FOLLOWER

29 April 2014

Kejutan dari Nuffnang | 3 CPUV dalam satu masa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kejutan dari Nuffnang.  Setelah bersabar dan setia dengan Nuffnang semenjak sekian lama ada juga hasilnya, tidak banyak sedikit pun jadilah.  Bukan nak heboh sekampung tetapi untuk rekod bagi blog YANGBAIK untuk bulan April 2014.  Baru saja mengeluarkan entri mengenai CPUV kedua bagi bulan April 2014.  Ingatkan hanya itu sahaja rupa-rupanya ada tambahan CPUV tetapi YANGBAIK tidak perasan.  Terima kasih Nuffnang atas kempen CPUV ketiga dan keempat untuk bulan April 2014.



Nak kata semalam tidur lewat tidak juga tetapi sejurus terjumpa CPUV kedua KFC Zinger Reloaded terus simpan entri.

KFC Zinger Reloaded | Rezeki dinikmati dan disyukuri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


KFC adalah ringkasan untuk Kentucky Fried Chicken.  Mustahil ada orang tak tahu.  Dah berzaman KFC bertapak di Malaysia.  Kalau nak ikut hitungan mungkin sudah hampir sama umur YANGBAIK atau lebih lagi.

KFC memang terkenal dengan kerangupan ayam goreng dan kepelbagaian menu yang dihasilkan dari ayam termasuk burger.  Kali ini KFC mengeluarkan Zinger Reloaded Combo.



1st Giveaway Sulaman Lace Heaven

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


http://fuzamusa.blogspot.com/2014/04/sulamanlaceheaven-1stga.html


Semua dijemput untuk sertai GIVEAWAY ini, tapi kenalah ikut syarat-syarat berikut:
  1. Follow blog Fuza, Follow Instagram Sulaman Lace Heaven, dan Follow blog Mia Liana
  2. Buat satu entri bertajuk 1st Giveaway Sulaman Lace Heaven
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri kalian ke dalam ruangan komen INI.
  5. Pemilihan pemenang adalah melalui random.org
  6. Giveaway ini akan TAMAT pada jam 11.30 malam 12 Mei 2014
Sila klik pada banner untuk join. Jom....


Perdebatan sia-sia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Banyak perkara dalam perbuatan atau perbualan kita tidak sama dengan orang lain
Perbezaan dan pandangan bukanlah titik noktah dalam sesebuah perhubungan
Cara kita dibesarkan berlainan sekali dengan cara pembesaran orang lain
Cara kita berfikir dan bertindak juga berbeza dengan orang lain selagi kita tidak saling memahami

Ahh... semakin keliru bilamana apa yang kita lafazkan tidak difahami oleh orang lain.
Begitu juga apa yang dia lafazkan tidak pula kita fahami sepenuhnya
Dari situ kita harus mendapatkan sedikit persamaan bukan perbezaan
Bersabar dan berdoa semoa setiap apa yang kita lafazkan difahami oleh orang lain dan seterusnya memudahkan urusan kita... serta urusan dia juga.



BERSAMA MEMBANGUN BLOG LAVENDER MUMMY

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Bersama Membangun Blog Lavender Mummy.  Lavender Mummy merupakan blogger baru tetapi mempunyai banyak idea dan bijak dalam mengatur ayat serta kata-kata... tidak seperti YANGBAIK... kadang-kadang buat ayat suka tergantung.... tetapi jangan bimbang kerana itu adalah 'trademark' YANGBAIK.  So tiada kaitan dengan Give Away Lavender Mummy : Bersama Membangun Blog Lavender Mummy.


http://lavendermummy.blogspot.com/2014/04/giveaway-bersama-membangun-blog.html

Sebagai blogger kita mempunyai idea dan sebab tersendiri untuk membuat blog.  

28 April 2014

Kepentingan Alexa Rank kepada blogger

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Kepentingan Alexa Rank kepada blogger.

