FOLLOWER

30 Jun 2011

Semangat yang hilang!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Dah dua hari bermula dari semalam (memang la tak kan esok pulak... minta-minta esok idak la jadi cam dua hari ni)

semangat ni macam dah terbang melayang-layang, sempat tarikh balik semangat tu... terbang balik

apa kena dengan hati dan perasaan yang tak berapa stabil

ehhhh ..... ni pun nak citer dalam blog ker?

dah... nak citer mana lagi....

Macam ni boleh ker?

Assalamulaikum dan selamat sejahtera,




Kita adalah antara jutaan insan yang terpilih untuk menjadi kaya dan berjaya.

Namun kekayaan dan kejayaan itu tidak akan datang bergolek tanpa usaha dan komitmen yang bersungguh-sungguh.

Yang pipih tak kan datang melayang (macam kapal terbang kertas yang ditiup angin)
Yang bulat tak kan datang bergolek (macam bola yang disepak oleh pemain bola sepak Malaysia)

Chaiyo!!!!







..... Boleh ker.... buat entry macam ni...


huhuhu... sedang bergigihan lagi untuk buat entry... dan cari idea untuk Cabaran Hidup Luar Biasa...

*

29 Jun 2011

Wordless Wednesday | Anak-anak adalah amanah tugas dari Allah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Wahai anakku! Jagalah ucapanmu! Sesungguhnya diantara perkataan itu ada yang lebih tajam daripada sabetan pedang, lebih berat daripada batu besar, lebih pahit daripada empedu dan lebih dalam menusuk hati daripada tusukan jarum yang sangat halus sekalipun. 
(Salah seorang ahli hikmah berwasiat kepada salah seorang anaknya)

28 Jun 2011

Kerana Hidup Luar Biasa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

pertama yang dijumpai oleh mr. google.  terima kasih

gambar pun yang tak luar biasa pun boleh jadi luar biasa juga. 


Semuanya kerana Hidup Luar Biasa.  Belum sampai seminggu popular post yang Luar Biasa telah meninggalkan Nik Zaris Nelydia dan semakin menghampiri Jejari Runcing.

Untuk jadi luar biasa kita harus keluar dari kepompong yang biasa-biasa


Terima kasih semua!!!

Antara sedar dengan tidak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Antara sedar dengan tidak kita sering berhadapan dengan berbagai-bagai situasi. 
~~~~~~~~~~~~~

Termasuk hal yang paling mengherankan adalah apabila Anda mengenal Allah tapi Anda tidak mencintainya, Anda mendengar seruan orang yang menyeru ke jalan-Nya tapi Anda tidak mau mengikutinya, Anda mengetahui besarnya pahala yang akan Anda dapatkan jika Anda melakukan amal shalih untuk-Nya tapi Anda malah berpaling dari-Nya, Anda menyadari beratnya siksaan dan adzab-Nya yang akan Anda rasakan jika Anda bermaksiat kepada-Nya tapi Anda justru mendurhakai-Nya.  (Seorang ahli hikmah)

27 Jun 2011

Cabaran Hidup Luar Biasa #1 | Mengatasi perasaan marah!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Hari ini, kita sering berhadapan dengan berbagai-bagai cabaran untuk menikmati Hidup Luar Biasa.  Siapa yang hidupnya luar biasa?  Mereka adalah hidupnya berbeza daripada manusia yang biasa-biasa. Siapa pula orang yang hidupnya biasa-biasa.  Bukan nak menumpang populariti Seminar Hidup Luar Biasa oleh DAO, tetapi nak ambil tajuk berkenaan untuk berkongsi pandangan bagi mengharungi cabaran untuk hidup luar biasa dengan cara terhormat dan bermaruah serta jati diri yang terndiri.  Semoga boleh memberi menfaat kepada diri sendiri dan juga kepada anda yang membaca.

Cabaran 1:  Jauhi sifat marah

Untuk hidup luar biasa, kita perlu atasi perasaan marah.  Kerana orang yang suka marah-marah ... kasihan kan... simpati pun ada. 

Memanglah orang itu akan marah kepada seseorang yang lain apabila tugasan yang diberikan tidak dilaksanakan dengan sempurna.  Tetapi sebelum marahkan orang yang tidak menyiapkan tugasan itu, adakah diselidiki puncanya kenapa tugasan itu tidak siap atau tidak sempurna.

Memang simpati.  Adakah kerana takutkan reputasi menurun maka jadikan sifat amarah itu sebagai raja dalam diri yang menguasai minda dan akal logik.  Kita perlu sedar dengan marah berterusan tidak ke mana.

Susah dan memang susah kalau kita berada di tempat orang itu.  Tetapi cubalah bertenang dan berfikiran waras sebelum bertindak melulu tanpa usul periksa.  Dan jangan kerana sifat itu menjadikan maruah diri kita tercalar.  Marah kita itu sebenarnya tidak ke mana kerana ia akan tamat di situ atau suatu masa kita akan bersendirian.

Bagaimana berhadapan dengan sifat marah

Bersabar, bertenang.  Tulis memang senang nak buat?  Senang jer... kawal marah itu.  Tanamkan dalam minda tak perlu marah-marah.

Marah bukan caranya

Nasihat adalah cara terbaik untuk berhadapan dengan situasi orang yang tak tau buat kerja atau tak faham buat kerja.

