FOLLOWER

31 Januari 2011

Terkini: Harga Minyak Ron 97 naik 10 sen mulai 1 Februari 2011

Selamat sejahtera,

Harga minyak Ron 97 naik lagi, dari RM2.40 kepada RM2.50.  Kenaikan sebanyak 10 sen yang dikatakan kali ke empat dijangka akan berkuatkuasa mulai 12.01 malam ini.... pasti ker.

artikel ini aye dapat dari blog aku dan sesuatu...

mungkinkah kenaikan berkenaan akan disusuli pulak dengan ROn 95.... oh tidak... jangan lagik...

sekian.

Wujudkan blog untuk kutuk blogger jutawan | Alkisah sebuah pencarian bersama Nuffnang

Selamat sejahtera 1Malaysia,

Wujudkah blog khusus untuk mengutuk blogger lain?  Suatu pertanyaan yang agak keras bunyi nye, tetapi itulah hakikat yang harus diterima.  Adakah blog sedemikian wujud di Malaysia atau mana-mana negara di dunia yang  khusus untuk kutuk-kutuk orang. (Jawablah sendiri)

Aye bukanlah pakar motivasi atau pakar kaunseling.  Pi kursus kaunseling pun baru peringkat asas jer.  Memang nye yer  motivasi atau kaunseling tiada kaitan dengan tajuk catatan nih, tetapi pasti ada kaitan dengan apa yang aye nak catatkan, supaya nanti tiada lah sesiapa yang  membacanya terperasan pulak yang aye nih pakar itu ini.... oh tidak...

gambar dari nuffnang.com.my untuk yangbaik.blogspot.com - sebuah pencarian pada 31.1.2011 sehingga jam 11.00 pagi.
Gambar di atas (untuk lebih jelas klik pada gambar berkenaan maka akan membesarlah gambar itu) menceritakan apa yang aye perkatakan di peranggan atas.  Bacalah apa yang tersurat dan fahamilah apa yang tersirat. 

Sebenarnya tadi, sejurus sebelum buat entry ni aye ada terbaca kat facebook.  Tak tau pulak tak pasal2 rupanya memang ada orang cari blog yang kutuk Redmummy.com.  Bukan aye nak jadi peguambela RM lagipulak aye bukan kojer ngan RM, memang tak dapat dan tak pernah dapat sesen pun dari RM (kot2 lepas ni ... itu lain citer lah).  Cuma macam tak sangka kan... tiba2 ada orang cari benda2 tak baik tu kat blog nih... kontra kan dengan nama blog nih... helloooo.... nama blog neh yangbaik tau... bukan yang tak baik... isk3.  Tapi tak per, at least kita tau juga asam garam dan rencah hidup manusia yang berbagai-bagai.

Then, lagi satu nak cerita tentang sebuah pencarian yang panjang mengenai Fasha Sandha... ada jugak...

cukup dulu membebel kat sini...sekian.

*p/s:  istilah 'blogger jutawan' tidaklah merujuk kepada Redmummy, kerana dengan terang dan jelasnya RM telah menyatakan dalam blog nye berkali2 bahawa beliau belum pun menjadi jutawan hanya kerana blog.

peace...

Lebih dari 10 Fakta mengenai The World of Dubai

Selamat Sejahtera buat 1Dunia,

The World of Dubai!  Gugusan pulau buatan manusia digelar The World di perairan Dubai, didakwa kini terbiar dan semakin terhakis.


Bagaimanapun, pemaju projek itu, Nakheel menegaskan dakwaan yang dibuat sebuah mahkamah tentang keadaan 300 buah pulau itu tidak benar sama sekali sebaliknya pulau-pulau tersebut masih stabil.


"Tiada isu tentang kestabilan pulau-pulau di The World yang yang lebih kurang 70 peratus daripadanya telah dijual dan diserahkan kepada pemiliknya.

"Pembeli pulau itu berhak meneruskan pembangunan yang telah dirancang," ujar jurucakap Nakheel menangkis dakwaan itu.

Pulau-pulau yang kebanyakannya dimiliki individu kaya dari pelbagai negara yang hanya boleh dimasuki menggunakan bot atau helikopter itu, merupakan satu daripada projek mega negara Teluk tersebut.

Pemilik-pemilik pulau terlibat telah mengumumkan beberapa perancangan untuk membangunkan pulau mereka, tetapi kerja-kerja itu masih belum berjalan sepenuhnya.

30 Januari 2011

Kesabaran dan keredhaan Fasha Sandha

Selamat sejahtera,


Dramatis popular reda apabila hubungan cintanya dengan Jejai sudah berakhir


ENGGAN terus menoleh laluan semalam yang menyakitkan, Fasha Sandha memilih untuk berdiam diri tanpa perlu menyatakan segala punca dan alasan yang menyebabkan percintaannya dengan Rizal Ashram Ramli berakhir, baru-baru ini. Mudah pendirian Fasha, 27, cukup cuma dia dan Rizal Ashram atau lebih mesra disapa Jejai, 34, saja yang tahu mengapa mereka memilih untuk membawa haluan masing-masing. Baginya, jalan yang diambil itu adalah pilihan terbaik buat mereka berdua dan selebihnya, dia memohon untuk menyimpannya kemas di sudut hati sebagai rahsia yang tidak perlu dikongsi.

“Kegagalan percintaan kami saya jadikan sebagai titik kebangkitan dalam kehidupan, apatah lagi pada 28 Mac ini saya akan berusia 27 tahun. Saya tidak akan sesekali menyalahkan diri sendiri atau menuding jari kepada sesiapa saja atas apa yang berlaku. Semua yang terjadi ini adalah ketentuan takdir.

“Saya tidak kecewa, sebaliknya berasa seperti mendapat kekuatan baru untuk meneruskan perjalanan hidup ini,” ulas pemilik nama lengkap, Nur Fasha Sandha Hassan ini sarat nada positif.

Cuba disuap soalan mengenai kemungkinan hatinya masih berbekas dengan perasaan sayang terhadap Jejai, aktres kelahiran Johor Bahru itu cuma mampu menghela nafas panjang sebelum bersuara ringkas. Bisik Fasha perlahan, biar semua itu disimpan sendiri di kamar hatinya. Apa yang dapat mampu dijelaskannya, dia sudah memaafkan Jejai atas perpisahan yang terjadi.

“Langsung saya tidak menyimpan perasaan dendam atau marah kepadanya. Saya juga manusia biasa yang punya kekurangan dan tidak sempurna. Saya cuma mahu mengingati segala yang manis sepanjang bersamanya.

