FOLLOWER

31 Mei 2013

Hari yang baru datangnya seketika dan berlalu pergi tidak kembali lagi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



'selamat sejahtera hingga akhir masa'

Tidaklah datang suatu hari dari hari-hari di dunia ini melainkan ia berkata, 'Wahai manusia! Sesungguhnya aku adalah hari yang baru, dan sesungguhnya aku akan menjadi saksi (di hadapan Allah) atas apa-apa yang kalian lakukan padaku.
Apabila matahari telah terbenam, maka aku akan pergi meninggalkan kalian dan takkan pernah kembali lagi hingga hari kiamat.'
(Al-Hasan)

30 Mei 2013

Merengek dan menangis seperti anak kecil

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Jadilah Anda (di hadapan Allah) seperti seorang anak kecil di hadapan orang tuanya yang apabila ia menginginkan sesuatu dari mereka akan tetapi mereka tidak mengabulkan keinginannya maka ia akan merengek dan menangis di hadapan keduanya. 
Demikian pulalah sebaiknya keadaan Anda di hadapan Allah, apabila Anda telah memohon sesuatu kepada-Nya dan Allah belum juga mengabulkan permohonan Anda, maka bersimpuhlah dan menangislah dihadapan-Nya!
(as-Sirri as-Saqthi)

Semoga Segera Sembuh

Assalamualaikum


Minggu ini sekali lagi berulang ke Hospital Seri Manjung.
Bahkan hampir empat bulan asyik berulang ke Hospital Seri Manjung.
Keadaan kesihatan kita memang tidak menentu terutama bonda yang sudah berusia emas.
Hanya takdir yang menentukan segalanya.  Kejutan ini sungguh memberi kesan yang amat mendalam.


Buat bonda tersayang... semoga segera sembuh.

Mungkin juga bermula sejak 7 bulan lepas jarak dari Seri Iskandar ke Seri Manjung yang memakan masa perjalanan biasa 1 jam sudah dirasakan dekat.
Tidak dengan niat hendak menyalahkan takdir tetapi itulah hakikat yang wajib diterima.



29 Mei 2013

Wordless Wednesday: Satu Pagi di Pantai Teluk Kemang, Port Dickson

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Kesinambungan dari 'Port Dickson Aku Datang' (Siri 1 dan Siri 2).





Nantikan kemunculan episod seterusnya dalam siri 3

Ada perkara penting yang boleh bertambah dan berkurang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


gambar hiasan


Iman itu bisa bertambah dan bisa berkurang. 
Ketika kita (banyak) mengingat Allah, kita menjadi takut kepada-Nya, (kita laksanakan perintah-Nya dan kita tinggalkan larangan-Nya) maka pada saat itulah iman kita bertambah. 
Dan apabila kita lalai dari mengingat Allah, kita lupa akan (surga dan neraka)-Nya, kita sia-siakan (perintah dan larangan)-Nya, maka pada saat itulah iman kita berkurang.
('Umair bin Khumasyah)

28 Mei 2013

Tip berhadapan situasi bayi meragam

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sudah resam dalam keluarga baby yang berusia 12 bulan ke bawah akan tidur ikut masa dan tidak banyak ragam.


Jangan pula salah sangka atau buat-buat terkejut bila sesekali akan berhadapan dengan situasi di mana baby juga akan buat hal dan meragam.

Keliru? Tidak tahu apa nak buat? Gelisah? Resah? Bimbang dan Curiga? Jom Audit Baby!

Gunakan sepenuhnya pengetahuan dan sumber yang ada untuk mengetahui punca mengapa baby meragam.

Pertama, adakah kerana panas?  Pasang kipas dengan kelajuan yang sewajarnya, atau basahkan sedikit kepala baby.  Paling tidak 'on penghawa dingin dengan suhu yang tidak terlalu sejuk... anggaran dalam 27 darjah celcius.

Masih lagi meragam?

Kedua, periksa pakaian baby.  Adakah terlalu ketat atau besar atau dari jenis kain (material) yang tidak sesuai.  Material yang paling sesuai untuk pakaian baby adalah jenis Cotton dan tidak terlalu banyak jahitan atau sambungan kerana ia juga turut mempengaruhi keselesaan baby.  Cerewet jugak kan?

