FOLLOWER

11 Disember 2017

GIVEAWAY YES 2017 BY ROXALYNNE

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


GIVEAWAY YES 2017 BY ROXALYNNE


Cermin-cermin di dinding... siapa yang paling rajin update blog?

Hah... kau ingat nak keluar ke muka ahkak gojes ni?  Idak le kot... maleh bebenor update blog.

Mengkala mai ada giveaway pun maleh jugak... tapi digagahkan juga buat entri sebabnya hadiah untuk giveawy ni lumayan!!!

Meh korang jengok ada apa dengan giveaway ini.  Ahkak takder idea nak tulih panjang lebar, jadi layan jer entri copy paste separuh jalan nih. ehh


GIVEAWAY YES 2017 BY ROXALYNNE
GIVEAWAY YES 2017 BY ROXALYNNE

Tarikh Tamat : 30 Disember 2017

Klik banner di atas untuk keterangan lanjut mengenai giveaway.


Hadiah yang ditawarkan, antaranya seperti berikut.

- 1 x Jam Tangan by Roxalynne (@roxa.shoppe)

- 2 x Raudah Shawl by Hana Norisa Boutique (@hnorisaboutique)


- 2 x Cookies (Random Flavor) by Monster Cookies (@monstercookiesmbz)



- 1 x Organic Trio Oil Body Lotion & 3 sachet Maxim Coffee from Korea by Blogger SiqahIqa (@haqisfila)

dan....

- 2 x Mysterious Gifts by Blogger AinieNKA (@lady_channa) & 1 more by me (Ct Roxalynna NH - @roxalynne.collection)


Jom ramai-ramai kita rebut hadiah lumayan sambil jemput link organik dari rakan peserta yang join giveaway.

Terima kasih atas perhatian semua.

Selamat Pagi Yang Indah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Selamat Pagi Yang Indah





Ya Allah
Bila pagi ini ada tersimpan rasa benci,
ubahlah menjadi kasih sayang.
Bila hati kami kotor,
sucikanlah.
Bila hati kami terluka,
sembuhkanlah.
Dan ubahlah kesedihan
sesiapan pun yang membaca doa ini menjadi kebahagiaan.

Aamiin.

**Selamat Pagi Yang Indah.

10 Disember 2017

Mutiara kata | Bersyukur

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Mutiara kata | Bersyukur



Laluilah kehidupan ini 
Dengan hati yang syukur
Lapang dan tenang...
Redhalah atas setiap nikmat 
Dan ujian yang dihidangkan...




"Hendaklah kamu bersyukur
Sesungguhnya bersyukur
akan menambah kenikmatan dari Allah"
(Hadis Riwayat At-Thabrani)


**Bersyukur dengan apa yang ada

9 Disember 2017

Mutiara Kata | Berhentilah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Mutiara kata |  Berhentilah






Berhentilah menyalahkan orang lain
walaupun memang ia bersalah,
namun ajaklah ia dan berilah dia
kesempatan untuk memperbaiki kesalahannya.

-Habib Muhammad Al-Bagir Bin Alwy Bin Yahya-


**Kita juga tidak sunyi dari buat salah ๐Ÿ˜”


Terima kasih dan Berhentilah menyalahkan orang
szi

Masjid Al Aqsa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Masjid Al Aqsa




Aku bertanya, "Wahai Rasulullah,
Masjid manakah yang pertama kali dibangun?"
Beliau menjawab, "Masjidil Haram"
Aku bertanya lagi, "Kemudian (masjid) mana?"
Beliau menjawab, "Kemudian Masjidil Aqsha"
Aku bertanya lagi, "Berapa jarak antara keduanya?"
Beliau menjawab, "Empat puluh tahun.
Kemudian dimanapun sholat
menjumpai mu setelah itu, maka shalatlah,
kerana keutamaan ada padanya".
Dan, dalam riwayat lainnya, "Dimanapun shalat padanya".
Dan dalam riwayat lainnya, "Dimanapun shalat menjumpaimu,
maka shalatlah, kerana ia adalah masjid"
(Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


** Shalat itu tiang agama.  Semoga Al Aqsa sentiasa dalam perlindungan Allah.




8 Disember 2017

Mutiara Kata | Kecantikan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mutiara kata | Kecantikan





Kecantikan yang abadi
terletak pada keelokkan adab
dan ketinggian ilmu seseorang,
bukan terletak pada wajah
dan pakaiannya ๐Ÿฆ‹( Hamka)


**Jaga tingkahlaku dan budipekerti


Terima kasih.