~~~~~~~~~~
memang tak suka nak tulis ni... sambung lagi

jangan segan-segan juga untuk berkongsi pandangan anda untuk mengatasi perasaan marah ini.

sekian dulu

Monday Blues | Saya sayang emak saya

Assalamulaikum dan selamat sejahtera,

Adakah anda dilanda sindrom 'Monday Blues'?.  Saya tidak. sebab hari ini saya tidak memakai baju warna biru.  Dan, saya juga tidak menggunakan cawan atau pinggan berwarna biru.  Ada kaitan? Takder kan.

Semalam, hari Ahad saya dah jumpa emak dan emak mertua saya...


~~~~~~~~~~
Sesungguhnya diantara sebab terbesar untuk dapat meraih taufik dari Allah Subhanahu wa ta'ala di dunia dan akhirat adalah birrul walidaini (berbakti kepada kedua orang tua). Sebaliknya, diantara sebab terbesar yang menghalangi seseorang untuk mendapatkan taufik dari Allah adalah 'uququl walidaini (durhaka kepada Ayah dan Bunda).  (Shalih al-Maghamisi hafidzahullah)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

25 Jun 2011

25 Jun 2011: Seminar Hidup Luar Biasa Bersama Dr. Azizan dan ...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Hari ini 25 Jun 2011, memang penuh semangat untuk berjumpa Dr. Azizan dan Afdlin Shauki maka dengan beraninya pagi-pagi telah merempit ke warung berdekatan beli kueh untuk anak-anak, nak masak tak sempat mana tidaknya si jari runcing tu awal pagi lagi dah bangun tak sempat nak goreng nasi.  Oleh kerana ayah mereka nak cepat pergi kerja... maka dengan semangat yang berkobar-kobar si ummi setelah mendapat izin daripada ayahnya setelah membeli kueh terus merempit pula ke lokasi menunggu seperti yang telah dijanjikan.

WAh!... akhirnya hasrat hati tercapai juga.  Sebelum bertolak ke Tropicana di Ipoh kami sempat dulu menikmati sarapan pagi .. roti canai banjir dan kopi radix... sejurus itu, kami terus meluncur laju ke Tropicana (sori tak ingat nama penuhnya)... ambil gambar pun tak sempat.

Sesampai kami ke sana (di Tropicana) ... palang letrik pulak rosak... nyaris lagi palang tu tak terkena kereta kalau tidak... nak saman ke?... tak yah bukannya kena teruk pun.  Cuma amat berharap pihak pengurusan dan keselamatan Tropicana lebih berhati-hati dan bersedia untuk menerima kunjungan tetamu yang ramai...mungkin dah biasa terima tetapi janganlah abaikan keselamatan pengunjung.

Okey! tamat cerita kat luar masuk ke car park di tingkat 3 dan terus ke level 6 ke lokasi Seminar Hidup Luar Biasa.  Memang luar biasa, sebabnya sebelum hadir ke seminar ni, mana pernah Ummi merempit pagi-pagi... memang tak pernah di buat.  Maka bertepatanlah dengan ucapan Dr. Azizan nak hidup luar biasa kita perlu membuat keputusan yang luar biasa.  Nak sambung sikit, kita perlu keluar dari kepompong hidup yang biasa-biasa... supaya kita tidak disamakan dengan 'biawak'.  SAYA MEMANG KAYA DAN BERJAYA!!!

Yes... motivasi untuk kerja lebih tekun dan tidak menjumudkan pemikiran.  Tak perlu takut dengan kejayaan orang.  Orang yang berjaya itu harus dijadikan sebagai kawan dan sahabat untuk kita berkongsi rahsia kejayaan.  Harus ingat tak semua orang yang berjaya itu kedekut.

Bateri notebook ni dah nak abishhh... so sambung lagi cerita-cerita menarik dari insan yang hidupnya memang luar biasa.

Difahamkan pada 29 - 31 Julai 2011 akan diadakan satu lagi siri yang menarik...

Sekian.  memang tak der gambar.... sedih kan?... sob sob sob

.

Sekali sekala

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Entah kali keberapa. berkali-kali digerakkan bangun tak nak bangun. Nak cuti cuti dan cuti lagi.  Duduk kat rumah dapat syurga katanya.  Boleh tengok tc ada kartun banyak, lepas tengok kartun tengok cd... ada cerita power rangers ada cerita ultraman taro, ultraman tiga, ultraman dyna dan banyak lagi... Hmmm... ada-ada aje. 

Adakah salah sang ibu atau ayah kerana membiarkan anak-anak dirumah tengok tv dan cd ajer.  Atau kerana suasana di sekolah yang tidak menyenangkan hati.  Kenapa tak cakap betul-betul. Banyak pulak dolak dalih nya.

Setelah menempuh cuti sekolah yang panjang beberapa minggu... mood untuk kesekolah dah semakin menurun.  Mulalah buat cerita bukan bukan.  Ada ka dah tinggal di Seri Iskandar elok elok nak pi sekolah kat Sungai Galah pulak... macam mana?  Apa agaknya yang istimewa kat Sungai Galah dan apa pula kurangnya sekolah di Seri Iskandar.

entahlah anak... dah bermacam-macam helah diberikan untuk tidak pergi sekolah.  Orang lain sekolahnya 5 hari seminggu... dia pula ... 2 atau 3 hari jer seminggu.  Kalau yang penuh pun semasa minggu peperiksaan yang lepas... memang penuh seminggu.  Tu pun... jenuh berperang.

Ada solution?

Ada cadangan?

24 Jun 2011

23 Jun 2011

Jalan-jalan di tengahari

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Tengahari rembang nih, matahari atas kepala tetapi tak sanggup nak gambarkan kalau matahari tu sejengkal atas kepala.  Panasnya di dunia ni suhu baru jer menjangkau 31  darjah celsius (mana nak cari darjah tu ha?) tu pun dah berpeluh ketiak tak kira lagi dengan bau hapak badannya. 

Kalau yang tak tutup aurat ... I mean tak tutup kulit yer... dah pasti terbakar kulit... pakai lah losyen apa pun hazeline snow ker apa ker... rasanya tak berbaloi gak... kan ke bagus ditutup kulit tu... tapi tak bagus juga kalau ditutup kulit tu dengan sendat sesendatnya, sampaikan urat pun nampak berbekas... heisss... malu nak cakap la... kalau orang perempuan ... pakai la elok2 sikit nak keluar rumah tu... nak runjuk kat sapa... tak elok, kalau pakai kat rumahpun ada batasnya... ini kan pulak kat khalayak ramai...