Tak kiralah blogger picisan atau blogger cap ayam. Semua blogger patut tahu kepentingan Alexa Rank kepada blog mereka. Walaupun blog peribadi berkisar kisah anak-anak atau kisah peribadi. Alexa memainkan peranan penting untuk menaikkan rangking blog di alam maya.

'Print screen' pageviews yang diperolehi dari Alexa Rank


Doa mohon keringanan dan kemudahan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Ya Tuhan Kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah.
Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami.
Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya, beri maaflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami.
Engkaulah penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir.
(Al-Baqarah:286)


Bimbang andainya telah berdusta

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Maafkan aye andai pernah atau telah berkasar bahasa
Maafkan aye andai pernah melukakan hati dan perasaan kalian
Maafkan aye andai kalian sukar memahami entri yang dikeluarkan
Maafkan aye andai pernah membuat kalian keliru


| wallpaper hiasan |


27 April 2014

1st Mini GA by NaNie DeaN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sementara ambil mood dan semangat untuk update blog pada hujung minggu yang penuh dengan 'kemalasan'.  Layan sekejap 1st Mini GA by NaNie DeaN. 



Teka nama buah berry - Ribena

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sesaja nak buat promosi percuma pulak... untuk kali aye ini nak perkenalkan peraduan teka nama buah berry yang diperkenalkan oleh Ribena.  

Ribena What's my name?  

Nampak saja iklan ni di blog ni cepat-cepat klik dan anda akan dibawa mengembara ke alam Ribena yang penuh daya tarikan.  Seandainya tiada kelihatan iklan itu di blog ini terus saja klik SINI anda akan dibawa ke sana juga. :D.  Maklumlah iklan ni ada timing dia sendiri... Kadang-kadang tergedik-gedik seketika kemudian hilang entah bila nak muncul semula tak tahu kan.


26 April 2014

Bila janji tidak dikotakan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kita sering terperangkap dengan pengetahuan kita
Pengetahuan yang terbatas dan terhad dalam lingkungan kehidupan serta pengalaman
Seringkali kita tewas kerana terlalu percaya dengan janji manusia
Sedar atau tidak janji itu bukan kerana tidak benar

Gambar hiasan


25 April 2014

Demam nak tumbuh gigi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Tajuk ini telahpun ditempah beberapa bulan yang lalu.  Ketika Abid demam kerana hendak tumbuh gigi.  Kesian kan kat Abid... dah berbulan-bulan hilang sakit tumbuh gigi dan kali ini sakit itu datang lagi. Dan datangnya sakit itu ketika umi tiada di rumah... ketika umi menghadiri KAD di Shah Alam.

Ayah memang lah ... dah umi balik baru nak cerita Abid demam... Ayah kata tak nak bagi umi bimbang lagipun demamnya bercampur dengan demam rindu... Elok umi balik kena tambah 1 hari lagi cuti untuk 'take care' Abid dan Inas yang turut demam.


22 April 2014

Segmen 12 Jam Bloglist #8 Mialiana.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Pencarian bloglist bagi bulan Mei dan Jun 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 22 April 2014, iaitu tepat jam 11.15 pagi sehingga 11.15 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #8 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?


12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 April 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Tuntutlah ilmu sebelum ianya dibawa pergi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Maaflah sangat-sangat kerana hari ini terlewat mengeluarkan entri. Kebetulan pula malam tadi tiada idea nak menulis kerana sibuk dengan perbincangan untuk menghadapi ujian pada hari ini... pagi tadi.


21 April 2014

Mana satu diterima tidak tahu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sehari dua ni agak sibuk sikit dengan aktiviti luar pejabat.  Mungkin tidak sempat menulis panjang lebar atau jika berperluang menulis pun mungkin tidak banyak kerana otak ni terasa semakin tepu.

Kena makan kismis yang banyak untuk memulihkan kembali daya ingatan supaya tidak kantoi semasa ujian nanti.





20 April 2014

Anak-anak zaman sekarang selalu kena tinggal

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Tajuk di atas memang panjang. Idea nak menulis entri ni ketika dalam kereta petang tadi. Terdengar dalam radio mengenai cara berbicara dan bertindak terhadap anak-anak. Siaran dari radio IKIM dalam bahasa Inggeris.




