FOLLOWER

30 April 2011

Perkahwinan Prince William di tv7 pada 29 April 2011

Selamat sejahtera,

Perkahwinan Prince William di tv7 pada 29 April 2011



yup!.... sesiapa yang menonton tv7 petang semalam pasti dapat melihat kemeriahan majlis perkahwinan diraja yang paling hebat untuk abad ini (atau tahun ini?) ... meminjam kata-kata pembaca berita tv sebentar tadi.


dan tajuk entri ini adalah dipinjam juga dari pencari majlis perkahwinan diraja Britain itu... yang dikatakan mencatat jumlah penonton paling tinggi dan mengalahkan perlawanan bola sepak piala dunia.



Atas tajuk apa atau cerita apa tak taulah... makanya pencari itu singgah di sini... kurang periksa pulak... so... alang2 dah ada orang singgah tumpang sekaki lah nak buat cerita juga...



jom layan gambar2 ni sat..

cantik cincin nie... pinjam dari encik google.




mug ni pun cantik jugak.... jumpa kat mmr google... tq.




sekian. selamat pengantin baru buat semua pengantin2 di Malaysia juga.... ada yang berkongsi tarikh dengan Prince William ker...cantik.... kenangan tu...

30 April 2011 | Mereka berdua-duaan lagi ke Jelutong Pulau Pinang pula

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Pagi hari Sabtu (30 April 2011) yang hening... jam hampir 7.00 pagi dapat panggilan telefon, saudara terdekat telah meninggal dunia jam 5.00 pagi tadi... Kak Biah Kak Miah, panggilan mesra kami sekeluarga kepada gemulah... semoga dicucuri rahmat Ilahi.  Sakitnya tak lah lama sangat tapi aye dah lama tak jumpa gemulah.  Kali terakhir adalah hari raya lepas....  Setelah hampir sebulan dua minggu koma di wad ICU...

Asalnya tadi pagi2 hari ni nak ke Lekir persediaan untuk majlis esoknya...
Tempeyek dan kueh lidah buaya dah siap packing...
bekas telur kait juga telah siap
tinggal lagi nak ambil beg kertas kat rumah ma...

Kita mampu merancang hanya Tuhan yang menentukan


Pagi tadi anggaran jam 9.00 pagi, mereka berdua sahaja ke Jelutong Pulau Pinang bersama Pak Long (Yeop) menaiki EXORA (Biarpun EXORA itu luas dan boleh dinaiki 7 orang, namun tak upaya kami mengikutnya kerana urusan packing di rumah belum selesai).  Mudah-mudahan mereka selamat pergi dan selamat pulang juga ke rumah.  Hampir-hampir juga tak jadi pergi, tetapi untuk keluarga berkorban masa bukanlah satu kesalahan besar...

Mungkin belum sampai lagi rezeki kami nak ke Pulau Pinang. 

Maka tengahari ini, kami di rumah terpaksalah membuat perancangan dan persiapan baru untuk petang ini.  Petang ini atau mungkin juga malam, setelah mereka berdua pulang dari Pulau Pinang, kami akan ke Lekir pula... biarpun terlewat acara mesti diteruskan... mohon maaf kepada semua kerana terlewat.

Sekian...

Cerita tentang esok | 1 Mei 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Hari ini, pagi atau...  taklah pagi sangat ke Batu 10 Lekir rumah anak pak mertua dan mak mertua... hahahe

cerita tentang esok... bukan sahaja kerana cerita tentang hari pekerja atau hari ahad tetapi juga cerita tentang Inas Insyirah dan keluarganya yang dok sibuk2...

Persiapan untuk hari esok... nak buat apa tak tau lagi... nak hias hias ler... lagi... idea dah kering... nak tulis lagik?

saja nak menyemak kat sini.... esok lepas function tu nanti aye sambung cerita yerk... nak cepat nih...

28 April 2011

Petua nak hamil

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Petua untuk hamil?! 

Yup! betul dalam setiap perkahwinan setiap pasangan suami isteri itu pasti dambakan anak2 sebagai cahaya mata dan penyeri rumahtangga.

Namun peluang kehamilan bagi setiap isteri itu berbeza.  Kerana anak2 adalah amanah dari Allah... andai kita tak terima sekarang mungkin dalam setahun atau dua tahun lagi atau 10 tahun lagi... yang pastinya jangan mudah berputus asa, sentiasalah berdoa dan sentiasa berfikiran positif.

Sesiapa saja pasti akan menempuh tohmahan atau kata-kata yang tak sedap di dengar. .. Ingat juga bahawa rezeki dari Allah tiada siapa yang berhak menentukan... bersabar dan sentiasa bersyukur dengan nikmat yang telah dikurniakan.




p/s:  andai anda sudah hamil jangan singgah di sini baca entry ini pula berkaitan petua semasa kehamilan.

sekian.

Biskut terbakar | Burnt Biscuits

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia.com,


sekadar dipinggiran lagi... nak berkongsi satu cerita ringkas... untuk tatapan dan renungan ... opss.. jangan menung lama-lama pagi nih... nanti rezeki tak masyukkk...


