FOLLOWER

21 Oktober 2016

Novel Giveaway by Arrien Amani

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Novel Giveaway by Arrien Amani


Akak memang suka baca novel.  Dari zaman sekolah hingga sekarang zaman bekerja dan zaman beranak pinak.  Cuma kekangan masa tu memang tak dapat nak elaklah.  Namun minat tu tetap ada dan masih lagi ada.  Dengan adanya penganjuran giveaway sebegini secara tidak langsung dapat peluang untuk menambah koleksi novel.  Jika ada rezeki dapatlah hadiah novel, jika tiada pun tak mengapa asalkan dapat kongsi trafik ke blog dan berkenalan dengan blogger baru pun kira dah cukup.

Skema tak intro akak?

Hahaha, skema sangat kan.  So, tak perlu sangatlah nak layan angan-angan.  Kalau tidak dipecahkan ruyung mana dapat sagunya.

Jom klik banner di bawah untuk luaskan angan-angan dan dapatkan penerangan penuh. :P



Assalamualaikum :)

Arrien Amani kembali lagi dengan Giveaway terbaru! novel giveaway. Mencari hanya 3 orang pemenang bertuah, Pemenang top referrel akan mendapat 2 buah novel, manakala 2 orang pemenan lagi akan dipilih random dan akan mendapat 1 novel seorang, Semua pemenang boleh memilih novel kesukaannya. Jom ramai-ramai memeriahkan giveaway ini ^^ Click banner to JOIN ^_-


Jom!! ramai-ramai kita support giveaway rakan blogger.


Terima kasih sudi baca entri ini, Novel Giveaway by Arrien Amani.

GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pada hari Jumaat ini, YB ambil kesempatan ini untuk menyertai giveaway hebat anjuran rakan blogger, Azlinda Alin.  Hadiahnya kalau tak silap jam tangan jenama Lisa Surihani.  Cantik sangat. Mudah-mudahan adalah rezeki YB untuk jam tangan cantik ni.  Ameen.

Seterusnya adalah entri penyertaan yang boleh didapati dari blog penganjur.  Mudah sangat.

GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera (dah jawab ke belum tu???), hari ini mummy nak melancarkan satu Giveaway. Dah lama tak buat giveaway,kan. Sampai, ada yang bertanyakan pada mummy. Bila nak buat giveaway lagi?? Haaaa...ni mummy dah buat GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS. Jangan tak join, tau !



GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS

Tadaaaa.. Ni jam untuk GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS. Koleksi jam ini di ilhamkan dari Lisa Surihani. Yang di beri jenama Lisa's Fghends. Boleh refer Facebook Lisa's Fghends


SYARAT MUDAH GIVEAWAY AZLINDA ALIN JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS


3 pemenang di cari !! Cepattt sertai Giveaway ini. Nak tahu syaratnya?? Mudah saja. Syaratnya seperti berikut :-

1. Buat 1 entri blog "GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI "

2. Follow blog www.azlindaalin.com

3. Follow G+ INI

4. Follow Facebook ini, Facebook Rush Media dan Instagram ini

5. Tinggalkan URL di ruangan komen ini.



KEPUTUSAN PEMENANG GIVEAWAY AZLINDA ALIN JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS


Giveaway ini bermula dari tarikh 20 Oktober 2016  hingga 25 November 2016

Keputusan pemenang akan di beritahu dalam blog ini pada bila-bila masa selepas tarikh tutup. 

Kesimpulannya, kene rajin terjah  blog ini la ye...kalau nak tahu siapa gerangan yang menang dapat jam tangan Lisa Surihani ni.


Semoga berjaya ! 


Nota YB:  Jom rakan blogger semua kita meriahkan giveaway ini, GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI







18 Oktober 2016

Manusia yang sebenar-benar bijak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Manusia yang sebenar-benar bijak



Manusia bijak


Daripada Abu Yaala Syaddad bin Aus RA daripada Nabi SAW sabdanya,

"Orang yang bijak itu ialah mereka yang mengambil berat tentang dirinya dan beramal untuk selepas mati.
Manakala orang yang lemah itu ialah mereka yang menurutkan hawa nafsunya sedangkan dia bercita-cita untuk menjadi hamba Allah yang diredhai."

