Memaparkan catatan dengan label Wang Tunai. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Wang Tunai. Papar semua catatan

24 Disember 2012

Sediakan duit syiling secukupnya

As salam,


gambar atas diedit semula.  sumber gambar tidak diketahui.

Sebagai pelanggan kita memang biasa berurusan dengan mana-mana kaunter perkhidmatan atau kaunter jualan.  Sudah tentu dan lazimnya di mana-mana kaunter kita akan diminta menyediakan duit syiling mencukupi bagi menjelaskan bayaran tertentu terutama kaunter perkhidmatan seperti kaunter hasil di Pejabat  Tanah dan Daerah.

Dalam hal-hal tertentu kita amat memahami kaunter perkhidmatan memang tidak mempunyai sumber bagi mengeluarkan wang kecil atau duit syiling. Berbeza pula dengan kaunter jualan seperti di kedai-kedai makan atau pasaraya yang mana kita mungkin semua faham bahawa pihak pengurusannya akan menyediakan duit pecah atau duit tukar yang secukupnya.


sumber gambar:  denaihati.com (duit raya 2012)

Apabila berada di pasaraya terutama pasaraya besar (toot.... tak perlu sebut sendiri mau ingat la) bila tiba masa nak bayar cashier akan tanya kita puan atau kakak ada duit dua posen atau lima sen, atau seringgit atau lima posen.  Hmmm... memang tak berapa gemar lah dengan situasi ni... terpaksa pula nak buka semula purse dan belek-belek cari duit syiling yang tersepit.

Memanglah bukan niat kita sengaja bagi duit besar untuk beli barang berharga kecil.  Tetapi bagaimana kalau duit kecil yang ada pada kita memang tak cukup...

Bukan isu besar pun dan tak adalah susah mana nak keluarkan duit kecil tu.  Saja nak buat cerita.  Pernah sekali makan nasi kerabu di booth kat RTC Gopeng.  Harganya RM4.50.  Bagi duit bukannya sampai RM50.00 tetapi RM5.00 itupun nak minta duit syiling 50 posen.  Jenuh jugaklah korek sana sini... cukup2 jer... hai..cam ni lah selalunya

Duit tukar tu bukankah sepatutnya disediakan lebih awal oleh pihak penjual supaya tidak mendatangkan kesulitan kepada pelanggannya...

Tetapi memang ada pelanggan yang melampau pun... saja-saja nak 'pecahkan' duit yang besar, beli air mineral baru RM1.20 (kat RTC Gopeng ler di tempat lain tak tau ler)  bagi duit sampai seratus hinggit... mana cashier tu tak hangin.

Sudah-sudah lah... bukan nak menuding jari kepada sesiapa, kita sendiri yang perlu beringat.  Sediakan duit syiling secukupnya setiap masa.

.... Bila penjual tiada duit tukar kita juga yang susah...

'suka duka pentas dunia'

.

20 Mac 2012

Wang Tunai RM5000 Untuk Blogger

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia


Wang Tunai RM5000 untuk Blogger
Ganjaran Wang Tunai Sebanyak RM5000 Untuk Blogger Malaysia dari BloggerWanita.com

Apa yang perlu dilakukan?

■Program Wang Tunai RM5000 ini hanya dibuka untuk 100 blogger terawal yang berdaftar sahaja. Cara berdaftar adalah rakan blogger hanya perlu buat post tentang program RM5000 dan linkkan ke “Wang Tunai RM5000 untuk Blogger”. Sila nyatakan link URL post tersebut di ruangan komen di entri “Wang Tunai RM5000 untuk Blogger". Jika terpilih, Rakan blogger akan diberitahu melalui email dan akan disenaraikan melalui post khas.

■100 blogger yang terpilih akan bersaing sesama mereka untuk menjadi Top 10 Referrrel ke BloggerWanita.com iaitu 10 blog yang membawa trafik tertinggi ke blog BloggerWanita.com dengan mengikut pengiraan Google Analytic. Saingan rakan blogger tidak banyak untuk berpeluang mendapatkan wang tunai ini.

■Setiap satu trafik yang disumbangkan ke blog BloggerWanita.com akan dibayar sebanyak RM0.05. Jika rakan blogger mampu membawa 10000 trafik ke blog ini, maka bayaran pada bulan tersebut adalah RM500 ( RM0.05 X 10000) dan seterusnya.

■Terbuka kepada semua warga Blogger di Malaysia, tidak kira lelaki atau perempuan dan tanpa mengira status pagerank atau Alexa Rank.

■Rakan blogger juga perlu LIKE Facebook BloggerWanita.com atau Follow Twitter BloggerWanita.com atau daftar email di Feedburner BloggerWanita.com sebagai syarat untuk menerima wang tunai nanti.

■Bayaran wang tunai akan dibayar pada 1hb hingga 7hb setiap bulan ke akaun Maybank secara online. Bank lain masih diterima jika tidak memiliki akaun Maybank.

■Program RM5000 adalah fasa pertama yang akan dilancarkan pada 1 April 2012 sehingga RM5000 tercapai untuk diberikan kepada blogger.

■Rakan blogger boleh menggunakan banners yang disediakan di sini untuk tujuan promosi. Tidak dibenarkan menggunakan iframe atau apa-apa script yang boleh menipu trafik.

■Pihak penganjur berhak untuk menukar syarat pada bila-bila masa jika perlu sahaja.

Penaja bagi Program Wang Tunai RM5000 untuk Blogger adalah BloggerWanita.com.


Berminat? bolehlah submit link post bertajuk “Wang Tunai RM5000 untuk Blogger” di ruangan komen. Selamat Berjaya.

p/s:  Yangbaik sendiri bukanlah hebat sangat dengan ilmu-ilmu seo atau tarikh trafik.  Namun kekurangan ini bukan satu kelemahan tetapi satu cabaran yang mesti disahut... YES!


---------------------------
Update:
Termasuk dalam senarai di tangga ke 48.

babab.net