Pengikut Setia

30 Januari 2019

Tinggalkan Perkara Yang Tidak Bermanfaat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Tinggalkan Perkara Yang Tidak Bermanfaat

Kita sering kali tersilap dalam membuat pilihan atau tanggapan.  Kerana mata kita ini hanya nampak apa yang kita patut nampak tanpa kita sedari apa yang kita lihat itu tidak seperti yang kita nampak.  Kerana itu kita perlu berhati-hati dalam membuat anggapan.  Terutamanya bila tindakan kita itu langsung tidak mendatangkan faedah kepada kita atau orang sekeliling kita.


Peringatan dan muhasabah diri.
عَنْ أَبِي هُرَیْرَةَ رَضِىَ الله عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ الله صَلَّى الله عَلَيْهِ وَسَلَّم : مِنْ حُسْنِ إِسْلاَمِ الْمَرْءِ تَرْكُهُ مَا لاَ يَعْنِيهِ

Daripada Abu Hurairah RA beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda: Diantara kesempurnaan Islam seseorang ialah dia meninggalkan sesuatu  yang tidak berkaitan dengannya (tidak berfaedah baginya). (HR Tirmizi No: 2318) Status: Hadis Hasan

Pengajaran:

1.  🌿Seorang mukmin dianggap elok, indah dan berakhlak tinggi apabila dia hanya melakukan perkara yang berfaedah dan meninggalkan perkara yang tidak berfaedah.

2.  🌿Antara sifat seorang muslim yang berakhlak adalah sentiasa menyibukkan dirinya dengan perkara yang mulia dan bermanfaat serta menjauhkan perkara yang hina dan rendah moral.

3.  🌿Menyibukkan diri dengan sesuatu yang tidak bermanfaat dan berfaedah adalah sia-sia apatah lagi jika membawa kepada dosa dan maksiat.  Ia merupakan pertanda kelemahan iman.

4.  🌿Antara perkara yang tidak berfaedah ialah bercakap kosong, menulis serta memfowardkan sesuatu yang tidak mendatangkan pahala. Termasuk juga menghabiskan masa bermain game, saja duduk di kedai kopi, suka mengambil tahu perkara yang tiada kaitan dengan dirinya, atau suka menjaga tepi kain orang kemudian memberi komen yang negatif.

5.  🌿Anjuran ini menyerlahkan suatu ajaran lslam yang amat baik, yang boleh menyumbang ke arah pembangunan umat.

6.  🌿Sekiranya semua umat lslam meninggalkan perkara yang tidak berfaedah dan yang tidak ada kena mengena dengan dirinya, nescaya mereka mampu mencipta kejayaan dan kemajuan serta menghasilkan produktiviti yang berkualiti.

#Semarak Ukhuwah Memacu Perubahan#
#Malaysia Menuju Negara Rahmah#
Pertubuhan IKRAM Malaysia Negeri Johor


Semoga mendapat manfaat dari perkongsian ini.   Terima kasih kerana sudi singgah dan baca entri ini Tinggalkan Perkara Yang Tidak Bermanfaat. 

1 ulasan:

 1. Sini bermain di arena-domino.net
  Banyak hadiah hujan uang jutaan rupiah setiap hari
  Bonus mengajak teman 20%
  Tidak memberikan janji tapi memberikan bukti kepada anda semua

  Mari Bergabung sekarang juga di arena-domino.net
  Banyak total Jutaan rupiah menanti anda

  WA : +855964967353

  BalasPadam

Komen anda tanggungjawab anda. Komen dan pandangan anda amatlah dihargai. Terima kasih atas pandangan yang diberikan.

Carian