Cukuplah dulu... berleter panjang lebar kat sini nanti kena block pulak blog nih... cuma masih bernasib baik sebab rasanya blog ni tak termasuk dalam senarai blog yang nak kena hack... Yang si hackers pun satu hal lagik ... kenapa nak menyusahkan orang...

Aye memang tak pandai la nak mengarang panjang-panjang macam si yuyu zulaikha aka kupu-kupu kecik.

Kadang-kadang idea datang bergolek ketika dalam kereta... tak sempat nak menulis.... kalau menulis dalam kereta alamatnya pening termuntah monggek la... tak pun masa ide datang masa tu lah notebook nak meragam... cubaaan dan halangan yang datang pasti hikmahnya ...

sekian adanya...
sarapan pagi 3 tahun lepas kot...

Nak buat permohonan lagi?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Ada beberapa permohonan antaranya....


Aku berdo'a memohon kepada Allah tiga perkara. Allah telah mengabulkan dua perkara untukku; Dan kini aku menanti perkara yang ke tiga. Pertama, aku memohon kepada-Nya agar Ia (Allah) menjadikanku sebagai orang yang zuhud terhadap dunia, dan kini aku tidak peduli apa datang kepadaku maupun apa yang pergi meninggalkanku dari perkara dunia. Ke dua, aku memohon kepada-Nya agar Ia (Allah) memberikan kekuatan kepadaku untuk bisa senantiasa menjaga shalat (fardhu dan nafilah), dan Allah telah mengabulkannya. Adapun yang ke tiga, aku memohon kepada-Nya agar Ia (Allah) menganugerahkan kepadaku asy-Syahadah (gugur di medan jihad), dan hingga kini aku masih menanti kedatangannya. ('Amr bin 'Utbah bin Farqad)


Sekian... semoga bermanfaat

Tak tahu nak kata apa | Tunggu peluang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Ayat skema pula.  Tak tahu nak kata apa kerana notebook ni dah meragam dan meragam lagi.  Nak tunggu peluang beli baru... hari ni hari gaji weh... tak boleh beli jugak... banyak lagi menunggu, dengan susu pampers anak.. dan barang-barang dapur... dah tu pula harga barang semakin naik... kalau lah ada kedai rakyat 1Malaysia kat sini kan bagus...


Hairan juga ya, macam mana boleh ada kedai jual murah untuk barang yang sama dan ada kedai yang jual mahal sangat untuk barang yang sama juga... ayat berulang yer...

Hentam jer la... sementara notebook ni masih boleh jalan...

22 Jun 2011

Wordless Wednesday!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Wordless Wednesday!.. Berkali-klia tengok ejaan perkataan tu takut-takut tersalah eja pulak...

Terlompat sebentar dari meja kerja nak kejar dateline nak kena hantar petang ni jugak...

so... tanpa banyak bicara nak update blog jer nih haa...

Maaf kepada semua yang tersinggah... tak dapat nak update cerita terbaru lagi...

to Bro Eyriqazz.com Keychain LWOT dah terima, berebut dengan anak2 nak main papan seluncur katanya....
dapat keychain satu... warna biru
dan... berebut dengan dua beradik ni ha... nasib lagi yang lagi sorang tak tau nak berebut...hehehe

19 Jun 2011

19 Jun 2011 | Selamat Hari Ayah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Agak terlewat sikit buat entry ni.. sebab si comel ni dah mula meragam.  Jadi mood untuk update cerita pun semakin luntur.  Ada pembaca bagi tips katanya si comel itu nak kan belaian.  Kalau si jari runcing atau model gadis semasa okehlah juga bagi belaian.  Tapi ini Toshiba... apa nak buat? Nak ganti baru.. nak tunggu samsung atau iPad2 menjengah kat muka pintu... tu pun kalau ada rezeki.  Rezeki sempena hari ayah kot... tunggu jer



Berbalik kepada tajuk cerita.  Hari ini, pagi-pagi lagi bangun dari tidur Alif ucap 'Selamat Hari Ayah' kepada ayahnya.  Ayah pula macam tak perasan, senyap jer sambil bersiap nak pergi kerja.  Sepanjang minggu Kursus Induksi walaupun bukan ayah yang berkursus kena juga pergi kerja walaupun pada hujung minggu.  Selalunya pada setiap hujung minggu ayah akan bekerja ikut syif sama ada pagi atau petang dan baliknya malam sikit... sehingga itu si jari runcing pun menunggu ayahnya balik dan berbuallah mereka sehingga lewat malam pula.



EH he... banyak pula selingan yer.  Dah ayah bersiap lepas minum ayah terus keluar.  Dan, sekali lagi ayah ke muka pintu dan mengucapkan 'Ayah! Selamat Hari Ayah!'.  Ayah mungkin sedikit terkejut lantas mengucapkan terima kasih dan mengucup dahi Alif.  Baru nampak kepuasan di muka Alif.

Selamat hari Bapa:  Bapa Bukan Hanya Cari Rezeki

18 Jun 2011

17 Jun 2011 | Tarikh Keputusan Peperiksaan Ijazah UiTM April 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

17 Jun 2011, hari Jumaat.  Semalam bukan hari ini.  Kerana hari ini adalah hari Sabtu.  Pada tarikh berkenaan maka keluarlah keputusan peperiksaan Ijazah UiTM bagi peperiksaan untuk bulan April dan Mei 2011.

Lantaran itu timbul pelbagai spekulasi mengenai keputusan peperiksaan.  Semoga semua yang menduduki peperiksaan tersebut mendapat keputusan cemerlang.  Kepada yang masih belum terima, pastikan anda telah memenuhi syarat utama iaitu 'SUFO'.  Makkumat mengenai SUFO ada di dalam portal pelajar.  Bersabarlah dan jangan buat spekulasi.

Good luck to all

Bersiap sedia untuk Mereka Bahagian Gembira

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Sedang-bersiap-siap untuk keluar jalan2 dengan anak2 tiba2 dapat panggilan yang tak berapa nak hangit... sebab belum masuk dalam kuali atau periuk tekanan lagi... panggilan hangit nih... memang tak suka... sebab tak dapat nak berliburan dengan keluarga sehari dua nih... sebab ayah kena pi kerja pulak...dok kat rumah jer lah... jalan2 dengan kereta sorong Inas... huhuhu

menunggu ketibaan Mudah Bahagia Gumbira... Sembilan hari makan double pizza lengkap bersama lima biji limau mandarin....hehehe  macam teka-teki kan... cerita ni ada kaitan dengan salah seorang folower terbaru aye... tak yah teka... sebab tak der hadiah pon...