Pemenang SPM Fever Giveaway

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pemenang SPM Fever Giveaway



Alhamdulillah.  sekali lagi blog SZ termasuk dalam senarai Pemenang SPM Fever Giveaway.  Rezeki blog pada hari Jumaat.  Terima kasih kepada Abam Kie dan rakan-rakan blogger yang menjadi penganjur bersama SPM Fever Giveaway.  Untuk rekod, SPM Fever Giveaway berlangsung sepanjang musim peperiksaan SPM yang lepas. Wah! memang untung jadi blogger nih, untuk apa juga acara dan isu semasa akan ada saja rakan blogger yang buat contest, segmen atau giveaway.

Tiba-tiba pula tiada idea nak berceloteh panjang...




Link penyertaan DI SINI.

Link pengumuman di blog Abam Kie... di SINI.


Tahniah kepada semua rakan blogger yang telah turut sama memeriahkan giveaway terutama kepada rakan blogger yang telah turut sama terpilih dalam senarai pemenang.


Terima kasih juga kepada anda semua atas doa dan sudi baca entri ini, Pemenang SPM Fever Giveaway.
szi ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Jom Selawat Banyak-banyak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Jom Selawat Banyak-banyak


Alhamdulillah, Jumaat datang lagi.  Kesyukuran sepenuhnya atas nikmat yang diberikan.  Nikmat bernafas dan meneruskan hidup sehari lagi.

Hari ini, Jumaat yang Barakah, Penghulu Segala Hari.
Jom kejar kesempatan ini Sementara diberi peluang

Gunalah setiap hela nafas Yang dikurniakan Untuk mengingati ALLAH
Dan titipkan selawat buat Junjungan NABI MUHAMMAD SAW

Semoga kita semua Dirahmati Nya


Rasulullah shallallahu'alaihi wa sallam bersabda,
"Barangsiapa yang bershalawat kepadaku sekali, maka Alllah akan bershalawat kepada sepuluh kali" (Hadis Riwayat Muslim)

"Perbanyaklah shalawat kepadaku pada setiap Jumaat.  Kerana shalawat umatku akan diperlihatkan padaku pada setiap Jumaat.  Barangsiapa yang banyak bershalawat kepadaku, dialah yang paling dekat denganku pada hari kiamat nanti" (Hadis riwayat Baihaqi dalam sunan Al Kubro)


@quotephotovideo ๐Ÿ•Œ๐Ÿ•Œ๐Ÿ•Œ


Terima kasih kerana membaca entri ini, Jom selawat banyak-banyak.
szi๐Ÿ’š๐Ÿ’š๐Ÿ’š

Kebaikan 2 dalam 1

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kebaikan 2 dalam 1


Apa juga yang kita lakukan pastinya kita ingin yang terbaik.  

Terbaik buat diri kita dan terbaik buat orang yang kita sayang

Terbaik juga buat orang sekeliling kita.





Apabila membasuh pinggan, kita aka memiliki dua benda:

Pertama, pinggan itu bersih
Kedua, tangan kita pun bersih.

Begitu jugalah dalam diri kehidupan kita, tatkala kita mengajak orang lain ke arah kebaikan, kita sebenarnya membersihkan diri kita pada masa yang sama.

(Imam Hassan al-Banna)


** Serampang dua mata.

Terima kasih kerana membaca entri ini, Kebaikan 2 dalam 1.
szi ๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–

7 Disember 2017

Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi


Telah beberapa kali mendapat undangan untuk menyertai giveaway ini.  Tetapi mungkin juga belum dapat ilham maka tertangguh juga.  Dan kini, curi masa sekejap untuk selusuri semula entri giveaway.... baru ada hati nak join ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž  Maaf bukan tidak sudi tetapi mencari idea dan masa yang sesuai untuk buat entri.  Maklumlah entri ownernya dalam bahasa Inggeris sepenuhnya.  Akak SZ ni kurang sikit BI... tapi demi menghargai persahabatan di alam maya akak join juga giveaway ini tetapi entri akak dalam BM... ✌✌✌

Okey akak tak nak celoteh panjang lagi ... jom kita tengok ada apa dengan Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi

Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi

Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi


Giveaway dijangka berakhir pada 20 Disember 2017.  So... masih ada masa lagi.