Dah periksa atau tukar pakaian baby... tetapi masih lagi meragam?

Ketiga, angkat baby dan tukar tempat tidur.  Kalau tidur dalam buai tukar letak atas katil... main golek-golek dengan baby dan gosokkan kepala atau tapak kaki atau belakang baby

masih lagi meragam?  Memang penuh dengan ujian kesabaran... Jom bersabar.

Keempat, pasang mp3 atau player pada hp lagu-lagu merdu dari al-Quran seperti surah Yassin dan 3 Qul.  Mana lah tahu baby boleh aman dan menghayati kemerduan lagu al-Quran.  Memang nampak sedikit berkesan.

Tiba-tiba... meragam semula.  Ya Allah, apa yang tak kena nih... cuba fikirkan apakah kaedah yang masih belum digunakan.

Cuba yang kelima.  Bagi minum susu botol atau badan.  Untunglah siapa yang masih ada lagi susu badan.  Semua itu rezeki masing-masing... Tiba-tiba skema pula.  Buatkah susu secukupnya dan lihatlah... pastikan baby minum dengan selesa dan puas.


Jika baby masih lagi meragam.... bersedialah untuk bawa baby anda berjalan-jalan ke Klinik berhampiran.

Paling tidak bersedialah secara mental dan fizikal bahawa baby juga ada angin dan mood yang berubah-ubah mengikut bulan dan kitaran pembesaran seperti kita juga manusia dewasa.

Sekian adanya.... selamat untuk semua.

Solat Sunat Istikharah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Diantara hikmah didahulukannya pelaksanaan shalat sunnah istikharah sebelum kita memanjatkan doa istikharah adalah karena sebelum kita dapat masuk menghadap seorang raja untuk mengajukan permohonan kita kepadanya secara langsung di dalam istananya, kita harus mengetuk pintu kerajaannya terlebih dulu agar pintu istana raja tersebut terbuka untuk kita sehingga kita dapat masuk ke dalamnya.
(Ibnu Abi Jamrah)

27 Mei 2013

Bentuk-Bentuk kezaliman

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


gambar hiasan



Di antara bentuk kedzaliman seseorang terhadap saudaranya adalah apabila ia menyebutkan keburukan yang ia ketahui dari saudaranya dan menyembunyikan kebaikan-kebaikannya.
(Ibnu Sirin)

Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist #2





Nabeel Fikree sedang mencari bloglist untuk bulan Jun dan Julai iaitu pencarian bermula dari 26 Mei 2013 dan berakhir pada jam 11:59 malam 30 Mei 2013 nanti. 20 orang yang bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist Nabeel Fikree bermula 1 Jun nanti.


Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog NabeelStories.com.
  2. Buat satu entri bertajuk Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist #2
  3. Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entry
  4. Tinggalkan link entry pada ENTRY INI sahaja

Harap segmen ni mendapat sambutan.

Jumlah peserta yang akan di pilih untuk masuk ke dalam bloglist bergantung kepada penyertaan anda.





.

26 Mei 2013

Orang kata semua boleh

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


gambar hiasan

Orang kata semua boleh!  Adakah kita juga boleh seperti yang orang kata?  Semua itu terpulang kepada kekuatan semangat dan minda serta kebolehan kita.  Jangan kerana taksub sangat dengan 'apa orang kata' lalu menghilangkan jati diri kita.

Apa orang kata terpulang kepada kita untuk membuat penilaian dan penerimaan kita.

Orang kata jadi blogger ni senang.  Tulis saja apa yang terlintas di hati atau terlintas di kotak fikiran.  Sehingga itu maka muncul lah puluhan bahkan mungkin juga mencecah ratusan blogger baru bak cendawan tumbuh selepas hujan turun di waktu pagi.

Orang kata bila jadi blogger tulis saja apa yang terlintas depan mata atau apa saja yang berlaku di sekitar kita.  Hakikatnya tidaklah semudah seperti yang dikatakan.  Kerana apa yang terlintas depan mata selalunya tidak wajar dinukilkan dalam blog kerana ada kemungkinan akan menjejaskan maruah orang lain atau juga maruah blogger sendiri.  Maklumlah nak tulis dan olah semula apa yang berlaku depan mata itu memerlukan kreativiti yang tinggi dalam karangan.

