FOLLOWER

30 Mei 2015

Cuti Pertengahan Penggal 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Cuti persekolan pertengahan penggal 2015. Bermula 30 Mei 2015 hingga 14 Jun 2015, anak-anak kita akan mula bercuti selama 2 minggu.



Apa agaknya aktiviti yang dirancang bersama anak-anak sepanjang mereka bercuti. 14 hari merupakan satu tempoh yang agak panjang.

Betapalah anak-anak teruja dengan tempoh cuti sekolah yang panjang. Kita selaku ibu bapa perlu bersedia dengan pelbagai kerenah mereka.

Rancang aktiviti yang terbaik buat anak-anak dan pastikan juga mereka tidak leka dari ulangkaji pelajaran sekolah.

Selamat bercuti buat anak-anak dan juga cikgu.

posted from Bloggeroid

29 Mei 2015

Hukum Tanpa Bicara

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hukum tanpa bicara. Betapa peritnya hukuman itu hanya dia yang tahu. Setelah seketika beriringan bersama. Bual bicara seakan sama seolahnya tiada lain yang lebih memahami. Gurau senda bersilih ganti bicara pahit manis seakan sebati. Mengenali dia biarpun tidak sepenuhnya namun hakikat tiada yang lebih mengerti. Senyum manisnya, tawa jua derita semakin dimengerti. Positif negatif bercampur baur, berbahagi rasa, bercampur perit, ditolak nista mengharap persamaan menjadi satu.



Hukum tanpa bicara. Mencari salah sendiri adalah sukar. Mana mungkin dia nampak kotoran dibelakangnya andai tidak dikhabarkan. Jikapun dia terlihat disebalik cermin sana dia sendiri sebenarnya tidak tahu apakah jenis kotoran itu, atau mungkin juga ia hanya bayangan semata. Gelodak dijiwa pastinya terbuku bilamana dia dijatuhkan hukum tanpa disedari dia bersalah.

Hukum tanpa bicara. Bagaimana harus dia mengetahui bahawa dia itu bersalah andai hukuman itu tiba-tiba dijatuhkan tanpa bicara. Hingga dia terpenjara sendirian di dunianya yang tersendiri. Dikelilingnya tidak diketahui mana juri mana duri. Bicara mereka sama biarpun sesekali berbau nista serta madu. Madu dan racun terhidang disitu, bercampur sebati serat nista. Terbuku kaku lagi dia sendiri, mengharap bicara. Sungguh dia nanar, penasaran mencari jawapan bicara dari saksi bisu juga tuli.

Hukum tanpa bicara. Sesekali dibiarkan saja hukuman itu. Biarpun peritnya, pedihnya tuh disini. Digagahi jua perjalanan hidup dipenjara ini andai itu takdirnya. Biarkan saja juri bisu memulakan bicara mencipta pesalah mencari suspek. Dia tidak lagi kuat menanggung hukuman ini. Dibiarkan jua hukuman itu berlangsung. Mengharap berakhirnya hukuman adalah mustahil. Kerana hukuman itu tanpa perbicaraan, tiada hakim, tiada juri, tiada peguam juga saksi. Jadi tidak perlu diharapkan lagi pada manisnya madu atau pahitnya hempedu. Ditelan juga sejuta rasa.

Hanya pada Yang Esa dia berdoa semoga hukuman adalah mainan mimpi pada lena yang panjang. Semoga diampunkan dosa dia dan mereka yang menjatuhkan hukuman tanpa bicara.

Hidup ini terlalu singkat untuk ditangisi.

Hukum tanpa bicara, nukilan: @yangbaik, 29Mei2015, 10:40mlm.

posted from Bloggeroid

CPUV ke-4 Mei 2015 | Berus Gigi Emas

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


CPUV ke-4 Mei 2015 | Berus Gigi Emas.  Belum pernah dalam sejarah hidup YangBaik dari kecil sampai sekarang berus gigi guna emas.  Masa kecil dulu pernah juga berus gigi guna arang.  Ikut petua orang tua-tua supaya gigi kekal putih dan sihat.  Tapi tak lama sebabnya tengok arang pun takut... hitam semacam jer.  Agaknya la kan, kalau mak pak kita tokey emas mahu tak dia bagi kita gosok gigi dengan emas...

Eh eh.. tiba-tiba pula cakap pasal emas nie apasal.  Ha ini YB nak bagi tahu pasal CPUV ke-4 yang diterima pada bulan Mei 2015.

CPUV ke-4 Mei 2015


Sudah hampir ke penghujung bulan Mei, tiba-tiba masuk lagi satu kempen CPUV.  Kali ini giliran jenama ubat gigi Colgate 360 Charcoal Gold [PC].  Ada perasan tak iklan emas bertebaran dalam blog YangBaik.  Seperti biasalah kadang-kadang tenggelam timbul tak menentu.  Antara banyak-banyak promoted content, ada satu yang sempat YangBaik tengok adalah Layanan Gold Class dari blog Namee Roslan.  Nak tahu ada apa dengan iklan tu boleh terus ke blog Namee Roslan.

Sehingga itu, terima kasih kepada Nuffnang dan Colgate.




Ketika mana ia bertambah dan berkurang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Ketika mana ia bertambah dan berkurang.  Kemuliaan penghulu hari, Jumaat.


Iman itu bisa bertambah dan bisa berkurang. Ketika kita (banyak) mengingat Allah, kita menjadi takut kepada-Nya, (kita laksanakan perintah-Nya dan kita tinggalkan larangan-Nya) maka pada saat itulah iman kita bertambah. Dan apabila kita lalai dari mengingat Allah, kita lupa akan (surga dan neraka)-Nya, kita sia-siakan (perintah dan larangan)-Nya, maka pada saat itulah iman kita berkurang.('Umair bin Khumasyah)

 Semoga membawa keberkatan kepada semua.


28 Mei 2015

Susahnya Inas nak tidur

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Susahnya Inas nak tidur. Sekarang Inas selalu sangat tidur lewat. Tidak sama masa dia baby dulu. Dah naik pening kepala melayan kerenah dia. Ada saja nak diusik, sentuh sana, belek sini, kejap lagi sembang dengan soft toy 'Minnie'. Agak jemu sembang dengan minnie dia usik pulak abang dia yang sedang tidur.



