Pengikut Setia

12 Julai 2014

Ikan Tilapia Goreng Bercili

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Ikan Tilapia Goreng Bercili

Ikan Tilapia adalah ikan darat yang banyak terdapat di lombong tinggal di sekitar Seri Iskandar dan Tronoh atau mungkin juga di tempat anda.  Ada juga Ikan Tilapia yang diternak tetapi rasanya tidak sama dengan Ikan Tilapia yang hidup bebas di lombong atau sungai.

Saya, nak bercerita panjang lebar mengenai Ikan Tilapia tidaklah juga sebabnya saya bukan tahu sangat sejarah hidup ikan eksotik ini.  Yang saya tahu ada juga orang yang tidak makan ikan darat walaupun dia bukanlah orang laut.  Terpulang ... itu kelebihan masing-masing.

Ikan Tilapia jika tidak dibasuh dengan betul pasti akan membawa kesan bau hanyir yang kuat.  Bau hanyir ini boleh menyebabkan orang hilang selera makan.  Saya ada petua sendiri untuk menghilangkan bau hanyir ikan.  Petua saya kan ceritakan dalam siri lain yang akan datang.  Sabar yer!!

Hari ini saya nak bercerita mengenai resepi Ikan Tilapia Goreng Bercili yang dimasak oleh encik suami.  Dia memang suka masak dan suka makan juga. :D  Sebelum dia masak kesemua ikan tilapia tu.. saya dah pesan supaya tinggalkan separuh ikan goreng untuk anak-anak.  Sebabnya bila dah masak cili nanti pedas, anak-anak tidak boleh makan... sedangkan anak-anak saya semuanya suka makan ikan tilapia goreng. Yess!! anak umi kannnn.




BAHAN-BAHAN :-

3 ekor Ikan Tilapia
1 ulas bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (diketuk dan dicincang)
1 biji tomato (dipotong dadu atau boleh juga dihiris nipis)
10 tangkai cili padi (diketuk) - boleh tambah untuk lebih pedas lagi
1/2 batang celeri (dipotong serong)
sedikit air asam jawa (saya gunakan paste asam jawa adabi dicampur dengan 1/4 cawan air masak - lebih mudah)
gula dan garam secukup rasa


CARA MEMBUATNYA :-

1.  Ikan Tilapia dibersihkan, sapukan sedikit asam jawa dan goreng sehingga garing.  Jika tidak suka garing, memadai sehingga masak.  Saya goreng garing kerana bila garing tulang yang kecil senang dimakan.  Setelah digoreng angkat dan ketepikan.
2.  Tumis bawang besar dan bawang putih dengan sedikit minyak masak kira-kira 2 sudu besar.  Tumis sehingga bawang kekuningan, masukkan celeri yang telah dipotong dan cili padi.  Kacau sehingga rata dan sebati. 
3.  Masukkan tomato air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.  Seterusnya masukkan Ikan Tilapia yang digoreng tadi, balikkan perlahan-lahan supaya ikan tidak hancur.  Agak-agak kuah tadi telah selaputi ikan, angkat dan hidangkan.


*catatan:  
1.  Di dalam ikan kelihatan hitam kerana digaul dengan asam jawa sebelum di goreng.  Sekiranya tidak suka asam jawa atau tidak mahu ikan kelihatan gelap, ikan berkenaan boleh digaul dengan kunyit dan sedikit garam sebelum digoreng.
2.  Ikan Tilapia boleh dibersihkan lebih awal dan simpan dalam peti ais (freezer) sebelum digoreng atau goreng lebih awal sebelum buat kuahnya.  

Saya tidaklah berhasrat nak menandingi blogger masakan yang dah handal dan popular tetapi sekadar berkongsi resepi dan selera dengan pembaca blog ini.

Sekian adanya.  Terima kasih.


Sementara itu... sudahkah anda menyahut cabaran Contest Duit Raya 2014 oleh Denaihati?
Klik banner di bawah untuk menyertainya.

Cabaran Duit Raya 2014

2 jenis kezaliman

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Gambar hiasan.  sumber group whatsapp

Di dalam kehidupan ini terdapat dua macam kedhaliman :
(1) kedhaliman dalam hal ilmu dan
(2) kedhaliman dalam hal harta.

Yang dapat menyelamatkanmu dari kedhaliman ilmu adalah ibadah (mengamalkan ilmu tersebut), dan yang dapat menyelamatkanmu dari kedhaliman harta adalah dengan bersikap zuhud terhadapnya.

(Salah seorang ahli hikmah)

*Semoga kita terselamat dari kedua-dua kezaliman di atas.

11 Julai 2014

Segment : Sally nak bagi kad raya!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Walaupun dah masuk era komunikasi pantas, tapi Sally tetap rasa yang kad raya tu sangat la best! Hahahaha...so, sempena Hari Lebaran yang akan tiba ni...Sally nak bagi kad raya kepada 20 orang yang bertuah! Kalau rasa nak kad raya, jangan lupa join ye!

http://sallysamsaiman.blogspot.com/2014/07/segment-sally-nak-bagi-kad-raya.html

  1. Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, Follow Twitter Sally, Follw Instagram Sally (Kalau ada) dan Like Fanpage Sally & Fanpage The Sister's Closet
  2. Buat satu entry bertajuk Segment : Sally nak bagi kad raya!
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.
  5. Sally akan gunakan khidmat Uncle Random.org untuk pilih ye...

    Credit to : Mialiana.com

    Segmen ini akan berlangsung dari 11/7/2014 sehingga 16/7/2014 (10pm)

Carian