FOLLOWER

30 Ogos 2016

Giveaway Fabulous Four Bersama YanieYusuf.com

Giveaway Fabulous Four Bersama YanieYusuf.com



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Giveaway Fabulous Four Bersama YanieYusuf.com dianjurkan oleh rakan blogger Yanie Yusuf.  Apa yang menarik mengenai giveaway ini adalah mengenai hadiahnya.  Tetapi, sebagai rakan blogger walaupun pada dasarnya menyertai giveaway ini kerana hadiahnya tetapi terselit juga semangat bahawa menyertai giveaway ini sebagai tanda sokongan kepada rakan blogger.  Hadiah akan menjadi sebagai bonus dalam dunia blogging, apa yang penting adalah sokongan kepada rakan blogger.

YB sendiri... sudah lama sebenarnya tidak singgah di Domino Pizza.  Biarpun jarak antara rumah dan pejabat ke Domino Pizza tidaklah jauh mana.  Bila sudah terbaca entri ini tiba-tiba pula teringat nak singgah nak tengok apa yang menarik di Domino Pizza sekarang.

Okey, jom kita tengok yang telah disediakan oleh Yanie Yusuf untuk giveaway kali ini.

Giveaway Fabulous Four Bersama YanieYusuf.com

Giveaway Fabulous Four Bersama YanieYusuf.com

Klik banner di atas untuk menyertai

Syarat-syaratnya:

1. Buat satu entry ”Giveaway Fabulous Four Bersama YanieYusuf.com” berserta gambar diatas.
2. Pastikan gambar di backlink kan ke blog www.yanieyusuf.com
3. Follow Instagram: Yanieyusuf
4. Jangan lupa tinggalkan link enrty diruangan komen disini.


Tarikh akhir: dilanjutkan sehingga 10 September 2016


Domino’s Pizza

Facebook: DominosMY

Jom berikan sokongan kepada rakan blogger.


Terima kasih baca entri ini, Giveaway Fabulous Four Bersama YanieYusuf.com

Lihat kekurangan diri dan kelebihan orang

Lihat kekurangan diri dan kelebihan orang 



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Lihat kekurangan diri dan kelebihan orang bukan untuk membandingkan kekurangan kita tetapi untuk menilai sejauh mana kebaikan berbanding kebaikan yang dilakukan orang lain. Jangan sampai kita salah faham atau salah anggap dengan melihat kelebihan orang lain dari segi perkara mazmuzah; perkara yang tidak baik.


Lihat kekurangan diri


Tengok sentiasa kekurangan diri dan kelebihan yang ada pada orang. Maka baru kita akan melihat kalau diri kita itu  memasuki pintu tawaduk. Orang itu dikatakan tawaduk, apabila dia melihat dirinya tidak ada nilai, melihat dirinya lebih hina dan lebih rendah daripada orang lain.  
(Habib Ali Zaenal Abidin Bin Abu Bakar Al-Hamid)



Terima kasih baca entri ini, Lihat kekurangan diri dan kelebihan orang 

Malam Inspirasi Perjuangan 2016

Malam Inspirasi Perjuangan 2016



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Malam Inspirasi Perjuangan 2016 (PEJUANG) dianjurkan oleh ISMA (Ikatan Muslimin Malaysia) dan PEMBINA (Persatuan Belia Islam Nasional).  Program ini dijadualkan pada 24 September 2016, jam 7.30 malam hingga 11.00 malam, bertempat di IDEAL Convention Centre (IDCC), Shah Alam.  

Satu program yang amat bertepatan dengan orang muda sekarang yang rata-rata antara kita tidak mengenali pejuang-pejuang bangsa yang telah memperjuangkan tanah air kita.  Inilah masanya untuk kita sama-sama hayati mesej yang ingin disampaikan dalam program yang penuh inspirasi.



Malam Inspirasi Pejuang

Malam Inspirasi Pejuang



Perjuangan mencapai kemerdekaan seterusnya membina negara Malaysia yang makmur, maju dan berdaulat adalah suatu bentuk perjuangan yang amat besar maknanya kepada rakyat dan negara. 

Sepanjang lebih 100 tahun terakhir ini, negara telah melihat dan menyaksikan perjuangan bertintakan emas oleh generasi terdahulu yang mana mereka telah memberikan seluruh jiwa dan raga mereka demi mempertahankan kedaulatan negara, membebaskan tanahair daripada penjajah seterusnya membangun dan memajukan negara.

Sumbangan tokoh-tokoh ini seharusnya dikenang dan dijadikan rujukan generasi hari ini dan akan datang.


Kenapa ANDA perlu hadir?