~~~~~~~~

Ketahuilah! Sesungguhnya dunia telah bersiap-siap untuk meninggalkan kita dan sebaliknya akhirat telah bersiap untuk menjemput kita. Masing-masing dari keduanya (dunia dan akhirat) memiliki anak-anak. Jadilah kalian semua anak-anak akhirat dan janganlah kalian menjadi anak-anak dunia, karena sesungguhnya hari ini (dunia) adalah waktu untuk beramal tanpa ada hisab (perhitungan amal), sedangkan esok hari (akhirat) adalah saatnya hisab tanpa ada amalan.
('Ali bin Abi Thalib)

17 Jun 2011

Meragam sudah!!!

Selamat sejahtera,

Tak tahu ?... Okey, direct to the point.  Panjang lebar bercerita nanti tak sempat pulak...

Betul kurang faham sebenarnya, mengapa sejak kebelakangan ini si dia ini mula meragam.  Nak update blog ni saja dah hampir 10 kali restart... Entah di mana silap dan apa punca kurang periksa.  Nampaknya kena buat sesuatu

inilah yang dimaksudkan dengan si dia itu.... Toshiba Satellite L200
Beli tahun 2008 semasa promosi Tahun Baru Cina

5 blog paling kerap dilawati 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Entah apa la pula mimpi malam tadi, tiba-tiba hari ini di kesempatan yang ada ni tergerak hati nak buat catatan tentang 5 blog yang kerap dilawati 2011.  Yang pastinya 5 blog ini mesti dilawati tak kiralah tahun 2011 ataupun tahun-tahun yang mendatang. 


Projek dianjurkan oleh Denaihati ini bertujuan untuk membina NETWORK BLOGGER yang besar yang akhirnya insyallah akan menambah kenalan yang mungkin akan menjadi rakan setia kepada blog anda.  Network Blogger ini akan sangat diperlukan pada waktu-waktu tertentu seperti membantu teman blogger menang contest seperti Bantu Blogger jadi No 1.

Eh! tunggu sekejap bila baca tajuk tu banyak kali lain macam pulak makdudnya.  Okeh tak per... biarkan dulu, biarkan penganjur yang jelaskan nanti. 

Tanpa banyak bicara dan celoteh panjang berikut disenaraikan 5 blog yang paling kerap dilawati 2011.

1.  Great Teacher Onizuka - eyriqazz.com
Kenapa?  Sebab ada kisah keluarga, tips, kisah kehidupan dan banyak info yang ringkas dan menarik serta memikat hati... yehaaa

2.  Santai Bersama Ben Ashaari
Kenapa?  Sebab blog ni santai taklah berat sangat kepala otak ni nak pikirkan.  Isu yang dilontarkan dalam bentuk yang sangat2 ringan tapi padat ...

3.  Princess Victoria
 Kenapa?  Untuk cuci mata... orang perempuan kan...

4.  Denaihati - Hidup Untuk Memberi
Kenapa?  Bukan kerana dia penganjur projek ni, tetapi sebab banyak info yang baik untuk peringatan buat hati yang dilontarkan dalam bentuk santai dan selesa.

5.  Red Mummy - Red Diva
Kenapa? Sebab .... of coz la diva kan... walaupun kadang-kadang gaya bahasanya kadang-kadang broken... tapi mudah difahami dan ringan.


Nak buat kesimpulan ker?  Bukan 5 blog ni ajer yang dilawati banyak lagi... oleh kerana penganjur nak 5 jer... so inilah antar 5 blog yang paling kerap dilawati untuk tahun 2011 nih.  Blog-blog yang lain tu ha... tersenarai banyak dalam 'bloglist yangbaik' selalu dilawati...

Dan, bahan rujukan santai dan ringan ini memang perlu kerana semasa kerja dah jenuh baca kertas kerja dan minit mesyuarat serta peraturan-peraturan akademik dan peraturan pejabat yang berat-berat.  Sesekali ada juga singgah ke blog yang bahan bacaannya yang ringan ni ... dapatlah kurangkan beban dan stress.

Wordless lagi... sebuah contoh

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

entah apa-apa jer tajuk stori the mori hari ini... pemiliknya tengah ketandusan masa ... ide tu ada... tapi tak sempat nak mengarang panjang lagi... huhu;...

time management!!!!.... mana nak cari ni... kalau ada wizard atau template untuk manage time kan senang....

yang pasti ingat ... ingat yer kawan-kawan jangan buat kerja multi-tasking... kerana ia boleh memendekkan umur...