Orang kata ada blogger suka mencuri idea blogger lain.  Itu memang tidak wajar kerana hasil karya orang lain harus dan wajib juga dihormati.  Jangan dengan sewenang-wenang mencelok idea orang tanpa pengetahuannya atau tanpa izin.

Apa pun orang kata... jadilah blogger yang ada nilai dan jati diri sendiri tanpa berharap pada orang lain.

Sekian adanya.

24 Mei 2013

Cahaya ke hati

As salam


gambar hiasan


Berfikir merupakan cahaya yang masuk ke dalam hati seseorang. Dan apabila seseorang mau berfikir, maka ia akan akan mampu mengambil 'ibrah (pelajaran) dari segala sesuatu (yang ia lihat, dengar, baca, rasa dan alami).  (Ibnu 'Uyainah)

23 Mei 2013

Meninggi suara dengan ibu sudah dianggap anak derhaka

As salam


corak hiasan



Semoga kita semua menjadi anak soleh dan solehah.

Hormat dan kasih kepada ibu walau di mana berada.

Semoga kata-kata hikmah di bawah ini boleh dijadikan panduan dan sempadan buat kita dalam berbudi bahasa dengan ibu kita.


Diceritakan bahwa pernah suatu hari, Ibnu 'Aun al-Muzani dipanggil oleh ibunya, maka ia pun menjawabnya dengan suara yang lebih keras dari suara ibunya agar dapat didengar oleh sang ibu. Tak beberapa lama kemudian, Ibnu 'Aun tersadar atas apa yang baru saja ia lakukan. Ia pun menyesalinya dan segera memerdekakan dua orang budak yang ia miliki.




21 Mei 2013

Dunia ini tempat berlumba

As salam,



gambar hiasan


Barang siapa mengetahui bahwa dunia ini adalah negeri tempat berlomba untuk meraih dan mengumpulkan amal shalih, dan ia pun mengetahui bahwa semakin tinggi kedudukan seseorang dalam ilmu dan amal maka makin tinggi pula kedudukannya di surga kelak, maka ia tidak akan menyia-nyiakan waktu sedikitpun dan akan berusaha memanfaatkannya dengan sebaik-baiknya, dan ia tidak akan melewatkan kesempatan sekecil apapun untuk berbuat baik.
(Ibnu 'Aqil)

20 Mei 2013

Mengingati sesuatu yang lebih penting

As salam,





Perbanyakkanlah mengingati sesuatu yang dapat menghapus segala keniknatan hidup, yaitu MATI

(HR Tirmidzi)

Port Dickson Aku Datang (Siri 2)

As salam

Yup!  sekali lagi menyambung siri lepas Port Dickson Aku Datang.

Kalau tak silap dalam siri lepas aye berhenti rehat di RnR Tapah.  Haish !! lama sungguh berhenti hampir seminggu mencari idea dan kaedah bagaimana nak menggarap cerita ini supaya menjadi seperti telenovela atau teleblog... hahaha. Apa nak buatkan sementara mencari idea datang mencurah-curah kita merepek sekejap... eh kalau serius jer boring tau!

hentian sebelah Rawang
Sementara nak sampai ke Seremban, belum lagi nak sampai ke Port Dickson atau Teluk Kemang berhenti sekejap di Hentian Sebelah Rawang.  Kawan-kawan seperti biasalah ada yang nak menyambung asap yang terputus dan sebagainya.  Berhenti tidak lama hanya seketika cuma bagi mereka peluang melepaskan hajat masing-masing.

Perjalanan diteruskan... nampaknya dah makan masa yang agak banyak juga.  Tetapi tak mengapa perjalanan tetap diteruskan.

terpesona dengan kecantikan awan

Sepanjang perjalanan cuaca tidaklah panas sangat dan juga tidaklah mendung... justeru awan pun kelihatan amat cantik sekali.  Subhanallah.  Sebelum ini selalunya memang tidak kesah sangat dengan awan-awan yang sentiasa menemani.  Hanya pada kali ini awan-awan ini amat menarik perhatian sahabat baik ini.  Satu lagi pengajaran dan perkongsian emosi dari seorang sahabat.  Terus aye amat awan-awan itu...