Nak join Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi ?  Klik banner di atas.

Jom rakan-rakan blogger seMalaysia... kita meriahkan giveaway ini.  Semoga giveaway ini bertambah meriah.


Terima kasih atas sokongan semua untuk entri ini, Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi.

szi ๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–

Giveaway Bulan Cinta by Dilah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Bulan Cinta by Dilah


Alhamdulillah, masih berkesempatan menyertai giveaway.  Giveaway kali ini bertajuk Giveaway Bulan Cinta by Dilah.  Macam best jer kan... beruntung bila ada rakan blogger yang sambut annirversary bulan Disember.  Untunglah kita sebab bila dia buat giveaway kita join saja.  Sebagai menghargai usahanya dan meraikan ulangtahun juga ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Macam syok sendiri jer intro untuk entri ini kan... hehehe

Okey... sebelum korang bosan dengan celoteh akak jom kita tengok ada ada dengan Giveaway Bulan Cinta by Dilah.


Giveaway Bulan Cinta by Dilah

Giveaway Bulan Cinta by Dilah


Klik banner di atas untuk turut serta memeriahkan bulan cinta.

Giveaway Bulan Cinta by Dilah dijadualkan tamat pada 31 Disember 2017.

Berikut adalah hadia Giveaway Bulan Cinta by Dilah:

>> 2 org x G&H PROTECT+ Deodorant & Anti-Perspirant Roll-On (100ml) <<  [Deodorant ini boleh tahan 6 bulan ke 10 bulan tau.. sangat menjimatkan]

>> 2 org x Survenir << [Ole-ole dari percutian]

So, apa lagi. Bukanlah hadiah sebagai rebut tetapi persahabatan dan sokongan yang penting.  Tetapi kalau dah rezeki nak dapat hadiah... nak kata apa kita terima saja. hahahaha.

Jom ramai-ramai kita meriahkan giveaway ini.


Terima kasih atas sokongan semua untuk entri ini, Giveaway Bulan Cinta by Dilah.
szi ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

PEMENANG CONTEST POLICYSTREET BY EMAS PUTIH

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


PEMENANG CONTEST POLICYSTREET BY EMAS PUTIH



Alhamdulillah.  Syukur dan terima kasih tidak terhingga kepada penganjur CONTEST MENANG WANG TUNAI RM1100 BY PH X EMAS PUTIH.  Penyertaan blog SZ dalam contest ini biarpun tidak seberapa tetapi mendapat perhatian dari pihak penganjur.  Entri penyertaan untuk contest ini bukan sekadar 'salin dan tanpal' tetapi perlu juga dibuat olahan mengikut kreativiti peserta.  Dengan sedikit pengetahuan yang tidak seberapa SZ cuba olah sedikit mengikut apa yang terlintas semasa entri berkenaan diterap.

Pada peringkat awalnya, dapat masuk dalam senarai peserta adalah sudah memadai kerana entri SZ untuk contest ini tidaklah sehebat entri peserta-peserta lain.  Namun, memang tipulah kalau tiada cita-cita nak jadi pemenang hanya kerana entri yang tidak seberapa kita perlu pasrah dengan usaha yang telah kita lakukan.

Antara senarai peserta contest

Link entri penyertaan DI SINI
Link pengumuman pemenang contest DI SINI



Senarai pemenang contest

Akhir kata, terima kasih kepada UZU @ Emas Putih atas penganjuran contest ini.  Paling tidak SZ dapat mengenali lebih dekat siapa Prof Hariz.  Sebetulnya menjadi inspirasi atas kegigihan beliau dalam dunia pemasaran atas talian.  Semangat beliau sewajarnya menjadi ikut kepada ramai blogger muda.  Tahniah juga kepada rakan blogger yang telah turut terpilih sebagai pemenang.  Rezeki tidak pernah salah alamat.