Anak-anak zaman sekarang sering ditinggalkan ibu atau bapa bila ada kerja diluar. Jika di zaman aye kecil dulu ditinggalkan bapa adalah lumrah kerana bapa yang bekerja cari makan untuk keluarga. Memang tak pernah ditinggalkan ibu.

Berbeza zaman sekarang... meman jaub berbeza. Ramai ibu zaman sekarang bekerja dan selalu meninggalkan anak-anak termasuklah aye ni haaa. Ketika entri ini ditulis aye tiada dirumah dan anak-anak ditinggalkan bersama ayah mereka... huhuhu

Walaupun begitu aye mengharapkan kasih sayang dan perhatian untuk anak-anak tidaklah berkurang.

Saya sayang anak saya.

posted from Bloggeroid

Fynn Jamal - Arjuna Beta (Lyrics)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Kita menangis karena apa?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Mengapa menangis?
Setiap dari kita pernah menangis
Sebab kita menangis hanya kita yang tahu
Sesekali mungkin juga orang lain tahu
Tetapi tidak sama seperti yang kita tahu
Kerana tangisan kita memberi makna tersendiri kepada kita


gambar hiasan

19 April 2014

Lirik Lagu Arjuna Beta – Fynn Jamal

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hari Sabtu yang sunyi sepi ni buat entri pun malas.  Ada kenduri di kawasan perumahan ni tak pula dijemput.  Terlupa kot.  Ye lah mana akak tu nak jumpa kalau datang rumah asyik tak ade jer.  Lagipun aye kan kerja selalu balik lewat petang.  Hujung minggu pula selalunya tak lekat di rumah asyik berpeleseran entah mana-mana jer ikut tayar kereta bergerak... Macam tak campur masyarakat pulak kan... huhuhu



Oleh kerana tiada jemputan, kepingin makan gulai kenduri maka encik suami masakkan sesuatu yang seangkatan dengan lauk kenduri... apa itu... nantikan kemunculannya.

Sekarang ni nak bercerita sikit mengenai lagu Arjuna Beta nyanyian Fynn Jamal.  Sumpah aye tak kenal siapa Fynn Jamal cuma baru saja ikut instagram dia dan blog dia baru tahu siapa dia tetapi masih belum kenal juga.  Kan





Lagu Arjuna Beta ni aye dengar ketika di ofis melalui siaran radio UFM, radio rasmi UiTM yang boleh dimuatturun di desktop komputer. Maka setiap hari bila on komputer harus juga on radio UFM.  Pertama kali dengar macam pelik sebab macam orang berbisik pun adoo... lama-lama suka pula.  Setiap hari lagu Arjuna Beta pasti akan disiarkan di radio UFM dan ketika itu aye akan cuba hayati bait-bait nyanyiannya.  Tak puas hati... google perkataan Arjuna sebab tak tahu pun tajuk lagu tu dan tak tahu pun siapa penyanyinya.

Dan... inilah antara hasilnya.  Nak download lagu dah tak boleh. Kena beli la woi...

Hayati senikata ini... amat sesuai untuk ibu-ibu untuk mendodoikan anaknya atau sekadar siulan dan jadikan sebagai lagu tema ketika rindukan anak-anak....


Lirik Lagu Arjuna Beta – Fynn Jamal

Takkanku biarkan walau ribut
Menyentakmu yang tidur
Datang petir menyambar
Jengking dan ular
Bonda takkan berundur

Nyamanlah Arjuna beta
Mimpikan yang indah saja
Nanti bila kau buka mata
Semua tak serupa

Kan ada satu ketika
Kau tak tahu mana nak pergi
Jalan betul anakanda
Tak jelas mata
Ambil yang sarat duri

Hiduplah Arjuna beta
Biarkan jasad yang luka
Selama Tuhan mu ada
Takkan engkau tercela

Ngeri tak terbayang mata
Bonda takkan ada sentiasa
Nanti moga kau tak lupa
Bonda memujukmu anakanda

Hiduplah Arjuna beta
Biarkan jasad yang luka
Selama tuhanmu ada
Takkan engkau tercela

Nyamanlah Arjuna beta
Mimpikan yang indah saja
Nanti bila kau buka mata
Semua tak serupa


Macam mana?
Dah habis baca kan?

