FOLLOWER

31 Julai 2011

Senarai Kueh Raya 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Maaf entri ini tiada gambar untuk diutarakan... Then, bila terbaca nama kueh tu... gambarkan sendirilah macam mana rupanya, seperti juga gambaran rasanya yang pasti enak dan disukai ramai.

Entry ni juga nak tumpang glamor Hotel UiTM, sebab dicedok bulat-bulat dari email yang diterima dari Hotel UiTM.  Adalah ubahsuai sedikit jenis tulisan dan saiznya agar bersesuaian dengan blog yang baik nih...

layan la ehhhh

.
.
.
.
.

Promosi Kuih Raya Hotel UiTM Kembali Lagi !!!
 Semua harga bagi kebanyakan kuih dikekal seperti tahun lepas serta kualiti kuih dipertingkatkan.
Senarai Kuih Raya 2011
 · Biskut Makmur RM 18 / 50 Biji
· Biskut Mazola RM 15 / 50 Biji
 · Biskut Bangkit Sago RM 18 / 50 Biji
 · Biskut Gajus RM 18 / 50 Biji
 · Biskut Sampret RM 18 / 50 Biji
 · London Almond RM 20 / 50 Biji
 · Tart Nenas RM 20 / 50 Biji
 · Choc. Chips RM 20 / 50 Biji
 · Maruku RM 15 (1/2 kg)
 · Kuih Kapit RM 17 (1 Balang)
Kepada sesiapa yang berminat boleh berkunjung ke Meranti Grill, Hotel UiTM. 

Bermula 02 Ogos hingga 26 Ogos. Jam 12.00 tgh hingga 09.00 mlm.
 Hubungi Zaini 017 2300545 / Hotel UiTM Shah Alam
Amy 019 3178483 (Hotel UiTM)
 Tempahan juga boleh dibuat secara email ke

Seperti biasa tempahan tuan puan boleh dihantar terus ke pejabat atau mengambilnya di Hotel UiTM.

Pesanan Khas daripada Penaja:  Semua urusan tempahan dan pengambilan adalah tanggungjawab individu yang sangat-sangat berminat untuk mendapatkan keenakan kueh raya buatan Hotel UiTM.
 Terima Kasih &Selamat Menjalani Ibadah Puasa

30 Julai 2011

Santai bersama BEN ASHAARI dan BLOGGER

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Boring ? Ye lah... mana tidaknya, baru lepas masak-masak bagi anak-anak makan.  On ajer laptop Toshiba ni... datang pula anakanda alif  nak tengok ultraman dengan power rangers kat dalam laptop nih... heeii tak cukup dengan CD berkeping-keping dah tengok tadi... mai nak kacau pulak... Bila tak bagi mintak pulak kertas kosong... nak melukis... lagi sekali... pi cari sat... memang lepas ni kena beli buku nota yang kecik tu simpan buat stok... bukan untuk kerja pejabat ummi atau ayah tapi untuk bekalan alif nak melukis...

Okeh... back to the story, dalam dok boring-boring tu buka blog Ben Ashaari... ada segmen la... okeh juga ... Sapa sapa leh join ..

Cara nak join ..... klik SINI.  cepat!!! tutup jam 10.00 malam nih

eh.... ada peristiwa bergambar pulak...


Peristiwa (Kejadian) ini berlaku pada satu hari di hujung minggu pada tahun 2009.  Oleh kerana hari ini agak mendung dan ala-ala nak hujan gitu... so teringatkan peristiwa seperti dalam gambar di atas tu... satu hari suntuk hujan... rintik-rintik aje lah... boring nyer duduk kat rumah. 

Teringat pula nak makan mee udang kat Kafe di Petronas sebelah UTP Tronoh.  Dengar cerita sedap... sampai ajer, mejanya agak basah maklumlah lepas hujan tengoklah permukaan jalan ... kan masih berair.  Mintalah pekerja kat kafe tu tolong lapkan... alahai dengan muka yang macam baru lepas makan cuka, beliau lap meja... opss airnya menitik jatuh atas kerusi, boleh dia buat tak tau... semangat betul la... panggil lagi sekali... sabar nih... minta tolong lap kerusi pulak... dengan muka yang tersengih macam kerang .... dilaplah meja itu..

KUsss semangat... order makan dan minum, sementara tunggu order siap... budak-budak dua beradik tu apa lagi tak mau diam punya, jalan sana sini jenuh nak kawal.  Bila diminta diam sekejap nak tangkap gambar... tak buleh pulak... memang tak diam ... lari sana sini lompat2... seronok sangat macam orang Perak kata.... apa tuh... GAJER... entah tak berapa nak faham.

Okeh... makanan dah sampai... mee udang ala-ala mee rebus banjir gitew... baunya saja dah menusuk ke hidung, rasanya... memang rugi kalau makan tak habis, tapi apa kan daya memang tak tertelan sebab rasa udangnya macam dah 'medak'... makan jangan tidak jer tiada semangat nak makan tapi tak mahu membazir ditelan juga...dulu gambar mee tu ada...dengan tiga ekor udang... tapi dah buang sebab memory card dah penuh... tak sempat nak pilih buang jer ...

Dengarnya kafe tu sekarang dalam proses baik pulih dan tokeynya pun dah tukar...

Peristiwa?.. selalunya yang dikaitkan dengan peristiwa adalah kejadian yang besar dan memberi impak kepada penonton dan orang yang mengalaminya ... betul tak?  Betul ehhh... kalau macam tu, abaikan ajer lah gambar peristiwa kat atas tu... huhuhuhu

Sekian... adanya...

28 Julai 2011

BEN ASHAARI CARI BLOG ..CEPAT !

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


BEN ASHAARI CARI BLOG ..CEPAT !

Sesaja ... lagi la nak menyibukkan diri dengan kesibukan kerja sampaikan nak tinggal meja kerja ni pun dah tak sanggup walaupun perut dok berkeroncong mengalahkan lagu Keroncong Untuk Ana lagiiii.

Tak per lah tengahari ni makan jer Snickers yang baru beli kat cafe pagi tadi... petang karang ada makan-makan free, esok lagi BESAR punya free...

eiii.... apa yang aku merepek meraban nih...

Okeh lah nak cerita petang ni kena attend Bengkel Celik Kewangan... huhuhu  macam butalah pulak... tak buta tapi rabun jer... so kenalah hadir kan sebab bukan senang nak dapat ilmu direct dari orang Bank Negara.  Kalau rajin, malam ni tak pon pagi esok ker aye update citer pasa bengkel tu yer...

Sekian adanya, selamat mencari blog ... yehaaa

Sumbangan Infaq Ramadhan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Sekadar memanjangkan kepada insan marhaen yang berhasrat mengifaqkan sebahagian rezekinya kepada yang memerlukan sepanjang bulan Ramadhan ini.



"Tidak berkurang harta daripada bersedekah"

27 Julai 2011

The new Proton Saga FLX!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Harap maaf, catatan berikutnya adalah dalam Bahasa Inggeris.

For more information just click HERE



PROTON is now giving you the option of getting more mileage for your Ringgit! PROTON has launched the Proton Saga FLX that uses Continuous Variable Transmission (CVT), commonly found in luxury cars.

