FOLLOWER

31 Disember 2013

Nak tukar header blog

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Ini adalah header lama blog yangbaik.blogspot.com.
Hasrat nak tukar header untuk tahun 2014.
Ada sesiapa nak sponsor? 

Header di atas tu memang sayang sangat.
Tetapi telah ditegur oleh Inas Insyirah.
Tersentak juga... tak cantik ker?
Bukan tak tak cantik tetapi tak 'molek' pada pandangannya
Jenuh juga mencari di mana maksud tidak 'molek' itu
Dan setelah berjumpa
Baru terfikir mungkinkah orang lain juga melihatnya begitu... sama seperti yang dilihat oleh Inas Insyirah


Alahai Inas... kenapalah umi tak perasan...
selamba jer dia cakap camtu...
Justeru... apapun penglihatan orang lain
memang kena tukar juga
sebab Inas selalu melihatnya bila umi update blog di rumah
tak sanggup lagi mendengar ungkapan yang keluar dari mulutnya itu...


Ini adalah header sekarang.  Fresh dari blogger.  
Header sementara... menunggu sponsor ataupun idea sendiri :D


sekian adanya.  terima kasih.


suka duka pentas dunia.



Hari Pendaftaran dan Taklimat Ibu Bapa Tahun 1 SK Iskandar Perdana

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Hari ini 31 Disember 2013 merupakan hari Selasa terakhir bagi tahun 2013.  Dramatik kan?  Hari ini umi bekerja dan ayah juga bekerja dan hari juga adalah hari Pendaftaran dan Taklimat kepada Ibu Bapa pelajar Tahun 1 Sesi 2014.  Kalau zaman kita sekolah dulu Darjah 1.


Muhammad Abid... berkaki ayam
tolong buka pagar hantar kakak ke sekolah

Tak sempat nak celoteh panjang lebar kat sini.  Walaupun tiada idea dan tak sempat nak fikir panjang... nak juga buat entry sebagai pembakar semangat kepada Irdina Huda yang telahpun mula mendapat kelasnya pada hari ini.  Kelas 1 Amanah.

Sampai ke sekolah se awal 8.30 pagi ... tidaklah awal sangat ada orang jam 8.00 pagi dah sampai... tetapi tidak masuk dalam kategori lewat ehhh ada orang jam 9.00 pagi baru sampai... itu urusan masing-masing macam-macam kerenah nak layan anak-anak pepagi nie...Maklumlah dah biasa bangun pagi tengok tv, jadi hari pertama ini agak lemau la sikit kan.

Sampai saja ke sekolah... (ulang ayat perenggan atas tadi sikti :P) konon-kononnya beratur untuk ambil kelas anak rupanya daftar dulu laaaa... terima kasih ada kawan-kawan tolong maklumkan kena hantar anak ke kelas dulu... cari nama pada yang tertulis di pintu kelas.  Pergi kelas hujung sekali.. terus jumpa nama Irdina di situ... masuk kelas cari tempat duduk... umi tunggu di luar sekejap kemudian terus daftar untuk ambil buku teks pula.  Dina kena tunggu dalam kelas ada ujian penentuan kelas...

Irdina Huda... peace!! 
Sempat lagi curi masa rakam gambar di atas pentas Dewan Terbuka SKIP.  Sejurus tamat pendaftaran orang dah tak ramai jadi tidaklah segan sangat.  :P  Ayah dah tunggu dalam kereta... nak cepat masuk kerja semula nie.




2 Januari 2014... sambung sekolah semula ehhh.  Esok cuti sambut Tahun Baharu 2014.

Jalan cerita berterabur sikit... sebab terus taip je ni... nak cepat sambung kerja dah dekat jam 2.00.

Semoga Irdina Huda belajar dengan baik dan menjadi insan yang berjaya dunia dan akhirat.

Sekian.  Terima kasih semua kerana sudi meneruskan pembacaan kalian.

Pecah kaca pecah cermin
Sudah baca sila komen
:P

suka duka pentas dunia.

Hikmah Solat Sunat Istikharah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Diantara hikmah didahulukannya pelaksanaan shalat sunnah istikharah sebelum kita memanjatkan doa istikharah adalah karena sebelum kita dapat masuk menghadap seorang raja untuk mengajukan permohonan kita kepadanya secara langsung di dalam istananya, kita harus mengetuk pintu kerajaannya terlebih dulu agar pintu istana raja tersebut terbuka untuk kita sehingga kita dapat masuk ke dalamnya.