sumber gambar:  mr. google
~~~~~~~~~~~~~

A simple message



When I was a kid, my mom liked to make breakfast food for dinner every now and then. And I remember one night in particular when she had made breakfast after a long, hard day at work. On that evening so long ago, my mom placed a plate of eggs, sausage, and extremely burned biscuits in front of my dad. I remember waiting to see if anyone noticed! Yet all my dad did was reach for his Biscuit, smile at my mom and ask me how my day was at school.



I don't remember what I told him that night, but I do remember hearing my mom apologize to my dad for burning the biscuits. And I'll never forget what he said: "Honey, I love burned biscuits."



Later that night, I went to kiss Daddy good night and I asked him if he really liked his biscuits burned. He wrapped me in his arms and said, "Your momma put in a long hard day at work today and she's real tired. And besides... a burnt biscuit never hurt anyone!"



You know, life is full of imperfect things... and imperfect people.. I'm not the best at hardly anything, and I forget birthdays and anniversaries just like everyone else. What I've learned over the years is that learning to accept each others faults and choosing to celebrate each others differences, is one of the most important keys to creating a healthy, growing, and lasting relationship.




Life is too short to wake up with regrets... Love the people who treat you right and forget about the ones who don't.





p/s:  Hidup ini terlalu singkat untuk dihitung.... siapa kita, ke mana kita, di mana kita.... suatu hari nanti kita tak pasti... kerana kita tak selamanya menongkat langit...

27 April 2011

Gigih yang bagaimana lagi

Selamat sejahtera,

Ingatnya hari ni nak bergigihan lagi untuk update blog... tapi tak tau pulak nak buat cerita pasal apa, idea dah hilang dek kesejukan dalam bilik dingin yang aman damai nih...

ada member kata air yang tenang jangan sangka tak der buaya... aye sambung pulak.... opps apa kaitan yer... tak per... air yang tenang jangan sangka tak der naga.... hahaha...

ada ke sesapa dari kalangan member tu yang tau aye ada blog... ishhh segan lah nak kabor... biar la... boleh buat citer hangat sikit... hehehe... ehh bukan niat tak baik... kalau deme tau segan la... blog nih bukan nya ada cerita menarik pong.... sekadar di pinggiran jer...  nak tumpang glamor.... dan perasan sendiri....


sapa yang baca.... kot ada lah...

sekian.... layannzzzzzzz

Suci hati di hari yang damai

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


mulakan entry hari ini dengan hati yang suci dan ketenangan

bersedia untuk berhadapan dengan tugasan....

26 April 2011

Kumpul dan hafal ilmu | Ada tips menghafal juga

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Kita biasa suatu masa dulu ketika zaman sekolah terutama ketika sekolah rendah... kena hafal sifir dulu dipanggil kali atau darab... dari no. 1 hingga no. 12... dan mungkin sekarang juga kita masih juga menghafal tentang sesuatu... yang penting bukan sahaja hafal untuk mengingat tetapi kita juga perlu faham apa yang kita hafal supaya lebih mudah lagi untuk kita mengingat semula... okeh kan?

Di sini juga aye nak kongsikan tentang kaedah untuk menghafal... sebelum tu nak kongsi juga semasa sekolah dulu aye pernah diceritakan ... bahawa budak lelaki kalau nak menghafal quran terutama yang sekolah ugama (SAR atau SMA) tak boleh tengok tumit wanita... so...

Back to the tips tadi, tips ini sebenarnya aye dapat semasa menonton TV9 berkenaan flashback di sebalik kisah pemenang Akademik Al-Quran (AQ) musim pertama.... Namanya aye tak ingat pulak... khabarnya sekarang ada kat Jeddah.  Okeh... okeh tips yang diberi untuk memudahkan hafalan dan mengingat adalah dengan memakan kismis.  Bilangan kismis adalah mengikut bilangan hari dalam kalendar Hijrah.  Contohnya, pada 1hb Rejab makan 1 biji kismis, 5hb Rejab makan 5 biji kismis... sehingga 15hb Rejab makan 15 biji kismis... dan... mulai 16hbRejab makan 1 biji kismis semula dan begitulah bilangannya hingga tamat bulan Rejab. Dan,, mulakan semula dengan kiraan yang sama untuk bulan berikutnya...

Panjang lebar penerangan kat atas tu... boleh ker...

okeylah apa kata kita layan pulak petikan mutiara kata kat bawah nieh...


Hafalkanlah ilmu yang telah Anda kumpulkan! Karena orang yang mengumpulkan ilmu namun ia tidak menghafalnya, bagaikan seorang laki-laki yang duduk di depan hidangan, lalu ia mengambil hidangan tersebut sesuap demi sesuap, namun ia lemparkan suapan-suapan itu ke belakang punggungnya. Kapankah Anda akan melihatnya kenyang?  (al-A'masy)

25 April 2011

Dalam blog list Rina Salleh

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Anda kenal dengan Rina Salleh?... Tak kenal?  Beliau adalah pemenang Gadis Melayu musim ke dua.  Yang sebenarnya aye pun tak kenal (bukan tak tahu) sebab tak pernah jumpa personally.... skema kan?

Okeylah nak cerita yang sebenarnya blog aye termasuk dalam blog list Rina Salleh... huhuhu  seyes... tengok gambar kat atas tu... saja jer capture dengan anuar (minat jugaK) tapi sama tak pernah jumpa dan tak kenal juga... hehehe.... blog aye yangbaik ada kat bawah sebab Rina susun ikut alphabet blog... so... ehh... kenapa pula blog yuyu zulaikha ada kat atas 'yangbaik'?... hmmm musykil gak nih..

Tak sangka kan?... tapi selalu ke Rina datang ke blog yang tak seberapa nih...

layan... lagi...

Cerita kotak ajaib | Sahabat setia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


nak hupdate blog tak hengat.... apa bahasa tah... ni semua pengaruh blogger2 muda... bukan salah mereka yer... tolong jangan salah faham.

nak cerita tentang kotak ajaib seorang sahabat setia yang baru menjangkau usia 5 tahun (bulan oktober 2011).  Dalam kotak ajaib itu ada raksasa, ada badut, ada ultraman, ada ular, ada kucing dan ada juga dinasour... sayangnya.... kotak ajaib itu dan isi kandungannya dah hilang.... mungkin dalam timbunan mainan atau juga dalam almari buku...


tunggu ... aye selongkar almari buku ... nak cari di mana kotak ajaib itu.... dan bila jumpa nanti aye pamirkan di sini... bukan di entry ni... tetapi di entry akan datang....

sabar yer... aye dok sabar nih... dah geledah bakul bakul mainan jugak kot2 ada terselit dalam bakul tu...


tunggu. yer... sahabat yang setia memang macam tu... bila tanya dah lupa ker buat2 lupa... tak tau pulak... sabor jer la...

Terima kasih | Nuffnangers yang sudi melawat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Terima kasih kepada semua yang sudi melawat blog yangbaik yang tak seberapa ini... terima kasih kerana sudi membaca dan sudi memberi pandangan... mungkin ada sedikit maklumat yang dapat dibaca.  Sementelahan blog ini tak banyak sangat maklumat penting sekadar maklumat ringan untuk bacaan.

Dan aye tak juga rasa kecewa andai yang datang melawat hanya membisu (silent reader)... kerana tak semua orang sempurna... hehehe seperti aye juga... kadang-kadang singgah blog mike tapi tak bagi komen sekadar baca lebih kurang dan senyum sendirian ....

Terima kasih sekali lagi...

p/s:  rasa-rasanya perlu buat entry tetap kot untuk rekodkan nuffnangers yang rajin melawat...

24 April 2011

Rasa terharu | Tak perlu nanges

Assalamualaikum dan selamat sejahtea,

