FOLLOWER

31 Disember 2014

Rabu tanpa kata | Alexa Rank Yangbaik.Blogspot pada 31 Disember 2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Alexa Rank 31 Disember 2014




╭(╯^╰)╮

posted from Bloggeroid

Rabu Tanpa Kata | Banjir atau bah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Banjir atau bah


posted from Bloggeroid

Rabu Tanpa Kata | MERCY Malaysia Flood Relief Fund

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Rabu Tanpa Kata | MERCY Malaysia Flood Relief Fund



Rabu tanpa kata | Istiqamah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




1st Giveaway by Mass-Naim

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Syarat-syaratnya sangat simple

>> Terbuka kepada semua blogger yang bermastautin di Malaysia.

>> Wajib Like Page Pu3 Outlet 

>> Follow blog Mass-Naim dan follow google+ mass-naim yang ada di side bar sebelah kanan blog.

>> Buat entri bertajuk " 1st Giveaway by Mass-Naim "

>> Copy coding yang disediakan dan paste kan ke ruangan HTML entri anda.

>> Backlink kan URL entri anda di kotak komen dibawah entri ini.

>> Keputusan pemenang 100% menggunakan random.org

>> Keputusan yang berjaya akan diumumkan selewat-lewatnya pada 31 Januari 2015.


Senarai hadiah :

** Cathy Choo 24k Active White Gold
Top Referral - 1 x Pemenang

** Shawl
3 x Pemenang Pertama, KeDua & KeTiga

** Topup RM5
2 x Pemenang Saguhati


Mari join beramai-ramai (^_^)


So, Good Luck semua =)



Rabu tanpa kata | Ujian untuk dia dan kita

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Ujian untuk dia dan kita


#sweetmuslimah

30 Disember 2014

6 Perkara penghapus dosa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


6 Perkara penghapus dosa



1. Kepenatan
2. Kesakitan
3. Kebimbangan
4. Kedukaan
5. Penderitaan
6. Kesedihan

Sebaiknya kita bersabar dengan setiap kejadian yang menimpa. Semoga kita ikhlas dan redha dengan setiap ketentuan

#Peringatanbuatdirisendiri

Terima kasih

posted from Bloggeroid

Segmen Bloglist 2015 By SITI YANG MENAIP

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen Bloglist 2015 By SITI YANG MENAIP

Ambil kesempatan dalam masa yang terhad ini, menambah kenalan dan mengeratkan ukhuwah sesama rakan blogger.

Kali ini Segmen Bloglist 2015 By SITI YANG MENAIP  pula mengambil tempat di ruang kecil ini. Antara segmen di penghujung tahun 2014 yang menarik untuk diteroka.  



Untuk turut serta cepat klik banner di atas.  Segmen tamat pada 31 Disember 2014.

Terima kasih atas sokongan semua.


Simple GA: Friendship fridge magnet

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Simple GA: Friendship fridge magnet



Persahabatan seharusnya dihargai sepanjang hayat kerana dengan adanya sahabat kita mampu mendapat hikmah dari mereka.  Kebaikan dalam persahabatan seharusnya kekal tidak kira di mana juga kita berada di saat suka dan duka.

Rakan blogger kali ini, menganjurkan Simple GA: Friendship fridge magnet.  Semoga persahabatan yang terjalin bukanlah semata-mata kerana FM, tetapi lebih kepada mengeratkan silaturrahim dengan rakan blogger sedia ada dan juga untuk menambah kenalan dari kalangan blogger yang tidak pernah kita kenal.

Walau apa pun usaha yang dilakukan oleh rakan blogger ini amatlah saya suka dan pastinya ramai lagi yang menyukainya.

Kan?


Celoteh panjang pula.

Bukan apa sebagai tanda penghargaan kepada Rakan Blogger, Dr Shikin Zainal yang menganjurkan GA ringkas.  Baru sahaja mengenalinya di dalam maya tetapi masih belum berjumpa empat mata. Peluang dan kesempatan yang ada ini adalah peluang untuk lebih mengenali Dr Shikin.  Semoga ukhuwah terus terjalin.

Simple GA: Friendship fridge magnet ini akan tamat pada 11.59malam, 31/12/2014 dan akan dilanjutkan jika dirasakan perlu.

Masih sempat lagi untuk join GA ini.  Klik Banner di atas untuk turut serta.

Jom beri sokongan kepada Dr Shikin Zainal.

Terima kasih semua.


Berhati-hati dengan apa yang disebarkan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Berhati-hati dengan apa yang disebarkan


Hak milik peribadi.  corak hiasan.
Dalam kesempatan yang datangnya tidak menentu.  Ramai orang suka ambil kesempatan.  Tanpa usul periksa kesahihan berita yang diterima, terus sebarkan hingga menyebabkan orang lain terjejas.