Utilising an advance belt system that transforms torque to power, the Saga FLX gives you a smoother drive, removing the jerks of traditional autogear transmission systems. This “stepless” gear tansition improves drivability and responsiveness of the car, the smooth transition of the car between gears helping the car perform more efficiently, saving fuel.

Designed to give consumers better drive satisfaction and safety confidence, the Proton Saga FLX also comes with Anti-lock Braking System (ABS) and Electronic Brake-force Distribution (EBD), along with driver and passenger side air-bags.

Check out the latest Proton Saga FLX ‘coz its even better! For more details, visit your closest PROTON Edar showroom or visit: www.epicsaga.com.my

Wordless wednesday

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Carian yang terbaik?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Agak-agaklah apakah pencarian yang terbaik?.  Perut dah berkeroncon nih...

lalu ditinggalkan di sini apa yang sedang dan telah anda cari...

nora
=> siapa nora, adakah dia adalah nora elena, atau nora si penyanyi tu...
4

senarai program e-pjj uitm seri iskandar
4
=>  untuk pengambilan September 2011, nampaknya tiada pengambilan untuk UiTM Perak di Seri Iskandar....

plk ijazah
=> jawapan sama di atas
3
ijazah ekonomi pjj / plk
=> jawapan sama juga, tetapi tambahan.. program tu ada di kampus lain, mungkin di Shah Alam
3
bekas ubat gigi
=> cerita tu ada di SINI
2

nik zaris nelydia senrose gambar
=>  ramai sunggu peminat dia kan?
2
susu anmum untuk ibuhamil
=>  memang baik untuk ibu yang hamil, kalau perisa coklat lagi sedap!!!
2
jari duncing
=>  jari duncing tarak.... jari runcing ada...
1
al-kuliyyah background music ustaz fauzi
=> al-kuliyyah setiap petang jumaat di TV3
1

butik/busana untuk raya
=> hmmm belum cari baju raya lagi...
1
exora julai 2011
=>  memang dulu ada kat Buffered earnings... sekarang dah turun dah...
1
gambar seminar hidup luar biasa dr
=> pergi kursus tu tapi tiada gambar yang diambil... dan dipamirkan pun tiada juga...
1
ketinggian nelydia senrose
=> tak tahu...
1

uitm space pjj diploma 2011
=> UTM space ada lah... uitm belum buat space lagi...


Dahh.... sekian.... selamat lah...

sabar dan menang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

tatkala kesabaran mula menipis...


Kemenangan yang dimaksud dalam hadits ini mencakup kemenangan dalam dua bentuk jihad, yaitu jihad melawan musuh yang nyata (orang-orang kafir) dan jihad melawan musuh yang tersembunyi (setan dan hawa nafsu). Barangsiapa bersabar dalam menghadapi kedua musuh tersebut, maka ia akan mendapat pertolongan dan kemenangan atas musuh-musuhnya. Barangsiapa tidak sabar menghadapinya dan banyak mengeluh, niscaya ia akan kalah dan menjadi tawanan musuhnya atau menjadi korbannya.
(Ibnul Mubarak ketika mengomentari sabda Nabi Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam: Sesungguhnya kemenangan itu turun bersama kesabaran.)

Kosongkan pemikiran

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Sedang sibuk-sibuk kepala pening... merungut-rungut pulak depan anak.  Lalu anakanda Alif yang bijak lah sangat.... mencadangkan apa kata kosongkan minda dan otak.... hah??? macam mana nak kosongkan otak... Alif kata jangan fikir apa-apa rehat.... nanti relaxlah... hilang sakit kepala...




hmmm.... cakap senangkan kan?... boleh buat ker..

26 Julai 2011

negatif campur negatif

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Alkisah tersebutlah sebuah kisah setelah menghadiri kursus positive thinking dan juga seminar hidup luar biasa.  Maka berceritalah seorang ini kepada seorang itu tentang pengalamannya menghadiri kedua-dua program idaman hatinya.  Program yang telah lama diidamkan. 

Sesuatu sesi sharing session itu sepatutnya memberikan impak positif kepada seorang yang hadir itu kerana dapat berkongsi pengalamannya dengan seorang lagi yang tidak dapat hadir.

Namun sebaliknya ia seperti dipulang paku buah keras, kerana seorang yang hadir itu ditempelak ... walaupun pada mata kasar (macam kanta gitew...) ia tidak sepatutnya berlaku begitu.  Pertikaman lidah dan pertikaian yang tidak sedap didengar.  Kerana seorang yang pernah hadir kursus positif thinking itu sudah mula berfikiran positif dan sudah mula mencorakkan hidup dan gaya kerja yang luar biasa.  Sedangkan seorang lagi walaupun tidak pernah hadir kedua-dua program itu pada dasarnya kelihatan seperti orang yang positif mindednya dan gaya hidup juga memang luar biasa.

Setiap persoalan itu rupanya tidak semestinya dapat diterima oleh keduanya walaupun dibicarakan dalam suasana yang santai, lantas seorang lagi mengalah kerana malas bertekak dengan seorang lagi.  Lalu apa yang dibicarakan tadi seperti kaku dan tiada kesudahan. Berhenti disitu tanpa sebarang persetujuan.

Moral di sebalik cerita... terimalah kekurangan diri dan berterus teranglah jika tidak mahu melakukan sesuatu dan tidak perlu dipanjangkan cerita dan tidak perlu dipersoalkan apa jua rancangan yang telah dibuat oleh orang lain.  Sedar dengan keupayaan diri dan berusaha melakukan yang terbaik. 

p/s:  Puasa dah dekat hanya beberapa hari saja lagi, sentiasalah berbaik sangka dan elakkan perpecahan.

Sekian adanya

Dia dan dirinya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


masih lagi hanyut... dibuai perasaan


Tidaklah berburuk sangka terhadap hawa nafsunya sendiri kecuali orang yang mengenalinya. Barangsiapa yang berbaik sangka terhadap hawa nafsunya maka dia adalah orang yang paling jahil (bodoh) tentang dirinya sendiri.
(Ibnu Qayyim al-Jauziyyah)

25 Julai 2011

BEN ASHAARI TANYA BERANI KE KRITIK BLOG AKU ?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Ada berani???... Ingat tak ingat jer buat entry nih...

Sesaja melompatkan diri masuk ke segmen maut punya... yup... bersempena sebelum masuk bulan Ramadhan, elok juga kan buat segmen nih, kalau ada sesapa nak kritik ala-ala kutukan gitu... bila dah posa nanti kena dok diam-diam sambil buat entry yang baik-baik atau pun touch-up blog kat mana patut seperti yang dah kena kritik kan...

Tapi kan... kalau yer pun nak kritik, bagilah kritikan yang membina dan ikhlas, jangan sampai lebab pulak kena kritik.

he elehhh, perasan la pulak.... entah sapa lah yang sudi kritik blog yang tak berapa nak popular,... kenal orang pun tidak... ada sesapa nak kritik... meh...Selepas kritik, sertakan url entri penyertaan korang ni di ruangan blog ini ... boleh lah berbalas kunjungan dan kembalikan kritik blog ! Adil la kan ?

Citer banyak takde .. tak moh... klik di SINI

Di sebalik tau buat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Sementara mendapat idea untuk menulis yang panjang lebar... layan dulu mutiara kata ini...


