FOLLOWER

30 Ogos 2010

apa yang dicari jelas dan nyata berbeza

Assalamualaikum dan salam Ramadan... salam merdeka juga,

berjumpa lagi buat kesekian kalinya
bezanya apa yang dicari memang berbeza dan jelas sekali
namun tak disangka pada bulan yang mulia ini ada juga pencarian yang tak bermoral singgah di blog ini...
tak tau ...

layan..
*
*
*
*
*
penjelasan:
1.  Irdina - nama anak kedua aye - maksud Irdina ialah 'kehormatan kami'.  tak pernah dan tak akan pernah letak gambar bogel dalam blog nih... huhuuu sedehnye...
2.  Solehah - nama adik aye sedang belajar di UiTM Terengganu dalam course Cullinary, rasanya belum lagi buat entry pasal solehah... lepas nih mungkin akan buat kot....
3.  karangan - mungkin juga berkaitan dengan entry berkaitan 'bila lelaki buat karangan panjang' ... hehehe

sungguh menyedihkan kerana pencarian no.1...

Buffered Earnings terkini Mr. Nuffnang [dalam Hidup seorang Blogger], Apa bunga kebanggsaan Malaysia?

Salam Ramadhan dan Salam Merdeka ke 53 buat semua

Dah banyak hari sangat tak update blog nih...
rasa macam nak merajuk pun ada jugak bila BE dah hampir seminggu tak menjengak kat blog nih...
tapi apa kena mengena pulak...
bukan ke hidup seorang blogger ... bukannya semata-mata kerana BE .. kan?
tu la... kekadang hidup seorang blogger juga adakalanya terbabas dari tujuan asalnya...
kalau dulu tujuan berblogging ni hanyalah untuk berkongsi maklumat dan memeriahkan dunia blogging... kononnya....
tapi bila dah mula blog... dah kenal dunia blog... macam-macam ada...sedikit juga terbabas dari landasan...
rasa macam tak berbaloi pulak hanya kerana BE tak der atau iklan nuffnang tak berapa nak hidup ... dah merajuk... ngeee... apa kes...

walau apa pun dalam hidup seorang blogger ... tak perlu cepat melatah dan tak perlu juga cepat mengalah... yang penting dalam hidup seorang blogger adalah ... blognya perlu sentiasa dikemaskini ... untuk 'peminat' juga... kalau lama sangat tak update... nanti peminat lari... oh tidakkkk...

inilah BE yang diperolehi setelah sekian lama menghilangkan diri...