Bimbang juga bila usianya mencecah 5 tahun pada awal tahun depan. Nak kena hantar ke pra sekolah. Kalau asyik tidur lewat macam sekarang alamatnya lambat bangun pagi dan lambat pulak ke sekolah. Bila Inas lambat ke sekolah alamatnya lambat jugalah umi dan ayah ke tempat kerja.

Nak buat macam mana bagi Inas tidur awal nie... aduyai.

posted from Bloggeroid

Antara pengetahuan dan keinginan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Antara pengetahuan dan keinginan


Knowledge of mankind is a knowlege of their passion

Pengetahuan manusia adalah pengetahuan terhadap keinginan
mendalam mereka




Pengetahuan sungguh terbatas.

posted from Bloggeroid

Sorok duit bawah karpet

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Simpan duit bawah karpet. Tak pernah terfikir pulak nak sorok atau simpan duit bawah karpet apatah lagi tikar getah. Oleh kerana karpet di rumah ni sentiasa berubah maka idea simpan duit bawah karpet bukanlah sesuatu yang sesuai diamalkan.

Karpet di rumah ni pun bukannya banyak, yang sering digunakan hanya sekeping saja itu kecil. Letaknya depan tv bagi senang anak-anak nak tengok tv. Bantal duduk pun dah disimpan dalam almari lama. Ada dua keping karpet lagi, sekeping tu agak besar juga kira-kira seluas ruang tamu merupakan peninggalan arwah bonda, pernah digunakan dirumah ini pertama kalinya setahun yang lepas kini tersimpan bawah katil. Sekeping lagi bersaiz sederhana dan selalunya akan dibentang ketika perayaan atau kehadiran tetamu yang agak ramai.



Karpet ini letaknya depan tv dan menjadi port untuk anak-anak duduk dan melepek depan tv. Sekali tengok Abid duduk depan tv macam ni ... nampak dah besar sangat budak sorang nie. Tiada siapa boleh sangka apa yang difikirkannya. Tegur pun buat tidak endah saja. Tambah bila umi rakam gambar dia... memang dia buat tidak tahu.

Tiba-tiba terperasan pula umi rakam gambar dia apalagi bisingla. Terus pergi ke tempat lain sambil bawa tabung mainan yang sudah kosong.



Tahu pula nak ambil duit yang dia sorok tadi. Amboi! buat main pula dengan duit. Boleh pulak simpan bawah karpet yang seciput tu.

Apalagi, cepat-cepat angkat karpet ... banyak lagi rupanya dia sorok duit bawah karpet nie.

Simpan duit bawah karpet memang tidak selamat. Silap haribulan kena sapu bersih.

o (∩ ω ∩) o

posted from Bloggeroid

Solat Sunat Istikharah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Solat Sunat Istikharah

Dah lama sebenarnya tidak laksanakan solat sunat Istikharah.  Bukannya sebab tiada kepentingan tetapi terlupa.  Dalam keadaan tertentu kita selalu juga mengharapkan dapat membuat pilihan yang terbaik untuk diri dan keluarga.  Maka jalan yang terbaik salah satu darinya adalah dengan mengerjakan solat sunat Istikharah.

Solat sunat Istikharah tidak susah mana nak mengerjakannya.  Terpulang kepada kekuatan semangat kita untuk melaksanakannya.  Tidak tahu kena belajar.  Sebaik-baiknya belajar di alam nyata elakkan belajar perkara-perkara agama melalui alam maya.  Belajar di alam nyata lebih jelas berbanding dengan alam maya.  Belajar perkara agama tidak sama dengan belajar buat kek atau biskut.


Imej hiasan

Diantara hikmah didahulukannya pelaksanaan shalat sunnah istikharah sebelum kita memanjatkan doa istikharah adalah karena sebelum kita dapat masuk menghadap seorang raja untuk mengajukan permohonan kita kepadanya secara langsung di dalam istananya, kita harus mengetuk pintu kerajaannya terlebih dulu agar pintu istana raja tersebut terbuka untuk kita sehingga kita dapat masuk ke dalamnya.  (Ibnu Abi Jamrah)

Ada banyak cara penyelesaian.  Kita perlu bijak membuat pilihan dan sampai terperangkap dengan pilihan yang memakan diri.

Berkongsi kebaikan dengan semua. 

27 Mei 2015

Hari Tanpa Tembakau Sedunia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hari Tanpa Tembakau Sedunia


Baru tahu atau buat2 tak tahu?

Bukan takut kepada makhluk halus

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Bukan takut kepada makhluk halus.  Orang Mukmin wajib takut kepada Allah SWT sahaja, bukan takut kepada makhluk halus.  Jika kita takut dengan mereka, ini memberi maksud penggantungan kita kepada Allah SWT masih rapuh dan perlu dipertingkatkan lagi.  (Tuan Guru Dato' Dr Haron Din)



sumber:  Facebook


1st Segmen & Giveaway By Afidah Azmi88

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


1st Segmen & Giveaway By Afidah Azmi88.  Sudah beberapa hari entri di blog YangBaik sunyi dengan segmen atau Giveaway.  Mungkin juga kerana tidak berjumpa dengan blog yang anjur segmen atau GA atau juga kerana segan sebab kerap sangat join GA.   Kali ini YangBaik join segmen GA pertama yang dianjurkan oleh rakan blogger Afizah Azmi melalui blognya juga bernama Afizah Azmi.  Jarang sekali jumpa blog yang nama pemilik atau penulisnya adalah sama.  

Banner Segmen

http://afidahazmi88.blogspot.com/2015/05/1st-segmen-giveaway-by-afidah-azmi88.html

Menjadi satu kelaziman bagi mana-mana blog untuk buat entri mengikut isu semasa dan situasi semasa. Oleh kerana sekarang ni sudah hampir bulan Ramadhan dan seterusnya diikuti dengan hari raya ... maka segmen ini dibuat bersempena dengan nak puasa dan nak raya juga. Walaupun masih awal tetapi persediaan perlu ada dari sekarang ... betul tak?

Kira kita nak ambil kesempatan dan ambil peluang dan kerajinan rakan blogger yang menganjurkan segmen dan giveaway.

Segmen ini berlangsung selama satu bulan mulai 27 Mei 2015 hingga 27 Jun 2015.

Jom klik banner di atas untuk ikut serta.  Kita meriahkan segmen pertama anjuran rakan blogger Afidah Azmi.

Barang yang lepas jangan dikenang... bersedih jangan berduka pun jangan.