Memang terharu sangat dan sungguh2 terharu. Hanya kerana entry ini dan kerana Ben Ashaari mencari blog maka ramainya peminat Ben singgah kat blog aye... terima kasih kepada semua yang sudi tinggal pesanan kat entry tu... Insya Allah bila kelapangan aye pi bertandang kat blog kome pulak yer... terima kasih bebanyak... sibuk nih  (skema jer).

Aye memang suka join segmen Ben Ashaari sebab buleh tumpang glamer dia... Tapi sayangnya dan selalunya aye cuma masuk nama jer... pass tu menghilang... tak sempat nak masuk contest untuk segmen tu...

layan jer la...

Gunakan untuk membeli jubah dan baju

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia.com ,

Pagi-pagi pergi masjid
Pergi masjid Solat Subuh
Jika hati terasa sakit
Ambil lah wuduk bawa bersujud


-----------------------------------------------------------------------------
Khaitsamah biasa datang ke mesjid dengan membawa beberapa kantong kain (berisi uang) lalu duduk bersama teman-temannya. Apabila ia melihat salah seorang diantara mereka memakai baju atau jubah yang robek (atau berlubang), lalu orang itu bangkit dan keluar dari (pintu) mesjid, maka Khaitsamah segera mengejarnya dari pintu mesjid yang lain untuk menemuinya dan mengatakan, 'Ambillah kantong kain (yang berisi uang) ini dan gunakanlah untuk membeli jubah atau baju!'
(al-A'masy)
------------------------------

Dapat Gelas Ferrari dengan Shell Helix Motor Oils

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

STICKY POST - ENTRY TERKINI DI BAWAH...

Gelas Kejuaraan Ferrri boleh didapati dengan sebarang pembelian minyak pelincir Shell Helix, hanya dalam satu transaksi.  Dapatkan keterangan lanjut mengenai gelas-gelas yang amat eksklusif ... hanya untuk pembeli minyak Shell Helix sahaja di www.shell.com/glasses

23 April 2011

Kebaikan manusia | Tuntutlah ilmu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Tuntutlah ilmu sebelum ilmu itu diangkat. Ilmu diangkat dengan meninggalnya para ulama. Orang yang berilmu dan orang yang menuntut ilmu memiliki kedudukan yang sama dalam hal pahala. Sesungguhnya manusia itu hanya ada dua, orang yang berilmu dan orang yang menuntut ilmu. Dan tidak ada kebaikan pada diri manusia yang selainnya.(Abu Darda')

BEN ASHAARI CARI BLOG LAH !

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Ben Ashaari cari blog lah!.  Segmen ini terbuka kepada blog yang tak popular macam blog aye... tehehe pandai2 jer ubah ayat ... yang sebenarnya segmen ini terbuka kepada blog yang pengikutnya dibawah 1000.  Ha.... tulah macam blog yang tak popular.... kalau blog yuyu zulaikha tu tak payah lah... dah kira tak layak kan... Soriii.... 

Nak masuk segmen ni kena jawab satu soalan mudah .. Siapa yang mempengaruhi anda untuk membuat blog dan Siapakah sumber inspirasi anda ? Buat dalam 100 patah perkataan , dalam 4 perenggan .. eh eh... kata 1 soalan tapi dah jadi macam shampu pulak 2 dalam satu... hee

Siapa yang mempengaruhi aye buat blog adalah... diri sendiri tak dipengaruhi oleh sesiapa.  Boleh ke macam tu?  Boleh per... sebabnya memang sedari dulu sejak aye mula nak buat blog adalah kerana kemahuan sendiri... of course larrr tentu ada terpengaruh dengan blog2 yang pernah aye jumpa sebelum buat blog nih... tapi mereka tidak mempengaruhi aye... kerana mereka bukanlah orang yang berpengaruh.... boleh blah...

Pernah juga aye bercerita pada kengkawan aye nak buat blog... tapi mereka seperti tak percaya... sebab mungki juga kerana aye ni suatu masa dulu kabur IT bukan buta cuma tak berapa mahir... sampailah sekarang masih juga tak berapa nak mahir lagi... bukan sedikit blog yangbagi tips berkaitan IT atau blog... tetapi... tu lah... nak tulis apa lagi kat sini... ayat skema seperti biasa... tak der masa nak baca atau malas nak layan... huhuuuu... sebab tu lah blog aye pun tak berapa nak hidup jer...  boleh blah lagi...

Tetapi satu yang pelik walaupun tiada sesiapa yang mempengaruhi aye buat blog tetapi sumber insprasi aye untuk berbloging adalah orang kanan aye... hehehe cuba teka siapa... tak yah susah dan tak susah pun... sumber inspirasi aye untuk berbloging adalah ... eh ayat sama kat atas... tapi jawapan pun sama juga... memang tak boleh blah punya.... (actually aye masih tak paham apa guna ayat "blah" atau "tak boleh blah")... buat ayat tu pun pandai2 sendiri jer... ni gara2 terbaca blog si hamzah budak gonjeng tu lah... tak cik epal... huhuhu... salah kan orang plak...

Last but not least... walau apapun aye ucapkan terima kasih kepada semua yang memberi pengaruh dan inspirasi kepada aye untuk berblogging secara langsung atau tidak langsung kerana ini bukan siaran langsung... atau juga secara sengaja atau tidak... mungkin juga kerana berblogging walking ke blog kalian sesekali memberi inspirasi dan pengaruh kepada aye untuk berbloging tanpa sedar dan secara tidak sengaja... cuma aye tak berapa pasti... ada sesiapa nak mengaku ?...  :-)

Layan jer....

22 April 2011

Rasa kecewa kerana tidak cukup sempurna?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,



Rasa kecewa itu datang dari sikap sendiri atau orang lain.

Sikap sendiri kerana lemah dalam membuat penilaian, lembap dalam pemahaman juga kerana kurang bersedia dari segi ilmu, masa dan minda yang tidak fokus kerana juga kurang mahir dalam mengagih tugas dan komunikasi.

Kerana orang lain pula adalah kerana mereka cepat melenting bila ditegur, suka cakap yang bukan-bukan (melalut dan lari topik), suka memburukkan orang lain, tidak memberi kerjasama, banyak dalih dan alasan yang tak munasabah bila tanya pendapat dan sokongan, tak cuba memahami perasaan orang yang bertanya, tidak mahu pengerti perasaan orang, sukac bicara melulu (tanpa usul periksa) dan pentingkan diri.

Sukar dapat kerjasama atau tidak mahu berkongsi idea dan pendapat dengan orang baru.  Kononnya biarlah 'dia' susah... (suak tengok orang susah).




.......TAK PAHAM CERITA KAT ATAS?...

:-(




MORAL OF THE STORY?


Tiada manusia yang sempurna, sama ada yang mereka cerita atau yang diceritakan... So.... berusahalah untuk menjadi yang terbaik, tepis setiap tohmahan dengan sebaik-baiknya.










Terima kasih kerana memahami


:-)

21 April 2011

Akauntabiliti tu ape hah?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Akauntabiliti adalah berkaitan tanggungjawab dalam melaksanakan tugas dan memastikan tugas yang dilaksanakan itu mencapai objektif amanah tugas.  Amanah tugas itu pula dilaksanakan mengikut prosedur, arahan dan peraturan yang ditetapkan serta bersedia dipersoalkan kesan daripada tindakan yang telah dilakukan. (olahan semula dari buku nilai dan etika).

Kesimpulan:  Setiap dari kita mempunyai amanah tugas yang hendaklah dilaksanakan sesuai dengan kemampuan dan tanggungjawab kita seperti staf.  Setiap tugas yang kita laksanakan itu pula hendaklah bersesuaian dengan peraturan yang berkuatkuasa dan bersedia pula betanggungjawab atas apa juga kesan yang timbul daripada tugas yang telah dilaksanakan.
nota:  1hari 1nilai

19 April 2011

Kenapa Aku Menangis

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Kenapa aku menangis?
entahlah ada macam-macam sebab kenapa aku menangis
aku menangis kerana aku sedih
aku menangis kerana air mataku dah nak keluar
aku menangis kerana aku takut
aku menangis kerana ....

jangan salah faham yer... ini bukan cerita tentang aye yang menangis tapi layan jer...

korang pulak menangis kerana apa?

