FOLLOWER

30 September 2017

Renungan tentang solat kita

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Renungan tentang solat kita

Sekali lagi saya berkongsi catatan dari pembacaan di channel Telegram.




๐ŸŒผApabila engkau anggap solat itu hanya sebagai kewajiban, maka kau akan terburu-buru mengerjakan nya & tak akan menikmati hadirnya Allah saat kau mengerjakannya.

๐ŸŒผAnggaplah solat itu pertemuan yang kau nanti dengan Tuhanmu...Allahuakbar.

๐ŸŒผAnggaplah solat itu sebagai cara terbaik kau bercerita dengan Allah...Allahuakbar.

๐ŸŒผAnggaplah solat itu sebagai masa terbaik untuk kau mengadu segala keluh kesah dengan Allah SWT...Allahuakbar.

๐ŸŒผBayangkan ketika *"Azan berkumandang,"* Allah melambai-lambai kepadamu untuk mengajak kau lebih dekat denganNya ...Allahuakbar.

๐ŸŒผBayangkan ketika kau *"Takbir,"* Allah melihatmu, Allah tersenyum untukmu dan Allah berbangga dengan mu...Allahuakbar

๐ŸŒผBayangkanlah ketika *"Rukuk,"* Allah menampung badanmu hingga kau tak terjatuh, hingga kau merasakan damai dalam sentuhan-Nya...Allahuakbar

๐ŸŒผBayangkan ketika *"Sujud,"* Allah mengalas kepalamu. Lalu Dia berbisik lembut di kedua-dua telingamu: "Aku mencintaimu wahai hamba-Ku."...Allahuakbar

๐ŸŒผBayangkan ketika kau *"Duduk di antara 2 sujud,"* Allah berdiri gagah di depanmu, lalu mengatakan: "Aku tak akan diam apabila orang mengusik mu."...Allahuakbar

๐ŸŒผBayangkan ketika kau memberi *"Salam"*, Allah menjawabnya, lalu kau jadi manusia berhati bersih... Subhanallah.

๐ŸŒผMasya Allah.. sungguh nikmat solat yang kita lakukan.

Allahumma, saksikanlah......

Ingatan dan muhasabah buat diriku sendiri, saudara-saudaraku dan sahabat-sahabatku. Kita insan biasa yang sering terleka dek urusan dunia yang sentiasa menghambat kita dan kita pula sentiasa mengejarnya๐Ÿ˜Š


Sumber: @quotephotovideo ๐Ÿ•Œ๐Ÿ•Œ๐Ÿ•Œ

posted from Bloggeroid

Semoga kita selalu bersyukur

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Semoga kita selalu bersyukur




Semoga kita selalu BERSYUKUR apa yang kita miliki

Dan jangan pernah berhenti utk terus BERJUANG dalam hidup

Hidup adalah Perjuangan untuk HIDUP yang lebih TINGGI Disisi-NYA

Sumber @quotephotovideo ๐Ÿƒ๐Ÿƒ๐Ÿƒ

Terima kasih

posted from Bloggeroid

28 September 2017

Jadilah cahaya, angin dan sahabat sejati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Jadilah cahaya, angin dan sahabat sejati


Kita dewasa dengan istilah guru ibarat lilin yang rela membakar dirinya sendiri untuk menerangi hidup orang lain.  Apa kata kali ini kita biasakan diri kita dengan menjadi cahaya dan angin.  Seperti mutiara kata berikut:


Jadilah cahaya, angin dan sahabat sejati

Jadilah cahaya, angin dan sahabat sejati


Jadilah cahaya, walaupun tak tersentuh tapi selalu menerangi.  Jadilah angin, walaupun tak nampak, tapi selalu memberi kesejukan.  Jadilah sahabat sejati, walaupun tak bersama menjalani hari, tapi selalu menjaga hati.


Tiba-tiba pula terasa seperti banyak hendak ditulis mengenai cahaya, angin dan sahabat.  Tetapi bimbang andai maksud tidak kesampaian... lalu dibiarkan dulu cahaya angin dan sahabat itu berlalu pergi... Andai ada ruang waktu kembali semula menerangi alam.

szi ๐Ÿ’–


Pemenang Segmen Bloglist Ombak Bergigi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pemenang Segmen Bloglist Ombak Bergigi


Alhamdulillah, kali ini blog SZ telah terpilih antara pemenang segmen bloglist anjuran Ombak Bergigi.  Agak lewat sikit SZ keluarkan entri penghargaan ini.  Atas apapun alasannya, ucapan terima kasih dirakamkan kepada owner Ombak Bergigi atas pemilihan ini.  Juga tahniah kepada semua rakan blogger yang telah terpilih.

Pemenang Segmen Bloglist Ombak Bergigi

Pemenang Segmen Bloglist Ombak Bergigi

Seperti yang dijanjikan, blog SZ akan berada dalam bloglist Om untuk bulan Oct & Nov.  

Entri penyertaan di SINI

Entri pengumuman pemenang di SANA 


Terima kasih. ๐Ÿ˜

Giveaway Comel By Syahirah Valiant

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Comel By Syahirah Valiant


Sambung semula dengan entri dengan sesi sokongan kepada rakan blogger.  Kali ini entri mengenai Giveaway Comel By Syahirah Valiant.  