Taubat (yang benar) menghimpun empat perkara : (1) istighfar dengan lisan, (2) meninggalkan perbuatan maksiat, (3) bertekad dalam hati untuk tidak kembali berbuat dosa dan (4) meninggalkan teman-teman yang jahat. (Muhammad bin Ka'ab)

Semoga bermanfaat

24 Julai 2011

SAYA ADALAH BLOGGER GIRL TERMALU

Assalamulaikum dan selamat sejahtera,




Jom join bloglist Shy ni..simple je.........

Terperasan jap... ala-ala girl la sangat... hehehe
Sambil rehat-rehat dan tenangkan diri cari idea nak buat entry... dah ada dah tapi nak kena draf dulu...
sebelum tu ... jom klik SINI 

Antara pintu dan tingkap

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Secebis renungan di hari minggu..

Apabila hadiah (harta suap) telah masuk melalui sebuah pintu, maka sifat amanah akan keluar melalui jendela. (Seorang ahli hikmah)

semoga bermanfaat

23 Julai 2011

Nilai yang sama

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

(gambar hiasan:  hidangan nasi lemak syarat wajib setiap kali mesyuarat atau perjumpaan)

Nilai yang sama.  Gambar di atas bukanlah gambaran bagi pemandangan di Nilai 3 Negeri Sembilan atau mana-mana nilai yang lain.  Ini adalah kerana Nilai 3 di Negeri Sembilan selalunya digambarkan dengan kain pasang yang cantik dan murah serta bermacam ragam lagi.  Aye nak cerita banyak tentang Nilai 3 bukanlah pandai sangat sebabnya tak pernah sampai lagi ke sana.  Kalau setakat Seremban atau Port Dickson pernahlah sampai, tapi itu dah lama dulu hampir-hampir 5 tahun atau lebih.

Tapi, apa kaitan pula Nilai 3 dengan dengan nilai yang sama, tajuk catatan nih?

Jawapannya: TIADA KAITAN LANGSUNG.  tak kiralah secara ulangan atau siaran tergendala.  huhuhuu... merapu kan.

Sebenarnya, tadi baru lepas belek-belek kain pasang yang lama tak terusik.  Ingat nak potong buat baju anak-anak tapi mood tak mai lagi. Takut pulak nanti rosak kain.  So, simpan semula dalam beg plastik dan masuk bakul.  Rasa-rasanya nak beli ajer kot... nak hantar kedai atai tailor mungkin dah tak terima.  Cari lah dulu kat mana-mana. 

Nak cari gambar-gambar kain yang bergantungan kat deretan kedai.  Esok pi jalan-jalan kat pasaraya Sakan ke tak pun pi Arked Man kat Teluk Intan, tangkap gambar kain yang bergantungan... cantik jugak... boleh buat koleksi.

Simpan gambar untuk diri sendiri  jer...

*.*

Nak cari apa lagi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Nak cari apa lagi?  Ingat tadi nak buat Wordless Saturday... ada ker? Mana ada, kalau ada setiap hari pun jadi wordless... apa citer...

cer citer cer citer... kome cari apa nak baut dengan 'benda' yang kome cari tu...

yang banyaknya ... suka cari alasan..
.
.
.
.
.
~
di sebalik yang baik .... terselindung seribu makna


macam-macam

*.*

22 Julai 2011

Contest Aku Berpuisi - Biarkan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Biarkan ia pergi
Biarkan perasaan itu berlalu pergi
Biarkan ia

Enggan biarkan perasaan itu bertapak di sini
Usah sekalipun ia berkubu di sini

Perasaan marah itu campakkan saja
Perasaan kecewa itu tinggalkan saja
Perasaan sedih itu biarkan di situ

Tinggalkan positive dalam diri
Bangunkan jatidiri yang sejati

Kekuatan semangat bukannya pada rasa marah
Kekuatan diri bukanlah pada rasa kecewa
Kekuatan jiwa bukanlah semata-mata pada rasa sedih

