FOLLOWER

20 Jun 2014

Ranking Alexa pada 20.6.2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Ranking Alexa pada 20.6.2014

Rank:  332,365
Links in:  241
Sumber:  rujuk SINI





Jatuh bangun dalam dunia blogging sudah menjadi resam.  Kita memang biasa berusaha untuk mendapat tempat yang terbaik dalam apa juga yang kita lakukan termasuk dalam meningkatkan tahap PR blog.  Namun atas alasan tertentu usaha kita terbantut bukan kerana kesilapan orang lain tetapi lebih kepada diri sendiri kerana gagal untuk menjadi penulis blog yang disegani atau diminati ramai.

Global Rank :  323,011 (jatuh sebanyak 5,141 dari 3 bulan lepas) :(
Rank in Malaysia:  2,636 (jatuh lagi)
Rank bulan lepas rujuk di SINI

Bukan untuk menjejaki masa silam, tetapi rank alexa untuk blog yangbaik nampaknya telah jatuh menjunam seolah berada pada 2 atau 3 tahun lepas.  Agak kesal juga kerana pada awal bulan Mei 2014, Global Rank adalah 298,000.  

Nampaknya untuk menaikkan lagi Global Rank atau Rank di Malaysia menjadi semakin sukar dan memerlukan usaha lebih gigih lagi.  Antaranya dengan menghasilkan karya yang lebih baik dan berkualiti serta diminati.  

Wah... hari ni jadi pakar motivasi untuk diri sendiri pula.  

Cabaran dunia blogging:  
Bila dah dapat rank yang terbaik kenalah pertahankan atau berusaha untuk menjadi lebih baik.

Sekian.




7 ulasan:

  1. tahniah..pencapaian y bagus

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih Mar... walaupun sebenarnya dah jatuh sikit neh...

      Padam
  2. Mula-mula tahniah diucapkan atas usaha anda YanBaik kerana komited dgn pencapaian blog sendiri..., sebagai pemangkin semangat utk terus berkarya dlm dunia penulisan khususnya blogging ini. Ramai yg sy perhatikan ada blogger yg down menulis bila melihat rangking alexa semakin merosot... tapi ramai juga yg tak kisah semua pasal rangking, asalkan blog mereka tak sunyi dari singgahan kawan-kawan blogger. itu sudah memadai..

    Apa yang penting adalah kepuasan dalam berbagai bentuk . PCL tidak terkecuali meneliti naik turun ranking alexa sekali sekala dan ada masanya terus tak peduli lansung bab ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih PCL... blog sendiri kan... memang kena komited. saya juga pernah down bila tengok rank merosot, tetapi kini tidak lagi... kita kena bangun untuk menaikkan blog sendiri.

      Terima kasih sekali lagi atas pandangan PCL.

      Padam
  3. wah....congrats!! Ayu pun nak gie check gak la...

    BalasPadam
  4. Ayu... gie la check, best tau dapat buat review sendiri :D

    BalasPadam
  5. Ini boleh bertanding masok politik pulak ni...!

    BalasPadam

Komen anda tanggungjawab anda. Komen dan pandangan anda amatlah dihargai. Terima kasih atas pandangan yang diberikan.