19 Oktober 2009

Adab menziarahi orang mati

Salam sejahtera, pertama kali aye ingin ucapkan takziah buat keluarga gemulah Zolkefeli Muhamad.  Gemulah telah meninggalkan dunia yang fana ini pada malam jumaat lalu (15/10/2009).  Gemulah merupakan sebahagian daripada anggota PLUiTM.

Sebagai ingatan untuk aye dan juga pembaca blog ini.... berikut aye sertakan artikel yang sempat aye 'kutip' dari laman web.... Artikel penuh boleh dibaca di link berikut: http://www.muis.gov.sg/webpub/warita/warita9-96/panduan.html

Berikut adalah ringkasan daripada artikel berkenaan:

a) Dilarang orang-orang yang menziarahi keluarga yang baru ditimpa kematian hadir di tempat rumah tersebut dengan bergurau senda dengan teman-teman yang lain. Perkara ini akan menyinggung perasaan keluarga tersebut. Mereka haruslah mengucapkan takziah kepada keluarga tersebut perkataan: "Semoga Allah menambahkan ganjaran pahala kamu, dan memperbaiki kedudukan kamu serta mengampunkan dosa ahli keluarga kamu yang baru meninggal."


b) Disunatkan bagi orang yang menziarahi kematian agar membaca Surah Yasin seperti yang disebutkan di dalam hadis yang bermaksud "Bacalah ke atas mereka yang sedang menghadapi kematian dengan membaca Surah Yasin." (Riwayat Abu Daud)

c) Digalakkan agar dihulurkan bantuan yang berbentuk wang atau makanan kepada keluarga yang ditimpa kematian khususnya bagi keluarga yang miskin.

d) Makruh bagi orang yang menziarahi rumah yang ada kematian, makan/minum di rumah tersebut kerana ianya menyibukkan lagi ahli keluarga tersebut. Melainkan jika makanan atau minuman tersebut disediakan oleh jiran tetangga bagi keluarga yang ditimpa kematian.

~ sesungguhnya kematian itu pasti.... hanya kita yang tidak mengetahuinya...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda tanggungjawab anda. Komen dan pandangan anda amatlah dihargai. Terima kasih atas pandangan yang diberikan.