“Secara peribadi, Jejai seorang lelaki yang baik namun sudah tertulis dia bukan jodoh saya. Saya reda kerana perpisahan ini adalah jalan terbaik untuk kami berdua,” katanya yang kekal dengan pendirian untuk terus mengunci mulut.


.... sumber Berita Harian Online

Tenang hadapi musibah dan bencana

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Tenang hadapi musibah dan bencana.  Siapa kita untuk menduga kita yang bisa terjadi. Namun kita mampu berusaha dan berikhtiar serta merencana setiap peristiwa yang bakal kita tempuhi.  Contohnya hari ini, dalam pilihanraya kawasan DUN Tenang.  Dalam bersiap siaga, hujan lebat melanda dan mengakibatkan kejadian banjir di beberapa kawasan.  Anggota bomba dan JPA3 sentiasa bersedia...

Dalam masa yang sama ada pula hebahan melalui SMS yang mengatakan pilihanraya dibatalkan.  Mujurlah pihak SPR cepat membuat pemberitahuan... pilihanraya tetap berjalan seperti biasa seperti yang telah dirancang dan keputusannya bakal diketahui malam ini. 

seketika itu dulu...
~~~~~~~~~~~~~~

Barangsiapa yang banyak bicara, maka banyak pula salahnya. Barangsiapa yang banyak salahnya, maka sedikitlah rasa malunya. Barangsiapa yang sedikit malunya, maka sedikit pula sikap wara'nya. Dan barangsiapa sedikit sikap wara'nya, maka matilah hatinya

(Umar Al Khatab)

24 Januari 2011

Untuk seketika bukannya lama

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

gambar hiasan:  sumber dari google.com
dah tengok gambar kat atas tu kan?
dah beberapa hari ni... dok asyik sangat dengan blog nih
untuk itu atas nasihat pakar rujuk dan penasihat peribadi
aye memilih untuk berehat seketika dari aktiviti blog
bukan bermakna tak buka internet atau blog
tetapi berehat unyuk memberi ruang kepada diri sendiri agar dapat berehat dengan aman bersama si jari runcing yang comel...
sambil itu menghabiskan masa dalam tempoh pantang larang dan juga makan jamu... ada jamu mak dara, jamu haruan, jamu perawan dan jamu makan nasi dengan sambal lada hitam...

tetapi itulah hakikatnya...
aye harus berehat dan akan kembali mengemaskini blog ini setelah kekuatan diri cukup untuk mencari idea-idea baru dan bernas...
masa rehat itu aye akan jeling-jeling juga ke blog ini...

sekian, selamat berbloging kepada semua...

23 Januari 2011

Sakit gigi atau gigi sensitif ?

Selamat sejahtera 1 Malaysia,

Mempunyai gigi yang sensitif memang menyakitkan dan menyukarkan.  Kerana sensitif itulah hilangnya satu nikmat makan.  Namun tahap sensitiviti seseorang berbeza dan punca atau sebabnya mungkin doktor gigi sahaja yang mampu menghuraikannya.

zaman kanak-kanak memang indah... kecantikan gigi jika tidak dijaga dan diurus dengan baik mampu mengubah cara dan corak pemakanan apabila dewasa.


apabila dewasa... kerana kelalaian atau kecuaian semasa muda (bermula dari zaman kanak-kanak) atau mungkin juga kerana semulajadi, kerosakan gigi amat menyukarkan.


untuk itu apa kata anda buktikan pada diri anda bahawa masih belum terlambat untuk mengatasi masalah gigi yang sensitif... layari laman web colgate untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Jangan jadikan gigi sensitif satu penyiksaan...Buktikan bahawa anda mampu hidup bahagia..

ps:  catatan khidmat masyarakat untuk colgate dan nuffnang dari yangbaik.blogspot.com

sekian...

3 Bersaudara mengidam aiskrim Malaysia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Tidak ingin memberi komen yang panjang-panjang, sebaliknya sekadar catatan untuk ingatan diri dan siapa-siapa yang sudi membaca.

~~~~~~~~~
Tiga amal yang lebih utama: sembahyang dalam waktunya, berbakti kepada ibu bapa dan berjuang dijalan Allah.

