Pageviews

31 Julai 2022

BULAN MUHARRAM BULAN YANG ISTIMEWA

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Bulan Muharram bulan yang istimewaEmpat kemuliaan bulan Muharram yang harus kita ambil tahu, dan sekurang-kurangnya ambil kisah.

1. Termasuk Empat Bulan Haram (suci)
Allah berfirman yang bermaksud:
“Sesungguhnya bilangan bulan di sisi Allah adalah sebanyak 12 bulan sebagaimana yang terdapat di dalam kitabullah (Lauh al-Mahfuz) pada hari diciptakan langit-langit dan juga bumi. Di antaranya (bulan-bulan tersebut) adalah empat bulan haram. Demikian itulah agama yang lurus maka janganlah kalian menzalimi diri kalian di dalam bulan-bulan tersebut..” (QS. At-Taubah: 36)

Justeru, jelas menunjukkan bahawa bulan Muharram dimuliakan kerana ia termasuk dalam kalangan empat bulan haram yang mana diharamkan untuk berperang serta sangat dihormati dari sudut amalan soleh di dalamnya menjadi besar ganjarannya manakala dosa dan maksiat juga turut menjadi lebih besar.


2. Bulan Muharram dinamakan Syahrullah (Bulan Allah)Dari Abu Hurairah r.a, Nabi bersabda,
“Sebaik-baik puasa setelah Ramadhan adalah puasa di bulan Allah, bulan Muharram.” (HR. Muslim)

Keterangan:
As-Suyuthi mengatakan, Sementara dulu, orang jahiliyah menyebut bulan Muharram ini dengan nama Shafar Awwal. Kemudian ketika Islam datang, Allah ganti nama bulan ini dengan Al-Muharram, sehingga nama bulan ini Allah sandarkan kepada dirinya (Syahrullah). (Syarh Suyuthi ‘Ala shahih Muslim, 3:252)


3. Kemuliaan Hari 'Asyura 10 MuharramDari Ibnu Abbas r.a, beliau menceritakan, ketika Nabi tiba di Madinah, beliau melihat orang-orang Yahudi berpuasa di hari Asyura’. Beliau bertanya, “Hari apa ini?” Mereka menjawab, “Hari yang baik, hari di mana Allah menyelamatkan Bani Israil dari musuhnya, sehingga Musa-pun berpuasa pada hari ini sebagai bentuk syukur kepada Allah. Akhirnya Nabi bersabda, “Kami (kaum muslimin) lebih layak menghormati Musa dari pada kalian.” kemudian Nabi memerintahkan para sahabat berpuasa. (HR Bukhari)


4. Para ulama menyatakan bulan Muharram adalah bulan paling mulia setelah RamadhanHasan Al-Bashri mengatakan:
"Tidak ada bulan dalam setahun, setelah bulan Ramadhan, yang lebih mulia di sisi Allah dari pada bulan Muharram. Dulu bulan ini dinamakan Syahrullah Al-Asham (bulan Allah yang sunyi), kerana sangat mulianya bulan ini. (Lathaiful Ma’arif, Hal. 34)


Sumber:  #quotephotovideo #nasihatkehidupan


1 ulasan:

  1. terima kasih atas peringatan kak. Sama2 cuci minda baca ilmiah gini. :)

    BalasPadam

Komen anda tanggungjawab anda. Komen dan pandangan anda amatlah dihargai. Terima kasih atas pandangan yang diberikan.