FOLLOWER

15 Januari 2018

Setiap rezqi adalah ilmu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Setiap rezqi adalah ilmu


Alhamdulillah, setiap hari dikurniakan ilmu dan rezqi yang melimpah ruah.  
Rezqi meneruskan kehidupan 
Rezqi melihat suami dan anak-anak
Rezqi berkomunikasi dengan semua
Rezqi juga dapat berjumpa dengan pengunjung blog ni, biarpun sekadar di alam maya.


Kawaguchiko - Japan ✨
Picture by @jackmartinphotoart✨



Terima kasih kerana sudi menjejaki entri ini, Setiap rezqi adalah ilmu.


12 Januari 2018

Mengapa mesti jauhi Riyak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mengapa mesti jauhi Riyak



Riyak dalam bahasa Melayu merupakan sifat atau sikap yang suka menunjuk-nunjuk­kan amal ibadah atau sesuatu kebaikan dgn tujuan mendapat pujian atau sanjungan drpd orang lain, bukan kerana Allah; meriyakkan menjadikan riyak. (Kamus Dewan Edisi Keempat)



Hatinya gelisah mencari pujian,
menanti-nanti kapan pujian dan sanjungan tersebut datang,
kecewa jika pujian yang ia dapat tak seperti yang diharapkanny
dan yang paling mengenes diakhirat kelak akan dipermalukan Allah dihadapan khalayak.  Nauzubillah.


Sebab itulah kita mesti menjauhi sifat riyak, kerana kita tidak mahu dimalukan.  Terutamanya bila dimalukan dikhalayak ramai... bukan seorang dua, bahkan seisi alam buana.

Semoga kita terhindar dari dimalukan di dunia dan di akhirat.  
Sama-sama kita pelihara maruah diri dan harga diri kita. 
In shaa Allah kita lakukan yang terbaik.  
Doakan yang baik-baik dan cakap yang baik-baik juga.


Terima kasih atas kesudian membaca entri ini, Mengapa mesti jauhi Riyak.

Salam Jumaat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Salam Jumaat



Alhamdulillah, pada hari Jumaat yang mulia ini diberikan kesempatan untuk bernafas dan menguruskan kehidupan seharian.

Agak lewat sikit ucapan selamat untuk hari ini. Semuanya kerana urusan dunia.  Semoga urusan dunia ini tidak memutuskan hubungannya dengan keberkatan untuk dibawa ke sana.




Semoga Jumaat ini membawa keberkatan dan rahmat buat seluruh alam.


Terima kasih kerana sudi singgah baca entri ini, Salam Jumaat.



11 Januari 2018

Hidup ini datangnya seketika cuma

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hidup ini datangnya seketika cuma


Hidup ini datangnya seketika cuma
Untuk yang seketika itu buatlah baik banyak-banyak
Tak perlu hiraukan orang yang tidak dengar cakap kita
Biarkan kita dengar cakap dia andai itu yang membuatkan dia bahagia dan dengar semula cakap kita.

Hidup ini datangnya tidak lama
Biarpun telah puluhan tahun kau lalui
Belum tentu esok lusa kau ada lagi
Doakan saja semoga dipanjangkan umur dalam kesejahteraan dan mendapat rahmat
Biarkan umur yang panjang itu membawa manfaat buat makhluk sekitar
Usah jadikan umur yang panjang itu membawa derita kepada insan lain




Hidup ini begitu singkat
Semalam itu kita ada
Hari ini belum tentu kita ada sepenuhnya
Esok kita akan menjadi kenangan... andai kita tiada lagi
Innalillah....

Kematian tidak pernah meminta izin
Juga tidak pernah mengenal batas waktu
Kerana itu... dikesempatan yang ada ini
Usahakan yang terbaik buat semua
Biar kenangan itu yang baik-baik
Kita tidak minta disanjung dan dipuja
Tetapi cukuplah kenangan yang ada mengenai kita itu kenangan yang baik dan manis... tidak menyakitkan hati insan yang mengenangnya

Cukuplah dengan apa yang telah berlaku
Kerana ianya telahpun berlaku
Tidak perlu diulang lagi
Hentikan hasad dan iri itu
Jika boleh dikutip semula sisa hasad itu... kutiplah di mana kau tebarkan layarnya.