(HR Bukhari)
~~~~~~~~~~~~~~~~
 
Sekian semoga mendapat manfaat bersama.

p/s:  nak sambung buat aiskrim... dah sejuk kot... nanti kite letakkan gambar 3 bersaudara dan aiskrim Malaysia ye...

22 Januari 2011

Cerita Ceriti Google Page Rank | Berapa PR blog anda?

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Nak update sikit cerita tentang Google Page Rank.  Memang susah nak buat cerita kalau kita tak tahu hujung pangkal dan makna cerita.  Tetapi yang hairannya nak juga buat cerita, sekadar menumpang populariti tentang PageRank yang sedang meletup sekarang. 

Rata-rata otai blog... terutamanya blog yang dimiliki oleh jejaka idaman Malaya.  Kalau tak percaya... boleh tengok kat 'blog list yangbaik' ...Boleh dikatakan 'mereka' semuanya membicarakan tentang kepentingan PR untuk blog.  Taklah sehebat Wanita Melayu Terakhir, kalau berbicara tentang kepentingan PR untuk blog ... sekadar di pinggiran jer... tapi tak semua.  Cuma tak nampak sangat perbincangan mengenai PR kat blog mereka.

Baca juga cerita-cerita tentang Google PageRank kat blog Denaihati.com.  Boleh dikatakan majoriti pengunjung yang memberi ulasan/komen adalah terdiri dari blogger 'jejaka idaman Malaya'...

Untuk mengetahui apa pula PageRank blog anda, cubalah aplikasi kat bawah nih:-
<><><> <><><> <><><>



Check Page Rank of your Web site pages instantly:













This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service






 
 
sekian... adanya

Makan-makan Mesra hujung minggu di Petronas Bandar Universiti

Selamat sejahtera,

Catatan ringkas kali ini disediakan berkaitan "pesta" makan-makan di Mesra Petronas Bandar Universiti, Seri Iskandar.  Jika anda pernah ke sana pasti anda pernah merasai kelazatan dan keenakan nasi ayam dan laksa.  Rasanya memang sedap dan layanan petugasnya yang Mesra menjadikan hidangan bertambah enak lagi.

So, tak payak cerita panjang-panjang... layan dulu gambar-gambar yang sempat diambil ... sebelum makan... selepas makan ... dah tak cantik...

dimulakan dengan nasi lemak dan milo panas... actually memang tak berapa kena juga nasi lemak dengan milo tetapi disebabkan masa tu aye sedang hamil... maka kopi adalah larangan keras, bukan kerana takut anak hitam tetapi kopi boleh memberi gangguan terhadap penyerapan vitamin.  Nasi lemak seperti biasa ada sambal tumis ikan bilis, 1/4 biji telur, timun dan 'secubit' ikan masin... kocik la sangat ikan masinnya adalah sebesar ibu  jari Alif... kalau dapat besar sikit lagi okeh juga... apa2 pun bedal jer..

Alif dengan khusyuknya dan sabar menunggu ayah 'mengkecikkan' lagi ikan kering yang telah sedia kecik... geram nak makan dengan tanganya jer... ayah lambat ler.  Lepas makan, buka peti ais kat belakang tu... cari 100plus... perghhh... carilah air mineral ker... ini tidak...

akhirnya.... Alif dapat makan sendiri jugak... sebab nasi tu ditinggalkan oleh ayahnya kerana mengambil hidangan yang seterusnya...


Tara... hidangan seterusnya adalah roti bakar bersama telur rebus separuh masak... memanggg tak cukup untuk ayah seorang atau pun ummi seorang... sebab roti tu di makan berempat dengan Alif dan Diena.  Nasib baik juga anak2 tak berapa minat dengan roti tu... sebabnya mereka lebih berminat dengan jajan-jajan yang berlonggok dalam kedai mesra tu... cuma kena control sat... lepas makan depa pi la cari mana berkenan..


Setakat ni dulu gambar yang sempat di post... gambar nasi ayam dan laksa tu... tunggu ajer lepas aye habis pantang nanti nak pi makan kat sana lagi....

bukan tu jer yang ada kat kafe tu. Ada jagung kukus, pizza (taklah sehebat Zan Pizza atau Pizza hut, tapi aye sukakan kejunya... yummiii), kentang putar dan roti bakar bersama orang kaya.  Itu dulu menu yang aye ingat. 

Sekian

21 Januari 2011

11 Panduan Insan Yang Bahagia

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Apabila bercakap tentang bahagia, semua orang ingin bahagia.  Tetapi bahagia bagaimana yang perlu kita hadapi dan bagaimana nak uruskan bahagia itu.

Berikut adalah ringkasan bagi panduan untuk perolehi bahagia yang sempat aye kutip dari pembacaan.  11 panduan berkenaan adalah:

1.  Zuhud. 
Berpada-pada dengan pemberian Allah.  Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: 
"Berzuhud di dunia melapangkan hati jasad, sebaliknya keinginan melampau terhadapnya memenatkan hati dan tubuh badan".  (riwayat Ibn Majah)

2.  Istiqamah terhadap Ibadat dan Al-Quran. 
Sentiasa beramal dengan perintah Allah dan menunaikan suruhan serta laranganNya, di samping sentiasa menjadikan al-Quran sebagai rujukan dan panduan.  Rasululullah s.a.w bersabda yang bermaksud: 
"Bacalah al-Quran, bahawasanya ia akan datang pada hari kiamat sebaai syafa'ah bagi pemilik-pemiliknya (orang yang selalu membacanya)".  (riwayat Muslim)

3.  Bercakap pada yang perlu. 
Menjaga lidah dari bercakap perkara yang sia-sia seperti membebel atau bercakap kosong (gossip).  Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:
"Sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat, katakanlah sesuatu kebaikan atau (lebih baik) berdiam diri".  (riwayat al-Bukhari dan Muslim)  

4.  Menjaga Solat 5 waktu. 
Solat 5 waktu (Maghrib, Isya', Subuh, Zohor dan Asar) ditunaikan segera apabila masuk waktunya.  Solat itu menjadi pembersih kepada kesalahan dan kejahatan apabila dilaksanakan dengan penuh khusyuk dan tawadhuk.  Firman Allah s.w.t dalam surah al-Baqarah ayat 238, bermaksud: 
"Peliharalah kamu (kerjakanlah dengan tetap dan sempurna pada waktunya) segala solat fardhu, khasnya solat Wusta ('Asar) dan berdirilah kerana Allah (dalam solat kamu) dengan taat dan khusyu'".

5.  Waspada terhadap perkara haram dan syubhat (meragukan).
Waspada (wara') terhadap sumber makanan atau pendapatan dan menjauhkan diri daripada perkara yang meragukan.  Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:
"Demi diriku yang dalam tangannya (Demi Allah), tidak seseorang hamba yag berusaha mendapatkan sesuatu harta yang haram, kemudian ia menafakahkan dengannya akan diberkati baginya dan begitu juga jika ia bersedekah akan diterima darinya dan jika ia meninggalkannya di belakangnya (sebagai harta warisan setelah dia mati) melainkan ianya akan menjadi bekal untuknya di dalam neraka.  Bahawasanya Allah tidak membersihkan kejahatan dengan kejahatan , tetapi Ia membersihkan kejahatan dengan kebaikan kerana yang kotor tidak akan dapat membersihkan yang kotor."  (riwayat Ahmad ibn Hanbal)

6.  Bersahabat dengan orang yang soleh.
Darpada 'Abdullah ibn 'Umar r.a. bahawa Rasulullah s.a.w ada bersabda yang bermaksud:
"Sebaik-baik sahabat di sisi Allah Ta'ala adalah orang yang paling baik bagi sahabatnya dan sebaik-baik jiran di sisi Allah Ta'ala ialah orang yang paling baik bagi jirannya."  (riwayat al-Tirmidhi)

7. Tawaddu' dan tidak takabbur.