hidup ini tak selalunya indah... namun keindahan yang ada janganlah dipersiakan dengan perkara yang boleh memudaratkan diri sendiri mahupun negara....

~~~~~~~~
Terkesima seketiak.... seketika
apabila terdapat sebilangan rakyat Malaysia tidak mengetahui apa bunga kebangsaan Malaysia - BUNGA RAYA

Bunga raya ialah bunga kebangsaan Malaysia. Selepas mencapai kemerdekaan, Kementerian Pertanian telah diarah untuk mencadangkan bunga yang sesuai untuk dipilih sebagai bunga kebangsaan. Pada akhir pada tahun 1958, Kementerian Pertanian telah mencadangkan tujuh jenis bunga untuk dipilih sebagai Bunga Kebangsaan Persekutuan Tanah Melayu, iaitu Bunga Kenanga, Bunga Raya, Bunga Melur, Bunga Teratai, Bunga Mawar, Bunga Cempaka dan Bunga Tanjung. Selepas perbincangan pada 28 Julai 1960, Bunga Raya telah diisytiharkan sebagai Bunga Kebangsaan Persekutuan Tanah Melayu. Apabila Tanah Melayu bergabung dengan Singapura, Sabah dan Sarawak untuk menubuhkan Malaysia, Bunga Raya terus diguna sebagai Bunga Kebangsaan. (sumber: ms wiki)

Bunga Raya

Selamat Hari Kebangsaan Malaysia yang ke-53.
"1 Malaysia Menjana Tranformasi"

MERDEKA!




25 Ogos 2010

mengapa zalim kepada diri sendiri

Assalamualaikum dan salam Ramadan,

Zalim... satu perkataan yang memberi erti yang mungkin mendalam dalam hidup kita seharian.  Bila bercakap tentang zalim... tak lari dari macam-macam perbuatan kejam sama ada atas diri sendiri atau orang lain.

Mengapa zalim @ kejam kepada orang lain?  Tak ingatkah kita suatu masa kezaliman itu akan dibalas juga... mungkin bukan sekarang atau bukan orang yang sama tetapi orang lain, atau juga 'benda' lain dan lebih zalim lagi kezaliman itu datang dari diri sendiri...

Ha?... ya zalim dengan diri sendiri... mengapa pulak?  Contoh jer la erkkk... mangsa mercun... kekadang bukan orang lain punya pasal... tetapi diri sendiri... dah beberapa kali diingatkan, degil jugak nak main mercun... heee ... apa lah yang aye bebel nih hah...macam nih kalau dah main mercun luka dan mencederakan diri sendiri, bukan zalim pada diri sendiri tu namanya... dah nasib kan... lu pikir lah dan kalau kita yang main mercun terkena pada orang lain hingga cedera dan sengsara tu la namanya zalim pada orang...

dah la tak nak bebel panjang2... bacalah maksud petikan hadis kat bawah ni berkenaan zalim.

Untuk ingatan kepada diri sendiri juga...

"Waspadalah terhadap perbuatan kezaliman karena kezaliman adalah kegelapan di hari kiamat. Jauhilah kekikiran karena kekikiran telah membinasakan orang-orang sebelum kamu, mengantarkan mereka kepada pertumpahan darah di antara mereka dan menghalalkan segala cara".



(HR Muslim)

24 Ogos 2010

siapa yang berlagak dan sombong

Assalamualaikum dan salam Ramadan,

saja nak sembang-sembang jap
heeheh.. kita tentunya biasa jumpa orang yang sombong
tapi betul ke sombong
macam sesetengah artis atau sesetengah kawan2 kita...
dia akan cakap... saya tak sombong... hanya orang yang kenal jer yang tahu
kalo difikirkan balik... mungkin juga betulkan...
yer lah tak semua orang tu peramah...
kerana dia tak pandai bercakap atau kerana dia dalam 'moody'... dah dicop sebagai sombong atau berlagak.
mintak-minta tu kita tidak terdiri dari golong yang dibenci oleh Nabi S.A.W.