Hidup ini...tinggal sisa & saki baki yang kita tidak tahu bila ia akan berakhir.
Oleh itu jadilah kita orang yang paling bahagia & membahagiakan.
Orang yang ceria & menceriakan

Semoga hidup kita ini sentiasa dikelilingi kebaikan tanpa rasa hasad dan rasa iri.
Kerana hasad dan iri itu menyakitkan... bukan diri sendiri tetapi siapa saja yang terlibat
Kita tidak pernah terfikir hasad itu mampu membakar jiwa yang lain-lain lagi.....


Nukilan salzarida
Tanggal 11 Januari 2018, Khamis 23 Rabiulakhir 1439
Disaat menjelangnya pertemuan bermata-mata......debaran ini amat menyakitkan.
Semoga mendapat ketenangan dan kemudahan dalam meneruskan kehidupan menjelangnya perhitungan itu....

Hidup ini datangnya seketika cuma

New Year Giveaway whoot whotttt

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


New Year Giveaway whoot whotttt


Macam-macam nama yang boleh diletak untuk buat giveaway. Dan... ianya antara hendak buat dengan tidak saja.  Serta bagi kita pula antara nak sertai atau tidak.  Semuanya terletak atas diri sendiri.  Jika kuat semangat kita, maka kita rajin buat giveaway dan sebaliknya.  Untuk New Year Giveaway whoot whotttt ...SZ pun sebenarnya berbelah bagi juga antara nak sertai atau tidak.
Sebabnya idea nak mengarang tak berapa nak ada.  

Di bawah adalah banner New Year Giveaway whoot whotttt.  Untuk menyertainya senang jer bukan susah mana pun... Klik saja banner di bawah untuk details.

New Year Giveaway whoot whotttt


Giveaway ini dijangka tamat pada 30 Januari 2018.

Sebelum tu, jom kita tengok dulu  hadiah yang ditawarkan kepada rakan blogger yang terpilih.


- 2x aloevera Nature Republic original from Hermo


- 2 Travel pouch


dan....

Vitamin C plus Shaklee jika penyertaan lebih 110 orang


Jom berikan sokongan kepada rakan blogger.  Jangan lupa klik banner di atas untuk menyertai New Year Giveaway whoot whotttt


Terima kasih atas sokongan anda semua untuk entri ini, New Year Giveaway whoot whotttt

Antara kesabaran dan kekuatan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Antara kesabaran dan kekuatan



Selamat pagi, selamat siang Khamis.  
Syukur masih diberikan kekuatan untuk meneruskan kehidupan pada hari ini.



Kesabaran adalah kekuatan terbesar manusia
yang tampaknya sederhana dan kadang terabaikan.

*Semoga kita mampu menempuhi kehidupan ini dengan penuh kesabaran.


Terima kasih atas kesabaran membaca entri ini, Antara kesabaran dan kekuatan.



10 Januari 2018

Wordless Wednesday #1/2018 | Smile

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Wordless Wednesday #1/2018 | Smile



Smile


Thanks for dropping by this entry, Wordless Wednesday #1/2018 | Smile

Selamat meneruskan perjalanan hidup

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Selamat meneruskan perjalanan hidup


Syukur Alhamdulillah
Hari ini masih berpeluang meneruskan perjalanan kehidupan ini
Semoga perjalanan hidup hari ini dikelilingi kebahagian





Hidup adalah sebuah perjalanan
yakni perjalanan dari Allah 
yang kemudian kembali lagi ke Allah


Terima kasih kerana sudi singgah ke blog ini, Selamat meneruskan perjalanan hidup

9 Januari 2018

Kerana hari ini

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kerana hari ini


Kerana hari ini Selasa
Hari yang juga dinamakan #pinkday
Hari warna pink dan rona seangkatan dengannya
Puas memilih baju dan tudung yang sesuai

Kerana hari ini Selasa
Dibiarkan saja suara yang bertanya itu dan ini... 
beberapa kali persoalan itu diutarakan
Puas juga menjawab tanpa bertanya kembali
Biasanya bila diutarakan sesuatu pasti ada sesuatu yang dimaksudkan
Tetapi dibiarkan saja persoalan itu.