Jauhkan diri kita dari kezaliman.  Janganlah zalim kepada diri sendiri.  Jaga tingkahlaku dan elakkan daripada membuat sebaran tanpa kebenaran.

Semoga kita terhindar dari musibah dan kezaliman.

Diantara bentuk kedzaliman seseorang terhadap saudaranya adalah apabila ia menyebutkan keburukan yang ia ketahui dari saudaranya dan menyembunyikan kebaikan-kebaikannya.
(Ibnu Sirin)

29 Disember 2014

Jangan menghina orang lain

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Jangan menghina orang lain



Jangan sesekali menghina rupa paras orang lain. Dia tidak cantik, gelap, gemuk. Itu rezeki Allah yang beri. Macam kamu juga.
#sweetmuslimah


~~~~

Kadang-kadang kita tidak perasan dengan apa yang kita ada. Kita perasan bahawa kita sudah cukup cantik dan bergaya. Sehingga kita merasakan orang lain itu lebih rendah dari kita. Adalah tidak adil untuk kita membuat penilain begitu, kelak akan memakan diri.

posted from Bloggeroid

Sesi Persekolahan 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Sesi Persekolahan 2015



Baru semalam bercerita detik-detik persiapan sekolah anak-anak. Hari ini pula dapat berita sesi sekolah untuk tahun 2015 ditangguhkan seminggu lagi.

Penangguhan sesi persekolahan 2015 dimaklumkan oleh Timbalan Perdana Menteri Malaysia yang juga merupakan Menteri Pendidikan Negara.

Alhamdulillah, terima kasih di atas keperihatinan pihak berkenaan terhadap nasib mereka yang ditimpa musibah. Dalam masa yang sama kita yang tidak terlibat secara langsung dengan musibah berkenaan turut menumpang tindakan pihak berkenaan.

Boleh sambung jahit baju sekolah anak, balut buku sekolah dan apa-apa aktiviti sekolah yang belum selesai.


#PrayForPantaiTimur
#PrayForMalaysia

Semoga musibah yang melanda segera berlalu pergi.

(*^__^*) 嘻嘻……

posted from Bloggeroid

Kreativiti luar kotak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Kreativiti luar kotak



Di atas adalah hasil kerjatangan anak-anak untuk hari ini. Tidak pasti bila dibuat dan atas tunjuk ajar siapa. Selalunya anak-anak mudah terpengaruh dengan apa yang dilihat dan apa yang didengar. Cuma, untuk aktiviti ini tidak tahu pula dari rancangan televisyen yang mana satu.

Anak-anak dan kreativiti mungkin tidak dapat dipisahkan. Tetapi dalam masa yang sama perlu dipantau. Kerana mereka belum pandai mengasingkan mana yang baik atau buruk. Tanggungjawab kita selaku orang dewasa adalah untuk mendidik dan mengajar mereka cara yang betul dengan penuh hemah.

Masa kita kecil dulupun entah apalah jenis kreativiti kita yang dilakukan. Mungkin berbeza dan tak sama dengan anak-anak kita sekarang. Zaman kita kecil dulu tidak sama dengan zaman anak-anak kita sekarang.

Kreativiti tiada batasan tetapi perlu pemantauan.

( ^_^ )/~~拜拜

posted from Bloggeroid

28 Disember 2014

Jahit sendiri baju kurung sekolah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Jahit sendiri baju kurung sekolah


Agaknya belum terlewat lagi untuk jahit sendiri baju kurung sekolah. Dari awal tak sedar dah sampai saat akhir macam ni baru teringin nak jahit sendiri. Maklumlah urusan lain dah kurang sikit. Kepala pun dah tak sakit.

Petang semalam baru tergerak hati nak beli kain. Hasrat hati nak jahit sendiri baju kurung sekolah anak. Beli kain dah terlebih... rasanya takper kot, boleh simpan untuk tahun depan. Baju kurung jer yang pandai. Baju kemeja dan seluar 'slack' belum pandai lagi, kena berguru. Tak boleh nak pakai tengok lakaran jer, memang tak jadi.





Hari ni, dah petang baru sempat potong. Nanti nak hantar jahit tepi pulak. Esok, malam baru boleh jahit. In shaa Allah.

Pagi tadi daftar sekolah KAFA, lepas tu cari keperluan sekolah. Top up sikit- sikit mana yang tak lengkap.

Seminggu dua ni memang sibuk dengan urusan sekolah anak-anak.
posted from Bloggeroid

2 hal yang dicintai

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hal yang dicintai Allah



Sesungguhnya ada 2 hal pada dirimu yang dicintai Allah, iaitu lemah lembut dan tidak mudah marah. (Hadis Riwayat Muslim)

posted from Bloggeroid

