Sup Kepala Ikan Siakap
Siakap Senohong Gelama Ikan Duri
Bercakap Bohong Lama-lama Mencuri
Selingan jer tu. Tentu kita dah biasa dengar pantun dua kerat seperti di atas. Terutama zaman kanak-kanak dulu. Tetapi sejauh mana anak-anak zaman sekarang memahaminya entahlah. Manakan tidak, anak-anak @yangbaik sendiri pun tak pernah didendangkan dengan pantun tu. Bila cakap mesti 'direct to the point' tiada kiasan atau pantun pantun bagai lagi. Begitu juga dengan anak-anak muda zaman sekarang, bila bercakap tak boleh berkias nanti diadunya kepada pihak pengurusan katanya kita permainkan mereka. Kan ke naya... Cakap biar terang!!
Eh, melalut pulak. Sebenarnya kan... percaya atau tidak @yangbaik baru saja lepas masak sup kepala ikan siakap. Sebelum dicedok masuk dalam pinggan cepat-cepat masuk dalam gambar dulu. Kepala ikan tu 'seketul' jer. Nanti kita tengok siapa yang nak berebut. Sup macam ni sedap dimakan dengan sambal belacan.. buat cair sikit ala-ala kuah asam... ha....
Nak buat sup ni senang jer, tak sampai 30 minit, tetapi disebabkan nak buat kerja lain pulak. Cepat2 masak. Sesapa yang sempat salin resepi ni sat lagi jam 7.00 malam pun sempat lagi nak masak janji bahannnya cukup kat dapur.
Bahan:
1 ketul kepala ikan
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 bili cili merah untuk hiasan
sedikit jintan manis, kulit kayu manis, bunga cengkih
sekeping asam keping
garam
1 gelas air
Cara membuat:
1. Bersihkan kepala ikan.
2. Bawang merah, putih, cili merah dan halia dihiris nipis
3. Panaskan minyak,tumis bawang bersama halia, jintan, kulit kayu manis dan bunga cengkih
4. Setelah naik bau, masukkan segelas air atau secukupnya. Masukkan kepala ikan, asam keping dan cili merah diikuti dengan garam.
5. Biarkan hingga mendidih. Angkat dan hidangkan.
Selamat mencuba.
'suka duka pentas dunia'
dni masak dalca daging rusa :)
BalasPadam