Perasaan itu tetap ada
Perlu untuk kita meluahkan sejuta rasa
Luahkan sejuta rasa itu 
Mengadulah pada Ilahi
Hilangkan segala keresahan

~~~~~~~~~~~
Tarikh Akhir 16 Ogos 2011

Tag:


Untuk penyertaan Klik SINI
 


Biarkan ia pergi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,




Biarkan ia pergi
Biarkan perasaan itu berlalu pergi
Biarkan ia

Enggan biarkan perasaan itu bertapak di sini
Usah sekalipun ia berkubu di sini

Perasaan marah itu campakkan saja
Perasaan kecewa itu tinggalkan saja
Perasaan sedih itu biarkan di situ

Tinggalkan yang positive dalam diri
Untuk bangunkan jatidiri yang sejati

Kekuatan semangat bukannya terletak pada rasa marah
Kekuatan diri bukannlah terletak pada rasa kecewa
Kekuatan bukan terletak pada rasa sedih

Namun perasaan marah, kecewa dan sedih itu tetap ada
Kerana ia perlu untuk kita meluahkan sejuta rasa
Luahkan sejuta rasa itu bukan pada insan lain
Mengadulah pada Ilahi yang maha berkuasa untuk menghilangkan segala keresahan



IDA : BLACK AND WHITE CONTEST

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
Bersua lagi ...

IDA : BLACK AND WHITE CONTEST
Entah mood apa tak tau lah... tiba-tiba bersemangat nak buat entry contest la sangat...
Gambar Black and white yang paling CUN di antara banyak lagi yang cun melecun...dalam simpanan. 
Cun la sangat kan... ayah dan anak gadisnya... aye suka..
                    
Nak join klik kat SINI
Cepat!!! contest ini dijangka berakhir pada 12 Ogos 2011, hari Jumaat 11.59pm.
*

21 Julai 2011

Giveaway dari Korea @fasihah.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Giveaway Dari Korea @fasihah.com dengan kerjasama Store King

Tiada kaitan dengan demam K-Pop atau timbulnya kembali Winter of Sonata di TV9. Penyertaan untuk giveaway ini adalah kerana terpanggil dek Hans Hanis budak lelaki yang hensem tetapi bukan playboy... ngeee. 

Tak per. Tengok syarat penyertaan tak lah berat sangat. So dengan sukarela menyertai giveaway ini. Manalah tahu ada rezeki dapat giveaway dari Korea pulak.

Giveaway ini akan tamat pada 14 Ogos 2011.

Untuk menyertai sila klik SINI


*

Nur Kasih The Movie

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Belum reda lagi demam Nur Kasih?  Kini anda boleh tonton filem Nur Kasih di tonton.  Heh... macam pelik jer bunyi nyer, tetapi itulah hakikatnya. 

Klik SINI untuk menontoh Nur Kasih The Movie.  Haa... baru sempurna sikit ayatnya kan... tak lah macam berulang2.

Selamat menonton di tontontv.  Iklan jap.



Layan........

Dah habis tajuk

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Hari ini hari khamis, ada istilah 'tricky thursday' rupanya.  Emmm baru tahu. 

Semalam hari Rabu 'Wordless Wednesday'.

Esok hari Jumaat... istilah apa pulak...

Hari-hari ada istilah ker...

Dah.

Memang confirm tak ada orang datang hari ni

20 Julai 2011

Wordless Wednesday | Terkenang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Kenangan di Masjid Al Makmur

20 Julai 2011 | Kursus Positive Thinking

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

[ sekadar gambar hiasan, tiada kaitan dengan jalan cerita tetapi berkaitan dengan si penulisnya ]

Sejenak sebelum ke kursus.

Kursus Positive Thinking?  Ada berbagai-bagai andaian dan telahan dibuat.  Mengapa perlu hadir ke kursus tu, belum cukup positif ke pemikiran, tak cukup lagi ke pemikiran sekarang dan macam-macam lagi... yang best sekali deme cakap apa tau... ha ahhh kursus ni untuk orang yang mulut celupar cam kami jer, ustazah tak yah pergi laa.... hei... mana boleh macam tu... kan kursus ini untuk membina pemikiran positif... tak kiralah siapa pun, kalau nama dah naik tu pergi je lar... kan gaduh pulak jam kursus tak cukup lagi.... ni dah bulan tujuh sat jer lagi bulan dua belas... kalau tak cukup jam kursus 42 jam cam ner?

Itu citer sok sek sok sek pasal kursus tu, belum pergi lagi... banyak sungguh pemikiran negative kan?

Lepas pi kursus ni nanti harap-harap dapatlah cas positif pulak... dan nyahcas kan aliran negative tu...

nanti citer lagi ekkk...

19 Julai 2011

Dah jumpa lokasi berbuka puasa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

[ sekadar gambar hiasan ]

Hari ini, tinggal lagi berapa belas hari ajer nak sambut Ramadan.  Maka tak lama lagi berduyun-duyunlah hotel mengeluarkan menu dan harga untuk buffet Ramadan termasuk dalamnya adalah menu untuk berbuka puasa dan menu bersahur.

Dah jumpa ker lokasi berbuka puasa?

atau dah rancang kat mana nak buka puasa?

... ada kelapangan nanti kita senaraikan yer... mana satu jadi pilihan hati...



p/s:  bukan blog pilihan ...jadi merapu ajer lah kejer nye

BEN ASHAARI AJAK PILIH BLOG

Assalamulaikum dan selamat sejahtera,


Jom... sertai Segmen : Teringin menjadi blog rakan blogger ? Teringin kan?  nyanyi lagi Shima jap... heheh nyanyi lah sendirik...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LATAR BELAKANG BLOG
latar belakang blog ni kadang-kadang tak menentu ikut mood pemiliknya, agak2 berkenaan dengan template tu lama la skit.... agak2 dah bosan tukar lak kaler lain... dushhh! bukan lah...
 
Yang sebenar-benarnya tarikh asal bila blog ni dimulakan tak ingat sebab dah terdelete entry yang terdahulu dan yang mula-mula buat.  sebab-sebab terdelet tu sebab gatal tangan nak delete... dah tu nak cari balik tak jumpa.  Cuma yang boleh dikatakan blog ini dimulakan pada awal tahun 2008, setelah habis cuti bersalin anak kedua.  jeles ngan kawan-kawan depa dapat masuk kursus asas internet pass tu dapat buat blog.  Okeh aye challenge diri aye sendiri untuk buat blog sendiri dan hanya berguru dengan majalah PC jer.
 
Tujuan asal buat blog tak berapa jelas tetapi bila dah mula buat blog nih... sesekali terbabas juga, kenapa?  ... tak tau mungkin sebab tak kuat pendirian kot... tetapi matlamat nye jelas cuma tak dapat nak explain kat sini... Sorryy
 
Idola dalam berbloging... ramai antaranya penganjur segmen ni, walaupun dia buat blog kemudian dari blog ini (yang baik tapi tak berapa baik nihh) tetapi banyak ilmu dan kekuatan yang diperolehi darinya.  Walaupun kadang tak berapa juga beberapa segmen atau artikel tetapi bukan rugi kalau ikut kan?
 
Kenapa blog yangbaik patut disinggah setiap hari?  Tak tau kenapa .. sebab dulu memang selalu update blog setiap hari dalam satu hari ada 2 atau 3 kali update. Tetapi lepas ni rasanya tak dapat nak update sangat sebab kerja luar biasa dok menunggu.  Walau apa pun aye akan cuba update cerita dan pendapat terkini aye tentang sesuatu isu termasuk pandangan peribadi dan kisah-kisah sekitar yang boleh dijadikan panduan.  SINGGAH SELALU!
 
tU jERR..Lepas ni... tunggu dan lihat jer lah
 
Syarat-syarat nak jadi rakan blogger?... klik di SINI
 