Okey... nak tengok masakan encik suami tadi dah siap atau belum.  Nanti aye cerita pulak pasal masakannya yang sungguh istimewa untuk hari ini.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
suka duka pentas dunia
#doauntukMH370

GA Nurul Yui Collection (24/4/2014)


$$$$$

18 April 2014

GA Nurul Yui Collection

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sementara masih berkesempatan, ambil peluang ini untuk memberi sokongan kepada Rakan Blogger yang juga usahawan online; Nurul Yui Collection.



Bahawa antara kita

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Semalam yang berlalu
membuatku rasa terharu
syukur atas nikmat yang dikurnia
sejahtera hingga selamanya

Kelmarin yang pergi
membawa duka bersama pilu
tidak akan pernah datang lagi
sejahtera hidup untuk selamanya


..... rehat sebentar

Perlu ke jadi hipokrit

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hipokrit.  Satu ketika dulu, ketika zaman sekolah selalu juga isi buku biodata koleksi kawan-kawan.  Seronok suka-suka, siapa yang dapat banyak biodata dia kira macam popular, kalau sekarang ni dah boleh kira macam artis... gitu lah.


Antara pengisian dalam buku biodata itu adalah 'Perkara/Orang yang paling dibenci'.

Hidup bagaikan tawanan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hidup bagaikan tawanan
Dikamar luas saujana memandang
Dibumbung tinggi langit membiru
Dilantai bumi luas terbentang

Hidup bagaikan tawanan
Menghimpun pahala buat bekalan
Menghapus dosa meringankan timbangan
Mengharap belas Yang Maha Kuasa

Hidup bagaikan tawanan
Bebas bergerak namun terbatas
Menunggu masa tiada jemu
Menanti aman damai abadi

Simple 1st Giveaway Blog Kisah Kita

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Assalamualaikum w.b.t.


Klik banner untuk join.


Dijemput semua untuk memberi sokongan dan memeriahkan lagi Simple 1st Giveaway dari Blog Kisah Kita iaitu GA bersama My Stitching Wold and Shop. Buat pertama kalinya GA ini dianjurkan, harap ianya mendapat sambutan. Semoga GA ini dapat menambahkan lagi kenalan dan mengeratkan silaturrahim sesama rakan-rakan.

Syarat-syaratnya cukup mudah dan ada hadiah menanti pemenang yang bertuah berdasarkan random.org

Hadiah-hadiah:
Sepasang Kain Pasang (100% Crepe Silk) - 1 Pemenang
1 Shawl - 1 Pemenang
1 T-Shirt (Bandung) - 1 Pemenang
1 Fridge Magnet (Bandung) - 1 Pemenang
1 Fridge Magnet (Pulau Pangkor) - 1 Pemenang

GA ini berlangsung dari 1 April 2014 - 30 April 2014



17 April 2014

Pertama kali tonton Romi Cinta Julia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Tonton Romi Cinta Juli Full Episode
Sumber gambar

Pertama kali menonton drama Romi Cinta Julia melalui slot Lestary di TV9.  Tak pasti pula episod ke berapa yang ditonton pada kali ini.  Agak menarik juga kerana sebelum ini tidak pernah menontoh sepenuhnya kerana berebut siaran tv dengan anak-anak (skema je kan).

Drama ini sebetulnya boleh dijadikan panduan bagi sesiapa juga yang menontonnya.  Walaupun sekadar drama tetapi mempunyai mesejnya yang tersendiri.

Namun berlainan pula dengan encik suami...

Perhatikan diri sendiri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


gambar hiasan
Perhatikanlah diri Anda dalam tiga keadaan.