Terima kasih kepada semua atas ucapan penghargaan dan kesudian singgah baca entri ini, PEMENANG CONTEST POLICYSTREET BY EMAS PUTIH

szi ๐Ÿ’ž๐Ÿ’ž๐Ÿ’ž

Apa khabar hari ini?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Apa khabar hari ini?


Hari ini, Khamis 7 Disember 2017 bersamaan dengan 18 Rabiulawal 1439.  Alhamdulillah pagi ini masih berpeluang meneruskan titipan untuk pembaca blog ini.



Apa Khabar?

Apa Khabar?



Apa khabar Iman mu hari ini?

Apa khabar ibadah mu hari ini?

Apa khabar hafalan al-quran mu hari ini?

Apa khabar hati mu hari ini?

In shaa Allah, semuanya baik-baik sahaja dan semakin baik serta bertambah baik dari semalam.


Terima kasih kera singgah baca titipan entri ini, Apa khabar hari ini?

szi ๐Ÿ’›๐Ÿ’›๐Ÿ’›

6 Disember 2017

[PROMOTION] ASIA INNOVATION SHOW COMPETITION 2018

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



[PROMOTION] ASIA INNOVATION SHOW COMPETITION 2018


Sebagai sokongan kepada aktiviti inovasi khususnya anjuran Universiti tersohor ini.  Berikut adalah maklumat berkaitan ASIA INNOVATION SHOW COMPETITION 2018.



ASIA INNOVATION SHOW COMPETITION 2018



Early Bird Fee & Registration Deadline:  15th February 2018    
Normal Fee & Registration Deadline:  15th  March 2018   
Competition Event:
 27th - 29th April 2018

Venue:
GURNEY PARAGON, PENANG

Categories:


This event calls for local and international participation.
  

For more info please visit: 


Terima kasih atas perhatian yang diberikan kepada entri ini, [PROMOTION] ASIA INNOVATION SHOW COMPETITION 2018
szi

Apa lagi yang boleh dibekalkan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Apa lagi yang boleh dibekalkan


Berkali-kali juga entri sebegini dikeluarkan.  Dan entah berapa kali jugalah topik sebegini sering bersiaran.  Selagi ada hayat ini... selagi itulah juga peringatan itu terus dijadikan bekal buat peringatan diri yang kerdil ini... semoga terus kukuh dan sebati dalam diri.

Moga Allah tabahkan hati, kuatkan iman, tinggikan kesabaran dalam menghadapi ujian dengan manusia dan semuanyaa ๐Ÿ˜Š❤️




HIDUP tidak lain adalah sebuah harapan, kerana itu jalani hidup dengan penuh harapan dan cinta.

Hidup berkawan dengan ajal, kerana itu jalani hidup dengan penuh perjuangan dan kesabaran.


Terima kasih atas kesabaran dalam meneruskan pembacaan bersama entri ini, Apa lagi yang boleh dibekalkan

Doa setiap pagi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Doa setiap pagi


Alhamdulillah...

Allah masih membangunkan kita pada hari ini...

Kita masih boleh bernafas,

Mari kita manfaatkan waktu kita ini buat yang baik-baik.

Semoga hidup kita bermanfaat untuk orang banyak.

Aamiin Ya Rabbal'alamiin.



Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkanku setelah mematikanku, dan kepadaNya-lah kami akan dibangkitkan (dikumpulkan).

Aamiin.


Terima kasih kerana membaca entri ini, Doa setiap pagi.



4 Disember 2017

Selamat Pagi Hari Yang Baru

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Selamat Pagi Hari Yang Baru


Hari ini, hari ke 15 RABIUL AWAL 1439.

Hidup Matiku...Hanya untuk Allah.

Ramai yang fikirkan hidup berbanding mati hingga terlupa untuk mencari bekal untuk hidup selepas mati... hinggakan yang menulis ini juga sering begitu.  Nauzubillah.

Hari Baru...dipenuhi dengan semangat baru.