Hadiah yang ditawarkan untuk giveaway ini comel-comel belaka.  Nak Tahu?  Jom klik banner di bawah.
Giveaway Comel By Syahirah Valiant

Giveaway Comel By Syahirah Valiant

SYARAT-SYARAT SIMPLE

1. Follow blog Syahirah Valiant
2. Follow Instagram Nurul & Pick Me Lifestyle
3. Like Fb Page Syahirah Valiant Dot Com
4. Klik SINI


Giveaway ini akan tamat pada 9 Oktober 2017.

Jom kawan-kawan semua kita support Giveaway Comel By Syahirah Valiant


๐Ÿ’


Mencari Ketenangan?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mencari Ketenangan?




Siapa yang tidak menemui ketenangan pada zikir, solat dan membaca al-quran dia tidak akan dapat menemuinya pada apa jua perkara lain.  (Imam Hasan Al-Basri)


Terima kasih, 
๐Ÿ’–

27 September 2017

Kehadiran mereka di sini ada sebabnya

Assalamualaikum dan salam sejahtera



Kehadiran mereka di sini ada sebabnya

Semoga kita kenal siapa diri kita dan mengapa kita jadi begini...




Allah hadirkan seseorang mesti ada sebabnya...

Jika Allah mempertemukan kita dengan seseorang yang membuat kita tersenyum, saat itu Allah mengajarkan kepada kita rasa SYUKUR.

Jika Allah hadirkan seseorang yang menghadiahkan kita air mata, itu bererti Allah mendidik kita untuk SABAR,

Jika kita tak pernah mengusik kehidupan seseorang tapi dia melukai kita, saat itu Allah mendidik kita untuk KUAT.

Jika tanpa sebab seseorang hadir menghina kita, saat itu Allah mendidik kita untuk REDHA dan memacu diri ke arah lebih baik.

Muhasabah Diri

Sumber : @quotephotovideo ๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’

posted from Bloggeroid

Selamat pagi Rabu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Selamat pagi Rabu

In Shaa Allah semoga sentiasa sihat dan cergas sepanjang hari ini untuk terus berbakti kepada agama bangsa dan negara.




Terima kasih kerana sudi membaca blog saya ;-)

posted from Bloggeroid

Misteri Murah Rezeki Kini Terbongkar

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Misteri Murah Rezeki Kini Terbongkar


Tak perlu kata orang lain, penulis ini sendiri juga sentiasa impikan rezeki yang murah, halal lagi baik. Semuanya untuk kemaslahatan dan kelansungan hidup sementara menuju jalan ke hujung sana. Dalam menelurusi kehidupan ini pastinya kita memerlukan sokongan dan bantuan dari segala sumber, ada yang kita rasakan terlalu sukar.  Tetapi tahukah kita untuk mendapat rezeki yang murah, halal lagi baik itu bukanlan satu kesukaran yang sangat misteri.  Ianya bukanlah misteri sangat hingga semua orang terpaksa mencari-cari hingga sanggup melakukan apa saja.

Gambar Hiasan

Nak murah rezeki, ilmu senang masuk & ibadah diterima setiap hari?


Amal doa yang Nabi ๏ทบ ajar ni setiap kali lepas solat subuh.

ุงَู„ู„َّู‡ُู…َّ ุฅِู†ِّูŠْ ุฃَุณْุฃَู„ُูƒَ ุนِู„ْู…ًุง ู†َุงูِุนًุง، ูˆَุฑِุฒْู‚ًุง ุทَูŠِّุจًุง، ูˆَุนَู…َู„ุงً ู…ُุชَู‚َุจَّู„ุงً

Allahumma inni as aluka 'ilman nafi'aa, Wa rizqan toyyiba, wa 'amalan mutaqabala.

Ertinya:

“Ya Allah, sungguh aku memohon kepada-Mu ilmu yang bermanfaat (bagi diriku dan orang lain), rezeki yang baik dan amal yang diterima (di sisi-Mu dan mendapatkan ganjaran yang baik).”

[HR. Ibnu Majah no. 925 dan Ahmad 6: 305, 322]

Sumber:  @kitabdoa ๐Ÿ“š๐Ÿ“š๐Ÿ“š


Terima kasih, Misteri Murah Rezeki Kini Terbongkar.


๐Ÿ’

26 September 2017

Alexa Traffic Rank Blog Salatul Zarida

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Alexa Traffic Rank Blog Salatul Zarida 


Sudah bertahun tidak bermain entri atay keywords dengan Aleza Traffic Rank.  Kali terakhir menulis mengenai Alexa Traffic Rank ada pada bulan Februari 2016 ketika bersama blog yangbaik.  Setelah nama blog ditukar, entri ini merupakan entri pertama mengenai Alexa Traffic Rank.  Perasaannya berbaur antara suka dan teruja atau blurr.  Beberapa kali percubaan membuat entri mengenai Alexa Traffic Rank gagal dan hinggalah hari ini baru berjaya.

Okey... berikut adalah traffic alexa untuk hari ini.

Rank: 13,420,870
Link in: 9
Maklumat rank terdahulu di SINI


Sedikit info mengenai Alexa Traffic Rank


A rough estimate of this site's popularity.
The rank is calculated using a combination of average daily visitors to this site and pageviews on this site over the past 3 months. The site with the highest combination of visitors and pageviews is ranked #1. 
Updated Daily

Kejayaan hari ini sesuatu yang amat bermakna buat SZ kerana kelihatannya kedudukan blog salatulzarida di persada global telah meningkat semenjak bertukar nama beberapa bulan yang lepas. Peningkatan ini gagal dikenalpasti kerana SZ bukanlah orang yang bijak dalam hal berkaitan SEO atau traffic tetapi buat-buat pandai jer...๐Ÿ˜‰


Terima kasih, ini antara perkembangan  Alexa Traffic Rank Blog Salatul Zarida 

Segmen Blogwalking bersama Atiah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen Blogwalking bersama Atiah


Sekali lagi, kita meriahkan entri di blog kita dengan entri sokongan kepada rakan-rakan blogger.  Kali ini SZ turut serta dalam Segmen Blogwalking bersama Atiah.  Seorang rakan blogger yang baru dikenali yang merupakan alumni UiTM Perak.