Roh tergantung

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Dituntut Menyegerakan Membayar Hutang


Daripada Abu Hurairah RA daripada Nabi SAW sabdanya, “Seseorang mukmin yang meninggal dunia itu akan tergantung rohnya kerana hutang, sehinggalah hutang tersebut dibayar”. (Riwayat: at-Tirmizi katanya hadith ini hasan)


Huraian Hadith:


  1. Roh seseorang mukmin yang telah meninggal dunia akan tergantung iaitu tidak dapat ditentukan sama ada mendapat rahmat atau seksa melainkan hutang piutangnya dibayar oleh ahli keluarganya yag masih hidup.
  2. Islam sangat menggalakkan agar umatnya menjauhkan diri daripada berhutang dan sentiasa berdoa agar tidak diberati dengan hutang piutang, supaya mereka dapat hidup di dalam keadaan tenteram.

Sumber

27 Disember 2014

Doa Mohon Dielakkan Dari Banjir

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Doa mohon dielakkan dari banjir



Wahai bumi telanlah airmu, dan wahai langit berhentilah dari curahan hujanmu.
(Surah Hud, ayat 44)


Keratan akhbar


posted from Bloggeroid

Berfikir mendapat pengajaran

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Gambar hiasan

Berfikir merupakan cahaya yang masuk ke dalam hati seseorang. Dan apabila seseorang mau berfikir, maka ia akan akan mampu mengambil 'ibrah (pelajaran) dari segala sesuatu (yang ia lihat, dengar, baca, rasa dan alami).

(Ibnu 'Uyainah)

26 Disember 2014

Solat Hajat Untuk Malaysia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Solat Hajat Untuk Malaysia



Marilah kita hayati bersama.

Anda yang berkesempatan ambillah peluang ini.

Apapun yang berlaku semoga usaha kita semua diberkati.

Selamat Untuk Semua.

Terima kasih.

posted from Bloggeroid

Semoga mentari bersinar indah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Semoga mentari bersinar indah


"Tiada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah"

Kita biasa dengar atau baca di mana-mana petikan yang berbunyi "setiap yang berlaku ada hikmahnya".  Memang betul.  Kerana itu kita perlu redha dengan setiap ketentuan.

Kadang-kadang kita mampu menuturkannya kerana kejadian itu tidak menimpa pada kita.  Sekiranya terjadi pada kita, kita harus kuatkan semangat dan sabar. Bantuan untuk kita akan tiba juga.

Sekarang, musibah melanda saudara-mara kita.  Mereka terperangkap dalam banjir dan entah apa keadaan mereka.  Apa yang kita lihat di kaca televisyen mungkin tidak sama dengan apa yang mereka rasa.  Kesusahan mereka sepatutnya turut menjadi kesusahan kita juga.  Cuba berada dalam situasi yang sama.  Jika situasi berbeza tetapi kita punya hati dan perasaan untuk berada di tempat yang sama.


Sesungguhnya Allah sentiasa bersama orang yang sabar.  Kita yang tidak menempuh situasi musibah yang melanda seharusnya mengambil iktibar dan tidak mengambil kesempatan di atas kesusahan mereka.

Semoga mentari bersinar indah dan segala keperitan segera berakhir.  Setiap usaha mendapat barakah.


#PrayForPerak
#PrayForPantaiTimur


simple giveaway by Licha

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


simple giveaway by Licha



Syukur Alhamdulillah, masih berpeluang untuk terus berblogging walaupun di saat kesibukan hujung tahun.  Bagi blogger picisan seperti saya, apa yang penting dapat update blog setiap hari walaupun dengan entri yang ringkas seperti simple giveaway ini.  Bukan senang sebenarnya nak kekalkan momentom dalam berblogging ketika idea tak berapa nak jalan, tersangkut-sangkut macam talian internet yang malu seperti pohon semalu... :P

Okelah... cerita panjang tak mau sangat kan.  Sebab nak cerita mengenai simple giveaway by Licha.  Berikut adalah maklumat ringkas mengenai giveaway ini.

Hadiah Penyertaan 
~ RM 20 X 6 pemenang
~ 1 blog review oleh setiap penganjur (4 pemenang)
~ 3 hadiah misteri 
*hadiah mungkin bertambah dari masa ke semasa

Tarikh Penting
Tempoh GA berlangsung: 12.12.14 - 2.1.2015
Tarikh Pengumuman Pemenang : 5.1.2015.
Tarikh Pembayaran Hadiah : 5.1.15 - 10.1.15 (selewat-lewatnya)

*all the best*

Terima kasih.


Segmen Bloglist Januari 2015 by MNS