Barangsiapa yang tak dapat menjaga hatinya, 
nescaya dia tak akan dapat menjaga lidahnya.
(Imam Al-Ghazali)


@quotephotovideo ❤️❤️❤️


Terima kasih di atas kesempatan yang diberikan untuk entri ini, Selamat Pagi Hari Yang Baru.
szi

3 Disember 2017

Selamat Pagi Ahad.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Selamat Pagi Ahad 


Selamat Berhujung Minggu.

In shaa ALLAH doa kita dimakbulkan.

In shaa ALLAH murah rezeki kita hari ini dan mendapat rahmat serta keberkatan.




Ya Allah
Mulakanlah hari kami dengan kebaikan
Pertengahan hari kami dengan ketenangan
Akhiri hari kami dengan kejayaan

Aamiin.


Terima kasih di atas kesudian singgah blog ini pada hari minggu anda dan Selamat Pagi Ahad.
szi




1 Disember 2017

RINGKASAN BIODATA NABI MUHAMMAD S.A.W

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



RINGKASAN BIODATA NABI MUHAMMAD S.A.W 


Selamat menyambut Maulidur Rasul.  Bersempena dengan hari yang penuh sejarah jom kita perbanyakkan selawat kepada Baginda Nabi Sallallahu Alaihi.



๐ŸŒธ BIODATA NABI MUHAMMAD S.A.W ๐Ÿ’•


๐ŸŒธNama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.

๐ŸŒธTarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan  20 April 571 Masehi (dikenali sebagai   Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Kaabah).

๐ŸŒธTempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.

๐ŸŒธNama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.

๐ŸŒธNama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.

๐ŸŒธPengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa   Rasulullah SAW).

๐ŸŒธIbu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).

๐ŸŒธIbu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali Halimah As-Saadiah.  Suaminya bernama Abu Kabsyah).


SEPANJANG USIA NABI


๐ŸŒธ USIA 5 TAHUN

๐Ÿ’•Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalam hatinya.

๐ŸŒธ USIA 6 TAHUN

๐Ÿ’•Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa ' (sebuah kampung yang terletak di antara Makkah dan Madinah). Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya Abdul Muttalib.

๐ŸŒธ USIA 8 TAHUN

๐Ÿ’•Datuknya, Abdul Muttalib pula meninggal dunia. Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

๐ŸŒธ USIA 9 TAHUN  (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).

๐Ÿ’•Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan.  · Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

๐ŸŒธ USIA 20 TAHUN

๐Ÿ’•Terlibat dalam peperangan Fijar . Ibnu Hisyam di dalam kitab ' Sirah ' , jilid1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah 14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.  Menyaksikan ' perjanjian Al-Fudhul ' ; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Makkah.

๐ŸŒธ USIA 25 TAHUN

๐Ÿ’•Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah.  Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah.  Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu.  Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.

๐ŸŒธ USIA 35 TAHUN

๐Ÿ’•Banjir besar melanda Mekah dan meruntuhkan dinding Ka’abah.
๐Ÿ’•Pembinaan semula Ka’abah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Mekah.
๐Ÿ’•Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ‘Hajarul-Aswad’ ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.

๐ŸŒธ USIA 40 TAHUN

๐Ÿ’•Menerima wahyu di gua Hira ' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.

๐ŸŒธ USIA 53 TAHUN

๐Ÿ’•Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq.   Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.




๐ŸŒธ USIA 63 TAHUN

๐Ÿ’•Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11Hijrah/ 8 Jun 632 Masihi.

๐ŸŒธ ANAK-ANAK RASULULLAH SAW


๐Ÿ’•Qasim
๐Ÿ’•Abdullah
๐Ÿ’•Ibrahim
๐Ÿ’•Zainab
๐Ÿ’•Ruqaiyah
๐Ÿ’•Ummi Kalthum
๐Ÿ’•Fatimah Al-Zahra '

๐ŸŒธ ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW


๐Ÿ’•Khadijah Binti Khuwailid.
๐Ÿ’•Saudah Binti Zam'ah.
๐Ÿ’•Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar).
๐Ÿ’•Hafsah binti ' Umar (anak Saidina ' Umar bin Al-Khattab).
๐Ÿ’•Ummi Habibah Binti Abu Sufyan.
๐Ÿ’•Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah).
๐Ÿ’•Zainab Binti Jahsy.
๐Ÿ’•Maimunah Binti Harith.
๐Ÿ’•Safiyah Binti Huyai bin Akhtab.
๐Ÿ’•Zainab Binti Khuzaimah (digelar ' Ummu Al-Masakin ' ; Ibu Orang Miskin).

