FOLLOWER

16 Februari 2011

Perodua Kenari Kereta Kompak untuk keluarga Malaysia

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat 1Malaysia,

Perodua Kenari merupakan kereta keempat keluaran Perodua yang mula dikeluarkan pada tahun 2000. Ia merupakan sebuah kenderaan MPV dengan 5 tempat duduk. Kenari mempunyai enjin 989cc, 3 silinder dan mampu mencapai kelajuan sehingga 88mph. Mengambil rekaan daripada Daihatsu Move L900.

Pada tahun 2004, telah dibuat beberapa penambahbaikan seperti pilihan warna dan variasi lampu.  Pengeluarannya telah diberhentikan sekitar tahun 2009.

sumber gambar:  mr google (telah disunting semula atas sebab nak dapatkan aura merah kenari... )


eh... nanti dulu tak abih lagi nak cerita ...

Terdapat Kenari GX (Manual) dan Kenari EZ (automatic) dengan transimisi pemanduan yang selesa.  Sedikit terbaru adalah Kenari Aero, masih juga GX dan EX dengan kits aero. Kenari RS, pula lebih 'sporty' tetapi lebih mirip kepada Daihatsu Move Custom dan terdapat dalam transmisi automatik sahaja.

Banyak lagi nak cerita... antaranya tentang penjimatan minyak.  Mana tak jimatnya cuma 1000 cc saja kereta pun kecik (kompak)... so memang berbaloi lah untuk keluarga yang ahlinya tak ramai.  Cerita pulak tentang kemasan dalaman... sekarang nih dah banyak kereta ni di ubahsuai... tetapi tak keterlaluan jika dikatakan keluasan... ketinggiannya memang selesa...

okeh... stop sini dulu yeh... nak cari aura lain pulak...

5 ulasan:

  1. assalamualaikum

    hehe kita pakai viva aje...
    jimat minyak sungguh =) ~

    BalasPadam
  2. penting tu kan penjimatan minyak

    BalasPadam
  3. to manje,

    ha ah... nak jimat minyak

    BalasPadam
  4. to sharinginfoz,

    memang penting penjimatan minyak sebab sekarang nih minyak dah mahal kan.. ntah2 esok lusa naik lagik... jangan!

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam

Komen anda tanggungjawab anda. Komen dan pandangan anda amatlah dihargai. Terima kasih atas pandangan yang diberikan.