26 Jun 2016

10 malam terakhir Ramadan

10 malam terakhir RamadanAssalamualaikum dan selamat sejahtera


10 malam terakhir Ramadan sudahpun tiba.  Malam-malam terakhir yang lazimnya ditangisi oleh sahabat-sahabat Rasulullah.  Semoga kita juga dapat merasai kesedihan itu walaupun kesedihan kita tidak sama dengan kesedihan para wali Allah.  Mungkin juga kerana tahap keimanan kita tidak sama.  Tetapi tidak salah untuk kita terus berusaha menjadi insan soleh.

Tarikh 10 malam terakhir Ramadan 2016


10 malam terakhir Ramadan juga sering dikaitkan dengan malam Lailatul Qadar.  Malam yang dicari-cari untuk mendapatkan manfaatnya.

عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ تَحَرَّوْا لَيْلَةَ الْقَدْرِ فِي الْوِتْرِ مِنْ الْعَشْرِ الْأَوَاخِرِ مِنْ رَمَضَانَ

Daripada  'Aisyah r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda:   "burulah Lailatul Qadar pada malam yang ganjil dalam sepuluh malam yang akhir bulan Ramadhan." (HR BUKHARI)Petikan nasihat Imam Makkah sempena 10 malam terakhir Ramadan

1.  Sedekah setiap malam.
2.  Solat sunat 2 rakaat setiap malam.
3.  Baca surah al-ikhlas setiap malam. 

Jom mulakan sekarang!  Semoga kita mendapat ganjaran pahala yang berlipat ganda dalam bulan Ramadan yang penuh barakah ini.


Terima kasih sudi baca entri 10 malam terakhir Ramadan.


2 ulasan:

  1. Cepat betul masa berlalu. Kejap sangat rasanya ramadhan kali ni

    BalasPadam

Komen anda tanggungjawab anda. Komen dan pandangan anda amatlah dihargai. Terima kasih atas pandangan yang diberikan.

babab.net