(Ibnu Abi Jamrah)


suka duka pentas dunia



30 Disember 2013

Ibarat Pohon Kurma

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


sumber gambar via google.  Gambar hiasan



Permisalan seorang mukmin adalah seperti pohon kurma, meyerap (mengambil) yang baik dan menghasilkan yang baik pula.

(Ibnu 'Amr)


suka duka pentas dunia



Saudara yang zalim

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



gambar hiasan.  Sumber gambar  



Diantara bentuk kedzaliman seseorang terhadap saudaranya adalah apabila ia menyebutkan keburukan yang ia ketahui dari saudaranya dan menyembunyikan kebaikan-kebaikannya.

(Ibnu Sirin)


suka duka pentas dunia



29 Disember 2013

Segmen Aktifkan Azam Baru Tahun 2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



KLIK
BANNER UNTUK JOIN

Sempena
menyambut kedatangan tahun baru, segmen khas ni dibuat untuk penyenaraian azam
baru anda tahun 2014 ini. Moga dengan adanya azam baru, segala apa yang
dirancangkan, tercapai matlamat. Teringin jugak nak tahu azam baru anda semua.
So, jom kita meriahkan segmen ni.

HADIAH:
2
pemenang akan menerima hadiah novel

Senarai azam baru saya sempena tahun 2014:
1.   Meneruskan legasi kecemerlangan dalam setiap bidang yang diceburi
2.  Menjadi insan yang lebih baik dari sekarang
3.  Menjadikan cabaran sebagai peluang... nanti kita senaraikan apa itu cabaran dan peluang.
Cabaran pertama:  Mengambil peperiksaan KPSL dan lulus memberi peluang kepada kenaikan pangkat... Yes!
Azam yang tersenarai di atas nampak macam umum sangat.  Tetapi itulah antara cabaran dan peluang yang ada

TAMAT:
31 JANUARI 2014


suka duka pentas dunia



Contest SEO Eridy dan azam blog 2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Contest SEO Eridy

Contest SEO Eridy.  Entri sebegini entah yang ke berapa tak ingat yang dikaitkan dengan Contest SEO Eridy.  

Mungkin juga pemenang untuk entry terbanyak berkaitan Contest SEO Eridy telahpun diumumkan oleh Eridy.  Tetapi entri ini sudah tentu tidak layak untuk bertanding bagi entri terbanyak.  

Yang pastinya Contest SEO Eridy ini belum lagi tamat begitu saja.  Ini adalah kerana Contest bermula mulai 12.12.13 hingga 30.12.13.  Antara syarat utama Syarat Contest SEO ERIDY adalah:
* Peserta bertandingan atas keyword ” Contest SEO Eridy ”
* Entri mengikuti kreativiti tersendiri 
Blog ini sudahpun mencapai syarat di atas dan telahpun termasuk dalam senarai peserta dalam Contest SEO Eridy.
Dan apa pula kaitannya Contest SEO Eridy dengan azam blog tahun 2014.  Walaupun pada dasarnya tujuan awal dalam dunia blogging bukanlah mengejar SEO atau populariti semata-mata tetapi setelah melalui beberapa fasa dan menyaksikan beberapa perubahan yang dialami Rakan Blogger maka dengan sendirinya keinginan YB untuk maju dalam dunia blogging mula bercambah.
Justeru tahun 2014, antara azam utama blog ini adalah untuk lebih mesra SEO dan mudah dikenali.  Walaupun sudah bertapak agak lama dalam dunia blogging tetapi masih banyak yang perlu dipelajari.  Masih banyak juga yang perlu dipertingkatkan.
Untuk itu, masa perlu diagihkan dengan teliti bagi memastikan azam itu tercapai.
Semoga dengan penyertaan dalam Contest SEO Eridy ini dapat menjadi batu loncatan untuk terus maju dalam bidang blogging dan SEO juga.

suka duka pentas dunia.

Jangan didustakan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Gambar hiasan


Sesungguhnya Allah telah menetapkan kematian, sakit dan sehat (bagi setiap hamba-Nya).  Barang siapa mendustakan takdir maka sesungguhnya ia telah mendustakan al-Qur'an. Dan barang siapa mendustakan al-Qur'an, maka sesungguhnya ia telah mendustakan Allah.

