FOLLOWER

30 September 2010

Rumah 1Malaysia

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia,

nak cerita panjang dah tak kuasa (idea dah kering)
nak tumpang cerita tentang Pertandingan Rekabentuk Rumah 1Malaysia
pertandingan ini terbuka kepada seluruh pelajar IPT

(gambarnyer blurrr skit... kalau nak jelas terus jer ke laman web pertandingan, lebih jelas lagi)

(alamat laman web rasmi pertandingan:  http://www.1malaysiahousedesign.co.cc/)

kepada adik-adik yang berminat (ewah-ewah...akak ni memang tak pandai bab merekabentuk rumah, belum dan tak pernah belajar architecture... kalau setakat paku memaku kat rumah tu boleh ler..) boleh le cuba asah bakat tu sekarang... tarikh tutup dah hampir dekat (15 Oktober 2010).

sekian adanya...

pujian dan celaan itu adakah milik kita selamanya

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Kita biasa mendengar orang memuji kita
Yakin dan percayakah dengan pujian itu
sedangkan kita tidak tidak layak untuk dipuji

kerana pujian itu juga
haruskan kita rasa bangga
sedangkan bukan kita sahaja yang layak

mengapa memuji jika tidak ikhlas
mengapa terima pujian jika tidak layak

dalam pada itu
sanggupkah kita terima celaan
andainya memang itu yang layak untuk kita

mengapa kita dicela
walaupun untuk sedikit kesilapan
mestikah kita terimanya dengan hati yang terbuka
atau lontarkan ke langit
atau lontarkan ke bulan dan bintang
atau lontarkan saja ke hutan belantara
atau lontarkan ia ke laut, gunung, bukit atau lurah (dendam)
atau lontarkan saja ke sejadah...

ingatan untuk diri yang sering alpa
pujian hanyalah untuk Ilahi
walaupun kita rasa kita layak untuk dipuji
namun ada ketikanya kita turut bersalah
kerana kita hanyalah hambaNya yang lemah
namun bukan bermakna kesalahan itu harus dicela atau dikutuk
sebaliknya kita harus terima teguran untuk perbaiki kesilapan dan kesalahan

~~~~~~~~~~~~~~~~
Jika seseorang memujimu dengan sesuatu yang tidak ada pada dirimu, maka janganlah kamu merasa aman dari celaan seseorang terhadapmu atas sesuatu yang tidak ada pada dirimu.



(Wahb bin Munabbih)
~~~~~~~~~~~~~~

29 September 2010

Masih juga belum pasti

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat seisi alam buana

Untuk kesekian kalinya pada hari ini
ingin dijelaskan sekali lagi
segala-galanya masih kabur
namun harapan dan impian yang diberikan didahului dengan ucapan terima kasih tidak terhingga
semoga doa dan harapan yang baik-baik dari kalian menjadi kenyataan
cuma enggan menaruh seribu impian dan harapan
kerana segala-galanya masih dalam kesamaran
penantian itu memang menyeksakan
namun harapan yang diberikan lagi menyesakkan nafas

enggan berbicara lebih panjang
namun ingin juga menanti dengan penuh kesabaran
tentang segala kemungkinan

enggan juga meneka dalam kesamaran
kerna burung camar itu entah di mana pada ketika ini...

aku bermonolog lagi
sendirian
.

Nak rehat sambil buat matematik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


suatu petang, angin sepoi-sepoi bahasa
menyapu lembut pipi gebu itu
seketika...
dalam perjalanan pulang dari rumah Pak Lope di Kampung Gajah
tiba-tiba alif buat soalan matematik pulak....

1+1=

2+2=

4+4=

8+8=

16+16=

32+32=

64+64=

128+128=

256+256=

512+512=

1024+1024=

2048+2048=

.

.

.

.

.

yea.... ayah tak tau kira yer

bukanlah ayah nak drive nih...

ohhh... ayah tak mau cakap yer...

ayah pakar matematik lah....

hehehe...

