FOLLOWER

26 Disember 2017

Jika hari ini terasa berat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Jika hari ini terasa berat


Macam-macam ragam kehidupan.  Setiap hari ada saja ragam dan rentaknya.  Semua itu harus kita lalui dalam meneruskan kehidupan.




Jika hari ini terasa berat,
berdoalah dan yakinlah
esok akan lebih baik.

** In shaa Allah akan ada hari esok yang lebih baik.  Yang penting kita yakin dan percaya bahawa kebaikan itu sentiasa ada dan kita harus berfikiran positif bahawa setiap yang berlaku akan ada kebaikan disebaliknya.

Keajaiban
datang pada sesiapa
yang memohon perlindungan Allah SWT

*Berserah dengan sebulat hati bahawa perlindungan Allah sentiasa ada untuk kita. 


Terima kasih atas kesudian singgah baca entri ini, Jika hari ini terasa berat.

Selasa Terakhir Disember 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Selasa Terakhir Disember 2017


Selamat pagi semua.  Semoga pagi ini dan hari ini membawa rahmat dan keberkatan hingga ke akhirnya.  

Baca tajuk hari ini pun dah rasa semacam.  Tapi percayalah semua tajuk terakhir ini adalal cliche kerana dah memang hari ini hari Selasa terakhir bagi tahun 2017.  

Hari ini terpaksa bekerja walaupun sebenarnya hati bersama dengan anak di Sekolah.  Hari ini adalah hari orientasi untuk anak darjah satu di SKIP.  Semoga dimudahkan urusan ayahnya.  Terima kasih kepada ayahnya kerana membantu memudahkan urusan hari ini.




ALLAH
has already written the name of your spouse for you.
What you need ti work on is your relationship with Allah.
He will send her/him to you when you're ready.
It is only a matter of time.


Terima kasih kerana sudi membaca entri ini, Selasa Terakhir Disember 2017.

24 Disember 2017

Demi masa, sesungguhnya manusia dalam kerugian

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Demi masa, sesungguhnya manusia dalam kerugian


Masih ingat tak lagi petikan surah Al-Asr, yang pernah kita belajar semasa zaman sekolah dulu?
Satu surah yang ringkas tetapi mempunyai makna yang mendalam.



"Kewajipan yang perlu kita sempurnakan adalah lebih banyak dari masa yang kita ada.
Maka sepatutnya tidak ada satu saatpun yang kita biarkan berlalu tanpa kita menggunakannya untuk lakukan perkara berfaedah".  (Hassan al-Banna)

**Sama-samalah kita manfaatkan masa yang terluang dengan melakukan perkara yang berfaedah.  Semoga kita tidak termasuk dalam golongan orang-orang yang rugi.


Terima kasih atas masa yang diluangkan untuk membaca entri ini, Demi masa, sesungguhnya manusia dalam kerugian


23 Disember 2017

Selamat pagi Sabtu

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Selamat pagi Sabtu

Dah hari Sabtu dan hampir ke penghujung pengembaraan di bulan Disember.

Apa perancangan hari ini?

Apalagi pastinya persiapan kelengkapan sekolah anak-anak antara agenda utama.



Semoga dipermudahkan urusan kita semua.

Terima kasih dan Selamat pagi Sabtu. ^_^

posted from Bloggeroid

Doa Penguat Semangat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Doa Penguat Semangat




Ya Allah
Bantulah aku 
untuk mengingati Engkau 
dan banyak bersyukur kepada-Mu
dan beribadah kepada-Mu dengan baik.
(Hadis Riwayat An-Nassai)

Aamiin Aamiin Aamiin.


22 Disember 2017

Penawar yang menyembuh

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Penawar yang menyembuh 


Alhamdulillah, dalam hidup ini banyak kali hati kita terluka.  Namun kita punya kekuatan untuk membasuh luka dan bangun semula meneruskan perjuangan.  Semua kekuatan itu datangnya dari mana jika tidak datangnya dari kudrat yang dikurniakan Allah kepada kita.  Apa yang perlu kita ada adalah sabar dalam mengharungi ujian.





"Banyak mengingati makhluk itu adalah racun yang membunuh. Manakala banyak mengingati Allah itu penawar yang menyembuh"
Syeikh Yusuf Al Hasani


Terima kasih atas kesudian membaca entri ini, Penawar yang menyembuh.

szi

21 Disember 2017

HADIAH GIVEAWAY DHIA SUMAYYAH

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



HADIAH GIVEAWAY DHIA SUMAYYAH



Alhamdulillah, GIVEAWAY DHIA SUMAYYAH sudahpun berakhir pada 14 Disember yang lepas. Paling best sekali baby Bhia dikhabarkan dapat masuk final dalam Gugu Gaga Bebe Anugerah. Semoga Baby Dhia beroleh kemenangan.


Bloglist Januari 2018


Dan berita gembira juga buat blog SZ kerana telah terpilih secara automatik masuk Bloglist Januari 2018 dalam blog Tyninasweet.


Terima kasih kepada semua atas sokongan untuk entri ini, HADIAH GIVEAWAY DHIA SUMAYYAH.