Jom kita tengok ada apa dengan segmen ini.


 Segmen Blogwalking bersama Atiah

Segmen Blogwalking bersama Atiah


Klik banner di atas untuk info penuh.

Ini adalah first segmen daripada Atiah bertujuan mencari rakan blogger yang aktif. Segmen Blogwalking by Atiah bermula 23 September 2017 sehingga 11.59 malam 30 September 2017.

3 Pemenang bertuah akan menerima Reload RM5 setiap seorang. Semua di jemput menyertai segmen ini.

Syarat-syaratnya:-

1. Follow blog Blog AtiahM , Add to Circle Google+ AtiahM   , Follow Instagram cheah_shop .
2. Buat Entri bertajuk Segmen Blogwalking bersama Atiah berserta Banner.
3. Tinggalkan URL anda berserta instagram id di kotak komen ini (Klik).
4. Tarikh akan tamat pada 11.59 malam 30 September 2017.



Jom rakan blogger sekeliannya... kita meriahkan penyertaan dalam Segmen Blogwalking bersama Atiah

๐Ÿ’–

Giveaway Birthday Tuan Dan Blog Anugerah Terindah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Birthday Tuan Dan Blog Anugerah Terindah


Indah sungguh dunia blog nie.  Walaupun kita tidak kenal sesiapa dan tidak pernah bersua tetapi kita mampu berkenalan di alam maya... melalui media sosial terutama blog.  Paling indahnya bila perjumpaan dengan rakan itu hanya melalui penganjuran Giveaway.  Indah kan?

Akak nie celoteh pulak.  Jom kita tengok yang rakan blogger Mardiah Diana sediakan untuk Giveaway Birthday Tuan Dan Blog Anugerah Terindah.

Giveaway Birthday Tuan Dan Blog Anugerah Terindah

Giveaway Birthday Tuan Dan Blog Anugerah Terindah


Giveaway ini akan tamat pada 15/10/2017 jam 11.59 malam. 

Klik banner comel di atas untuk turut serta.

Berikut adalah antara hadiah yang ditawarkan untuk giveaway ini.

Contoh Hadiah
1) 5 keychain nama yang comel untuk 5 pemenang
2) 5 Brooch nama yang comel untuk 5 pemenang (hanya boleh 4huruf dan 2reben/6huruf tak ada reben)

3) 2 inner lace untuk 2 pemenang...

Hebat dan menarik hadiahnya.  Tetapi jangan lupa, penyertaan dalam giveaway ini bukanlah semata-mata kerana hadiah, tetapi untuk berkenalan dan mengenali lebih ramai rakan blogger.


Jom kita ramai-ramai meriahkan Giveaway Birthday Tuan Dan Blog Anugerah Terindah

Apakah hak yang sering terabai

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Apakah hak yang sering terabai


Dalam kehidupan kita ada beberapa hal yang kita perlu ambil perhatian.  Bukan semata-mata untuk kepentingan hidup kita sendiri tetapi untuk kemaslahatan hidup insan sejagat seantero alam.

Kadang-kadang kita terlupa bahawa setiap tindakan kita turut memberi kesan kepada orang lain. Kerana kita terlalu pentingkan hak kita dan terlalu menjaga apa yang dikatakan keutamaan kita.

Kita mampu merubah untuk terus menjadi lebih baik dari sekarang.


3 hak saudara seiman yang sering terabai

3 hak saudara seiman yang sering terabai


  1. Apabila engkau tidak memberi manfaat kepadanya maka janganlah membahayakannya
  2. Apabila engkau tidak membahagiakannya maka janganlah membuat dia sedih
  3. Apabila engkau tidak memujinya maka jangan engkau mencelanya.

Semua hak itu, adakah kita mampu melaksanakannya?
Semoga kita mampu memberikan yang terbaik buat insan seiman dengan kita.  In shaa Allah.

Terima kasih kerana membaca entri ini, Apakah hak yang sering terabai.

25 September 2017

MYLARA Skincare | Tanda Anda Membuat Kesan Besar Pada Penjagaan Kulit

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


MYLARA Skincare | Tanda Anda Membuat Kesan Besar Pada Penjagaan Kulit


Masih mencari produk yang sesuai?
Apa kata Cuba MYLARA Skincare ini.
Nak tahu lebih lanjut mengenai MYLARA Skincare?? 
Jom Baca entri ini sampai habis.
Anda pasti kagum 


Mengenai MYLARA SKINCARE

MYLARA skincare adalah hasil dari gabungan tenaga professional dalam merumus formulasi set penjagaan wajah untuk kekal sihat dan terawat. Dirumus dari ekstrak tumbuhan dan buah, MYLARA sesuai digunakan buat semua jenis kulit wajah, seawal usia 14 tahun hingga 60 tahun. MYLARA mengerti bahawa kulit wajah adalah aset yang memerlukan perawatan khusus dan selamat. Bukan sekadar produk penjagaan wajah, MYLARA adalah jawapan kenapa anda sudah tidak perlu berlindung di balik wajah kusam dan bermasalah!