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: 
"Sesiapa yang tawadhu' kepada saudaranya yang muslim, Allah akan mengangkatnya, namun sesiapa yang mengangkat dirinya, maka Allah akan merendahkan dirinya."  (riwayat al-Tabrani)
  
8.  Pemurah dan tidak kedekut.
Allah s.w.t berfirman dalam surah al-Baqarah ayat 267 yang bermaksud: 
"Wahai orang-orang yang beriman, belanjakanlah (pada jalan Allah) sebahagian dari hasil usaha kamu yang baik-baik, dan sebahagian dari apa yang Kami keluarkan dari bumi untuk kami.."

9.  Belas Ihsan dengan ciptaan Allah.
Firman Allah s.w.t dalam surah al-A'raf ayat 56 yang bermaksud: 
"Sesungguhnya rahmat Allah itu dekat kepada orang-orang yang memperbaiki amalannya."
10.  Memberi manfaat kepada makhluk.
Rasulullah bersabda yang bermaksud:
"Sebaik-baik manusia ialah yang paling memberi manfa'at kepada manusia."  (riwayat al-Jama'ah)

11.  Sentiasa mengingati mati.
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:
"Jangan seseorang dari kamu bercita-cita (berangan-angan) untuk mati kerana sesuatu kemudaratan yang terkena ke atasnya (di dunia ini).  Maka jika ianya sesuatu yang terpaksa dihadapi, katakanlah, "Duhai Allah (terus) hidupkanlah daku, jika kehidupan itu baik untukku dan matikanlah daku, jika mati itu baik untukku."  (Muttafaqun 'alayh)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
sekian, semoga mendapat manfaat bersama.  Wallahhu a'lam


Sesuatu yang paling banyak memasukkan orang ke dalam surga adalah taqwa kepada Allah dan akhlaq yang baik.(HR Tirmidzi)

20 Januari 2011

Apa itu Google PageRank?

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat 1 Dunia,


Sumber gambar:  Google.com
Google PageRank.  Memang sukar untuk difahami terutama bagi bloger yang tidak tegar seperti aye.  Kadang timbul kadang tenggelam dalam keseronokan sendiri (buat entri syok sendiri).  Berani kerana benar, memang sungguh aye nyatakan di sini, aye sebenarnya tak berapa kisah sangat dengan istilah Google PageRank (PR), walaupun buat masa ini PR blog yangbaik.blogspot.com telah mencecah angka 2. 


PR blog naik ke angka 2 pun sebenarnya secara tidak sengaja, kerana aye sering berkunjung ke blog denaihati.com sepanjag tahun 2009 atau 2010 kerana mengikuti beberapa contest anjuran denaihati.com antaranya Hidup Seorang Blogger, Weblog Popular 1Malaysia, dan yang terkini adalah Hidup Untuk Memberi.  Walaupun aye tidaklah memenangi apa-apa hadiah dari penyertaan berkenaan tetapi secara kasarnya hadiah yang aye terima adalah PR blog yang meningkat ke angka 2... secara tidak sengaja (tanpa disedari).  Banyak yang aye belajar dari bro Denaihati.com... terima kasih... walaupun anak murid ini kekadang tuang (ponteng) kelas dan kekadang tercorot dalam mengikuti perkembangan terkini di denaihati.com.


Bukan sahaja denaihati yang banyak memberi panduan dan pedoman dalam dunia blog, malahan secara senyap (silent reader) aye juga mengikuti blog kulanzsalleh.com dan kadang-kadang Ariffshah.com.  Banyak ilmu dan pengetahuan tentang dunia blog yang aye perolehi dari mereka.  Bukan itu sahaja, banyak lagi blog-blog hebat yang tak tertulis di sini.


Berbalik kepada pagerank, berikut adalah ringkasan maksud yang sempat aye kutip dari blog kulanzsalleh.com (mohon izin ye?).
"Page Rank adalah alat yang dicipta oleh Larry Page dan Sergey Brin untuk menentukan halaman mana yang lebih popular dan layak untuk dipaparkan dalam laman utama mesin carian google. Page rank dikira 0-10. Semakin tinggi kedudukan laman tersebut, bermakna lebih popular halaman tersebut di enjin carian".

Untuk mendapatkan lebih maklumat mengenai PR silalah ke blog kulanzsalleh.com dan juga denaihati.com.

sekian.



..  

19 Januari 2011

JOM GEGAR BLOG !

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


JOM GEGAR BLOG !
segmen terkini yang dianjurkan oleh benashaari.com .  pengumpulan blog bermula sekarang dan bakal berakhir malam esok...

apa nak cerita?
ceritanya mudah jer... pi jer ke link benashaari.com yang tergaris kat atas... ada ceritanya.

sekian...adanya...

GEGAR!!!!!

18 Januari 2011

ADIANIEZ GIVEAWAY : RIANG RIA DARA BERDUA

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia,





TEMPOH GIVEAWAY :

17.1.2011 @ 4.17 pm hingga 23.2.2011 @ 9:20 pm
(ni tarikh & masa dara berdua dilahirkan)

Syarat wajib :

1.sila follow blog ini & add blog ni di bloglist anda - http://adianiez.blogspot.com/

2.sila tempek banner giveaway di atas tu kat sidebar blog anda, link kan ke post ni - http://adianiez.blogspot.com/2011/01/adianiez-giveaway-riang-ria-dara-berdua.html

3. sila buat satu post tentang giveaway ni dgn tajuk ADIANIEZ GIVEAWAY : RIANG RIA DARA BERDUA dan tempek banner giveaway di awal entry anda dgn link ke post ni - http://adianiez.blogspot.com/2011/01/adianiez-giveaway-riang-ria-dara-berdua.html

4.tinggal kan komen pernyertaan anda kat sini - nak email address korang sekali ye.

Syarat tak wajib, sunat jer :

- cadangan hadiah: 
1.  alphabet nama crosstitch - akan aye tunjukkan contohnya berserta harganya nanti, atau
2.  dapatkan pakaian cantik2 dari Izzahkids - boleh beli online juga... nak tempek gambar baju2 tu tak sampai hati pulak sebab banyak yang cantik2 lagipun nampak macam tengah buat sale tu... 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
So... kepada kawan-kawan yang ingin turut serta dalam giveaway ini... jangan segan-segan terus ke link berikut - http://adianiez.blogspot.com/2011/01/adianiez-giveaway-riang-ria-dara-berdua.html untuk mendapatkan maklumat dan keterangan lanjut...

cepat... dan cuba jangan tak cuba...


berikut adalah antara hadiah-hadiahnya...

•blog header - tajaan Kak Yong
•1 set of blog signature & watermark - tajaan AdianiezShoppe & Kak Yong
•1 kain batik sarawak, pengurut kaki, 1 pek herba sauna, lilin wangi dan craft box - tajaan AdianiezShoppe












.

mengapa mencari...

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

dalam hidup ini banyak benda yang dicari... ada yang pengubat luka, pengubat rindu, mencari cinta dan ada juga mencari permata hikmah... bukan sahaja yang mencari nik zaris nellydia senrose, jejari runcing, peta kehidupan, atau juga lagu pengubat rindu nyanyian yuna (ada ker?)... entahlah...

apa kata kepada anda yang mencari hikmah... kita selusuri blog pengumpul hikmah ini... banyak khasiat untuk mengubat hati...

antara petikan...

Dikisahkan dalam sebuah kitab karangan Imam Al-Ghazali bahawa pada suatu hari Nabi Isa a.s berjalan di hadapan seorang pemuda yang sedang menyiram air di kebun. Bila pemuda yang sedang menyiram air itu melihat kepada Nabi Isa a.s berada di hadapannya maka dia pun berkata, "Wahai Nabi Isa a.s, kamu mintalah dari Tuhanmu agar Dia memberi kepadaku seberat semut Jarrah cintaku kepada-Nya." .... baca seterusnya di sini

