FOLLOWER

31 Oktober 2011

Mengapa marah-marah kalau tiada sebab kukuh

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Kalau sayang kenapa marah?  Bukan apa catatan lahir sepantas kilat setelah terlintas di fikiran sebab baru lepas tengok drama Gerak Khas. 

Babak pertama:  pemandu wanita yang marahkan anggota polis wanita.  Kenapa wanita suka marah-marah?  Bila tengok cerita macam tak logik pun ada juga, boleh ke marah-marah polis macam tu walaupun sama-sama wanita.  Dari cerita tu dah menunjukkan kita sekarang dalam keadaan tertekan dan stress sangat sehinggakan pihak berkuasa pun boleh dimarah-marah sesuka hati.  Atau sekadar drama jer?  Apa apa pun bawalah bersabar dan bertenang ketika berhadapan dengan apa-apa situasi yang tidak menyenangkan.

Babak kedua:  teman wanita marahkan teman lelakinya (kononnya tunang), dengan alasan mengganggu dia kerja dan terpaksa melayan kehendak tunangnya makan.  Bila dah sampai pertengahan cerita barulah faham rupa-rupanya teman wanita tadi dah ada pakwe baru la pulak... wanita wanita! 

Adakah ini contoh yang baik? Walaupun baru bertunang dan tiada ikatan yang sah, tetapi sudah sanggup menduakan tunang... entah macam mana pula bila dah ada ikatan yang sah.  Kerana kejujuran dan kesetiaan itu tidak semestinya terletak pada sesuatu ikatan tetapi terletak pada hati... Boleh?

...sesaja nak menghabiskan masa ...

30 Oktober 2011

Bila baby tumbuh gigi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Bila baby tumbuh gigi?  Tempoh dan masa atau ketika usia berapa kurang jelas.  Dari pengalaman aye sendiri, dah tiga (3) orang anak, semua-semua tu... masa tumbuh giginya berlainan peringkat usia.  Keadaan bila tumbuh gigi juga berbeza dan lazimnya bila nak tumbuh gigi mereka demam paling lama seminggu... demam biasa lah... baby mungkin rasa tidak selesa sebab ada 'benda' keras dalam mulutnya... Nak cakap dari sudut perubatan tak pandailah la pulak coz belum lagi dan rasanya tak akan sempat kot nak masuk belajar bidang pergigian...

eh melalut pulak.

Inilah gambaran wajah seorang baby yang sedang menanggung kesakitan tumbuh gigi.  Siang harinya asyik dok merengek, badannya 'dedor' tak pun 'cering-cering'... Minum susu sikit lepas tu muak... makan pun tak berapa nak lalu...

Ada petua orang tua-tua moden suruh bagi baby minum air 'ribena' tak pun oren.. Eh berpadalah bukannya pekat atau manis macam orang besar 'tagun'. Rasanya takat manis-manis buah jer.. Oih.. memang lah suka sangat-sangat si baby ni .. habis setengah botol.




Dan...

bila malam menjelang tiba... bila larut malam.... tidurnya tidak nyenyak... justeru bergilirlah umi dan ayahnya berjaga untuk menepuk dan menghayun buaian...


Namun yang pasti itu semua akan menjadi satu kenangan dan antara kenangan dan saat yang sungguh indah, walaupun siang esoknya umi terpaksa tersengguk-sengguk kat ofis kerana tidak berupaya meninggalkan kerja.  Dan yang paling pasti keadaan baby tidaklah panas sangat... keluar sekejap bawa ke klinik dan sambung semula kerja... petang nanti pastikan umi dan ayah balik awal untuk mengikuti perkembangan kesihatan baby..

Semoga baby tabah, umi dan ayah serta abang dan kakak juga pasti bersabar dengan kerenah baby...

Sekian.

Masa yang baik dan sesuai untuk berblog

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Masa yang sesuai atau masa yang baik untuk berblog.  Agak sukar untuk menentukan masa yang baik kerana ia terpulang kepada blogger untuk menentukan masanya sendiri. 

Buatlah tajuk yang sesuai mengikut masa dan minat kita kerana dengan itu ia mendatangkan idea untuk menulis dan memberikan kita kepuasan. 

Ada kajian (tidak rasmi) mengenai masa yang tertentu untuk keluarkan (publish) catatan pada blog kita.  Antaranya jam 11.00 pagi, 1.00 tengahari, 6.00 petang, 10.00 malam dan 1.00 pagi atau 4.00 pagi.  Antara masa-masa berkenaan kadang-kadang kita sibuk dengan kerja hakiki kita melainkan blogger sepenuh masa yang sentiasa menghadap skrin notebook atau netbook.

Apapun yang kita terbitkan pada blog yang penting gunalah bahasa yang betul dan boleh mendatangkan kebaikan kepada semua orang yang membacanya.  Walaupun blog kita tidaklah popular tetapi ia mempunyai nilai (value) untuk diri kita sendiri dan seterusnya turut menjadi tatapan dan ingatan di masa hadapan mengenai apa yang kita buat sekarang.

Sekian, selamat berbloging.  Jadilah blogger yang berhemah dan hentikan kegiatan yang tidak berfaedah.

>.<


?

Andai lalai membawa mudarat

Assalamualaikum dan selemat sejahtera,


Salah satu bentuk kelalaianmu terhadap dirimu sendiri adalah Anda berpaling dari Allah, yaitu saat Anda melihat sesuatu yang dimurkai oleh-Nya, lalu Anda berlalu begitu saja tanpa melakukan amar ma'ruf nahi munkar karena takut kepada orang yang tidak bisa memberikan manfaat maupun mudharat bagi Anda.


(Abu Abdurrahman al-'Umari az-Zahid)

29 Oktober 2011

Kerja Lebih Masa

Assalamualaikum selamat sejahtera,


Sesaja nak bercerita dan nak berkongsi rasa dan pandangan mengenai definisi kerja lebih masa bagi kakitangan kerajaan atau anggota perkhidmatan awam di Malaysia.

Mengikut Perintah Am Bab G;
  1. ‘Kerja lebih masa’ bermaksud kerja-kerja yang dijalankan di luar waktu bekerja pejabat biasa yang ditetapkan kepada seseorang kakitangan iaitu menjalankan tugas-tugas rasmi yang berkaitan dengan tugas rasmi jawatan hakikinya atau tugas rasmi bagi jabatannya. Kerja-kerja yang berkaitan dengan kerja-kerjaperibadi adalah tidak dikira sebagai kerja lebih masa.
  2. Kerja Siang” bermakna sebarang giliran bertugas tambahan yang dikerjakan di antara jam 6 pagi hingga 10 malam.
  3. “Kerja Malam” bermakna sebarang giliran bertugas tambahan yang dikerjakan di antara jam 10 malam hingga 6 pagi.
  4. ‘Kerja Kecemasan’ bermakna sebarang tugas yang diisytiharkan oleh Ketua Jabatan sebagai tugas kecemasan yang memerlukan tenaga pekerja lebih daripada biasa. Lazimnya kerja kecemasan ini ialah bagi memulihkan semula perhubungan-perhubungan atau perkhidmatan-perkhidmatan penting yang terputus atau terganggu; atau memelihara perhubungan-perhubungan atau perkhidmatan-perkhidmatan tersebut daripada terganggu atau terancam. Suatu kecemasan itu hendaklah dianggap berakhir bila perhubungan-perhubungan telah tersambung semula atau perkhidmatan-perkhidmatan penting telah berjalan semula; atau apabila kedua-duanya lepas daripada gangguan atau ancaman.
  5. Corak kerja lebih masa juga adalah meliputi semua jenis tugas seperti perkhidmatan kaunter, pemerosesan, penyeliaan dan pengawasan dengan tertakluk kepada syarat-syarat kerja seperti berikut:
a) Kerja-kerja kecemasan

b) Kerja mustahak dan tidak boleh ditangguhkan pada hari berikutnya sebab penangguhan itu boleh memudaratkan perkhidmatan.