Kredit cerita dan gambar kepada @quotephotovideo



Terima kasih sudi membaca semula entri ini Ringkasan Biodata Nabi Muhammad S.A.W
szi๐Ÿ’–๐Ÿ’–

30 November 2017

Alhamdulillah | Muhasabah Diri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Alhamdulillah |  Muhasabah Diri





Kita menangis kerana kita berjalan tanpa alas kaki.

Namun akhirnya kita akan berhenti menangis saat melihat manusia lain tanpa kedua kaki.

Alhamdulillah.

Jadikanlah ucapan "Alhamdulillah" itu satu amalan.

Kerna ia akan menjadi baja buat menyuburkan hati yang gersang.

In sha ALLAH.

Alhamdulillah | Muhasabah Diri

Ingatan di waktu pagi dan petang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Ingatan di waktu pagi dan petang


Selamat pagi kepada pembaca semua.  Semoga hari ini lebih baik dari semalam serta ingatan kepada Tuhan juga terus kekal.




"Wahai Muhammad, ingatlah nama Tuhanmu pagi dan petang" (Surah Al-Insaan, 76)


Terima kasih kerana terus setia dengan blog ini dan sudi membaca entri ringkas ini, Ingatan di waktu pagi dan petang.

szi๐Ÿ’

29 November 2017

KEM MODISI 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


KEM MODISI 2017


CUTI SEKOLAH SUDAH PUN TIBA?? ๐Ÿ˜ฑ
MASIH MENCARI PENGISIAN TERBAIK BUAT ANAK-ANAK?? ๐Ÿค”๐Ÿ˜Š

Istimewa buat para ibu ayah hebat. Kami daripada *Abi Saif Academy* tampil dengan program menarik dan padat dgn pengisian iaitu KEM MODISI 2017





๐Ÿ“Œ Butiran program adalah seperti berikut :

๐Ÿ“† Tarikh : *7-9 DISEMBER 2017*
๐Ÿ”– Hari : *KHAMIS - SABTU*
⏰ Masa pendaftaran : *2.30PTG*
๐Ÿก Tempat : *KOTA BHARU, KELANTAN*

Best ke? Apa keistimewaan program?Mesti soalan ni bermain di fikiran kan?he๐Ÿ˜

In shaa Allah ini 'ramuan' dan tawaran kami utk *KM 17*๐Ÿ˜Ž
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
๐Ÿ“ŒImam Muda
๐Ÿ“Œ Fiqh wanita
๐Ÿ“Œ Pendidikan *Hak/Maruah Diri*
๐Ÿ“Œ Mandi Wajib
๐Ÿ“Œ Solat
๐Ÿ“Œ Tayamum&Wudhu
๐Ÿ“Œ Outdoor game&explorace

*Ramuan SPECIAL *
๐Ÿ”Pengurusan Jenazah
๐Ÿ”Penyembelihan
๐Ÿ”Program bersama *Anak Yatim*
๐Ÿ” sentuhan Qalbu
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jap bukan itu sahaja, *KM 17* juga menyediakan hadiah istimewa kepada ibubapa

๐Ÿ’ป EBook yg bernilai RM30
๐Ÿ‘จ‍๐Ÿ‘ฉ‍๐Ÿ‘ง Terapi Minda

Kepada *10 Peserta Terawal*

Dan paling istimewa dlm program ni..Bonus buat peserta..๐Ÿค—
๐ŸŒŸ *Penampilan Khas : Dai Izzudin TV3(Musim Kelima)* ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ

Berminat??Apa tunggu lagi??
Jom daftar sekarang.Sebelum *1 DECEMBER 2017* ๐Ÿƒ๐Ÿป๐Ÿƒ๐Ÿป๐Ÿƒ๐Ÿป