(al-Hasan, saat menjelang kematiannya)


suka duka pentas dunia



Sudah lama tidak buat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


2013 kian ke penghujungnya...


Tahun 2013 dah hampir ke penghujungnya.

Selagi hayat dikandung badan rasanya tidak ingin dibiarkan blog ini bersawang lantaran tiada idea nak menulis.  Dengan ini dikuatkan semangat pada awal tahun 2013 dan beberapa ketika seterusnya timbul idea untuk menghasilkan corak sendiri sebagai memenuhi ruang kekosongan di blog ini.  Ternayata idea itu mendapat sambutan yang agak menggalakkan.

Pada permulaannya corak yang dihasilkan tiada tema dan hanya mengikut rentak hati dan tangan. Kemudiannya diikuti dengan tema-tema tertentu mengikut kehendak hati isu semasa.  Antaranya Corak Pertama di Bulan Ramadhan, Cinta Jangan Pergi, 5 Hari Seminggu dan Bayu Cinta Luna.  Banyak lagi corak yang dihasilkan dan ianya boleh dilihat di bawah Kategori Penulisan - Corak  .

Hanya sejak kebelakangan ini idea nak menghasilkan corak tidak berapa menjadi dan tidak berhasil.  Ada yang dihasilkan tetapi segan pula nak 'publish' maklumlah tak berapa kreatif.  Jadi corak-corak itu hanya tersimpan dalam folder.

Kemungkinan akan terhasil lagi corak di penghujung tahun 2013 kurang pasti.  Tak berani nak berjanji... kalau tak buat nanti tak tepati janji pula.

Walau apapun di ruang yang terbatas ini akan dikumpulkan segala semangat dan kudrat untuk menghasilkan sesuatu untuk blog ini.

Terima kasih semua atas perhatian.


suka duka pentas dunia



28 Disember 2013

Giveaway Akhir Tahun by Cik Hawa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Click Banner for join this Giveaway

Giveaway Akhir Tahun by Cik Hawa di sponsor oleh Dyanuraz | Ayati Nasir | Dedeq | Dila Ella | Ina Nailofar | Sutera Qaseh | BudakVanilla | Mc Wanie | FD | Nazirah | Nurul Awatif | Hana Jalil | Iman | Arrien | Dayana | Farahain | Diana | AdikDayah | HusnaZulkepli | Norhazlina | SyiraLokman | Mama Darwish | Diyana | Fasihah | Maisarah Ibrahim | Bonda Qalish

Meh ramai2 pakat join GA ni. Hadiah yang ada semuanya barangan pos dan topup.
Klik untuk tengok SENARAI HADIAH

Tamat pada 31/12/2013.

27 Disember 2013

'Ibrah itu pelajaran

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



corak hiasan


Berfikir merupakan cahaya yang masuk ke dalam hati seseorang. Dan apabila seseorang mau berfikir, maka ia akan akan mampu mengambil 'ibrah (pelajaran) dari segala sesuatu (yang ia lihat, dengar, baca, rasa dan alami).

(Ibnu 'Uyainah)




suka duka pentas dunia


.

26 Disember 2013

Last Giveaway In 2013 @ dakwahmahabbah.blogspot.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Last Giveaway In 2013 @ dakwahmahabbah.blogspot.com

Di penghujung bulan Disember 2013... aye mengambil kesempatan untuk menyertai Last Giveaway In 2013 @ dakwahmahabbah.blogspot.com.  Giveaway ini merupakan giveaway terakhir bagi blog dakwah mahabbah, tetapi mungkin tidak bagi aye :D ini adalah kerana selagi masih ada masa dan keizinan aye akan ikuti atau sertai mana-mana giveaway sepanjang tempoh bulan Disember ini walapun dah hampir ke penghujung hari... 

Blog dakwahmahabbah ini dimiliki oleh Ain Rahman.  Jangan terkejut pula selain berblogging Ain Rahman juga seorang doddler (betulkan aye jika tersalah eja) untuk blog dan facebook.  Memang hebat kerana idea kreatif untuk buat doddle bukan semua orang boleh aplikasikan dengan baik.  Yang penting bakat dan minat serta keinginan.  Betul tak Ain? :D

Okey... kembali kepada Last Giveaway In 2013 @ dakwahmahabbah.blogspot.com, giveaway ini akan tamat pada 28 Disember 2013.