✔️ Supaya ANDA menghayati keperitan datuk nenek moyang dahulu untuk memastikan ANDA masih Islam
✔️ Supaya ANDA tidak mengangkat tokoh yang salah sebagai idola perjuangan
✔️ Supaya ANDA tidak menjadi mangsa percaturan barat sebagai generasi yang melupakan pejuang sebenar
✔️ Supaya ANDA mengenali dan menghayati hiburan sebenar orang Melayu Muslim


Maklumat Majlis

Tempat: Dewan 11, IDEAL Convention Centre (IDCC), Shah Alam
Harga tiket : RM 150 sahaja


Maklumat Pendaftaran

Daftar sekarang di: ►► http://pejuang2016.eventbrite.com 
atau hubungi Hotline 0132789146 (Whatsapp/Telegram)



       

Jom hayati Inspirasi Pejuang Bangsa.


Terima kasih baca entri ini, Malam Inspirasi Perjuangan 2016

29 Ogos 2016

Saya Nak Menang Set Skinfood Bernilai RM200

Saya Nak Menang Set Skinfood Bernilai RM200



Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Saya Nak Menang Set Skinfood Bernilai RM200 adalah tajuk giveaway kali ini.  Giveaway dianjurkan oleh rakan blogger yang comel bak patung cendana... iaitu Yaya Cendana.  Ha... kan akak dah kata macam patung cendana.  Entah macam mana rupa patung cendana tak pasti pula.  Pernah tengok pun dalam filem hitam putih.

Okey, terus saja ke giveaway Saya Nak Menang Set Skinfood Bernilai RM200.

Saya Nak Menang Set Skinfood Bernilai RM200

Saya Nak Menang Set Skinfood Bernilai RM200


Klik banner di atas untuk info menyertai giveaway ini.

Peserta bertuah bakal memenangi set SKINFOOD bernilai RM200. Bestkan? 

Contest bermula pada 29 Ogos 2016 - 26 September 2016.

Pesanan: Saya nak menangSet Skinfood kerana hendak menikmati bagaimana rasanya cantik seperti orang Korea.  Bukan kerana tidak bersyukur dengan kecantikan sedia ada tetapi menikmati produk kecantikan yang baru dari Korea pastinya sesuatu yang sensasi dan menarik untuk dirasai.

Saya tag awak semua yang membaca entri ini.

Terima kasih sudi ikut serta dan baca entri ini, Saya Nak Menang Set Skinfood Bernilai RM200

Syurga tidak terima orang sombong

Syurga tidak terima orang sombong



Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Syurga tidak terima orang sombong. Dan orang sombong pun tak kenal apa itu syurga. 

Ciri orang sombong ialah 'malas' memberi salam. Dia lebih suka menjawab salam berbanding memberi. Orang yang sayang Rasulullah, dia akan bersikap seperti Rasulullah. Rasulullah adalah seorang manusia yang 'paling cepat' beri salam kepada sesiapa sahaja tak kira tua atau muda, kaya atau miskin.

Hasil carian imej untuk salam

Sampaikan sahabat Rasulullah jika nak jumpa Rasulullah ada yang bersembunyi di sebalik pepohon atau kayu atau apa-apa saja tempat persembunyian sebab apa ? 
Sebab nak jadi orang pertama yang beri salam. 
Tapi sebaik saja sahabat munculkan diri, Rasullulah terus lafaz Assalamualaikum Ya Sahabat. 
Belum sampai satu saat, baru sahabat nak buka mulut bagi salam tapi Nabi dah bagi dulu. 
Malu sahabat-sahabat Nabi bila bertemu dengan baginda sampai ada yang sanggup bersembunyi sebab nak jadi orang pertama bagi salam.


#copypaste


Terima kasih baca entri ini, Syurga tidak terima orang sombong

28 Ogos 2016

Jangan ada dengki

Jangan ada dengki



Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Jangan ada dengki sesama Muslim, apatah lagi sesama ahli keluarga.


Dari Abu Hurairah radhiallahuanhu dia berkata:
Rasulullah shallallahu`alaihi wa sallam bersabda: “Janganlah kalian saling dengki, saling menipu, saling marah dan saling memutuskan hubungan. Dan janganlah kalian menjual sesuatu yang telah dijual kepada orang lain. Jadilah kalian hamba-hamba Allah yang bersaudara. Seorang muslim adalah saudara bagi muslim yang lainnya, (dia) tidak menzaliminya dan mengabaikannya, tidak mendustakannya dan tidak menghinanya. Taqwa itu disini (seraya menunjuk dadanya sebanyak tiga kali). Cukuplah seorang muslim dikatakan buruk jika dia menghina saudaranya yang muslim. Setiap muslim atas muslim yang lain; haram darahnya, hartanya dan kehormatannya.”
(Riwayat Muslim)




Semoga bermanfaat. Tidak banyak sedikit pun cukuplah.


