Pengikut

24 November 2017

Hati Tempat Pandangan Allah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hati Tempat Pandangan Allah


Apapun yang kita lakukan, tempat pandangan Allah terhadap kita ialah pada hati kita.  Kita mungkin selalu merasa bersalah sama ada kesalahan itu disengajakan atau tidak.  Kesalahan yang tidak disengajakan adalah apabila kita tidak berpeluang berfikir panjang untuk membuat keputusan atau apabila kita mendapat nasihat yang kurang tepat lalu kita terpengaruh dengan nasihat itu dan seterusnya bertindak tanpa memikirkan kesan dan akibatnya daripada tindakan itu.  Namun kita sebenarnya pasti dalam dileman selagi kita tidak membuat tindakan.  Keputusan itu berlegar-legar dalam benak pemikiran kita hingga menjejaskan prestasi dan semangat kita.

Justeru, Istighfarlah semoga kelemahan kita itu mendapat pengampunan dari Allah dan seterusnya menjernihkan keadaan yang agak keruh akibat daripada tindakan kita.  Kita ini penuh dengan kelemahan dan kekhilafan.  Semoga Allah sentiasa memberi bimbingan kepada kita dalam membuat keputusan dan tindakan.

Dikatakan dalam hadis, Allah tidak menilai rupa lahir kita tetapi Allah menilai apa yang ada dalam hati kita.  Ya, sebenarnya hati kita ini bagaimana?  Kita ini penuh dengan kelemahan adakah wajar kita merasakan bahawa hati kita ini ikhlas atau baik atau mulia.  Hati ini ini memang busuk kerana kita sering melakukan kesilapan tanpa sedar kita telah menambah titik hitam dalam hati kita hingga hampir menutupi hati.  Bagaimana kita hendak menilai hati kita dan seterusnya membersihkan kelodak hitam yang bertakung di dasar hati sekiranya kita tidak membawa hati kita dekat dengan Allah.

Dikatakan dalam Al-Quran, di hari Akhirat, harta dan anak tidak berguna lagi melainkan orang yang datang membawa hati yang selamat.

Begitulah pentingnya hati ini.  Serba-serbi yang kita lakukan dinilai Allah tergantung pada hati. Setiap amal itu dilihat daripada niat dan keikhlasan di hati.  Sembahyang yang kita lakukan, Allah hanya terima jika ada khusyuk di hati.  Begitu juga ibadah lainnya, begitu juga wirid zikir kita, hanyasanya dinilai Allah bila ada rasa-rasa di hati.

Malah disebut juga Nabi, bila baik hati, baiklah seluruh anggota badan, jika jahat hati, jahatlah anggota badan.  Dan dosa hati lebih besar akibatnya daripada dosa lahir.

Jika hati ada riyak, jika hati ada sombong, jika hati ada hasad dengki, maka hati itu hanya layak duduknya di neraka.  Sebaliknya hati yang ada rasa hamba seperti rasa diri tidak layak dan rasa hina di hadapan Tuhan, juga hati yang kuat imannya, hati yang sabar, redha, tawakkal, syukur dan pemurah.

Hati seperti inilah yang mendapat pandangan Tuhan.  Jadi, apa erti semua ini?  Ia satu peringatan besar buat kita.  Agar sentiasa memeriksa dan menjaga hati.  Agar melebihkan soal hati daripada soal-soal lainnya.

Moga kita selamat di dunia dan di Akhirat nanti. In shaa Allah.


nota:  sebahagian daripada tulisan ini dipetik dari channel telegram @quotephotovideo dan selebihnya adalah nukilan penulis ini sendiri.  Agar sukar sebenarnya menghasilkan karya yang terbaik sekiranya kita sendiri tidak mempunyai keberanian dalam menulis.

Semoga dengan tulisan ini dapat membersihkan kelodak yang hampir menutupi hati ini. 💞💞💞

Terima kasih atas kesudian singgah dan baca entri ini, Hati Tempat Pandangan Allah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda tanggungjawab anda. Komen dan pandangan anda amatlah dihargai. Terima kasih atas pandangan yang diberikan.

Powered By Blogger