Sila Klik SINI atau pada banner di atas untuk memberikan sokongan.

Jom meriahkan giveaway anjuran Ain Rahman dan rakan bloggernya.


suka duka pentas dunia



Tiada sebab untuk tidak berdoa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Janganlah kalian meninggalkan doa! Dan jangan sampai perbuatan dosa yang kalian lakukan, menghalangi kalian untuk berdoa kepada Allah, karena sesungguhnya Allah telah mengabulkan permohonan Iblis, padahal ia adalah makhluk yang paling buruk. (Lihat surat al-Hijr ayat 36 dan 37) 

(Sufyan bin 'Uyainah)


suka duka pentas dunia





25 Disember 2013

Hari cuti hari untuk berehat?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




gambar kitar semula :D



suka duka pentas dunia

Jawab panggilan ibu dengan suara yang lembut

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Diceritakan bahwa pernah suatu hari, Ibnu 'Aun al-Muzani dipanggil oleh ibunya, maka ia pun menjawabnya dengan suara yang lebih keras dari suara ibunya agar dapat didengar oleh sang ibu. Tak beberapa lama kemudian, Ibnu 'Aun tersadar atas apa yang baru saja ia lakukan. Ia pun menyesalinya dan segera memerdekakan dua orang budak yang ia miliki.

()


suka duka pentas dunia



24 Disember 2013

2.5k Followers Giveaway

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


2.5k followers GA

sila klik pada banner di atas untuk berkenalan dengan pemilik 2.5k followers GA.  Cepat!!!




suka duka pentas dunia

Kategori Penulisan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


gambar hiasan

Kategori penulisan atau lebih dikenali sebagai 'Label' dalam istilah blog.

Pada awal pembabitan aye di dalam blog penggunaan label ini pelbagai dan tidak terlalu spesifik.  Mungkin juga kerana terikut-ikut dengan gaya penulisan blogger lain atau lebih senang tidak mempunyai pendirian sendiri.

Hanya setelah beberapa tahun kemudian, maksudnya sejak kebelakangan ini baru tersedar bahawa penggunaan label pada penulisan di blog perlu di perhalusi dan ditetapkan.  Baru boleh dinamakan sebagai 'Kategori Penulisan'.

Buat masa ini masih banyak yang perlu diperbaiki dalam kategori penulisan.  Antaranya kata kunci untuk setiap entri perlu lebih jelas supaya tidaklah banyak sangat.  Nampaknya kena masuk belajar Pengajian Maklumat pulak...

Inilah rupa 'Kategori Penulisan' sekarang.  Nak tengok yang lebih jelas... nuuuun di kaki blog kat bawah sekali.  Terdapat kira-kira 1217 kategori.   Memang banyak dan perlu dikecilkan lagi.


Kategori Penulisan atau Label pada blog

Untuk itu sehari dua ini memang kena buat sesuatu dengan kategori ini supaya tidak nampak macam tamak sangat atau mungkin juga macam sampah???? Ohh jangan itu semua idea penulisan aye... dan ia perlu dibaiki segera...

Sekian dulu celoteh kali ini.

suka duka pentas dunia



Dunia ini tempat berlumba

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Gambar hiasan



Barang siapa mengetahui bahwa dunia ini adalah negeri tempat berlomba untuk meraih dan mengumpulkan amal shalih, dan ia pun mengetahui bahwa semakin tinggi kedudukan seseorang dalam ilmu dan amal maka makin tinggi pula kedudukannya di surga kelak, maka ia tidak akan menyia-nyiakan waktu sedikitpun dan akan berusaha memanfaatkannya dengan sebaik-baiknya, dan ia tidak akan melewatkan kesempatan sekecil apapun untuk berbuat baik.

(Ibnu 'Aqil)




suka duka pentas dunia


23 Disember 2013

Dia suka belon dan bola

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Dia memang suka belon dan bola.  Entah sudah berapa biji belon sudah berjaya dipecahkan.  Termasuk juga bola plastik.

Pernah satu hari beli dua biji bola plastik .. versi kanak-kanak la.  Ayah yang beria-ia sangat nak beli, kalau ikut umi memang tak layan dah.  Entah mengapa ayah kata dia cair bila anaknya merayu minta dibelikan mainan.  Ayah?!!!  Umi memang dah tak kuasa nak layan.