maksud hadis untuk ingatan diri sendiri:-

Sesungguhnya orang yang paling aku benci dan paling jauh dariku nanti di hari Kiamat ialah orang yang banyak omong, yang berlagak dalam berbicara, dan orang-orang yang sombong.

(HR Tirmidzi)

23 Ogos 2010

Fabric Giveaway by Little Mama

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hm,... ni lagi sekali terkena kejutan dan terus histeria (bulan posa ni pun ada histeria gak ker?) nak join giveaway yang dibuat oleh Little Mama.  Cuba jer lah sebabnya syarat pun taklah susah sangat.  Hadiahnya?... lumayan.... mudah-mudahan bernasib baik dapatlah hadiah ni...bukan semua... hanya satu antaranya sahaja...

Little Mama memang bermurah hati... perancangan awal nak bagi hadiah ni kepada 6 orang jer... tapi kalu ada lebih lagi kain mungkin lebih ramai lagi kot... hehehe suka!!!!

ooops terlupa lak nak tempek banner giveaway... nanti tak cukup pulak syaratnyer...

lagi satu... co sponsor untuk giveaway adalah http://littlemamalove.com

then jangan lupa tinggalkan komen kat http://littlemamadiary.com/fabric-giveaway-mama/

ada syarat tambahan lagi... sebagai bonus katanya. untuk itu janganlah segan-segan terus ke http://littlemamadiary.com/fabric-giveaway-mama/ untuk mengetahui apakah syarat-syaratnya....

sekian selamat mencuba...

22 Ogos 2010

Beli dan Menang... Mudah sangat

Salam Ramadhan

Nak buat entri promo skit... tumpang glamor
ntah lah sehari dua ni... walaupun dalam dok sibuk kerja melambak-lambak
nak juga buat entri... dah tu entri pun kekadang semacam jer... ehehe

layan jer gambar ni... aye jumpa kat blog en. telor... ada iklan nih... ingat nak buat khidmat masyarakat skit... mana tau kot-kot nuffnang nak tambah BE kat blog aye...
iklan ni berkaitan beli dan menang kat mudah.com... jom klik kat beli & menang... tengoklah apa yang ada kat situ...

layan lagi satu gambar....

macam-macam ada kat mudah.com untuk raya nih..

sekian. adanya.... mr nuffnang tu dah lama tak tambah BE kat blog nih... jangan la merajuk lama-lama sangat...tq..

21 Ogos 2010

bersyukur dengan apa yang ada

Assalamualaikum dan salam Ramadhan

untuk ingatan bersama, semoga di bulan yang penuh berkat ini memberi penuh makna dalam kehidupan.

Firman Allah yang bermaksud:

Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (ni'mat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (ni'mat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih

(QS Ibrahim :7)

20 Ogos 2010

Betul ke McDonald tidak halal?

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

beberapa ketika yang lepas... tak lah lama sangat, cuma semalam kot aye ada keluarkan entri yang dipetik dari jejaktrend.

hari ni aye nak buat pengumuman baru pulak berkaitan tajuk yang sama...
cerita ni aye dapat dari jardness, bertajuk jawapan JAKIM terhadap isu McDonald...

so ... kepada sesiapa yang dah terusik dan terasa hati... jangan lah makan hati... jom ke McDonald... sendiri bayarlah.... aye tak sampai sana... hari ini nak buka puasa kat istana Hinggap di Seri Iskandar (SIDEC)... Seri Iskandar belum ada McD lagi... kalo takat KFC tu ada lah..

okey... selamatlah menghayati semua maksud yang tersirat dan tersurat...