c) Kerja-kerja yang dikehendaki dibuat oleh anggota melebihi daripada tugas biasanya; dan

d) Kerja-kerja yang perlu diuruskan dalam jangkamasa yang terhad.


sumber:  Perintah Am Bab G

28 Oktober 2011

Kegunaan lampu signal untuk apa?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

sumber gambar:  google.com

Lampu signal.  Tentunya cerita tentang lampu signal ini terutama berkaitan pengguna jalan raya sudah sering kali keluar dalam blog, twitter ataupun facebook.  Cerita-cerita itu sudah tentu berkaitan rasa tidak puas hati dengan pemilik kenderaan lain yang suka "menyimpan" lampu signalnya untuk digunakan ketika kecemasan. 

Bila fikirkan kecemasan yang bagaimana lagi sebenarnya mereka perlukan untuk menggunakan kelebihan yang ada pada lampu signal.  Sesiapa pun akan terasa geram kalau dah sekian lama menunggu di simpang tiga tiba-tiba kereta tu .... nak masuk kiri... Ya Allah rasa nak sumpah seranah pun ada.  Kenapa tak bagi signal dulu... sakitnyaaaa hati.

Okey lah... kira kita ni memang baik... dan memang baikpun, anggap saja orang tu yang tidak bagi signal kerana beberapa sebab berikut:
  1. terlupa jalan dah sampai dekat baru nampak jalan
  2. tangannya sakit tak boleh nak 'cuit' suis lampu signal
  3. dia nak cepat... ada kecemasan di rumah atau di ofis
  4. lampu signalnya rosak dan tak dapat berfungsi dengan baik
  5. dia tersilap 'cuit' suis.. nak petik suis lampu terpetik suis 'wiper'... hahahha
  6. kesian kat dia... tak jumpa suis signal..
Puas hati.  Atau ada sebab-sebab lain yang boleh dikongsikan bersama...

Silakan,


,

27 Oktober 2011

Penetapan Tarikh Hari Raya Aidil Adha 1432 H / 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Sumber gambar:  google.com


Selamat Hari Raya Raya Aidil Adha.  Selamat hari Raya Qorban, Selamat Hari Raya Haji. Eid Mubarak.  Inilah di antara rangkaian ungkapan yang sering kita lafazkan atau kita ucapkan menjelang hari yang dimaksudkan.


Hari ini, 27 Oktober 2011 bersamaan 29 Zulkaedah 1432 merupakan tarikh melihat anak bulan Zulhijjah.  Telah diumumkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Melayu bahawa 1 Zulhijjah 1432 adalah jatuh pada 28 Oktober 2011, maka dengan itu 10 Zulhijjah 1432 jatuh pada hari Ahad bersamaan 6 November 2011.  Seperti kebiasaannya hari berikutnya adalah hari cuti umum.  Namun begitu kita nantikan dulu andainya ada pengumuman secara rasmi oleh pihak-pihak yang berkenaan.

Nantikan cerita-cerita menarik mengenai ketibaan hari raya Qurban...

.
,

Sebahagian hawa nafsu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Perkongsian makna dan ingatan buat diri agar sendiri berwaspada dengan amalan di sepanjang kehidupan.

Sesungguhnya diantara bagian hawa nafsu yang tersembunyi adalah merasa senang apabila amalan yang kita perbuat dilihat oleh orang lain.(Ibnul Atsir)

Sekian, semoga menghasilkan manfaat.

26 Oktober 2011

Antara kaya dan miskin

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Kaya.  Ada banyak pengertian mengenai kaya.  Kaya harta seperti wang ringgit yang berjuta-juta di bank, kaya harta seperti banglo 2 3 tingkat atau tingkat 2 3 ekar... eh kaya ker?. 

Maksud kaya bukan sahaja kepada kaya harta dunia tetapi juga kaya dengan budi pekerti dan adat sopan dan kaya jiwa seperti tidak mudah putus asa dan tidak mudah tunduk kepada kehendak nafsu.

Bukan niat nak memberi ceramah motivasi atau ceramah keagamaan tetapi sekadar berkongsi rasa dan pendapat.  Berkenaan dengan maksud kaya.  Kita sering memahami bahawa kaya itu kaya wang ringgit dan kaya itu untuk diri kita sendiri atau untuk keluarga kita. 

Aye (Saya) pernah terdengar perbualan seorang sahabat yang katanya dia dah cukup kaya.  Dia dah kaya kerana mempunyai gaji yang sudah cukup untuk keluarganya, anak-anak sudah besar dan masing-masing sudah punyai kerjaya sendiri dan mampu menyara hidup sendiri.  Beliau juga sudah kaya kerana sudah mampu ke Mekah sebanyak 4 kali.  Kita andaikan menunaikan haji sekali dan diikuti dengan umrah 3 kali.  Oleh kerana dia sudah 'cukup kaya' maka tidak perlu lagi dia mengejar wang ringgit kerana baginya masa yang ada sekarang adalah untuk beribadat dan menunggu mati.  Astaghfirullah!  Sungguh aye tidak sangka begitu sekali pandangannya mengenai kekayaan.

Memang benar dan tiada yang tidak benar bahawa harta dan kekayaan itu milik Allah dan dipinjamkan kepada kita ketika di dunia untuk menikmati hidup ini.  Tetapi bukankan kekayaan yang kita miliki itu untuk dikongsikan bersama dengan insan lain.  Bukankah 'tangan yang di atas itu lebih mulia dari tangan yang dibawah'?  Oleh itu, bukankah dengan kekayaan yang kita miliki itu boleh pula kita salurkan kepada insan-insan lain yang memerlukan. 

Disamping kita bekerja dengan hasil titik peluh sendiri kita sudah dianggap beribadah sekiranya ia dilaksanakan dengan niat yang ikhlas untuk keredhaan Allah.  Dan hasil yang kita perolehi itu, atau kekayaan yang kita miliki itu dibelanjakan untuk keperluan keluarga kita, saudara mara kita dan sahabat handai atau jiran tetangga yang terdekat kita akan dapat ganjaran pahala untuk bekalan di akhirat kelak.  Tambahan pula bila dibelanjakan atau disumbangkan pula kepada fakir miskin atau lain-lain asnaf yang memerlukan... Subhanallah! banyak sungguh ganjaran yang kita perolehi.  Ditambah lagi dengan sumbangan zakat harta dapat pula membantu dan menyumbang kepada kemajuan ekonomi negara.

Dengan itu, kaya bukanlah bermakna untuk lingkungan kehidupan kita sahaja sebaliknya ia meliputi semua dan seluruhnya yang berada di sekitar kita.

"Harta jika diletakkan sebagai alat, ia akan menyelamat.  Tetapi jika ia menjadi matlamat, ia akan membawa mudarat"

Sekian.

25 Oktober 2011

Solusi Isu No. 37 : Kaya Antara Realiti dan Ilusi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Masih belum terlewat rasanya untuk berkongsi maklumat mengenai isi kandungan majalah Solusi Isu No. 37.