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



(klik banner kalau nak join sekali)

25 Disember 2014

Hubungan ibu dan anak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hubungan ibu dan anak


Gambar hiasan

Diceritakan bahwa pernah suatu hari, Ibnu 'Aun al-Muzani dipanggil oleh ibunya, maka ia pun menjawabnya dengan suara yang lebih keras dari suara ibunya agar dapat didengar oleh sang ibu. Tak beberapa lama kemudian, Ibnu 'Aun tersadar atas apa yang baru saja ia lakukan. Ia pun menyesalinya dan segera memerdekakan dua orang budak yang ia miliki.

()


24 Disember 2014

GIVEAWAY 2 YEAR BLOG TENGKUBUTANG

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


GIVEAWAY 2 YEAR BLOG TENGKUBUTANG


Rasa seperti tidak lengkap pula blog ini bila tak join giveaway rakan blogger yang sorang ni. Bukanlan kenal rapat sangat cuma kenal melalui blog saja.  Kalau tidak silap saya mula kenal Tengkubutang sebagai salah seorang daripada pemenang GA yang dianjurkan oleh rakan blogger Emas Putih (Uzu) dan saya merupakan salah seorang sponsor hadiah untuk GA berkenaan.

Semenjak dari GA itu terasa semakin dekat dan seperti kenal rapat sangat (kan).   Terutamanya apabila mengetahui Tengkubutang berasal dari Perak.  Saya bukanlah orang Perak tetapi menetap di Perak.  Paling manis bila dapat tahu Tengkubutang dan blognya pernah keluar dalam akhbar... bestnya, tumpang teruja pula.  

Okeylah... kembali semula kepada Giveaway.

Giveaway ini bukanlah yang pertama saya turut serta tetapi sudah berapa kali tidak pasti pula.  Nak kena tengok pada Peta Laman baru boleh nampak.


Bukan hari ini dapat tahu GA ini dianjurkan tetapi pada hari pertama lagi.  Tetapi disebabkan kesibukan dengan berbagai urusan maka hasrat terpaksa di tangguhkan juga.  Dan hari ini terbaca status terkini...hari ini merupakan hari terakhir untuk giveaway 2 year blog tengkubutang.  Dah dua tahun yer. Sebaya dengan anak bongsu saya.

Kepada Tengkubutang saya doakan semoga sentiasa sihat dan gembira serta terus berkarya untuk kebaikan semua.  Selamat maju jaya dalam dunia blogging.

Sekian.

Mini Giveaway #1

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mini Giveaway #1


Walaupun hari ini hari Rabu, akak tetap juga gigih nak buat entri dengan menulis. Biasanya hari Rabu entri tanpa tulisan dan tanpa kata-kata.  

Untuk lebih memeriahkan blog ini, maka akakpun dengan rajinnya menulis panjang lebar untuk entri yang tidak memerlukan banyak kata-kata.  Walaupun akak sebenarnya tak berapa sempat nak menulis, jadi akak merapu jer lah yer. :P


Mini Giveaway #1 ini dianjurkan oleh rakan blogger Syeeda Saniey, berlangsung sehingga 24/12/2014 jam 11.59 malam.

Masih ada masa beberapa jam saja lagi.  Cepat klik banner di atas untuk turut serta.

Terima kasih.

Segmen 12 Jam Bloglist #12 Mialiana.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 24 Disember 2014, iaitu tepat jam 10.30 pagi sehingga 10.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #12 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?


12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Rabu Tanpa Kata : Peringatan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Peringatan



Tempat berlumba ambil kesempatan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Tempat berlumba ambil kesempatan


Keindahan pagi, berehat seketika dari kesibukan urusan dunia.  Gambar hiasan


Barang siapa mengetahui bahwa dunia ini adalah negeri tempat berlomba untuk meraih dan mengumpulkan amal shalih, dan ia pun mengetahui bahwa semakin tinggi kedudukan seseorang dalam ilmu dan amal maka makin tinggi pula kedudukannya di surga kelak, maka ia tidak akan menyia-nyiakan waktu sedikitpun dan akan berusaha memanfaatkannya dengan sebaik-baiknya, dan ia tidak akan melewatkan kesempatan sekecil apapun untuk berbuat baik.

(Ibnu 'Aqil)

23 Disember 2014

Kekalutan dan keliru ini pasti terpadam

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kalut dan keliru