Sembunyikan kebaikan dan keburukan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sembunyikan kebaikan dan keburukan.  Selagi kita bernama manusia, tidak lagi dari membuat silap.   Walaupun kesilapan itu bukanlah sesuatu yang disengajakan.  Tetapi selalu juga kesilapan itu yang disebut-sebut dan dijual sana sini.  Malu sungguh.

Jangan lah kita berlaku zalim kepada orang lain jika tidak mahu diri kita dizalimi.



Diantara bentuk kedzaliman seseorang terhadap saudaranya adalah apabila ia menyebutkan keburukan yang ia ketahui dari saudaranya dan menyembunyikan kebaikan-kebaikannya.  (Ibnu Sirin)

Hentikan kezaliman.  Tamatkan budaya buli.  Berikan nasihat dan pengajaran yang baik selain daripada buli atau dera.

26 Mei 2015

Perlu kah kembali kepada asal

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Perlu kah kembali kepada asal.  Entah tiba-tiba YangBaik rasa nak kembali kepada template asal. Kembalikan template blog ini kepada template asal.  Belum sempat sebulan bertemplate dengan New Thesis SEO tetapi nak berubah angin semula.  Tetapi tidak dinafikanlah template ni memang awesome.... cepat jer perjalanannya berbanding template asal.

Bezanya template ini tidak banyak pilihan design.  Kalau nak bertahan dengan template ini kena rajin selongkar coding html.  Bab tu yang tidak berapa nak rajin. Nak mengadap depan notebook comel tu lama-lama.


Apa pun sudahnya perlu difikirkan semula.  Sama ada tukar kepada template blog yang asal atau geledah coding html template sekarang.

Pilihan ditangan kita untuk membuat pilihan.

Semoga dipermudahkan.  Tidak susah untuk berlaku jujur terutama kepada diri sendiri

CPUV ke-3 Mei 2015 dan Status Glitterati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


CPUV ke-3 Mei 2015 dan Status Glitterati.  Ada sesetengah perkara kita perlu juga warkan untuk pengetahuan umum supaya ada orang tahu.  Bukan bertujuan untuk bermegah, riak atau takbur tetapi untuk berkongsi kegembiraan.  Supaya orang lain yang mana berkenaan akan turut berusaha mendapatkan seperti apa yang telah kita usahakan.  Sebaliknya jika kita tidak berupaya menerima seperti yang diwarkan oleh orang lain, tidak semestinya kita merajuk atau menarik diri.  Pastinya ada di mana-mana yang kita tidak pasti dan tidak tahu.  Tetapi teruskan berusaha.  Usaha tangga kejayaan.

Dua hari berturut-turut YangBaik bercerita mengenai CPUV yang diterima daripada Nuffnang. Kadang-kadang rezeki kita ada tetapi tidak semestinya sama dengan orang lain.  Kerana rezeki atau tuah setiap orang memang berbeza.

CPUV ke-3 Mei 2015


CPUV ke-3 bagi bulan Mei 2015, Maxis OnePlus One.  Tak perasan pula bagaimana bentuk iklan CPUV kali ini.  Kerana yang masih berkeliaran di blog ini adalah CPUV ke-2, McDonald's Family (PC).  Mungkin sehari dua lagi akan muncul jua iklan CPUV dari Maxis.

Menarik juga untuk CPUV kali ini kerana ia didatangkan bersama status Glitterati.  Gembira sangat sebab status geli-geli tu dah dikembalikan.  Baru sahaja nak hantar tiket kepada Nuffnang berkenaan pertukaran status.

Ada bagusnya juga naikkan cerita mengenai status Non-Glitterati pada entri semalam.  Nuffnang pastinya akan mengambil tindakan yang sewajarnya.... tidak boleh mengharapkan kepada web crawler nya yang buat tindakan automatik.

Terima kasih Nuffnang dan terima kasih kepada anda semua atas sokongan.


25 Mei 2015

Kena Tolak di Kantin Sekolah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kena tolak di kantin sekolah. Suasana di kantin sekolah pastinya kelam kabut dan penuh dengan hiruk-pikuk. Terutama sekolah rendah di mana kawalan emosi pelajar sekolah rendah sebahagiannya kurang terkawal. Mereka teruja dapat rehat. Tidak disangkal juga ada sebahagiannya yang tertib dan sopan serta berhati-hati. Lumrah kanak-kanak begitulah tidak dapat dielak.


gambar hiasan

Hari ini, anak mengadu kena tolak ketika di kantin sekolah. Budak-budak biasalah bila ada yang tak puas hati atau ada perkara yang dia suka atau tidak suka pastinya akan mengadu. Kena tolak di kantin kadang-kadang boleh jadi perkara biasa selagi tidak jatuh tertiarap. Dalam keadaan murid-murid yang ramai dan tidak terkawal apa-apa kemungkinan boleh terjadi. Hanya kita yang perlu berhati-hati dalam setiap pergerakan.

Setiap aduan dari anak-anak kita perlu ambil kira dan ambil peduli. Sekurang-kurangnya ambil tahu punca dan kesan akibat kejadian. Sekiranya tiada kesan yang memudaratkan aduan itu perlu disimpan dan rasanya tidak perlulah diperbesarkan. Adatlah budak-budak. Jatuh bangun tu perkara biasa. Jangan sampai mendatangkan kecederaan. Buat sementara waktu berilah nasihat yang terbaik agar dia lebih berhati-hati dan tidak mengulangi kesalahannya.

Jangan sampai gejala buli terjadi.

posted from Bloggeroid

CPUV Ke-2 Mei 2015 dan Status Non-Glitterati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


CPUV ke-2 Mei 2015.  Setelah masuk minggu ke-4, itupun dah di penghujung minggu baru masuk CPUV yang kedua bagi bulan Mei 2015.  Nampaknya bulan Mei ni CPUV kurang mesra sikit dengan blog YangBaik.  Tidak tahulah di mana salahnya.  Nak kata loading lambat dah cepat ... setelah bertukar template.  Pengunjungpun rasanya dah semakin ramai.  Bilangan pengikut pun semakin bertambah.

CPUV ke-2 Mei 2015


Kempen membaca bersama anak-anak.  Yang bestnya ajak anak-anak membaca sambil makan di McD.

Yang sempat singgah kat blog ni promoted content dari blog  Redmummy dan ada beberapa blog lagi yang bercerita mengenai menariknya membaca sambil makan-makan di McD.