Wallahu a'lam.


Terima kasih baca enti ini, Manusia yang sebenar-sebenar bijak

17 Oktober 2016

SEGMEN BLOGLIST BY BLOG WANI SUKARNO

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


SEGMEN BLOGLIST BY BLOG WANI SUKARNO



Jom ambil semula mood berblogging.  Banyakkan entri hari ini dengan entri segmen yang mudah dah ringkas.  Kali ini YB join SEGMEN BLOGLIST BY BLOG WANI SUKARNO.  Segmen ni nampaknya menarik dan mudah sangat.

Nak tahu?  

Jom klik banner di bawah.

SEGMEN BLOGLIST BY BLOG WANI SUKARNO
SEGMEN BLOGLIST BY BLOG WANI SUKARNO

Segmen berlangsung mulai 17 hingga 30 Oktober 2016.

Jom kumpul semula semangat berblogging.  Kita meriahkan segmen anjuran Wani, boleh tambah follower dan trafik blog juga.


Terima kasih baca entri ini, SEGMEN BLOGLIST BY BLOG WANI SUKARNO


Rebut Peluang Dapatkan Novel Suri Hati Mr. Pilot Dari Cik Akak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Rebut Peluang Dapatkan Novel Suri Hati Mr. Pilot Dari Cik Akak


Ha! apa kes, tetiba pula nak rebut novel dari Cik Akak nieh.  Sebenarnya akak YB bukanlah tersentap dengan blog tetapi mood blogging kedaung ... tak payah cerita lah kenapa.  Tentu korang perasan kan, semenjak dua menjak ni blog YangBaik dah jarang dikemaskini.  Biasalah kan blogger picisan cap ayam.

Novel Suri Hati Mr. Pilot

Novel Suri Hati Mr. Pilot



Eh, tetiba pula buat cerita sendiri.  Sebenarnya akak YB nak cerita hari ini, dah tengahari baru sempat buka blog.  Terserempak pula dengan blog Cik Akak Comei.  Cik Akak sedang mengadakan segmen atau giveaway di blognya.  Apa lagi bila tengok adak novel Suri Hati Mr. Pilot, cepat-cepat mood menulis blog datang.

Jadi, ini adalah entri akak YB untuk giveaway "Rebut Peluang Dapatkan Novel Suri Hati Mr. Pilot Dari Cik Akak".

Kenapa aku nak sangat Novel Suri Hati Mr. Pilot


Banyak sebab kenapa YB nak sangat Novel Suri Hati Mr. Pilot.  Antaranya:
1.  Sudah lama tidak beli novel, terutama novel bertemakan percintaan. :P
2.  Minat sangat dengan lakonan akak Neelofa.  
3.  Nak tambah koleksi novel.
4.  Nak tahu lebih cepat apa kesudahan cerita ini dan boleh buat perbandingan sama atau tidak dengan drama kat tv (ASTRO).  Kalau tak sama kat mana, dan kalau sama kat mana. 
5.  Ada juga hadiah dari Cik Akak untuk akak YB :P

Maaf lah akak YB tak pandai nak buat ayat menggoda seperti yang Cik Akak nak.  Akak YB buat ayat biasa-biasa saja.  Mudah-mudahan dengan ayat-ayat biasa ada lah rezeki akak YB rebut Novel Suri Hari Mr. Pilot.


Peluang merebut Novel Suri Hati Mr. Pilot berlangsung 14 Oktober 2016 hingga 19 Oktober 2016 sahaja.  Penyertaan tamat jam 12.00 malam - 19.10.2016.

Korang, masih ada masa lagi untuk sama-sama berebut novel cinta yang sedang hangat.  

Klik banner di atas untuk info seterusnya.


