3 Ogos 2010

Berkaki ayam

Assalamualaikum

eh... terkejut ya...
saja nak buat surprise
pagi tadi.... lepas buat entry tentang blackberry
jalan2 kat blog Ben Ashaari...

tau jumpa apa....
hehehehe.... suka sangat
blog aye dah masuk dalam blog list dia la...
kat senarai 'Kaki Ayam'
tapi kenapa kaki ayam...
hanya Bro Ben saja yang tahu...
yang aye tahu ... tak pernah pulak jalan2 kat blog tu dengan kaki ayam
apa-apa pun terima kasih lah kepada Bro Ben kerna sudi letak blog aye dalam senarainya.

BlackBerry jamin tidak ancam keselamatan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
hari ni nak berkongsi entry tentang berita terkini dari Utusan Online
~~~~~~~~~~~
03/08/2010 3:08am


WASHINGTON 3 Ogos - Syarikat pengeluar telefon bimbit pintar BlackBerry, Research In Motion (RIM) memberi jaminan bahawa, produknya itu tidak akan memberi sebarang ancaman kepada keselamatan mana-mana negara.

“RIM berjanji untuk terus mengamalkan integriti yang cemerlang dan BlackBerry tidak akan mengancam keselamatan sesiapa sahaja,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan yang dikeluarkan awal pagi ini.

Kenyataan itu dibuat selepas beberapa negara Timur Tengah seperti Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dan Arab Saudi menyatakan hasrat untuk menyekat penggunaan telefon bimbit pintar itu di negara mereka atas alasan keselamatan. - AFP

sumber:  Utusan Online
~~~~~~~~~~~~
Catatan aye:
baru nak cuba berjinak-jinak dengan Blackberry, best ker..

2 Ogos 2010

Ada apa dengan kesakitan, kesukaran, kesulitan dan segala yang berkaitan dengannya?

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
hari ni dah 21 Syaaban 1431... tinggal lagi 8 hari menjelang Ramadhan... Insya Allah dipanjangkan umur berjumpalah ....

Berbalik kepada tajuk entri...
kesakitan, kesukaran, kesulitan dan yang berkaitan dengannya...
semua itu adalah ujian dari Allah
sebagai hambaNya hendaklah kita sentiasa redha dengan setiap ketentuanNya namun dalam masa yang sama tidaklah sekali-kali berputus asa...

maaflah aye taklah pandai sangat nak bercakap tentang kekuatan iman dan agama...
kerana sebagai insan biasa kekadang kita terleka dan mengeluh juga bila berhadapan dengan setiap kesulitan.... namun kesedaran itu segera hadir lantas beristighfar...

sebagai ingatan untuk diri sendiri... ingin aye kongsikan bersama maksud Surah Ash-Sharh, seperti berikut:

Bismillahhi Rahmanir Rahim
Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu?, (1) dan Kami telah menghilangkan daripadamu bebanmu, (2) yang memberatkan punggungmu? (3) Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu, (4) Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, (5) sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. (6) Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain, (7) dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap. (8)

Wallahhu a'lam... Semoga mendapat manfaat

babab.net