Memaparkan catatan dengan label April. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label April. Papar semua catatan

1 April 2019

Selamat Datang April 2019

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Selamat Datang April 2019


Alhamdulillah, pada hari ini hari pertama di bulan April 2019 saya diberikan kekuatan dan masa lapang untuk menulis serba sedikit berhubung kehadiran bulan April.  Seperti biasanya di dalam bulan April ada satu tarikh tersembunyi yang tersirat.  Kerana pada bulan ini lahirnya seorang insan tetapi tarikhnya dirahsiakan.  Untuk rekod peribadi sahaja.


The Ocean Calendar of April 2019
April 2019

April bulan ke-empat tahun masihi

In shaa Allah kehadiran bulan April membawa bersama kebahagian dan keberkatan dalam kehidupan di dunia menuju kehidupan akhirat.  

Semoga dikurniakan kesihatan berpanjangan dan kekuatan dalam meneruskan ibadah kepada Allah dan berbuat baik kepada setiap insan di atas muka bumi.



Terima kasih atas kesudian membaca entri ini, Selamat Datang April 2019.

27 April 2013

April Edition giveaway by dysha sahhir

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


April Edition by dysha sahhir

antara hadiah yang bakal dimenangi

Tutup 30 April 2013.  Jom cepat !!!

30 April 2011

30 April 2011 | Mereka berdua-duaan lagi ke Jelutong Pulau Pinang pula

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Pagi hari Sabtu (30 April 2011) yang hening... jam hampir 7.00 pagi dapat panggilan telefon, saudara terdekat telah meninggal dunia jam 5.00 pagi tadi... Kak Biah Kak Miah, panggilan mesra kami sekeluarga kepada gemulah... semoga dicucuri rahmat Ilahi.  Sakitnya tak lah lama sangat tapi aye dah lama tak jumpa gemulah.  Kali terakhir adalah hari raya lepas....  Setelah hampir sebulan dua minggu koma di wad ICU...

Asalnya tadi pagi2 hari ni nak ke Lekir persediaan untuk majlis esoknya...
Tempeyek dan kueh lidah buaya dah siap packing...
bekas telur kait juga telah siap
tinggal lagi nak ambil beg kertas kat rumah ma...

Kita mampu merancang hanya Tuhan yang menentukan


Pagi tadi anggaran jam 9.00 pagi, mereka berdua sahaja ke Jelutong Pulau Pinang bersama Pak Long (Yeop) menaiki EXORA (Biarpun EXORA itu luas dan boleh dinaiki 7 orang, namun tak upaya kami mengikutnya kerana urusan packing di rumah belum selesai).  Mudah-mudahan mereka selamat pergi dan selamat pulang juga ke rumah.  Hampir-hampir juga tak jadi pergi, tetapi untuk keluarga berkorban masa bukanlah satu kesalahan besar...

Mungkin belum sampai lagi rezeki kami nak ke Pulau Pinang. 

Maka tengahari ini, kami di rumah terpaksalah membuat perancangan dan persiapan baru untuk petang ini.  Petang ini atau mungkin juga malam, setelah mereka berdua pulang dari Pulau Pinang, kami akan ke Lekir pula... biarpun terlewat acara mesti diteruskan... mohon maaf kepada semua kerana terlewat.

Sekian...

25 April 2011

Terima kasih | Nuffnangers yang sudi melawat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Terima kasih kepada semua yang sudi melawat blog yangbaik yang tak seberapa ini... terima kasih kerana sudi membaca dan sudi memberi pandangan... mungkin ada sedikit maklumat yang dapat dibaca.  Sementelahan blog ini tak banyak sangat maklumat penting sekadar maklumat ringan untuk bacaan.

Dan aye tak juga rasa kecewa andai yang datang melawat hanya membisu (silent reader)... kerana tak semua orang sempurna... hehehe seperti aye juga... kadang-kadang singgah blog mike tapi tak bagi komen sekadar baca lebih kurang dan senyum sendirian ....

Terima kasih sekali lagi...

p/s:  rasa-rasanya perlu buat entry tetap kot untuk rekodkan nuffnangers yang rajin melawat...

7 April 2011

Kerana Keychain Melaka dari Eyriqazz

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Kerana keychain Melaka dari Eyriqazz.com.  Gambar keychain tu seperti di atas... Kredit to Bro Eyriqazz.com, izinkan aye guna gambar ni yer... tak der repair kat mana2 fresh from your blog bro!

