Assalamualaikum dan selamat sejahtera
Sotong goreng kunyit
Masakan paling ringkas untuk sotong adalah goreng kunyit. Masakan ini amat popular ketika zaman kanak-kanak. Sebabnya bila buat sambal tumis sotong selalu saja sambal tak habis... sotong juga yang dihabiskan. Bukan sahaja ringkas tetapi mudah disediakan. Nak bagi resepi pun segan... sebab senang sangat.
Encik suami suka sangat makan sotong dan seafood.
Untuk rekod, letak jugalah resepi Sotong goreng kunyit versi yangbaik. Jom kita tengok.
Sotong goreng kunyit
Bahan:
300 gm Sotong putih
5 Ulas bawang merah, dimayang kasar
2 Ulas bawang putih, dihiris
1Tangkai merah, dipotong nipis. Boleh juga digantikan dengan cili padi untuk rasa sedikit pedas
1 sudu kecil Serbuk kunyit
1 sudu kecil Garam, atau secukup rasa
2 Sudu besar sos tomato
2sudu besar Minyak masak, untuk menumis
Cara memasak:
1. Sotong dibersihkan dan dihiris mengikut saiz yang sesuai, kira-kira 1cm. Gaul bersama serbuk kunyit dan garam.
2. Masukkan sotong ke dalam kuali tanpa minyak. Kacau perlahan seketika tunggu sehingga air sotong kering.
3. Masukkan minyak masak, bawang dan cili. Kacau sehingga rata dan bawang kelihatan layu. Masukkan sos tomato, kacau sehingga rata.
4. Siap untuk dihidang.
Nota:
Kaedah memasak seperti ini boleh juga diaplikasikan ke atas udang dan daging. Bezanya untuk daging perlu tambahkan halia.
Sotong goreng kunyit
Masakan paling ringkas untuk sotong adalah goreng kunyit. Masakan ini amat popular ketika zaman kanak-kanak. Sebabnya bila buat sambal tumis sotong selalu saja sambal tak habis... sotong juga yang dihabiskan. Bukan sahaja ringkas tetapi mudah disediakan. Nak bagi resepi pun segan... sebab senang sangat.
Encik suami suka sangat makan sotong dan seafood.
Untuk rekod, letak jugalah resepi Sotong goreng kunyit versi yangbaik. Jom kita tengok.
Sotong goreng kunyit
Bahan:
300 gm Sotong putih
5 Ulas bawang merah, dimayang kasar
2 Ulas bawang putih, dihiris
1Tangkai merah, dipotong nipis. Boleh juga digantikan dengan cili padi untuk rasa sedikit pedas
1 sudu kecil Serbuk kunyit
1 sudu kecil Garam, atau secukup rasa
2 Sudu besar sos tomato
2sudu besar Minyak masak, untuk menumis
Cara memasak:
1. Sotong dibersihkan dan dihiris mengikut saiz yang sesuai, kira-kira 1cm. Gaul bersama serbuk kunyit dan garam.
2. Masukkan sotong ke dalam kuali tanpa minyak. Kacau perlahan seketika tunggu sehingga air sotong kering.
3. Masukkan minyak masak, bawang dan cili. Kacau sehingga rata dan bawang kelihatan layu. Masukkan sos tomato, kacau sehingga rata.
4. Siap untuk dihidang.
Nota:
Kaedah memasak seperti ini boleh juga diaplikasikan ke atas udang dan daging. Bezanya untuk daging perlu tambahkan halia.
posted from Bloggeroid