Baru semalam rasanya hendak rasa tenang sedikit dalam menguruskan hidup. Hari ini kekalutan itu datang lagi. Ketenangan ini seakan diragut sang pencopek misteri. Menguruskan diri dalam keterpaksaan begini terasa semakin sesak dan menyesakkan juga memualkan.

Hujung tahun begini lazimnya ramai yang bercuti panjang kononnya untuk menghabiskan cuti yang masih berbaki. Bercuti bersama keluarga, melancong dan balik kampung. Cemburu pun ada juga dengan mereka. Tetapi itu rezeki mereka, rezeki dan peluang untuk saya belum tiba lagi.

Tiba-tiba sakit kepala ini datang semula. Mungkin kerana penat memikirkan perancangan yang gagal terlaksana dengan baik. Sakit ini pastinya berulang, entah sampai bila akan berterusan begini. Penat rasanya memikirkan perkara yang tak henti kunjung tiba. Bermusim bukanlah halangan tetapi tibanya sederap sehingga terasa terlalu berat. Adakah kerana salah sendiri? Ujian ini rela kuterima. Agar terganti cacat cela di mana berada.

Keliru dengan fungsi diri atau fungsi mereka. Setiap gerak geri mereka perlu diperhatikan agar tugasan terlaksana mudah. Tetapi segalanya tidak semudah petik jari, apatah lagi semudah kacang. Tersilap langkah deranya tak sudah. Bertimpa-timpa, bertalu-talu, bertubi-tubi bersilih ganti datangnya menindih waktu. Rasanya sudah tiada daya mengenjak graf yang kian menurun. Menepis masa silam juga semakin sukar.

Apapun yang terjadi, doaku semoga setiap urusan hidup ini dipermudahkan. Biarpun sukar mampu diselesaikan dengan baik walaupun tindak sempurna. Kerana kita hanya manusia biasa.

posted from Bloggeroid

Segmen: Ini Entry terbaik 2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Segmen:  Ini Entry terbaik 2014


Terjumpa segmen menarik lagi untuk hujung tahun 2014.  Terasa nak turut serta tetapi tidak cukup masa pula nak buat entri.  Kalau sekadar tempek gambar dan bagi link segmen rasa seperti kurang manis pula.  Jadi dah dua hari simpan entri ni dalam kotak draf.  Konon-konon bila ada masa nanti boleh lah mula menulis.   

Belek punya belek kotak draf, dah bertepek entry draf yang tersimpan.  Ada beberapa entri yang ada tarikh luput termasuk entri ini.  Segmen Entri Terbaik 2014.  Segmen ini dianjurkan oleh rakan blogger Diana Rashid, akan tamat pada 25 Disember 2014.  Senyum!!! Eh... sambung lah 






Mencari Entri Terbaik

Sehingga entri ini dikeluarkan pada hari ini (23/12/2014), terdapat lebih daripada 780 entri telah dikeluarkan untuk tahun 2014.  Hasrat hati nak buat entri sehingga 1000 atau lebih.  Melihatkan kepada masa memang dah tak sempat lah untuk tahun 2014.  Nak cuba pula untuk tahun 2015, jadikan sebagai KPI untuk blog ini. Kan...

Okey, daripada 788 entri yang telah dikeluarkan sudah pastinya semua entri berkenaan yang terbaik yang sempat dikeluarkan.  

Untuk tujuan entri ini, saya letakkan link yang mendapat sambutan ramai.  Dalam banyak-banyak entri yang mendapat sambutan ramai, berikut disertakan antara link bagi entri terbaik untuk tahun 2014.

  1. Mencari Alasan Munasabah Untuk Cuti (701)
  2. Corak Tribal Untuk Wallpaper  (151)
  3. RTK | Saat Orang Berkata Buruk Mengenai Kita (174)
Jadilah dulu untuk segmen entri terbaik kali ini.  Tak boleh letak banyak-banyak nanti naik muak pulak orang bacanya... Eh... ada ke orang nak baca blog picisan ini?  Ada kan. :D

Kepada semua jom kita beri sokongan kepada rakan blogger, Diana Rashid.  Klik banner di atas untuk turut serta, sebelum 25/12/2014.

Sekian.





Sentiasa menjaga dan melaksanakan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Sentiasa menjaga dan melaksanakan


gambar hiasan


Apabila Anda berharap agar Allah senantiasa menganugerahkan kepada Anda apa-apa yang Anda cintai dan sukai maka hendaklah Anda senantiasa menjaga dan melaksanakan apa-apa yang dicintai dan disukai oleh Allah.

(Salah seorang ahli hikmah)


22 Disember 2014

Segmen Bloglist Januari 2015 by Akif Imtiyaz

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen Bloglist Januari 2015 by Akif Imtiyaz




Cepat-cepat klik banner di atas.
Blogger Lya menganjurkan segmen di blognya Akif Imtiyaz.
Segmen Bloglist Januari 2015.