Terima kasih baca entri ini, Jangan ada dengki.
~(@^_^@)~
posted from Bloggeroid

27 Ogos 2016

Pengumpulan Untuk Jualan Amal

Pengumpulan Untuk Jualan Amal



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Pengumpulan Untuk Jualan Amal dianjurkan oleh Biro Wanita, JKKK Kampung Bukit Kapar.  Sama-samalah kita menyokong usaha murni ini, semoga mencapai sasaran yang diharapkan.


Pengumpulan Untuk Jualan Amal

Biro Wanita, JKKK Kampung Bukit Kapar membuat pusat pengumpulan untuk pakaian wanita, lelaki dan kanak-kanak.  Termasuk juga beg, kasut, perkakasan dapur dan lain-lain keperluan yang masih dalam keadaan elok, tidak lulus atau rosak.


Terima kasih baca entri ini, Pengumpulan Untuk Jualan Amal

26 Ogos 2016

Coklat dan Pen sebagai agen momentum pembakar semangat

Coklat dan Pen sebagai agen momentum pembakar semangat



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Coklat dan Pen sebagai agen momentum semangat pada hari ini.  Biarpun coklat Van Houten dan Pen besar Happy Rabbits itu sebenarnya YB beli pada pagi semalam.  Macam mana nak cerita ehh...

Masih teringat kata-kata daripada seseorang yang amat YB kagumi.  Biarlah nama dan jawatannya tersemat di sanubari YB.  Korang pun mesti ada seseorang yang menjadi idola dan kata-katanya korang jadikan sebagai agen momentum.  YB ingat, beliau pernah berkata; sebagai pekerja kita tidak dapat elak daripada dimarahi oleh Bos atau rakan sejawat.  Marah oleh rakan sejawat itu mungkin kita boleh terima kerana kita akan anggap itu sebagai satu gurauan.  Tetapi itu semua tidak meninggalkan kesan emosi yang mendalam kepada kita.  Pesan beliau lagi sekiranya kita ditegur lantas menyebabkan emosi kita terganggu, maka carilah sesuatu penawar untuk mengubati kesakitan itu.

Penawar yang dicari itu tidak perlu besar, mahal atau susah.  Cukup sekadar kita pergi 'window shopping' lepas waktu pejabat.  Atau ketika waktu pejabat boleh saja kita larikan diri seketika ke bilik solat, buatlah solat sunat dua rakaat.  Jika masa tidak sesuai, istighfarlah.... mudah-mudahan Allah memudahkan urusan kerja kita.


Coklat dan Pen
Coklat Van Houten dan Pen Happy Rabbits dengan 7 warna :P

Dan, apa pula kaitannya gambar di atas dengan kena marah?

Begini.  Pen dan coklat itu dibeli semalam, sebagai menghargai diri sendiri atas usaha yang telah dilakukan sepanjang sebulan perkhidmatan.  Masih tak nampak?  Memang tak kan nampak.  Sebab hari ini baru nak upload dan nak bercerita pasal entiti dalam gambar tu.  Lagi pula memang tiada kaitan pun dengan teguran pada hari ini dengan entiti yang dibeli semalam.  Untuk teguran hari ini mungkin YB akan dapatkan sesuatu yang menarik lagi sebagai pengubat hati.

Okey... memang entri ini lari lintang pukang.  Tajuk lain, intro lain, gambar lain dan penutupnya juga lain.  Tetapi YB harap korang yang baca ni, dapatlah apa mesej yang YB hendak sampaikan.  Kalau tak dapat... Tak dapatlah YB nak tolong. 


Mini Giveaway Lucky Nine

Mini Giveaway Lucky Nine


Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mini Giveaway Lucky Nine dianjurkan oleh rakan blogger yang telah lama juga YB kenali tetapi tidak ingat pula.  Tetapi untuk Mini Giveaway ini, YB tahu melalui rakan blogger Syira Lokman. :D Dan, entri ini merupakan entri penyertaan YB bagi giveaway yang dianjurkan oleh Mya Farisha. Orang Perak rupanya Mya nie.  Nak tahu lebih lanjut mengenai giveaway atau mengenai Mya Farisha?  Hihihi.... 

.
.
.
.

Okey terus saja selusuri entri untuk giveaway:


Mini Giveaway Lucky Nine

Klik banner untuk join :D



Senarai hadiah yang ditawarkan:


Top Referral :
Wang Tunai RM50

Random :
1. Custom made pouch x 2 pemenang [byAyong]
2. Custom made mini cute pillow x 1 pemenang [byAyong]
3. Sabun Collagen Nurraysa x 1 pemenang [DNIA House]
4. Topup RM5 x 2 pemenang [DNIA House]
5. Blog Review + Bloglist x 2 pemenang [Mya Farisha]

Penyertaan berakhir 2 September 2016
Selamat berjaya :)