nanti lain kesempatan cerita pasal multi tasking nih... adehhh


~~~~~~~~~~~~~~

Sesungguhnya cara terbaik untuk menanamkan keimanan dan akhlak yang terpuji dalam diri anak kecil adalah dengan memberikan contoh nyata dan perilaku yang baik. Sesering apapun kita berbicara kepadanya tentang shalat –misalnya- maka tidak akan banyak berpengaruh, kecuali jika ia melihat kita (sebagai orang tua dan pendidik) senantiasa menjaga shalat lima waktu tepat pada waktunya.
(Abduh Majalli)

15 Jun 2011

Siapa Nora Elena dalam hidup kita

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Siapa nora elena dalam hidup kita
Sana sini jenuh orang dok bercerita
dalam facebook, blog tidak terkira
siapa sebenarnya nora elena

Dalam facebook dalam blog
banyaknya cerita tentang nora elena
tidak tahu tidak kenal
maka diam saja lebih baik

tidak tahu tidak kenal
mana lagi nak minat
jalan cerita slow semacam
entah apa nak jadi cerita sekarang

jalan cerita slow semacam
bila tengok tertunggu-tunggu
apa kesudahan apa sambungan
sudahnya berebut tv dengan solat maghrib...

apa kesudahan apa sambungan
jangan sampai terlepas maghrib
di sini saja akhir cerita
suka duka pentas dunia
sandiwara duniawi jangan diikutkan
akhirnya leka alpa suruhan tuhan

sandiwara duniwi jangan diikutkan
kelak alpa tugasan hakiki
kita datang ini kosong tangan kosong dada
bila pulang nanti tinggallah dosa bawa pahala banyak2...

sekian sketsa ringkas nora elena ...

14 Jun 2011

Perasaan takut!!!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Maaf tak dapat nak mengarang panjang... so layan lah... mutiara kata di bawah nie...



Sesungguhnya rasa takut yang paling utama adalah rasa takut kepada Allah yang dapat menghalangi Anda dari perbuatan maksiat dan mendorong Anda untuk berbuat ketaatan; Dan dzikir merupakan (bagian dari) ketaatan kepada Allah. Maka barangsiapa yang mentaati Allah maka sesungguhnya ia telah berdzikir. Sebaliknya, barangsiapa yang tidak mentaati-Nya, maka sesungguhnya ia telah lalai dari dzikir kepada-Nya walaupun ia banyak bertasbih dan membaca al-Qur'an.  (Sa'id bin Jubair)


Sekian adanya...
.

12 Jun 2011

Keras macam batu?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Pada hari minggu ni... masih ada lagi sisa-sisa undangan majlis perkahwinan. 


Tapi dapat ker nak pergi ni, nak semak buku kerja sekolah anak lagi.  Kalu tak semak betul2 alamatnya esok kelam kabut la... tak pun malam ni. tidur lewat pulak...

layan dulu...

maaf yer kalau anda rasa tersinggung kerana tajuk catatan ni agak lari sikit dari isi cerita yang jugak macam kelam kabut sikit




Apabila Anda ingin mengobati hati Anda yang telah keras membatu maka perbanyaklah menjenguk orang yang sakit, mengantarkan jenazah ke pemakaman dan mengingat kematian.(Sebagian ulama salaf)

11 Jun 2011

Menang keychain dari Eyriqazz.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Dapat makan satay hut  di tanjung karang.... bro eyriqazz belanja...

tak der lah.... bukan belanja... baca entry kat sini tentang satay hut... secara kebetulan pulak satay memang le best friend forever (bff) so... bila baca entry kat situ... apa lagi... bagi komen ... dan komen yang terpilih saja tau... bukan sebarang komen ... dapat pi Lost World of Tambun... bro eyriqazz jugak yang belanja... apa macam?

10 Jun 2011

siti aisyah manja from tambun

Selamat sejahtera,

ada sesiapa bernama siti aisyah yang berasal dari tambun?


gambar di atas mewakili pencarian imej bagi siti aisyah manja from tambun yang telah dijumpai oleh en.google.

lain-lain cerita berkaitan baca di sini:

gambar di atas mewakili pencarian dibawah:


pjj/plk
2
jari runcing blogspot
2
nelydia
1
alasan cuti
1
bertanam tebu di tepi bibir
1
bila permohonan ijazah e pjj dibuka
1
doa teguhkan iman
1
kes meningococcal di malaysia
1
kuatkan semangat
1
maksud menanam tebu di tepi bibir
1
manfaatkan ilmu
1
menanam tebu di tepi bibir
1
nelydia senrose
1
plk program ijazah
1
siti aisyah manja from tambun

Pertemuan yang tidak disangka

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Banyak peristiwa yang terjadi dalam kehidupan kita