~~~~~~~~~~~~~~~~
entri terdahulu...

Sebentar tadi, merayap-rayap kat blog JEJAKTREND,
aye terjumpa artikel nih....
huh.... macam tak percaya pulak...
sapa nak bertanggungjawab kalo semua ni betul...

apa-apapun layan artikel ni, yang dipetik dari JEJAKTREND...

dan apa kaitannya Uruguay Islamic Centre dengan Sijil Halal JAKIM dan daging Mcdonald tidak halal.... macam-macam
~~~~~~~~~~~~
oleh kerana artikel berkaitan kat jejaktrend dah tak der... makanya entri ini juga akan di'selamatkan' juga.   maaf kepada semua andainya artikel ini mengganggu ketenteraman anda semua terutama peminat McD...

Entri yang cantik [dalam hidup seorang blogger]

Assalamualaikum dan salam Ramadan,

maaf kepada semua, entri ciplak lagi untuk kali ini.
namun harapnya dapat dibaca dan difahami semua yang membaca...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dari bujang-kahwin No 1, no.2,  DLL.
Dari pakai moto kap, kancil-wira, Honda, seterusnye..
Badminton, Golf
Rumah sewa, rumah murah, rumah teres, banglow....
Technician, supervisor, engineer, manager...
Tv 14', 21', 29', Home theather...
Sg Danga, Tanjung Leman, Langkawi, Hadnyai, Bangkok ..
Dalam semua segi kita mau kan perubahan kearah yang lebih baik dan glamour...
mancing kat parit /longkang ---- sungai --- kolam (bayar punye)----
laut dalam (sewa bot mewah)....... Kalong

..... T E T A P I .....

KITA JUGA LUPA....
SEMAKIN BANYAK KITA KECAPI KEJAYAAN, SEMAKIN HAMPIRLAH SAAT KEMATIAN KITA....

DITAKUTI SEMAKIN BERJAYA, KITA SEMAKIN LUPA, SEMUA YANG KITA DAPAT ADALAH PEMBERIAN TUHAN...'ON LOAN'...

SETIAP KALI KITA BUAT ACTION PLAN ATAU BUAT REVISION,
BERAPA BANYAKKAH KITA MASUKKAN ITEM-ITEM YANG MEMBAWA KEARAH 'PERSEDIAAN UNTUK MATI'

Umpamanya:
1) tak sembahyang ---- pastikan sembahyang-- -jadikan amalan.....
2) banyak maksiat ----- kurangkan ----- hapuskan....
3) Bangi ---- madinah ---- mekah---
4) sedekah RM1.00 ---- RM10.00 --- RM100.00/
5) sembahyang dirumah --- sembahyang di surau/masjid. ....
6) 5 jam sehari menonton TV ----- 3 jam TV & 2 jam majlis ILMU......
7) 3 jam baca suratkabar/majalah /internet ----- 2 jam majalah/surat khabar/internet & 1 jam membaca AL QURAN /selawat , zikir.
8) Apa-apa aktiviti yang hasilnya adalah untuk AKHIRAT.

Tetapi apa yang banyak berlaku pada ZAMAN AKHIR ini ialah PERSONAL
improvement banyak kepada kearah KEDUNIAAN SEMATA.
Perkara berkaitan AKHIRAT slowly di ketepikan... . .

Contohnya:

Kalau dulu rajin dan tak tinggal 5 waktu, tetapi beransur-ansur. .......

Kalau dulu tak kenal DANGDUT/KARAOKE. .. bila tuhan beri kenaikan pangkat & gaji lebih benda seperti ni dah jadi biasa... Macam macam lagi yang kita pun sedia maklum dan tahu... malah berlaku dikalangan ahli keluarga kita, jiran, rakan-rakan, DLL. Jadi samalah kita membuat BALANCE ACTION PLAN, BALANCE OBJECTIVE & TARGET dan BALANCE IMPROVEMENT.

Tuhan beri semua makhluk didunia ini 24 jam sehari, tiadalah seorang pun yang mendapat kurang atau lebih barang sesaat pun... Tuhan juga memberi kita peluang untuk menggunakan masa yang ada untuk di manafaatkan. ..dengan sebaik mungkin.. Tuhan hanya mahu kita beramal selama lebih kurang 40~~50 tahun demi untuk mendapat balasan Syurga untuk selamanya...

......infiniti. ......

Semuga tuhan terus memberi kita petunjuk dan hidayah untuk kita berjaya
di dunia dan akhirat.

1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin..

2. Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus ..

3.. Roh mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyina.

4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung disyurga mengikut kehendak mereka.

5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung diudara tidak di bumi dan tidak di langit sampai hari kiamat.

6. Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak misik..

7. Roh orang-orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka diseksa beserta jasadnya hingga sampai hari Kiamat.'

Telah bersabda Rasullullah S.A.W:

'Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya:-

1. Orang-orang yang mati syahid.
2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan.
