5 Oktober 2011

Kisah wanita dan 10 perkara

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Wanita dan kisah hidupnya sering dikaitkan dengan banyak perkara, namun apa yang ingin dikongsikan di sini adalah berkaitan 10 perkara yang sering dicari iaitu wanita dan Ramadhan, kesuburan, lelaki, kerjaya, kesihatan, syurga, pekerjaan, ekonomi, komputer dan neraka.  Perkara-perkara ini sering ditemui dalam pencarian bersama mr google.

Graf hasil carian wanita dan 10 perkara (boleh dibesarkan dengan klik pada gambar)

Daripada graf berkenaan, adakah ia menggambarkan apa-apa situasi berkaitan kisah kehidupan wanita?  Contohnya lihatnya wanita dan kesihatan ianya adalah 'zero' atau 0%. Adakah kerana wanita tidak memberi perhatian atau tidak mengambil berat kesihatannya.

Sebaliknya jika dilihat kepada Wanita dan Pekerjaan dan Wanita dan Komputer, ianya menyumbang sebanyak 22%.  Adakah ia cukup kuat memberi makna bahawa wanita itu sudah mahir dengan komputer dan banyak terlibat dalam pekerjaan.  Wanita dan pekerjaan sebenarnya mempunyai konflik berkaitan dengan peranan wanita sebagai isteri dan juga sebagai pekerja. 

Namun wanita juga masih menguasai ekonomi sehingga memungkinkan wujudnya Dasar Wanita Negara.

Dan pada hakikatnya wanita dan lelaki tidak mungkin dapat dipisahkan sementelahan kejadian adam dan hawa mendahului kewujudan manusia di muka bumi ini.  Kerana itulah jugalah wanita harus ingat bahawa adanya syurga dan neraka tempat penghujung penghitungan pahala dan amalan di dunia.  Justeru wanita dan Ramadhan juga tidak bisa dipisahkan.

Sekian, sekadar renungan.  Wanita tiang negara, Rosak wanita rosaklah negara.

*.*

Tiada ulasan:

Catat Komen

Komen anda tanggungjawab anda. Komen dan pandangan anda amatlah dihargai. Terima kasih atas pandangan yang diberikan.

babab.net