28 September 2010

Saiful Nang dan AYA awards 2010

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

di hari yang penuh makna ini ingin dikongsikan bersama semua pembaca yang mengenair artikel yang aye dapat dari littlemamadiary, kiranya macam buat khidmat masyarakat la skit kan...
"eh eh selama ni pun memang ada buat per... cuma saja nak announce macam tak pernah buat baik pulak..."
sedikit ringkasan cerita mengenai Saiful Nang atau turut dikenali dengan Ayah Saiful dikalangan kanak-kanak yang mengenali beliau.  Beliau merupakan seorang jurugambar bagi majlis perkahwinan yang terkenal juga. 
"cuma aye jer yang tak pernah kenal kerana tak pernah jumpa"
Saiful merupakan salah seorang daripada 5 finalist bagi AYA Awards 2010.  Selain dari itu bagi aye, kehidupan beliau dan sumbangan beliau boleh juga dikategorikan sebagai Hidup Untuk Memberi..

Untuk cerita selanjutnya baca kat littlemamadiary atau terus ke laman web AYA Awards 2010

Sedikit lagi cerita tentang AYA Awards 2010
Asian Youth Ambassadors (AYA) is a non-profit youth development organisation founded in Malaysia for the primary purpose of “…inspiring… young people to dream and be responsible in fulfilling those dreams for the good of all”.
maaf lah ayat ni aye copy jer dari littlemamadiary... nak translate tak sempat, lagi pulak takut lari pulak maksudnya
So cerita sebenarnya nak ajak kawan-kawan undi/vote untuk Saiful Nang.  Cara undi ada dua kaedah tak susah, pertama melalui undian SMS dan kedua secara online..

Undi SMS dan Undi secara atas talian (online)
To vote for Saiful, send “AYA Y 4″ to 36828 now or click here to vote online!
gambar awards yang akan diterima oleh Saiful Nang... jika beliau menang...

SO APA LAGI ... JOM LER KITA PAKAT UNDI...
~~~~~

Promosi Qurban di Kemboja oleh eQurban.com dan Denaihati

Assalamualaikum dan salam 1Dunia,

Terima kasih kepada eQurban.com  dan tahniah juga kepada denaihati yang telah telah terpilih sebagai platform kepada eQurban.com untuk berkongsi rezeki dengan teman-teman blogger. eQurban.com  adalah sebuah syarikat Malaysia yang menyediakan khidmat qurban lembu di Kemboja sempena Hari Raya Aidiladha. Keunikan eQurban berbanding syarikat lain kerana lembu yang disediakan adalah ternakan usahasama eQurban dengan Koperasi Muslim Kemboja. Harga untuk satu bahagian qurban juga sangat kompetitif iaitu hanya RM230 untuk sebahagian. Setiap peserta qurban akan mendapat sijil setelah qurban disempurnakan dan kepada yang berminat untuk melihat proses qurban juga boleh diuruskan.

Ladang lembu usahasama eQurban dengan Koperasi Muslim Kemboja

Dengan semangat Hidup Untuk Memberi, sempena musim hari raya qurban tahun ini, eQurban.com bermurah hati menganjurkan Contest Qurban di Kemboja. Kepada blogger yang berminat mudah sahaja. Anda hanya perlu membuat satu entri Promosi Qurban di Kemboja kemudian tinggalkan link tersebut di ruangan komen dan share kan di http://www.facebook.com/pages/Denaihaticom/131306343566283. Mudahkan.

Apa hadiahnya?? Hadiah Qurban di Kemboja adalah 7 bahagian lembu bernilai RM230 untuk setiap bahagian disediakan kepada 7 pemenang makanya setiap pemenang akan mendapat 1 bahagian qurban. Blogger boleh buat entri di lebih satu blog tetapi hadiah hanya layak untuk seorang blogger untuk satu bahagian sahaja.

Bagaimana pemenang dikira tu?? 7 blogger yang mendapat klik LIKE tertinggi di http://www.facebook.com/pages/Denaihaticom/131306343566283 akan dikira sebagai pemenang contest Qurban di Kemboja.

Siapa yang layak untuk join?? Semua blogger Islam yang berada di atas muka bumi Allah.

Tarikh tutup : Contest Qurban di Kemboja akan ditutup secara rasmi pada 11.59pm 19/10/2010.

Pertanyaan : Boleh bertanya terus melalui ruang komen, http://twitter.com/denaihati http://facebook.com/denaihati atau tinggalkan pesan di contact. Jangan lupa untuk lawat blog ini (Denaihati) untuk melihat update terbaru. Kepada yang hendak terus menempah qurban sila terus ke eQurban.com. Infaq baju terpakai juga diterima.

Daripada Aisyah r.a Nabi Muhammad s.a.w. telah bersabda yang bermaksud: “Tiada suatu amalan yang dilakukan oleh manusia pada Hari Raya Qurban, yang lebih dicintai Allah selain daripada menyembelih haiwan qurban. Sesungguhnya haiwan qurban itu pada hari kiamat kelak akan datang berserta dengan tanduk-tanduknya, bulu-bulunya dan kuku-kukunya, dan sesungguhnya sebelum darah qurban itu menyentuh tanah, ia (pahalanya) telah diterima disisi Allah, maka beruntunglah kamu semua dengan (pahala) qurban itu.”(Riwayat al-Tarmuzi, Ibnu Majah dan al-Hakim)

