Assalamualaikum dan selamat sejahtera
Roti Bun Buat Sendiri
Dah lama cuba buat roti bun sendiri. Setiap kali cubaan itu gagal, tiada yang menjadi dengan betul sebaliknya keras dan tidak lembut atau gebu seperti yang dibeli. Agak kecewa juga. Nak salahkan resepi 100% tidak patut juga. Kerana yang menyebabkan roti tidak menjadi kadang-kadang disebabkan kelalaian atau kesilapan kita.
Roti bun buat sendiri |
1/2 Cawan Air Suam
1 sudu kecil serbuk yis
3 sudu besar susu pekat
(Semua bahan di atas dicampurkan di dalam mug/mangkuk kecil. Biarkan bahan tersebut berbuih)
2 Cawan tepung gandum
1 cawan tepung kek (tepung naik sendiri)
1sudu makan majerin lembut
1 sudu teh gula
(bahan ini digaul dijadikan peroi)
Cara-cara membuatnya
1. Masukan bahan bancuhan yis tadi ke dalam adunan tepung.
2. Gaul dan uli hingga menjadi doh yang tidak melekat ditangan.
3. Perapkan selama 2 jam atau lebih sehingga adunan naik 2 kali ganda. (Selepas dua jam, setelah doh naik 2 kali ganda, tumbuk-tumbuk adunan untuk membuang angin di dalam doh)
4. Uli doh dan bentukkan roti mengikut kesukaan. Bentuk paling mudah dan asa adalah bulat. Letakkan ke dalam Loyang yang disapukan sedikit minyak.
5. Sapukan kuning telur untuk kesan keemasan di atas roti.
6. Boleh juga ditaburkan bijan, kismis atau apa saje kesukaan anda.
7. Rehatkan kali kedua anggaran 10 - 20 minit, supaya doh naik lagi.
8. Bakar selama 25 minit mengikut oven masing-masing. Saya gunakan kuali ajaib dengan api yang perlahan dan bakar selama 40 minit.
Anak-anak suka, suami suka... saya bertambah suka untuk buat lagi. Walaupun tidaklah segebu roti Gardenia atau roti berjenama lain di pasaran, tetapi rasanya tetap tidak kalah. Cuma pada rupa memang tidak boleh tiru sebab baru cubaan pertama yang menjadi...
Roti buat sendiri ini bukan sahaja mudah tetapi boleh dimakan pada setiap masa tidak kira pagi atau petang... untuk supper pun bagus juga.
Selamat mencuba kepada semua.
Terima kasih.
kena rajin try and error kan..barulah menjadi.
BalasPadamsedap ni hehe
BalasPadam