Salam Pagi Khamis

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Salam Pagi Khamis


Syukur alhamdulillah, pada hari kedua di bulan Rabiul Akhir ini dikurniakan kekuatan untuk meneruskan amanah dan tanggungjawab.  Amanah tugas kepada majikan dan juga amanah yang penting dalam keluarga.  Tidak ketinggalan amanah kepada diri sendiri.




Yakinlah rezeki itu jaminan Allah.

"Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, maka Allah akan menunjukkan kepadanya jalan keluar dari kesusahan dan diberikannay rezeki dari jalan yang tidak disangka-sangka, dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan keperluannya" (Surah At Talaq, ayat 2-3)


Semoga kita sentiasa dalam rahmat dan kasih sayangnya dalam meneruskan kehidupan di muka bumi ini.  



20 Disember 2017

Belajar Forex Dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Belajar Forex Dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0



Dalam kepesatan zaman teknologi yang semakin canggih, ramai peniaga suka berniaga secara online untuk menambah pendapatan mereka disebabkan oleh taraf hidup yang semakin hari semakin meningkat. Jika harapkan duit gaji bulanan tanpa melakukan kerja tambahan, agak sukar untuk menampung perbelanjaan seharian.




Bagi menjamin kewangan yang kukuh dalam jangka masa yang panjang, anda perlu menjadi seorang yang bijak dalam merancang perniagaan anda. Melabur adalah satu urusniaga paling mudah yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja dan keuntungannya adalah berlipat kali ganda daripada modal yang dikeluarkan.

Jim's Birthday Giveaway

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Jim's Birthday Giveaway


Tetiba ada pula terjumpa entri giveaway.  Maka untuk hari ni dapatlah join giveaway.
Nak kata tetiba tu tak juga... sebab dah cari jumpalah kalau tak cari memang tak jumpa.
Ikut nasib juba kadang-kadang cari tapi jumpa yang tak berkenan dek hati ... lalu tak join.
Kali ini rasa bersemangat pula nak join Jim's Birthday Giveaway, sebagai tanda sokongan kepada rakan blogger yang baru dikenali.  Juga bersempena dengan birthdaynya yang akan tiba tidak lama lagi.  Bila?  Biarkan saja tuan punya blog yang inform.

Okey, sekarang mari kita tengok ada apa dengan Jim's Birthday Giveaway.


Jim's Birthday Giveaway

Pertamanya klik banner di atas untuk dapatkan maklumat lanjut.

Keduanya, Jim's Birthday Giveaway dijangka tamat pada 18 Januari 2018.  Makanya masih ada masa lagi untuk join dan meraikan birthday Jim... hehehe

Ketiga, terima kasih kepada semua yang sudi beri sokongan ke atas entri ini.  Jom kita ramai-ramai meraikan Jim's Birthday Giveaway.


PAMERAN KAMISHOW 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


PAMERAN KAMISHOW 2017


Pameran ini diadakan bersempena sambutan 50 tahun penubuhan Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka (FSSR) UiTM.  Sambutan utama telah diadakan oleh FSSR di UiTM Shah Alam.  Justeru pameran ini diadakan oleh FSSR UiTM Cawangan Perak rentetan daripada sambutan utama yang telah dilaksanakan di UiTM Shah Alam.


Pameran Kamishow 2017

Majlis perasmian diadakan 20 Disember 2017 di Galeri Al-Biruni, FSSR UiTM Cawangan Perak, jam 2.30 petang oleh YBhg Rektor UiTM Cawangan Perak.

Terima kasih atas perhatian untuk entri ini, Jom ke Pameran KamiShow 2017.

Segmen 24 Jam Bloglist #28 Mialiana.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Pencarian bloglist bagi bulan Januari, Februari dan Mac 2018 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 19 Disember 2017, iaitu tepat jam 6.00 petang sehingga hari esok, 6.00 petang 20 Disember 2017. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #28 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2017.


Terima kasih atas sokongan anda semua untuk entri ini, Jom sertai beramai-ramai Segmen 24 Jam Bloglist #28 Mialiana.com

18 Disember 2017

2 nikmat yang sering dilupakan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


2 nikmat yang sering dilupakan


Nikmat yang kita dapat tidak terhitung sebenarnya.  Menunjukkan banyaknya nikmat yang kita terima setiap hari sepanjang kehidupan kita.  Dalam sedar atau tidak kita kadang-kadang terlupa dengan banyaknya nikmat yang kita terima setiap hari.  Contoh nikmat yang paling dekat adalah nikmat menghirup udara dan meneruskan kehidupan sehari lagi untuk hari ini.  Dan sepanjang kehidupan hari ini ini... banyak lagi nikmat lain yang boleh kita fikirkan dengan akal kita yang waras.


2 Nikmat

Ada 2 nikmat di mana manusia banyak tertipu kerananya, iaitu kesihatan dan waktu lapang (Hadis riwayat Bukhari).