~~~~~
note:  artikel disalin bulat-bulat dari blog Denaihati.
andai tak tersenarai sebagai peserta pun tidak mengapa, yang penting dan pastinya aye tolong promosikan entri dan artikel berkaitan Qurban di Kemboja...ada sesiapa yang nak join bolehlah berhubung terus dengan Denaihati.com

Perbualan ringkas di sebuah rumah di Jertih Terengganu: Melalui perjalanan jauh yang panjang

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

suatu pagi terima panggilan bukan kecemasan
tetapi macam kecemasan
bergegas siapkan apa yang patut dan apa yang sempat dicapai tangan
anak-anak?... dah bersediakah untuk satu perjalanan yang jauh
hampir 5 tahun ummi tak kesana
nenek di sana sering bertanya bila nak jumpa cicitnya dari Perak
maaf lah nek... cucu mu dan cicit mu ini ... hampir terlupa
namun wajahmu sering bermain di mata

eh... nak pergi ni... duit minyak dan belanja cukup ker?
cukup!!!... InsyaAllah

hujan atas bukit
terasa seperti langit atas kepala
lebatnya hujan seakan dicurah-curah dari hos bomba
macam dalam drama atau filem atau hujan buatan...
elehhh... mana datangnya hujan buatan kalau tiada hujan asli
sudahlah... hati-hati ketika memandu..
biarpun lewat malam ... mata tidak juga mengantuk
menemani abang sebelah yang kepenatan memandu di malam gelap dalam hujan yang lebat berserta kabus tebal atas bukit atau lebih tepat Banjaran Titiwangsa

anak-anakku di sini bukitnya tinggi
walaupun bukit ada sungai dan tasik juga
anak-anak...nanti jatuh naik bukit tinggi
eh ehe... asal tinggi jer mesti jatuh ker?
idak...

Rumah contoh.... bukan seperti dalam cerita
di sebuah rumah
bukan satu jer rumah yang disinggah... banyak... tapi nak cerita sebuah jer
Muda lagi mak awak yer
taklah biasa jer
mak saya nampak muda?... atau saya yang nampak tua..
huhuhuu...
tak lah mak awet muda... saya ni... tumpang muda mak jer...

27 September 2010

mengapa begini jadinya... tak sanggup

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

nak cerita apa yer...
.
.
.
.
.
nak pikir jap....
.
.
.
.
.
bosan kan?
.
.
.
.
.
tak habis-habis dengan titik-titik....bukan ejaan lagi satu....hehehe
.
.
.
.
layan je lah...
.
.
.
.
Bukanlah seseorang dikatakan mukmin jika ia suka mencela, melaknat dan berkata-kata keji. (HR Tirmidzi)
.
.
.
.
.
sekian, dari idea yang hampir kering...