~~~~~~~~~~~~

Petua Untuk Ibu Hamil Bagi Menghadapi Anak Demam Kuning

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat ibu-ibu dan 1Malaysia,

Sekadar berkongsi pengalaman dan pengetahuan yang tak seberapanya ini.

Perkongsian ini dirasakan perlu kerana aye telah mengalaminya dan merasakan kesukaran yang dialami sepanjang tempoh pantang terutama pada minggu pertama kelahiran. 

Hari pertama melahirkan walaupun dalam sakit tetap rasa bahagia kerana anak yang dilahirkan sihat dan sempurna.

Hari ke-2, keluar dari wad rasa sedih (bukan nak nangis) tapi sedih sebab lepas ni semua kena buat sendiri.  Dalam tempoh 24 jam semalam, semua keperluan dilayan penuh mesra oleh Misi di Klinik Yasmin.... memang bahagia.

Hari ke-3, pagi2 mak tolong mandikan anak dan buatkan sarapan... kesian mak...petang - misi dari klinik desa datang melawat, tengok anak ... katanya ada jaundice (demam kuning)... mulalah saat sedih...kesian kat anak kena ambik darah kat tapak kaki...keputusan...9.7

Hari ke-4, suami bawa anak ke Klinik kesihatan... ambik darah lagi ... keputusan... 10.4

Hari ke-5, keputusan.. 10.5

Hari ke-6, keputusan... 10.4... oleh kerana dah turun esok tak perlu check darah... selamat 1 hari

Hari ke-8, kena check lagi... keputusan... 10.5.... heh naik pulak... tapi masih ada masa lagi...

Hari ke-10, check darah lagi.... dah turun... 9.3... dah tak perlu pergi lagi ke klinik... selamatlah anakku si jari runcing itu... (...)


Mengimbas kembali sebelum kelahiran, maksudnya semasa dalam tempoh kehamilan... bermacam-macam petua yang aye terima dan aye dah buat demi menyelamatkan anak dari terkena jaundice, antaranya:

1.  Minum Susu kambing (Hi Goat) 2 kali sehari... kadang-kadang 1 kali jer

2.  Makan Epal hijau sebiji setiap hari...di penghujung tri-semester (8 bulan keatas)... bab ini memang aye suka...Petua ni aye dapat dari seseorang yang memang boleh dipercayai... iaitu Kak Kiah... Kenal ke?..

3.  Makan Kismis... 7 biji sehari... tapi aye makan lebih kadang2 tu sampai segenggam sekali makan ... maklumlah dah berumur nih... otak pun dah kematu hati pun dah keras sikit... hehehe

4.  Makan Kurma... beli banyak-banyak semasa bulan puasa simpan2 dalam peti ais.

Selain dari makan dan minum apa yang tersebut di atas, mengaji Quran dan berdoa juga tidaklah dilupakan.

sekian dulu.... semoga mendapat manfaat bersama...

17 Januari 2011

AKU INI WANITA

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Aku ini wanita!

Macam-macam.  Nak tulis ape yek?  Tulislah apa2 aje asalkan cerita tentang wanita ini yang tak kurang dari 100 perkataan.

Nak cerita atau luahkan perasaan tentang seorang wanita dan ibu?... Tak kan lah nak ceritakan kat sini apa yang kita rasa ...Okeh aye ceritakan yang baik-baik aje.

Wanita tetap wanita, walau setinggi mana ilmunya atau setinggi mana darjatnya atau sekaya mana sekalipun, wanita tetap wanita... jangan dilupakan hakikat itu.

Wanita mempunyai naluri dan perasaan yang halus dan sering dikaitkan dengan sifat sensitif serta suka menangis.  Tangisan dan air mata itu merupakan kekuatan bagi seorang wanita.... dan juga lelaki?... sorri ini bukan segmen lelaki.

Wanita, sekali hatinya terluka dan terguris selamanya akan terasa dan tersimpan... nak kata dendam tak juga.. tetapi satu perasaan seperti hilang kepercayaan dan curiga itu akan terus kekal.

Wanita, semangatnya kuat dan kental sehinggakan ada pepatah yang mengaitkan tangan yang menghayun buaian itu mampu menggoncang dunia.

Tetapi ingat juga... Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang antara lain membawa maksud... wanita adalah antara ramai yang menjadi penghuni neraka..., wanita adalah perhiasan dunia....

Itulah antara hasil catatan wanita ini yang telah kehabisan idea dan kekeringan idea... kerana di sampingnya ada si jari runcing yang sedang menunggu untuk menyusu....

sekian adanya...

Serupakah kita?

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat 1Malaysia dan 1Dunia,

Pernah tak kita terjumpa entry atau catatan yang seakan-akan sama dan serupa dengan entry yang telah kita buat... Lantas kita katakan orang itu meniru entry kita... Tetapi tahukah kita apa perasaan orang itu semasa dia menulis adalah sama dengan perasaan kita?  Kita tak tahu... Kalau entry yang secara kebetulan sama... mungkin gelombang idea kita sampai ke pengetahuannya... tapi... ingatlah ... dah ramai sangat blogger dalam dunia maya nih... sedangkan lagu pun boleh jadi sama... walaupun maksud nya lain... kan????

Pada dasarnya kita akan kata bahawa kita tidak serupa, kerana dunia kita adalah berbeza, tetapi kita punya perasaan yang sama bila kita berhadapa dengan situasi yang sama ... walaupun pada masa yang berbeza... ada faham ka.... keliru?... huhuhuu

Kita dalam dunia yang sama kerana kita adalah blogger dan... kadang-kadang fikiran kita juga sama...






?


Siapa kita untuk membenci orang

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Dalam kehidupan kita seharian, memang tak pernah lepas dari perasaan benci.  Tak kiralah benci kerana geram, benci kerana marah, benci kerana rindu... (ada juga?) dan macam-macam perkara lagi yang menyebabkan kita benci kepada seseorang atau kepada sesuatu benda... sasaran tak mengira apa atau siapa.

Mengapa kita membenci?... Tak dapa juga aye pastikan... kadang hanya kerana perkara yang kecil sahaja atau kerana benda remeh temeh dan tak masuk dek akal... boleh jadi punca untuk membenci.

Siapalah kita untuk membenci... Benci kita tak ke mana, tidak juga boleh membawa kita ke jalan kekayaan atau jadi jutawan hartawan... malahan bisa menyebabkan kita jatuh sakit... sakit hati, sakit jantung dan macam2 sakit...


.

16 Januari 2011

Bersyukurlah!

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Agak lama dan klise juga bila nak buat catatan yang bertajuk ringkas sangat macam ni.
Sesekali terfikir juga ... ada orang nak baca ker.
Yang pastinya anda yang singgah kat sini... pasti terbaca kan?

So... selamat membaca, semoga mendapat manfaat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

15 Januari 2011

BEN ASHAARI ! MASIHKAH KAU INGAT ??