Kadang-kadang dalam menempuh hari-hari yang berlalu kita akan berjumpa dengan bermacam-macam perkara dan peristiwa, walau ada ketika seperti benda yang sama

Cuma kita tidak sanggup untuk berhadapan dengan event yang bakal kita tempuhi... terutama event yang kita tak berapa suka.

Tetapi percaya tak bahawa ada benda yang kita tak suka itulah yang memberi kebahagiaan kepada kita ... tak semua ya... tetapi kita terpaksa tempuhi juga kerana ia sebahagian daripada laluan kehidupan di dunia yang terpaksa kita tempuh.

Hmmm..... macam boring jer kan.

8 Jun 2011

Bekas air yang jatus ke atas batu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Bukan sebarangan bekas air yang boleh jatuh ke atas batu tetapi tidak pecah.  Melainkan bekas kaca.

layan sat.....



Sesungguhnya seorang ahli ilmu, apabila ia menyampaikan suatu nasehat tanpa dibarengi niat ikhlas dan mengharap pahala dari Allah, maka nasehatnya akan hilang dari hati orang yang mendengarkannya tanpa meninggalkan bekas seperti air yang jatuh di atas batu. (al-Khatib al-Baghdadi)

7 Jun 2011

Bekal untuk perjalanan yang jauh

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Cuti sekolah bulan Mei dan Jun 2011, masih ada lagi satu minggu.  Tentu banyak perancangan untuk bercuti bersama keluarga.  Kepada anak-anak kalau boleh sepanjang hari semasa cuti sekolah itulah mereka hendaklah berjalan dan kepada mak bapak pula kena tunggu hari minggu.  Mana kan tidak cuti rehat tahunan nak juga simpan untuk hari raya atau hari-hari kecemasan yang lain. 

Okey, bila bercerita tentang cuti sekolah tentu ada kaitan dengan perjalanan balik kampung atau bercuti di tempat-tempat percutian yang lain seperti tempat perkelahan atau tempat-tempat bersejarah seperti Zoo Taiping, Muzium, Tugu Negara dan juga Putrajaya serta banyak lagi.  Itulah antara tempat-tempat menarik untuk dikunjungi yang sering menjadi bahan perbualan di kalangan kita semasa 'muda' dulu-dulu.


Dan bila keluar bercuti, sebelum memulakan perjalanan pastikan kenderaan berada dalam keadaan baik dan selamat.  Bila dah naik kenderaan jangan lupa baca doa naik kenderaan.  Pastikan juga kesihatan pemandunya dalam keadaan baik dan stabil supaya tiada gangguan dalam perjalanan kelak.

Itu adalah antara rentetan cerita sebuah perjalanan manusia di dunia, selagi hayat dikandung badan.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Beramalah kalian untuk akhirat kalian! Karena sesungguhnya barangsiapa yang beramal untuk akhirat, maka Allah akan mencukupi untuknya perkara dunianya. Perbaikilah amalan-amalan hati kalian, niscaya Allah akan memperbaiki amalan-amalan lahir kalian. Perbanyaklah mengingat kematian dan persiapkanlah bekal dengan sebaik-baiknya untuk menempuh perjalanan akhirat sebelum datang kepada kalian pemutus dan penghancur segala kelezatan (kematian).  (Umar bin Abdul Aziz)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

6 Jun 2011

Ada masa perlu diam dan ada ketika perlu bercakap

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Pada masa-masa tertentu kita banyak idea untuk bercakap.  Ada masa juga kita tiada idea untuk bercakap...

Ada juga ketika kita bercakap orang tidak suka kerana kita bercakap perkara yang tidak perlu dan tidak sesuai dengan keadaan itu.

Ada juga orang tak suka kita bercakap kerana kita menegur perbuatannya...

Sedangkan menjadi tanggungjawab kita untuk menegur mana yang patut.  Tetapi tidak semua benda kita boleh tegur

Teguran kita kadang-kadang tidak boleh diterima oleh orang ramai atau seseorang kerana pada dia itu hak dia untuk membuat apa saja dan tiada kaitan dengan kita.

Sedangkan kita juga ada hak untuk menegur kerana perbuatannya itu mengganggu hak kita untuk hidup aman...

Untuk itu, kita perlu bijak untuk mentelaah pemikiran orang dan juga perlu mengetahui pada masa-masa tertentu kita tidak sesuai untuk bercakap... maka pada masa itu lebih baik kita diam... dan tegurlah dalam hati... hanya Allah sahaja yang mengetahui apa dalam hati kita dan apa juga tujuan perbuatan seseorang.