Terima kasih baca entri ini, Mini Giveaway Lucky Nine

Segmen Bloglist By Akupenghibur.com

Segmen Bloglist By Akupenghibur.com



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Segmen Bloglist By Akupenghibur.com, telahpun dilancarkan pada 25 Ogos 2016.  Kebetulan Yb blogwalking ke blog rakan-rakan blogger terjumpa segmen ini.  Sebenarnya sudah lama YB follow AkuPenghibur.com, tetapi jarang-jarang singgah.  Kiranya kali ini untung sabutlah, sebabnya YB timbul di blog AkuPenghibur ketika segmen baru saja dilancarkan.  Masih belum terlewat lagi. Kepada rakan blogger semua, korang kena join segmen ini.  Sebab?  Banyak sebabnya, antaranya blog AkuPenghibur.com telah mendapat anugerah Winner Best Lifestyle Blog MSMW 2014/2015. Bukan senang tau boleh terpilih masuk ke MSMW.

Baiklah, untuk lain-lain sebab korang kena jelajah sendiri kat blog hebat ini.  Bacalah entri segmen ini seterusnya.  :D





{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

 Bloglist untuk blog akupenghibur.com selama 1tahun

1 Blogger bertuah Feed Blog di Blog akupenghibur.com

Mula : 25 Ogos 2016 | Tamat :1 Sept 2016



Syarat-syarat wajib :


1. Tulis entry yang bertajuk Segmen Bloglist By Akupenghibur.com


2. Letakkan blog acik di bloglist blog kamu


3. Follow instagram  :

@acik21


4. Copy code di bawah dan paste ke ruangan html di blog kamu


Itu saja.  Mudah kan?  Akak YB je sesaja menulis panjang lebar kat entri permulaan tu... nak tambah perisa sikit.  Bukan apa nampak maca ringkas sangat.  :D  Korang jangan pula nak susahkan diri nak mereka ayat panjang lebar ni... ayat akak sebab nak tarik SEO, kan blog AkuPenghibur.com ni glamer sangat.  Jadi akak ambil peluang ini.  Lagipun ada masa pula nak mengarang panjang lebar nie... huhuhu


Terima kasih baca entri ini, Segmen Bloglist By Akupenghibur.com






Segmen: Blogwalking By YangBaik TAMAT

Segmen:  Blogwalking By YangBaik TAMAT



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Segmen:  Blogwalking By YangBaik TAMAT pada 25 Ogos 2016 jam 12.00 malam.  Segmen ini telah berlangsung selama 5 hari bermula 20 Ogos 2016.  Terima kasih tidak terhingga kepada rakan blogger yang telah turut sama memeriahkan segmen ini, walaupun dengan bilangan penyertaan yang sedikit.  Seandainya tiada penyertaan pastinya segmen ini tiada seri dan tidak berjaya.  Namun dengan bilangan penyertaan yang sedikit tetap membawa bawa makna kepada segmen ini.  Yang penting adalah komitmen rakan-rakan semua amatlah dihargai dalam menjayakan segmen ini.


Segmen:  Blogwalking By YangBaik TAMAT
Segmen:  Blogwalking By YangBaik TAMAT


Banyak pengalaman menarik yang dikongsikan oleh rakan blogger yang menyertai segmen ini. Sesungguhnya keperihatinan anda semua amat bermakna.

Berikut adalah senarai peserta Segmen:  Blogwalking By YangBaik.  Terima kasih kepada semua peserta atas penyertaan korang :D

  1. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2016/08/segmen-blogwalking-by-yangbaik.html
  2. http://kampung-kameq.blogspot.my/2016/08/segmen-blogwalking-by-yangbaik.html
  3. http://masturanasarudin.blogspot.my/2016/08/segmen-blogwalking-by-yangbaik.html
  4. http://www.kuihsemperit.my/segmen-blogwalking-yangbaik/
  5. http://at-tarmizi.blogspot.my/2016/08/segmen-blogwalking-by-yangbaik.html
  6. https://belogs.blogspot.my/2016/08/segmen-blogwalking-by-yangbaik.html
  7. http://jackarcherpunyabelog.blogspot.my/2016/08/segmen-blogwalking-by-yangbaik.html
  8. http://www.mariafirdz.com/2016/08/segmen-blogwalking-by-yangbaik.html

Korang ambil masa untuk blogwalking dan bacalah apa harapan mereka dalam dunia blogging dan pandangan mereka untuk kemerdekaan negara kita, Malaysia.  Tanah airku yang tercinta.

Seperti yang dijanjikan pada segmen berkenaan.  Hadiah kepada 5 peserta masih dalam peringkat perolehan.  YangBaik terfikir juga untuk memberikan hadiah kepada semua peserta.  Nantikan dalam peringkat pemilihan seterusnya.


Terima kasih sudi baca entri ini Segmen:  Blogwalking By YangBaik TAMAT.