(1) Jika Anda beramal, maka ingatlah pandangan Allah kepadamu,
(2) jika Anda berbicara, maka perhatikanlah pendengaran Allah atas ucapanmu dan
(3) jika Anda diam, maka perhatikanlah pengetahuan Allah tentang dirimu.

(Hatim al-Asham)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
suka duka pentas dunia
#doauntukMH370

$$$$$

Tunjuk perasaan dalam entri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Entahlah! perasaan apa yang nak ditunjukkan pun tak tahu.  Dalam keadaan perasaan yang tidak menentu bercampur baur antar suka, gelisah, kecewa, teruja dan moody.  Tidak tahu bagaimana perasaan itu bercampur.  Semuanya kerana pengaruh persekitaran yang kadang-kadang boleh menggugat kesejahteraan jiwa raga.

Ayat kan mesti tapau dari mana-mana entri dalam fesbuk

Tidak ahh.  Memang ayat sendiri ler nie.



Pertama:

16 April 2014

Menu petang semalam bersama anak-anak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Petang semalam, nak kata rajin tak juga tetapi untuk memenuhi kehendak dan hasrat anak-anak mak umi terpaksa menjadi chef dan tukang masak yang handal.  Kerana tukang masak kerjanya senang.  Nak masak pakai campak-campak jer apa bahan yang ada.


nasi goreng udang

Bila tiba bab memasak macam ni.

Rabu Tanpa Kata | Jam biru untuk hari Rabu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Foto
#lacoste



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
suka duka pentas dunia
#doauntukMH370



$$$$$

Rabu Tanpa Kata | Kueh kesayangan ramai

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




#puteriayu



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
suka duka pentas dunia
#doauntukMH370



$$$$$

Teman yang baik vs Teman yang buruk

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Tidak sukar menjadi teman yang baik tetapi adalah sukar untuk menjadi teman yang buruk seandaianya kita sendiri tidak suka dikhianati.

Susah nak faham yer...


gambar hiasan

Fikir-fikirkan.... pilihan di tangan kita sama ada hendak menjadi teman yang baik kepada teman kita atau sebaliknya.

15 April 2014

Penyejuk hati yang mana satu jadi pilihan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Semoga bermanfaat.  Gambar hiasan

Wahai para pengemban al-Qur'an, apa yang ditanamkan al-Qur'an di dalam hatimu? 
Sesungguhnya al-Qur'an adalah penyejuk hati orang mukmin, sebagaimana halnya hujan menjadi penyejuk bumi. 
Sesungguhnya Allah menurunkan hujan dari langit ke bumi lalu jatuh di tempat yang baik. 
Di tempat itu pula ada biji, sehingga kebusukan tanahnya tidak menghalangi biji tersebut untuk berkembang, menghijau dan menjadi bagus. 
Wahai para pengemban al-Qur'an, apa yang ditanamkan al-Qur'an di dalam hatimu? 
Mana orang yang memiliki (menghafal) satu surat? 
Mana orang yang menghafal dua surat? 
Apa yang sudah Anda amalkan darinya?

(Malik bin Dinar)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
suka duka pentas dunia
#doauntukMH370



$$$$$

1st Giveaway by nuraaisy.bs.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


1st Giveaway by nuraaisy.bs.com

Senarai Hadiah
RANDOM.ORG

[ 1 cute bracelet each for 4 lucky winners! ]

Due Date :- 11-29 April 2014 [ HANYA 19 HARI SAHAJA ]


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
suka duka pentas dunia
#doauntukMH370



$$$$$

14 April 2014

14.4.14 | 18 bulan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hari ini, sekali lagi post entry mengenai budak ini.  Pagi tadi dah buat post mengenai dia yang bakal ke Klinik Kesihatan Ibu dan Anak.


Gambar: #MuhammadAbid di #kkia #nervous tunggu giliran untuk #suntikan #18bulan. Giliran #14. Huwaaaa
Muhammad Abid | Teruja atau cuak neh?