Lalu difikirkan semula...
Apa yang dimaksudkan dengan warna yang satu itu
Adakah kerana warna itu yang lebih sesuai?
Atau kerana warna itu yang berkenan di matanya?

Biarkan dulu persoalan itu
Semoga ianya bukanlah satu isu besar

Semoga kebaikan sentiasa mengiringi setiap detik nafas dan langkahku pada hari ini dan hari-hari esok yang mendatang.


Terima kasih atas kesudian membaca nukilan ini, Kerana hari ini.

Pada setiap mentari pagi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pada setiap mentari pagi



Alhamdulillah.  Pada hari ini masih diberikan kesempatan untuk meneruskan kehidupan.






Setiap mentari terbit
Semoga Allah memperharui
IMANMU


**Semoga hari ini lebih baik dari semalam.

Terima kasih atas kesudian berpagian di entri ini, Pada setiap mentari pagi.


8 Januari 2018

Giveaway #1 new year 2018 by cikyan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway #1 new year 2018 by cikyan


Apa lagi yang membahagiakan blogger jika tidak giveaway.  Di kala kepupusan idea jumpa pula entry giveaway.  Jumpa kat mana lagi kalau tidak blogwalking... kan.  So dalam tak sempat tu sempat juga blogwalking... mencari idea.  Bukan tiada idea sendiri tetapi tunggu nak cedok idea orang lain... hahaha. sebab tu lah blog ni dah lama tak dapat CPUV sebabnya dok cedok idea orang jer....  Apa-apa ajelah .

Okey, kembali semula kepada tajuk entri, Giveaway #1 new year 2018 by cikyan.  Blog yang baru dikenali.  Giveaway ini dianjurkan sebagai tanda perkenalan di tahun baru 2018.  Blog masih baru tak banyak nak komen, sebab blog akak pun lebih kurang jer (hehehe).  Setakat yang SZ nampak sekarang ni, blog cikyan okey jer, tak lah semak sangat dengan bermacam-macam widget.  Tulisan kalau boleh biarlah warna hitam, baru selesa mata nak membaca.  Semoga dapat dikekalkan kebersihan blog ini... 

Korang nak tahu apa lagi yang ada dengan Giveaway #1 new year 2018 by cikyan, kenalah klik banner di bawah.

Giveaway #1 new year 2018 by cikyan

Setakat ini, cikyan belum bagi kata putus bila tutupnya giveaway ini.  Jadi sementara masih ada masa korang klik banner di atas... boleh berkenalan dengan cikyan.

Semoga cikyan terus sukses dalam dunia blogging.


Terima kasih semua atas sokongan dan jom kita meramaikan Giveaway #1 new year 2018 by cikyan.


Posting pertama 2018 | Apa Khabar

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Posting pertama 2018 |  Apa Khabar



Alhamdulillah, setelah 8 hari 2018 menebarkan layarnya baru kini SZ berkesempatan melebarkan pena di kanvas blog ini.  Pagi-pagi ni... nak bersastera pula jenuh terbelit lidah. Ayat-ayat sastera ini tidak termasuk pun dalam agenda atau azam blog tahun 2018.  Sekadar menyedapkan kata saja.

Apa pun yang dilalui sepanjang 8 hari ini, adalah diharapkan kita semua sentiasa mendapat rahmat dan kasih sayangNya... seterusnya memanjang kasih dan sayang kepada ahli keluarga kita yang terdekat.



Apa khabar Iman mu hari ini?
Apa khabar ibadah mu hari ini?
Apa khabar hafalan al qur'an mu hari ini?
Apa khabar hati mu hari ini?


**Semoga perkhabaran yang baik untuk kita hari ini.

Terima kasih atas kesudian membaca entri ini, Posting pertama 2018 | Apa Khabar