MYLARA skincare dihasilkan dari kilang yang bertaraf GMP. Bahan-bahan serta formulasi yang dihasilkan telah diuji secara klinikal dari aspek keberkesanan dan keselamatan berlandaskan syarat-syarat pengilang GMP. Tiada ujikaji pada haiwan dijalankan.

Berkesan merawat
1. Kulit kusam
2. Kulit berminyak
3. Jerawat
4. Jeragat
5. Parut jerawat
6. Hiperpigmentasi

Kelebihan MYLARA

 
SELAMAT
Mylara diformulasi oleh YANG PAKAR tanpa bahan kimia bahaya dan telah mendapat kelulusan KKM dan dijamin halal

PROVEN
Mempunyai lebih daripada 99 testimoni terkumpul

MUDAH DIGUNAKAN
Hanya menggunakan 4 item asas penjagaan wajah. Tak sampai 5 minit dah boleh look amazing

KULIT WAJAH SEMAKIN SIHAT 
Kulit sentiasa terawat dan Mylara meminimumkan pertumbuhan jerawat/jeragat/parut.

TIADA KESAN SAMPINGAN
Menggunakan 98% bahan organic dan mempunyai 0.01% risiko menyebabkan alahan atau kesan sampingan di wajah.

4-in-1 Collagen Cleanser (60ml)

Pencuci wajah yang mempunyai 4 fungsi utama yang boleh menghapuskan kesan-kesan make-up, minyak dan kekotoran. Menghapuskan make up pada mata dengan lembut serta ekdfoliasi ringan untuk wajah yang lembut, licin dan cerah.

Cara Penggunaan : Cuci muka dua kali sehari dengan mengikuti dua langkah berikut:
- Pamkan 1-2 kali pencuci muka ke atas tangan yang basah , buihkan dan ratakan ke atas muka dan leher.
- Bilas dengan air suam secukupnya dan biarkan kering sebelum menggunakan Mylara Pore Refining Facial Toner.

Facial Toner (60ml) 

Pelembap wajah yang membantu prose semulajadi kulit iaitu membersih dan membaikpulih dengan mengecilkan pori-pori, menyeimbang kelembapan dan kandungan minyak, membuat kulit terlihat sihat, tegang dan berseri.

Cara Penggunaan : Selepas mencuci muka, di atas permukaan kering; 
- Basahkan kapas dengan toner secukupnya. Ratakan perlahan di muka dan leher dengan arah ke atas. - Untuk perlindungan optimum, gunakan Mylara Matte CC Cream atau Mylara Revitalizing Night Cream selepas toner.

Matte Miracle CC Cream SPF 30 (7g)


Krim multifungsi yang berkesan melindungi kulit wajah dari sinar matahari yang bahaya dengan SPF 30. Terbukti secara secara klinikal dapat meningkatkan tekstur kulit dan memberi kelembapan yang secukupnya dengan warna matte yang elegan. “CC’’ bermaksud color corrective, dan ia terdiri dari primer pencerah wajah, foundation ringan, pelembap, dengan bahan-bahan anti-penuaan dan pemangkin kolagen.

Cara penggunaan : Selepas penggunaan toner, sapukan CC Cream 15 minit sebelum terdedah kepada sinaran matahari. Adalah digalakkan untuk menambah sapuan selang 2 jam jika masih terdedah kepada sinaran matahari.

Revitalizing Night Cream(7g)


Krim malam yang berfungsi mencerah yang masuk jauh ke dalam lapisan wajah untuk menyubur dan melembap kulit sehingga 8 jam. Membantu menghapus noda dan mencerah seawal 14 hari pemakaian dengan bahan-bahan yang terbukti secara klinis.

Cara Penggunaan : Sebelum tidur, selepas penggunaan pencuci muka dan toner

Kenapa MYLARA SKINCARE pilihan terbaik untuk mereka yang mempunyai masalah kulit dan ingin merawat kulit mereka? 

Ini kerana MYLARA SKINCARE memiliki doktor dan staff-staff yang mahir di bidang masing-masing. Dengan adanya kumpulan serba mahir ini, MYLARA SKINCARE memberi jaminan produk dan perkhidmatan yang bakal membuat anda selesa dan yakin menggunakan produk yang berasas sumber alam yang diiktiraf selamat.

MYLARA SKINCARE membawa aspirasi Awaken Your Best Skin khusus buat para remaja serta wanita dan lelaki untuk menampilkan sisi terbaik anda dengan bahan-bahan dari alam semula jadi. Kecantikan dan keyakinan berhak anda miliki. Keselesaan dan keselamatan pengguna adalah matlamat MYLARA SKINCARE.

MYLARA SKINCARE memiliki produk dan perkhidmatan yang berasaskan ekstrak tumbuhan dan buah berkualiti. Diformulasi dengan teknologi terkini di kilang yang diiktiraf GMP pasti bakal memberikan hasil yang optimum dan selamat untuk kulit para remaja, lelaki dan juga wanita.

Di mana boleh dapatkan MYLARA SKINCARE ni?

Lawati laman sosial seperti tersenarai di bawah, Anda pasti membuat kesan besar pada penjagaan kulit
Boleh juga whatsapp terus ke 013-9200960
atau e-mail ke mylaraskincare@gmail.com

Guide dari Dr.Mai sendiri dan sebarang pertanyaan atau kemusykilan boleh tanya secara terus dekat beliau.. Terbaik perkhidmatan yang diberikan oleh MYLARA Skincare.