24 September 2010

Program Juara Budaya PERDANA Pejabat Pendaftar

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Pada dan ketika entri ini dikeluarkan aye dan 7 orang rakan lagi sudahpun berada di Dewan Al-Ghazali JPbSM, Pejabat Pendaftar UiTM Shah Alam, untuk mengikuti sesi ceramah oleh YBhg. Prof. Dato' Dr. Abdullah Mohamad Said, TNC HEP&A.  Tajuk Ceramah : Staf Cemerlang Menjana Keunggulan Model Pentadbir Pejabat Pendaftar.

Dah dapat anugerah staf cemerlang bulanan, bukannyer duduk saje... entry berkaitan pernah dikeluarkan tak lama dulu.. antaranya apa citer?, apa akan jadi..., dan ada beberapa artikel lagi yang tak sempat nak cari (sebab salah label)



Insya Allah gambar-gambar sekitar sesi berkenaan akan dimuat turun dalam masa terdekat
 

23 September 2010

Denaihati umumkan senarai penuh hadiah Hidup Untuk Memberi

Assalamualaikum
eh... apasal gambar durian... hehehehe... carik gambar acer aspire 1 tak jumpa... letak jer la gambar ni... okeh juga...sebab durian kan jadi rebutan ramai...kalau nak tengok gambar acer dan join contest nih... klik jer kat gambar acer kat side bar ... sila lah

nak lari jap... sambil lompat-lompat (eh eh tak buleh la pulak... kang ada yang jadik bidan terjun kat sini)...suka sangat sebab baru jer jelajah kat blog Denaihati sehingga entri ini ditulis, seramai 97 orang blogger telah sertai contest Hidup Untuk Memberi
dan hari ni, Denaihati umumkan senarai hadiah... lumayan...

Top Link Referrer 2010
Hadiah pertama : 1 x Notebook Acer Aspire One
Hadiah kedua : 1 x RM500.00
Hadiah ketiga : 1 x RM250.00
Hadiah Saguhati : 7 x RM100.00

Pengomen Terbanyak 2010
Hadiah pertama : 1 x Notebook Acer Aspire One
Hadiah kedua : 1 x RM500.00
Hadiah ketiga : 1 x RM250.00
Hadiah Saguhati : 7 x RM100.00
Hadiah Referral : RM20 x Jumlah blog yang ikut serta contest

kepada semua yang masih berminat sila lah sertai contest ni... masih lagi dibuka sehingga 11.59 pm 31/12/2010


Belum pasti hitam dan putihnya

Assalamualaikum dan salam sejahtera hingga akhir masa,

(gambar hiasan)

banyak perkara dalam dunia ni yang belum lagi pasti
tapi dah heboh satu kampung
bukan macam ayam yang baru bertelor sebiji riuh sekampung
tapi ayam tu baru nampak sarang jer ... nak bertelor
ntah sarang tu boleh pakai ke idak entah ler..
hehehe.... nak merapu jap...

dua tiga hari ni ada perkhabaran yang kurang pasti
tapi hari ni dah macam heboh la pulak...
apa berita dan ceritanya?
nanti dah confirm hitam atau putih baru cerita...



22 September 2010

Nuffnangers who recently read my blog

Assalamualaikum,

nak tarikh perhatian nuffnanggers jap,
sehingga hari ini, untuk minggu ini
berikut adalah member nuffnang yang telah membaca atau melawat blog aye...


mereka adalah :
  • tehtarik
  • esyzuan
  • iedaluvsham
  • sotongzai
  • redpimpe
  • teratakim
  • bidadari
  • sufyrayya
  • mimie.m
  • bryan_ne, dan
  • jacky_juin
terima kasih kepada semua yang sudi singgah...

Siapa yang beruntung dan siapa pulak yang rugi?