25 Ogos 2016

Bersabar selagi mampu

Bersabar selagi mampu




Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Bersabar selagi mampu kerana hidup ini cuma sekali...


Bersabar selagi mampu


Tatkala kau melihat awan
Kau akan mendapati ketenangan
Tatkala kau lakukan kebaikan
Kau akan dapati ianya tidak sia. 

Jikalau ada yang membencimu
Akan ada juga yang menyayangimu
Jangan siakan umurmu
Tabahkanlah hati semampumu.

Angin yang menghempus diri
Sentiasa memberi ketenangan diri
Solat dan zikir yang selalu didiri
Sentiasa menguatkan diri.

Jangan siakan dirimu
Hanya kerana perkara dunia
Sebaliknya binalah kekuatanmu
Untuk teruskan hidup di dunia. 

Bersabar selagi mampu
Karna hidup cuma sekali sahaja
Setiap susah dan senang mendatang
Ia akan berlalu jua. 

Carilah sinaran matahari di pagi
Menghayati keindahan alam ini
Carilah ketenangan yang abadi
Mengikuti syariat ilahi.

#copypaste


Terima kasih baca entri ini, Bersabar selagi mampu.


24 Ogos 2016

Seriuos Talk, Business Talk by Afdlin Shauki

Seriuos Talk, Business Talk by Afdlin Shauki


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nota: Wordless Wednesday, hari di mana blogger seluruh dunia membuat entri Wordless Wednesday. Apa itu Wordless Wednesday (WW) ini? Ia merupakan entri dari blogger seluruh dunia tanpa sebarang ayat atau keterangan, hanya semata gambar, dan pengunjung boleh interprestasi dengan pandangan masing-masing menerusi ruangan komen entri tersebut.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Terima kasih baca entri ini, Seriuos Talk, Business Talk by Afdlin Shauki
posted from Bloggeroid

23 Ogos 2016

Segmen 12 Jam Bloglist #22 Mialiana.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Pencarian bloglist bagi bulan September dan Oktober 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 23 Ogos 2016, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #22 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?


12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Ogos 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Terima kasih baca entri ini, Segmen 12 Jam Bloglist #22 Mialiana.com

Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot September 2016

Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot September 2016



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot September 2016.  Nampaknya semakin meriah entri kita dengan segmen bloglist.  Kerana semakin ramai rakan blogger menganjurkan segmen untuk memenuhkan bloglist.  Satu peningkatan yang amat memberangsangkan.  Selain daripada dapat menarik trafik melalui entri penyertaan, rakan blogger dapat mengenali peserta lain yang menyertai segmen ini.

Dan, kali ini YB join Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot September 2016 yang dianjurkan oleh rakan blogger dikenali dengan Lea Azleya.  Blog yang cantik dan ringkas.  Sekali lihat pasti tertarik.

Berikut adalah keterangan penuh mengenai Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot September 2016


Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot September 2016


Syarat-syarat penyertaan :-


1.  Wajib follow blog Lea Azleeya
2.  Buat entry dengan tajuk : Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot September 2016
3.  Copy - Paste banner kat atas dan backlink entry 
4.  Publish dan tinggalkan link entry anda dalam kotak komen entry asal Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot September 2016

Segmen Tamat
31 Ogos 2016

Selamat bersegmen semua.  Jom penuhi entri blog dengan segmen bloglist.  Semoga berjaya


22 Ogos 2016

Segmen Bloglist Azhafizah.com Sep & Oct 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen bloglist Azhafizah.com Sep & Oct 2016 kembali untuk lagi untuk menggantikan bloglist bulan Julai & Ogos. Bagi yang tak sempat sertai bulan Jun hari tu, boleh cuba sertai bulan Ogos ni. Kalau sudi, berminat dan nak memeriahkan segmen ni jemputlah sertai ramai-ramai ye. Segmen simple je. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.



KLIK BANNER UNTUK SERTAI SEGMEN

TAMAT : 29 OGOS 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Sep & Oct 2016
2. Copy coding yang disediakan dan paste di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Sep & Oct 2016


Terima kasih atas sokongan semua ^__^

Terima kasih baca entri ini, Segmen Bloglist Azhafizah.com Sep & Oct 2016

Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh

Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh



Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh.  Macam kelakar je nama blog yang satu nie.  Pada pertama kali terjumpa dengan blog ini (SpendaLusuh), YB agak curiga sama ada nak follow atau tidak. Persoalan itu bermain di minda kerana namanya... Bimbang juga kalau-kalau blog ini ada memaparkan entri berkenaan 'orang dewasa' sahaja.  Kolot betul pemikiran yang sempit ini yer :D

Tetapi kita kan sudah dewasa boleh menilai mana yang baik dan buruk.  Sekali lagi singgah, nampaknya tiadalah yang buruk sangat.  Kalau adapun cuma 'spenda' jer yang lusuh.  Huh... namanya,

Okey, kita kembali semula ke entri ini... Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh.