Terima kasih Nuffnang... sudi juga bagi CPUV.

Non-Glitterati 


Cuma nak tanya kepada encik Nuffnang mengapa status blog YangBaik jagi Non-Glitterati sekali lagi.  Rasanya kali ini entah dah berapa kali status tu bertukar.  Untuk makluman encik Nuffnang, blog YangBaik tiada iklan dari yang lain selain dari Nuffnang sahaja.  Setia pada yang satu neh. Harapnya dapatlah encik Nuffnang betulkan semula status blog YangBaik.

Sekian.

Pertandingan Mencipta Lagu Melayu Asli 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pertandingan Mencipta Lagu Melayu Asli 2015.  Sudah lama rasanya kita tidak mendengar lagu baru berkaitan lagu Melayu Asli. Bukan calang-calang orang yang mampu menyanyikannya dengan baik. Bukan sahaja menyanyi penulis lirik turut memainkan peranan penting dalam menghasilkan lagu Melayu yang benar-benar Asli.

Pertandingan Mencipta Lagu Melayu Asli 2015


Satu peluang keemasan kepada yang berminat dan berbakat dalam penulisan lirik lagu.   Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN), Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan (KPK) akan menganjurkan Pertandingan Mencipta Lagu Melayu Asli 2015.  Program ini bertujuan untuk mencungkil bakal penciptaan lagu dan penulisan lirik yang merupakan kesinambungan daripada Pertandingan Bintang Asli Remaja Kebangsaan.  Dengan adanya program seumpama ini secara tidak langsung dapat memartabat dan memulihara warisan tradisi Negara dan mengekalkan ras cinta kita terhadap seni muzik tradisional dikalangan generasi muda.




Penyertaan untuk pertandingan ini teruka kepada semua warganegara Malaysia yang berumur 15 tahun ke atas.  Peluang kepada remaja seawal usia 15 tahun juga boleh menyertai pertandingan ini. Inilah peluang untuk kita mengasah bakat terpendam.

Hadiah yang ditawarkan juga agak lumayan.  Kiranya berbaloi dengan usaha menghasilkan karya dan penulisan lirik Melayu Asli.

Syarat pertandingan lain dan borang penyertaan boleh didapati di laman sesawang www.jkkn.gov.my




Selamat mencuba kepada semua.  Semoga bertambah lagu kesenian Melayu Asli yang bermutu tinggi.

Ini adalah entri khidmat masyarakat

Antara sedikitnya akal dan banyaknya lidah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Antara sedikitnya akal dan banyaknya lidah



Selalu sangat bila bercakap tak guna akal.  Cakap jer ikut sedap mulut.  Kira membebel lah kan.  Kita bila dah jadi mak-mak macam nilah... maaf cakap la kadang-kadang terlepas cakap juga dengan anak-anak.  Tetapi cepat-cepat minta maaf balik dengan anak-anak... tak sengaja.



Lebih sedikit orang menggunakan akalnya, lebih banyak pula ia berkata-kata.  (Ali)

Semoga kita lebih berhati-hati dalam mengeluarkan kata-kata.  Walaupun kadang-kadang berkata-kata tanpa guna akal tetapi adalah lebih baik biasakan berkata-kata hal yang baik-baik sahaja.

Terima kasih.

23 Mei 2015

Selamat bercuti

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Selamat bercuti.  Lazimnya inilah ayat skema yang diucapkan kepada kawang-kawan tidak kira di mana berada sama di pejabat atau melalui wasap.  Dan kepada awak yang membaca entri ini juga. Sedang bercuti kan?

YB seperti biasalah bila hari cuti Sabtu dan Ahad kalau tidak balik kampung melawat keluarga mertua, bawa anak-anak jalan-jalan.  Nak bawa anak jalan-jalan pun tengok kepada cuaca juga. Kalau cuaca mendung atau nampak seperti nak hujan tak jadi lah keluar jalan-jalan... walaupun dalam kereta.


Aktiviti lain selain dari keluar jalan-jalan sempena hari cuti adalah berkebun di depan rumah.  Betul! Kebun mini YB ada depan rumah berhampiran lot parking kereta.

Taman bonda

Pokok kaktus di dalam gambar di atas sebahagiannya telah mati.  Ada yang mati kerana terlebih air dan ada juga yang mati kerana kekurangan tanah akibat terjatuh.  Sayang juga kerana ia adalah peninggalan arwah bonda.  Namun, itulah hakikat kehidupan ... tak semuanya kekal walau kita sayang seribu kali pun.

Eh... selingan kejap cerita ceriti pasal aktiviti hujung minggu kan.

Lepas ni nak bercerita pula pasal kebun "sekangkang kera" yang amat disayangi.  Walaupun tidak banyak tumbuhan tetapi bolehlah untuk menampung keperluan ketika terdesak.

Lebih baik layan blog yang tidak semenggah ini daripada menjadi punca jenayah kan?..

Layan jer kan... kisah orang bercuti

Terima kasih sudi singgah dan klik sana-sini yang ada link. :D

22 Mei 2015

Kerana Suaranya Lebih Kuat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kerana Suaranya Lebih Kuat.  Peringatan penting buat anak-anak dan sesiapa yang masih mempunyai ibu.  Kepada yang sudah ketiadan ibu peringatan ini juga berguna untuk kita kerana setiap insan yang berusia itu seumpama ibu bapa kita.  Jadi tiada salahnya kita hormat kepada orang yang lebih tua daripada kita seumpana kita hormat kepada ibu atau bapa kita.


Gambar selingan

Diceritakan bahwa pernah suatu hari, Ibnu 'Aun al-Muzani dipanggil oleh ibunya, maka ia pun menjawabnya dengan suara yang lebih keras dari suara ibunya agar dapat didengar oleh sang ibu. Tak beberapa lama kemudian, Ibnu 'Aun tersadar atas apa yang baru saja ia lakukan. Ia pun menyesalinya dan segera memerdekakan dua orang budak yang ia miliki.

Semoga mendapat manfaat.

Lakukan Dalam 1 Minit

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Lakukan dalam 1 minit.  Banyak perkara yang dapat kita lakukan dalam satu minit selain daripada bergosip perkara yang tidak mendatangkan faedah.  Walaupun 1 minit, cukup bermakna kepada kehidupan kita dunia dan akhirat.