Semoga keterangan di atas dapat memberikan panduan dan kesan positif kepada penjagaan kulit bersama MYLARA.

Terima kasih kepada rakan blogger Kasihku Amani yang memperkenalkan produk ini.

Terima kasih kerana membaca entri ini, MYLARA Skincare | Tanda Anda Membuat Kesan Besar Pada Penjagaan Kulit.

MYLARA Skincare Giveaway by KasihkuAmani

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


MYLARA Skincare Giveaway by KasihkuAmani



Best sangat giveaway kali ini.  Kerana hadiahnya merupakan set rawatan kulit keluaran MYLARA. Ada masa nanti SZ cerita sikit apa yang istimewanya dengan MYLARA.  Buat masa ini antara kandungan set hadiah giveaway adalah Facial Set yang ada Collagen Cleanser, Facial Toner, Matte Miracle CC Cream SPF-30 & Night Cream berserta Glowing Gel. Macam best sangat pulak.

Tetapi sebagai rakan blogger, penyertaan blog SZ dalam giveaway ini adalah antara lain sebagai sokongan kepada rakan blogger.  Bukannya hadiah tidak penting tetapi kalau dapat itu adalah bonus dan anugerah yang terindah.


MYLARA Skincare Giveaway by KasihkuAmani

MYLARA Skincare Giveaway by KasihkuAmani


Klik banner di atas untuk ke entri penganjur giveaway.

Giveaway ini akan tamat pada 15 Oktober 2017.

Jom kengkawang semua, kita meriahkan MYLARA Skincare Giveaway by KasihkuAmani

9 Kunci Hati Tenang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


9 Kunci Hati Tenang


Setiap dari kita semestinya impikan hati yang tenang.  Kerana melalui ketenangan kita dapat menikmati hidup dengan aman.  Ada ketika kita gagal menjemput ketenangan... yang hadir hanyalah kekusutan dan kesukaran.

Justeru, marilah kita muhasabah diri dan hanya apa punca yang menyukarkan hati kita menjadi tenang.

9 Kunci Hati Tenang

9 Kunci Hati Tenang


  1. Senyum selalu
  2. Tidak membenci
  3. Bersederhana
  4. Bersangka baik
  5. Doa tanpa pengetahuan mereka
  6. Tidak berdengki / iri hati
  7. Selalu memberi 
  8. Bersakat usah lupa
  9. Tidak merungut

Hidup mesti diteruskan walau dalam apa jua keadaan.  Namun teruskan hidup dengan penuh kebahagian dan doakan yang baik-baik semoga kebaikan sentiasa mengiringi setiap langkah hidup kita.


Terima kasih kerana membaca entri ini, 9 Kunci Hati Tenang.

9 Catatan Popular Minggu Lepas

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


9 Catatan Popular Minggu Lepas


Sudah lama SZ tidak bercerita mengenai perkembangan blog tersayang ni.  Semuanya bila mood dah kedaung, cari mood nak blogging pun tak berapa nak jadi.  So, ambil kesempatan pula hari ini untuk bercerita sedikit mengenai entri yang menjadi pilihan ramai sepanjang minggu lepas.  Biarlah dikatakan entri syok sendiri tetapi setiap entri itu ada nilainya tersendiri.


Catatan Popular Minggu Lepas

Catatan Popular Minggu Lepas



Berikut adalah link bagi 9 catatan yang menjadi pilihan pembaca blog ini sepanjang minggu lepas, 18 hingga 24 September 2017.
  1. Siapa lagi yang hendak disalahkan19 Sep 2017
  2. Cara membahagiakan hati sendiri19 Sep 2017
  3. Segmen Pencarian Bloglist by ombak Bergigi, 19 Sep 2017
  4. Kelebihan Kacip Fatimah Orang Kampung21 Jan 2016
  5. MADRASAH TAHFIZ PINANG BARU29 Ogo 2014
  6. Gulsan Nar Eksisi | Jus delima dari Turki12 Jun 2013
  7. Benda yang kita risau18 Sep 2017
  8. Selamat menyambut hari Isnin, 18 Sep 2017 
  9. TANDA RUMAH AKAN DIROMPAK?21 Jul 2010

Ada cerita yang tersendiri dalam setiap episod.  Antaranya berkaitan hati dan perasaan penulis dan juga berkaitan dengan pengalaman dan perkongsian.

Terima kasih atas kesudian membaca entri ini, 9 Catatan Popular Minggu Lepas.

Selamat pagi kepada semua

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Selamat pagi kepada semua


Hari Isnin datang lagi...



Ya Allah, 
Berilah khabar gembira di pagi ini.
Permudahkanlah segala urusan kami.
Bukakanlah seluas-luasnya pintu rezeki buat kami
dan jadikanlah pagi ini pagi yang penuh dengan ketenangan.

Aamiin.

Terima kasih dan Selamat pagi kepada semua.
szi๐Ÿ’Ÿ

19 September 2017

Siapa lagi yang hendak disalahkan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Siapa lagi yang hendak disalahkan


Sudah menjadi lumrah alam
Bukan sahaja awak atau mereka tetapi saya juga terpaut sama
Siapa lagi yang hendak kita salahkan bila terjadinya kesilapan
Bila semuanya seperti tidak kerana
Hanya kerana cuai mendengar arahan
Atau kurang ambil peduli akan perakuan
Atau seribu lagi alasan
Rekalah bermacam-macam alasan
Semuanya akan berpatah kembali kepada kita.