Hidup luar biasa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Dalam sebulan nih, bermula dengan seminar Hidup Luar Biasa dengan Dr Azizan di Ipoh tempoh hari boleh dikatakan hari-hari terdengar perkataan hidup luar biasa perlu kerja luar biasa kerana kita hidup di zaman yang luar biasa dan bukan lagi biasa-biasa.  Sebelum ni bukan tak pernah dengar hidup luar biasa, pernah dengar juga bahkan selalu juga dan rasa macam hidup sendiri pun dan luar biasa tetapi tak pernah endahkan perkataan tu.

Semalam dan hari ini sekali lagai perkataan luar biasa itu kedengaran lagi dan yangpaling hebatnya bermula dari sekarang hidup ini perlu luar biasa kerana semua orang sedang bergerak ke arah satu tujuan yang luar biasa... hmmm... bunyi macam lain macam jer... tapi itulah hakikatnya yang terpaksa ditempuh.

Semua pergerakan perlu pantas, otak perlu 'pick-up' dengan lebih luar biasa.  Biarpun sesekali migrain datang melanda kerana otak dah penat berfikir.  Nak rehat pun... rehatlah tetapi kembali dari rehat kerja perlu lebih lagi luar biasa... lagi...



Hari ini pagi ini dikejutkan dengan graf ini, baru 5 ... memang luar biasa kan... aduhai... migrain la pulak...adeh!




*

18 Julai 2011

Hello!!! Salah nombor ker?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Semenjak dua menjak ni dok asyik terima salah sms dari orang yang tak dikenali.  Jenuh jugak lah tangan ni dok memadam mesej tu... namun nak reply balik... Sorry naik lorry, makan kari kena gari. Boleh???

Mesej pertama:
From:  +6013........25 (nak nombor penuh?... tak yah... sapa2 yang hantar tu dia jer lah yang layak tahu, dia dah bagi kat orang yang salah... okey!)

Pesanannya bertulis begini:  RM0.00. Helo sayang, esok sudah nak bertolak, saya telah tinggal mesej bergambar untuk kamu (18+).
---> apa nih???? gila punya kerja... dok perabih bajet untuk sms jer... nih dah tentu kerja bulk sms kan?

ada lagi yang bestnya siap bagi nombor untuk call ... memang gila babas betul... marah sangat2 nih..

bukan sekali dua dpt mesej cam tu...

agak kalu dapat lagi sekali nak report kat Suruhanjaya Telekomunikasi... biar depa siasat.

*

Berkatalah yang baik-baik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Barangsiapa baik perkataannya namun buruk amalnya, maka Allah akan menolak perkataannya. Namun, barangsiapa baik perkataannya dan baik pula amalnya, maka amalnya itu akan mengangkat derajatnya (di sisi Allah). Hal itu karena Allah Subhaanahu Wata'ala berfirman: …Kepada-Nya perkataan yang baik dan amal shalih akan diangkat… (QS. Faathir: 10)
(Salah seorang ahli hikmah)

17 Julai 2011

Sebelum tidur, Semasa tidur dan Bangun Tidur

Assalamualaikum  dan selamat sejahtea,


Sebelum tidur, update blog dan kemaskini design blog ke apa yang patut... sambil balas kunjungan blogger yang telah memberi komen. eheheh itu untuk dunia jer... Tetapi untuk kesejahteraan hidup dunia dan akhir untuk mengumpul pahala dan bukan bala.. bacalah doa tidur dan maafkan lah semua orang yang pernah membuat salah dengan kita dengan harapan orang itu juga akan memaafkan segala kesalahan kita yang sengaja atau tidak serta tidurlah dengan mengiring lambung kanan di bawah.

Semasa tidur, anda pasti bermimpi.  Andai anda bermimpi perkara yang buruk atau tak elok dan kemudian terjaga... Istighfarlah 3 kali dan baca ta'wuz (Auzubillah...) sambil membuat isyarat ludah ke kiri sebanyak 3 kali... jangan ludah betul kot-kot tempias kat orang sebelah mengamuk pula... kan tambah bala pulak...

Bangun tidur, baca doa bangun tidur,... dan cuba tuliskan dalam diari apa yang anda mimpikan malam tadi....
oooopppssss bateri nak habis.... sambung lagi bila ingat...   

Blogger pilihan | Ikutan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Hari ahad ni, kan tak kerja.  PR pun dah balik dari bercuti, so ambil peluang untuk update blog sambil jalan2 dan terjah blog yang telah singgah bagi 'pandangan menarik' kat sini. 

Cakap banyak ... eh Tulis banyak tak mau lah... nanti tak larat pulak nak baca kan...

So... inilah hasil perjalanan hari ini.



jom ikut-ikutan.... yokkk

Banyakkan doa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,




Amalan yang dapat mendekatkanmu kepada Allah adalah Anda memperbanyak doa (meminta dan memohon) kepada-Nya. Adapun amalan yang dapat mendekatkanmu kepada sesama manusia adalah Anda meninggalkan meminta-minta kepada mereka.
(Abu Bakar al-Warraq)

16 Julai 2011

Baca Yasin malam ini | Esok Nisfu Syaaban

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Dalam kita baru saja melepasi hari Isra' Wa Mikraj, esok kita pula bakal menyambut Nisfu Syaaban.

Berikut adalah amalan yang biasanya dilakukan pada malam menjelang Nisfu Syaaban iaitu membaca Surah Yasin sebanyak 3 kali.  Aturan yang biasanya dilakukan adalah seperti berikut:

1.  Pada bacaan Yasin pertama, niatkan memohon dipanjangkan umur untuk mentaati segala perintah dan menjauhi larangan-larangan Allah.  Kemudian diikuti dengan doa tertentu.

2.  Pada bacaan Yasin kedua, niatkan memohon keluasan rezeki yang halal serta diberkati.  Kemudian diikuti dengan doa tertentu.

3.  Pada bacaan Yasin ketiga, niatkan memohon ditetapkan iman yang sempurna sehingga meninggal dunia kelak dan diikuti dengan doa yang tertentu.

Selain daripada membaca Yasin, pada malam Nisfu Syaaban juga digalakkan mendirikan Solat Sunat Malam, beristghfar, berselawat dan berzikir.

Keterangan di atas dikutip daripada buku keluaran Darul Nu'man iaitu "Kelebihan Amalan Bulan Rejab Sya'ban Ramadhan", ditulis oleh Tuan Haji Johari Haji Alias.

Pada pendapat aye, tidak semestinya amalan berkenaan berhenti atau dilakukan pada malam nisfu Syaaban sahaja tetapi adalah baik kiranya dapat dilaksanakan juga pada malam-malam yang lain.  Semoga diizinkan.

Sekian adanya.


Merenung sejenak

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu...



Semoga Allah mencurahkan rahmat-Nya kepada seorang hamba yang mau merenung sejenak ketika akan melakukan sesuatu, apabila ia melakukannya karena Allah ia pun maju dan bersegera mengamalkannya, tetapi apabila ia melakukannya karena selain Allah ia pun mundur dan tidak jadi melakukannya.
(Al-Hasan)

MAD - Deliciously BROWN! RM19 instead of RM39.50 for 35 Sinfully Sweet Homemade Chocolates from Chocolata Paradise [52% OFF]

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Kepada penggemar coklat, MAD sekali lagi membuat tawaran yang menarik untuk anda... Pasti teruja.  Manakan tidak anda mampu perolehi cokalt kegemaran anda dengan hanya RM19.00 berbanding RM39.50 pada harga biasa.

Lihat lah, bacalah cerita seterusnya adalah dalam bahasa Inggeris.  Enggan mentafsirkan lebih jauh kerana bimbang akan hilang maksud asalnya.

cantikkan?... tentu juga keenakkanya sama seperti kecantikannya... ada ker? huhuhuhu