Perkongsian ini adalah untuk manfaat bersama selain daripada peringatan buat diri sendiri.

Dalam 1 minit, kita berupaya:

1.  membaca surah al-Fatihah - 4 kali
2.  melafaz 'La ila ha illallah...' - 20 kali
3.  melafaz 'Subhanallah hiwabihamdihi' - 100 kali
4.  melafaz 'La hau la wala quwwata illa billah' - 40 kali


sumber gambar:  FB

Jadi setiap minit sungguh bermakna buat kita dan tak perlu dilepaskan peluang keemasan ini walaupun seminit.

Semoga bermanfaat.  Wallah hu a'lam.

21 Mei 2015

Giveaway Pertama Nota dan Kopi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Pertama Nota dan Kopi.  Bukan sekadar giveaway.  Merujuk kepada hadiah yang ditawarkan blogger Nota dan Kopi melalui GA pertama yang dianjurkan.  YB juga peminat kopi dan juga minat kumpul buku resepi.  Sambil menghirup kopi taip entri kat blog dan juga belek-belek buku resepi.

Entahlah apa yang YB taip nie.  Idea menulis sekali lagi tak berapa nak menjadi.  Sebabnya sambil kejar masa nak siapkan kerja sebelum balik.  Suka sangat kan buat dua kerja dalam satu masa.... sambil kerja sambil blogging.  Kononnya nak hilangkan stress.

Kembali kepada giveaway pertama anjuran rakan blogger Nota dan Kopi.

Banner Giveaway Pertama
http://notaibu77.blogspot.com/2015/05/giveaway-pertama.html

Seperti biasa juga pesanan penting ini ditujukan kepada rakan blogger yang berminat nak ikut serta dalam giveaway ini adalah slik klik banner di atas.

Giveawy ini akan tamat pada 31 Mei 2015.  Nampaknya masih ada masa untuk join giveaway ini.

Jom kita raikan rakan blogger kita dengan mengikut Giveaway pertama ini.


Terima kasih kerana sudi baca dan kongsikan entri ini.

I Love Giveaway Seindahcerita By Nieyl

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


I Love Giveaway Seindahcerita By Nieyl.  Saya memang suka join giveaway (GA).  Kerana melalui GA dapat menambah kenalan dari kalangan blogger baru dan lama.  Lazimnya blogger yang seangkatan dengan YB ... suka join GA.  Melalui GA juga kita dapat memasarkan blog kita kepada blog-blog baru dan lama secara tidak lansung dapat menambah trafik.  Dalam keadaan gawat dengan entri sekarang ni... join GA boleh jadi satu daripada penambah sumber idea untuk entri terbaru.

Kembali kepada GA.  Jom kita tengok ada apa dengan I Love Giveaway Seindahcerita By Nieyl.

http://seindahcerita.blogspot.com/2015/05/i-love-giveaway-seindahcerita-by-nieyl.html


Rakan blogger yang berminat boleh klik banner di atas untuk turut serta.  Tidak kiralah sama ada anda gawat dengan entri atau tidak tetapi bagus juga sebagai sokongan kepada rakan blogger.  Lagi ramai yang turut serta dalam GA ini lagi meriah.  tinggal kita yang turut serta dalam GA ini ada masa atau tidak untuk blogwalking ke semua entri peserta. Kan.

Segmen berlangsung mulai 15 - 31 Mei 2015.  

Jom berikan sokongan kepada Nieyl.

Dan pastinya tidak lepaskan peluang untuk dapatkan 50 SMS dengan percuma.




20 Mei 2015

Sampul ini ada nilai tinggi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kandungan dalam sampul ini amat bernilai dan bermakna


Sampul 1




Sampul 2
posted from Bloggeroid

Jangan menilai ikut mata kasar

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Jangan menilai seseorang dengan mata kasar. Tazkirah yg indah ini YB peroleh dari grup wasap. Pastinya sudah ramai yang pernah baca petikan sebahagian atau sepenuhnya. Namun tidak salah rasanya petikan ini dikeluarkan semula sebagai peringatan kepada diri ini yang selalu alpa.

1. Jangan melihat seseorang dari masa lalunya. Berilah kesempatan seseorang untuk berubah. Karena seseorang yang hampir membunuh Rasul pun kini terbaring disebelah makam beliau iaitu Saidina Umar Al Khattab.
2. Jangan melihat seseorang dari masa lalunya. Seseorang yang pernah berperang melawan agama Allah pun akhirnya menjadi pedang-nya Allah(saifullah) iaitu Saidina Khalid Ibnu Walid.
3. Jangan menilai orang dari rupanya. Karena Rasulullah saw melihat si pendek tak menawan iaitu sahabat beliau Saidina Julaybib r.a dikejar - kejar oleh para bidadari syurga.
4. Jangan memandang orang dari status dan hartanya. Karena sepatu emas fir'aun pun berada di neraka, sedangkan sandal lusuh Saidina Bilal bin Rabah kedengaran langkahnya di syurga.
Subhanallah.
Semoga Allah memberikan kita petunjuk dan hidayah-Nya, agar di setiap ilmu yang kita miliki, dapat menggerakkan kita untuk lebih dekat lagi dengan rahmat Allah.


posted from Bloggeroid

19 Mei 2015

Mukmin tidak pernah bermaksiat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mukmin tidak pernah bermaksiat.  Nak buat tajuk macam ni pun takut sangat.  Bimbang juga bila dituduh dikatakan terlalu ekstrim dalam pemilihan tajuk.  Tetapi itu lah resam kita kan.  Belum buat dah fikir yang bukan-bukan.  Takut tidak bertempat.  Itu pemikiran sebahagian daripada kita.

Diluar sana masih ramai lagi yang berani bermaksiat terang-terangan tetapi kita takut untuk menegur. Nauzubillah.  Sungguh lemah iman kita kerana kita terpaksa menegur dalam hati semoga maksiat itu segera dihentikan.  Kita tidak cukup kuat untuk menegur terang-terangan seperti mana mereka yang berani melakukannya secara terbuka.


Petikan Surah Yusof.  Gambar hiasan

YB ingin kongsikan petikan kata hikmah ini untuk renungan kita bersama.

Mukmin sejati bukanlah mukmin yang tidak pernah bermaksiat kepada Allah. Akan tetapi, mukmin sejati adalah mukmin yang apabila bermaksiat kepada Allah maka ia bersegera untuk kembali dan bertaubat kepada-Nya.  (Sebagian Ahli Hikmah)

Semoga bermanfaat buat kita semua.   Wallahu a'lam.