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Dalam kesibukan mengejar dateline kerja dan due date yang semakin dekat, sedaya upaya aye cuba jugak buat entry dan kemaskini sikit blog nih...cuma mungkin juga entry sekarang nih, semenjak sehari dua atau seminggu dua nih agak kurang berkualiti kerana kesibukan dan kesedihan dan segala macam ujian serta cubaan yang sedang cuba diatasi dengan sebaik mungkin bak menarik rambut dalam tepung... rambut tak putus tepung tak berselerak... sesuai ke pepatah nih dengan cerita aye... layan jer.

siapa orang yang beruntung:
Menurut al-Quran (Firman Allah), orang-orang yang beruntung adalah
1.  orang yang khusyu' dalam solat (sembahyang)
2.  orang yang menjauhkan diri dari perbuatan yang lagha (sia-sia/tidak berguna)

"Sesungguhnya beruntunglah orang-orang yang beriman, (yaitu) orang-orang yang khusyu' dalam sembahyangnya, dan orang-orang yang menjauhkan diri dari (perbuatan dan perkataan) yang tiada berguna".  (QS. Al Mu'min: 1-3)

untuk itu sentiasalah kita perbaiki solat dan bersegeralah solat bila masuk waktunya serta jauhkan diri kita sejauh-jauhnya dari perbuatan yang sia-sia
nak ulas panjang-panjang, rasanya semua orang tau apa dia perbuatan yang sia-sia.

Entri ini sekadar ingatan untuk diri ini yang selalu alpa dan leka.  Semoga kita tidaklah tergolong dalam kumpulan orang-orang yang rugi.  Siapa pula yang rugi?... tunggu nexk entry.

Sekian adanya.  Wassalam.

Antara lisan, akal dan hati nurani

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

setelah sekian lama tidak bersiaran... sama-sama hayati bait-bait petikan hadis berikut:

Lisan orang yang berakal muncul dari balik hati nuraninya. Maka ketika hendak berbicara, terlebih dahulu ia kembali pada nuraninya. Apabila ada manfaat baginya, ia berbicara dan apabila dapat berbahaya, maka ia menahan diri.


(HR Bukhari dan Muslim)
 
Sekian adanya... sekadar ini idea yang ada untuk dikongsikan sebagai ingatan bersama...

21 September 2010

Mana perginya nuffnang... dah famous lari la pulak

apa khabar semua??
terkejut kan...
baca tajuk pun dah semacam
apa tidaknya tadi baru jer baca entry kat blog Ben
tentang nuffnang yang telah melarikan diri...
belum lagi tengok kat blog sendiri
tiba-tiba nuffnang kat blog aye pun hilang jugak...
aih... mr nuffnang... dah famous keluar kat Kosmo... tiba-tiba menghilangkan diri pulak...
jangan la nak melarikan diri pulak...nak lari ke mana pulak...
walau apapun... aye pasti nuffnang akan datang balik... kan?
dan kehilangannnya akan membawa kembali keuntungan yang berlipat ganda... hehehe
adios

Ulasan dari Rusia / Terima kasih sudi singgah

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Agak lama juga tidak create entry... cuti panjang neh....
dah ada masa nih... curik masa sekejap nak buat entry baru
dalam masa tu semak juga komen dan ulasan bagi entry yang terdahulu...
nak kata apa lagi... kita dah mudahkan pengunjung untuk buat komen...
tetiba ada juga komen yang tak berapa berkenan di hati...

dalam entry Mood hari raya punya lah banyak komen...
suka sangat... tapi tak berapa faham sebab tak buleh nak reply, kenape
sebab aye tak paham bahasa Rusia... agak2 la..

berikut antara petikannya...
nak tengok lebih jelas... klik kat gambar tu... banyak lagi... malas nak layan.
akhir kalam, terima kasih juga kepada teman-teman yang sudi singgah dan tinggalkan jejak... tak sempat nak merayau balik... tapi akan cuba juga pi beraya dalam masa terdekat....

sekian, adanya...