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

BEN ASHAARI ! MASIHKAH KAU INGAT??
Persoalan di atas tu tak taulah nak ditujukan kepada Ben atau kepada anda yang membacanya.  Kalau ditujukan kepada Ben, ntah dia ingat atau tidak pada blog picisan yang tidak sepertinya ini.  Kerna blog ini tidaklah sepopular blog jejari runcing yang dikatakan telah mencecah jutaan pengunjung.  Tapi aye ada si jari runcing yang comel di sebelah ... jangan marah...


Berbalik kepada tajuk catatan kali ini.... melalut sekejap tadi.  Ini adalah segmen Sabtu dan Ahad yang ditaja oleh Ben.  Dah banyak segmen aye terlepas, pada asalnya ingat malas lah nak layan segmen ni... tapi bila tengok dan baca syaratnya... tak lah susah mana cuma kena usaha lebih sikit... untuk diri sendiri juga.

Mengimbas kembali saat saat kali pertama berbloging, rasanya pengalaman aye mungkin sama dengan ramai bloger lain.  Buat entry macam syok sendiri.  Memang susah sangat nak dapatkan pengunjung... tapi mana tau ada pengunjung ke tidak?  Ntah2 dalam seminggu tu nak dapatkan pengunjung pun tak seberapa (sampai sekarang pun!)  Tapi aye tak kisah (bukan aiman yer), sebab bagi aye kepuasan berbloging tidak semestinya ramai pengunjung (lepas ni makin kuranglah pengunjung gamaknya).

Aye tak ingat sangat siapa yang jadi pengomen pertama.  Kalau pengikut pertama tu ingat lah... dia ialah DJ-LRC (Lemon Rose Chicken).  Memang teruja sangat2 sebab tak sangka ada juga orang yang suid ikut.  Walaupun aye tak pernah rasa keenakan ayam panggang DJLRC, tapi suatu masa aye akan cuba ke situ... nak beli online tak buleh sebab aye kat Perak, tak buleh tak pos la pulak ayam tu... hehehe.  Terima kasih kepada DJ LRC.

Selain dari itu, blog yang banyak memberi inspirasi kepada aye untuk berblogging adalah Denaihati dan MBP.  Terima kasih kepada mereka dan tak dilupakan juga kepada mie ahmad (mengandung.com), kerana aye mula mengenali dunia bloging adalah semasa mengandung anak pertama pada tahun 2006 dan kerana mencari beberapa maklumat mengenai kandungan dan kehamilan aye terjumpa dengan blog mengandung.com. 

Sehingga sekarang, blog yang banyak memberi inspirasi kepada aye .... tak lain tak bukan.... taraaaaaaaa...
adalah Benashaari.com.  Macam tak percaya kan? Aye yang dikatakan dulu buat blog, tiba2 blog ben pulak yang lebih glamor .... tu lah usaha mau lebih kan..

Banyak sangat mengomel nih... dah lah... si jejari runcing aye nak mandi....

Sekian.

Catatan Kebaikan dan Keburukan

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


"Daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w.bersabda yang bermaksud: "Allah berfirman, Jika hamba-Ku berniat melakukan keburukan, jangan kalian (para malaikat) catat kesalahannya hingga ia melakukannya.  Jika ia telah melakukannya tulislah dengan semisalnya.  Jika ia meninggalkannya kerana-Ku, tulislah untuknya satu kebaikan.  Jika ia berniat melakukan kebaikan dan belum melakukannya, tulislah untuknya satu kebaikan.  Jika telah melakukannya, tulislah untuknya (ganjaran) sepuloh kali ganda hingga 700 kali ganda". (Hadis Kudis, Riwayat al-Bukhari no. 6126 dan Muslim no. 131)




....

14 Januari 2011

Kembali ke pangkal jalan

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Suatu masa jalan ini yang ditempuh
memang jalan ini yang dipilih
telah banyak lorong dilalui dan diselusuri
tersasar seketika
terpesona dek kerlipan neon
memancarkan cahaya dan lambaiannya yang menggoda

sesekali berpaling ke belakang
lorng yang ditinggal itu belum jauh lagi
cahaya itu telah kesamaran
namun cahaya di depan ... sinarnya itu sekali sukar dimengertikan
di depan itu... ku jumpa juga laluan sama yang pernah ku lalui dulu
laluan hikmah yang memberi bekal sepanjang jalan

ku syukuri nikmat yang diterima
ku redha dengan apa yang telah kuterima
semoga keredhaan itu memberi kekuatan kepadaku

"semoga kelam tabir hayat tersingkap sopan"

A Magnolia Sherbet A Day After A Period of Giving Birth

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia,

"A Magnolia Sherbet A Day After A Period of Giving Birth"... tajuknya memang mengancam tambahan lagi bila tengok gambar kat sebelah nie... memang menggugat iman ibu yang sedang dalam pantang.  Opss! dalam pantang boleh makan aiskrim ker?... Aye tak pernah cuba pulak.  Sepanjang pengalaman pantang bersalin melahirkan anak, dah 3 orang, 2 orang yang lepas memang tak pernah cuba2 walaupun teringin yang amat sangat...

Walau apa pun kelazatan dan keenakan rasa magnolia sherbet, akan aye simpan kelazatan rasanya sehingga cukup 44 hari atau 45 hari... kira 2 pertengahan bulan Februari 2011 okeh lah...sabar ni...jangan pulak dah habis...

Saja nak bercerita tentang aiskrim magnolia sherbet... heheheh biar korang pulak yang terliur macam aye gak... tapi korang tak per la... pass nih boleh lari pi cari kat mana2 kan... ops... nih kat sini aye sertakan senarai outlet yang ada magnolia sherbet... aye dapat senarai ni dari nuffnang... kalau ada apa2 perubahan oleh rujuk kat nuffnang yer.