18 Mei 2015

Sabar Sahabat Sejati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sabar sahabat sejati. Sabar adakalanya sukar ditemui. Bersahabat dengan sabar acapkali memberi ujian. Ujian kepada nilai hidup manusia sejagat. Mencabar wibawa menguji minda menguatkan Iman.

Sabar sahabat sejati. Tatkala musibah datang melanda sabar itu tempatnya di dasar hati. Adakala tenggelam bersama amarah namun segera timbul bersama teguhnya keimanan. Ketaqwaan jua tali pengikatnya.



Sabar sahabat sejati. Sesekali jemu menguasai diri bilamana sabar semakin menghilang. Hanya kerana ikhlasnya sabar menunggu di kejauhan mengejarnya tidak kemana hilangnya ia memusnah harapan.

Sabar sahabat sejati. Pastinya tidakkan merugi bersahabat dengan sabar. Kerana sabar itu sebahagian daripada Iman. Iman itu ada di dalam dada setiap manusia selagi dia berstatus Muslim. Terpelihara Iman bersabar sabar. Sabar menempuh ujian, cabaran dan dugaan.

Sabat sahabat sejati. Di mana nak dicari sabar andai Iman semakin tercalar. Usah dibiarkan sabar melarat berduka lara. Sesudah kepayahan akan tiba kebahagiaan.

Sabar sahabat sejati. Biar perit derita di jiwa, kentalkan semangat panjatkan doa. Kesyukuran penuh nikmat atas limpah kurnia dari yang Maha Esa.

Sabar sahabat sejati.

Nukilan : yangbaik, 18/5/2015, 10.30 mlm,

posted from Bloggeroid

Projek Sempena Hari Guru | Mini Tote Bag

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Projek sempena Hari Guru. Sabtu lepas, 16 Mei adalah Hari Guru. Kebetulan pula jatuh pada hari cuti. Maka untunglah cikgu dapat cuti. Tetapi tidak semua cikgu bercuti dan berehat pada Hari Guru. Ada sekolah mengadakan gotong-royong pada Hari Guru.

Bukan sahaja cikgu yang bercuti pada 16 Mei lepas, tetapi kita-kita yang bukan cikgu juga dapat cuti. Kebetulan kan.

Sabtu lepas entah apa pula mimpi malamnya, bangun pagi dapat idea nak buat tote bag. Buat saiz kecil saja dulu sebab kain tak cukup. Kekuatan itu datangnya begitu tanpa disedari.



Alhamdulillah, berjaya juga siapkan 8 unit beg kecil ini. Beg kecil ini dihiasi sulaman riben yang ringkas. Kalau nak cerita halangan dan rintangan memang tidak akan siap beg ini. Hanya dengan kegigihan dan izin dariNya, beg kecil ini berjaya disiapkan sepenuhnya pada petang Ahad.

Ajak anak-anak buatkan kad hari guru untuk guru sekolah mereka. Tak sempat pula nak rakamkan kad yang mereka hasilkan. Kad yang comel mengikut kreativiti mereka. Ringkas sangat. Jadilah buat sementara ini untuk memberikan mereka sedikit aura Hari Guru di sekolah yang diraikan pada hari ini, Isnin 18 Mei 2015.

Selamat Hari Guru kepada semua Cikgu. Jasa dan bakti serta tunjuk ajar kalian amat kami sanjung tinggi dan sungguh bermakna buat kami. Semoga Cikgu terus diberkati.

posted from Bloggeroid

Hilang kata-kata

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hilang kata-kata.  Korang mesti selalu alami perkara ni.  Saat yang paling tidak disukai bila berhadapan dengan bermacam persoalan.  Tiba-tiba hilang kata-kata.   Tidak tahu apa yang hendak diungkapkan.  Nak setuju tak boleh nak bantah apatah lagi.  Langsung diam.  Bila diam orang kata kita setuju sedangkan kita tak setuju pun.

Koleksi buku lama.  Gambar hiasan


Dalam ketika ini, begitulah situasi yang sukar untuk ditempuh.  Bukan sahaja hilang kata-kata tetapi hilang idea.  Orang kata kita perlu banyak membaca untuk menambah koleksi perbualan dan perbendaharaan kata.

Ada juga orang kata sebab kita tak banyak bergaul.  Sebab itulah kita selalu hilang kata-kata, tak tahu nak sembang apa.

Apa pun yang yang orang kata... ketepikan saja.  Kita adalah kita.  Kehilangan kata-kata pada kita bukan kerana orang lain tetapi sebab kita memikirkan apa yang harus diperkatakan supaya tiada yang berkecil hati dengan perkataan kita.

Sekian.  terima kasih kerana sudi melayan kata-kata YB.


16 Mei 2015

Paling lama bersedih

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Paling lama bersedih.  Tidak tahulah dikalangan kita berapa lama kita mampu bersedih atas sesuatu peristiwa.  Mungkin juga kita mampu bersedih lama atas kehilangan orang yang disayang tetapi tidak berterusan.  Ada masa bila kita terlupa atau buat-buat lupa lalu kita bergembira.

Namun kesedihan kita pastinya tidak sama dengan kesedihan ahli Salafus Shalih.  Iaitu orang alim dan ulama.


Bila hujan orang sering kaitkan dengan bumi yang bersedih.  Gambar hiasan.

Kita hayati apa yang dinyatakan oleh ahli hikmah berikut mengenai kesedihan oleh al-Hasan:

Aku belum pernah melihat orang yang paling lama bersedih daripada al-Hasan. Ia berkata, kita tertawa, sementara bisa jadi Allah yang telah melihat amal-amal yang telah kita perbuat berfirman, 'Aku tidak mau menerima amal-amal kalian sedikitpun.'
(Yunus bin 'Ubaid)

Kita tidak tahu pula bagaimana perasaan kita dengan amalan kita yang sedikit ini.  Semoga ada kesedaran dan kebaikan untuk semua.

Sekian.

15 Mei 2015

1St GIVEAWAY By Blog Princess Mimi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


1St GIVEAWAY By Blog Princess Mimi. Bahagia rasanya bila dapat update entri setiap hari. Terutama dalam satu hari tu dapat update banyak entri, bukan dua atau tiga dan bukan juga empat tetapi lebih dari itu.  Begitulah resam blogger kan.  Ada masa bila kita tiada idea ada rakan blogger yang membantu bagi idea untuk buat entri dengan menganjurkan segmen dan giveaway. 