14 September 2010

Maher Zain - Baraka allahu lakuma ماهر زين - بارك الله لكــما

Apa yang didengar tak mungkin sama dengan apa yang dilihat

Assalamualaikum dan salam Aidilfitri,

sekadar berkongsi cerita tentang apa yang pernah didengar dan apa yang pernah dilihat...

"Cukuplah seseorang dikatakan berdusta jika dia menceritakan setiap apa yang dia dengar".


(HR Muslim)
 

13 September 2010

Entry tanpa gambar di hari raya Aidilfitri ke-4

Assalamualaikum dan salam Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin

Seminggu telah berlalu blog ini dibiarkan sepi tanpa entri
Bukan kerana tiada cerita untuk dikongsi
tapi kerna tak jumpa port dan line untuk berkongsi
lalu hari ni dipinjam sekejap notebook adik dan juga line streamix
(betulke ejaannya???)

banyak cerita untuk dikongsi
andai tiada yang sudi membaca tidak mengapa
kerana entri seakan diari
untuk mengubat keresahan hati yang melanda

tanpa diduga apa yang pertama kali semuanya tak menjadi
biarpun untuk pertama kali ini sungguh mengundang rasa teruja yang teramat
namun teruja itu seakan memakan diri dan jiwa
adakah kerana ego atau kerana terasa diri sudah terlalu handal
hingga terlupa pepatah melayu lama
"malu bertanya sesat jalan"
biarpun banyak tempat untuk bertanya
namun lidah seakan kelu dan langkah kaki seakan kaku untuk ke situ...

namun keresahan dan gelodak yang melanda jiwa terubat juga ...
sempena hari yang mulia hari raya
saling bermaafan dan berkunjungan ke rumah saudara mara
biarpun sesekali perasaan itu tiba jua.... ku ubati luka dengan tawakkal...

sekian, maaf dipinta kepada sesiapa jua yang pernah terluka sama ada sengaja atau tidak...
kita mampu merancang
sesungguhnya yang baik itu adalah anugerah dari Allah
dan kekurangan itu adalah kerana kelemahan hambanya yang yang daif ini...
Tuhan ku songsong masa silamku....

8 September 2010

Dalam mood hari raya neh...

Assalamualaikum, salam Ramadan dan salam Lebaran,

Dua tiga hari ni... mood kerja pun dah makin berkurang pulak
maklumlah... raya dah dekat bibik pun dah balik kampung
aye pulak... apa lagi... coti panjang ler... sapa nak jaga anak2 neh....

Kepada semua pengunjung yang baru menjengah, selalu menjengah dan akan menjengah kat blog nih...
Aye menyusun jari sepuluh mohon maaf banyak-banyak andai kata terkasar bahasa dan terguris rasa sepanjang ayer berbloging...
almaklumlah kita ni kekadang dalam dok asyik berbloging tak terperasaan pulak ada ayat yang orang tak suka...

(kad raya tahun lepas... tak sempat nak buat kat raya tahun nih...untuk lebih jelas klik pada gambar yer...)

"Banyak orang gembira yang tertipu. Dia makan, minum dan tertawa, padahal telah jelas di dalam kitab Allah bahwa dia adalah bahan bakar neraka"

(Bilal bin Sa'ad)

7 September 2010

apa yang dilukis hanya dia yang faham

Assalamualaikum dan salam Ramadan,

Sekadar berkongsi
lukisan yang dilukis oleh pelukis cilik
apa maksud lukisannya
hanya dia yang tahu
ummi.... tak tau...
sebab ummi bukan orang seni...
biarpun seni itu indah...

layanlah...
gambar2 berikut.....

guna latarbelakang biru... sebab dia suka warna biru...

latarbelakang hijau... sebab dia suka juga warna hijau...

sebenarnya banyak lagi yang dilukis...
setiap kertas tu di belakangnya juga ada lukisan
bila dilukis tak tau la...
yang pasti sekejap jer...
habis kertas dan buku nota ummi...

dan nak tau siapa pelukisnya?
~
~
~
~
~

ini dia.... pakar conteng dinding jugak... dan yang nampak mata tu.... hehehe.... kuat menyakat dan mengusik...habissss..