Justeru, sama-samalah kita manfaatkan setiap waktu lapang agar selalu setiap detik masa yang berlalu itu menjadi amal kebaikan, amal soleh dan bertambahnya ilmu.  Memang benar masa yang berlalu itu tidak akan datang kembali, namun setiap waktu yang berlalu itu andainya kita biarkan saja dengan melakukan perkara yang tiada faedah.  Pastikan juga kita tidak jadikan masa yang berlalu itu untuk mencari kesalahan atau kesilapan orang lain...

Waktu kita sihat, ketika itu tenaga kita banyak dan sebaiknya gunakan masa sihat itu dengan melakukan kerja-kerja yang berfaedah biarpun sekadar mengutip duri atau paku di laluan.

Semoga perkongsian kali ini dapat memberikan pengajaran dan peringatan buat diri ini yang seringkali alpa dan leka.


Terima kasih kerana membaca entri ini, 2 nikmat yang sering dilupakan.


Hindari tekanan hidup

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hindari tekanan hidup


Selamat pagi semua.  Semoga hari Isnin ini membawa kebahagiaan dan kesejahteran dalam hidup kita.  Jauhi dan hindari tekanan hidup dengan cara yang paling baik dan positifkan minda.





Hidup serabut, tertekan dan tiada arah tuju?
Maka ambillah al-Quran hayati maknanya.
Amalkan ia dalam kehidupan kita.
Agar hidup ini lebih bahagia.


Terima kasih dan sama-samalah kita Hindari tekanan hidup 

15 Disember 2017

Jumaat Terakhir di Bulan Rabiul Awal

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Jumaat Terakhir di Bulan Rabiul Awal


Selamat Pagi dan Salam Jumaat Penghulu segala hari.  Semoga Jumaat hari ini terus membawa keberkatan dan rahmat dalam hidup kita.  Semoga kita dikurniakan kesejahteraan dan kebahagian hidup disamping tugas harian dan terus berbuat baik kepada sekalian makhluk di muka bumi ini. Semoga setiap pekerjaan kita mendapat pahala dan kebaikan kepada semua orang.  In shaa Allah dengan niat yang baik akan hadir bersama keberkatan.  Setiap hari yang datang adalah hari yang berharga.  Semoga kita senantiasa berada dalam rahmat, taufik dan hidayahNya







🌹 Mulakan hari dan perjalanan hidup kita dengan selawat. Jadikan hari ini lebih baik daripada semalam.

🌹 Orang yang paling bahagia itu. Bukan sebab punya segalanya yang dicinta. Bukan sebab semata punya orang yang setia mencinta.

🌹 Bukan sebab semata punya ramai orang yang memuji dan mendekatinya.

🌹 Tapi orang yang paling bahagia itu. Bila dia selalu genggam erat dan sedari, ada ALLAH yang selalu sudi mencintainya.

🌹 Walau dia tidak punya apa-apa. Sedikit yang ada disyukuri, apa yang tiada, disabari.

🌹 Kerana dia tahu, Tuhannya jauh lebih hebat menyayangi. Berdasarkan iman dan takwa yang bersemi di hati.


Terima kasih kerana membaca entri Jumaat terakhir di bulan Rabiul Awal.

14 Disember 2017

Dunia ini bukan tempat berebut

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Dunia ini bukan tempat berebut


Selamat pagi semua.  Ya, dunia ini bukan tempat berebut.  Apa pun yang tidak memuaskan hati kita jangan sampai kita menyusahkan orang lain.

Ambil iktibar agar kesusahan orang itu tidak melanda kita.  Dek kerana hendak berebut kuasa nan seciput... hingga menyusahkan diri sendiri tanpa disedari.

Tidak salah rasanya terima saja hakikat itu dan hadapinya dengan tenang, selagi ia tidak mengganggu kerja dan ibadah kita kepada Allah.

Hidup ini untuk mengumpul bekal ke sana.




Gunakanlah dunia ini untuk engkau semakin dekat dengan Allah.
Bukan untuk kau semakin dekat dengan dunia.  
Dunia ini sementara,
Akhirat itu selama-lamanya.

**In shaa Allah, syurga itu idaman kita.

Ya Allah, ampuni dosa kedua ibu bapa kami 
dan dosa-dosa kami yang telah lalu dan akan datang.


Terima kasih kerana membaca entri yang agak emosianal sikit pagi ini.  Sekadar peringatan buat diri, Dunia ini bukan tempat berebut.




13 Disember 2017

First Giveaway and Pyka Birthday Giveaway

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


First Giveaway and Pyka Birthday Giveaway


Sekali lagi join giveaway.  Setiap hari akan ada saja giveaway yang dijumpai.  Paling best bila jumpa giveaway yang dianjurkan rakan blogger yang baru bertapak dalam dunia blogging.  Ada yang bagi simple task.  Tak kurang juga yang bagi task panjang berjela... huhuhu... kalau yang macam ni memang la ikut mood nak join sebabnya banyak sangat task.

Eh... siapa nak susah, kan? Semuanya nak mudah ada yang dah mudah nak mudah lagi.  Tapi tak der sampai nak mudahkan diri sendiri hingga menyusahkan orang lain.  Let it go jer dengan benda-benda yang kita tak suka.

