Ikan Tilapia Goreng Bercili
Ikan Tilapia adalah ikan darat yang banyak terdapat di lombong tinggal di sekitar Seri Iskandar dan Tronoh atau mungkin juga di tempat anda. Ada juga Ikan Tilapia yang diternak tetapi rasanya tidak sama dengan Ikan Tilapia yang hidup bebas di lombong atau sungai.
Saya, nak bercerita panjang lebar mengenai Ikan Tilapia tidaklah juga sebabnya saya bukan tahu sangat sejarah hidup ikan eksotik ini. Yang saya tahu ada juga orang yang tidak makan ikan darat walaupun dia bukanlah orang laut. Terpulang ... itu kelebihan masing-masing.
Ikan Tilapia jika tidak dibasuh dengan betul pasti akan membawa kesan bau hanyir yang kuat. Bau hanyir ini boleh menyebabkan orang hilang selera makan. Saya ada petua sendiri untuk menghilangkan bau hanyir ikan. Petua saya kan ceritakan dalam siri lain yang akan datang. Sabar yer!!
Hari ini saya nak bercerita mengenai resepi Ikan Tilapia Goreng Bercili yang dimasak oleh encik suami. Dia memang suka masak dan suka makan juga. :D Sebelum dia masak kesemua ikan tilapia tu.. saya dah pesan supaya tinggalkan separuh ikan goreng untuk anak-anak. Sebabnya bila dah masak cili nanti pedas, anak-anak tidak boleh makan... sedangkan anak-anak saya semuanya suka makan ikan tilapia goreng. Yess!! anak umi kannnn.
BAHAN-BAHAN :-
3 ekor Ikan Tilapia
1 ulas bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (diketuk dan dicincang)
1 biji tomato (dipotong dadu atau boleh juga dihiris nipis)
10 tangkai cili padi (diketuk) - boleh tambah untuk lebih pedas lagi
1/2 batang celeri (dipotong serong)
sedikit air asam jawa (saya gunakan paste asam jawa adabi dicampur dengan 1/4 cawan air masak - lebih mudah)
gula dan garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-
1. Ikan Tilapia dibersihkan, sapukan sedikit asam jawa dan goreng sehingga garing. Jika tidak suka garing, memadai sehingga masak. Saya goreng garing kerana bila garing tulang yang kecil senang dimakan. Setelah digoreng angkat dan ketepikan.
2. Tumis bawang besar dan bawang putih dengan sedikit minyak masak kira-kira 2 sudu besar. Tumis sehingga bawang kekuningan, masukkan celeri yang telah dipotong dan cili padi. Kacau sehingga rata dan sebati.
3. Masukkan tomato air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Seterusnya masukkan Ikan Tilapia yang digoreng tadi, balikkan perlahan-lahan supaya ikan tidak hancur. Agak-agak kuah tadi telah selaputi ikan, angkat dan hidangkan.
*catatan:
1. Di dalam ikan kelihatan hitam kerana digaul dengan asam jawa sebelum di goreng. Sekiranya tidak suka asam jawa atau tidak mahu ikan kelihatan gelap, ikan berkenaan boleh digaul dengan kunyit dan sedikit garam sebelum digoreng.
2. Ikan Tilapia boleh dibersihkan lebih awal dan simpan dalam peti ais (freezer) sebelum digoreng atau goreng lebih awal sebelum buat kuahnya.
Saya tidaklah berhasrat nak menandingi blogger masakan yang dah handal dan popular tetapi sekadar berkongsi resepi dan selera dengan pembaca blog ini.
Sekian adanya. Terima kasih.
Sementara itu... sudahkah anda menyahut cabaran Contest Duit Raya 2014 oleh Denaihati?
Klik banner di bawah untuk menyertainya.
Klik banner di bawah untuk menyertainya.