~~~~~~~~~~~~~~~
Aku menangis bukan karena takut mati atau karena kecintaanku kepada dunia. Akan tetapi, yang membuatku menangis adalah kesedihanku karena aku tidak bisa lagi berpuasa dan shalat malam.

('Amir bin 'Abdi Qais)

18 April 2011

Jangan pernah berhenti mengharap

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Jangan pernah berhenti mengharap, kerana rahmat Allah itu amat luas.

Cerita-ceriti tentang beberapa pengharapan terdapat dalam bentuk monolog dan bersambung di sini.

Lanjutan itu walau dalam keadaan sukar mana sekalipun serahkan segala pengharapan itu kepada yang Satu.


Kehidupan seorang tawanan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Sesuatu yang amat mengejutkan bahkan bagi sebilangan orang mungkin perkara ini sudah biasa.  Apa yang mengejutkan dan apa pula yang biasa?  Memang menakutkan untuk menceritakan dan tidak tahu bagaimana nak memulakan cerita ini.

Semasa pencarian di yahoo.com mengenai gambar berkaitan 'tawanan', jumpaannya amat mengejutkan kerana terdapat suatu istilah di mana 'wanita hasil dari tawanan perang boleh diperkosa'???? Nauzubillahhi minzalik.  Apa nie... mengapa jadi begini?  Ini semua adalah dakyah kaum yang kafir dan hendak merosakkan pemikiran orang Islam terutama yang tak cukup kuat imannya.

Nak tulis atau ulas panjang lebar mengenainya bukanlah kepandaian aye.... Namun bacalah mutiara tersebut di bawah untuk panduan dan ingatan.

Seorang mukmin hidup di dunia bagaikan seorang tawanan yang sedang berusaha membebaskan dirinya dari penawanan dan ia tidak akan merasa aman kecuali apabila ia telah berjumpa dengan Allah Subhanahu wata'ala.  (al-Hasan al-Bashri)

17 April 2011

Zaman dah berubah manusia semakin maju

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Zaman dah berubah dan manusia sekarang dah semakin maju walaupun pada sesetengah bahagian nampak seperti semakin mundur.  Contohnya Malaysia menuju alaf baru dan dalam usaha menjadi warga kelas pertama tetapi dalam masa yang sama masih terdapat segelintir rakyatnya yang membuang sampah sesuka hati dan tak tahu guna tandas awam sekalipun tandas rumah sendiri.

Dek kemajuan dan perubahan masa semua dari kita sudah semakin seperti kesuntukan masa dan 24 jam yang dikurniakan itu adakalanya seperti tidak pernah cukup.  Terutama bila bos bagi kerja last minit. 

Protokol dan adab juga sudah tak diikuti... sekadar protokol pada majlis rasmi sahaja...