Jom beri sokongan kepada rakan blogger.

Selamat berblogging kepada semua.

Terima kasih.



GA SIMPLE ~ PLANNER ISLAM 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



GA SIMPLE ~ PLANNER ISLAM 2015


Seperti kebiasaannya bulan Disember antara bulan yang dinanti.  Antara lain kerana ianya adalah bulan yang paling bongsu dari 12 bulan yang ada, juga sebagai tanda menunjukkan bulan berikutnya kita semua akan menjejakkan kaki ke tahun baharu.

Akak tak boleh sangat lah nak buat ayat-ayat skema macam di atas tu... rasa geli jer jari ni.  Korang yang baca jangan pulak rasa nak wek wek...

Macam ni, akak nak cerita sikit mengenai GA Simple Hujung Tahun yang dianjurkan oleh Cik Siti Mar.  GA ringkas ini diadakan mulai 16 - 24 Disember 2014.


GA ini agak unik juga, kerana hadiah yang ditawarkan merupakan planne @ perancangan eksekutif Islam untuk tahun 2015.  Akak suka sangat sebab untuk tahun 2015 ni, akak belum beli lagi planner. Buat sendiri adalah :-D.  Untung sabut timbul untung batu tenggelam.  Mana tahu kot-kot ada rezeki akak kan... dah tak perlu beli.  Jimat sikit bajet. 
Cepat klik banner di atas untuk turut serta dalam perebutan planner terhebat tahun 2015.
Jom join, cepat-cepat jangan bertangguh lagi.

21 Disember 2014

Kegagalan bukan kesalahan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Antara kegagalan dan kesalahan



Kita sering tertipu antara maksud gagal dan kalah. Saya sendiri sebenarnya masih tercari-cari makna kekalahan dan kegagalan.

Bagi saya maksud bagi kegagalan sama seperti yang dinyatakan dalam gambar diatas, ia bukanlah satu kesalahan. Kerana kita telah mencuba dan berusaha untuk perolehinya. Namun itu semua ketentuan dariNya.

Adalah tidak adil untuk kita melemparkan kemarahan atas sesuatu kegagalan.

Reda dan pasrah bukan mengaku kalah tetapi memberi ruang untuk kita perbaiki tindakan kita.

Kegagalan bukan kesalahan.
posted from Bloggeroid

20 Disember 2014

Doa Puteri Rasulullah S.A.W

Assalamualaikum dan selamat sejahter,



Doa Puteri Rasulullah




Wahai Tuhanku yang hidup dan berdiri sendiri, dengan rahmat dan kasih sayangMu, aku memohon pertolongan dan janganlah Engkau biarkan aku bersendirian walaupun hanya sekelip mata dan perbaikilah setiap urusanku.

Amiin. Semoga diperkenankan.

~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

19 Disember 2014

Sesuatu lebih baik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Sesuatu yang lebih baik



Kadang-kadang kita cepat rasa kecewa bila gagal peroleh apa yang kita hajati. Itu adalah lumrah selagi kita bernama insan biasa. Namun kita harus sedar setelah kita berusaha sehabis baik, kegagalan berlaku juga adalah kerana kita bakal perolehi hasil yang lebih baik dari apa yang kita sangka sekarang.

Untuk itu, teruskan berusaha dan jangan cepat putus asa.

~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

Jumaat Penghulu Hari dan Audit 5S

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Selamat hari Jumaat



Nampaknya belum sempat lagi nak menulis panjang lebar.
Beginilah saban hari.
Semoga dikelilingi kebaikan dan kemudahan dalam setiap tindakan untuk kebaikan dunia dan akhirat.

~(@^_^@)~
posted from Bloggeroid



Inilah antara punca kesilapan dalam entri semalam. 
Dah tak sabar nak menempuh hari.
Audit akhir MPC untuk persijilan semula dan persijilan baru bagi beberapa bangunan lain.




Ketika entri ini ditaip, kami auditee sedang rehat tengahari.  Auditor mungkin juga sedang berehat atau sedang menyediakan laporan.

Ambil kesempatan ini untuk update blog.

Selamat maju jaya kepada semua.


Terima kasih.

18 Disember 2014

Biar tersilap hari jangan tersilap bulan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Alasan bila tersilap

Entah apa mimpi petang semalam tak tahulah.
Dalam dok leka browse internet tiba-tiba teringat nak update entri untuk blog.
Guna phablet kan... kecik jer... bila dah publish... tiba-tiba baru perasan, salah hari pulak...
ohhh tidak...

Maaf yer...terima kasih kepada semua yang memahami

