8 April 2021

Giveaway Raya Bersama Shida Radzuan Blog

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Raya Bersama Shida Radzuan Blog


Ramadan kian menghampiri,  tempoh Giveaway Raya Bersama Shida Radzuan Blog juga dah semakin tamat.  Hari ni baru ada kesempatan dan idea untuk join.  Idea pun sebenarnya tak berapa nak datang... mungkin sebab dah banyak ditumpahkan ke tugasan lain makanya ornag Perak kata "udoh tumpo'.  Walau apapun terima kasih juga kepada Cik Yatie yang telah tag akak dalam entrinya.


Giveaway Raya Bersama Shida Radzuan Blog
Giveaway Raya Bersama Shida Radzuan Blog


Perasaan nak sambut Ramadan 


Alhamdulillah, masih lagi dikurniakan kesihatan mental dan fizikal yang baik untuk menempuh Ramadan.  Semoga dipanjangkan umur dapat bertemu Ramadan dan dapat melaksanakan ibadahyang paling sempurna sepanjang Ramadan.

Perasaan sebenarnya bercampur baur namun sentiasa mengharapkan yang terbaik.  Berbeza pada zaman kita kecil dulu ... tidak kesah sangat dengan Ramadan.... ikut saja oran dewasa puasa.  Bila kita dah dewasa semakin banyak yang kita ketahui dan semakin banyak pula yang perlu kita dalami.  Barulah kita sedar sebenarnya puasa bukan sekadar menahan lapar dan dahaga malahan lebih dari itu, yang penting berbuat baik sesama makhluk. 

Namun dalam masa yang sama tidaklah semestinya kita berduka cita dengan kehadiran Ramadan.  Pesanan ahli hikmah, Rasulullah SAW selalu memberi khabar gembira kepada para sahabat setiap kali datang bulan Ramadhan.  Tidak ada kegembiraan yang paling besar selain kedatangan bulan Ramadhan kerana bulan yang membawa penuh kebaikan dan turunnya rahmat.

Betul, perasaan gembira itu sebenarny ada kerana pada bulan Ramadan ini selain dari makanan kita juga diberi peluang untnk mengutip pahala sebanyak-banyaknya kerana peluang itu jarang atau hampir tiada pada bulan-bulan Islam yang lain.
"Hendaklah anda memperbanyak amalan-amalan yang baik terutama pada bulan Ramadhan, kerana pahala yang sunat pada bulan ini sama dengan pahala yang fardhu. Selain itu pada bulan Ramadhan, kerap berlaku kemudahan dan kecergasan untuk membuat amalan amalan yang baik yang jarang jarang berlaku pada bulan bulan yang lain. Sebab jiwa yang malas untuk membuat kebajikan itu telah terpenjara disebabkan lapar dan dahaga, syaitan yang suka menghalang dari perbuatan yang baik sedang terantai, pintu pintu neraka sedang tertutup padahal, pintu pintu syurga sedang terbuka luas."
[Imam Habib Abdullah Ibn Alwi Al-Haddad رحمه الله تعالى]


Perasaan menyambut Syawal 


Sekarang pun dah terasa perasaan gembira, tetapi masih juga menyimpan rasa duka memandangkan kedua orang tersayang telah tiada.  Persiapan Syawal untuk anak-anak itu yang penting kerana mereka juga ada hak untuk meraikan Syawal bersama kita.  Bagi kami pula, tiada lagi suasana balik kampung, tiada lagi kesibukan menyiapkan kelengkapan dan keperluan keluarga di kampung.  Ya, yang pergi telahpun pergi.  Kita yang ada tidak semestinya terus berdukacita.  Masih ada anak-anak dan saudara-mara untuk diraikan Syawal.  Biarpun suasananya berbeza namun itulah hakikat yang harus kita hadapi.

Syawal bulan mulia bulan meraikan kemenangan kita setelah sebulan berjaya menahan lapar dahaga dan nafsu buruk.

Yang penting bulan eratkan silaturrahim sesama kita.  Semoga Syawal ini membawa kebahagiaan.


Akhir kata untuk posting ini, saya tag Sis Hawa, Sis Sarah dan awak semua rakan blogger untuk join giveaway ini.


Terima kasih kepada semua yang bersama mengikut  Giveaway Raya Bersama Shida Radzuan Blog8 ulasan:

 1. Goodluck and all the best akak! :)

  BalasPadam
 2. Selamat bersegmen kak. Semoga ada rezeki untuk menang.. :)

  BalasPadam
 3. Good luck kak.. all the best!

  BalasPadam
 4. Cik TK lebih suka masa bulan ramadan, sebab masa ramadan rasanya lebih tenang. Dan pada kedua-dua bulan ini, banyak jumpa makanan yang best!!

  BalasPadam
 5. Terima kasih kak sudi join GA shida ni..All the best ya..senarai peserta dah kluar boleh tgk no.penyertaan..btw kak zarida blm lg hantar mkalumat yg shida perlukn melalui email..jgn lupa ya..ASAP..

  BalasPadam
 6. memng betul ...sangat dekat sudah Ramadah ini...terasa jiwa dan hati debarannya

  BalasPadam

Komen anda tanggungjawab anda. Komen dan pandangan anda amatlah dihargai. Terima kasih atas pandangan yang diberikan.