Siapa lagi yang hendak disalahkan bila orang lain yang sebaya denganmu mampu menggapai awan
Sedangkan dirimu masih lagi bertongkat dagu

Tiada siapa peduli apa yang kau alami
Tiada siapa ambil kesah apa yang bakal kau hadapi
Tiada siapa peduli

Lalu ... apa pula tindakanmu
Adakah semata-mata menuju kesalahan itu kepada sang lain
Sang lain lebih berkudrat dari mu?
Sanggupkah?
Tidakkan
Hanya yang mampu kau bertikam lidah dari belakang
Bersuara di depan kau memang tidak mampu
Kerana kau bukan sesiapa
Sesekali kau yang rasa sendiri
Apa itu pencacai
Apa itu balaci

Jadi... bersiap sedia dalam apa jua situasi
Bersedia mental dan fizikal
Biarpun sekarang badan sudah lesu
Mindapun sudah mula bercelaru


Cukuplah...

Berdoalah
Moga kau dikurniakan kesihatan yang baik
kesihatan mental dan fizikal yang teguh
Kekuatan bersuara bukan kerana menentang tetapi kerana kebenaran

Semoga diberikan hidayah kepada mereka untuk terus berkhidmat dengan penuh dedikasi
Semoga tanggungjawab yang kau pikul itu bukanlah beban
Semoga dimudahkan urusan insan disekelilingmu

Terima kasih.

Segmen Pencarian Bloglist by ombak Bergigi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen Pencarian Bloglist by ombak Bergigi


Agak lama juga SZ tak join segmen.  Dan.. Segmen Pencarian Bloglist by ombak Bergigi merupakan segmen pertama SZ join pada bulan September.



Segmen Pencarian Bloglist by ombak Bergigi

Segmen Pencarian Bloglist by ombak Bergigi


Segmen simple ini dijangka tamat pada 25 September 2017.  Klik banner di atas untuk turut serta.

Jom support rakan blogger mana tau nanti kita pun dapat supporter juga ๐Ÿ˜

Terima kasih, jom meriahkan Segmen Pencarian Bloglist by ombak Bergigi

Cara membahagiakan hati sendiri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Cara membahagiakan hati sendiri


Kita sering menginginkan bahagia.  Kerana dengan bahagia, kita rasa hidup kita sempurna.  Tetapi bahagia yang bagaimana yang kita cari?




Antara cara membahagiakan hati sendiri, adalah membahagiakan orang di sekeliling kita.

Buat orang gembira. Buat orang selesa dan suka berada di sisi kita. Lakukannya seikhlas hati kita, bukan dibuat-buat. Apa lagi merencana yang buruk di sebaliknya.

Betul. Bukan mudah nak puaskan hati orang. Tapi, itu bukan alasannya. Matlamat kita harus jelas berbuat baik itu sebab apa. Kalau sengaja berbaik-baik kerana mahukan pujian dan sanjungan...ya, mungkin kita akan dapat. Mungkin juga tidak.

Makanya, betulkan semula niat kita. Santuni semua orang kerana Dia. Dia akan bahagiakan kita dengan ketenangan jiwa. InsyaAllah.

Mulakan setiap awal Hari Dengan Gembira Kegembiraan Bersama anda sepanjang hari๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

Pegang dada anda dengan tangan kanan. Ucapkan dengan mulut, "Aku mencintai dan mengasihi semua orang dan semua makhluk Tuhan di seluruh alam semesta ini"... sambil tersenyum, santai, gembira ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜Š

#masterpeta #lifepath #auraenergy769 #zainrichss769


Terima kasih atas kesudian berkongsi entri ini, Cara membahagiakan hati sendiri.

szi ๐Ÿ’–

18 September 2017

Benda yang kita risau

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Benda yang kita risau


Benda yang kita risau akan menjadi doa.
Kita seringkali dimomokkan dengan kenyataan ini.  Jadi, seharusnya kita risaukan perkara yang baik-baik atau perkara yang tidak elok?


Benda yang kita risau

Benda yang kita risau

"Benda yang kita risau, ia akan jadi ujian untuk kita.  Jika kita risau tentang rezeki, kita akan duji dengan rezeki.  Jika kita risau dengan rupa, kita akan diuji dengan rupa.  Jalan keluar untuk kerisauan ini adalah kita mesti redha dengan setiap takdir Allah SWT" (Sheikhuna) 

Pada pandangan saya, ada baiknya bila kita risaukan sesuatu perkara cepat-cepatlah kita berdoa semoga tiada keburukan yang berlaku.  Doakan yang baik-baik.  In shaa Allah perkara baik yang akan berlaku.

Kita yang mampu mengubah pemikiran kita.
Cuma kita kadang-kadang terpengaruh dengan amalan biasa yang kurang baik.
Mulaikan sekarang kita amalkan yang baik dan perbaiki amalan biasa yang kurang baik.


Terima kasih atas kesudian berkongsi entri ini, Benda yang kita risau.

szi.๐Ÿ’

Selamat menyambut hari Isnin

Assalamualaikum dan Salam sejahtera,


Selamat menyambut hari Isnin


Permulaan hari bekerja bagi sesetengah negeri di Malaysia adalah hari Isnin.
Hari Isnin sering kali dikaitkan dengan hari biru.
Mengapa biru? Kerana pengaruh budaya asing.