Tak ingat pula berapa hari belon kuning dan belon pink itu bertahan.  Adakah patut dicucuknya belon-belon tu dengan pensil... katanya nak tengok isi kat dalam.

Budak-budak... nak kata pelik memang dah begitu sifatnya kan...

Ayah pun dah tak terkata apa... mula-mula macam marah... tetapi dengar khabarnya si anak 'bodek' ayah sekali lagi nak beli belon ..... terpulang lah kat ayah...

Hari Sabtu lepas kami menghadiri majlis kenduri kahwin anak saudara ayahnya di Sitiawan.

Kalau ikutkan gelagat anak-anak memang umi dah tak segan... sebabnya memang anak-anak macam tu...  cuma umi mengharapkan jangan lah sampai jatuh atau rosak apa-apa barang yang berharga.


Tengoklah turutan gambar-gambar di bawah ni.... Umi suruh naik ke atas pentas nak tangkap gambar. Tetapi mereka berdua memang tak pandai posing... sudahnya umi dapat tangkap gambar 'candid' saja. :)



Mula-mula naik mata dah tenang kat benda alah tu.... geram sungguh rasanya... dah suruh ketengah sikit asyik... takmau..



Tengok... eiiii dicuit juga benda alah tu... nasib tak koyak atau pecah...



Dah kena jerit ... woi.. bukanlah kuat sangat... jerit manja gitu... barulah nak ke tengah sikit.

Lepas ni dan tak tau sampai bila... pasti akan diminta juga mana-mana belon yang dok bergayut depan kedai mainan.  Yang tak tahannya jeritannya ... memanglah... kalau tak berpaling semua orang memang bukan dia.

Kerenah anak-anak masa kecil... boleh lagi tahan kan... bila dah besar sikit...mudah-mudahan tidaklah sampai menyakitkan hati umi dan ayah.... boleh kan???


suka duka pentas dunia



Zahra Bakar Collection Giveaway

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Assalamualaikum...



Zahra Bakar Collection merupakan sebuah online shop yang menjual pelbagai jenis tudung dan shawl antaranya tudung syria, bawal arjuma, alsya ring dan sebagainya. Zahra Bakar Collection, turut mengambil tempahan sulaman (cross stitch) dengan pelbagai jenis design/ reka bentuk mengikut kehendak pelanggan.



Zahra Bakar Collection GiveawayZahra Bakar Collection Giveaway




Selain itu, Zahra Bakar Collection turut menjual kain pasang dan kain batik terengganu yang dihiasi dengan pelbagai jenis corak dan warna yang pastinya memikat hati. InsyaAllah, kainnya berkualiti tinggi dan selesa dipakai. Harganya juga sangatlah berpatutan.



Untuk meraikan pembukaan Zahra Bakar Collection online shop, kami mengadakan simple giveaway buat anda. Ingin dapat hadiah yang menarik dari kami? Ayuh, sertai sekarang. 


Zahra Bakar Collection Giveaway

Klik banner untuk sertai.



Harapan itu hendaklah sama dengan perbuatan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pensil yang tumpul jika hendak ditajamkan perlu diasah supaya penulisan dapat diteruskan.  Gambar hiasan


Apabila Anda berharap agar Allah senantiasa menganugerahkan kepada Anda apa-apa yang Anda cintai dan sukai maka hendaklah Anda senantiasa menjaga dan melaksanakan apa-apa yang dicintai dan disukai oleh Allah.

(Salah seorang ahli hikmah)


suka duka pentas dunia





22 Disember 2013

CPUV Pertama dan Kedua Disember 2013

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sudah lama rasanya tidak membuat catatan mengenai CPUV Nuffnang.

Agaknya pasti ada yang tertanya-tanya adakah CPUV untuk blog YANGBAIK sudah terhenti.  Sungguh tidak berhenti tetapi agak perlahan dan kurang meriah sikit untuk bulan Disember 2013.

Mungkin juga sebab bulan-bulan yang lepas sudah banyak... walaupun sebenarnya tidaklah sebanyak mana. Atau mungkin juga kerana terdapat kelewatan beberapa entry CPUV bagi bulan-bulan yang lepas.  Atau mungkin juga kerana kurangnya idea hendak menulis lalu mengurangkan hasil penulisan lantas mengurangkan minat pengiklan untuk beriklan secara CPUV di sini.