6 September 2010

Akhirat, dunia dan hati

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Nothing much to write down, just for remember and please no heart feeling....

(gambar tiada kaitan dengan isi cerita)

"Apabila akhirat ada dalam hati, maka akan datanglah dunia menemaninya. Tapi apabila dunia ada di hati maka akhirat tidaklah akan menemaninya. Itu karena akhirat mulia dan dermawan, sedangkan dunia adalah hina"


(Abu Sulaiman Ad Daroni)
~~~

5 September 2010

Ada apa dengan facebook? bukan salah siapa

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

sejak kebelakangan ini dan serasanya dah lama jugak
sering diperkatakan tentang keburukan dan kebaikan facebook
ntah di mana silapnya... nampak semacam banyak keburukan walaupun disebaliknya masih ada kebaikan

yang menjadi buruknya
bila hilangnya atau tiadanya integiriti di dalam diri ahlinya
kenapa integriti?
Integriti adalah berkaitan dengan kejujuran dan sifat keikhlasan dan apa juga yang berkaitan dengan sifat dan sikap yang penuh dengan kebaikan

mengapa nak membebel?
sebab rasa tak berapa suka dengan sikap sesetengah member/ahli
kenapa tak suka?
tak suka kerana suka menyebarkan berita yang bukan-bukan
walaupun sekadar untuk suka-suka atau gurauan....
namun gurauan itu seakan nak menikam rakan sendiri
macam musuh dalam selimut... sebenarnya aye tak suka guna ayat ni, tapi terpaksa guna
sebab... nampak baik tapi berselindung disebaliknya sikap yang tak baik...
dah terkena ker?
hampir-hampir terkena... dan memang dah kena kot...cuma tak berapa jelas... tapi dah terang dah ....

untuk rakan-rakan di facebook...(yang berkenaan jer)
mohon jasabaik janganlah suka menyebar fitnah
fitnah?
ye lah... fitnah... kalau berita tak benar...fitnah lah tu...
jagalah rumah tangga sendiri dan peliharalah keharmoniannya...
jangan kerana hanya suka-suka atau sekadar jenaka....rumahtangga orang lain bakal bergolak... tak baik untuk kesihatan ..
kenapa kesihatan?
hanya orang yang tak sihat yang suka buat cerita bukan-bukan dan menjadi penyebab (virus) kepada kemusnahan orang lain...
hentikan penyebaran berita yang tidak benar dan dusta...

stop!

kalu tak masih tak faham juga...
sudah-sudahlah melaga-lagakan orang lain yerk...
cukuplah dengan apa yang telah dibuat...
terlajak perahu boleh diundur...
terlajak kata.... lu pikirlah sendiri...

4 September 2010

Antara Exora, Hujan dan Ribut serta Pendapat

Assalamualaikum dan salam Ramadan,

kita biasa naik kereta
kalau dulu-dulu naik motor dan keter second hand jer
pas tu ada duit sikit (rezeki dari Allah) beli la keter baru pulak

kita biasa minta pendapat orang
kerana kita mungkin pada masa tu tak buleh fikir... kot
tak pun pada masa tu saja nak test pendapat orang lain
tak juga... pada masa tu nak tau sama ke tidak pendapat kita dengan orang tu...

kita biasa dengar pendapat orang
sebab kita dah tanya/minta
kekadang tanpa ditanya

bila kamu bertanya pendapat orang lain
dan bila orang tu bagi pendapat
apakah kamu akan terus terima pendapat itu?
atau kamu akan fikir dulu
maksudnya kaji dulu... boleh pakai ke tidak
andainya kamu terus terima pendapat orang itu
dan kiranya pendapat orang itu akhirnya menyusahkan kamu
adakah kamu akan marah atau berang dengan orang itu
kerana bagi pendapat yang salah dan tak sama dengan kamu
kerana kamu mengharapkan orang itu bagi pendapat yang betul dan sama seperti kamu
kamu harus ingat bahawa tak semua pendapat dan pemikiran orang itu sama dengan kamu
kerana tak semua orang mempunyai otak dan cara pemikiran yang sama dengan kamu

dan kepada yang memberi pendapat pula
jangan cepat kecil hati andainya pendapat kamu tak diterima
jangan juga cepat kecewa andainya kerana pendapat kamu itu (bila diikut) menyusahkan orang
kerana kita tidak tahu apa yang akan terjadi
dan bukan kita yang menentukan segala nya.

boleh faham ker... citer nih...
aper-aper ajelah....