"Bila mentari muncul, hari yang baru akan menjadi saksi amalan kita.  Bila terbenam mentari, ia akan perhi takkan kembali sehingga tiba hari kiamat".  (Imam Hassan al-Basri)


Semoga hari ini memberi peluang kepada kita semua untuk terus berada di dalam landasan yang betul.  Tanpa curiga, tanpa mazmumah.

Terima kasih kerana membaca entri ini, Selamat menyambut hari Isnin

szi
posted from Bloggeroid

15 September 2017

Perbandingan perancangan kita

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Perbandingan perancangan kita


Kita merancang, Allah juga merancang.

Jangan kecewa, Kerana perancangan Allah itu lebih baik.

Bersabarlah, Kerana kesabaran menjadikan kita untuk terus kuat.




Kita sebenarnya tidak tewas dalam merancang.  Kerana kita hendakkan sesuatu itu terlaksana dengan baik.  Namun ada ketikanya dalam merancang juga kita menempuh berbagai rintangan inikan pula ketika melaksanakannya.

Tetapi kita harus ingat setiap perancangan kita harus diawali dengan niat yang baik dan diiringi doa dan tawakkal.  Agar perancangan itu terlaksana dengan baik serta mendapat hikmah dari Allah.

Terima kasih kerana membaca entri ini, Perbandingan Perancangan Kita.

szi.

14 September 2017

Cepat bertindak cepat dapat keputusan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Cepat bertindak cepat dapat keputusan


Jenuh memikirkan tajuk yang sesuai dengan entri ini. Segalanya berkisar kehidupan seharian kita. Apa saja tindakan yang kita buat sama ada dari segi perbualan, pergerakan atau keputusan turut mempengaruhi kehidupan kita di masa depan. Dan... ia juga turut mempengaruhi insan tersayang iaitu suami atau isteri dan anak-anak. Kerana kita tidak hidup sendirian. Apa juga keputusan mereka turut memberikan kesan sampingan kepada kita secara langsung atau tidak. Tidak boleh tidak kita harus bijak dalam membuat keputusan. Sebolehnya kurangkan risiko sakit hati seperti dendam dan segala macam jenis mazmumah.




Mengapa akak bercerita begini? Kerana akak juga rasa tersentuh dengan apa yang terjadi dengan kawan-kawan mengenai isu yang sebenarnya tidak perlu pun ada rasa benci. Tetapi kerana dipengaruhi rasa sakit hati maka mereka sanggup bertindak mengikut emosi. Isu yang sewajarnya boleh diselesaikan dengan budibicara baik tetapi disulami dengan warna kelam. Segalanya soal hati.

Tidak mahulah isu ini diperbesarkan cukuplah ianya menjadi pengajaran buat kita semua.

Kita bertindak cepat supaya kita dapat melihat keputusan segera tanpa memikirkan kesan yang bakal menimpa. Tidak memikirkan langsung kesan dan akibat daripada tindakan yang diambil. Betapalah keringnya hati kita. Sanggup melakukan tindakan sedemikian rupa asal puas hati tanpa sedikit pun ada rasa simpati.

Dan... Kita sebagai manusia pemerhati bukan lah pilihan kita untuk sebarkan keburukan yang berlaku. Hanya yang mampu adalah mengambil iktibar agar kita tidak melakukan perkara yang sama.

Tentunya kita pernah merasa peritnya dikhianati tetapi adakah wajar untuk kita membalasnya?

Adakah kepuasan menyakitkan hati orang itu berbaloi dengan apa yang kita dapat?

Adakah kita mahu melihat berlakunya satu lagi penghinaan terhadap diri kita?

Cukuplah dengan apa yang telah berlaku tidak perlu dipanjangkan dendam itu kerana bakal memakan daging hati kita sendiri.


Sucikanlah hati dengan kebaikan. Sekalipun tak mampu berbuat baik jangan pula kita menambah kejahatan dalam diri kita.

In Shaa Allah dimudahkan segala urusan kita dan urusan mereka dalam melaksanakan tugas untuk kebaikan dunia dan akhirat.

Terima kasih kerana membaca entri ini, Cepat bertindak cepat dapat keputusan.

szi


posted from Bloggeroid

Hikmah Diam Lebih Baik Dari Berkata-kata

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 


Hikmah Diam Lebih Baik Dari Berkata-kata



Setiap hari yang datang adalah hari yang berharga.  Dipenuh dengan pelbagai ragam suka dan duka.  Ragam suka itu membuatkan kita bahagia.  Namun sebaliknya ragam duka itu membuatkan kita rasa tidak bahagia.  Haruskah kita menolak mentah-mentah rasa duka itu?  Tidak kan!  Kita jadikaan ragam duka itu sebagai sempadan dan pedoman itu kita meneruskan kehidupan di muka bumi ini.

Semoga kita senantiasa berada dalam rahmat, taufik dan hidayah Nya


Hikmah Diam

Hikmah Diam


Banyak ilmu yang ada di alam ini...

Mulai dari ilmu yang biasa-biasa saja (pada pandangan kita), sampai ada ilmu yang paling mulia, ada pula ilmu yang paling tinggi, ada juga ilmu yang paling utama, ilmu yang diterima, ilmu yang benar, ada ilmu induk dari segala ilmu dan sebagainya...

Lalu Ilmu apakah yang paling tinggi itu...?

Ada sebuah riwayat bahawa seorang sahabat bertanya kepada Rasulullah :

"Ya Rasulullah, ilmu apakah yang paling tinggi itu?"

Rasulullah hanya "DIAM"

"DIAM" bukan bererti "Tidak bicara"

Tetapi tidak banyak bicara, tidak banyak mengeluh, tidak membuka aib, tidak pamer/riya, tidak sombong, tidak berdebat dan sebagainya...