๐Ÿ’ฐ Yuran Penyertaan :
~RM90 sahaja/peserta~❎❎

Yuran promosi untuk adik-adik๐Ÿ˜๐Ÿ˜

*RM79 sahaja/peserta*✅✅

Daftar 2 orang - *RM 149* sahaja!!๐Ÿ˜ฑ

Daftar 3 orang - *RM 207* sahaja!!!
*( Anda jimat sebanyak RM30 )* ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ

๐Ÿ‘ฆ๐Ÿป๐Ÿ‘ง๐Ÿป Khas untuk pelajar berumur *6- 17 Tahun* sahaja!

‼Terhad kepada *30 orang terawal sahaja*!!!

✅For Registration, Please Contact Us :
๐Ÿ“ž akhi_haa www.wasap.my/601121984802/daftarKM17
๐Ÿ“ž Sis najihah www.wasap.my/60109388085/daftarKM17
๐Ÿ“ž *601125463796 (PEJABAT)*

Ayuh berikan ilmu dan pengalaman terbaik buat anak-anak kita ๐Ÿ˜ŠCuti sekolah kali ini pasti seronok dan bermanfaat! Jom bersama kami.. ๐Ÿค—

#Aksima
#AbiSaifAcademy

Semoga dipermudahkan urusan semua. Selamat mengikuti KEM MODISI 2017.

szi.
posted from Bloggeroid

2 sebab ALLAH tidak menurunkan azab

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



2 Sebab ALLAH tidak menurunkan azab


Setiap apa yang kita lakukan dalam kehidupan ini ada hikmah dan sebab serta akibatnya.  Sama ada untuk kebaikan diri kita sendiri ataupun untuk masyarakat sekeliling kita.


"Dan Allah sekali-kali tidak akan mengazab mereka, sedang kamu (Rasulullah s.a.w) ada di antara mereka.  Dan tidaklah (pula) Allah akan mengazab mereka, sedang mereka meminta ampun." (Surah Al-Anfal, 33)



1. Rasulullah masih ada
2. Banyak istighfar

Kerana Rasulullah telah wafat, maka perbanyaklah istighfar kepada ALLAH

@quotephotovideo


Terima kasih kerana sudi baca entri ini, 2 sebab ALLAH tidak menurunkan azab


szi ๐Ÿ’–

28 November 2017

Semoga hari ini lebih baik dari hari kelmarin

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Semoga hari ini lebih baik dari hari kelmarin


Selamat pagi Selasa.  In shaa Allah jadikan hari ini lebih baik dari semalam juga sebagai persediaan untuk hari esok yang lebih baik.





Jangan menjelaskan tentang dirimu kepada siapa pun, kerana yang menyukaimu tidak perlu itu dan yang membencimu tidak percaya itu.

Teruslah melangkah selama engkau berada di jalan yang baik, meski terkadang kebaikan tidak selamanya dihargai...

Hidup bukan tentang siapa yang terbaik, tapi siapa yang mahu berbuat baik dan berubah ke arah yang lebih baik...

Jika datang kepadamu gangguan, ujian dan dugaan, jangan berfikir bagaimana cara membalas dengan yang lebih pedih, tapi berfikirlah bagaimana cara membalas dengan yang lebih baik.

Teruslah berdoa dan berikhtiar.

Sibukkan diri dalam kebaikan. Hingga keburukan lelah mengikutimu.

@quotephotovideo ๐Ÿ„๐Ÿ„๐Ÿ„


Terima kasih Semoga hari ini lebih baik dari hari kelmarin

szi ๐Ÿ’ฌ๐Ÿ’.

27 November 2017

Ada Apa Dengan Tali Persaudaraan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Ada Apa Dengan Tali Persaudaraan


Sesuatu yang senang ditulis, mudah difahami tetapi sukar untuk dilaksanakan walaupun ianya adalah sangat mudah!



Andaikata setiap orang mengetahui dengan baik bahaya memutus tali persaudaraan, maka ia akan berupaya sungguh-sungguh menyambung tali persaudaraan itu.


