Pengikut Setia

29 Julai 2022

Hari Jumaat Penghujung Zulhijjah 1443 penuh dramatik

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Hari Jumaat Penghujung Zulhijjah 1443 penuh dramatik


Salam Jumaat Barakah. "Allahhumma solli 'alaa Muhammad, waalaa aali Muhammad"

۞اَللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ۞

Selawat dan Salam ke atas junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W.


Alhamdulillah permulaan hari yang agak baik dan kekalutan masih juga seperti biasa dengan anak-anak yang bersiap awal pagi dan ada juga yang bersiap di saat akhir sebelum bertolak ke sekolah.  Walaupun sepanjang minggu hari persekolahan, waktu masuk sekolah tidak pernah berubah melainkan waktu balik sahaja yang ada harinya tidak sama.  Masih juga ada yang leka.  Orang kata "Anak-anak sementera nak besar".

Cerita anak-anak sekolah tidak akan habis selagi mereka tidak tamat zaman sekolahan.  Sama-sama selusuri kehidupan zaman sekolah mereka dengan sepenuhnya.


Nasi dagang 

Awal pagi seperti biasanya bila tak sempat masak dan sediakan bekal untuk anak-anak atau makan sendiri, BZ akan cari kedai makan yang ada nasi dagang.  Sekarang ni dah ada banyak kedai jual nasi dagang dan sudah pasti banyak pilihan nasi dagang yang sedap.
Hari ini, masa untuk sarapan pagi di kedai agak panjang tak perlu tergesa-gesa kejar masa masuk ofis.  Sebab hari ni adalah hari Taklimat dan pengambilan Slip PBD di sekolah rendah.  Tak sempat nak ambil gambar muka depan "buku program" sebab dah kena conteng.  Dapat gambar tentatif pun jadilah.

Permulaan taklimat sangat baik dan menepati masa seperti dalam jadual.  Peruntukan masa slot taklimat dalam jadual nampak cantik dah, tetapi betullah kita merancang... ada masanya terbabas juga sebab banyak perkara yang perlu ditaklimatkan sedangkan masa agak terhad.  Apapun usaha murni cikgu-cikgu sekolah amatlah dihargai.

Semasa penyerahan laporan agak kritikal, ibu bapa berbaris di luar kelas menunggu giliran berjumpa dengan Cikgu kelas bagi mendapatkan maklumat berhubung penilaian anak-anak.  Sebagai ibu bapa seharusnya tidak mengambil masa yang lama dalam perbincangan berkenaan.  Perlu juga ambil kira ibu bapa lain yang menunggu di luar.  Kami semua ada masa dan urusan yang harus dilakukan.  Jadi, silalah bertimbang rasa.  Mungkin boleh ambil masa lain untuk perbincangan lanjut berkenaan kemajuan anak-anak, ketika tiada orang ramai yang berdiri menunggu di luar.Selesai perjumpaan dengan cikgu kelas, nak masuk pejabat pula.  Singgah beli makanan tengahari.  Semua tindakan kena cepat memandangkan masa yang agak suntuk untuk urusan berikutnya.  Ayah beli nasi bajet di gerai tepi kedai.  Katanya ada lauk ayam dan udang.  BZ pilih lauk udang senang nak makan.  Dalam keadaan kelam kabut (yang tak sepatutnya begitu 😅)  sebelum turun kereta umi ambil bungkusan nasi dan air, terus masuk ofis.  Sampai ofis, on komputer dan buka bekas nasi.... hmmm takder udang.  Rupanya udang ada dalam bungkusan lain.  Haruskah diet begini... nasi dan ulam saja.  Menung sekejap.  Perut dah lapar.  Selongkar laci, terjumpa coklat Beryls.. Alhamdulillah jadilah makan tengahari ni coklat dan teh o ais.  Nasi tadi kita simpan balik rumah buat nasi goreng.
Macam-macam drama separuh hari di hari Jumaat penghujung tahun 1443.

Semoga tahun 1443 memberi banyak kebaikan dan meneruskan kebaikan ke tahun hadapan.

Terima kasih seadanya.
4 ulasan:

  1. bila baca nak diuruskan jadi kelam-kabut pulak ye. Saya pun kalut sikit hari ni mesin basuh rosak.

    BalasPadam
  2. Biasa la tu kan ada masa kita kalut sikit. Hihi

    BalasPadam
  3. Ada hari yang rasa kalut sangat dan ada hari yang tenang je..

    BalasPadam

Komen anda tanggungjawab anda. Komen dan pandangan anda amatlah dihargai. Terima kasih atas pandangan yang diberikan.

Carian