Mungkin ada ada sebilangan blogger yang tidak suka dengan segmen atau giveaway.  Tidak kisahlah itu hak peribadi dan kita tiada hak untuk menghalang selagi ianya tidak bercanggah dengan resam kita sebagai manusia normal.

http://mimirheem.blogspot.com/2015/05/1st-giveaway-by-blog-princess-mimi.html

Kali ini YangBaik ambil kesempatan untuk menyertai giveaway anjuran rakan blogger Princess Mimi.  Tengoklah pada banner segmen comel dan manja ala-ala princes juga kan...

Semoga giveaway pertama ini mendapat sambutan.  

Teruskan sokongan kepada rakan blogger Princess Mimi dengan klik banner di atas untuk join giveaway pertamanya ini.

Tempoh giveaway ini akan tamat pada 31 Mei 2015.

Klik banner di atas untuk turut serta.

YangBaik tag Irrayan dan TengkuButang.  Anda semua juga dijemput menyertai giveaway ini.

Terima kasih.

Simple RM100 Giveaway Byijeni

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Assalamualaikum, Jom join Simple RM100 Giveaway Byijeni. RM100 untuk dimenangi tau. Klik banner di bawah untuk maklumat lanjut :)



 
Hadiah Giveaway :-
  • Wang Tunai RM 20 (x2 Pemenang)
  • Topup RM 5 (x6 Pemenang)
  • Topup RM 10 (x3 Pemenang)
    Total : 11 Pemenang

    Haaa cukup RM 100 hadiah untuk giveaway ni. Even hadiah tak lah sehebat org lain, tapi ikhlas dari hati tau. Aicewahh.

    Syarat Giveaway :-
    1) WAJIB follow 2 blog ni (IZNI NAJWA) & (BYIJENI_SHOP) - akan dicheck ye
    2) Buat entry yang bertajuk : Simple RM100 Giveaway Byijeni
    3) Copy dan paste code di HTML entry dan publish.
    4) Submit link entry anda di ruangan komen.

    Mudah kan caranya? Apa tunggu lagi, cepat KLIK SINI untuk join.
  • TARIKH GA : 14/5/2015-30/5/2015 

YangBaik tag Maria Firdz , Ms Kejupenyet dan Manan Qayyim serta anda semua.

Terima kasih!!!

MQ Mencari Rakan - BlogList Mei & Jun

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


MQ Mencari Rakan - BlogList Mei & Jun. Kalau tak silap MQ tu adalah initial untuk Manan Qayyim. Rupanya dalam diam rakan blogger ini dah buat blog baru.  Pernah kenal Manan Qayyim ni melalui blog lamanya dulu yang sekarang ni rasanya dah tidak aktif. 

Elok juga MQ datang menjemput.  Boleh YangBaik tambah senarai dalam Blog List.  Blog List lama YangBaik pun dah kehilangan semasa tukar template.  Senarai rakan blogger yang ada dalam Blog List sekarang ini ada juga dari kalangan rakan lama dan ramai juga kalangan rakan baru.

http://owh.mananqayyim.com/2015/05/mencari-rakan-bloglist-mei-jun.html

Untuk rekod dan makluman, blog YangBaik sekarang ni dalam proses mengenalpasti niche.  Ohh... pening kepala sebenarnya apa yang nak ditetapkan.  Sebabnya YangBaik lebih suka menulis apa saja yang terlintas dalam fikiran.   

Buat masa sekarang blog YangBaik sedang berusaha untuk menetapkan niche kepada gaya hidup (lifestyle) dan kekeluargaan (family).  Namun sesekali akan diselitkan juga entri berkaitan isu semasa, motivasi.  Memang tak boleh lari la... dengan entri yang merapu meraban nie... 

Kepada rakan blogger yang berminat untuk turut serta dalam pencarian blog list MQ sila klik banner di atas.

Buat masa ni tiada tarikh tutup tetapi MQ mencari 50 peserta terawal.  Apa lagi... cepat-cepat klik banner di atas.

Jangan segan-segan klik butang share di bawah ni ehh... Terima kasih!!!

Ujian kebaikan dan keburukan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Ujian kebaikan dan kebaikan.  Sekadar berkongsi hikmah untuk peringatan diri sendiri.  Biarpun hikmah ini berulang kali disiarkan.  Namun kita sering alpa dan lalai.  Semoga peringatan ini memberi kesan dalam kehidupan.

Pilihan kehidupan

Barangsiapa melihat kebaikan-kebaikan dirinya sendiri, maka ia akan diuji dengan melihat keburukan-keburukan orang lain. Dan Barangsiapa melihat keburukan-keburukan dirinya sendiri, maka ia akan selamat dari melihat keburukan-keburukan orang lain. Dan barangsiapa menyangka bahwa seorang saudaranya muslim sedang ditimpa fitnah, maka sesungguhnya dirinya sendirilah yang sedang ditimpa fitnah. (Mahfudh bin Mahmud)

 Semoga bermanfaat buat semua.

14 Mei 2015

Segmen Cash by Inani Hazwani

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen Cash by Inani Hazwani.  Maaf yer rakan blogger sekalian.  YangBaik lalu lagi sekali yer, bawa segmen bersama.  Kali ini ini YangBaik join segmen anjuran rakan blogger Inani Hazwani. Segmen ini walaupun sudah lama mula dianjurkan tetapi baru sekarang nak join.  Dah lama simpan dalam draf.  Sedar-sedar dah hampir tamat.

http://cikmanissweet.blogspot.com/2015/05/segmen-cash-by-inani-hazwani.html

Terkejut?  Ha ah... segmen ini bakal ditamatkan lebih awal dari yang tertera pada banner di atas.

Segmen bakal ditamatkan pada 22 Mei 2015.  So... kepada yang belum join cepat-cepat klik banner di atas.

Klik banner di atas untuk dapat maklumat lanjut.

Jom meriahkan segmen rakan blogger.



Janganlah tengok saja... sudi-sudikan klik butang share di bawah nie yer... Terima kasih!

Perhiasan dunia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Perhiasan dunia.  Setiap dari kita, saya yakin sudah biasa baca kalimah ini di mana-mana.  Hatta di laman sosial pun dah bersepah ungkapan ini dipaparkan dalam berbagai bentuk dan corak yang menarik.