13 Oktober 2016

Terasa hendak berlari

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Terasa hendak berlari


Terasa hendak berlari
Bukan mengejar pelangi
Tetapi berlari untuk berhenti
Berhenti dari segala pencuri
Pencuri waktu senggang
Seakan tidak mengerti betapa peritnya kaki
berjalan, melompat, duduk bangun berjalan kembali
tanpa henti



Terasa hendak berlari 
Jauh dari kota batu
Jauh dari manusia batu
Jauh dari waktu batu

Terasa hendak berlari
Namun kakiku tersadung batu
Telah lelah rasa kaki
menahan sakitnya tersadung batu

Terasa hendak berlari bukan seribu batu
Juga bukan seribu langkah

Berlari bukan kerana mengalah
Tetapi mencari ruang Istikharah
Apakah harus berlari atau berhenti mengarah
Setelah jenuh menerima arahan dari segala arah





12 Oktober 2016

Hilangnya masa senggang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hilangnya masa senggang


Hilangnya masa senggang
Tiba saat itu kita akan hilang waktu lapang
Masih adakah masa yang terluang
Lega sampang kober... di mana kamu

Menitip waktu senggang masa lalu
Kembali semula sampang 
Kiranya itu bakal berlaku
Kober itu tidak bisa sesat

Aduhai!
Senggang 
Kembalikan masa itu

Fuhh!
Lega jua menatap waktu
akan bisakah detik itu menjauh

Senggang!!!



Hilangnya masa senggang





Jadikan siangku lebih indah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Jadikan siangku lebih indah


Setiap detik terasa indah
Penuh warna aura alam
Sungguh benar terasa indah
Biarpun hati ini terasa kelam

Bagaimana harus digambarkan
Kelam hati ini tidak menentu

Jadikan siangku lebih indah
Agar malamku lebih damai
Pergilah semua yang keliru
Berikan hariku yang indah



Jadikan siangku lebih indah
Damai itu jadikan milikku




posted from Bloggeroid

9 Oktober 2016

Pastikan dia adalah kamu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pastikan dia adalah kamu




Seandainya ada 100 orang pejuang Islam, pastikan salah seorangnya adalah kamu. 
Seandainya ada 10 orang pejuang Islam, pastikan salah seorangnya adalah kamu. 
Seandainya hanya tinggal seorang pejuang Islam, pastikan dia ialah kamu.
(Syeikh Abu Al-A'la al-Maududi)


Terima kasih baca entri ini, Pastikan dia adalah kamu
^-^

7 Oktober 2016

Selamat Malam

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Selamat Malam




Ya Allah

Selimutilah istirehat kami 
dengan kemuliaanMu

Hapuskan keresahan di hati kami

Bangunkan kami 
di saat TahajjudMu tiba

Rahmatilah kami 
di kala subuhMu menyaoa

Perkenankanlah 
Ya Allah

Aamiin.


Nota:  Semoga tidur malam ini mendapat rahmat dan berkat.


Terima kasih baca entri ini, Selamat Malam
*-*




Akan ada masanya kita terpaksa terima

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Akan ada masanya kita terpaksa terima


Pada satu hari yang kita sendiri tidak pasti
Ada kejadian yang tidak dapat dielak
Bukan kerana kita tidak mahu mengelak
Akan ada masanya kita terpaksa terima




Kita harus faham akan situasi itu
Bila mana mereka tiada pilihan
Dan kita sebenarnya bukanlah pilihan terakhir
Tetapi kita adalah pilihan yang terbaik
Maka kita akan terpaksa terima 
Walau pada awalnya ia satu pertanyaan
Namun akhirnya menjadi arahan
Hanya kerana kita dirasakan layak

Dalam keadaan bagaimana sekalipun
Walau kita mengelak
Walau kita mendiamkan diri
Walau kita membisu
Walau kita memalingkan wajah
Walau kita menundukkan muka
Seolah tidak tahu apa-apa
Seolah tidak mahu ambil tahu
Walaupun kita tahu
tetapi kita tidak pasti
Apakah kita yang akan terima tugas ini
Atau orang lain yang lebih layak