Baiklah... rasanya Nuffnang tidak pernah gagal memberikan iklan CPUV kepada blog YANGBAIK.  Sama ada banyak atau sikit, lama atau sekejap... pakej itu ada di blog ini sama seperti pemiliknya yang kadang-kadang tiada idea dan buntu dalam menghasilkan penulisan yang berkualiti.


CPUV Pertama dan Kedua bagi bulan Disember 2013

Dan hari ini setelah dikumpul kekuatan... walaupun bukan lemah tetapi lemau yang semakin bersarang dikeluarkan entri mengenai CPUV bagi bulan Disember 2013.

Sudah hampir ke penghujung bulan baru nak memaklumkan mengenai CPUV Pertama bulan Disember 2013 adalah dari Pusat Pungutan Zakat (PPZ) yang bertakhta di blog YANGBAIK mulai 4 Disember 2013. Entah mengapa sebelum ini tidak tergerak hati nak buat entri mengenai CPUV Pertama itu.  Bukannya tidak terdetik tetapi ruang untuk mengarang agak terhad memandangkan terdapat gangguan talian internet di rumah yang makan masa lebih sebulan baru dapat diselesaikan.  Namun insha Allah YANGBAIK akan mengumpul masa dan tenaga untuk membuat entri berkaitan PPZ walaupun setelah CPUVnya telah ditamatkan pada 21 Disember 2013.  Banyak yang boleh dikongsikan berkaitan Pusat Pungutan Zakat (PPZ).



CPUV kedua di bulan Disember 2013 hanya muncul pada 21 Disember 2013 adalah INTI... sebuah universiti bertaraf antarabangsa.  Belum Baru berkesempatan melihat iklan CPUV kedua itu melekat di blog YANGBAIK.

Terima kasih kepada semua atas sokongan.  Masih banyak yang hendak dikongsikan di blog picisan ini. Semoga anda semua terus setia dengan blog YANGBAIK.  Sokongan semua amatlah disanjung tinggi.

Terima kasih kepada Nuffnang, PPZ dan INTI di atas iklan CPUV di blog YANGBAIK.


suka duka pentas dunia



Perisai

Assalamualaikum dan selamat sejahtera






corak hiasan ke-12


Shaum (puasa) itu adalah perisai.

(HR Imam al-Bukhari dan Imam Muslim)



suka duka pentas dunia





21 Disember 2013

Perbezaan antara dilihat dan dibuat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Sesungguhnya orang yang paling dermawan di dunia ini adalah orang yang menunaikan hak-hak Allah walaupun orang lain melihatnya sebagai orang yang kikir dalam hal lain. 




Dan sesungguhnya orang yang paling kikir di dunia ini adalah orang yang kikir untuk menunaikan hak-hak Allah walaupun orang lain melihatnya sebagai orang yang dermawan dalam hal lain.

(Wahab bin Munabbih)


suka duka pentas dunia



20 Disember 2013

Keterbatasan perancangan manusia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Entah bagaimana hendak dimulakan bicara di hari Jumaat yang penuh keberkatan ini
Semoga dipermudahkan urusan semua orang
Semoga setiap usaha yang dilakukan diberkati oleh-Nya
serta mendapat balasan yang setimpal

Sungguh keliru dan simpati
Sehingga hati ini berteka-teki sendiri
Mencari pemutus kata silang tanpa pembayang

Dari mana datangnya perasaan ini
Datangnya dengan sendiri
Bercampur dengan kekhilafan diri dan kealpaan serta lalai dan leka
Entah apa lagi yang hendak dihamburkan
Rela dan pasrah menadah segalanya

Semoga dipermudahkan semua urusan 
Semoga semuanya selesai dengan baik

Keterbatasan perancangan manusia
Begitulah tajuk yang dinukilkan
Namun pengisiannya terasa hambar
Masih lagi keliru tidak pantas menghuraikannnya sendiri

Manusia mampu merancang dengan segala sumber yang ada
Sumber manusia biarpun terhad tetapi dengan kerjasama rakan taulan pasti berbuah hasilnya

Namun perancangan manusia pasti juga akan berselerakan sekiranya tiada kata putus
Penukaran perancangan dan perubahan agenda pasti menggugat sejuta rasa
Menganggu seluruh pelaksanaan tugas

Justeru .... pesanan ini buat diri sendiri 
-  ukur baju di badan sendiri
-  kalau kail panjang sejengkal lautan dalam jangan diduga
-  jika takut dilambung ombak jangan berumah ditepi pantai

Kekuatan manusia adalah dengan andaian bahawa 'jika tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya' sedangkan pelaksanaan 'seperti tikus membaiki labu'
Adakah labu akan bertambah parah
walaupun tikus yang membaikinya adalah tikus yang cerdik?