Pagi tadi, bawa Abid ke KKIA (Klinik Kesihatan Ibu dan Anak) untuk pemeriksaan berkala... kira macam berjadual.  Jika tidak ikut jadual... bising jer misi kat KKIA macamlah kita sengaja walhal kita pun ada kerja lain yang kadang-kadang terdesak kan.  Sabar jer lah...  


10 hal yang mematikan hati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Corak hiasan

Wahai warga Bashrah, hati kalian telah mati dari sepuluh hal :

  • Pertama, kalian mengenal Allah, tapi tidak mau menunaikan hak-Nya. 
  • Kedua, kalian membaca Kitab Allah, tapi tidak mau mengamalkannya. 
  • Ketiga, kalian mengaku cinta kepada Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam, tetapi kalian meninggalkan sunnahnya. 
  • Keempat, kalian mengaku bermusuhan dengan setan, tapi kalian justru akur dengannya. 
  • Kelima, kalian mengatakan cinta kepada surga, tapi tidak mau beramal untuk menuju ke sana. 
  • Keenam, kalian mengatakan takut kepada neraka, tapi kalian menggadaikan diri kalian kepadanya. 
  • Ketujuh, kalian mengatakan bahwa kematian itu benar adanya, tapi kalian tidak mau mempersiapkan diri untuk menghadapinya. 
  • Kedelapan, kalian sibuk mencari aib saudara kalian, tapi mengabaikan aib kalian sendiri. 
  • Kesembilan, kalian memakan karunia Tuhan, tapi tidak mau mensyukurinya. 
  • Kesepuluh, kalian mengubur orang mati, tapi tidak mau mengambil pelajaran darinya.
(Ibrahim bin Adham kepada warga Bashrah yang heran mengapa doa mereka telah lama belum dikabulkan)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
suka duka pentas dunia
#doauntukMH370


Genap 18 bulan dan suntikan lagi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hari ini, genap usianya 18 bulan atau 1 tahun 6 bulan.  Sungguh cepat masa berlalu masih terasa seakan semalam ianya berlaku.  Semoga Abid bertambah sihat dan pintar.



13 April 2014

Segmen Blogwalking By DayangDeno

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Hari minggu adalah hari yang sesuai sangat join segmen. Boleh mengisi kekosongan idea dan kemalasan menulis panjang lebar.

Letih berbaur hampa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Letih dan kecewa bercampur baur sehingga terasa sungguh kecewa... dengan diri dan dengan harapan.  Semoga titipan ini mampu memadam rasa kecewa yang tersembam di dasar hati.



Telah kian lama kau ku intai
Telah puas mereka mengadu
Hingga aku hampir lesu
Dibuai aksimu membuat aku hampir kaku

Peluang itu bukan sekali dua
Malahan berulang-kali
Ku pujuk hati jiwa agar bersama
Mengikut rentakmu seraya menari

Saksi itu tidak bisu
Tidak juga bisa menipu
Namun rentakmu tetap begitu
Sesekali saja tidak selalu

Letih ini bukan kerana lagakmu
Letih ini kerna kecewa
Gagal menarikmu ikut rentakku
Kerna pasti aku jua tidak sempurna
Namun hasratku hanya satu
Menutup fitnah yang melata
Seakan buta mata kalbu
Tuduhan itu buat aku kian menderita

Hampa itu bercampur baur
Antara suka dan kecewa

Haruskah suka dengan keputusan ini
Atau kecewa dengan sikapmu
Dalam diam membuka amarah
Lalu dibiarkan saja perasaan itu berlalu

Pasrah dengan sikapmu
Membuatkan aku seakan semalu
Sembunyikan diri kerana malu
Gagal menjadi idola di angin lalu

Sehingga kini dan selamanya aku sentiasa mengharapkan yang terbaik dalam setiap detik nafasmu
Biarlah kecewa duka laraku ini humbankan saja

Selamat berbahagia....
posted from Bloggeroid

11 April 2014

Tiada rasa jiwa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Tiada rasa di jiwa
Tiada perasaan untuk apa
Robek rasa jiwa lara
Mengutip rasa alpa bersemadi entah di mana