Nah, sekarang sudah pasti kan?
Maka kita terima saja tugasan itu
Tanpa banyak bicara
Tanpa banyak alasan
Kerana orang tidak suka alasan
Walaupun kita layak untuk beri sejuta alasan

Percaya atau tidak
Arahan itu tiba bukan dengan sengaja
pastinya ada sebab tertentu
yang dinamakan takdir
Bagaimana kita hendak menolak takdir 
Bilamana kita tidak mampu melarikan diri
Seumpama ditelan mati emak, diluah mati bapa
Maka kita harus terima dan pasrah

Ambil saja peluang untuk belajar
Perkara itu memang baru bagi kita
Kita punya keupayaan untuk belajar
Ambil masa untuk belajar
Jangan ambil masa yang lama sangat
Kelak menyusahkan diri kita

Ambil saja peluang itu sebagai pembakar semangat
Kita pasti tidak mahu selamanya berada di sini
Yakin kan diri bahawa kita hendak berubah
Berubah ke arah yang lebih baik
Bukan kerana tugas sekarang tidak baik atau kurang baik
Tetapi kerana kita telah melakukan yang terbaik untuk tugas sekarang

Maka, 
ambil peluang ini untuk melakukan yang lebih baik
Buat yang terbaik bukan untuk anugerah
Buat yang terbaik bukan untuk nama
Tetapi,
lakukan yang terbaik kerana itu amanah yang wajib kita lakukan dengan sehabis baik.

In shaa Allah, kebaikan sentiasa mengelilingi kita
Bila mana kita ikhlas dalam melaksanakan tugas kita.




Terima kasih baca entri ini, Akan ada masanya kita terpaksa terima
@-@


Pesanan Jumaat: Fitnah di akhir Zaman

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pesanan Jumaat:  Fitnah di akhir Zaman


Gambar Hiasan


Sampai peringkat fitnah yang berlaku di akhir zaman memaksa orang-orang yang berpegang pada jalan agama seumpama orang yang menggenggam bara api. 

Fitnah ini mencabar aqidah seseorang sehingga untuk selamat, dia perlu pergi ke hujung bandar dengan membawa kambing sebagai bekalan, dan hidup dengan meminum susu daripada kambingnya sehinggalah ajal menjemputnya. 

Ini demi menyelamatkan agamanya.

Perbaikilah hubungan kamu dengan Allah سبحانه وتعالى dulu. 

Orang yang hatinya ada Allah سبحانه وتعالى, dia tidak risau akan keadaan sekelilingnya. 

Dia tidak terkesan, bila keadaan ekonomi tidak baik, dia tidak takut apa-apa pun juga, sebab dia kenal Allah سبحانه وتعالى. 

Sebab dia tahu Allah سبحانه وتعالى sentiasa bersama dengannya, tidak kira susah ataupon senang. 

Dia tahu yang memberi segala nikmat adalah Allah سبحانه وتعالى, Yang Maha Kaya, lagi Maha Mengasihani."

[Habib Ali Zaenal Abidin bin Abu Bakar Al-Hamid]


Semoga mendapat manfaat.


Terima kasih baca entri ini, Pesanan Jumaat : Fitnah di akhir zaman
^-^

6 Oktober 2016

Jom Puasa Sunat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Jom Puasa Sunat


Beruntunglah sesiapa yan diberikan Allah peluang untuk berpuasa Sunat.  Kita?  Mudah-mudahan diringankan dan diberikan kekuatan untuk melaksanakan amalan sunat ini.  Biarpun amalan sunat tetapi hadirnya jarang-jarang sekali berturutan.