ter rakam

Bukan sahaja gambar awan cantik yang menjadi pemandangan indah tetapi gambar di atas adalah antara beberapa pemandangan yang sempat dirakam oleh lensa hp.  Memang gambar itu tidak berapa cantik tetapi cukup sekadar untuk tatapan.  Lokasi sungguh tak ingat maklumlah perjalanan kan masih jauh.  Lalu aye teringat petikan kata-kata 'kita berhak bersuara tetapi kita kita berhak menolak kemajuan dan pembangunan'.  Tidak tahulah di mana signifikannya kata-kata itu, tetapi itu cukup memberi gambaran bahawa mahu tidak mahu kita harus menerima pembangunan hanya cara dan kaedahnya saja yang boleh dikompromi.... tersasar sekejap. :P



Sebelum terlupa, ini adalah beg yang menemani aye di sepanjang program.  Berupaya memuatkan notebook acer dan gula-gula serta lain-lain keperluan seperti alatulis dan hp pendek kata semua boleh isi lah termasuk air mineral juga.  Kan... semua nak tulis.  Tu saja nak cerita...baru beli... fresh from the oven okey.  Shawl yang terlibat tu tidaklah menjadi teman sepanjang program, hanya disangkut semasa pergi... bila balik dah masuk dalam beg simpan baik-baik.  Dah lama beli... hampir setahun lepas.


RnR Seremban

Tiba waktu makan tengahari di RnR Seremban.  Tempat duduk tak payah cerita le... punya la ramai rakyat Malaysia.  Nak kena cop tempat, makan pun berhimpit je dengan sahabat-sahabat sekelian.  Dok sibuk ambil gambar orang... ini gambar 'candid', memang deme tak perasan.  Aye?  tak makan tengahari ni, sebab pagi tadi dah makan banyak juga di RnR Tapah.  Lagi pun tak buat kerja kan ... atas baspun memasing dok tidor jer...kejap-kejap layan awan nano, sat lagi layan FB... jadi tak der lah lapar sangat... beli jagung cup dengan pop corn buat jajan atas bas... itu pun tak habis... 


Rasanya cukup dulu di sini.  Nanti sambung semula dengan kisah seterusnya iaitu kesah dan kejadian sepanjang program Team Building di Nube Training Centre, Teluk Kemang.


Port Dickson... sekali lagi akan akan aku datang .... 


19 Mei 2013

Paling lama

As salam

gambar hiasan

Aku belum pernah melihat orang yang paling lama bersedih daripada al-Hasan. Ia berkata, kita tertawa, sementara bisa jadi Allah yang telah melihat amal-amal yang telah kita perbuat berfirman, 'Aku tidak mau menerima amal-amal kalian sedikitpun.'

(Yunus bin 'Ubaid)

18 Mei 2013

Mutiara kata | Orang yang menunaikan hak

As salam


Sekali lagi berkongsi mutiara kata.  Siapa di antara kita yang paling dermawan dan suka berbakti.  Semoga kita dijauhkan dari sifat kedekut.


Semoga bermanfaat.

Selamat berhujung minggu.  

17 Mei 2013

Hati manusia yang penuh dengan macam-macam

As salam



hiasan

Hati manusia itu ada tiga macam :

(1) Hati laksana gunung yang tidak bisa disingkirkan oleh apa pun;

(2) Hati laksana pohon kurma yang memiliki batang pohon yang kokoh tetapi angin membuatnya melambai-lambai; dan

(3) Hati laksana laksana bulu yang condong bersama angin ke kanan dan ke kiri.

(Sirri as-Saqthi)

Kesimpulan:
Setiap manusia dikurniakan hati, yang sering berbolak-balik iaitu tidak tetap dan suka berubah.  Untuk itu ada baiknya sentiasalah berdoa kepada Allah agar dikurniakan ketetapan hati dan iman di jalan yang benar iaitu jalan Islam.