Antaranya:
  1. Jangan biarkan dosa bersarang di facebook
  2. Melentur anak dengan rotan
  3. Kiamat 2012?
  4. Hidupkan Adab Uama Salaf
  5. Bersederhana dalam ibadah
  6. Kaya Realiti:  Terhibur dengan hidup bersyukur
  7. Umpama bayi baru dilahirkan
  8. Isteri ingin pembantu rumah
  9. Ghairah menghidupkan amalan masjid
  10. Haji Sihat:  Suatu manfaat yang tersirat, dan
  11. banyak lagi artikel yang menarik...
Sekian.  selamat membaca


>-<
.

Malam gelap dan siang itu cerah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Berkongsi lagi kisah kejadian malam dan siang serta kaitannya dengan kehidupan seharian.

Antaranya:

Malam itu panjang, maka jangan pendekkan dengan tidurmu dan siang itu begitu terang maka janganlah kau menjadikannya gelap dengan dosa-dosamu.  (Yahya bin Muadz)

Semoga bermanfaat.




.

24 Oktober 2011

Main rambut atau pakai tudung lebih baik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Sampai bila pun setiap apa juga yang tertulis di sini adalah pandangan peribadi dan ditulis semula untuk ingatan buat diri sendiri dan semoga dapat memberikan sedikit manfaat kepada pengunjung.

Hari ini nak berkongsi kisah dan pandangan aye berkenaan tingkahlaku dan perlakuan gadis-gadis sekarang.  Cuma kurang pasti juga jika perlakuan sebegini ada juga berlaku ada zaman-zaman terdahulu (semasa zaman aye atau zaman sebelumnya). 

Perlakuan berkaitan gaya dan aksi ketika di meja makan di restoran.  Ketika makan di luar terutama bersama kawan-kawan... adakah adegan bermain dengan rambut yang ikal mayang dan berserabut itu suatu yang menarik? 

Rimas betul la..sesekali belek-belek rambut kot-kot ada kutu.  Kalau dah dok asyik belek rambut macam mana nak makan?

Kan bagus kalau diikat rambut tu. Dan lagi bagus jika bertudung dengan sempurna.



?.


...

Suatru amalan

Assalamualaikum

Semoga Allah merahmati seorang hamba yang merenung sejenak sebelum melakukan suatu amalan. Jika niatnya adalah karena Allah, maka ia melakukannya. Tapi jika niatnya bukan karena Allah maka ia mengurungkannya.


(al-Hasan)
 
.

23 Oktober 2011

Ada apa dengan catatan yang baru

Selamat sejahtera,

Ada apa dengan catatan yang baru?  Pada kebiasaannya catatan yang baru adalah catatan yang terkini yang menceritakan sesuatut kisah. 

Kadang-kadang terdapat kisah lama yang dibangkitkan semula kerana ada nilai nostalgia di situ.  Ada juga kisah baru saja berlaku.  Ada kisah mengenai perancangan akan datang dan ramalan mengenai sesuatu kejadian atau peristiwa.

Ada saja-saja buat cerita.  Terdapat juga catatan baru yang memberi nasihat dan peringatan. 

Terpulang kepada kita (blogger) untuk mengolah sesuatu catatan supaya ianya tidak kelihatan hambar dan yang paling penting dapat menarik minat orang lain untuk membaca.

Sekianlah catatan untuk hari ini.

.

21 Oktober 2011

Mengapa hari ini tiada pengunjung

Selamat sejahtera,




Tajuk hari ini sehingga jam 12.00 tengahari tiada sambutan, sebaliknya yang sering menerima kunjungan adalah tajuk-tajuk lepas.

Mengapa?

Janji yang tertunggak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


masih ingat dengan logo di atas?

Logo di atas adalah berkaitan dengan catatan mengenai Peraduan Kecil Untuk Semua.  Peraduan berkenaan diadakan sepanjang minggu aye mengikuti Kursus Induksi Khusus dan Umum Bil. 148/2011, telah pun ditutup pada 29 September 2011.

Sambutan untuk peraduan berkenaan agak kurang menggalakkan.  Namun itu bukanlah alasan untuk aye berdiam diri.  Terdapat satu (1) penyertaan yang dibuat secara rasmi.  Walaupun penyertaan berkenaan kurang menepati syarat tetapi tetap dihargai.

Peserta berkenaan adalah: 
http://2nurhafiz2009.blogspot.com/2011/09/karma-bukan-karisma-bukan-kama-atau.html

Oleh kerana hanya satu saja penyertaan yang dibuat secara rasmi, maka tiadalah cabutan yang perlu dilakukan.  Aye sedang menimbang untuk menyediakan saguhati.  Oleh kerana kesibukan tugas sekarang agak ... agak2 lah kan... hadiahnya akan aye nyatakan dalam masa terdekat.  Ianya merupakan sebuah buku.  Nantikan kemunculannya dalam beberapa ketika... Maaf sangat-sangat kerana tidak dapat diuruskan segera. 

Selamat!

>_<

Bajet 2012 | Dapat bonus tidak boleh boros atau kedekut

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Bajet 2012 telahpun dibentangkan.  Sama ada sedang dibahaskan atau sesetengahnya telah mula digerakkan dan ada sebahagiannya 'ditutup buku'.

Berita yang paling mendatangkan kegembiraan dikalangan penjawat awam adalah berkaitan pemmberian bonus dan kenaikan gaji.  Namun di sebaliknya berita berkenaan turut mendatangkan keresahan kerana harga barang sudah mula menjengah pintu untuk meningkat naik.

Sekadar ingatan buat diri sendiri, pemberian dan penerimaan bonus serta kenaikan gaji adalah semuanya rezeki yang dikurniakan Ilahi.  Mulai sekarang sediakan akaun untuk berjimat cermat dan elakkan berbelanja pada perkara yang kurang penting.

"Harta memiliki tiga tabiat. Jika seseorang selamat dari satu tabiat, maka belum tentu ia selamat dari dua tabiat lainnya. Dan jika ia selamat dari dua tabiat, maka belum tentu ia selamat dari tabiat ke tiga. Harta haruslah berasal dari sumber yang baik. Siapa diantara kalian yang pekerjaannya selamat dari dosa, sehingga ia tidak mendapatkan penghasilan selain dari yang baik? Apabila seseorang selamat dari tabiat ini, maka ia harus menunaikan hak-hak yang ada di dalam harta. Dan apabila ia juga selamat dari tabiat ini, maka ia tidak boleh membelanjakanya dengan boros ataupun terlalu kikir".  (Maimun bin Mahran)

Memang agak sukar untuk berjimat cermat, tetapi jika niat baik dan berkat kekuatan semangat kita akan berjaya.

Sekian.
"."

20 Oktober 2011

Terasa kehilangan

Selamat sejahtera,


Terasa kehilangan?  Terasa seperti kehilangan sesuatu tetapi tidak pasti adakah ianya benar-benar hilang atau sekadar mainan perasaan.

Sesekali terfikir juga, andai ada yang hilang bermakna itu bukan milik kita.

Pasrah!!!

Reda!!!

Kehilangan itu bukan bermakna harus berhenti.  Kehilangan itu mungkin memberi peluang untuk tambahan yang baru yang lebih baik.

Apa yang hilang?

*?*
?

19 Oktober 2011

Ada apa dengan Buffered Earnings

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Ada apa dengan Buffered Earnings atau Pendapatan Terumpuk Nuffnang.  Sehingga kini BE sentiasa bersilih ganti dan sentiasa berubah.  Kempen demi kempen bersilih ganti. 