Nak menyertai giveaway ini tidaklah susah tetapi masih juga perlukan usaha untuk menghasilkan entri yang terbaik.  Kan???

Klik Banner di atas untuk melihat syarat-syarat penyertaan dan untuk lebih mengenai pemilik blog ini.  Jangan dengar cakap orang dan terus buat andaian sendiri... tak baik untuk kesihatan minda kita.

Ada hadiah menarik disediakan kepada peserta yang bertuah.  Amatlah berharap sangat salah satu dari hadiah itu jadi milik YB.  Ha.. kan itulah antara sebab YB join giveaway ini.  Bukan sekadar untuk dapatkan kenalan baru serta trafik tetapi hadiah juga...

Agak banyak juga celoteh YB untuk entri ini.  Korang yang ada blog tu cepat-cepat join.  Yang belum ada blog, pi belajar buat blog dan join lah... tak susah mana pun.

Jom berikan sokongan kepada rakan blogger, SpendaLusuh.  ^-^


Terima kasih baca entri ini, Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh.


Kena ada juga Bloglist

Kena ada juga Bloglist



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Kena ada juga Bloglist.  Terkejut dengan tajuk eh.  Baru beberapa hari lepas YB dah keluarkan bloglist di sidebar blog ini, yang kononnya memberatkan loading blog.  Tetapi ... itulah macam ada yang tidak lengkap.  Blog rasa seperti kosong...kosong... kosong... nyanyi sikit.

Akhirnya sekali lagi YB nak letak semula senarai blog seperti dahulu.  Nasib baik masih simpan senarai tu... Mungkin loading akan lambat sikit, tetapi hati senang bila dapat melihat update terkini rakan blogger di bloglist. Ada masa kita singgah, kalau takder kita baca tajuk saja dulu.



Ada apa dengan bloglist?  Nak tahu kena ada blog dan letaklah bloglist... baru korang tahu apa perasaannya bila ada bloglist.

Ha ha ha...

Terima kasih baca entri ini, Kena ada juga Bloglist.

Antara doa untuk negara tercinta

Antara doa untuk negara tercinta




Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Antara doa untuk negara tercinta. Kerana kita sayangkan negara kita. Bukan kerana pemimpin. Bukan kerana harta. Tetapi kerana itulah kehendak dan tatacara kita dalam kehidupan bernegara.


Gambar hiasan


 رَبَّنَا وَٱبۡعَثۡ فِيهِمۡ رَسُولاً۬ مِّنۡہُمۡ يَتۡلُواْ عَلَيۡہِمۡ ءَايَـٰتِكَ وَيُعَلِّمُهُمُ ٱلۡكِتَـٰبَ وَٱلۡحِكۡمَةَ وَيُزَكِّيہِمۡ‌ۚ إِنَّكَ أَنتَ ٱلۡعَزِيزُ ٱلۡحَكِيمُ (١٢٩
Wahai Tuhan Kami! Utuslah kepada mereka seorang Rasul dari kalangan mereka sendiri, yang akan membacakan kepada mereka ayat-ayatMu (firmanMu) dan mengajarkan mereka isi kandungan Kitab (Al-Quran) serta Hikmat kebijaksanaan dan membersihkan (hati dan jiwa) mereka (dari syirik dan maksiat). Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. (AL-Baqarah: 129)

Kisah Nabi Ibrahim as yang berdoa supaya diutuskan seorang rasul disini bagi memastikan tanah tersebut terus dipenuhi dengan mereka yang beriman kepadaNya menjadi satu gambaran bagaimanakah bentuk kecintaan terhadap sebuah negara diterjemahkan.

Sumber petikan : ismaweb


Terima kasih singgah baca entri ini, Antara doa untuk negara tercinta.

20 Ogos 2016

Segmen: Blogwalking By YangBaik

Segmen:  Blogwalking By YangBaik


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Segmen:  Blogwalking By YangBaik merupakan sambungan daripada segmen pertama yang pernah dianjurkan di blog YangBaik.  Nak tahu segmen pertama... silalah cari dengan gigihnya.

Ok.. Jom mulakan segmen blogwalking di blog YangBaik. YB nak kongsikan tips bagaimana korang boleh mendapat ramai kenalan rakan blogger.  Apa yang korang perlu buat adalah blogwalking ke setiap blog yang join segmen ini.  Itulah antara cara untuk dapatkan pembaca baru untuk blog kita. Korang pernah baca kan ayat-ayat cinta ni?  Tapi korang tak buat, sama macam YB pun :P.  

Tidak mahu menulis lebih banyak kerana YB tahu korang mesti tak sabar kan nak tengok apa YB telah sediakan untuk segmen ini.

