Pageviews

11 Februari 2010

Ada Apa Dengan Kuku dan Cincin

Salam Sejahtera buat semua yang membaca dan terbaca entri kali ini... Terlebih dahulu sukacita dimaklumkan bahawa entri ini tiada kaitan dengan gambar di atas... jika ada ia hanya satu kebetulan yang sama sekali tidak disengajakan...

Seperti semua sedia maklum dan seperti aye juga... suka pakai cincin... ada cerita di sebalik cincin itu... suka?

Aye sebenarnya nak kongsi satu cerita mengenai kuku dan cincin... seperti Dua dalam 1 (2 + !).  Ceritanya begini... dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi, jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.
 
Yang Sebenarnya...The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang, walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala. ....
 
Percayalah....

Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu mundur dan tidak berjaya. Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang. Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek... Insya-Allah.
 
Maklumat Tambahan .... Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli.  Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri.

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan, Nabi Muhammad Saw.. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari:

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari:
1] jari tengah
2] jari telunjuk

...tengok.... kat mana cincin anda...

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian : Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.
~~~~~~~~~~~~~
Catatan Aye:  Walau apa pun pandangan anda mengenai cerita di atas.... mungkin ada yang benar dan tidak... Untuk itu ... aye akan cuba dapatkan maklumat yang sahih mengenai isu-isu di atas...

**HIDUP BERANI UNTUK GAGAL**

2 ulasan:

  1. saya suka sgt dgn entry yg ni. tapi... bab berinai mcm hindu tu elok jge bincang kut?

    BalasPadam
  2. to piewahid...
    terima kasih atas lawatan dan kerana suka dengan entry aye...
    bab berinai tu... tunggu yer... kalu ada citer boleh kongsi bersama.

    BalasPadam

Komen anda tanggungjawab anda. Komen dan pandangan anda amatlah dihargai. Terima kasih atas pandangan yang diberikan.