~~~

3 September 2010

Ada apa dengan Red Mummy atau Ben Ashaari atau Denaihati

Assalamualaikum dan salam Ramadan,

tak der ape nak citer petang-petang nak bergosip jap...
bukan gosip buat dosa tau...eh- eh mana tau
yer la aye bukan nak kutuk Red Mummy
Just saja nak sembang2

Agak lama juga aye ikuti Red Mummy
tapi... dalam diam jer
akhirnya pada hari ni aye masukkan Red Mummy dalam blog list yang baik
hehehe... harian hairan ke?
itu pun nak citer ka...
saja nak masukkan dalam diary ni...
sebab Mr Ben masukkan blog yangbaik dalam kategori tulis diari... huhuhu... terima kasih juga... tulis diari tapi ada harinya... culas juga...

pasal apa masukkan nama depa dalam blog nih...
ha... tu la tip yang aye dapat dari Denaihati...
kalo nak PR blog kita naik...
rajin-rajin le... berhubungan dengan blogger yang terkenal
ada sesetengah blogger kata... 'nak tumpang PR'... sama lah cam aye gak... buleh kan?

nak letak gambor blog depa tu... worried juga kot2 nanti kena sama pulak...
letak citer dan link jadilah...

2 September 2010

kejadian sepanjang ogos 2010

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Berikut aye nak kongsikan beberapa pencarian dan lawatan sepanjang bulan Ogos 2010 di blog yangbaik.  Maklumat ini aye perolehi dari Mr. Nuffnang.

lawatan dari Malaysia, Indonesia, United States, Norway, Singapore, Brunei, India, Germany (pun ada), Taiwan dan Saudi Arabia.

cerita sebuah pencarian, yang paling banyak mendahului adalah alasan cuti ... mengapa yer... dan yang paling tak suka tentang pencarian yang dikaitkan dengan nama anak aye... sedey (lol)

cerita sebuah rujukan dari rakan blogger, yang paling banyak melawat adalah Cikgu Ri dan Ben Ashaari ... kalau nak lebih ramai lagi pelawat dari blog Mr Ben kena rajin update blog.... sebab pengunjungnya ramai dan follower Ben juga ramai dah hampir mencecah RM3000... macam artis plak...hehehe

bilangan pengunjung yang datang tengok saja seramai 2290 dan yang unik seramai 1151 ... unik sebab rajin membelek kat blog nih....

sekian adanya...layan....

Doa untuk wanita cantik...

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

nak kirim doa buat semua sahabat blogger yang berstatus wanita
hehehe....


DOA UNTUK WANITA CANTIK, doa ini aye dapat melalui email dari seorang sahabat yang cantik dan aye nak kongsikan dengan semua yang membaca blog ini...

"Ya Tuhan, jadikan wanita yang membaca ini menjadi wanita yang cantik, kuat, sabar, sehat & di sayangi banyak orang.  Tolong tingkatkan kehidupannya. Begitupun jika dia melangkah, selamatkan dia".
Amiin.


*p/s:  untuk kaum lelaki kalau terhingin gak... tukar la ayat ... buleh ajer...

1 September 2010

Ada apa dengan tangan kiri?

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan... Salam Merdeka jua untuk semua...

sekadar perkongsian maklumat
"Janganlah kalian makan dengan tangan kiri sebab setan itu makan dengan tangan kiri".
(HR Muslim)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...