Justeru pada hari ini 19 Oktober 2011, dicatatkan senarai kempen sedang bertapak kukuh di Bufferred Earnings.  Antara kempen berkenaan seperti tersenarai di atas adalah:


1.  Mamil Gold SS - kempen minum susu, baik untuk kesihatan dan tumbesaran kanak-kanak.


2.  Celcom Channel X - perkhidmatan prabayar celcom X ada kaitan juga dengan the cube


3.  Shell Fuel Save Day - dah diceritakan mengenainya di SINI



4.  J&J Naturally White - kenali produk 'natural' terbaru dari Johnson & Johnson.  Antaranya:  JOHNSON'S® NATURAL® HEAD-TO-TOE™ Foaming Baby Wash, JOHNSON'S® NATURAL® Baby Lotion, JOHNSON'S® NATURAL® Baby Shampoo dan JOHNSON'S® NATURAL® Kids 3-in-1 Shampoo, Conditioner & Body Wash



5.  Nescafe Chill-lah.  Iklan yang sedang hangat dipasaran.



6.  Nokia N9.  Telefon mudah alih yang comel, model terbaru keluaran Nokia.  Nak cerita tak pandai, banyak kelebihannya...


7.  Enuca Bloggers' Workshop.  Terlepas sudah, bengkel kecantikan untuk bloggers yang ditaja oleh Enuca Sdn Bhd dengan kerjasama Milk A Deal (MAD).

Sekian, sahaja serba ringkas keterangan mengenai bengkel... ops senarai kempen yang sedang berlegar di sini...

Iklan saja...

Wordless Wednesday : Antara isteri dan kamus

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


isteri atau kamus?

18 Oktober 2011

Bicara dalam duka lara

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Bicara dalam duka lara atau sama juga dengan bicara bersama kedukaan.  Di dalam sebuah majlis bicara, teringat sebuah kisah duka.  Duka yang sementara saja sepatutnya tetapi telah dipanjangkan dengan perkara kecil yang remeh temeh.  Perkara yang pada dasarnya tidak perlu diperbesarkan.  Hanya kerana hati terluka angkara insan lain, luka hati itu dilontarkan pula kepada insan lain yang tidak mengerti apa-apa. 

Mengapa tidak dilontarkan saja rasa duka dan lara itu kepada insan yang melukakan hati mu.  Mengapa harus kami yang menerima natijahnya.  Hanya kerana kami dalam satu gerombolan yang tidak sama taraf dengan mu. 

Kami ini manusia biasa-biasa saja yang baru belajar untuk hidup luar biasa, baru berlajar berhadapan dengan cabaran.  Jangan pula kerana nila setitik habis susu sebelanga dibuang terus ke danau hampa.  Kami punya perasaan untuk hidup bahagia dengan cara kami sendiri.  Andai cara kami ini tidak berada di jalan yang benar, tunjukkan lah jalan yang lurus itu... tidak mungkin kami mengetahui mana jalan yang benar andai kami tidak beri sinar jalan lurus itu.  Biar apapun kami sudah sedaya upaya meneruskan hidup dengan cabaran yang amat luar dari jalan kami.  Kami sudah berusaha, tetapi kami tidak tewas dengan mainan kata-kata mereka yang suka menyesatkan pendirian kami. 

Kami punya pengalaman hidup yang tersendiri, biarpun cara kami ini memang kuno... namun kami yakin dengan peluang, bakat dan kemahiran yang ada kami bisa beroleh kejayaan.  Berilah kami masa dan peluang.  Andai ada cacat cela di mana-mana saja hasil kerja kami, maklumkan saja usah pendam kesilapan itu hingga akhirnya tersebar seantero maya persada ini mengenai kesalahan dan kesilapan kami.  Siapa pun kami atau siapa pun kamu, ada masa kesilapan tetap berlaku.  Namun kesilapan itu bukanlah alasan untuk melarikan diri dari amanah tugas yang telah dititipkan.

Biarkan duka lara itu berlalu pergi dan tersingkap di sebalik tabir penuh kesopanan. Usah diragui usaha orang lain mahupun usaha mu sendiri...

*.*

 

Antara dua kebaikan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Tazkirah ringkas, untuk ingatan diri sendiri:

Wahai Anakku, apabila Engkau akan mengerjakan shalat, maka shalatlah seperti shalatnya orang yang akan meninggalkan dunia ini, janganlah Engkau mengira bahwa Engkau akan kembali lagi ke dunia ini. Dan ketahuilah Wahai Anakku, sesungguhnya seorang mukmin itu meninggal dunia diantara dua kebaikan ; kebaikan yang telah ia kerjakan dan kebaikan yang akan ia kerjakan.  (Muadz bin Jabal)

Sekian, semoga bermanfaat.

17 Oktober 2011

Bagus ke bila berdiam diri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Bagus ke bila berdiam diri
Diam banyak makna
Ada makna setuju
Ada makna tidak setuju
Ada makna tidak faham
Ada makna malas nak peduli
Ada makna jangan ganggu lah...
Ada makna langsung tak der makna... hahahah

Sungguh! Dalam masa tertentu kita perlu berdiam diri
Kerana tidak semua orang suka apa yang kita cakap
dalam berdiam diri itu fikirkan sesuatu yang berfaedah
Agar mudah membuat pilihan bila diberi peluang untuk bersuara...

>.<

16 Oktober 2011

16 Oktober - Hari Makanan Sedunia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Hari Makanan sedunia? ha ah.... tertengok berita di TV1 tadi, memang tak dipromosikan pun.  Mungkin juga kerana kasihan atau simpati kepada insan-insan di serata dunia yang sering tidak cukup makan.  Biarpun kita di Malaysia dikatakan mewah dengan makanan, tetapi harus ingat juga masih ada insan yang tidak mampu menikmati makanan mewah apatah lagi makanan biasa-biasa. 

Pengurus dan Pinggan Makan

Sesekali kita akan terjumpa dengan berita mengenai insan yang tidak mampu mendapatkan makanan yang sempurna.  Tetapi masih ada insan yang sewenang-wenangnya membazir makanan hanya kerana bukan dia yang bayar atau kerana dia dijemput makan.  Simpati... semoga kita tidak tergolong dalam golongan kedua yang mudah melupakan kesusahan insan lain..

Gambar di atas gambar pokok dan bukan gambar makanan walaupun tajuknya berkaitan makanan.  Ini adalah gambaran makanan juga kerana dari pokok jugalah terhasilnya makanan.

apalah yang dimerapukan ini...

Sekian dulu... semoga kita sentiasa ingat kepada insan yang tidak mampu dan menjadikan kita tidak tergolong dalam golongan yang membazir makanan, makan bila lapar dan berhenti sebelum kenyang...

>-<

Ada apa dengan ilmu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Berkongsi lagi tahap-tahap ilmu dan kaitannya dengan kehidupan kita:

Tahapan pertama ilmu adalah diam. Kedua, mendengarkan dan menghafalkan. Ketiga, mengamalkan. Keempat, menyebarluaskan dan mengajarkan.  (Sufyan ats-Tsauri)

Anda kata masih ada orang kedekut ilmu, dia hanya berada di tahap ke tiga itupun sekiranya dia mengamalkankan ilmu yang diperolehinya.

Sekian, semoga bermanfaat dan tidak akan wujud lagi istilah kedekut ilmu. 