16 Mei 2013

Apa ada pada orang lain begitu juga kita

As salam,




Biasan 


Barangsiapa melihat kebaikan-kebaikan dirinya sendiri, maka ia akan diuji dengan melihat keburukan-keburukan orang lain. Dan Barangsiapa melihat keburukan-keburukan dirinya sendiri, maka ia akan selamat dari melihat keburukan-keburukan orang lain. Dan barangsiapa menyangka bahwa seorang saudaranya muslim sedang ditimpa fitnah, maka sesungguhnya dirinya sendirilah yang sedang ditimpa fitnah.
(Mahfudh bin Mahmud)

14 Mei 2013

Mampukah kita bersangka baik kepada spammer ?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...




Mampukah kita bersangka baik kepada spammer?
Mengapa kita mesti bersangka baik kepada spammer?
Bagaimana hendak bersangka baik kepada spammer?

Di atas adalah antara beberapa persoalan yang sering bermain di kotak fikiran blogger picisan cap ayam.  Spammer seringkali dikaitkan dengan virus yang merebak melalui laman web atau e-mail.  Virus itu pula mampu mendatangkan kemusnahan kepada sistem komputer atau sekarang ni termasuk juga laptop, notebook dan barangkali 'handphone' juga.

Perkataan spam pada asalnya bukanlah bahasa Melayu tetapi telah dimelayukan dengan membawa maksudnya sekali.

Kenapa pula tiba-tiba buat catatan berkaitan spammer?  Entahlah secara tiba-tiba terkeluar idea untuk membuat catatan mengenai spammer ini setelah ruang komen pada blog diserang oleh spammer.  Pembaca blog ini tidak akan melihatnya kerana tetapan bagi komen telah disederhanakan.  Bermaksud hanya setelah pemilik blog ini melepaskan barulah komen itu keluar sebaliknya jika dipadam atau dibakulsampahkan... sudah tentu ia tidak kelihatan.

Sesekali ayat spammer ini sungguh menarik dan membuatkan aye rasa teruja dan perasan sendiri.  Maklumlah ayat-ayat yang dikeluarkan pertama kali memuji catatan kita kononnya hebat dan bagus sangat.  Sampaikan entry merapu pun dikatakan hebat, pujiannya setinggi langit.  Macam lah kita tak kenal blog kita...

Aye tak tahulah dengan penyiaran catatan ini dan gambar di atas itu kelak boleh mendatangkan kemarahan kepada spammer atau mendatangkan kesan yang buruk kepada blog ini.  Mudah-mudahan tidaklah.  Blog picisan cap ayam inilah satu-satunya tempat luahan seribu rasa yang terpendam, tempah coretan peribadi dan keluarga.  Kalau diserang ... habislah.

Wahai spammer... jadilah manusia berhemah dan berbudi luhur tak perlu diganggu gugat blog orang lain hanya untuk kepentingan diri sendiri.

Sekian adanya.  Selamat berbloging.

Majulah blog untuk negara!

Port Dickson Aku Datang (Siri 1)

As salam
Port Dickson bukanlah satu nama yang asing bagi kita rakyat Malaysia, walaupun mungkin sebahagian darinya tidak pernah menjejakkan kaki ke situ paling tidak pernah mendengar namanya yang gah dengan kawasan pelancongan dan peranginan di Negeri Sembilan Darul Khusus. 



Bagi aye pula suatu masa dulu pernah ke situ untuk menghadiri program ISO anjuran Pejabat Pendaftar, UiTM Shah Alam. Peristiwa itu sudah terlalu lama dan hampir 10 tahun atau lebih. Dan kini memori itu menggamit semula dengan program yang lain pula iaitu program Team Building.



Seperti yang diceritakan pada catatan terdahulu di sini, sebelum ke Port Dickson bermacam-macam andaian dan telahan dibuat termasuk juga 'hasutan' dan usikan negatif yang seperti tidak memberi sokongan untuk pergi. Tetapi itu semua adalah mainan emosi negatif mereka yang tidak ingin melihat kesenangan atau usaha orang lain berjaya.

 
Jadual Program Team Building 

Tidak mudah sebenarnya untuk menjadikan sesuatu program itu berjaya. Bermula dengan pemilihan tarikh, lokasi, bajet, permohonan kelulusan, kehadiran termasuk juga pemilihan penganjur atau konsultan. 
Tetapi masih ada manusia yang tidak menghargai usaha orang lain sebaliknya memberi komen negatif walaupun tidak setitik peluhnya diminta untuk memulakan proses permohonan program itu dibuat. 