Esok saya publish semula entri tu.

Sibuk sangat sekarang nie...

15 Disember 2014

Metafora AKU

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Metafora AKU

Aku aku aku
Setelah sekian lama fikir sendiri
Sudah agak lama aku memerhati
Setiap gerak geri segala aktiviti
Sampai kini tiada yang berperi
Sehingga aku berani bertindak sendiri
Aku rasa tiada salah bertindak begini
Lalu aku tidak bertanya di sini
Bertindak sendiri fikir sendiri
Aku fikir ini semua untuk kebaikan duniawi
Tetapi aku terlupa aku bukan mengerti
Citarasa mereka seteguh jati
Tidak mungkin sama fikiran ku ini
Biarpun membantu adalah hasrat hati
Tindakan sendiri begini tidak diingini
Bukan aku berlagak bestari
Menjadi pemudahcara dengan cara sendiri
Percaya atau tidak kini aku meragui
Segala usaha tidak semestinya direstui
Apa jua punca aku tidak mengerti
Bukan kerana nama untuk dipuji
Terserah mereka suka atau benci


Tersentap aku dari leka
Sama sekali tidak kusangka
Segala usaha menjadi pusara
Terhenti di sini bukan kerana luka
Kerana metafora aku memangnya begini...
Tidak perlu bersusah payah untuk mereka
Nantikan saja apa penyudahnya
Biarkan mereka tanpa aku
Aku juga tidak ingin bersama mereka
Namun kerana tugas ku laksanakan juga
Hanya sekadar apa yang ada
Cukup sudah jangan dipinta
Metafora aku.... jangan terluka




╭(╯^╰)╮

posted from Bloggeroid

14 Disember 2014

Redha penerimaan tanpa persoalan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




REDHA



Redha bukan bermakna tiada tangisan tetapi adalah penerimaan tanpa persoalan terhadap apa yang telah ditentukan Tuhan.
~Ibnu Mussal~

Secara tidak langsung membawa makna bahawa kita perlu muhasabah diri atas apa yang berlaku. Kerana pastinya ada di mana-mana kesilapan kita yang tidak kita sedari.

Wallahu a'lam.

~(@^_^@)~

posted from Bloggeroid

Terlalu banyak guna internet

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Terlalu banyak guna internet



Bukan sahaja otak jadi senget tetapi dompet juga jadi kering.

Ha ah kan.

Apapun yang kita lakukan pastinya untuk kebaikan semua pihak.
Pastikan juga berbaloi untuk diri sendiri... bukan pentingkan diri tetapi untuk kebaikan diri.

( ^_^ )/~~拜拜

posted from Bloggeroid

Sotong goreng kunyit ringkas

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sotong goreng kunyit



Masakan paling ringkas untuk sotong adalah goreng kunyit. Masakan ini amat popular ketika zaman kanak-kanak. Sebabnya bila buat sambal tumis sotong selalu saja sambal tak habis... sotong juga yang dihabiskan. Bukan sahaja ringkas tetapi mudah disediakan. Nak bagi resepi pun segan... sebab senang sangat.

Encik suami suka sangat makan sotong dan seafood.

Untuk rekod, letak jugalah resepi Sotong goreng kunyit versi yangbaik. Jom kita tengok.

Sotong goreng kunyit

Bahan:

300 gm Sotong putih
5 Ulas bawang merah, dimayang kasar
2 Ulas bawang putih, dihiris
1Tangkai merah, dipotong nipis. Boleh juga digantikan dengan cili padi untuk rasa sedikit pedas
1 sudu kecil Serbuk kunyit
1 sudu kecil Garam, atau secukup rasa
2 Sudu besar sos tomato
2sudu besar Minyak masak, untuk menumis

Cara memasak:

1. Sotong dibersihkan dan dihiris mengikut saiz yang sesuai, kira-kira 1cm. Gaul bersama serbuk kunyit dan garam.
2. Masukkan sotong ke dalam kuali tanpa minyak. Kacau perlahan seketika tunggu sehingga air sotong kering.
3. Masukkan minyak masak, bawang dan cili. Kacau sehingga rata dan bawang kelihatan layu. Masukkan sos tomato, kacau sehingga rata.
4. Siap untuk dihidang.

Nota:
Kaedah memasak seperti ini boleh juga diaplikasikan ke atas udang dan daging. Bezanya untuk daging perlu tambahkan halia.

posted from Bloggeroid

13 Disember 2014

Buat kerja pejabat di rumah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kerja pejabat buat di rumah




Sejak dari bangku sekolah kita telah dibiasakan buat kerja sekolah di rumah. Terutama ketika cuti penggal persekolahan. Boleh dikatakan setiap subjek ada kerja rumah dan yang paling banyak biasanya matematik.