Story begin here...

MAD Deal of the Day: RM19 instead of RM39.50 for 35 Sinfully Sweet Homemade Chocolates from Chocolata Paradise.

This is some great pick me ups. Ranting may not make you happier, but chocolate that triggers endorphins would!

Be sure to pop more than two!

Choose from milk chocolates, dark chocolates or white chocolates with almond, hazelnut, peppermint or strawberry filing or just combine all 3 types of chocolates with 4 types of fillings to save the hassle of choosing the perfect combo.

Sink into sinful sweetness by getting them delivered via Pos Laju anywhere in Peninsular Malaysia or Sabah and Sarawak for only RM15 and RM48 for the first 0-5kg respectively. If the cravings get too great, then, pick them up at these locations; Jalan Ipoh, Sentul, Batu Caves, Sri Gombak and Ampang.

For More Info please CLICK HERE


Ketahui nombor tarikh lahir anda

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

 Sekadar suka-suka untuk release tension jap... terpulang pada penerimaan.  Cuma jangan dipercayai 100% kerana apa saja yang berlaku adalah kerana ketentuan Ilahi.


contoh kiraan:

hari+bulan+tahun=?
17 + 12 + 1980 = 2009
2 + 0 + 0 + 9 = 11
1 + 1 = 2
Nombor Tarikh Lahir anda ialah :2


1. Ketulenan Hadir dengan idea baru.
Memperolehi sesuatu dengan cara yang tersendiri.
Golongan ini merupakan yang paling jujur dan boleh mempelajari dengan baik teknik diplomasi.
Mereka suka mengambil inisiatif dan suka menjadi yang terbaik dan kebiasannya adalah pemimpin atau boss.
Bekerja sendiri merupakan pilihan terbaik mereka.

2. Pendamai
Dilahirkan sebagai diplomat.
Mereka selalu memikirkan dan peka terhadap keperluan dan perasaan orang lain sebelum mengambil kira dirinya sendiri.
Secara semulajadi sangat analitikal dan suka mengikut gerak hati.
Mereka tidak suka bersendirian. Persahabatan adalah penting buat mereka dan berupaya mendorong mereka untuk berjaya di dalam hidup, tetapi mereka sanggup untuk bersendirian jika hubungan yang terjalin itu tidak serasi.
Golongan ini secara semulajadi adalah pemalu, mereka patut belajar untuk meningkatkan nilai kendiri (self esteem) dan meluahkan perasaan secara terbuka tanpa berselindung.

3. Ceria
Golongan ini merupakan golongan yang idealistik.
Mereka sangat kreatif, sosial, mesra, romantik dan mudah dibawa berunding.
Mereka suka memulakan sesuatu tetapi jarang dapat menghabiskannya.
Mereka suka orang lain gembira dan sanggup melakukan apa sahaja untuk mencapainya. Mereka sangat popular dan idealistik.
Golongan ini perlu belajar untuk melihat sesuatu dengan lebih realistik.

4. Konsevatif
Golongan ini sangat peka dan tradisional.
Mereka sukakan arahan dan sesuatu yang rutin.
Mereka hanya akan bertindak apabila faham sepenuhnya tentang apa yang sepatutnya mereka lakukan.
Mereka suka bekerja keras dan sanggup melakukan sesuatu kerja secara sendirian. Mereka mudah tertarik dengan aktiviti luar dan merasai pertalian dengan alam sekitar. Mereka berupaya untuk bersabar, tekun dan adakala dianggap degil.
Mereka harus belajar untuk lebih feksibel dan bersikap lebih baik terhadap diri sendiri.

5. Perintis
Mereka adalah perintis.
Secara semulajadi mereka mempunyai sikap ingin tahu dan suka mengambil risiko serta sangat bersemangat (enthusiasm).
Mereka perlukan kepelbagaian dan tidak suka disekat. Dunia ini adalah sekolah mereka, mereka memerhatikan setiap peluang untuk mempelajari sesuatu daripada setiap situasi yang ditempuhi. Persoalan yang bermain difikiran mereka tidak pernah terhenti.
Golongan ini dinasihatkan untuk melihat sesuatu dengan teliti dan mendapat semua fakta yang diperlukan sebelum membuat sesuatu kesimpulan.

6. Romantik
Golongan ini adalah idealistik dan memerlukan sesuatu sebab untuk berasa gembira. Hubungan kekeluarga yang kuat adalah penting buat mereka. Perasaan mereka mempengaruhi keputusan mereka. - Mereka sangat suka untuk membantu dan menjaga seseorang.
Mereka sangat setia dan boleh menjadi guru yang terbaik.
Mereka suka seni musik.
Mereka menjadi teman yang setia kepada sesiapa yang menjalin persahabatan secara serius.
Golongan ini harus belajar apakah yang boleh diubah dan apakah yang tidak boleh diubahnya.

7. Intelektual
Golongan ini adalah Pencari.
Selalu menyelesaikan sesuatu yang tersembunyi,dan mereka sukar untuk menerima sesuatu perkara dengan mudah.
Perasaan mereka tidak mempengaruhi keputusan mereka.
Mereka suka mempersoalkan apa yang ada disekeliling mereka tetapi mereka tidak suka dipersoalkan.
Mereka kerap dikenali sebagai ahli falsafah dan sangat berpengetahuan dan kadangkala bersendirian.
Mereka gemarkan perkara yang berteknikal dan berkebolehan untuk menjadi penyelidik yang baik dalam menyelesaikan sesuatu perkara.
Mereka sangat suka berahsia.
Golongan ini hidup dalam dunia mereka tersendiri dan mereka perlu belajar untuk menerima kenyataan dunia sebenar.

8. Penyelesaian
Golongan ini adalah penyelesaian masalah.
Mereka adalah profesional, berterus terang, penilai yang baik dan sangat tegas.
Mereka selalu mempunyai perancangan yang hebat dan suka hidup dalam suasana kehidupan yang terbaik.
Mereka sangat suka mengendalikan manusia. Mereka melihat manusia secara objektif. Mereka akan memberitahu seseorang dengan cara mereka tersendiri bahawa mereka adalah ketua.
Golongan ini perlu belajar untuk membuat keputusan berdasarkan keperluan sendiri daripada mengikut keperluan orang lain.

9. Pelakon
Golongan ini mempunyai kebolehan untuk menghiburkan orang lain.
Mereka sangat penyayang dan pemurah.
Dengan daya tarikan yang ada, mereka tidak mempunyai masalah untuk berkawan dengan sesiapa jua dan pada mereka tiada sesiapapun yang dianggap asing kepada mereka.
Mereka mempunyai personaliti yang pelbagai sehingga menyukarkan orang sekeliling mereka untuk memahami mereka.
Mereka umpama binatang sumpah-sumpah yang boleh berubah dan menyesuaikan diri mengikut persekitaran.
Mereka mempunyai nasib yang sangat baik tetapi juga boleh menderita akibat terlalu bergantung kepada nasib dan perasaan (mood). Untuk berjaya golongan ini perlu membina landasan kasih sayang.

saja suka-suka untuk menambah bahan bacaan dan koleksi artikel... hehehe

15 Julai 2011

Senarai kempen terkini

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Bukan senang nak berbloging.  Tambahan bila dah kekeringan cerita dan idea bercampur pula dengan kesuntukan masa dan bila laptop kesayangan ini mula meragam.


Hari ini, nak senaraikan kempen-kempen 'Buffered Earnings' yang sedang berlangsung di blog ini.  Antaranya:
1.  jenama susu yang terkenal Mamil Gold,
2.  kereta pilihan terbaik Proton Persona,
3.  Krim Pemutih Badan Vaseline,
4.  Motor Trader... yang ini tak tau nak letak apa,
