Ciuman untuk anak besar maknanya..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. Barangsiapa yang mengembirakan anak Perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana Takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah Akan api neraka ke atas tubuhnya.

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu Darjat syurga.  Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu Ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang Yang menyukai kanak-kanak.

Barangsiapa keluar ke pekan Muslim Dan membeli barang-barang Dan kembali Ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat Daripada Allah Dan tidak diseksa di Akhirat kelak.

Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab Dan ilmu agama Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut Menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu Dan Barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak Berkata; "Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang Pernah aku cium." Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak Pula akan disayangi."

Barangsiapa ke pasar Dan membeli sesuatu barang untuk ahli Keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul Sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak Perempuan daripada anak lelaki. Maka barang siapa menyukakan anak Perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus Akuberbakti?"
Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu."
Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi."
Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak Terhadap dirimu Dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."

Wallahualam.

10 Ulasan

 1. satu lagi perkongsian yang amat2 menarik...

  ilmu baru kepada saya.

  BalasPadam
 2. to cikgu jinggo,
  ilmu untuk dikongsikan bersama...

  BalasPadam
 3. to cikgu Ri,
  tapi ada masanya anak2 tak suka dicium... geli....macam2

  BalasPadam
 4. suka cium anak2 sebelum mereka kesekolah.....untuk semangat....

  BalasPadam
 5. To alimaz,
  memang suka cium anak2... lembut ajer pipinya...

  BalasPadam
 6. salah satu kebiasaan kelurga kami yaitu saling mencium pipi sebelum tidur, entahlah yang jelas kami merasa semakin dekat dan sayang dengan melakukan ini

  BalasPadam
 7. to abi sabila,
  keluarga yang bahagia... kan

  BalasPadam
 8. penah baca gak br2 ni..mmg harus dikongsi...

  BalasPadam

Komen anda tanggungjawab anda. Komen dan pandangan anda amatlah dihargai. Terima kasih atas pandangan yang diberikan.