3. Orang berpuasa di hari Arafah.'

Sekian untuk ingatan kita bersama.

permohonan orang yang berdoa

Assalamualaikum dan salam Ramadhan,

sekadar ingatan:...

Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasannya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdo'a apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah)Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran


(QS. Al Baqarah: 186)

19 Ogos 2010

Mencari pengertian integiriti [dalam hidup seorang blogger]

Assalamualaikum dan salam Ramadhan,

setelah beberapa tidak bersiaran dengan entri
rasa rindu kian membara untuk membuat entri terkini
tambahan bila terbaca blog mr ben... dan juga sharing info
dan banyak lagi...

rata-rata blog yang dilawati hari ini menceritakan perihal penceraian Roslin Hashim yang ada kaitan dengan Raja Azmi....
hmmm nak kata apa... memang dari dulu orang dok kata dah... tapi... shhhh... bulan posa nih... jangan dok nak buat dosa kering...biaq mahkamah yang tentukan.... apa-apa pun cerita depa ni tak da' kaitan dengan tajuk mahupun 2 blog yang tercatat kat atas tu...

yang sebenarnya masih mencari ruang dan idea untuk menambah cerita dalam kesibukan dan lambakan kerja... huhuhu...

16 Ogos 2010

Hidup Seorang Blogger

Assalamualaikum dan salam Ramadhan,

Hidup seorang blogger
kerana hayatnya masih panjang
hidup seorang blogger
kerana adanya blog
hidup seorang blogger
kerana ada minatnya untuk blogging
hidup seorang blogger
kerana adanya entri

hidup seorang blogger
hari-hari buat entri
tak kisahlah apa pun cerita
janji ada entri

hidup seorang blogger
ada entri yang berkualiti
ada entri sekadar suka-suka
ada entri pasal bisness
ada entri pasal hobi
ada entri macam diari
ada entri kerana contest
ada entri kerana macam-macam
ada entri yang merapu.

sekian.... hiduuuuuppp bloggerrrr

berehat sekekita... mencari idea yang telah hampir pupus dimakan dek lambakan kerja yang menimbun...kerana hidup seorang blogger.... masanya banyak untuk blog jer... hehehehe

15 Ogos 2010

Blog List Ben Ashaari

Assalamualaikum dan salam Ramadhan,


Entah buat kali ke berapa Mr. Ben tukar blog listnye....
jangan ngomel banyak2 kang kena... lastik takpun kena blacklist...huhuhuhuuuu tidak!!!!
dalam dok ngomel pun hingin juga join masuk dalam blog list Mr. Ben

Buat masa ni ada 3 kategori bloglist - masakan, peribadi dan keluarga...
hmmmmm .... nak masuk kategori masakan? sikit sangat citer pasal masakan.
masuk kategori peribadi? kisah peribadi sendiri tak juga buat citer peribadi secara langsung
masuk kategori keluarga?.... boleh lah... sebabnya dalam blog aye.. semua ada kisah peribadi dan keluargapun ada ada juga....

okehlah Mr Ben... jika sudi masukkan blog aye dalam kategori KELUARGA...

Terima kasih....

14 Ogos 2010

Siapa Ibnu Batutta

Assalamualaikum dan salam Ramadhan,

Siapa Ibnu Batutta?

Sedikit pengenalan yang disedut dari ms.Wiki:
Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta (Bahasa Arab: أبو عبد الله محمد ابن بطوطة) (lahir 24 Februari 1304 - 1369) merupakan seorang Berber Maghribi dari golongan Muslim Sunni. Beliau merupakan cendiakawan dan ulama Mazhab Maliki, dan kadang-kalanya berkhidmat sebagai Qadi atau hakim. Walaubagaimana pun beliau tersohor sebagai penjelajah dan pengembara dan menulis mengenai pengembaraanya selama hampir 30 tahun merangkumi lebih kurang 117,000 km. Penjelajahannya meliputi daerah yang sekarang merupakan Afrika Barat hingga ke Pakistan, India, Maldives, Sri Lanka, Asia Tenggara dan China, jarak yang jauh lebih hebat dari Marco Polo yang hidup hampir seera dengan beliau.


Berikut pula sedikit petikan yang diambil dari Utusan Online mengenai rancangan Animasi Ibnu Batutta di TV2:

ANIMASI Ibn Batutta diterbitkan khusus untuk tontonan kanak-kanak sempena bulan Ramadan ini.

Hasilnya lahirlah sebuah program animasi Islamik, Ibn Batutta khusus untuk tontonan kanak-kanak sempena bulan Ramadan ini. 

Ditayangkan pada setiap hari Ahad pukul 9 pagi, Ibn Battuta dapat ditonton menerusi saluran Dunia Ria, TV2.

Sepanjang 13 episod, Ibn Battutta mempunyai tarikan yang berbeza berbanding animasi-animasi sebelum ini.