Apa ek...  yang sebenarnya SZ nak cerita giveaway ni tak adalah susah sangat mudah jer... buat entri ikut kefahaman kita.

First Giveaway and Pyka Birthday Giveaway

First Giveaway and Pyka Birthday Giveaway


Giveaway ini pertama kali dianjurkan oleh blogger Pyka sempena dengan birthdaynya yang ke-20 pada awal tahun 2018.  Happy birthday in advance my dear Pyka 💖

Nak menambahbaik blog?  Oleh kerana baru saja berjumpa dengan blog ini, tak banyak yang dapat dicadang.  Pada pandangan awal, tulisan mungkin boleh dibesarkan sikit dan kalau dapat dikurangkan sedikit widget mungkin nampak selesa.  Itu sekadar pandangan semuanya ikut keselesaan pengunjung dan pemiliknya.

Apa lagi, ayuh rakan blogger semua, kita meriahkan giveaway ini.  Klik banner di atas untuk detail penuh.

Giveaway ini dijangka tamat pada 14/1/2018.


Terima kasih semua atas sokongan untuk entri ini, First Giveaway and Pyka Birthday Giveaway


Hidup dengan bahagia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Hidup dengan bahagia


Selamat pagi semuanya.  Alhamdulillah, masih berpeluang menjalani hidup dengan penuh kebaikan dan kegembiraan.  Biarpun hari ini hari Rabu yang lazimnya dikenali dengan Wordless Wednesday atau Hari Tanpa Kata, di kalangan rakan-rakan blogger.  Namun, Sz hendak juga berkata-kata di blog pada hari ini... Tiba-tiba pula ada idea nak menulis kan... hahahah

Tak menulis rasa seperti tidak lengkap.  Jadi, kita menulis bila rasa perlu dan tidak perlu menulis bila rasa tiada apa yang hendak ditulis... gitew ke?



Jom kita jalani hidup ini dengan penuh kegembiraaan.
Jangan sesekali kita bandingkan hidup kita dengan hidup orang lain.
Kerana apa yang kita nampak itu tidak sama dengan apa yang dialami oleh orang lain.
Kerana langkah dan cara hidup kita adalah berbeza dan tidak serupa.
Namun kita masih di landasan hidup yang betul kan?

Percayalah hidup ini adalah perjalanan dan bukan pertandingan.
Pertandingan yang diada-adakan itu juga kadang-kadang kita nampak tidak adil.

Justeru... tetaplah kita jalani hidup kita dengan bahagianya dan tetaplah menjadi baik hingga ke akhir hayat.  Terutamanya buat baik kepada ahli keluarga dan kaum kerabat kita.


Terima kasih atas kesudian singgah baca entri ini, Hidup dengan bahagia.

12 Disember 2017

Cara mengatasi perasaan yang lemau dan galau

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Cara mengatasi perasaan yang lemau dan galau


Semoga hari ini dan hari esok adalah hari yang terbaik dan penuh dengan kebahagiaan.  Kita sentiasa mengharapkan yang terbaik dalam setiap langkah hidup kita.  Namun segala halangan atau rintangan yang terjadi janganlah dianggap sebagai penghalang untuk kita hidup bahagia.  ðŸ˜Š

Hari ini, tiba-tiba saja rasa down sangat-sangat.  Akak sedang cari punca satu persatu... tetapi tidak ketemu jawapan yang pasti.  Adakah kerana pagi tadi tak dapat sarapan tosei dan teh tarik?  Tak kan lah kan... apa-apa pun yang kita makan asal ianya halal itu sudah cukup baik.  Esok masih ada untuk dapatkan tosei idaman... In shaa Allah.

Okey, selesai satu perkara.  Punca makan ke punca apa nih.  Tetapi selepas saja menulis punca pertama tadi... perasaan lemau itu mula menghilang... Yes! dah dapat satu punca.



"Dan aku menyerahkan urusanku kepada Allah.  
Sesungguhnya Allah Maha Melihat akan hamba-hambaNya"
(Surah Al Mu'min, ayat 44)


Seterusnya, tengahari tadi... buka email. Dapat makluman dari affiliate, permohonan akak untuk renew tak diluluskan.  Antara sebab yang diberi adalah kerana niche blog akak tidak sama dengan niche affiliate tu... penyedia perkhidmatan penginapan.  Betul lah tu, blog akak ni mana ada buat cerita pasal pelancongan atau penginapan.  Memang tak pernah pun, sebab akak tak sempat melancong jauh-jauh.  Tambahan pula bila anak-anak masih kecil.  Huish... alasan tak masuk akal langsung.

Dalam usia macam ni, nak handle anak-anak yang sedang membesar memang meletihkan.  Pagi kita tegur, mereka okey kejap, petang satgi buat hal semula.  Adeh, memang lah tak sempat nak fikir melancong ke mana-mana.  Paling jauh pun melancong balik ke kampung... lebih kurang 1 jam perjalanan.