Pokok Kesihatan Mental di Poliklinik Dr Azhar Seri Iskandar

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Pokok Kesihatan Mental dan kisah di Poliklinik Dr. Azhar di Seri Iskandar adalah kisah lama (ada aku kesah!!).  Tak kisah pun tak per, cuma nak cerita sikit... kisah nih tak ada lah lama sangat cuma beberapa minggu lepas pada bulan lepas.  Macam kos melepas pulak.

Kisah pokok kesihatan mental ini diperolehi ketika membawa Inas Insyirah ke Klinik.  Sementara menunggu doktor tiba, ternampak gambar pokok tu... cantik pula...meh kita tengok gambar pokok ni...

Pokok ini seperti biasa sama seperti pokok-pokok yang lain terdiri daripada akar, batang dan buah (termasuklah ranting dan daun juga).  Setiap satunya (akar, batang dan buah) mempunyai fungsinya yang tersendiri. 

Namun kelainan pada pokok kesihatan mental adalah berkaitan dengan keperluan setiap individu dalam melayari kehidupan yang sihat dan sejahtera.  Antaranya:

Akar, mengandungi:
  1. Kasih sayang
  2. Kejujuran
  3. Kemahiran hidup
  4. Tanggungjawab
  5. Penyayang
  6. Sokongan sosial
  7. Persahabatan
  8. Nilai moral & agama
Batang, mengandungi:  Pemikiran positif

Buah, pula mengandungi:
  1. Harga diri
  2. Tegar diri
  3. Matlamat hidup realistik
  4. Kebahagiaan
  5. Motivasi
  6. Penyelesaian masalah
  7. Keharmonian
  8. Penerimaan
  9. Menangani konflik
  10. Tolak ansur
  11. Komunikasi berkesan
  12. Produktiviti
Setiap satu yang tercatat di atas merupakan aspek yang perlu ada pada diri seseorang.

Untuk perhatian juga, poster Pokok Kesihatan Mental ini dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.  Namun tidak semua klinik mempunyai poster ini.  Bukankah baik sekiranya semua klinik terutama kesihatan (Kerajaan) mempunyai poster sebegini disamping memberi maklumat dapat juga 'penunggu' (pesakit menunggu giliran berjumpa doktor) menghabiskan masa dengan bahan bacaan yang berfaedah ini.

sekian.

' 

Tajuk menipu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Bukan nak ajar buat blog kerana dah ramai blogger dan blog pun dah bertimbun-timbun, terpulang kepada kita untuk membuat pilihan.  Namun sebagai blogger adalah tidak adil dengan membuat tajuk entry dengan tujuan untuk menipu.

Kenapa menipu?  Kan berdosa.  Tidak semestinya pengunjung yang berkunjung ke blog kita kerana nak tahu cerita tetapi ada sebahagiannya kerana nak tahu apa yang ada disebalik tajuk. 

Seboleh-bolehnya elakkan buat tajuk semata-mata kerana nak tarik minat pembaca tetapi isi kandungan langsung tiada makna dan kaitan. 

Antaranya buat tajuk yang ada unsur-unsur lucah atau unsur khianat.  Tidak baik untuk kesihatan.

Cukup dulu...

Sekian...

.

15 Oktober 2011

Blogger yang bagus

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Blogger yang bagus tidak semestinya sentiasa mengupdate blognya.  Bukan pula bermakna blogger yang sentiasa mengupdate blog itu blogger yang tidak bagus.  Cuma untuk memberi kepuasan hati kepada blogger yang blognya memang cukup bagus, banyak info tetapi kurang pengunjung kerana tidak popular. 

Kepopularan sesuatu blog juga tidak semestinya bergantung kepada entry yang banyak. 

Untuk menjadi blogger yang bagus setiap entry yang dihasilkan seharusnya mempunyai maklumat dan dapat memberi manfaat kepada pengunjungnya, biarpun jarang-jarang sekali kemaskini blog.

>,<
'

Antara Kualiti dan Kuantiti

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Kualiti dan kuantiti adalah sesuatu yang berbeza tetapi amat penting.  Kualiti adalah berkaitan dengan output atau hasil kerja manakala kuantiti adalah jumlah output yang dihasilkan atau dilaksanakan.

Beza antara kualiti dan kuantiti memang jelas. 

Antaranya seperti yang dimaksudkan dengan kata-kata hikmah ini, iaitu

"Dua raka'at yang dilaksanakan sesuai dengan tuntunan (sunnah) Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam, lebih baik daripada tujuh puluh raka'at yang dilaksanakan tidak sesuai dengan sunnah".  (Hassan bin 'Athiyyah)

Sekian, semoga bermanfaat.


>,<


'

14 Oktober 2011

Perjalanan yang lalu menghitung hari muka

Asslamualaikum dan selamat sejahtera,


Perjalanan masa lalu telah ditempuhi
Jerit perit diharungi jua
Walau sarat walau berat mata memandang
Terpikul dan tergalas jua

Menghitung hari muka
Entah apa menunggu
Saban hari Saban waktu
Menadah tangan menghadap Ilahi
Semoga dimudahkan segala urusan

*.*



'

Ada apa dengan Bid'ah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Kita selalu mendengar orang berkata mengenai bid'ah.
Ada sesetengahnya menyebut 'bedaah'.
Sama kah maksudnya?
Dari segi logik akal betul la kan... sebab ia mengaitkan dengan membuat cerita atau membawa cerita yang tidak benar iaitu cerita yang baru tentang sesuatu perkara yang sedia ada.
Tetapi jika dari sudut makna dan bahasa ia akan jadi sesuatu yang berbeza dan tidak sama maksudnya...


Tanpa buat bid'ah yang lebih panjang... selusuri bait-bait / kata-kata berikut berkaitan bid'ah:

Tidaklah suatu kaum membuat suatu bid'ah di dalam agama mereka, melainkan Allah akan mencabut sebagian sunnah dari agama meraka sebanding dengan (bid'ah) yang mereka buat. Dan Allah tidak akan mengembalikannya lagi kepada mereka hingga hari kiamat.  (Hassan bin Athiyyah)

Sekian, semoga kita selamat dari perbuatan atau golongan bid'ah.

>-<
.

13 Oktober 2011

Hidup Bukan Tiada Pilihan | Bukan Salah Pilihan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Dalam Hidup Ini Banyak Cadangan
Banyak Cabaran
Banyak juga halangan
Memungkinkan banyaknya pilihan
Pilihan bukan sekadar di tangan
Tetapi pilhan itu harus lahir dari hati
Pilihan itu tidak terletak di mulut
tetapi letaknya pada perbuatan
Apa yang kita lakukan itulah pilihan
Bukannya apa yang kita kata

Sekarang saya memilih untuk menaip
Dan ada orang memilih untuk membaca
Jika sekadar bercakap untuk menaip
atau bercakap hendak membaca
Itu .... bukan pilihan tetapi perbualan

Pilihan itu datangnya pelbagai
Datang bersama cabaran
Datang bersama hasutan
Datang bersama cadangan
Datang bersama kehendak
Datang bersama keinginan
Datang bersama kemahuan
Datang bersama pemikiran
Datang bersama kematangan
Seterusnya... pilihan itu datang bersama sehelai kertas dan pena...
Sebelum dilaksanakan pilihan itu
Bacalah dulu apa yang ditulis
Fahami dulu apa yang dikehendaki
Fahamkan juga faedahnya untuk kita
Bertanya pada yang tahu
Bertanya pada yang arif
Bertanyalah ... sehingga akhirnya tiada jawapan lagi...