...........ops... sambung lagi... gangguan siaran

Pencetak 4 dalam 1 yang berkualiti superb dari Hp

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Tiba-tiba rasa nak buat iklan pulak.  dah tak der idea agaknya.... 

Ada sesiapa sedang mencari pencetak 4 dalam 1 atau all in one dengan harga yang berpatutan.  Hp ada jawapannya.  Hebatkan hanya dengan RM27.00 untuk satu katrij anda mampu mencetak sehingga 600 helai dengan kualiti yang hebat juga.


Pencetak pintar ini berupaya mencetak dan membuat salinan serta boleh scan dengan mudahnya. Didatangkan dengan arahan mudah pada panel kawalan, anda mampu mencetaknya dalam masa yang ringkas.


cerita panjang tak der gunanya... jom kita tengok apa lagi HP Deskjet All-in-One Printer ini mampu lakukan dan apa pula kelebihan dan fungsi-fungsinya yang lain.  

Sila klik di sini dan di sini juga.

selamat mencetak!

BEN ASHAARI GEGAR LAGI

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia.com ,


BEN ASHAARI GEGAR LAGI

tersesat sudah!!! dah last day baru nak buat entry.  lepas nih tak tau la bila pulak boleh nak join segmen Ben... dok sibuk memanjang... nak update pun dah naik malas...

layan jer la...


16 April 2011

Gigih lagi!!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia.com,

Hari.... opss malam ler... tunggu keputusan pilihanraya Sarawak....

gigih kan mengapdet blog nih...

15 April 2011

Selepas SPM nak ke mana?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia,


Keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia bagi tahun 2010 telah lama diumumkan.  Ada yang mendapat keputusan cemerlang dan sebagainya.  Kepada yang berjaya dengan 'warna yang cemerlang' tahniah diucapkan.  Sesungguhnya usaha kamu semua siang dan malam berbalas jua.  Kepada yang kurang berjaya janganlah berputus asa, kalau rajin dan masih berkemampuan dari segi ekonomi usahalah untuk mengulang semula subjek yang kurang memuaskan terutama Bahasa Melayu, Matematik dan Bahasa Inggeris.  Matapelajaran lain penting juga tetapi tak kan lah banyak sangat yang gagal nye kan? Sikit-sikit udahler...

Okeh di sini ada beberapa cadangan.... terpulang nak terima atau tidak.  Oleh kerana kemasukan ke Universiti bagi pengambilan Mei 2011 untuk peringkat pengajian Diploma telahpun ditutup dan sementara menunggu pengambilan akan datang.  Apa kata buat masa ini kepada yang terlewat atau kurang bernasib baik buatlah pengajian sambilan seperti belajar komputer, belajar menaip dan sebagainya.  Dan lagi mudah juga belajar di Pusat Giat MARA atau mana pusat pengajian swasta yang menawarkan pengajian singkat.  Mana tahu ada peluang boleh sambung belajar di IPTA pula.

Dan kepada yang berpeluang melanjutkan pengajian ke IPTA, sejurus mendapat surat tawaran, teruskan saja mengisi borang PTPTN secara online, senang cerita kan?... jangan tunggu dah masuk baru nak isi, kesian mak bapak nak kena keluarkan duit banyak nak kena pinjam saudara mara lagi.





Kepada adik-adik yang akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia tahun 2011, berusaha sungguh-sungguh dan rajin-rajinlah mengulangkaji pelajaran.  Semoga berjaya.

Sekian.


13 April 2011

Cerita tentang bunga lalang

Assalamualaikum dan seselamat sejahtera,

Huh! sambung la plak pasal cerita bunga lalang.  Malam tadi dah siap canteeek punya entry tetiba si jari runcing tu buat hal la pulak.... lansung terlelap hilang mood dan hilang idea jugak.  Ni nak menaip lagi nih entah ingat ke tidak apa isi cerita yang nak ditulis.

Buat entry macam perasan sorang-sorang.  Dok ingat glamer macam hanis zalikha tak pun macam Fatin Liyana... cik epal bukan ben ashaari pun bukan... siti nurhaliza?... lagi bukan... tumpang glamer macam habuk jer la... sori yer.  Nama-nama yang tertera kat atas tu sikitpun aye tak kenal.... jumpa lagi la tak pernah... kalau dapat jumpa... memang suka sesangat ... hahahhaha...

Nak cerita pasal bunga lalang tapi dah kelain pulak... heheh iklan jap...

Bunga lalang atau lalang itu sendiri sangatlah lembut.  Memang orang tak suka, terutama lalang yang cepat tumbuh dan merebak dengan mesranya.  Hari ini kita tebas esok lusa dah naik tunas baru... kalau meracun? minggu depan atau bulan depan naik pulak.  Walau apa pun bunga lalang memang nampak cantik kalau terletak di kawasang lapang seperti padang permainan rumput.  Tetapi bila dipandang dari dekat lansung tak cantik kan?

Begini pendirian seseorang sering juga dikaitkan dengan pokok lalang atau bunga lalang sekiranya pendirian itu sering berubah-ubah (Bukan cinta beralih arah).  Tapi macam sama pulak macam cinta yang beralih arah... Yer macam bunga lalang.

Tetapi pendirian seseorang yang berubah-ubah tak semestinya seperti pokok lalang.  Kerana ada ketika pendirian itu ada ketikanya perlu dibuat pembaharuan setelah meneliti alam persekitaran.  Ada ketikanya pendirian itu tidak sesuai dengan keadaan sekeliling,... so tak salah kan kalau berubah sikit tapi janganlah sampai diperkotak-katikkan oleh orang lain.  Yang penting kita tahu apa pendirian kita dan bagaimana kita nak berhadapan dan mengolah pendirian itu agar tidak mengganggu hidup kita dan orang lain.

Macam mana sekalipun semua orang perlu ada pendirian yang jelas.  Cumanya janganlah mudah sangat berubah-ubah.