Episod Animasi berbahasa Melayu ini, mengisahkan Ibn Batutta anak kepada seorang Qadi terkenal di Maghribi yang ingin mencari pengalaman hidup dengan mengembara.

Keinginannya ditentang hebat oleh ayahnya kerana mereka bukanlah dari golongan pengembara.

Dengan semangat Ibn Battuta, ayahnya terpaksa mengalah, namun Ibn Battuta diminta ayahnya berhijrah ke kota Mekah terlebih dahulu.

Pelbagai rintangan dan cabaran terpaksa ditempuhi Ibn Battuta dalam penghijrahannya ke Kota Mekah mengajar Ibn Battuta tentang kehidupan.

Antara episod-episod menarik animasi Ibn Battuta bermula dari Tangiers iaitu kisah serpihan peta Al-Idrisi peninggalan dari zaman pemerintahan Roman menyebabkan Ibn Battuta sanggup menggadaikan cincin dan harta pusaka demi memiliki peta yang mempunyai pelbagai misteri.

Tanpa pengetahuannya, seorang waris hartawan yang bernama Dzofrullah juga ingin memiliki peta tersebut semata-mata untuk memperoleh kemasyhuran dan kegemilangan.

Saksikan keindahan siri animasi pengembaraan Ibn Battuta di lokasi berbeza yang penuh mendebarkan serta memberi pengajaran dan mesej buat anak-anak anda sempena bulan Ramadan ini hanya di TV2.

13 Ogos 2010

Nak Komisen?

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan,

Just want to share,
tadi terima mesej (sms), antara lain mesej berkenaan tanya nak komisen RM125 - RM1,000 sehari?

Jadi Reseller Part Time jer sebulan buleh dapat RM30,000... Boleh percaya ker?

Dah tentu kena marah kan kalu penghantar tu baca blog nih...hehehehe....

Dunia sekarang, macam-macam boleh jadi, nak kaya... nak miskin... nak glemor...
dugaan...

12 Ogos 2010

Tak nak sekolah, nak raya jer

Assalamualaikum dan salam Ramadan,

Nak update citer
Maaf entry terdahulu dipublishkan semula
bukan sebab tak der idea
tapi untuk ingatan semula.

hari ini dah dua hari
Alif tak pergi sekolah
bila tanya kenapa tak nak sekolah
Alif kata nak raya
malam tadi Alif pergi masjid Solat Tarawikh
Alif rasa nak demam, tak nak pergi sekolah
Alif nak tunggu raya (eh eh dua kali plak)

biarkan Alif dengan dunianya...
malam tadi lepas solat tarawikh... alif makan kueh rasa nak muntah...
macam2 makan skit jer... dah pandai buat citer...

Rahsia Solat Di Awal Waktu dan kaitannya dengan warna

Assalamualaikum selamat sejahtera buat pembaca budiman.
Di sini AYE nak kongsi email yang diterima dari seorang sahabat, 'malangnya' sumber bagi artikel berkenaan tidak pula AYE ketemui, namun AYE mengharapkan artikel ini sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan kepada kita.

Rahsia Awalan Solat

Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Aku rasa fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi, betul tak aid ?

Pada waktu Subuh
Alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.

Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi.

Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.

Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur.

Disini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu.

Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

Waktu Zuhur
Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor.
Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman.
Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak ?

Waktu Asar
Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif.
Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu ). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita

Waktu Maghrib
Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam.
Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la .) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

Waktu Isyak
Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak.
Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.

Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.

Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh.

Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di'kurniakan' syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini. Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya.
~~~~~~~~~