Begitulah hakikat manusia
Mengejar nama pangkat dan darjat sehingga lupa hidup sarat melarat penuh karat
Atau sekadar menguji kebolehan dan kebijaksanaan
atau juga sekadar menguji pasaran
lalu terseksa jiwa yang banyak

Hentikan segera!!!


Hati manusia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



corak hiasan


Hati manusia itu ada tiga macam : 
(1) Hati laksana gunung yang tidak bisa disingkirkan oleh apa pun; 
(2) Hati laksana pohon kurma yang memiliki batang pohon yang kokoh tetapi angin membuatnya melambai-lambai; dan 
(3) Hati laksana laksana bulu yang condong bersama angin ke kanan dan ke kiri.

(Sirri as-Saqthi)


suka duka pentas dunia



19 Disember 2013

Segmen 12 Jam Bloglist #6 Mialiana.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 19 Disember 2013, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #6 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?


15 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2013.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

18 Disember 2013

17 Disember 2013

Di sebalik Conference of Heads of Academic Departments of UiTM (CHAD2013)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sesuatu yang terjadi memang semua orang tahu bahawa ianya terjadi dengan ketentuan dari-Nya.

Namun kita selaku manusia biasa seringkali tidak terlepas dari rasa curiga dan cuak. Pada hemat aye perasaan itu seharusnya diiringi dengan pemikiran positif. Memang agak sukar untuk diterima seandainya itu berlaku ketika kita tidak cukup bersedia dari segi mental, fizikal dan kewangan serta jiwa raga. Bunyi macam bermasalah jer.... memang dan masalah itu tidak akan selesai kiranya tidak dihadapi dengan akal yang waras dan semangat yang kental.

Tajuk di atas bunyinya macam akademiks sangat sedangkan mula cerita langsung tidak menggambarkan akademiks.



Tetapi inilah hakikat yang harus ditempuh untuk menemui CHAD2013. Lihat muka di atas? Kesiannya kena tinggal 3 hari. Sedihnyaaaa

Sudahlah tadi cerita pasal semangat dan jiwa kental .... tapi terselit juga naluri seorang ibu...

Nanti sambung lagi ehhhh


Suka duka pentas dunia

posted from Bloggeroid

13 Disember 2013

Membuka pintu ketaatan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Berpuasalah, karena puasa bisa menutup pintu maksiat dan membukakan pintu ketaatan untukmu!
(Sufyan ats-Tsauri)


suka duka pentas dunia



12 Disember 2013

Contest SEO Eridy | Jangan Pernah Memikirkannya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Sebalang gula-gula buat pemanis kata sebagai permulaan bicara kosong yang hambar.



gambar ini dicedok dari kad jemputan kahwin seorang doktor.  Aye tak dapat hadir ke majlisnya.  Jadi diabadikan potret ini kanvas desktop. Cantik!!!


Kali ini nak buat pengenalan dengan sedikit kelainan memandangkan blog ini telah tersenarai dalam senarai peserta Contest SEO Eridy.... perasan bangga kejap.  Macam tak percaya pula.  Tetapi percayalah bahawa blog memang tersenarai sebagai peserta okey.. belum lagi pemenang atau top ten.

Mungkin juga kerana Contest SEO Eridy... maka Page Rank blog ini meningkat?  Tiada siapa yang tahu.  yang pasti usaha menghasilkan entry setiap hari kadang-kadang gagal kerana terlalu mementingkan kerjaya dan masa dengan anak-anak... heheheh ayat memang tak boleh blahhh.

Apa yang dimerapukan tak tahu lah... sebenarnya hati ini ketika ini terasa sangat sayu dan keliru sangat-sangat-sangat.