5.  syarikat telekomunikasi terkemuka negara Celcom dan
6.  Baush and Lomb.  Cari punya cari ... rupa-rupanya Bausch and Lomb adalah berkaitan wanita juga iaitu antaranya pencuci contact lense... rasanya dah ada buat cerita sikit pasal iklan tu tapi tak ingat bila... nak kena godek-godek dulu.

Sayangnya Proton Exora dahulunya bermula dari 21 April 2011 dok bertapak kat Buffered Earnings tiba-tiba hari ini dah turun la pulak, jadi Metered Earnings... maka berakhirlah perkhemahan Exora di Buffered Earnings tak sempat nak buat banglo.  Tapi agak lama juga kiralah dari 21 April 2011 hingga katalah hari ini 15 Julai 2011, dah masuk 3 bulan tinggal lagi 6 hari jer... alahai...nuffnang kenapalah cepat sangat bawa turun.

Semangat nak berupdate blog bukanlah semata-mata kerana kempen-kempen tu, tetapi juga kerana adanya idea dan ingatan kepada pembaca. Ewahhhh perasan pulak... mana lah ada orang nak baca sangat blog ni... yang tak berapa nak baik nei....heheh

Cukup dulu... Sekian.

.

Pintu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Pagi-pagi Jumaat nih... layan sat apa kebaikan yang ada kat diri kita dan bandingkan dengan keburukan yang ada pada diri kita juga... mana banyak?...

koreksi diri...



Apabila Allah menghendaki kebaikan pada diri seorang hamba, maka Dia akan membukakan untuknya pintu amal dan menutup baginya pintu perdebatan. Sebaliknya, apabila Allah menghendaki keburukan pada diri seorang hamba, maka akan dibukakan untuknya pintu perdebatan dan ditutup baginya pintu amal.
(Sebagian ahli hikmah)

14 Julai 2011

Khasiat Halba

Assamualaikum dan selamat sejahtera,


Rasulullah saw bersabda :

' Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sangguptukarkannya dengan sebanyak timbangan emas '(Books of Sufi Healing m.s.58)

Pada suatu hari Rasulullah saw menziarahi sahabat Saad bin Abi Waqqas yangsedang sakit. Rasulullah saw menyuruh dipanggil tabib. Al Harith Ibn Qaldah
datang merawat Saad bin Abu Waqqas. Beliau mengesyorkan agar Saad makanHalba dan Korma Ajwa'. Dengan izin Allah Saad pun sembuh dari sakitnya.
Rasulullah saw kemudiannya bersabda :

' Gunakanlah Halba sebagai ubat'( Qamus Al-Tibb � Ahad Qodamah-Mesir)

KEGUNAAN Halba

1. Diminum sebagai teh untuk
- Melancarkan haid
- Menghilangkan kembung,sebu dan senak
- Pencuci perut
- Menguatkan jantung
- Menghilangkan lender tekak
- Melegakan sakit kepala/ migraine
- Membuang angin
- Menyembuhkan buasir
- Senggugut
- Merangsang rahim
- Kegemukan
- Kurang berat badan
- Mengawal kencing manis
- Radang kulit dan Bisul

2. Teh Halba + Madu
- Kurangkan ketagihan rokok dan dadah
- Anemia

3. Untuk anak2 yang baligh
- kecergasan
- kekuatan badan
- Tumbesaran

4. Untuk ibu menyusu
- Banyakkan air susu

5. Halba juga adalah ramuan tradisi menambahkan nafsu lelaki dan wanita.

Memanaskan buah pinggang dan organ pembiakan. Menjadi amalan kuno tabibChina untuk rawatan mati pucuk.Halba merupakan antara ubatan yang tertua di dunia dan digunakan olehAl-Abqirad ( Hippocrates) iaitu bapa perubatan Yunani.

Nak juga...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Nak juga menyemak kat sini
Nak juga menulis kat sini
Nak juga buat entry kat sini
Nak juga baca kat sini

Last but not least....

Nak juga bagi pandangan kat sini....

Meh!

Bloglist yang bicara sendirian

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Teruja la sangat bila blog list yang baik berbicara sendiri.  Mereka berkata-kata seolah mereka saling mengenali dan .... itulah namanya 'blog list yangbaik'.  Kita selusuri apa yang dibicarakan:  some day, Siri cerita Cutting edge kesesatan.  Ben kata "Kak, nampak la bontot akak", lalu Kakcik Seroja dengan pantas menempelak Ben "Kurang ajar".   Dah la... nak cepat ni... baca la sendiri yer...
Sekian....Klik aje gambor tu untuk diperbesar-besarkan perkara kecil yang dibicarakan. 

"_ _"


13 Julai 2011

Khasiat biji sawi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Khasiat Biji Sawi

Kenalkah anda biji sawi?
Tahukah anda akan khasiatnya?







Biji sawi yang sering dicampurkan bersama rempah ratus ke dalam masakan sebenarnya memiliki kelebihan yang tidak diduga jika dibandingkan dengan kekerdilan saiz bijian itu.

Menurut Imam Abu Hanifah, biji sawi boleh menyembuhkan penyakit serta menghilangkan kesan penyakit. Kenyataan ini diceritakan oleh Rasulullah SAW. Hadis daripada Ibnu Abbas daripada Rasulullah SAW sesungguhnya baginda bersabda," Apakah dua perkara yang dapat menyembuhkan sesuatu? lalu baginda menjawabnya sendiri: biji sawi dan sifat sabar". Wujud percanggahan di antara ulama tentang kesahihan hadis ini, ramai yang mengatakan ia sebuah hadis dhaif. Namun begitu Ibnu Taiyim seorang ulama yang pakar perubatan telah menghuraikan khasiat-khasiatnya di dalam kitab Ath-Thibbun Nabawi :-

01. Memanaskan tubuh badan
02. Melawaskan perut dan melicinkan salur tahi perut
03. Mengeluarkan cacing daripada perut
04. Mengelakkan bengkak limpa
05. Mengikis kudis bernanah
06. Meransang nafsu syahwat
07. Mengelakkan sesak nafas
08. Menambah selera makan
09. Mengikis kekotoran dan kesat pada limpa
10. Membersihkan paru-paru
11. Melancarkan pengaliran darah haid
12. Mengeluarkan peluh daripada liang peluh yang tersekat
13. Menghilangkan rasa lenguh atau bisa pada pangkal peha
14. Melapangkan paru-paru dan daripada lendir yang melekat
15. Jika diminum dengan campuran biji sawi yang digiling, ia dapat membantu menyembuhkan penyakit sopak
16. Jika disalut dengan madu, seterusnya ia dimakan dapat meredakan bengkak pada limpa
17. Jika dicampur dengan air dan diminum ia dapat memasakkan sebiji bisul yang tumbuh

Sekian, semoga bermanfaat


12 Julai 2011

Dah cari baju raya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Ha?

Dah ada yang cari baju raya?  Mana tidaknya yang dok jual baju raya pun dah mula dah ... ding dong sana sini... bukan Court Mamoth jer... eh salah eja eh... tak per la. janji sebutan ada... jangan marahhh

Iklan jap... tak tiru sapa-sapa... cuma ambil inspirasi jer... hahaha



lebih banyak pilihan baju kat Butik Nep

Dah cari baju raya.... puasa ganti jangan lupa yaa.... berapa hari jer lagi nak masuk Ramadhan ...

6 Pesanan untuk Mujahidah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Andai Syahid yang diimpikan... mungkin pesanan ini juga ada manfaatnya


1.  Jaga solat pada awal waktu.
Kalau datang haid sekalipun jika tidak dapat solat, kena duduk atas tikar sembahyang supaya anak tidak lihat kita meninggal(kan) solat.

2.
Hidupkan Bacaan Hadis Nabi saw di rumah dengan keluarga.
Di anjur baca Hadis Fadhilat Amal. Ini amalan sahabiah zaman Nabi saw sehingga dari rumah kita keluar anak-anak yang soleh yang mendoakan kesejahteraan kedua ibubapa dunia/akhirat.

3.