Sekiaann

12 April 2011

Antara bunga lalang dan cencalok ...dalam botol

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Antara bunga lalang dan cencalok ...dalam botol.  Mengapa bunga lalang dan cencalok dan apa kaitannya dengan botol. 


gambar atas bukan bunga lalang tetapi bunga pinang puteri yang belum kembang kat Pusat Latihan UiTM... gambar berkenaan dirakam ketika lawatan terakhir ... sebagai kenang-kenangan bak kata Hujan "Andai aku telah tiada".... tiada kaitan dengan cerita tetapi sekadar hiasan

siaran tergendala......

11 April 2011

Isnin yang ceria!!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1malaysia.com ,

sumber gambar:  bing.com - huh giler betul taip gambar matahari dan pergi ke imej... macam-macam gambar keluar tak sanggup mata hati ini menatapnya... ada yang nak cuba.... JANGAN!!!

Isnin yang ceria!!! hampehs.... memang biul betul... kalau buka blog seantero Malaysia pun rata-rata blogger mesti buat cerita pasal Isnin yang biru (blues ler)... apa kes tetiba aye buat Isnin yang ceria pulak... Tu lah pasal... kita terbalikkan mood hari Isnin yang tak berapa ceria nih... tapi silap pulak hari ni pakai baju biru... ingat tadi nak pakai baju kuning... ceria macam matahari kat atas tu...

Memang nak cari mood yang ceria hari ni... tetiba dapat panggilan hangit pulak, sayangnya bukan dari fara fauzana atau fafau atau dari mana-mana hot.fm tapi kat geng ofis hujung sana... tapi rileks jer arr.... kita tengok sampai mana hangitnyer ttu...


layan...... zass

8 April 2011

Saya Mahu RMxx dari Eyriqazz.Com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Lari sekejap dari kesibukan tugas, sambil sambil menikmati kelazatan snickers sambil sambil juga minum sunkist awesome, apa kata layan jap contest dari eyriqazz.com. Jom..



cara nak menyertai contest nie taklah susah tetapi kenalah usaha dan rajinkan sikit jer...antaranya, seperti berikut, ikut jer:

1) Like kan Entry "7 Interesting Places to Visit in Selangor" dan " The Friendship dan Will Live Forever"


2) Buat Satu entry bertajuk "Saya Mahu RMxx dari Eyriqazz.Com" beserta gambar header Eyriqazz.Com dan jom ramai-ramai "Like" kan 2 entry kat atas di #1... bolehkan?

3) Linkkan permalink entry ini (http://www.eyriqazz.com/2011/04/small-give-away-rmxx-dari-eyriqazzcom.html) di entry anda.

4) Tinggalkan permalink entry anda di komen entry ini dan di sini paling penting http://www.eyriqazz.com/2011/04/small-give-away-rmxx-dari-eyriqazzcom.html

5) Tarikh tutup adalah pada 15 April 2011 .



Pemenang akan ditentukan menerusi cabutan bertuah dari random.org Hadiahnya adalah : at least 5 pemenang dengan RMXX setiap pemenang ( total hadiah bernilai at least RM50 bergantung kepada rezeki berblogging eyriqazz.com  bulan ini dan juga hadiah yang bakal eyriqazz.com menangi dari Awesome Winners itu )