Buta saja ... tak pasal-pasal bagi ceramah percuma pula kat sini... kan. Baiklah kita cari positif di sebalik setiap kutukannya. Semoga dia dikurniakan kesedaran.


Belum habis cerita permohonan program disambung pula dengan persiapan peserta untuk menghadiri program. Seperti biasa rakan taulan banyak membantu memberi pandangan dan pendapat mengenai keperluan program seperti menyediakan senarai semak pakaian dan keperluan peribadi, jajan sepanjang program sehingga pemilihan 'room-mate'. Perbincangan seperti ini memang bagus untuk memupuk semangat setiakawan di alam dunia pekerjaan.


Kita sebenarnya dan sungguh tidak mampu hidup bersendirian dalam dunia kita sendiri walaupun kita itu seperti kera sumbang. Dalam kesibukan tugas yang tidak berhenti bantuan rakan-rakan dalam perkara ini amat membantu, paling tidak kita dapat juga tempias dan maklumat tambahan. 

Dalam bas sebelum bertolak.  Mencari sudut
yang sesuai dan selesa.

Bila tiba hari kejadian, suatu saat yang dinantikan iaitu pada 10 Mei 2013, hari Jumaat. Antara hari-hari yang mendebarkan yang terpaksa dilalui dengan ceria dan gembira.


Memang tidak disangka dan rasa seperti tidak percaya pula dalam usia sebegini masih ada peluang keluar bersama rakan-rakan setugas yang sebilangan besar masih muda belia. ... Tiba-tiba terasa adakah aku sudah terlalu tua... oh tidak!!!!!


Sebelum berangkat seperti biasalah amanat kepada anak-anak mesti ditinggalkan agar mereka sentiasa ingat mereka sentiasa dalam ingatan umi walaupun jauh di mata. 


Nasihat kepada anak-anak juga penting agar mereka tidak rasa dengan sengaja ditinggalkan sebaliknya ditinggalkan kerana tugas.


Sepanjang perjalanan sebelum sampai ke Port Dickson atau lebih tepat Nube Training Centre, Teluk Kemang, banyak kenangan dan pemandangan indah.


Singgah sebentar di RnR Tapah, untuk mengalas perut di waktu pagi yang sudah mulai kosong atau mungkin juga sebahagiannya masih lagi kosong.

 
Tempat perhentian rehat pertama, R n R Tapah 

 
Di antara tarikan utama terutama kepada kanak-kanak, 
selain daripada Jambu batu tanpa biji dan jambu air merah
serta lemang, serunding dan banyak lagi 


 
antara sahabat terbaik yang sentiasa bersama menemani 



Banyak juga kenangan yang indah-indah namun tidak semua dapat digambarkan di sini kerana kesuntukan masa termasuk juga ruang yang terhad. 



Mungkin juga kenangan-kenangan itu akan diabadikan pada siri-siri yang akan datang, kerana masih banyak lagi ruang kosong yang masih belum diisi.



Masih banyak cerita yang hendak dikongsikan sepanjang program team building di Teluk Kemang, Port Dickson.



Sehingga itu...Port Dickson sekali lagi aku datang!



Pada usia 7 bulan

As salam,


aksi akrobatik yang skema

Bulan lepas, pada tarikh 15 April 2013 genap sudah umur Muhammad Abid 6 bulan 1 hari.  Di usia 6 bulan Abid sudah berikan banyak perkembangan menarik dan sudah pandai buat ragam.  Gambar di atas adalah salah satu daripada aksi Abid di usia antara 4 - 5 bulan.

Muhammad Abid dan Kakaknya Irdina Huda

Dan hari ini 14 Mei 2013, genap 7 bulan usia Muhammad Abid, sudah kurang aktiviti akrobatik dilakukan... lega!!! Sebaliknya lebih kepada merengek dan tidak mahu dilepaskan.  Letak sekejap dah berbunyi... nak buat kerja apa semua kena gendong (bawa) dia.

Banyak sebenarnya nak cerita mengenai aktiviti Abid, tetapi tertangguh buat sementara waktu.  Nanti bila-bila lapang umi buat cerita baru.




13 Mei 2013

Ada apa dalam hati?