Pilihan itu di tangan kita...
Tawakkal sebelum laksanakan pilihan
Hentikan tohmahan setelah pilihan dibuat...

SSB SSM atau SBPA
2012... empunya ceritera

>.<
'

Mainan Perasaan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,




Resah dan gelisah mainan perasaan
khabar angin itu perosak perasaan
tohmahan itu mematikan perasaan
khianat itu mengkuburkan perasaan

hentikan gurauan mainan perasaan
tinggalkan tabiat lama mengguris perasaan
luka hati siapa hiraukan
kerana terpendam tanpa kasihan

berlalu badai ribut dan taufan
tinggalkan duka luka dan lara
kuatkan hati tekad bulatkan
semoga hidup terus bahagia


... edisi terhad... jiwa lara...

>~<



Vlog terhangat | Bunga Angkasa bukan kamus buat isteri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Sticky post until 13/10/2011.  For latest update please scroll.


video

akhirnya.... tercapai juga hasrat...

12 Oktober 2011

Kejayaan dan keselamatan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Perkongsian mengenai kejayaan dan keselamatan dalam kehidupan di dunia


Mereka (kaum salafushshalih) berbicara untuk kejayaan Islam, keselamatan jiwa dan ridha Allah Yang Maha Pengasih. Sedangkan kita berbicara untuk kejayaan diri sendiri, mencari dunia dan penerimaan makhluk.  (Hamdun bin Ahmad)

Dalam kehidupan kita seharian apakah agaknya yang sering kita bicarakan?

>.<
.

3 langkah mudah memberi ulasan di blog

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

3 langkah mudah memberi ulasan atau komen di blog.  Bunyi macam mengada-ngada jer entry ni.  Kan senang jer nak bagi komen kat blog.  Zaman blog popular ni, karut lah kalau ada orang tak tau nak bagi komen.  So Why?  Langkah tu memang mudah tetapi kenapa?  masih tiada yang memberi komen?  Tu maknanya ...

Walau apapun alasan, untuk memudahkan semua pihak berikut adalah 3 langkah seperti maksud di atas:


1.  Baca Entry/Catatan. 
Di bawah catatan ada tulisan O Ulasan, Klik pada perkataan berkenaan. 


2.  Tuliskan ulasan anda pada kotak kosong seperti di atas.
Tuliskan pandangan dan idea mengenai isu yang diutarakan.  Perkongsian idea selalunya bukan sahaja untuk penulis blog berkenaan tetapi boleh juga dijadikan panduan kepada pelawat lain yang melawat.  Semoga ulasan yang diberikan dapat memberikan manfaat dan faedah kepada orang lain.


3.  Pilih identiti.
Tidak semua blog memberi banyak pilihan identiti.  Bagi contoh ini, identiti yang dipilih adalah "Nama/URL".  Taipkan nama pada kotak yang disediakan dan bagi kotak URL adalah terpulang sekiranya ada blog tuliskan alamat blog, jika tiada boleh tuliskan alamat email.
Jika anda memilih "Tanpa Nama", kemungkinan ulasan itu akan masuk ke kotak 'SPAM' dan tidak akan dilayan.
Akhir sekali klik pada kotak "Terbitkan ulasan anda". 
Selesai

Apa pun identiti dan ulasan anda, kebiasaannya amat dihargai oleh blogger. 

Ada pandangan lain?
,

Peperiksaan Akhir Tahun 2011 | 5 Tahun

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Peperiksaan Akhir Tahun 2011 bagi pelajar berusia 5 tahun. 
Perhatian! 5 tahun bukan Tahun 5.
Bermula 10 Oktober 2011 hingga 13 Oktober 2011.
Sebanyak 8 matapelajaran, 1 hari 2 subjek
Bermula dengan Bahasa Melayu, Bahasa Arab, Bahasa Inggeris, Al-Quran, Tulisan Jawi, Peribadi Muslim, PSSPI dan Matematik.
Terasa seperti mak bapak yang nak ambil exam untuk PTK. (walau PTK dah mansuh)

Semoga Alif berjaya.

Selingan sebentar...

"Tadi ada 3 buku soalan, alif dapat jawab 1 buku jer, maknanya alif boleh dapat nobor satu sebab alif jawab 1 buku"

Cikgu kata alif budak pandai dapat jawab 1 buku jer...

Konfius atau keliru... jangan salahkan anak-anak kalau dia salah tafsir kerana hatinya suci bersih tidak mengerti ejekan atau gurauan...

Sebagai orang dewasa apa pula pandangan anda jika diberikan ganjaran yang tidak setimpal?

???

`

11 Oktober 2011

Bantuan bukan cari susah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Memudahkan urusan orang lain bukan bererti mencari susah.  Memang benar bila kita bantu orang lain, kerja kita akan tergendala tetapi itu bukannya lama sekadar memudahkan kerja orang.  Mana kita tahu dengan memudahkan kerja orang lain, kelak kerja kita juga akan jadi mudah.

Kita harus sedar bahawa bukan semua orang dilahirkan boleh terus berjalan atau boleh makan sendiri.  Perlu bersuap perlu diberi peluang dan tunjuk ajar. 

Namun tidak semua orang juga bila diajar akan cepat memahami atau mudah memahami arahan.  Tambahan pula setiap orang dilahirkan dalam suasana dan latarbelakang keluarga yang berbeza. 

Kita adalah tergolong dalam hamba Allah yang bertuah kerana diberi peluang untuk memilik kefahaman yang tinggi dan kepintaran serta kepandaian dalam memahami sesuatu isu.  Sedar tak kita bahawa ilmu yang kita ada itu hanyalah tidak sampai setitik pun daripada ilmu yang terdapat di lautan luas.  Inikan pula tujuh lautan dari tujuh benua.

Kepintaran dan kepandaian yang kita miliki tidak sama dengan ilmu yang ada pada orang lain.  Hari ini kita bantu dia, ilmu kita akan bertambah lagi dan esok lusa kita pula akan dibantu walau bukan oleh orang itu tetapi orang lain dan dalam bentuk yang berbeza dan tidak sama.

Hidup kita tidak selamanya di situ dan akan sentiasa berubah.  Tidak sekarang esok, ataupun bulan depan ataupun tahun depan ataupun dalam jangkamasa yang kita sendiri tidak terfikir.

Bila memberi bantuan berusahalah sebaik mungkin dan sekuat mungkin seperti mana kepandaian yang kita miliki untuk tidak mengungkit kembali bantuan yang kita berikan.

Ilmu yang kita miliki akan hilang kehebatannya apabila diungkit-ungkit mengenai bantuan yang telah diberikan.

Semoga dalam hidup ini kita sentiasa memberi kemudahan dan bantuan kepada orang lain.  Gunalah kepandaian dan akal yang diberikan Allah untuk jalan kebaikan.  Jangan sentiasa mengharap balasan atau ganjaran dari orang yang kita bantu.  Mungkin dia tidak mampu bantu kita kerana ilmunya tidak sama dengan ilmu kita tetapi kita tidak tahu apa pula ilmu yang dimilikinya atau ilmu yang bakal dimilikinya.

Sekian.

.*.
'

Pujian dan celaan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Hendak memuji biar bertempat
Hendak mencela biar bertempat


Semua pujian di dalam al-Qur'an yang ditujukan kepada seorang hamba, maka itu semua berasal dari buah ilmu. Dan semua celaan di dalam al-Qur'an yang ditujukan kepada seorang hamba, maka itu semua berasal dari buah kebodohan.  (Ibnul Qayyim)

Semoga bermanfaat.