Jom Puasa Sunat



Minggu terbaik untuk Puasa Sunat

1.  Isnin, 10 Oktober/9 Muharam
Puasa sunat Tasu'a + Puasa sunat hari Isnin

2.  Selasa, 11 Oktober/ 10 Muharam
Puasa sunat Asyura

3.  Rabu, 12 Oktober/11 Muharam
Puasa sunat 11 Muharam

4.  Khamis, 13 Oktober/12 Muharam
Puasa sunat hari Khamis

5.  Jumaat, 14 Oktober/13 Muharam
Puasa sunat Hari Putih (13, 14 & 15 setiap bulan Islam)

6.  Sabtu, 15 Oktober/14 Muharam
Puasa sunat Hari Putih (13, 14 & 15 setiap bulan Islam)

7.  Ahad, 16 Oktober/15 Muharam
Puasa sunat Hari Putih (13, 14 & 15 setiap bulan Islam)

8.  Isnin, 17 Oktober/16 Muharam
Puasa sunat Hari Isnin


Mudah-mudahan kita diberikan kelapangan dan kemudahan untuk melaksanakan Puasa Sunat.


Terima kasih baca entri ini, Jom Puasa Sunat
^-^


5 Oktober 2016

Rakan Bloglist Ogos - September 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Rakan Bloglist Ogos - September 2016


Agak terlewat sedikit Yb keluarkan entri penghargaan buat rakan-rakan blogger yang bertamu di bloglist sepanjang bulan Ogos hingga September 2016.  Sedaya upaya YB cuba keluarkan juga entri penghargaan buat rakat-rakan yang pernah bertamu di blog ini.  Mungkin entri ini tidak seberapa tetapi rasanya cukuplah untuk menunjukkan penghargaan tanda terima kasih kepada rakan-rakan yang pernah menyumbang trafik ke blog YB yang tidak seberapa.




Berikut adalah senarai rakan blogger yang pernah hadir dalam bloglist bulan Ogos - September.

  1. Maria_Firdz
  2. Personal & Lifestyle Blogger
  3. Kasihku Amani Imani
  4. Mia Liana
  5. ABAM KIE : Man of The House
  6. Nurfuzie.com
  7. stnrsyfh
  8. Syira Lokman
  9. BinMuhammad
  10. Jom Senyum Bersama Aku Penghibur
  11. umiyumi2 : our life in perth, WA
  12. Hati dan Bicaranya
  13. // Zafirah Nazri's //
  14. Cik Nor Blog's
  15. Mieza Suhaini
  16. SpendaLusuh
  17. N U R N A B I L A
  18. Elsaalicious
  19. Info Inspirasi
  20. Lea Azleeya
  21. Mya Farisha
  22. Infinite Dream
  23. Blog Sihatimerahjambu
  24. Ucing Kadayan
  25. FARAH SANUSI
  26. A I S Y A A Z M A N.
  27. Pemburu Pelangi
  28. ZULHUSNI ZAUJAH BLOG
  29. Syahindah Ms
  30. wallflower
  31. Fly away
  32. H U M A N.
  33. My Beauty Herbs Slimfast Diet
  34. Stalky Runchyy
  35. Seindah Cerita

Ada sedikit perubahan format untuk rakan bloglist kali ini berikutan terdapat beberapa perubahan pada struktur blog.  Ada kelapangan nanti YB singgah lagi ke blog rakan-rakan semua.


Terima kasih baca entri ini, Rakan Bloglist Ogos - September 2016

.


Pertandingan Reka Bentuk Arca Awam Majlis Daerah Perak Tengah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nota: Wordless Wednesday, hari di mana blogger seluruh dunia membuat entri Wordless Wednesday. Apa itu Wordless Wednesday (WW) ini? Ia merupakan entri dari blogger seluruh dunia tanpa sebarang ayat atau keterangan, hanya semata gambar, dan pengunjung boleh interprestasi dengan pandangan masing-masing menerusi ruangan komen entri tersebut.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pertandingan Reka Bentuk Arca Awam Majlis Daerah Perak Tengah




HADIAH UTAMA
Wang Tunai RM2,000.00 dan Sijil Penyertaan
Penghantaran pada atau sebelum 20 Disember 2016
 
Sebarang Pertanyaan boleh hubungi
En. Shah - 016-616 6216
En. Azrul - 019-577 2537
 
email kepada arcaawam.mdpt@gmail.com atau faks ke 05-374 2244


Terima kasih baca entri ini, Pertandingan Reka Bentuk Arca Awam Majlis Daerah Perak Tengah