Zaman sekolah sudah lama berlalu pergi. Bila dikenangkan semula bagus juga. Ketika itu tidak pernah terfikirpun bila kerja nanti kena bawa balik kerja di rumah. Mungkin ketika itu emak tidak bekerja, ayah pula bukan kerja pejabat. Jika adapun hanya jiran tetangga yang menjadi cikgu, kena bawa balik buku untuk diperiksa.

Jauh sekali apa yang difikirkan ketika itu. Memang tidak sama langsung dengan apa yang difikirkan ketika itu dengan apa yang terjadi sekarang. Bak kata pepatah "Jauh panggang dari api".

Sekarangpun bukan selalu bawa balik kerja ke rumah. Jarang sangat, cuma sehari dua ni terpaksa bawa balik ke rumah itupun sebab boleh buat di rumah dengan kemudahan yang terhad dan secukupnya. Elok juga boleh bawa balik kerja ke rumah, ada masa melihat anak-anak di rumah ketika hujung minggu.

Ada juga beberapa kerja yang belum selesai, terpaksa buat di pejabat dan tidak boleh bawa ke rumah. Seboleh-bolehnya tidak mahu dihabis masa bersama keluarga dengan membuat kerja pejabat. Tetapi... itu yang terpaksa dilakukan. Jika tidak akan menjejaskan imej dan kredibiliti.

Menjelang tahun baharu 2015, nampaknya banyak kaedah kerja yang perlu dirancang dengan lebih teliti.

posted from Bloggeroid

Lukis dan makan aktiviti popular

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Lukis dan makan



Lukisan adalah antara aktiviti yang popular sepanjang cuti sekolah. Mana tidaknya dah jemu menghadap tv, tak tahu nak buat apa dah. Di suruh baca buku, sekolah lambat lagi katanya. Di suruh bersukan, hujan pula, jika tiada hujan panas pula. Macam-macam alasan yang boleh diberikan... pilih saja mana satu yang berkenan. Jika dah kehabisan alasan, diam sajalah.

Daripada menghadap tv 24 jam, ayahnya belikan 1 rim kertas A4 untuk dijadikan tempat melepaskan kreativiti. Dah beli kertas kena ada pula warna... gunakan saja warna yang ada. Sekarang ni tak kisah sangat lagi.

Sesekali bawa makan diluar. Makan cendol kosong pun baik juga daripada cendol special yang tiada apa-apa istimewanya... huhuhu letih layan kerenah penjual pulak.

Aktiviti bersama keluarga setiap kali hujung minggu berbeza mengikut mood dan bajet.

Sekian saja cerita lompat-lompat... nak kumpul idea lagi nie
(*^__^*) 嘻嘻……

posted from Bloggeroid

Senang cakap tulispun senang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Bertenang dan terus Istiqamah
Sentiasa Istiqamah untuk berbuat baik.
Bermula dengan perubahan dalam diri sendiri, datangnya dari hati.
Pada permulaan mungkin agak sukar untuk ikhlaskan diri tetapi dengan kesungguhan pasti ada jalan.
Semoga dipermudahkan.


~(@^_^@)~ Terima kasih.

posted from Bloggeroid

12 Disember 2014

Bila yangbaik sibuk

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sibuk tidak menentu



Masa yang bergerak terasa deras
Berputar tanpa henti mengejar waktu
Keliru benar rasanya
Kekadang terpaku lesu
Menahan seribu rasa
Entah dari mana datangnya mehnah ini
Kelihatan seperti dicari
Walaupun semakin sukar
Entah bila terhenti .... tidak pasti

Terasa semakin gusar
Menginjak waktu bersama si kecil
Masa itu ... pasti tiba
Sabar juga peneman setia...

posted from Bloggeroid

10 Disember 2014

iniblogke 600 bloglist

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


iniblogke 600 bloglist



KLIK BANNER! KLIK BANNER! KLIK BANNER!

Cepat join segmen bloglist iniblogke.

Kenapa mesti join?

Sebabnya kalau penyertaan kurang daripada 5, segmen ini akan dibatalkan.  Dan, bila segmen ini dibatalkan maka terlepaslah peluang saya untuk masuk dalam bloglist iniblogke.

kan dah rugi buat entri.

Nak join... klik banner di atas, selain dari join segmen ada banyak entri menarik.  usha tengok apa yang ada.


Segmen Follow Dan Blogwalking By Muhammad Shahril

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen Follow Dan Blogwalking By Muhammad Shahril



Jom join segmen ... sampai letih neh

Nak cepat nie... tak sempat nak tulis panjang.

Klik banner di atas.

Sekian.  



Rabu Tanpa Kata | Terima kasih Rakan Blogger Oktober 2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Senarai Rakan Blogger


Oktober 2014