Dan, nak dipendekkan cerita, mood lemau ni tak usah dilayan sangat.  Serahkan segala urusan itu kepada Allah.  Kita laksanakan yang terbaik dan sehabis baik.  Selebihnya tawakkal dan berdoa agar setiap urusan itu adalah pada landasan yang betul.

Itulah antara cara mengatasi perasaan yang lemau dan galau.  Tulis saja apa yang rasa seperti tidak lengkap.  Tetapi jangan sampai memburukkan orang lain. Kerana apa yang berlaku itu ada hikmahnya yang tersendiri.  Kita gunakan akal untuk mentafsirkan dengan cara yang terbaik.

Akhir kata, terima kasih atas kesudian membaca entri ini, Cara mengatasi perasaan yang lemau dan galau.

💖💖💖

Segmen Bloglist By Kaella

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Segmen Bloglist By Kaella

Wah wah wah... kali ni buat entri untuk join segmen bloglist pula.  Menariknya dengan segmen ini adalah semua blogger yang join akan dapat masuk ke bloglist.  Untung wei, jarang-jarang dapat peluang macam ni.

Apa yang istimewanya dengan segmen bloglist nie?  Jom kita usha... klik banner di bawah untuk maklumat lanjut.


Segmen Bloglist By Kaella

Segmen Bloglist By Kaella

Tarikh tutup segmen pada 20 Disember 2017.  Masih ada masa lagi... ketika entri ini diterbitkan. 

Apa yang menarik blog Kaella?  Baru kenal dan masih banyak lagi yang belum dibelek2.  Jadi, untuk pandangan pertama secara peribadi nampak okey dengan latarbelakang putih... sebab akak pun suka putih.  Nak komen lebih-lebih pun akak tak pandai sebab blog sendiri pun tak ketahuan lagi.

Apa pun selamat bersegmen kepada semua.

Jom rakan-rakan semua kita meriahkan Segmen Bloglist By Kaella

Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!



Alangkah senangnya dalam hati bila ada giveaway yang siap ada coding html.  Salin dan Tampal dan edit sikit2 mana yang tak serasi.   Huhuhu.  Ramai dah rakan blogger yang pandai buat coding nih. Tinggal ahkak jer yang tak pandai2 lagi... Dah belajar tapi tak praktikkan... terus lah lupa.

Eh eh eh... celoteh panjang pula. Jom kita tengok ada ada dengan giveaway ini.  Khabarnya hadiah yang ditawarkan semuanya cun-cun.  Rugi korang tak join neh.

 Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!

Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!

 Hai awak, blogger yang hebat tu ~
Kami adik beradik Ema & Lisa dari lubukseni.com Actually buat giveaway ni sempena meraikan follower blog. Kami nak bagi 5 HADIAH MENARIK yang pastinya limited edition. Nak tahu apa hadiahnya? Ahjom tengok entry giveaway ni.


sejuksedap lawa cara moden

SEJUK SEDAP ialah sabun daripada bedak sejuk. Diuli, digolek & dilambung sampai jadi sabun, menggunakan 10 bahan semulajadi. Sejuk di muka & sedap bila digunakan. Nak tahu lebih lanjut, ahjomm kita skodeng pebenda la sabun ni [tekan sini]

Eh, ada lagi! 
Follow @SEJUKSEDAP , lebih 470 testimoni letops pom². Ema sendiri guna, sebab tu teruja sangadd nak kongsi manfaatnya.  Tengok muka sendiri pun jatuh chenta. 

sejuksedap lawa cara moden

Dulu, nenek moyang amalkan terapi bedak sejuk nak jaga kulit. Mujur bedak dah tukar ke sabun. Makanya, Sabun Bedak Sejuk SS lebih mudah, cepat & berkesan. Sesuai untuk supermom & busymama melayan petua moden untuk menjaga kulit luaran. 

Krim Awet Muda WD pelik sikit. Calit kat nadi, tapi kesannya sampai ke muka. Uols patut cuba kalau ada masalah kulit disebabkan hormon dan toksin. Krim ni dapat merawat kulit dari dalaman, sedar² wajah makin berseri, memancarr bak bintang kejora.



Okke la, tu aje bebelan. Panjang berjela, nanti tertido plakk membacanya. Hihi. Apepun, semoga uols dipermudahkan urusan & hepi selalu. Aminn. 


TQ sudi join " Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn! ". Hadiah boleh tengok kat entry asal, memang gojes leleh. Moga uols antara 5 peserta bertuah.

** Jom kawan-kawan semua join giveaway cun nieh.

Terima kasih atas sokongan awak semua untuk entri ini,  Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mystery Giveaway by www.myafarisha.com


Entri giveaway lagi.  Jom kita tengok ada apa dengan giveaway ini.