Catatan AYE:
Sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah, sebaliknya yang buruk itu datang dari AYE yang lemah dan serba kekurangan.  Namun AYE mengharapkan akan sentiasa mendapat petunjuk dari Allah semoga sentiasa mendapat kebaikan di dunia dan akhirat.  Wallah Hu a'lam.

11 Ogos 2010

Penggemar Bufet Ramadhan - Buka Puasa di Mana?

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan, semoga Ramadhan kali ini memberi penuh makna.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Awas bufet Ramadan

PUTRAJAYA 10 Ogos – Pengusaha hotel yang belum memiliki sijil halal dinasihatkan supaya tidak menyalahgunakan terma bufet Ramadan atau berdepan risiko diambil tindakan di bawah Akta Perihal Dagangan 1972.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz berkata, bufet Ramadan merupakan perbahasaan halal dan mereka yang menyalahgunakan terma ini boleh dikenakan tindakan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

Menurutnya, umat Islam juga digalakkan supaya hanya berbuka puasa atau menganjurkan majlis berbuka puasa di hotel yang disahkan halal oleh Jakim atau Jabatan Agama Islam Negeri.

‘‘Sehingga 9 Ogos lalu, sebanyak 22 hotel dan 51 dapur hotel di sekitar Wilayah Persekutuan diberikan pensijilan halal oleh Jakim.

“Dari Mei hingga Julai lalu pula, Jakim telah menerima permohonan daripada sembilan hotel. Empat telah diluluskan manakala lima lagi dalam proses,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Wan Mohamad berkata, kesedaran pengusaha hotel mengenai kepentingan sijil halal semakin meningkat kebelakangan ini.

“Pada 9 Ogos sahaja, Jakim menerima permohonan daripada 10 buah hotel dengan dua daripadanya telah selesai bagi proses dokumentasi manakala lapan lagi dalam proses semakan dokumen.

“Kempen 1Malaysia 1Halal pada 6 hingga 8 Ogos di Johor Bahru menerima kunjungan wakil dari 50 hotel yang menghadiri taklimat mengenai pensijilan halal.

“Hal ini menunjukkan kesedaran yang semakin meningkat di kalangan pengusaha hotel,” katanya.

Oleh THOMAS CHONG (pengarang@utusan.com.my)

5 Perkara

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan

Bagimana hari ini...
untuk tidak memberatkan fikiran dan minda
layan je ...

Gunakanlah 5 perkara sebelum datang 5 perkara yaitu masa muda sebelum tua, sehat sebelum sakit, kaya sebelum miskin, lapang sebelum sempit dan hidup sebelum mati


(HR Al-Hakim dan Al-Baihaqi)

10 Ogos 2010

Ramadhan Bulan Penuh Rahmat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera
Selamat menyambut bulan Ramadhan al mubarak
semoga Ramadhan kali ini memberi penuh makna

Nuffnang merajuk lagi ker...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Hm, (mengeluh lagi)
Entah lah... semenjak pasang 'mangga ads'
Nuffnang macam merajuk jer
Buffered earning pun tak bertambah
apa tah lagi 'earning' ... langsung tak berganjak
dah seminggu dah rasanya macam tu...
kalu ada singgah ads pun sekejap jer
antaranya Air Asia, Honda, Nokia, Milo dan apa yer... haaa... digi blackberry pun ada tapi singgah sekejap sangat
yang masih lama bertahan Digi Broadband...

Kenape yer...
adakah kerana 'Mangga ads' atau kerana kurang pengunjung atau kerana aye yang tak paham atau aye dah langgar peraturan? banyak tanya la pulak
Ada sesiapa buleh bantu...

9 Ogos 2010

Hidup ini bukan kita yang menentukan!

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Maaf, tajuk di atas aye pinjam dari Denaihati.  Tajuknya mungkin sama, tapi sebenarnya secara kebetulan saja kerana isi cerita mungkin berlainan dan memang berlainan sama sekali.

Tersebut suatu kisah tentang sebuah keluarga... Si isteri mendapat tawaran bekerja bagi suatu jawatan yang memang dah lama diidamkan.  Tetapi sayangnya lokasi kerjanya agak jauh dari keluarga.  Walaupun sekarang dengan gaji yang boleh tahan, cuma jawatan biasa-biasa saja, masih bersama keluarga dan susah senang dikongsi bersama suami tersayang... tak kiralah bermasam muka ke... selisih bahu ke... semua tu di depan mata.  Tetapi sekiranya si isteri jawatan baru tersebut, dia terpaksa berjauhan dengan keluarga, iaitu suami dan anak-anak... patutke... kenaikan gaji baru pun taklah seberapa sangat... cuma sekadar naik pangkat jer.

Teringat juga kata-kata pakar (tanpa rujukan) psikologi dan pakar ekonomi, andainya kenaikan gaji tu kurang dari RM1000.00 atau RM2000.00 adalah tidak berbaloi untuk pindah keluar dari tempat sekarang dengan meninggalkan keluarga dan segala 'kesenangan' yang telah sedia ada... hanya kerana tak kerja 'kesenangan' yang belum tentu. 

Kesimpulan:  Dengan meninggalkan keluarga kerana menerima jawatan kerja baru, bermacam-macam perkara yang perlu difikirkan... antaranya:  Rumah Sewa, pengangkutan, ingatan pada anak-anak... dan yang paling penting... suami ... yeeeaahhh.