Keliru sangat... sebab adakah kerana pernah memikirkan perkara itu akan berlaku
atau kerana adakah kerana itu suratan... semuanya adalah takdirnya.

Walaupun begitu masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan.  
Kerana khabar angin tidak mungkin benar.
Sedangkan sejarah boleh berubah.
Inikan pula andaian.

Untuk tidak menjadi lebih banyak soal... baru dapat tahu secara verbal bahawa aye telah dicalonkan ke satu tempat baru bagi menggantikan seseorang.  Rasa sebal sangat-sangat.  Kerana keupayaan yang terhad dan perasaan yang sangat berat.

Doakan yang terbaik buat kami semua.  
Semoga tiada hati yang terluka
Semoga dipermudahkan urusan
Walaupun urusan dunia
Berkatnya membawa ke akhirat.

Rasanya tidak salah untuk memikirkannya
Berfikir menjadikan kita bersedia
Bersedia dengan sebarang kemungkinan
Walaupun pada hakikatnya tidak disukai
Tetapi hikmah yang tersembunyi tiada siapa yang tahu



suka duka pentas dunia.



Benteng pertahanan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Shaum (puasa) adalah benteng pertahanan para ahli ibadah (dari serangan syetan)

(Badil al-'Uqaili)



suka duka pentas dunia


11 Disember 2013

[Gambar] Kursus dan Kek Cawan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera






Moral:  Kursus dan Kek cawan tidak dapat dipisahkan. :P

suka duka pentas dunia


9 Disember 2013

Lin Handmade Greetings Card Blog Giveaway | November - Disember 2013

Assalamualaikum dan selamat sejahtera






As you can see at the photo above, for the end of the year giveaway, I'll be giving away two Japanese hand-bound books that I made recently. It's a very simple design, no heavy decorations....just keeping it simple and nice. Focusing more on the decoration at the sides of the book and also on the pattern paper itself that has Japanese motifs.  
(Ayat salin dan tampal dari blog asal - supaya maksudhnya tidak lari :P)


Kepada yang berminat, dapatkan maklumat lanjut dengan klik pada gambar di atas. 

Giveaway ini dijangka tamat pada 1 Januari 2014.

Selamat mencuba kepada semua.

suka duka pentas dunia

*p/s:  Berharap sangatlah kali ini buku di atas tu sampai ke rumah.  
Boleh kan?

=)



8 Disember 2013

Mood di hujung minggu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Inas Insyirah baru lepas mandi.
Tak nak ikat rambut.
Tak nak pakai bedak.
Nak pakai bedak dan perfume umi.
Mana boleh! Tak boleh wooo.
Inas kan kecil lagi.

Kalau macam tu belikan mainan untuk Inas.
Inas nak minum susu...



Suka duka pentas dunia

posted from Bloggeroid

7 Disember 2013

Sakit mata dan selsema

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





Beberapa hari lepas Abid kena sakit mata. Pada mulanya hanya sebelah yang merah. Bangun pagi esoknya dua belah mata pulak.

Ingatkan biasa jer.... mungkin juga nak berubah angin kot. Inilah alasan seorang umi yang sibuk dengan kerjanya.... adushhh....kena 'sound' pulak dek ayahnya...

Untuk hari Khamis lepas minta izin keluar awal untuk bawa Abid ke klinik.... cerita lama baru nak taip kat sini.... ;)

Jumpa Dr di Klinik Azhar. Oleh kerana pada masa tu... hidung Abid juga berair. Dr menyatakan sakit mata dan selsema ada kaitan.  Maka Dapat ubat alahan dan ubat titik mata.

Dan,... hari ini Abid seperti biasa seolahnya tiada apa yang berlaku...

suka duka pentas dunia
posted from Bloggeroid

Menjaga pandangan dan amalan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Barangsiapa menjaga pandangannya dari hal-hal yang haram, menanah diri dari syahwat, mengisi batinnya dengan muraqabah (merasa diawasi oleh Allah), menghiasi amalan lahirnya dengan mengikuti sunnah Nabi shallallahu 'alaihi wasallam dan tidak memasukkan ke dalam perutnya kecuali yang halal, maka firasatnya tidak akan meleset.

(al-Kirmani)


suka duka pentas dunia


*p/s:  Pertandingan entri CONTEST SEO ERIDY terbanyak dibuka dari sekarang hingga 11/12/13.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...