Header baru | Suka duka pentas dunia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



sementara menunggu video 'bunga angkasa 2011' di upload... sempat juga reka header baru untuk blog sendiri.
Ringkas jer...

berbalik semula ke 'bunga angkasa'... rasanya tak dapat la kot nak upload... besar sangat video nye... tengoklah nanti nak upload kat youtube pulak...

*.*

10 Oktober 2011

Bunga angkasa versi 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Dah sekian lama simpan video klip bunga angkasa nih dan buat 'ring tone' juga.  Sampaikan anak2 pun dah terhafal dengan lirik lagu nih... kalau dulu tak berapa layan sangat la... kononnya lagu dalam kategori 'rock keras'.   Tetapi keistimewaan penyanyi itu telah menggugat segalanya.

Hebat sangat ke penyanyi tu... sampaikan boleh menggugat 'yangbaik' dan sehingga dijadikan sebagai ringtone ... yang sebetulnya ''yangbaik'' pun tak lah hebat mana tak glamor pun ... cakap jer tinggi menjulang...cakap banyak tak moh... meh layan






maaf lah... video ni memang berat... kalau agak link sopan santun macam siput sedut  ker.. tak pun miring macam ketam... alamatnya memang lambat tak pun tak dapat ... ini pun sedang 'upload' video tak habis-habis lagi...

Dah pusing keliling merata facebook dan twitter... tinggal lagi tak tahu guna skype... kalu tidak ntah ke mana hala jer...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


dan... akhirnya... setelah hampir setengah jam ... video tu tak juga 'upload' ... maka dibatalkan saja niat...

Sekian..

Ada apa dengan sakit hati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Ada apa dengan sakit hati
Apa pula bezanya dengan hati sakit

Ada satu istilah lagi, jika hati anda rosak atau sakit dalam ertikata kesihatan, dapatkan tonik al Jabbar.
Bukan nak promosi tetapi itulah biasa yang kita baca di akhbar sekarang .. kan?



"Janganlah Anda duduk-duduk (bermajelis) bersama para pengikut hawa nafsu, karena sesungguhnya duduk-duduk bersama mereka akan membuat hati menjadi sakit".  (Ibnu 'Abbas)

SEKIAN

*.*


9 Oktober 2011

Blogger yang tersesat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Malu bertanya sesat jalan.  Blogger tersesat buat cerita.  Malu ker nak cerita perihal tersesat jalan?  Tidak lah, bukan semua orang kenal aye. Kalau kenal pun, memang orang yang dah tahu aye ni berat mulut (pemalu la sangat... hehehe).  Dalam otak macam-macam berlegar seribu persoalan tetapi tak terkeluar dek mulut ni nak bersuara, sebab tak tahu macam mana nak tanya dan tak tahu apa yang nak ditanya.  Dan sebab paling mungkin adalah kerana 'blurr' tak tahu jalan cerita dan sebab jadi pak turut (or dalam kes ni mak turut).

Kami telah dijemput ke satu majlis kenduri keluarga di Ipoh.  Asalnya ingat di Chemor dekat dengan kawasan perkelahan di Ulu Chepor.  Hari ni baru tahu rupanya bukan di Chemor.  Alamak! tak tahu jalan la sebab tak pernah pergi pun rumah tu.  Nasib baik jugalah bukan pergi sendiri, kalau tidak memang tak sampai.  Kami pergi berlapan (6 + 2). 

Oleh kerana jalan sekarang dah banyak berubah, terutama jalan utama di Ipoh. Tetapi itu tak kisah lagi boleh redah jer...sampai di Jelapang dah pusing 2 kali tak jumpa jalan sebabnya dulu dengar kata boleh lalu kot Tol Jelapang.

Tau kan? Tol Jelapang dah tutup dan pindah lokasi baru. Tau tapi tak tau pulak jalan nak ke tempat tu pun berubah juga.  Sebab isi minyak Ron 95 penuh jer kalau tidak mau sangkut kat tengah jalan... hishh minta simpang malaikat 44 janganlah sampai jadi macam tu.

Bukan lah nak berlagak tapi tak nak menyusahkan orang yang menjemput, so telefon jer lah jadi perantara tetapi tak sampai juga... So akhirnya kami sampai juga tetapi setelah 'mengikut dari belakang'. 

Yang sebenarnya jalan dah jumpa tapi tersilap simpang jer, sepatutnya masuk simpang kiri tapi masuk simpang kanan. Apa lagi, terbabas jauh la jawabnya... parah memang parah kena patah balik dan mula dari awal sebelum masuk simpang... huwaa...

Dah sampai rumah 'kenduri', orang dah tinggal sikit.  Kira bagus jugalah kan tak susah nak rebut-rebut tunggu tempat makan.  Sampai jer makanan dah siap terhidang, lapar punya pasal terlupa nak tangkap gambar makanan yang sedap-sedap tu... antaranya kerabu mangga, sambal tumis udang, masak lemak labu kuning, sambal tempe goreng (betul ke nama nie?), ikan dan ayam goreng.  Kerabu mangga memang feveret la... ratah macam tu jer... dapat pula door gift coklat rose handmade by Kak Hanim (TQ).

Habis cerita , kami balik le..Sekian.

*.*

.

Hati untuk orang istimewa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Sekali lagi berkongsi catatan pada hujung minggu

Tidaklah seorang hamba menghadap (beribadah) kepada Allah dengan menghadirkan hatinya, melainkan Allah akan menghadapkan hati orang-orang yang beriman kepadanya, hingga mereka mencintainya.(Harom bin Hayyan)

Sekian, semoga bermanfaat

Bajet 2012 | Antara bonus, kenaikan gaji dan kenaikan harga barang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Bajet Malaysia 2012 telah dibentangkan di Parlimen Malaysia pada 7 Oktober 2011. 

Banyak kebaikan dan faedah daripada pembentangan bajet berkenaan.  Terutama kepada ibu bapa yang berpendapatan di bawah RM3,000.00 dapat one-off untuk anak-anak sekolah rendah hingga sekolah menengah. 

Dapat juga pelepasan cukai yang agak tinggi. Dan yang paling amat menggembirakan pastinya kakitangan awam, antaranya dapat tambahan bonus lagi setengah bulan gaji atau RM500.00 dan kenaikan gaji.

Apa yang paling membimbangkan adalah berkaitan kenaikan harga barang.  Sungguh tinggilah harapan kami bukan sahaja kakitangan awam tetapi mewakili juga rakyat Malaysia yang tinggal di kampung-kampung andainya jadilah harga barang naik sudah tentu menyusahkan.  Baru nak merasa naik gaji boleh hantar ke kampung lebih sikit, nak menabung untuk masa depan... tiba-tiba macam tiada kenaikan gaji pulak... manakan tidak harga barang dah melambung ... harga ayam pun dah mencecah RM9.00 sekilo belum lagi kira harga ikan mambung sekilo jer dah mencecah RM10.00.

Walau apa pun kenaikan harga barang itu pastinya ada kaitan dengan apa yang berlaku dengan ekonomi negara dan juga situasi global yang rata-rata menuntut pengorbanan dari semua pihak.

Semoga kita semua dapat hidup dengan aman dan selesa di tanah air Malaysia yang tercinta ini.  Cukuplah dengan segala musibah melanda selama ini... hentikanlah kekejaman sesama makhluk dan janganlah berlaku zalim kepada diri sendiri. 

Bersabarlah dengan setiap ujian yang menimpa, jangan diikutkan hati dan nafsu yang melulu, semuanya tidak berbaloi. 