๐Ÿ’ญszi.  Terima kasih atas kesudian menjenguk entri ini, Ada Apa Dengan Tali Persaudaraan.

Sis Gee First Giveaway

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sis Gee First Giveaway


Teruja betul dengan semangat rakan blogger kita seorang ni.  Walaupun blognya baru berusia 3 bulan tetapi rajin dan bersungguh-sungguh nak adakan giveaway.  Semoga semangat ini berterusan dan dapat menghasilkan penulisan yang bermanfaat buat semua pembaca. 

Tidak semua blogger yang mampu atau bersemangat nak anjurkan giveaway... termasuk penulis blog ini.  Baru sekali dua buat giveaway atau segmen lepas tu... senyap sunyi ๐Ÿ˜‰  

Jadi, tanpa melengahkan masa mari kita lihat ada apa dengan Sis Gee First Giveaway.

Sis Gee First Giveaway

Sis Gee First Giveaway

HADIAH-HADIAH :

1 x hadiah utama : 

1 Planner 2018 yang comel
1 fridge magnet 
1 keychain
Dimasukkan dalam bloglist



2 x hadiah ke dua
1 Fridge Magnet Penyu
1 Keychain 
Dimasukkan dalam bloglist

10 x blogger bertuah
Dimasukkan dalam bloglist Blog Sis Gee

TARIKH GIVEAWAY :  24 November 2017 - 12 Disember 2017

Okey... untuk menyertai giveaway ini sila klik pada banner di atas bukan pada planner 2018 ekk.


๐Ÿ’ฌJom ramai-ramai kita berikan sokongan padu kepada rakan blogger kita, Sis Gee First Giveaway

Terima kasih.

Semuanya sama ada 24 jam

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Semuanya sama ada 24 jam


Selamat pagi semua.  Seperti tajuk di atas, setiap dari kita semuanya sama saja ada 24 jam sehari semalam.  Segalanya terpulang kepada kebijaksanaan akal kita dalam membahagikan 24 jam itu kepada jam-jam yang tertentu kepada ibadah tertentu.


24 jam

24 Jam


Waktu yang Tuhan berikan kepada setiap manusia itu sama.  Sama-sama 24 jam

Tetapi dengan waktu 24 jam itu, ada orang dapat mengurus negara dan ada pula orang yang mengurus hidupnya sendiri pun tidak mampu.

Itu semua pilihan.  Ingin menjalani hidup seperti apa kita ke depan.

~  Hikmah ~

Tiada siapa yang boleh mengubah nasib kita melainkan diri kita sendiri.

@quotephotovideo ⏱⏱⏱


Terima kasih sudi singgah baca entri ini, Semuanya sama ada 24 jam.
szi๐Ÿ’ฌ

25 November 2017

Kita ada terlalu banyak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kita ada terlalu banyak





Kita ada terlalu banyak kemahuan
Sedangkan bukan semua yang kita perlukan

Kita ada terlalu banyak soalan
Sedangkan bukan semua perlukan jawapan

Kita ada terlalu banyak kebimbangan
Sedangkan bukan semua yang perlu difikirkan

Kita ada terlalu banyak kekecewaan
Sedangkan kita lupa Allah sentiasa memberi KEBAIKAN

(Ibnu Mussal)


Terima kasih kerana sudi membaca entri ini, Kita ada terlalu banyak
szi ๐Ÿ’๐Ÿ’

24 November 2017

Bagaimana hadirnya bahagia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Bagaimana hadirnya bahagia





Bila kau membahagiakan orang lain, 
Allah akan menghantar untukmu seseorang 
yang akan membahagiakanmu.


Terima kasih kerana membaca entri yang ringkas ini, Bagaimana hadirnya bahagia
szi๐Ÿ’–



Salam Jumaat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Salam Jumaat


Hari ini, 5 Rabiul Awal 1439, hari Jumaat pertama di bulan Rabiul Awal.  Semoga Jumaat ini membawa keberkatan buat kita semua.





Salam JUMAAT untuk semua
Penghulu Segala Hari
Jumaat pertama dibulan Rabiul Awal 1439H
Semoga kita semua berada Dalam Rahmat ILAHI.


Terima kasih, Salam Jumaat.