Ilmu "DIAM" itu sebuah ilmu yang tidak ada gurunya, tidak ada muridnya, tidak ada sekolahnya, tidak ada kitabnya, tidak diajarkan dimanapun.

Dalam DIAM itu tidak ada yang mengetahui kecuali orang yang bersangkutan dengan Tuhannya saja.

DIAM tetapi tetap terus memperhatikan
DIAM tetapi terus bergerak/ikhtiar
DIAM tetapi terus berdoa/berzikir
DIAM tetapi tetap terus menebar manfaat

Seperti matahari yang diam tetapi terus bersinar.
Seperti padi yang diam tetapi tetap terus tumbuh.
Seperti tanah yang diam tetapi didalamnya menyimpan banyak manfaat.

Atau seperti dirimu yang dulu selalu diam ketika didalam RAHIM, walau tak nampak, tak bicara, tetapi keberadaanmu membawa berjuta harapan dan kebahagiaan.

Wahai JIWA2 yang TENANG... ๐Ÿ˜ž

SENYUM....๐Ÿ’•๐Ÿ’•๐Ÿ’• ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ


Terima kasih atas kesudian membaca entri ini, Hikmah Diam Lebih Baik Dari Berkata-kata

szi ๐Ÿ˜Œ

13 September 2017

Tips hari ini

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Tips hari ini

Sesekali berkongsi tips dan rahsia rasa teruja pula.  Walaupun akak bukanlah bijak sangat tetapi bila dapat kongsi tips dai orang lain terasa sungguh bertuah.


Gambar hiasan

Ramai orang hendak selesaikan hutang tetapi bila tidak bersedia kaya kelak hutang lama habis hutang baru pula yang datang.

Cuba bayangkan bila hutang dah selesai ke mana arah tuju kita semua?

Semua terberhenti sebab tiada yang mendesak ketika itu.  Oleh itu, bersedia lah untuk menjadi kaya.

Namun setiap yang nak jadi kaya selalunya dihalangi oleh rasa ketakutan.

Nak belajar untuk unlock rasa itu? Sila ke link ni https://t.me/powerofsyukur2017


Terima kasih kerana membaca Tips hari ini

szi ๐Ÿ’

Wordless Wednesday | Jangan ada benci

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Wordless Wednesday | Jangan ada benci





11 September 2017

Selamat Pagi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Selamat pagi

Hari ini Isnin minggu ke-2 dalam bulan September.
Semoga dipermudahkan urusan kita semua untuk hari ini dan hari-hari yang berikutnya.




Terima kasih.
szi

posted from Bloggeroid

5 September 2017

Rezeki Hari Selasa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Rezeki Hari Selasa


Alhamdulillah.
Pucuk dicita ulam mendatang.
Hari ini lewat sikit sarapan.
Ada sahabat yang baik hati sangat-sangat telah menghadiah sesuatu untuk kudapan sebelum sarapan.
Tetapi kudapan ini dimakan selepas sarapan ๐Ÿ˜Š
Terima kasih sahabat!
Sayang awak ketat-ketat.


Rezeki hari Selasa

Rezeki hari Selasa


Sudah jadi seperti potluck pula.
Kuih peniram dan kuih bakar memang kesukaan akak.
Nescafe Tarik itu... baru pertama kali jumpa.
Tak sabar nak rasa kan?

Terima kasih semua.  Inilah cerita akak yang sebenar pagi ini. Rezeki Hari Selasa

szi ๐Ÿ˜

Salam Ceria di Pagi Selasa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Salam Ceria di Pagi Selasa  


Alhamdulillah, hari ini hari 5 September, Selasa pertama di bulan September 2017.  Juga merupakan hari bekerja yang pertama untuk bulan ke Sembilan.  Tidak dinafikan ada sebahagian dari kita sudah pun mula bertugas pada hari sebelumnya.



Semoga kita semua diberikan kesihatan yang baik dirahmati allah sentiasa.
Aamiin.

Terima kasih.  Salam Ceria di Pagi Selasa 
szi ๐Ÿ’—

3 September 2017

Carilah Rumah Akhirat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Carilah Rumah Akhirat

Wahai orang yang tertipu!

Tiang atas kehidupanmu telah retak, dinding kehidupanmu juga telah condong, bahkan rumah yang kamu duduki telah roboh. Kamu harus segera meninggalkannya dan pindah ke tempat lain.

Carilah rumah akhirat! Langkahkan kakimu ke sana.

Apakah kakinya?

Kakinya ialah amal yang baik. Persembahkan hartamu untuk akhirat, supaya kelak kamu boleh mendapatkannya di sana.

Wahai orang yang tertipu oleh gemerlapan dunia!Wahai orang yang sibuk dengan sesuatu yang tidak bererti!
Wahai orang yang meninggalkan kemuliaan dan sibuk dengan para hamba!

Celakalah menanti kamu!.

~ Syeikh Abdul Qadir Al-Jailani ~

@quotephotovideo ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ



Barossa Valley ๐Ÿ’•
Beautiful photo by @safromabove ๐Ÿ‘


Terima kasih.

posted from Bloggeroid

Bicara Akhirat | Muhasabah Diri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Bicara Akhirat adalah tentang Keimanan
Hanya yang yakin (beriman) yang menginginkanNya...

@quotephotovideo ๐Ÿ„๐Ÿ„๐Ÿ„


posted from Bloggeroid