FOLLOWER

19 Mac 2015

Hormat walaupun tidak suka

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hormat walaupun tidak suka

Gambar hiasan

Macam-macam isu terjadi dalam setiap detik kehidupan
Ada yang disukai dan ada juga yang tidak disukai

Banyak benda pada mata kasar kita yang nampak seperti tidak sesuai atau tidak elok
Mendatangkan kemarahan dan kebencian yang meluap-luap

Betul sangat
Bukan senang sebenarnya hendak mengubah persepsi kita bila tanggapan pertama itu telah menetap dalam pendirian kita.

Apa yang penting... kita jaga diri kita sebaik-baiknya
Sesuatu yang kita tidak suka itu... cubalah elakkan dengan cara yang baik
Kerana tidak semua perkara yang kita tidak suka itu mendatangkan keburukan
Ada masa pusingan itu akan bertukar

Maka di mana kita ketika pusingan itu berlaku...
Kita tidak tahu ... kan?
Maka bersabar dengan setiap ketentuan
Bersyukur dengan setiap nikmat yang diterima


Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.
(QS. Al Baqarah 2:216)

5 ulasan:

  1. mengalah tak semestinya kalah kan? :)

    BalasPadam
  2. daripada prepektif saya, setiap orang lain-lain buah fikiran. Yang pasti janji kita hormat pada agama dan tuntutan agama kita. Contohnya macam kes hudud, dah termaktub dalam al-quran. Banyak komen dekat FB malaha seleberiti kita sendiri. Bagi saya tak suka. tutup mulut. simple takut nanti apa kita cakap kita dah terkeluar daripada landasan.~~ sorry ehehehehe komen panjang pula

    BalasPadam
  3. bagi CT.. kalau sesuatu tu x memudaratkan apa salahnya kita keep on minta dari Allah..
    tapi kalau Dia tak kasi jugak tu maknya its the best..

    BalasPadam
  4. bersangka baik pada yg kuasa

    BalasPadam

Komen anda tanggungjawab anda. Komen dan pandangan anda amatlah dihargai. Terima kasih atas pandangan yang diberikan.