As salam,




Apabila akhirat ada dalam hati, maka akan datanglah dunia menemaninya. Tapi apabila dunia ada di hati maka akhirat tidaklah akan menemaninya. Itu karena akhirat mulia dan dermawan, sedangkan dunia adalah hina
(Abu Sulaiman Ad Daroni)



Oleh itu,
 

9 Mei 2013

Gelaran yang tercemar | Kerana Dia Al-Amin???

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Gelaran yang tercemar.  Itulah tajuk entri pada kali ini.  Mengapa diberi tajuk sedemikian.  Sebab ia ada kaitan dengan isi cerita pada kali ini dan juga ada kaitan dengan drama di TV9 malam tadi 'Dia Al-Amin'.

Kita sebagai blogger mungkin akan dianggap oleh sesetengah pihak sekadar hendak mencari publisiti atau suka merapu dan mereka cerita.  Kerana dari sekecil-kecil benda hingga ke isu yang terbesar sekalipun kita boleh buat cerita.  Ya!  ini baru intro belum masuk kepada jalan cerita dan mengapa 'Gelaran yang tercemar' terhasil.

Sebagai orang beragama Islam, sudah tentu kita mengenali siapa itu 'Al-Amin'.  Satu gelaran terpuji yang diberikan kepada junjungan mulia Nabi Muhammad s.a.w.  Bukan calang-calang nama kerana nama itu ada kaitan dengan sifat dan peribadi Rasulullah yang jujur dan amanah.  Tetapi malam tadi, melalui drama di TV9 gelaran itu telah tercalar dan tercemar.  Bagaimana pada awalnya watak 'Al Amin' digambarkan dengan sikap dan perilaku kasar dan ganas.  Sungguh jauh sekali dengan peribadi Rasulullah seperti yang digambarkan di dalam Al-Quran.  Mengapa???

Bukan salah aye sebagai ibu tidak memberi peluang kepada anak-anak untuk melihat drama tersebut sehingga habis.  Ini adalah kerana baru saja bermula dan penuh dengan keganasan dan tidak sesuai ditonton oleh anak-anak yang baru berusia 3, 6 dan 7 tahun.  Mudah-mudahan mereka tidak terpengaruh atau meniru aksi yang dipaparkan.  Tidak lama menonton terus tutup tv.  Seperti biasalah drama ini akan bermula dengan keganasan dan akhirnya... akhir sekali dah nak mati atau dah nak habis drama baru watak tadi jadi baik atau paling tidak menyesal kerana tidak sempat berbuat baik... drama pun dah habis. Kan???

Musykil juga mengapa setiap drama mesti ada watak ganas dan keras??? Sedangkan watak baik dan sopan seringkali di kesampingkan atau disisih.  Yang lebih diutamakan adalah watak jahat.  OHHH... sudah mereka akan menjawab kalau tiada watak jahat mana nak ada watak baik.  Jadi adakah sewajibnya hidup kita ini dikelilingi oleh watak-watak jahat?  Tidak bolehkah terus dengan watak baik.

Wahai.... berhentilah promosi watak jahat.  Bukan sedikit watak baik dalam dunia ni.  Berhentilah memburukkan nama-nama baik Rasulullah.  Memang dalam dunia realiti perkara itu mungkin terjadi, tetapi tidakkah kita berkewajipan menonjolkan kebaikan disebalik kejahatan.  Lebihkahlah promosi watak baik.  Sudah-sudahlah tonjolkan watak jahat dan ganas, kerana watak itu adalah watak sampingan bukan watak utama.

Semoga belum terlambat kepada kita semua untuk terus promosikan watak-watak baik.

Semoga yang terbaik untuk semua orang.

Saya pilih kebahagiaan.

7 Mei 2013

Jemputan ke Program Team Building

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



sumber
Biasakan dengar atau baca perihal Team Building atau Pembangunan Kumpulan.  Ia merupakan sebahagian daripada program atau aspek penting untuk pembangunan insan dalam sesebuah organisasi.

Nak dipanjangkan cerita lagi, pada hujung minggu lepas aye dapat email jemputan ke Program Team Building.