Macam mana nak mula cerita aye pun malas nak pikir lah... sementelahan peristiwa 2 3 hari lepas banyak menggugat pemikiran dan daya ingatan untuk berfikir perkara-perkara lain.  Namun kerana kengkawan kat blog dan demi penghargaan dikuatkan semangat dan tekad untuk buat catatan ni... kalau ayat atau jalan cerita agak kabur tu mohon maaf yer... (perasan pulak macam lah catatan sebelum ni hebat sangat... hu3)

Sebenarnya aye nak ceritakan tentang gambar kat bawah nih...
nampak tak?  bilangan pengunjung dari blog bro eyriqazz mencecah sehingga 14 orang untuk hari ini sahaja.  Terkejut juga sebab sebelum ni tak pernah dibuat pengunjung dari blog yang sama datang menjengah ke blog aye sampai 14 orang dalam satu-satu hari.  Sebetulnya juga, aye dah 2 hari tak lepak2 kat blog bro eyriqazz... sebabnya?  seperti yang dinyatakan di perenggan kat atas... Tadi jalan2 kat nuffnang.. ternampak (macam tak sengaja pulak) no. 14 tu... oh wow.. pasal apa ada cerita apa ... tertanya2 sendirian.

So!!! jawapannya ada pada gambar atas sekali dan ceritanya boleh baca kat entry bertajuk Pemenang Komen Terbaik.  Dan cerita di sebalik komen tu adalah berkaitan gula ...

akhir kalam... terima kasih...
"Orang berbudi kita berbahasa, Orang memberi kita merasa"

Budi bahasa budaya kita!

6 April 2011

Terlibat sudah!!!

Selamat sejahtera,


Setiap kali buat catatan untuk blog pasti ada ucapan 'selamat sejahtera', ucapan ini dibuat adalah sebagai doa semoga pembaca dan terutamanya penulis ini sentiasa selamat dan sejahtera dari segala bala bencana dan musibah.

Terlibat sudah?
Yup!  Sedari mula masuk kerja di tempat baru seboleh-bolehnya tidak mahu terlibat dengan sebarang kontroversi atau gossip liar tak kira lah yang hangat seperti goreng pisang panas atau yang dingin seperti ABC. Tak suka jadi bahan gossip, justeru sedaya upaya buat tugas dengan sehabis baik serta kurangkan bercampur dengan group gossip dan menjauhkan diri dari sebarang percaturan tugas yang mendatangkan risiko. 

Namun apa daya, sudah tersilap langkah dan percaturan ku tidak tepat sama sekali, kerana aye bukanlah pandai main catur malahna main dam haji pun tak pandai juga... akhirnya terjebak juga dalam kancah gossip dan kontroversi...

Tak per lah.. yang sudah tu sudahlah jadikan pengajaran supaya jangan diulangi lagi kesilapan yang sama

Ingatan! Jaga tutur kata, tingkahlaku dan gerak geri... jangan sampai terpedaya dengan kerenah dan seribu mehnah.

Sudah lah....

4 April 2011

Isnin, 4 April 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Hari ini Isnin bersamaan 4 April 2011 dan bersamaan dengan 30 Rabiul Akhir 1432.

Syukur Alhamdulillah, masih dipanjangkan usia dan dikurniakan kesihatan pada hari ini.  Mudah-mudahan dikurniakan rezeki yang halal lagi baik. 

Amin.

Esok, 1 Jamadil Awal 1432.  Lepas ni Jamadil Akhir, Rejab, Syaaban dan Ramadhan.... Rindu! Ramadhan.  Ada empat bulan lagi untuk ganti puasa Ramadhan 1431H.  Jangan terbabas...

Sekian.

1 April 2011

Kisah bergambar lagi pada 1 April

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


hanya gambar...



no more writing for today's stroy... just a picture...

Biar gambar yang berbicara pada 1 April

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Pada 1 April 2011 nih... biarlah seharian hari ini gambar yang berbicara... kerna bulan tak bisa ngomong... huh.... ayat sesat nih... jangan percaya...

Dan jangan peduli dengan April Fool ia bukan budaya kita orang Islam dan bukan juga budaya orang Malaysia, okeys...


neither any strory about these picture are related...

babab.net