Klik banner untuk join

Cara penyertaan:

  • Mesti menetap dalam Malaysia
  • Boleh pilih untuk join di blog atau di instagram atau kedua-duanya. Tapi, Mya akan pilih salah satu kalau nama terpilih untuk dua-dua penyertaan.
  • Untuk penyertaan blog, 
    • Mesti follow blog Mya dan instagram Mya
    • Like page Mya *untuk memudahkan komunikasi*
    • Buat entri dengan tajuk "Mystery Giveaway by www.myafarisha.com".
    • Copy and paste code yang diberikan di bawah ni dan publish.
    • Tinggalkan link entri dalam bahagian komen.
  • Untuk penyertaan instagram, boleh rujuk di post ini.
Hadiah:
  • Mystery box bernilai RM100 untuk setiap pemenang.
Tempoh:
  • Bermula 8 Disember 2017 sehingga 8 Januari 2018

** Jom kita ramai-ramai meriahkan giveaway ini.  Jangan lupa klik banner di atas.

Terima kasih atas sokongan untuk entri ini, Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Luasnya Rahmat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Luasnya Rahmat

Selamat pagi semua.  Seperti biasanya setiap pagi dimulakan dengan Bismillah dan kesyukuran ke hadratNya atas kurniaan yang tidak terhingga.... iaitu nikmat hidup dan bernafas.  Semoga di kesempatan ini dapatlah kita mengaut rahmatNya untuk bekalan di sana kelak.

Luasnya Rahmat Allah.  Tatkala Allah menciptakan seluruh makhluk, Allah tuliskan di dalam kitabNya, yang kitab itu berada di sisi-Nya di atas Arsy, yang isinya adalah:  Sesungguhnya rahmat-Ku mengalahkan kemurkaan-Ku.  (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)



Sentiasa memohon keampunan dan rahmat Ilahi agar kita dikembalikan dalam keadaan Allah mengampunkan dosa dan memandang kita dengan redha.


** Sentiasa berdoa dan mengharapkan keampunan Allah.  Semoga RahmatNya memenuhi ruang hidup.


Terima kasih kerana membaca entri ini, Luasnya Rahmat.

11 Disember 2017

GIVEAWAY YES 2017 BY ROXALYNNE

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


GIVEAWAY YES 2017 BY ROXALYNNE


Cermin-cermin di dinding... siapa yang paling rajin update blog?

Hah... kau ingat nak keluar ke muka ahkak gojes ni?  Idak le kot... maleh bebenor update blog.

Mengkala mai ada giveaway pun maleh jugak... tapi digagahkan juga buat entri sebabnya hadiah untuk giveawy ni lumayan!!!

Meh korang jengok ada apa dengan giveaway ini.  Ahkak takder idea nak tulih panjang lebar, jadi layan jer entri copy paste separuh jalan nih. ehh


GIVEAWAY YES 2017 BY ROXALYNNE
GIVEAWAY YES 2017 BY ROXALYNNE

Tarikh Tamat : 30 Disember 2017

Klik banner di atas untuk keterangan lanjut mengenai giveaway.


Hadiah yang ditawarkan, antaranya seperti berikut.

- 1 x Jam Tangan by Roxalynne (@roxa.shoppe)

- 2 x Raudah Shawl by Hana Norisa Boutique (@hnorisaboutique)


- 2 x Cookies (Random Flavor) by Monster Cookies (@monstercookiesmbz)



- 1 x Organic Trio Oil Body Lotion & 3 sachet Maxim Coffee from Korea by Blogger SiqahIqa (@haqisfila)

dan....

- 2 x Mysterious Gifts by Blogger AinieNKA (@lady_channa) & 1 more by me (Ct Roxalynna NH - @roxalynne.collection)


Jom ramai-ramai kita rebut hadiah lumayan sambil jemput link organik dari rakan peserta yang join giveaway.

Terima kasih atas perhatian semua.

Selamat Pagi Yang Indah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Selamat Pagi Yang Indah





Ya Allah
Bila pagi ini ada tersimpan rasa benci,
ubahlah menjadi kasih sayang.
Bila hati kami kotor,
sucikanlah.
Bila hati kami terluka,
sembuhkanlah.
Dan ubahlah kesedihan
sesiapan pun yang membaca doa ini menjadi kebahagiaan.

Aamiin.

**Selamat Pagi Yang Indah.

10 Disember 2017

Mutiara kata | Bersyukur

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Mutiara kata | Bersyukur



Laluilah kehidupan ini 
Dengan hati yang syukur
Lapang dan tenang...
Redhalah atas setiap nikmat 
Dan ujian yang dihidangkan...




"Hendaklah kamu bersyukur
Sesungguhnya bersyukur
akan menambah kenikmatan dari Allah"
(Hadis Riwayat At-Thabrani)


**Bersyukur dengan apa yang ada

9 Disember 2017

Mutiara Kata | Berhentilah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Mutiara kata |  Berhentilah






Berhentilah menyalahkan orang lain
walaupun memang ia bersalah,
namun ajaklah ia dan berilah dia
kesempatan untuk memperbaiki kesalahannya.