Sudah agak lama sebenarnya aye tidak mengikuti program Team Building, semenjak bertugas di tempat sekarang.  Kalau tidak silap hitung lebih kurang 5 tahun.  Epppp... jangan silap untuk program Team Building saja tidak termasuk kursus atau program lain.  Lagipun program Team Building ni tak berapa elok sangat ikut selalu nanti cuak pulak.

Program ini bakal di adakan pada 10 - 12 Mei 2013 di Nube Training Centre dan antara objektif program adalah untuk Memupuk semangat kerjasama  dan kesepakatan di kalangan staf, Membangunkan kecemerlangan diri dan kemantapan kerjaya dan Membentuk sikap positif dan menanamkan keyakinan diri.

gambar hiasan

Sesekali elok juga hadir program macam ni, secara tidak langsung dapat mengeratkan ukhuwwah sesama staf dalam satu jabatan.  

Paling bagus sekali dapat mengenali lebih dekat kekuatan yang ada pada setiap rakan sekerja.  

Secara tidak langsung dapat meningatkan prestasi kerja dan semangat juang yang tinggi untuk kecemerlangan kerjaya.



Kalau diikutkan hati tak nak pergi sebab terpaksa tinggalkan permata hati hampir 3 hari.  Tetapi atas dorongan dan pandangan rakan setugas terutama encik suami... maka diringankan juga hati untuk hadir ke program ini.

Lepas ni nak fikir pulak persiapan dan keperluan untuk program berkenaan.  Persiapan fizikal dan mental serta spiritual.

Lain kali lah kongsi persiapan tu ... ini kali baru cerita mengenai jemputan.

Ohhh... semangat !!!!


Bosan atau dah jemu

As salam




Macam-macam gambaran perasaan manusia kan?  Bila dah bosan tak tau nak buat apa mula lah merapu.  Dok bersembang kutuk-kutuk orang bukan nak insafkan diri sendiri.  Dok sebok sangat dengan hal orang.  Sekali orang tegor mula nak merajuk... kononnya tak nak bertegur sapa.  Tension betul hidup dalam dunia macam ni.  Tak boleh nak bertolak ansur sikit.  Semuanya nak cari salah orang.

Tiba-tiba pula terus muhasabah diri... semoga dipermudahkan segala urusan dan maafkan saja mereka yang pernah buat silap dengan kita.  Bukannya kita tak pernah buat silap dengan orang.  Dengan diri sendiri pun pernah juga buat silap kan.  So... maafkanlah diri sendiri.  Sayangi diri anda

Amacam... ada bran?

Koleksi Mutiara Kata

As salam


gambar hiasan

Sungguh, saya meneteskan setetes air mata karena takut kepada Allah, lebih saya cintai daripada bersedekah 1000 dinar
(Abdullah ibn 'Amr)



gambar hiasan - koleksi peribadi

Wahai generasi muda, barangsiapa di antara kamu telah mampu berkeluarga hendaknya ia kawin, karena ia dapat menundukkan pandangan dan memelihara kemaluan. Barangsiapa belum mampu hendaknya berpuasa, sebab ia dapat mengendalikanmu.
(HR Muttafaq Alaihi)

6 Mei 2013

Koleksi Kad Ucapan Elektronik | Hari Ulang Tahun Kelahiran

Assalamualaikum dan selamat hari ulang tahun kelahiran,


Hari ini, Isnin 6 Mei 2013 bersamaan 25 jamadil Akhir 1434 merupakan hari ulang tahun kelahiran aye yang ke-....

Biarpun umur itu menjadi rahsia tetapi yang pasti tarikh ini merupakan tarikh rasmi meningkatnya usia pada setiap tahun.

Agak terlewat sedikit mengeluarkan ucapan ini dan juga catatan ini.  Tetapi masih belum terlewat untuk terus menerima ucapan dari rakan-rakan terutama dari rakan FB yang terus menerus memberi ucapan.

Berikut adalah koleksi kad ucapan elektronik, antara yang terawal diterima pada awal pagi ini.

terima kasih Dato' atas ingatan

terima kasih Prof di atas ingatan dan petikan ungkapan
yang sungguh bermakna

Sekian sahaja buat kali ini.  Semoga dengan bertambahnya usia akan lebih mematangkan fikiran.  Semoga dikurniakan keberkatan dalam rezeki dan umur.