Segmen:  Blogwalking By YangBaik

Segmen:  Blogwalking By YangBaik


Syarat Penyertaan Segmen


Apa yang perlu dilakukan adalah dengan mengikut syarat-syarat yang dinyatakan di bawah.  Kalau tak ikut jangan marah tau bila tidak dimasukkan dalam senarai.  



1.  Letakkan banner di atas di entri penyertaan.  Tujuannya supaya semua orang kenal ini adalah segmen blogwalking dari blog YangBaik. mudahkan untuk diingat ... ke macam mana.  Terpulang, janji syarat pertama mesti letak banner di atas.


2. Tajuk entri Segmen:  Blogwalking By YangBaik dan linkkan ke entri ini.


3.  Di dalam entri berkenaan terangkan secara ringkas mengapa anda join segmen ini dan apakah kebaikan blogwalking mengikut pandangan peribadi korang.  Kalau korang ambil idea orang lain bagilah kredit sikit...panjang karangan sekurang-kurangnya 100 patah perkataan.

4.  Ceritakan juga serba sedikit mengenai harapan anda sebagai seorang blogger mengenai sejarah kemerdekaan Malaysia.  

5.  Lima peserta bertuah akan mendapat limited edition vanilla coffee scrub by Segobugo. :) [Support kawan-kawan wehhh]

Itu saja!  Senang kan?  

Tarikh tutup ? 25 Ogos 2016.  jam 6 petang !  Bagi tempoh lama sikit sebab segmen yang pertama dulu katanya cepatnya sangat tak sempat nak buat entri bagai..

Lebih dari masa yang diberikan ini YB tak dapat nak up link tu yer.. Sebabnya masa tu.. YB nak buat segmen lain pula....hehehe ..

Seperti biasa juga, YB mengharapkan segmen ini mendapat sambutan dan idea kepada rakan blogger untuk menulis entri yang lebih baik berkaitan isu semasa.
Terima kasih kerana join Segmen :  Blogwalking By YangBaik.



19 Ogos 2016

Giveaway Dan Pencarian Bloglist by Jepun Mari

Giveaway Dan Pencarian Bloglist by Jepun Mari


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Giveaway Dan Pencarian Bloglist by Jepun Mari.  Tiba-tiba rasa tertarikh pula dengan giveaway yang ini.  Walaupun bukan kerana Jepun tetapi kerana hati sudah tertarik.  Dari tadi dok belek entri ini, memikirkan macam mana nak buat pengisian untuk entri ini.  Untuk pengetahuan semua, giveaway ini dianjurkan oleh rakan blogger yang diberi nama Suzie atau Azie.  Mana-mana sajalah.

Akak tau, celoteh panjang lebar bukannya ada orang baca.  Tapi korang jangan silap pula, entri yang panjang lebar ini dibaca oleh en Google.  Mungkin juga ada seo sikit-sikit di dalam entri ini mana tau.  Kot kat Jepun ker ataupun kat nama Suzie ke... kan.

Hehehe.  Okey, jom kita tengok ada apa dengan giveaway ini.


giveaway dan pencarian bloglist

Giveaway Dan Pencarian Bloglist by Jepun Mari


Klik banner di atas untuk berkenalan dengan penganjur dan seterusnya bacalah syarat-syarat yang dikenakan untuk menyertai giveaway ini.  YB percaya syarat yang dikenakan tidaklah berat sangat, korang pun boleh faham.

Berikut adalah antara ganjaran yang bakal diterima oleh peserta giveaway ini:


  1. 5 peserta yang bertuah akan menjadi senarai bloglist Jepun Mari sepanjang tahun 2016. Yang ini Azie akan baca setiap blog yang join contest ni, yang mana menarik perhatiannya akan senaraikan sebagai 5 bloglist yang bertuah.  Harap-harap blog YangBaik termasuk dalam senarai perhatian Azie... :P  Pastu korang akan tanya pulak, "menarik ke blog YangBaik nie?" Kan?
  2. Hadiah berbentuk tudung AJ klik sini 


Tempoh penyertaan :  18 Ogos 2016 - 23 September 2016.

Jadi, tunggu apa lagi... jom sertai giveaway ini.  Lagi ramai lagi meriah.


Terima kasih singgah baca entri ini, Giveaway Dan Pencarian Bloglist by Jepun Mari.


Perempuan Mudah Tertangkap

Perempuan Mudah Tertangkap




Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Perempuan Mudah Tertangkap

Perempuan sentiasa mudah tertangkap dengan perkara-perkara keduniaan.  
(Kerana itu sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah)

Tetapi apabila mereka dipupuk dengan kecintaan kepada akhirat, mereka akan menjadi lebih hebat daripada lelaki.


Perempuan mudah tertangkap

Timbang-timbangkan.


Terima kasih baca entri ini, Perempuan mudah tertangkap.




