang dalam satu-satu hari.  Sebetulnya juga, aye dah 2 hari tak lepak2 kat blog bro eyriqazz... sebabnya?  seperti yang dinyatakan di perenggan kat atas... Tadi jalan2 kat nuffnang.. ternampak (macam tak sengaja pulak) no. 14 tu... oh wow.. pasal apa ada cerita apa ... tertanya2 sendirian.

So!!! jawapannya ada pada gambar atas sekali dan ceritanya boleh baca kat entry bertajuk Pemenang Komen Terbaik.  Dan cerita di sebalik komen tu adalah berkaitan gula ...

akhir kalam... terima kasih...
"Orang berbudi kita berbahasa, Orang memberi kita merasa"

Budi bahasa budaya kita!

15 Februari 2011

Saya Mahu Strawberry White Coffee Genting Highlands dari Eyriqazzz.Com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Strawberry White Coffee Genting Highlands dari Eyriqazzz.com.  katanya kopi tu sedap, tetapi mengapa 8.5/10 jer... paling kurang 9.9/10 ker... eh hehehe pandai-pandai pulak nak buat jugjement lain...

Sebenarnya ini adalah penyertaan untuk small give away.  Memang teringin sangat2 nak rasa kopi tu... tak pernah jumpa lagi kat area sini...pergi Genting pun belum lagik... (malu....)

Okeh... nak cepat nih..... kopi yang eyriqazzz nak bagi tu cuma ada 7 paket jer... so sesapa 7 orang yang tercepat dapatlah....

sekian...

***UPDATED***

masuk dalam senarai ...7 terpantas.... tq

babab.net