-Habib Muhammad Al-Bagir Bin Alwy Bin Yahya-


**Kita juga tidak sunyi dari buat salah 😔


Terima kasih dan Berhentilah menyalahkan orang
szi

Masjid Al Aqsa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Masjid Al Aqsa




Aku bertanya, "Wahai Rasulullah,
Masjid manakah yang pertama kali dibangun?"
Beliau menjawab, "Masjidil Haram"
Aku bertanya lagi, "Kemudian (masjid) mana?"
Beliau menjawab, "Kemudian Masjidil Aqsha"
Aku bertanya lagi, "Berapa jarak antara keduanya?"
Beliau menjawab, "Empat puluh tahun.
Kemudian dimanapun sholat
menjumpai mu setelah itu, maka shalatlah,
kerana keutamaan ada padanya".
Dan, dalam riwayat lainnya, "Dimanapun shalat padanya".
Dan dalam riwayat lainnya, "Dimanapun shalat menjumpaimu,
maka shalatlah, kerana ia adalah masjid"
(Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


** Shalat itu tiang agama.  Semoga Al Aqsa sentiasa dalam perlindungan Allah.




8 Disember 2017

Mutiara Kata | Kecantikan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mutiara kata | Kecantikan





Kecantikan yang abadi
terletak pada keelokkan adab
dan ketinggian ilmu seseorang,
bukan terletak pada wajah
dan pakaiannya 🦋( Hamka)


**Jaga tingkahlaku dan budipekerti


Terima kasih.

Pemenang SPM Fever Giveaway

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pemenang SPM Fever Giveaway



Alhamdulillah.  sekali lagi blog SZ termasuk dalam senarai Pemenang SPM Fever Giveaway.  Rezeki blog pada hari Jumaat.  Terima kasih kepada Abam Kie dan rakan-rakan blogger yang menjadi penganjur bersama SPM Fever Giveaway.  Untuk rekod, SPM Fever Giveaway berlangsung sepanjang musim peperiksaan SPM yang lepas. Wah! memang untung jadi blogger nih, untuk apa juga acara dan isu semasa akan ada saja rakan blogger yang buat contest, segmen atau giveaway.

Tiba-tiba pula tiada idea nak berceloteh panjang...




Link penyertaan DI SINI.

Link pengumuman di blog Abam Kie... di SINI.


Tahniah kepada semua rakan blogger yang telah turut sama memeriahkan giveaway terutama kepada rakan blogger yang telah turut sama terpilih dalam senarai pemenang.


Terima kasih juga kepada anda semua atas doa dan sudi baca entri ini, Pemenang SPM Fever Giveaway.
szi 😍😍😍

Jom Selawat Banyak-banyak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Jom Selawat Banyak-banyak


Alhamdulillah, Jumaat datang lagi.  Kesyukuran sepenuhnya atas nikmat yang diberikan.  Nikmat bernafas dan meneruskan hidup sehari lagi.

Hari ini, Jumaat yang Barakah, Penghulu Segala Hari.
Jom kejar kesempatan ini Sementara diberi peluang

Gunalah setiap hela nafas Yang dikurniakan Untuk mengingati ALLAH
Dan titipkan selawat buat Junjungan NABI MUHAMMAD SAW

Semoga kita semua Dirahmati Nya


Rasulullah shallallahu'alaihi wa sallam bersabda,
"Barangsiapa yang bershalawat kepadaku sekali, maka Alllah akan bershalawat kepada sepuluh kali" (Hadis Riwayat Muslim)

"Perbanyaklah shalawat kepadaku pada setiap Jumaat.  Kerana shalawat umatku akan diperlihatkan padaku pada setiap Jumaat.  Barangsiapa yang banyak bershalawat kepadaku, dialah yang paling dekat denganku pada hari kiamat nanti" (Hadis riwayat Baihaqi dalam sunan Al Kubro)


@quotephotovideo 🕌🕌🕌


Terima kasih kerana membaca entri ini, Jom selawat banyak-banyak.
szi💚💚💚

Kebaikan 2 dalam 1

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kebaikan 2 dalam 1


Apa juga yang kita lakukan pastinya kita ingin yang terbaik.  

Terbaik buat diri kita dan terbaik buat orang yang kita sayang

Terbaik juga buat orang sekeliling kita.





Apabila membasuh pinggan, kita aka memiliki dua benda:

Pertama, pinggan itu bersih
Kedua, tangan kita pun bersih.

Begitu jugalah dalam diri kehidupan kita, tatkala kita mengajak orang lain ke arah kebaikan, kita sebenarnya membersihkan diri kita pada masa yang sama.

(Imam Hassan al-Banna)


** Serampang dua mata.

Terima kasih kerana membaca entri ini, Kebaikan 2 dalam 1.
szi 💖💖💖

7 Disember 2017

Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi


Telah beberapa kali mendapat undangan untuk menyertai giveaway ini.  Tetapi mungkin juga belum dapat ilham maka tertangguh juga.  Dan kini, curi masa sekejap untuk selusuri semula entri giveaway.... baru ada hati nak join 😀😎😎  Maaf bukan tidak sudi tetapi mencari idea dan masa yang sesuai untuk buat entri.  Maklumlah entri ownernya dalam bahasa Inggeris sepenuhnya.  Akak SZ ni kurang sikit BI... tapi demi menghargai persahabatan di alam maya akak join juga giveaway ini tetapi entri akak dalam BM... ✌✌✌

Okey akak tak nak celoteh panjang lagi ... jom kita tengok ada apa dengan Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi

Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi

Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi


Giveaway dijangka berakhir pada 20 Disember 2017.  So... masih ada masa lagi.

