Memaparkan catatan dengan label pengaruh. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label pengaruh. Papar semua catatan

18 Mac 2012

Hargai aurat dan harga diri anda

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Petang tadi, selepas ayahnya balk kerja dan selepas solat Asar juga bawa anak-anak bersiar-siar hasrat hati nak UTP lihat program dan aktiviti Kelab Masjid UTP tetapi tidak kesampaian kerana hari dah lewat dan hampir senja.


Dalam perjalanan (semasa bersiar-siar) macam-macam pemandangan dapat dilihat seperti kehijauan hutan yang masih tersimpan rapi (menanti masa untuk diteroka), kesesakan jalan di Seri Iskandar (semakin mendekati Bandaraya Ipoh dah... kenderaan semakin banyak) dan tidak ketinggalan peragaan fesyen percuma oleh jejaka dan gadis-gadis Melayu.

Timbul sedikit rasa terkilan kerana fesyen mereka turut dipengaruhi oleh pereka fesyen barat dan tempatan yang terlalu moden sehingga mengabaikan aurat seorang Islam.  Mengapa?  Tidakkah mereka ada rasa malu pada diri sendiri atau sayang pada aurat mereka lantaran aurat itu dipertontonkan sesuka hati.

Fikir-fikirkan...

*

23 April 2011

BEN ASHAARI CARI BLOG LAH !

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Ben Ashaari cari blog lah!.  Segmen ini terbuka kepada blog yang tak popular macam blog aye... tehehe pandai2 jer ubah ayat ... yang sebenarnya segmen ini terbuka kepada blog yang pengikutnya dibawah 1000.  Ha.... tulah macam blog yang tak popular.... kalau blog yuyu zulaikha tu tak payah lah... dah kira tak layak kan... Soriii.... 

Nak masuk segmen ni kena jawab satu soalan mudah .. Siapa yang mempengaruhi anda untuk membuat blog dan Siapakah sumber inspirasi anda ? Buat dalam 100 patah perkataan , dalam 4 perenggan .. eh eh... kata 1 soalan tapi dah jadi macam shampu pulak 2 dalam satu... hee

Siapa yang mempengaruhi aye buat blog adalah... diri sendiri tak dipengaruhi oleh sesiapa.  Boleh ke macam tu?  Boleh per... sebabnya memang sedari dulu sejak aye mula nak buat blog adalah kerana kemahuan sendiri... of course larrr tentu ada terpengaruh dengan blog2 yang pernah aye jumpa sebelum buat blog nih... tapi mereka tidak mempengaruhi aye... kerana mereka bukanlah orang yang berpengaruh.... boleh blah...

Pernah juga aye bercerita pada kengkawan aye nak buat blog... tapi mereka seperti tak percaya... sebab mungki juga kerana aye ni suatu masa dulu kabur IT bukan buta cuma tak berapa mahir... sampailah sekarang masih juga tak berapa nak mahir lagi... bukan sedikit blog yangbagi tips berkaitan IT atau blog... tetapi... tu lah... nak tulis apa lagi kat sini... ayat skema seperti biasa... tak der masa nak baca atau malas nak layan... huhuuuu... sebab tu lah blog aye pun tak berapa nak hidup jer...  boleh blah lagi...

Tetapi satu yang pelik walaupun tiada sesiapa yang mempengaruhi aye buat blog tetapi sumber insprasi aye untuk berbloging adalah orang kanan aye... hehehe cuba teka siapa... tak yah susah dan tak susah pun... sumber inspirasi aye untuk berbloging adalah ... eh ayat sama kat atas... tapi jawapan pun sama juga... memang tak boleh blah punya.... (actually aye masih tak paham apa guna ayat "blah" atau "tak boleh blah")... buat ayat tu pun pandai2 sendiri jer... ni gara2 terbaca blog si hamzah budak gonjeng tu lah... tak cik epal... huhuhu... salah kan orang plak...

Last but not least... walau apapun aye ucapkan terima kasih kepada semua yang memberi pengaruh dan inspirasi kepada aye untuk berblogging secara langsung atau tidak langsung kerana ini bukan siaran langsung... atau juga secara sengaja atau tidak... mungkin juga kerana berblogging walking ke blog kalian sesekali memberi inspirasi dan pengaruh kepada aye untuk berbloging tanpa sedar dan secara tidak sengaja... cuma aye tak berapa pasti... ada sesiapa nak mengaku ?...  :-)

Layan jer....

babab.net