Selected Outlet List - Klang Valley Various

1 Central Supermarket, Old Klang Road
2 Jaya Grocer, Empire Subang
3 Jaya Grocer, Jaya 33
4 Quick & Easy, Jln Bkt Bintang
5 Quick & Easy, Bintang Walk
6 Quick & Easy,Setiawangsa
7 Quick & Easy, Kelana Jaya
8 Quick & Easy, Brickfields
9 Sri Kota, Tmn Sentosa
10 Ampang Grocer, Ampang
11 Cybermart, Cyberjaya
12 Desaria Convenience Store, Puchong
13 KK Supersave, Jln Bkt Bintang
14 KK Mart (Bangsar & Hartamas)
15 Pasar Kecil Melawati, Melawati
16 Esso Bangsar, Jalan Maarof
17 FG Neo Mart, Cyberjaya
18 News & Convenience Deen, Ampang
19 Riana Green Condominium, Tropicana PJ
20 Tsukiji Trading, Jln Seputeh
21 Tip Top Smart, Palm Spring, Kota Damansara
22 Farmasi USJ, Subang
23 Checkers Hypermarket Group
24 Grand Union Supermaket ( Serdang )
25 Pasaraya Millenium Group ( Kajang and Puchong )
26 Pasaraya CH Group ( Tmn Medan, Sg.Way, Sunway, Sg.Long )
27 Village Grocer, Giza Mall, Kota Damansara (Mid Jan '11)
28 Village Grocer, Bangsar Village, Bangsar (Mid Jan '11)

Jusco Outlets
1 Jusco One Utama
2 Jusco Mid Valley (Mid January)
3 Jusco Bandar Puchong
4 Jusco Bandar Baru Klang
5 Jusco Bukit Tinggi
6 Jusco Taman Maluri
7 Jusco Tebrau City, Johor
8 Jusco Permas Jaya, Johor
9 Jusco Taman University, Johor
10 Jusco Ipoh Parade, Perak
11 Jusco Seremban 2, Negeri Sembilan

Petronas Kedai Mesra Outlets
1 Taman Tun Dr. Ismail
2 USJ 6, UEP Subang Jaya
3 USJ 20, UEP Subang Jaya
4 Kelana Jaya 1 SS3
5 BT 8, Jalan Ipoh
6 Damansara Jaya
7 MRR2 Kepong
8 Putra Heights
9 Cyberjaya
10 Bandar Baru Selayang
11 Ara Damansara
12 Bandar Baru Bangi - SEK 15
13 Lingkaran Karak
14 Sg. Besi -Puchong Bypass
15 Subang Bestari

Ada 4 perasa yang memang mencairkan dan menyejukkan segala kepanasan... Lychee, Mangosteen, Melon and Orange... sabar lagi nih....

Ingatkan aye untuk cari kat Jusco Ipoh....

cukup dulu... nak letak gambar aye makan ais krim nih... oh tidakkkkk!!!!!... tak boleh lagi... sebab belum rasa lagi...

layan jer dulu gambar2 kat atas tu...

13 Januari 2011

La Tahzan | Jangan bersedih ketika dalam pantang

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

gambar hiasan, sumber dari google.com
La Tahzan - Jangan bersedih

Umumnya semua orang patut tahu dan pasti atau wajib tahu bahawasanya wanita yang dalam berpantang (kerana melahirkan anak) tidak sepatutnya dibiarkan bersedih.  Kerana kesedihan itu jika tidak dibendung dan dibiarkan saja maka ia akan membawa kepada suatu penyakit misteri yang sukar dirungkaikan.  Walaupun oleh pakar motivasi... eh eh betul ke ... kalau salah tolong betulkan yer...

Kesedihan itu pada hemat aye ianya datang tanpa diundang... walaupan atas perkara yang biasanya remeh dan kecil sahaja namun boleh mendatangkan kesedihan yang amat sangat... mengapa?... hanya yang pernah mengalaminya sahaja yang bisa mentafsirkannya...

Untuk itu kesedihan itu jangan dibiarkan sahaja, sebaliknya perlu segera ditangani dan dibawa berehat dan bertenang.... banyakkan berzikir kerana dengan mengingati Allah itu hati akan segera menjadi tenang.

Wallah hu a'lam...

Tolong Ingatkan Aku | Bukan Ana Raffaili atau jejari runcing

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia,

Tolong ingatkan aku
Biar aku terus sedar
Kerana aku tak ingin lama terlena
Ingatkan aku.. bahawa aku bukan Ana Raffaili

Tolong ingatkan aku
Biar aku terus sedar
Kerana aku sering alpa
Ingatkan aku... bahawa aku adalah insan biasa

Tolong ingatkan aku
Biar aku terus sedar
Kerna seringkali aku terlena
Biarpun di hari siang ... panas membahang

Tolong ingatkan aku
.
.
.
.
.
buat entri yang bermanfaat
bukan entri syok sendiri
biarpun blog ini aku yang punya
....

Kerana tukar kepala

Assalam,

beberapa hari yang lepas tukar kepala (header) blog dari "yang baik" kepada "szi vs. yangbaik" kononnya untuk dapatkan aura yang lebih baik... tetapi terlupa la pulak update kat nuffnang... dah la... terberhenti sekejap ... nuffnang kat sini... sedey3...

hari ni tukar lagi kepala blog dua kali pulak tuh... tapi tak lupa dimaklumkan juga kepada mr nuffnang...harap2 janganlah tersangkut pulak...lawatan iklan2 dari nuffnang ye...

esok sambung cerita lain pulak...

idea nih dah tepu seketika... tahap iq dah merosot sikit.... :-((

Ada apa dengan benci

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia,

banyak perkara dan kejadian yang berlaku dalam kehidupan kita seharian
menjadikan kita terasa benci dengan beberapa perkara
Tapi dalam sedar dengan tidak 
tiba-tiba.....
perkara yang kita paling benci dan tak suka...
itulah yang menjadi jadi....

Jadi...
adakah kerana itu kita perlu suka semua perkara...
tidak....

hm... fikir2 kan

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

(QS. Al Baqarah 2:216)

12 Januari 2011

KITA BUKA SIAPA SIAPA

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Setelah hampir seminggu tidak bersiaran, hasrat hati nak buat cerita tentang Inas Insyirah atau juga pengalaman semasa berpantang... sekadar berkongsi rasa...

Sementara itu, masih dalam mood juga untuk membuat catatan dan cari idea juga untuk menulis dan berkarya... kenapa ANA RAFAILI yang mesti menang untuk AJL 2010... tiada kaitan pun dengan aye ...
kenapa BUKAN YUNA yang jadi juara atau pun BLACK atau .... tiada kaitan juga dengan aye..
kerana aye bukan siapa-siapa dalam dunia muzik... sekadar pengisi dan peminat yang tidak tega...

sekadar renungan sejenak...

Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah, ingat pula bahwa Allah lebih berkuasa membalasnya.

(Umar Al Khatab)

11 Januari 2011

Empat Januari Dua Puloh Sebelas

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

4 Januari 2011!

Itulah tarikh kelahiran Inas Insyirah binti Ahmad Kamal.  Alhamdulillah, telah selamat dilahirkan di Klinik Bersalin Yasmin, Lumut, Perak.  Setelah 24 jam menetap di Wad Melor, akhirnya check-out pada 5 Januari 2011, jam 4.30 petang.

Terlewat buat catatan di sini kerana kesibukan dengan segala urusan dan pantang....

Gambar2?.... tengok lah nanti...