Nak join Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi ?  Klik banner di atas.

Jom rakan-rakan blogger seMalaysia... kita meriahkan giveaway ini.  Semoga giveaway ini bertambah meriah.


Terima kasih atas sokongan semua untuk entri ini, Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi.

szi 💖💖💖

Giveaway Bulan Cinta by Dilah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Bulan Cinta by Dilah


Alhamdulillah, masih berkesempatan menyertai giveaway.  Giveaway kali ini bertajuk Giveaway Bulan Cinta by Dilah.  Macam best jer kan... beruntung bila ada rakan blogger yang sambut annirversary bulan Disember.  Untunglah kita sebab bila dia buat giveaway kita join saja.  Sebagai menghargai usahanya dan meraikan ulangtahun juga 😍😍😍

Macam syok sendiri jer intro untuk entri ini kan... hehehe

Okey... sebelum korang bosan dengan celoteh akak jom kita tengok ada ada dengan Giveaway Bulan Cinta by Dilah.


Giveaway Bulan Cinta by Dilah

Giveaway Bulan Cinta by Dilah


Klik banner di atas untuk turut serta memeriahkan bulan cinta.

Giveaway Bulan Cinta by Dilah dijadualkan tamat pada 31 Disember 2017.

Berikut adalah hadia Giveaway Bulan Cinta by Dilah:

>> 2 org x G&H PROTECT+ Deodorant & Anti-Perspirant Roll-On (100ml) <<  [Deodorant ini boleh tahan 6 bulan ke 10 bulan tau.. sangat menjimatkan]

>> 2 org x Survenir << [Ole-ole dari percutian]

So, apa lagi. Bukanlah hadiah sebagai rebut tetapi persahabatan dan sokongan yang penting.  Tetapi kalau dah rezeki nak dapat hadiah... nak kata apa kita terima saja. hahahaha.

Jom ramai-ramai kita meriahkan giveaway ini.


Terima kasih atas sokongan semua untuk entri ini, Giveaway Bulan Cinta by Dilah.
szi 😍😍😍

PEMENANG CONTEST POLICYSTREET BY EMAS PUTIH

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


PEMENANG CONTEST POLICYSTREET BY EMAS PUTIH



Alhamdulillah.  Syukur dan terima kasih tidak terhingga kepada penganjur CONTEST MENANG WANG TUNAI RM1100 BY PH X EMAS PUTIH.  Penyertaan blog SZ dalam contest ini biarpun tidak seberapa tetapi mendapat perhatian dari pihak penganjur.  Entri penyertaan untuk contest ini bukan sekadar 'salin dan tanpal' tetapi perlu juga dibuat olahan mengikut kreativiti peserta.  Dengan sedikit pengetahuan yang tidak seberapa SZ cuba olah sedikit mengikut apa yang terlintas semasa entri berkenaan diterap.

Pada peringkat awalnya, dapat masuk dalam senarai peserta adalah sudah memadai kerana entri SZ untuk contest ini tidaklah sehebat entri peserta-peserta lain.  Namun, memang tipulah kalau tiada cita-cita nak jadi pemenang hanya kerana entri yang tidak seberapa kita perlu pasrah dengan usaha yang telah kita lakukan.

Antara senarai peserta contest

Link entri penyertaan DI SINI
Link pengumuman pemenang contest DI SINI



Senarai pemenang contest

Akhir kata, terima kasih kepada UZU @ Emas Putih atas penganjuran contest ini.  Paling tidak SZ dapat mengenali lebih dekat siapa Prof Hariz.  Sebetulnya menjadi inspirasi atas kegigihan beliau dalam dunia pemasaran atas talian.  Semangat beliau sewajarnya menjadi ikut kepada ramai blogger muda.  Tahniah juga kepada rakan blogger yang telah turut terpilih sebagai pemenang.  Rezeki tidak pernah salah alamat.


Terima kasih kepada semua atas ucapan penghargaan dan kesudian singgah baca entri ini, PEMENANG CONTEST POLICYSTREET BY EMAS PUTIH

szi 💞💞💞

Apa khabar hari ini?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Apa khabar hari ini?


Hari ini, Khamis 7 Disember 2017 bersamaan dengan 18 Rabiulawal 1439.  Alhamdulillah pagi ini masih berpeluang meneruskan titipan untuk pembaca blog ini.



Apa Khabar?

Apa Khabar?



Apa khabar Iman mu hari ini?

Apa khabar ibadah mu hari ini?

Apa khabar hafalan al-quran mu hari ini?

Apa khabar hati mu hari ini?

In shaa Allah, semuanya baik-baik sahaja dan semakin baik serta bertambah baik dari semalam.


Terima kasih kera singgah baca titipan entri ini, Apa khabar hari ini?

szi 💛💛💛