~~~~~~~~~~~~~
Apabila seseorang sedang berbicara dalam suatu majelis, kemudian timbul dalam dirinya rasa ta'ajub (berbangga diri) dengan pembicaraannya tersebut, maka hendaklah ia diam. Sebaliknya, apabila ia sedang diam dalam suatu majelis, kemudian timbul dalam dirinya rasa ta'ajub dengan diamnya tersebut, maka hendaklah ia berbicara.(Ubaidillah bin Abi Ja'far salah seorang ahli fikih dan ahli hikmah negeri Mesir pada zamannya)

5 Jun 2011

666. Post hari ini & shoutbox

Selamat sejahtera,

hari ini... 5 Jun 2011
post yang ke 666 cerita tentang pembuangan kotak jerit... bukan buang bayi eeerk

kenapa buang?... ada la strategi... tak der pun tak per kan...

so... jangan nak cari2 lagik... tak sembunyi kat mana-mana...

dan dengan itu tinggalkanlah pesanan anda di setiap catatan yang ada... baru aye tau siapa yang datang melawat


Cubit peha kiri peha kanan terasa juga

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Cubit peha kanan pulak, peha kiri pun terasa juga sakitnya.  Dalam kita cuba untuk berperi bahasa dan menggunakan bahasa yang baik-baik untuk memberi nasihat atau panduan masih juga ada sebilangan orang yang tidak mengerti.  Jangan pula kerana nila setitik habis rosak susu sebelanga.

Peha Kanan atau Peha Kiri

Bila ada pepatah yang berbunyi sedemikian, jangan pula ada orang yang tak makan cili turut terasa pedasnya.  Dalam dunia blogger, dunia wartawan, pentas dunia atau dunia artis macam-macam hal boleh berlaku. 