4 Januari 2011

Rahsia jari runcing sudah terbongkar....

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia,

Nak tau rahsia jariruncing?
neh... aye dah dapat dah...jangan terkejut pulak...
sebab bukan aye saja nak hebahkan rahsia nih...
sebab juga.. rahsia jari runcing pun dah ada merata-rata...kerana Suzuki AFF2010, akhirnya rahsia jari runcing terbongkar dan terdedah sedikit demi sedikit... dan semakin popular juga...

nak tau rahsianya? okehlah dipendekkan cerita, rahsia tu aye dapat dari sini...Melayu memang boleh punya... tak tipu...

Jari Runcing bersama Nuffnang | Edisi teruja dan perasan lagi

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Entah anugerah apa yang harus diceritakan di sini
Tiada ada apa yang menarik melainkan satu cerita tentang jari runcing
dan kerana jari ku yang kini semakin meruncing... neh
membuatkan mereka mencari juga jari yang tidak runcing ini...
kerana jari runcing menjadikan blog jari yang tak runcing ini yang semakin popular kerana dikatakan kekasih atau buah hatinya jari runcing adalah keeper Malaysia bagi Piala Suzuki AFF 2010... tak habis2 lagi?

Belum juga selesai... kerana dikatakan tuah ayam nampak di kaki, tuah pemain bola?... juga di kaki... bukan kaki bangku atau kaki pau... atau kaki kaku.

Mereka juga mencari ziana zain di sini juga Nik Zaris Nellidia yang dirasakan semakin popular... adakah kerana Anugerah Bintang Popular Berita Harian atau kerana Anugerah Skrin atau ... mungkin juga kerana Juara Lagu 2010 yang akan berlangsung pada 9 Januari 2011... huh   mantap bebbbb..

cukup dulu...

Shop in Jipaban today! | Membeli belah @Jipaban hari ini, mudah jer

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia,

cerita sikit tentang shopping online.  kepada anda yang suka atau baru berjinak-jinak untuk cuba membeli di atas talian, apa kata cuba shopping @Jipaban.  Bukan Jepun beb, tapi barang Jepun mungkin ada kot...



baca sikit keterangan dalam Bahasa Inggeris, nak translate... kot salah bahasa pulak nanti jadi salah faham... silakan!

Ever wonder how wonderful it is if you can just do your shopping whenever you can, and where ever you feel like it? You don't have to worry if there is a parking lot, or would the mall be too crowded? Good news for all of you shopaholics out there; you can now bookmark http://www.jipaban.com/ and start shopping, where it provides you a whole new online shopping experience, just a few clicks on your mouse and you are done, no lining up at the cashier, no difficulty in squeezing yourself in the crowd to grab your favourite last piece! In Jipaban, you will find almost everything you are looking for in this online shopping mall, one thing for sure is that, it will be so convenient that you will come back for more, so sign up as a shopper with Jipaban today and start shopping right away! Do share this with all your shopaholic friends, till then, enjoy shopping at Jipaban!


ChurpChurp Social Share » Shop in Jipaban today!

3 Januari 2011

Terima kasih kepada pengikut yangbaik

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia,


Telah beberapa hari tak bersiaran
terkesima juga mata ini bila melihat bilangan pengikut yang semakin bertambah
mungkin juga kerana ada info di sini.

Tetapi sebenarnya
apa yang dicari oleh pengikut?

Aye sendiri kurang pasti
kerana setiap orang ada pendirian masing2
sama seperti aye juga

Ada sesetengah orang bila dah ikut minta diikuti pula
ada sesetengah yang lain ... ikut jer... tanpa minta diikuti

walau apa pun alasan ... biarlah keputusan untuk menjadi pengikut itu datangnya dari hati dan keinginan sendiri bukan kerana terpaksa atau dipaksa...

kalau dah berkenan dengan blog yang bukan jari runcing atau jari montok ini ... ikutlah, tiada paksaan...

walau siapa pun anda...
tersinggah, terjumpa, termelawat, terwalking atau bermacam-macam ter lagi... terima kasih kerana sudi singgah dan membaca blog yangbaik.blogspot.com yang tak seberapanya ini...
setiap kunjungan amatlah dihargai dan disanjung
semoga anda akan datang singgah lagi untuk beberapa kali lagi...

buat masa ini blog ini mungkin kurang informasi atau maklumat kerana pemilik blog ini sedang menunggu hari
dalam erti kata lain.. menghitung hari juga... dan bila tiba hari itu... blog ini mungkin akan berehat agak lama... walaupun kerinduan untuk berblogging tetap juga melanda... kerana pemiliknya perlu berehat... biarlah tak dapat rumah baru seperti keeper Piala Suzuki AFF2010, tetapi tidak mustahil juga suatu masa ... kerana rezeki itu bukanlah milik hakiki kita... macam merajuk pulak... entahlah merapu lagi....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sesungguhnya Allah tidak memandang kepada rupa kamu juga tidak memandang kepada harta kamu, akan tetapi Allah melihat kepada hati dan amalan kamu.  (HR Muslim)

Selamat Tahun Baru | Dari Bukan Jari Runcing

Assalamualaikum dan salam Tahun Baru Masihi 2011,

Sayonara 2010, ahlan wa sahlan 2011
Semoga tahun 2011 membawa lebih banyak kebaikan dari tahun 2010
Bukan kerana tahun 2010 tiada kebaikan tetapi dalam meneruskan kehidupan
pastinya kita mengharapkan yang lebih baik daripada apa yang kita ada sekarang
Bukan kerana tidak bersyukur dengan apa yang ada tetapi untuk berubah ke arah yang lebih baik

Ada apa dengan azam andainya ia tidak pernah tertunai
bukan kerana tidak pernah berazam
tetapi kerana azam kadang-kadang bisa membuatkan kita terikat
bukan tidak mahu kepada komitmen
tetapi lebih senang hidup ini dengan sendirinya menjadi lebih baik
dengan perancangan yang lebih teliti

Aye bukanlah pujangga
atau juga ahli falsafah
tetapi aye hanyalah blogger yang jarinya tidak runcing
kerana blog aye tidak sepopular blog lain

bukan merintih sayu atau merajuk
tetapi itu hakikat yang harus diterima
dalam pada itu, blog ini akan terus berlangsung dan terus dikemaskini mengikut rasa pemiliknya

biar apapun tajuknya
biar apapun temanya
biar apapun isu semasa
biar apapun isu terkini
sesekali mood untuk buat catatan tidak kira masa
tidak semestinya mesti mengikut arus tema, arus perdana atau isu semasa
biar terlewat sedikit dari isu terkini...
aye bahagia dengan apa yang aye catatkan di sini.

Sekian...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...