Bagi aye, nak masuk dalam top five pertama dah tentulah terlepas, tetapi untuk sama-sama memeriahkan majlis (contest) ini... so meh kita reramai masuk serta dalam contest ini..

~~~

Jumaat datang lagi !!!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Pada hari Jumaat ini, tiada madah dan kata-kata pujangga mahupun tazkirah yang sempat dicatatkan di sini.
hanya gambar ini sebagai pengganti bicara.... sumber gambar diambil dari sini.  Bacalah semoga mendapat manfaat.

Hari ini sibuk... ada tugas penting...

Biasanya hari Jumaat kan rehatnya panjang dari 12.15 hingga 2.45... apa aktiviti yang selalu di buat yer? 

7 April 2011

BEN ASHAARI BUAT GILA LAGI

Assalamualaikum dan selamat sejahtera 1Malaysia.com ,


BEN ASHAARI BUAT GILA LAGI...
Segmen Segera : KALAU AKU INI DIA !!


memang betul lah baru jer lepas buat cerita pasal makan tengahari... tup2 dah nak buat entry baru pulak... tak kan nak ubah topik makan tengahari tu pergi ke petang pulak... tak kuasa lah... merajinkan jugak masuk segmen segera... memang gila betul... nak kata meroyan... tak juga sebab baru jer habis pantang.. hishhh..
 
Dah tu pulak kena jelaskan KENAPA KORANG NAK JOIN SEGMEN BEN ASHAARI ..100 patah perkataan dalam 4 perenggan !! tak cukup , rejek !!  - hah ah... alahai
 
aye sesaja jer nak join segmen ben ashaari ni... bukan apa dapat ramai kawan baru, tengoklah lepas join segmen gegar 1000 blog folower dah mencecah 300 lebih... tu semua datang dari blog ben



eh! kalau sesaja tu maknanya tak der tujuan la.. habis tu nak tulis apa lagi... tentu ada sebab kan tapi malas la pulak nak pikir panjang-panjang nih... nak pi solat zohor... karang nak sambung buat kerja pulak, baru lepas makan snickers...

aye tambah lagi yer, kalau join segmen bro ben ashaari,,, memang meletop la blog yang tak seberapa nak glamor macam fasha sandha, tak pasal-pasal ada orang kenal... eh ke situ pulak...layan jer

ada sesapa yang nak cepat glamor meh cepat join segmen ni... cepat jangan lambat untuk dua jam jer katanya.... sempat ker... cepat lah... daaaa.. nak cukupkan ayat... aklau tak cukup seratus nanti ben reject pulak... aduyai... nak kena masuk reject shop pulak...

ops... sudahhhhhhhh

Tengahari makan apa?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera (Selamat Tengahari juga...),


Biasanya kalau di rumah terutamanya pada hari minggu atau cuti makan tengahari dengan keluarga.  Masak yang sedap-sedap tetapi ringkas jer... ala-ala masakan kampung!  Sesekali kalau rajin dan banyak modal boleh masak nasi beriani atau nasi tomato atau nasi karot... kalau masak yang berlagu-lagu nih selalunya aye jadi pembantu jer.. sebab yang pakar masak ni... orang 'rumah'... yuhuuu... sengih lah tu... ahhhh lantak kome le nak pikir apa, yang penting dapat masak sama2 dan makan sama2 dengan anak2 kan?

Okeys.. berbalik pada cerita makan tengahari ni... kalau dah malas nak ke kafe berebut dengan orang ramai.. so layan jer snickers...untung-untung boleh main game... hei..ingat tak lapor ker... makan snickers tu buat lapik perut jer... balik rumah petang karang baru le masak serba ringkas dan makan nasi dengan ikan goreng atau telur mata pund ah okeh dah... anak2? depa dah makan dah... malam depa layan jer apa yang mak pak depa makan.

So... jom layan snickers... sedap gak nih... agak2 lah.. beli banyak2 buat stok kat dalamlaci pejabat ... huk3

layan.......

Leadership Extraordinnaire-A-Z of Managing People Successfully

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Sedikit input ingin aye kongsikan mengenai perkara yang perlu kita beri perhatian mengenai 'kepimpinan' dan 'kejayaan pengurusan'.


Accountability

Achievement

Action

Advice

Admitting Mistakes

Aims

Appraisal

Assessment:

Authority

Awareness

Behaviour

Belief

Briefing

Care

Challenges

Change

Character

Climate

Communication

Commitment

Conflict

.... ada peluang nanti sambung lagi...

Kerana Keychain Melaka dari Eyriqazz

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Kerana keychain Melaka dari Eyriqazz.com.  Gambar keychain tu seperti di atas... Kredit to Bro Eyriqazz.com, izinkan aye guna gambar ni yer... tak der repair kat mana2 fresh from your blog bro!

Macam mana nak mula cerita aye pun malas nak pikir lah... sementelahan peristiwa 2 3 hari lepas banyak menggugat pemikiran dan daya ingatan untuk berfikir perkara-perkara lain.  Namun kerana kengkawan kat blog dan demi penghargaan dikuatkan semangat dan tekad untuk buat catatan ni... kalau ayat atau jalan cerita agak kabur tu mohon maaf yer... (perasan pulak macam lah catatan sebelum ni hebat sangat... hu3)

Sebenarnya aye nak ceritakan tentang gambar kat bawah nih...
nampak tak?  bilangan pengunjung dari blog bro eyriqazz mencecah sehingga 14 orang untuk hari ini sahaja.  Terkejut juga sebab sebelum ni tak pernah dibuat pengunjung dari blog yang sama datang menjengah ke blog aye sampai 14 orang dalam satu-satu hari.  Sebetulnya juga, aye dah 2 hari tak lepak2 kat blog bro eyriqazz... sebabnya?  seperti yang dinyatakan di perenggan kat atas... Tadi jalan2 kat nuffnang.. ternampak (macam tak sengaja pulak) no. 14 tu... oh wow.. pasal apa ada cerita apa ... tertanya2 sendirian.

So!!! jawapannya ada pada gambar atas sekali dan ceritanya boleh baca kat entry bertajuk Pemenang Komen Terbaik.  Dan cerita di sebalik komen tu adalah berkaitan gula ...

akhir kalam... terima kasih...
"Orang berbudi kita berbahasa, Orang memberi kita merasa"

Budi bahasa budaya kita!

6 April 2011

Macam macam ada

Selamat sejahtera,

Laluan kepada penaja seketika... jangan ke mana-mana...

Insuran Prudential - Peluang untuk menangi voucher membeli belah bernilai RM30.00.  Ada yang minat ?  Discover how? meh baca kat sini...

seterusnya...


berminat dengan iPhone4... anda mampu berjimat sehingga RM288 untuk sebuah iPhone4 dengan DiGi...Tertakluk kepada terma dan syarat... penjelasan seterusya... klik pada gambar atau di sini.


dan terakhir... semoga terus ada lagi...

Volkswagen. Das Auto... Are you Polo enough?... no not me... coz i not play polo...So find out more besides 0.50% p.a.  (my english so broken... ops... may be typing error i guess not gucci..)
Find out more about new models of volkswagen and list of authorised dealer in Malaysia,  here.


walla... that's all for todays...

have a nice day ... just to remind this is not an entry for the April Fool day!!

.

Terlibat sudah!!!

Selamat sejahtera,


Setiap kali buat catatan untuk blog pasti ada ucapan 'selamat sejahtera', ucapan ini dibuat adalah sebagai doa semoga pembaca dan terutamanya penulis ini sentiasa selamat dan sejahtera dari segala bala bencana dan musibah.

