22 Julai 2022

PERBANYAK DOA DI HARI JUMAAT

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum dan selamat sejahtera


PERBANYAK DOA DI HARI JUMAATHari Jumaat mempunyai kedudukan tersendiri di dalam Islam, baik dari sisi keutamaan, sejarahnya dan juga disyariatkan amalan-amalan sunnah yang berlipat ganda pahalanya.

Sangat wajar jika kita menyambutnya sepenuh hati dan sukacita, malah Rasulullah SAW juga menyebutnya sebagai hari raya.

Jumaat memang hari raya mingguan, yang kadang-kadang sering kita lupakan. Agar kita bertambah semangat dalam menyambut hari Jumaat, dan mengisinya dengan seberapa banyak amalan utama, maka perlu kita sedikit melihat apa sesungguhnya keistimewaan hari Jumaat.
Pertama : Hari Jumaat sebagai hari terbaik dan bersejarah


Dari Abi Hurairah ra, Rasulullah SAW bersabda: Hari terbaik terbitnya matahari adalah pada hari Jumaat, pada hari itu Adam diciptakan, pada hari itu pula dimasukkan ke dalam syurga dan pada hari itu tersebut dia dikeluarkan dari syurga (HR. Muslim) Sebagai hari terbaik, maka layaklah kiranya kita menyambut dengan segenap kebaikan dalam semangat dan niatan beribadah. Harus ada yang berbza pada hari jumaat, sebagaimana sejarah dan syariat kita telah mencontohkannya.


Kedua : Jumaat adalah hari raya mingguan umat Islam


Di antara keutamaan hari Jumaat adalah Allah subhanahu wataala menjadikan hari tersebut sebagai hari raya mingguan bagi umat Islam.

Dari Ibnu Abbas ra, Rasulullah SAW bersabda : Sesungguhnya hari ini adalah hari raya, Allah menjadikannya istimewa bagi kaum muslimin, maka barangsiapa yang akan mendatangi solat Jumaat maka hendaklah dia mandi. (Ibnu Majah)

Setiap hari raya memberikan keceriaan dan kebahagiaan, maka mari jadikan hari Jumaat ini sebagai berbagi kebahagiaan, baik kepada orang lain mahu pun keluarga. Pastikan sedekah ditunaikan, dan pastikan menu hari penuh kenangan.


Ketiga : Pada hari Jumaat doa kita lebih mustajab


Kita berbahagia kerana inilah hari terbuka peluang doa kita. Mari mengisinya dengan bermunajat kebaikan sambil melantunkan doa-doa penuh harapan, khususnya pada waktu-waktu yang mustajab sebagaimana diisyaratkan Rasulullah SAW.

Diriwayatkan oleh Muslim di dalam kitab shahihnya dari Abi Hurairah radhhiyallahu anhu bahwa

Nabi Muhammad shalallahualaihi wasallam bersabda: Sesungguhnya pada hari Jumaat terdapat satu saat tidaklah seorang muslim mendapatkannya dan dia dalam keadaan berdiri solat dia meminta kepada Allah suatu kebaikan kecuali Allah memberikannya, dan dia menunjukkan dengan tangannya bahawa saat tersebut sangat sedikit. ( HR. Muslim no: 852 dan Al-Bukhari no: 5294)


Keempat : Dosa-dosa kecil kita diampuni pada hari Jumaat


Siapa yang tidak mempunyai dosa dalam menjalani hari-harinya ? Sungguh kita bukanlah malaikat yang bebas dari segala dosa. Setiap hari ada sahaja maksiat yang tanpa sengaja mahu pun sengaja kita lakukan. Maka setiap hari tibanya Jumaat, berharaplah ini menjadi momentum penggugur dosa.

Dari Abu Hurairah ra, Rasulullah Shallallahu Alaihi Wassalam bersabda : Solat lima waktu, dari Jumaat ke Jumaat, dan Ramadhan ke Ramadhan, adalah penghapus dosa antara satu dan lainnya selama dijauhi dosa-dosa besar. (HR Muslim dan lainnya).


Perbanyak Doa di Hari Jumaat
Perbanyak Doa di Hari Jumaat


Syaikh Abdul Aziz bin Baz rahimahullah menegaskan,

Seluruh waktu pada hari Jumaat adalah tempat terkabulnya doa.

Jika seseorang berdoa setelah shalat Jumaat atau pagi hari pada bagian manapun dari hari Jumaat, maka diharapkan doanya akan terkabul.

Namun ada dua waktu yang lebih bisa diharapkan terkabulnya doa, keduanya adalah,

1. Waktu di antara duduknya imam dia atas mimbar sampai pelaksanaan shalat Jumaat

2. Waktu antara shalat Ashar sampai tenggelamnya matahari.

Situs Resmi Syaikh bin Baz rahimahullah.


Petikan:  Telegram/NasihatKehidupan
#quotephotovideo

Terima kasih.  Semoga Bermanfaat buat semua.

3 ulasan:

Komen anda tanggungjawab anda. Komen dan pandangan anda amatlah dihargai. Terima kasih atas pandangan yang diberikan.