Lempeng cicah sambal tumis
Lempeng atau penkek kampung cicah sambal tumis memang sedap dimakan tidak kira masa. Lempeng untuk sarapan pagi, makan tengahari, minum petang atau makan malam... juga sedap. Kandungannya memang sesuai sangat dengan selera 'anak tekak' orang Melayu menyebabkan ianya boleh di makan pada bila-bila masa. Janji buat dengan penuh kasih sayang rasanya pasti lebih memikat selera ahli keluarga... kan?? :D
Lempeng oat di dalam piring coca-cola. :P |
Lempeng, sambal tumis ikan bilis berkentang (comot nya) dan teh o panas. Sedap!!! |
Ketika di kampung dulu atau ketika kecil dulu, lazimnya adunan utama lempeng adalah kelapa muda. Tetapi sekarang kan dah duduk di pekan, mana nak dapatkan kelapa muda. Yang ada air kelapa muda banyak lah itupun isinya tak berapa ada.
Kita sekarang dah moden jadi tidak salah kita modenkan sikit resepi lempeng. Bak kata orang tua-tua "tiada rotan akar pun jadi". Jadi sekarang ... daripada kepada muda kita tukar kepada 'quaker oat'.
Ada sesiapa nak resepi lempeng quaker oat?
Hehehe nampak sedapp tu YBI ..Lya biasa buat lempeng guna air kelapa dan kelapa muda jer tak biasa buat camni ..Selalunya Lya buat lempeng cecah ngan kuah kari ayam atau ikan .........
BalasPadamLya cubalah ... pelbagaikan menu lempeng, sedap nie...
Padammiza pun suka makan lempeng..
BalasPadammemang sedap ^_^
hihihii
kalau suka makan ... mesti selalu masak kan?? hehehe
Padamlempeng ye... orang bandar upgrade jadi pancake... ;)
BalasPadamlempeng juga yang sedap... hehehe :D
Padam