Terlibat sudah?
Yup!  Sedari mula masuk kerja di tempat baru seboleh-bolehnya tidak mahu terlibat dengan sebarang kontroversi atau gossip liar tak kira lah yang hangat seperti goreng pisang panas atau yang dingin seperti ABC. Tak suka jadi bahan gossip, justeru sedaya upaya buat tugas dengan sehabis baik serta kurangkan bercampur dengan group gossip dan menjauhkan diri dari sebarang percaturan tugas yang mendatangkan risiko. 

Namun apa daya, sudah tersilap langkah dan percaturan ku tidak tepat sama sekali, kerana aye bukanlah pandai main catur malahna main dam haji pun tak pandai juga... akhirnya terjebak juga dalam kancah gossip dan kontroversi...

Tak per lah.. yang sudah tu sudahlah jadikan pengajaran supaya jangan diulangi lagi kesilapan yang sama

Ingatan! Jaga tutur kata, tingkahlaku dan gerak geri... jangan sampai terpedaya dengan kerenah dan seribu mehnah.

Sudah lah....

4 April 2011

Isnin, 4 April 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Hari ini Isnin bersamaan 4 April 2011 dan bersamaan dengan 30 Rabiul Akhir 1432.

Syukur Alhamdulillah, masih dipanjangkan usia dan dikurniakan kesihatan pada hari ini.  Mudah-mudahan dikurniakan rezeki yang halal lagi baik. 

Amin.

Esok, 1 Jamadil Awal 1432.  Lepas ni Jamadil Akhir, Rejab, Syaaban dan Ramadhan.... Rindu! Ramadhan.  Ada empat bulan lagi untuk ganti puasa Ramadhan 1431H.  Jangan terbabas...

Sekian.

GEGAR 1 RIBU BLOG APRIL BERMULA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Gegar 1,000 blog bulan April bermula.  Segmen tajaan Ben Ashaari.

Terlewat kah aye... ntahkan masuk dalam senarai atau tidak..... tu lah malam tadi dok asyik tengok Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH 2010)... dah terlepas segmen... hampir-hampir terlepas kot..

Cuba jer..

Apa perasaan bila marah?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Pernah tak kena marah?
Kesiankan kat budak2 bila kena marah...
bukan tak boleh marah tapi kalau salah tu tegurlah dengan cara yang baik
semua orang ada perasaan
kita pun tak suka bila kena marah kan?




nak tau apa perasaan bila kena marah?
menyampah!!!! benci!!!! meluat!!!

tapi biarlah tak der makna nak menyampah, benci atau meluat kat orang yang marah kat kita ... kan?
kita tak ke mana, dia pun tak ke mana jugak...

so win win situation lah nih...

3 April 2011

Kita yang berbeza

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Kita yang berbeza dalam segala bentuk dan rupa, gaya dan bahasa.  Tak percaya?  Bahasa di Perak sahaj dah ada banyak group tu belum masuk lagi bahasa kat Terengganu pun lain-lain jugak.  Cuba check tengok kat Terengganu cakap lagu lain, kat Besut cakap lagu lain pulok.

Okey, bukan nak jadi pakar bahasa atau pakar rupa...

Back... cara kita buat kerja berbeza mengikut kefahaman masing-masing... cara kita mendengan dan bercakap juga berbeza mengikut tahap pick-up kefahaman kita... kan?

So... jangan jadikan perbezaan ini sebagai penghalang untuk kita bersaudara dan bersahabat.  Jangan kerana perbezaan pendapat menjadikan kita saling bermusuhan sehingga tidak bertegur sapa...

Siapalah kita untuk membenci seseorang.  Kebencian Allah itu lebih lagi kepada hambaNya yang tidak bersyukur... So sentiasalah bersangka baik dengan sesiapa sahaja... Apa pun kejahatan yang kita rasakan dia buat pada kita tolak tepi... kalau nak juga... berhati-hatilah dengan percakapan kita agar kita tidak menjadi bahan kebencian orang...

apa lagi... layan jer apa yang dah tertulis ....

*

2 April 2011

Terbuka kepada sesiapa yang belum teka

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Nampaknya catatan cuba teka tugas aye dapat sambutan yang agak.... kurang memberansangkan...

oleh itu teka lah... tempoh dan masa masih terbuka kepada sesiapa yang berminat...

yang belum tau... baca kat sini

nak bagi jawapan kat sini boleh, atau kat catatan di atas pon boleh gak...

apa kata jom pakat ramai2 meneka...

Biar betul ! | Biar betul ?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Biar betul!
Buat kerja biar betul dan jangan lakukan kesilapan
andai berlaku juga kesilapan ... semak di mana silap dan buat pembetulan

Biar betul?
Kenapa tak betul pulak
betul lah dah buat silap kenalah buat pembetulan
agar kesilapan yang sama tak berulang semual


Betul!!!


layan jer...

1 April 2011

BEN ASHAARI kata AKU TAK SUKA , AKU TAK SUKA LAA !

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

sesaja nak menyibuk... sebab BEN ASHAARI kata AKU TAK SUKA , AKU TAK SUKA LAA !  So... ada aye kesah... idak eh...


Jadi... tak mou banyak cakap (tulis kat sini)... ringkaskan cerita, meh kita baca apa yang Ben nak tau

Sila beritahu kenapa anda tak suka ANONYMOUS ..

-  tak suka ANONYMOUS sebab tak kenal sapa depa, tapi depa kenal kita... heee tak sukaaaaaa


Pengalamanan anda bersama ANONYMOUS.. Ceritakan ..
- Pengalaman?... setakat ni tak der lagi yang menyakitkan mata hati dan perasaan, sebab blog ni tak glamour.. huhuhuu... cuma pernah terjumpa cik ke puan ke encik ke tak tau arrr... dari mana ntah letak cerita yang tak berapa aye paham, satu dalam bahasa Cina lagi satu dalam bahasa Rusia... weh... bahaya tu.. terus letak password kat ruang komen... selamat sikit.


Nasihat anda pada mereka yang gemar mencaci maki dalam blog ?
- nak nasihat bukan senang, belum tentu depa buleh terima sebab depa tu jenis yang suka merapu ... yuhuuu..
okeys... macam nak buat apa buat dok caci maki hamun dalam blog bukan ke perbuatan tu tak baik, bukan jer dalam blog kat mana2 pon tak baik itu bukan budaya kita... BUDI BAHASA BUDAYA KITA!

~~~~~~~~~~~

akhir kata dari penulis:  maaf kepada tuan/puan anonymous... semoga perbuatan yang tak baik tu dihentikan... seyes (ayat ape nih... aye pun tak tau, tapi dah jumpa banyak kali kat dalam blog ben).

sekian..




Kisah bergambar lagi pada 1 April

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


hanya gambar...



no more writing for today's stroy... just a picture...

Biar gambar yang berbicara pada 1 April

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Pada 1 April 2011 nih... biarlah seharian hari ini gambar yang berbicara... kerna bulan tak bisa ngomong... huh.... ayat sesat nih... jangan percaya...

Dan jangan peduli dengan April Fool ia bukan budaya kita orang Islam dan bukan juga budaya orang Malaysia, okeys...


neither any strory about these picture are related...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...