18 Ogos 2016

Share and Win!

Share and Win!


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Share and Win! merupakan sebahagian daripada aktiviti kongsi dan menang bagi program 'bekal ke sekolah' atau Meals4School.  Satu aktiviti khidmat kemasyarakatan dan pastinya menjadi tanggungjawab kita selaku rakyat Malaysia untuk turut sama berganding baru membantu insan yang memerlukan.

Entri ini merupakan entri penyertaan blog YangBaik bagi segmen Share and Win! yang dianjurkan oleh rakan blogger, UmiYumi.

Berikut adalah keterangan ringkas mengenai program ini:-

Meals 4 School

Meals 4 School


Program ini dianjurkan bagi mendapatkan peruntukan untuk membiayai perbelanjaan makan tengahari bagi 30 orang pelajar Tahun 6 SK Alor Setar.  Tajaan bermula mulai 14/7 hingga 15/9/2016.

Sumbangan bagi menaja program ini boleh disalurkan melalui nombor akaun seperti yang tertera pada banner di atas.

Kepada anda semua, rakan blogger dan sesiapa saja yang berminat dengan program boleh terus klik banner di atas untuk mendapatkan keterangan lanjut.


Terima kasih atas perhatian anda baca entri ini Share and Win!

Tergendala lagi

Tergendala lagi


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Tergendala lagi....
Entah mengapa bebanan ini menimpa-nimpa
Hadirnya tidak berkala
Hadir bersama seribu persoalan
Layar manakah harus ditebuk
atau mega mana harus disembur

Tergendala lagi
Menongkah arus ini terasakan mati
Mati akal mati punca
Kematu membatu membisu

Tergendala lagi...
mengharap simpati pada diri 
agar kudrat ini bisa bersambungan lagi
Biarpun diri seakan kedidi




Ya Tuhanku, berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmatMu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapaku dan untuk mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai; dan masukkan aku dengan rahmatMu ke dalam golongan hamba-hambaMu yang soleh 
(QS An Naml:19)


Semoga dipermudahkan urusan.

Terima kasih baca nukilan ini, Tergendala lagi.

Giveaway RM400 by AsyaAmin!

Giveaway RM400 by AsyaAmin!



Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway RM400 by AsyaAmin merupakan giveaway kedua yang dianjurkan oleh rakan blogger Asya Amin.  Dan, ini merupakan penyertaan YB yang pertama untuk giveaway yang dianjurkan oleh Asya Amin.


Giveaway RM400 by AsyaAmin
Giveaway RM400 by AsyaAmin

Syarat penyertaan :


1. Blogger Malaysia

2. Follow blog ini. Wajib

3. Follow :

https://www.instagram.com/syaaddaa/   https://twitter.com/syaaddahttps://www.facebook.com/nsyaaa 

4. Bahagian sponsor :

Follow SEMUA. Highlited. (exceptional to those yang tiada Instagram dan twitter. But please do mention if you don't have Instagram and Twitter account)


https://www.instagram.com/_mrdiana/ (Follow)

https://www.instagram.com/shahhaizal/ (Follow)

https://www.facebook.com/kelakardotmy/  Like page Facebook (Wajib)

https://plus.google.com/+TheNewMindedakaUltraStation/posts (Optional)

nurnabla.blogspot.my (Wajib)

https://www.instagram.com/nur__nabila/ (Follow)

http://julinaalias24.blogspot.my/ (Wajib)

https://www.facebook.com/julina.alias (Follow)

https://www.instagram.com/cucigambar_murah/ (Follow)


5. Buat entry bertajuk "Giveaway RM400 by AsyaAmin!"

6. Letakkan banner pada entry (boleh copy paste html code dalam box di atas)

7. Banner hendaklah dibacklink ke sini

8. Link penyertaan/url blog hendaklah ditinggalkan di kotak komen ini sahaja.

Senarai Hadiah :


Top Referral :

1. Wang tunai RM 150 x 1 pemenang

2. Wang tunai RM 60 x 1 pemenang

3. Wang tunai RM 40 x 1 pemenang
[Adda] [Shah] [Mardiana]

Random:

1. Photobook 6X6 INCI/40 Page/100 keeping gambar x 1 pemenang
[Julina Alias]

2.  -Blog review x 4 pemenang

-Bloglist selama 30 hari x 9 pemenang
[Ahmad]

3. -Topap RM 5 x 2 pemenang
-Blog Review x 3 pemenang
[Nur Nabila]

4. Topap RM 10x 9 pemenang
[Adda]

Penyertaan terbuka kepada semua blogger Malaysia.

Selamat Berjaya :)

Mula :  16 Ogos 2016

Tamat:  1 Oktober 2016

p/s: I state RM400 based on total overall.



Terima kasih atas sokongan dan baca entri ini, Giveaway RM400 by AsyaAmin!