Dengan ini, YangBaik sekali lagi nak berkongsi mutiara kata yang amat popular ini untuk tatapan dan ingatan kita bersama.

Dunia ini adalah perhiasan dan seindah-indah perhiasan adalah wanita solehah
(HR Muslim)

Gambar hiasan



Semoga kita wanita yang tergolong dalam perhiasan dunia yang paling indah.  Bukan sekadar menghias diri sendiri tetapi untuk dunia kita seluruhnya.

Segmen Blogwalking Cuti Semestar By Parihh

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen Blogwalking Cuti Semestar By Parihh


Masih lagi bersegmen.  YangBaik dah semakin kemaruk join segmen sekarang nie.  Maklumlah idea nak mengarang panjang lebar pun dah kedaung.  Susunan blog pun masih tidak berapa teratur sibuk pula nak join segmen.  Rasanya buat masa ni biarlah dulu dengan warna dan susunan sedia ada. 

Walaupun tidak nampak macam blog 'mak-mak' sangat tidak mengapalah.  Janji laju.  Korang perasan tak??? Perasan kan... klik jer kat blog ni... cepat jer keluar semua-semua yang ada dalam blog nie... ha itulah penganan template New Thesis Versi 3.  

Tengok pula ada apa dengan segmen blogwalking yang Parihh buat nie.  Rupa-rupanya Parihh masih lagi belajar dan sekarang sedang bercuti.  Semester ke berapa dah eh??  


Segmen Blogwalking Cuti Semestar By Parihh

Klik banner di atas untuk berkenalan dengan Parihh dan segmennya... P

Segmen berlangsung mulai 7 - 31 Mei 2015.  Bertujuan untuk merapatkan hubungan di kalangan blogger.  Beruntung Parihh, ramai rakan blogger yang join segmen.

Untuk Segmen ini, hadiah yang ditawarkan adalah Review Blog : 5 pemenang dan Bloglist : 10 pemenang.  Kiranya ada 15 blogger yang bertuah lah nie..

Jom... klik banner di atas dan kita meramaikan segmen ini.

Terima kasih.

Oppss... jangan segan-segan kliklah butang share di bawah nie.  Sharing is caring :D

13 Mei 2015

Bawa Inas ke Klinik Dr Zakaria

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Bawa Inas ke Klinik Dr Zakaria.  Sudah tiga hari Inas dok merengek. Selsema dan batuk-batuk. Nampak seperti tidak teruk. Dibiarkan saja sembuh dan baik dengan sendiri. Kononnya nak bagi antibodi kuat dan teguh.

Tapi tidaklah dibiarkan begitu saja. Pemantauan tetap juga dilakukan, tak boleh main panas banyakkan minum air kosong. Tapi dihentamnya minum ais, air kosong tak nak minum langsung, pantang suam sikit diletaknya ais penuh cawan.

Petang tadi balik rumah, Inas melepek depan tv. Nampak macam okey lah tu. Boleh gelak-gelak lagi. Tapi bila dekat baru perasan ada kesan bintik-bintik merah pada muka dan tangan. Nak kata campak tak juga tapi tak tau lah apa jenis penyakitnya. Tak boleh jadi, kena bawa ke klinik nie...

selfie sementara tunggu ubat

Namun namapun budak-budak, bukannya mahu duduk diam. Melainkan dah tak lalu bergerak sangat.

Di klinik, bukan main lagi ceria. Apa saja soalan yang doktor tanya semuanya Inas jawab dengan tertib. Macam tak percayapun ada juga. Betul ke apa yang dia jawab tu. Tapi Doktor Zakaria nampak macam yakin dan percaya jer dengan jawapan Inas. Kira betul lah tu.

Menurut doktor, bintik-bintik merah tu bukan campak tetapi sejenis alahan. Lega sikit bila dengar penjelasan doktor. Risau juga kot-kot penyakit lain.  Inas dibekalkan dengan ubat demam, selsema, batuk, antibiotik dan losyen calamine untuk disapu pada bintik-bintik merah pada kulitnya.

Inas dengan ubat serasi sangat. Tak perlu paksa. Kalau boleh setiap jam nak makan ubat.

Semoga Inas cepat pulih.
posted from Bloggeroid

Tak menghargai perasaan dan pengorbanan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Tak menghargai perasaan dan pengorbanan


Selingan


Keywords hari ini


Kesedaran





Simple Anniversary Blog Giveaway by Arrien

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Assalamualaikum :)
[CLICK BANNER TO JOIN!]
Simple Anniversary Blog Giveaway dianjurkan oleh Arrien Amani sempena meraikan Ulangtahun Blog Arrien Amani yang ke-5. GA disponsor oleh Arrien | Mama darwiish | Nur Azizah.
Pemilihan pemenang berdasarkan Top Refferal & Random. Jadi jom kita meriahkan Simple Anniversary Blog Giveaway by Arrien.! Giveaway berlangsung dari 8/4/2015 - 8/5/2014.16/5/2015.

Url Facebook: yangbaik
Url Instagram: yangbaik

8 Pemenang bertuah dicari!


D2D's First Giveaway by Edrina

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Assalamualaikum...

Annyeong Haseyo...





Simple and easy GA. meh join ramai2 ;))

 D2D's First Giveaway by Edrina
D2D's First Giveaway by Edrina
CLICK BANNER UNTUK JOIN ;)
Syarat-syarat penyertaan ::

1. Blogger Malaysia

2. Follow Blog:-

3. Like fanpage: 


5. Buat entry di blog anda bertajuk "D2D's First Giveaway by Edrina"

6. Copy coding yang disediakan, paste di ruangan html entry di blog anda dan publish entry tersebut.

7. Tinggalkan link entry anda dalam ruangan komen di SINI

8. GA bermula pada 12.00AM, 9 Mei 2015 dan tamat pada 11.59PM, 9 Jun 2015


18 pemenang dicari dan pemenang ditentukan melalui Top Referral dan cabutan bertuah secara manual oleh penganjur sendiri

Senarai Hadiah:
• CASH RM20 (Top Referral)
• Bawal Zarazuri (x5)
• Bookmarks LE (x3)
• Topup RM10 (x3)
• Hot Perfume (x2)
• Alfafa Shaklee (x1)
• Barang Craft (x3)


Giveaway ini di'sponsor oleh:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...