Ada masa kita mungkin terkasar bahasa atau tersilap taip walaupun tujuan kita ada sekadar untuk memberi pandangan atau pendapat tetapi ada pulak orang lain yang tidak suka dengan cara kita.  Seolah-olahnya macam kita pula yang terhegeh-hegeh menadah tangan cari publisiti murahan. 

Ini adalah kerana apa yang kita tulis itu walaupun untuk tujuan murni iaitu membaiki kesilapan supaya tidak berulang, tetapi telah disalah ertikan oleh orang yang ditegur.

sumber gambar:  google.com

Atau mungkin juga kerana cara kita menegur tak kena.  Akibatnya dah kena sumpah seranah dan dimaki hamunnya semua orang walaupun bukan semua orang yang memberi teguran. 

Itulah maksudnya...

Sekian.


4 Jun 2011

4 Jun 2011 | Hari Keputeraan Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Hari ini 4 Jun 2011 (Sabtu) adalah Hari Keputeraan Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong, iaitu Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah.  Baginda Yang di-Pertuan Agong ke-13.

Daulat Tuanku



Sekian.


3 Jun 2011

Program Ijazah (e-PJJ/PLK) UiTM akan dibuka pada sesi September 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Program Ijazah (e-PJJ/PLK) akan dibuka pada sesi September 2011. Iklan dijangkakan akan dikeluarkan pada Jun 2011 (*tertakluk kepada perubahan).


Untuk melihat Struktur Program sila klik link di bawah:




Ini bukan soal hati dan bukan pasal makan hati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Suka-suka hati jer nak buat cerita pasal hati pulak.
Dalam bahasa Inggerisnya di tulis 'No heart feeling'
Tapi... memang feeling habis dah nih...

2 Jun 2011

Tips hari ini

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Tips hari ini adalah mulakan hari anda dengan senyuman

jangan suka menyibuk kerja orang dan banyakkan bersabar.

jangan bagi helah bila diminta melaksanakan sesuatu tugas

sebaliknya guna kepintaran anda itu untuk melaksanakan tugas dengan sebaik mungkin

:-)

.

1 Jun 2011

Tips bercerita dalam blog

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

sumber gambar:  google.com

Beberapa tips dan panduan untuk bercerita dalam blog.

Dalam era IT @ Teknologi Maklumat, semua maklumat berada di hujung jari.  Bermula dengan sms, mms dan blog.  Bila bercerita tentang blog, ramai orang sudah ada blog.  Bahkan mungkin juga seorang ada lebih dari dua blog.  Tujuan berbloging pun ada berbagai-bagai, terpulang kepada keinginan dan kehendak individu @ bloger.  Pasti ada sedikit rasa teruja bila dah ada blog, makanya secara automatik kita ada blogger.

Blogger minda kelas pertama

Namun sedarkah kita para blogger sekelian!  Kita perlu jadi warga blogger yang berbudi luhur dan menunjukkan pekerja blogger yang murni.  Walaupun individu @ blogger itu berhak ke atas setiap blog yang dimilikinya, sebagai blogger kita tidak lari tanggungjawab kepada masyarakat dan negara untuk menjadi warga yang berminda kelas pertama.

Blog tak popular?

Tak kisahlah blog kita tak popular seperti blog artis yang dah memang popular, asalkan kita tahu apa yang kita buat dengan blog kita.  Tak perlulah rasanya mengeluarkan artikel yang bertentangan dengan tatasusila rakyat yang berbudi luhur hanya semata-mata untuk mengejar popular.  Tak perlu juga mengejar sangat untuk membuat catatan berbentuk kontroversi berkaitan artis popular seperti gossip yang kita tidak tahu asal usulnya.

Walaupun blog itu tidak popular, tetapi dengan strategi tertentu blog kita pasti akan ada pengunjungnya asalkan kita menyediakan artikel atau catatan yang mampu memberi manfaat kepada dunia seluruhnya.

Kesimpulan

Pada keseluruhannya semua orang mempunyai minat yang sama dalam berbloging iaitu menulis.  Yang berbeza adalah 'niche'.  Antaranya berkaitan kenderaan, artis, keluarga, anak-anak, perniagaan online, pakaian, makanan, masakan, sosial, elektronik, hobi, kraftangan, kewangan dan banyak lagi.  Pilih satu yang mana sesuai dengan minat kita dan mulakan bloging dengan niat yang baik dan jadilah blogger yang berwawasan.

Sekian.

Wordless Wednesday

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Wordless Wednesday too!
Tiada kata yang dapat diungkapkan pada hari Rabu yang penuh kebisuan
Buat kerja sendiri2 tanpa bantuan dan tiada arahan juga....

Rabu yang membisu atau aye yang tiada kata-kata?