Puing hitam putih bersilih ganti
Tersentak tengadah retak belati
Rasa jiwa tercari-cari
Menghilang menyepi di tembok mati

Tiada rasa di jiwa
Esak tangis kehilir jua
Mudik ke hulu muara
Berbekal hangus bidara dua

Semilir kemudi mencari suasa
Tiada harga namun berharta
Puas memujuk jiwa nestapa
Gelodak di sana beradun duka



Kemboja ditabur memutih pusara
Membekam sejuta rahsia duka
Terkubur sepi bersama rahsia
Tersirat makna seribu suka
Biar pedih merah membara
Dendam apa pada cerita

Biar...
Tiada rasa di jiwa itu
Melembut kerak tidak sendiri
Telah sekian dilunak meski
Andai itu kehendak hati
Fahamlah kini apa terjadi
Usah digoyang kerasnya jati
Kelak patah memakan diri
Mati hati mati diri
Mata putih bersilih ganti
Merah kesumba mengalir pasti

Andai sudah suratan takdir
Reda dan pasrah mohon hadir
Membawa pergi sakit tersingkir
Moga bahagia datang mengukir

Derita rasa nyah menyingkir
Usah diragukan keputusan yang hadir
Walau cepat atau lambat
Ia pasti akan tiba
Kentalkan jiwa ingatlah Yang Mentakdir

Sekian
~~~~
Nukilan: yangbaik | 11.04.2014 | 19:50

posted from Bloggeroid

CPUV pertama April 2014 | Downy Dolce MMP

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Musim sekarang ni tidak menentu sekejap panas dan sekejap hujan.  Bagi suri rumah mungkin tidak kisah sangat sebab sentiasa ada di rumah boleh jemur dan angkat kain pada bila-bila masa yang tertentu.  

Ehh... jangan ingat YB merungut atau memperkecilkan tugas suri atau sura rumah pula.  

Contoh gambar untuk musim sekarang.


Bagi kami yang bekerja, bila tiba masa cuaca tidak menentu sudah tentu memberikan idea dan kreativiti tersendiri juga.  Maklumlah bila jemur pakaian diampaian waktu pagi tak sedar tengahari hujan, balik petang... pakaian tak juga kering... apahal.  


Sembunyikan dan tutup rapat-rapat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sembunyikan dan tutup rapat-rapat apa jua rahsia yang ada.  Tidak kiralah rahsia diri sendiri atau rahsia orang lain.


'gambar hiasan'

Sembunyikan dan tutupilah rapat-rapat kebaikan yang pernah Anda lakukan melebihi rapatnya Anda menutupi dan menyembunyikan keburukan yang pernah Anda lakukan.
(Abu Hazim)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
suka duka pentas dunia
#doauntukMH370




$$$

Projek menjahit manik dan pembantu setia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Projek ini pada asalnya memang tiada kaitan dengan dia kerana bajunya tidak boleh dijahitkan manik... habis dicungkilnya.  Tetapi harus juga diselitkan wajahnya kerana dia pembantu dan peneman setia.

Dah buat entri ni kan... tak tau pulak bila nak publish sebab tunggu hari yang idea tak muncul... tetapi rasa macam tak sabar jer nak publish walaupun baru tadi dah keluarkan entri terbaru... sabar jer lah.

Anak ini memang tekun bila tiba bab menganggu gugat kerja buat umi.

10 April 2014

Kehidupan dan kematian yang sukar difahami

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kehidupan dan kematian yang sukar difahami.  Kita tahu ia pasti berlaku, kita hendak ke sana tetapi tidak tahu bila akan sampai atau bagaimana akan sampai ke sana.

| Gambar hiasan |

Waspadalah terhadap kematian di dunia, sebelum Anda berpindah ke suatu negeri yang Anda sangat ingin berjumpa dengan kematian di sana, sedangkan Anda tidak akan pernah dapat menemukannya!

(Salah seorang ulama salaf)

Semoga yang terbaik buat kita semua.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...