Baca Al Quran setiap hari walaupun hanya 8 ayat.
Kalau tak mampu nak baca kerana terlalu sibuk, cukup dengan mencium Al Quran dan muhasabah 'Ya Allah, apa dosa saya hingga saya tak dapat nak baca kitab Mu pada hari ini."

4.
Mendidik anak secara Islam.
Mengajar anak-anak dari kecil bermula dengan doa-doa masnun.Iaitu doa seharian Nabi saw saperti doa tidur, bangun tidur, makan dan sebagainya.

5.
Hidup sederhana dengan tidak membebankan suami.
Setiap hari malaikat akan menghantar 500 jambangan bunga dari syurga untuk wanita yang hidup sederhana. Setiap titisan air masakan dan basuhan mereka akan menjadi zikir mohon keampunan kepada Allah swt atas wanita tersebut.

6.
Galak suami untuk bermujahadah atas Agama Allah.
Seorang isteri yang menggalakkan suaminya untuk solat berjemaah di Masjid/Surau akan dapat pahala berjemaah suaminya termasuk solat dia sendiri.

Mudahan-mudahan ulasan ringkas ini bermanfaat. Mudah-mudahan hakikat amalan ini masuk dalam hati kita dan mudah nak amalkan.


Sekian adanya. 

10 sebab mengapa saya tidak suka makan di AYAMAS

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


AYAMAS, selain daripada mempunyai beberapa produk seperti nugget ayam, chicken ball, chicken burger, chicken drummet dan macam lagi produk ayam AYAMAS turut mempunyai restoran.  Makan di Restoran Ayamas ni seronok ke?

Suatu ketika dahulu ketika Restoran AYAMAS mula diperkenalkan di Seri Manjung, kami sekeluarga antara peminat Restoran Ayamas, walaupun tak sesetia Restoran KFC.  Namun setiap kali ke Seri Manjung bila nak cari tempat makan nasi kami pasti akan ke Restoran Ayamas kerana nasi ayamnya sedap dan juga beberapa menu lain seperti ayam panggang madu serta kerana suasananya yang santai dan tak perlu tunggu lama (kerana tak ramai orang!?).

Tetapi restorannya di Seri Manjung tak bertahan lama mungkin dalam 5 tahun aje kot atau tak sampai 5 tahun.  Kini Restoran itu muncul semula di Seri Iskandar pula.   Kami berkunjung pula ke sana.  Namun suasananya berbeza, kerana di Seri Iskandar tiada tempat makan yang selesa seperti di Seri Manjung.  Pada awal pembukaannya, kami terpaksa makan di luar kerana meja dan kerusinya terletak di luar bukannya di dalamnya premis... tak selesa langsung macam tiada privasi.  Kami ambil keputusan untuk bungkus sahaja, tak jadi makan di situ.

Beberapa ketika kemudian, kami berkunjung semula ke sana (Seri Iskandar) kerana kelihatannya sudah ada meja dan kerusi di dalam premis.  Tambahan pula rasa rindu kepada keenakan ayam panggang madunya.  Di situ, kami order nasi ayam madu dan air... oh tidak...kena beli air kotak atau air tin yang terdapat di dalam freezer... yang sedihnya kena pilih sendiri dan bayar asing-asing... itu tak berapa sedih lagi.

Kami sekeluarga makan.  Tempat makan yang tak berapa selesa sangat sebab penghawa dinginnya terlalu sejuk dan menghala terus ke meja kami.  Petugas di situ... mungkin juga nak kena sound direct kot “Hoi! Aircond sejuk sangat la!”  kot baru nak bergerak.  Tapi kami taklah begitu, Cuma kedengaran anak2 merungut sejuk sangat lah... Petugas kat situ buat deeekkk jer.. leceh juga, hilang 1 mood.  Dah tu meja sebelah di tempat kami makan, petugas sedang buat kiraan apa entah lah... mungkin kira order atau kira untungggg kot.  Tak selesa kan?  Semasa kita sedang makan kedengaran petugasnya bersembang tentang untung rugi atau stok semasa.... sungguh tak selesa, hilang lagi 1 mood... makan jugalah pedulikan mereka.. mungkin kerana tiada tempat lain yang lebih sesuai kot untuk mereka berbincang.

Tiba-tiba..... black-out!!! Alamak tergelap pulak, sedang makan neh... mujurlah tempat makan kami tu berdekatan dengan pintu dan dinding kaca... cerahlah sikit, tidak kelihatan pula lampu tambahan atau usaha untuk menggunakan tenaga letrik tambahan untuk menenangkan pelanggan yang sedang makan... di sini saja dah kehilangan hampir 5 mood untuk makan dan semangat pun semakin hilang. 

Dalam pada itu, kedengaran siren dari bangunan sebelah mungkin siren kecemasan di Bank ... yang tidak diketahui pula punca bunyinya.  Kebaikan staf tidak boleh dinafikan, salah seorang dari mereka membuka pintu Restoran dan meninjau apa yang terjadi kemudian masuk semula... tanpa menutup pintu tadi menyebabkan bunyi bising siren berkenaan mengganggu kami yang sedang makan... memang hilang mood.... lantas kami meminta staf tadi menutup semula pintu dan ditutupnya.... Baru perasan dalam restoran itu ada lalat lah... hmmmm tak per lah... kat rumah kita pun kadang-kadang ada lalat juga mana nak buatnya...

Dalam kesuraman itu, datang pula staf mencuba alat penangkat lalat kelihatannya seperti raket tennis... melibas-libas ‘raket tenis’ tadi untuk menangkap lalat berhampiran pintu kaca... ada ke patut... Bagaimana di Restoran yang terkenal dengan namanya yang hebat dan gah itu membiarkan stafnya menghayun ‘raket tenis’ di hadapan pelanggan yang sedang makan... sungguh kurang sopan... nasib baik juga staf berkenaan tidak menghayun berdekatan kami..

Tak kisahlah apa pun.... kami menghabiskan makanan yang ada dalam keadaan seperti terpaksa kerana dah bayar ... mahal pulak tu... Cuma terubat sikit mood dan semangat yang hilang tadi bila ada staf yang membantu anak2 kami mencuci tangan mereka di dalam keadaan suram ala-ala romantika gitu...

Kami keluar dari restoran itu dalam keadaan yang kurang puas hati.  Walaupun hasrat nak makan ayam panggang bermadu itu tercapai tetapi oleh kerana beberapa peristiwa yang berlaku sepanjang waktu makan langsung menjejaskan keenakan rasa ayam panggang madu yang dah rasa tak berapa enak seperti dulu.

Pandangan saya, pihak Restoran Ayamas sepatutnya
  1. mempunyai pelan kontigensi ketika berlakunya black out.
  2. Menggunakan alat perangkap lalat yang tergantung di dinding dan bukannya boleh dipegang dan dibawa ke mana-mana oleh staf.
  3. Menyediakan tempat khusus kepada staf untuk berbincang isu-isu atau soal kerja
  4. Tidak membiarkan staf bekerja dalam gelap, kerana tempat penyediaan kelihatan agak suram walaupun ketika tidak black-out.
  5. Menyediakan wang tukar yang mencukupi untuk digunakan ketika black-out, kerana cash machine tidak berfungsi
  6. Menyediakan tempat makan yang selesa jika hendak atau tidak perlu adakan lansung tempat makan, hanya untuk beli atau take away sahaja.
  7. Memberi latihan yang mencukupi kepada staf dari segi layanan dan pengetahuan tentang menu.
  8. Adakan tawaran dan promosi harga rendah
  9. Pastikan kesegaran makanan dan kualiti makanan sentiasa terbaik.  Contoh nasi ayam rasanya tak berasa masak dan sejuk.
  10. Lakukan sesuatu supaya bakal pelanggan tidak lari dan mengekalkan pelanggan sedia ada.
Sekian.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...