Sekian. 

*.*

Ramaikan Follower, Dapatkan Pembaca

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,





Dah agak lama jugak tak sertai segmen dalam blog.  Tambahan pula dah semakin kurangnya masa dan perhatian untuk aktiviti segmen (yang sebenarnya sebab Ben Ashaari dah kurang buat segmen ... atau aye yang dah kurang ke sana... diam-diam udah la yer... hahaha)

Secara kebetulan tadi dok sepah-sepah kat blog ben ashaari... terjumpa pulak segmen, dengan segeranya aye sambut cabaran ini...

So, untuk menyertai segmen ini, apa yang perlu dilakukan adalah beberapa perkara berikut:

•Buat satu entri bertajuk: Ramaikan Follower, Dapatkan Pembaca

•Letak banner blog ini dalam entri tersebut dan link ke entri blog ini.  (http://www.hasrulhassan.com/2011/10/hasrulhassancom-ramaikan-follower.html)

•Tuliskan dalam entri tersebut, Nama Blog, Nama Blogger, Tahun mula Berblog dan akhir sekali jumlah follower blog anda semasa join segmen ini.

Nama Blog:  yangbaik (suka duka pentas dunia)
Nama Blogger:  yangbaik
Tahun Mula Blog:  2008
Jumlah Follower semasa (9/10/2011):  409 (macam tak percaya jer)

•Dah siap!



Baca selengkapnya: HASRULHASSAN,COM: Ramaikan Follower, Dapatkan Pembaca

8 Oktober 2011

Jangan tinggalkan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Sekadar melayan emosi di hari Sabtu....

"Tidaklah seorang hamba meninggalkan sesuatu karena Allah, kecuali Allah akan menggantinya dengan sesuatu yang lebih baik daripadanya dari arah yang tidak dia sangka-sangka. Dan tidaklah seorang hamba menganggap remeh hal yang diharamkan, sehingga ia mengambil yang tidak baik, kecuali Allah akan memberinya sesuatu yang lebih berat daripadanya".(Ubay bin Ka'ab)

Semoga memberi manfaat

7 Oktober 2011

Belanjawan 2012 | Dasar Transformasi Nasional

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


7/10/2011. 
KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak membentangkan Belanjawan 2012 berjumlah RM232.8 bilion dan mengumumkan Dasar Transformasi Nasional (DTN) bagi menaungi program transformasi yang sudah dan akan dilaksanakan ke arah menjayakan cita-cita mewujudkan bangsa Malaysia yang bersatu dan maju menjelang 2020.

Perdana Menteri berkata, dasar itu yang menjadi kemuncak kepada semua program dan inisiatif untuk menjadi negara maju, bermula tahun ini sehinggalah 2020. Sejak mengambil alih kepimpinan negara pada 2009, Najib memperkenalkan falsafah pentadbiran 1Malaysia: Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan sebelum menyusuli dengan Program Transformasi Nasional (GTP), Program Transformasi Ekonomi dan baru-baru ini, Program Transformasi Politik untuk menjadikan Malaysia negara moden, progresif dengan demokrasi yang berfungsi. Ketika membentangkan Belanjawan 2012 bertemakan "Dasar Transformasi Nasional: Bajet Membela Rakyat, Mensejahtera Negara" di Dewan Rakyat pada Jumaat, Najib yang juga Menteri Kewangan, menggariskan strategi merangsangkan ekonomi, sambil menyarankan program inklusif yang peka terhadap kesejahteraan rakyat dalam menangani kos sara hidup yang meningkat.

Belanjawan kali ini cuba memberi keselesaan kepada setiap lapisan rakyat, daripada golongan gelandangan, pemandu teksi, nelayan, warga emas, peneroka Felda, penjawat awam dan pesara, golongan wanita dan belia, hinggalah kepada kalangan kontraktor dan pelabur.

Malah, Ahli Parlimen juga bakal menikmati elaun baru serta kemudahan lain.

Dalam ucapannya selama dua jam 10 minit itu, Perdana Menteri yang yakin dengan keutuhan asas ekonomi negara beserta langkah rangsangan, berkata ekonomi negara dijangka tumbuh antara 5 peratus dan 6 peratus tahun depan.

Katanya, pelaburan swasta dan awam dijangka meningkat, disokong peningkatan pelaburan langsung asing (FDI) dan pelaksanaan projek ETP dan Rolling Plan Kedua (RP-Kedua) di bawah Rancangan Malaysia Ke-10.

Belanjawan 2012 menyediakan peruntukan RM181.6 bilion untuk perbelanjaan mengurus dan RM51.2 bilion untuk perbelanjaan pembangunan.


~~~~~

Terkejut atau tidak perlu terkejut kerana bukan semua rakyat Malaysia berminat nak ikuti perkembangan belanjawan 2012. 

Sewaktu dalam perjalanan pulang dari pejabat petang tadi lalu di hadapan kedai makan dan terdapat skrin besar di kebanyakan kedai makan, namun tidak kelihatan satu pun skrin yang memaparkan ucapan bajet 2012 yang sedang berlangsung.  Sebaliknya yang ditayangkan adalah perlawanan bola sepak, ... hiduplah sukan untuk negara!

Sedangkan kita dalam kekalutan nak cepat balik dan sampai rumah untung-untung sempat juga tengok kesudahan ucapan bajet 2012.  Paling tidak dapat juga tahu perkembangan terkini ekonomi negara.

Aku anak Malaysia Merdeka!

Sekian.

*.*


Kesibukan yang menakutkan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Hindari kesibukan yang tidak mendatangkan faedah
Hentikan sibuk-sibuk kat pasaraya
Hentikan sibuk-sibuk kat cafe'
Hentikan sibuk-sibuk dengan hal dunia

"Diantara tanda berpalingnya Allah Subhanahu Wata'ala dari seorang hamba adalah Allah menjadikan kesibukannya pada hal-hal yang tidak bermanfaat baginya". (Al-Hasan)

6 Oktober 2011

Ada apa dengan Steve Jobs

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia,


Seharian, di mana-mana diperkatakan mengenai Steve Jobs, "mastermind" di sebalik lahirnya Apple's iPhone, iPad, iPod, iMac dan iTunes, telah meninggalkan dunia yang fana ini di usia 56 tahun.




Harimau mati meninggalkan belang,
Gajah mati meninggalkan gading,
Steve Jobs mati meninggalkan Apple,
Kita mati meninggalkan apa....? (tinggalkan lah jasa untuk anak cucu)




sekian.

Kesilapan yang tidak disengajakan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Entah  di mana silapnya...weiii
Malam tadi dok gatal tangan sangat pi ubah rekabentuk blog...
kononnya nak jadi dynamic la sangat...
nak cuba templet baru dari blogspot...
hasilnya... alangkah sungguh menyedihkan sekali.

tiada lawatan langsung ...
or ada lawatan tapi nuffnang tak boleh trace
cuma yang ada hanya satu jer ....
sedih sungguh nih... sedih sangat2...

tengoklah graf lawatan untuk hari ni yang berjaya dirakam oleh nuffnang...
hanya bermula jam 9.00?  satu jer...
penat le teman mengupdate blog nih...


tapi agak pelik juga.... 
statistik blogspot memberi gambaran yang jauh berbeza...
ramai tu yang datang melawat untuk tempoh 24 jam yang lepas...
 tak pernah dibuatnya mencecah banyak tu...

So?... mana satu yang betul...
huish... bingung nehhh...


*.*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...