Semula:  Pasti juga akan kedengaran suatu kisah lain pulak....seakan-akan suatu alasan:
1.  tak cuba mana tau
2.  hidup ini perlu perubahan
3.  hidup perlu berani

dan jawapan untuk itu.... bersediakah untuk menghadapi semua cabaran dan godaan hidup bersendirian di tempat orang... sedangkan dah lama hidup berkeluarga

Rasa-rasanya sesuai tak guna tajuk "hidup ini bukan kita yang menentukan"?

Sendiri pikirlah...

apa yang ditunggu hari ini?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Apa yang ditunggu hari ini? 
macam-macam... antaranya keputusan contest yang telah disertai di blog sini...
keputusannya dijangka keluar pada hari ini...

Pertama:

Kedua:

Ketiga:


Tunggu......keputusannya akan diupdate kat blog sini dan sini jugak .... esok yer..
Terima kasih..

8 Ogos 2010

Little Colour Shop nak wat Lucky Draw

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

adush!... terkesima sekejap... tak pasal-pasal nak buat entry pasal Lucky Draw plak. Aye terbaca entry Lucky Draw ni Siti Sifir punya blog... rasa teruja sangat2 nak join sebab hadiah...comel sangat2...

Sempena Ramadhan yang bakal tiba ni... Little Colour Shop nak wat Lucky Draw selama 5 hari saja. Bermula pada 6hb ogos jam 1.00 pagi sehingga 10hb ogos jam 1.00 petang (tamat).

Nak buat apa lagi ha... layan jer la apa2 yang ada kat bawah nih....



tugasan 1(hehehe)
Saya suka kambeng kat atas tu sebab matanya berkelip-kelip, comel lak....apa ada sebalik kambeng tu ha...

tugasan 2 (tag), aye nak tag
iii.  chempaqa

sekian adanya...

7 Ogos 2010

Tatkala tibanya bulan Ramadhan!

Assalamualaikum,

Ramadhan semakin dekat...

Kita akan menerima kunjungan bulan Ramadhan yang dinanti-nanti. Bulan yang menyediakan segala kebaikan, dilimpahi dengan segala kemuliaan, dihiasi dengan segala ketaatan, bulan manusia membangunkan diri mereka demi mengejar nilai TAQWA


Telah diriwayatkan, tatkala tibanya bulan Ramadhan, Rasulullah s.a.w akan mengingatkan para sahabat telah erti dan nilai bulan yang mulia ini. Semuanya adalah untuk mengingatkan kita agar mengambil peluang yang diberikan oleh Allah ini. Misalnya di dalam sepotong hadith, Baginda s.a.w. bersabda yang bermaksud:

Wahai sekalian manusia. Telah datang kepada kamu Ramadhan. Bukan yang penuh keberkatan. Bulan yang difardhukan ke atas kamu oleh Allah ‘Azza wa Jalla puasanya. Di bulan itu pintu Syurga dibuka, pintu neraka Jahim ditutup dan para Syaitan dirantai. Padanya ada satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan. Barangsiapa yang terlepas peluang meraih rahmat ini, maka sesungguhnya dia itu hakikatnya diharamkan dari rahmat Allah. [Hadith riwayat al-Nasaai]

"ADA 7 golongan manusia yang kelak akan memperolehi naungan Allah subhanahu wata'ala (SWT) ketika tiada naungan yang lain kecuali naungan-Nya. Salah satu dari 7 golongan itu, kata Rasulullah Shallahu 'alaihi wa sallam (SAW) sebagaimana diriwayatkan oleh Muslim dari Abu Hurairah, adalah PEMUDA YANG TEKUN BERIBADAH".

Kata orang, masa muda adalah masa yang paling indah. Ketika itu tubuh masih tegap, kulit masih mulus, wajah masih menawan, tenaga masih kuat, keinginan masih menggunung, emosi masih meledak-ledak.

Kebanyakan pemuda merasa sayang bila masa itu lewat begitu sahaja tanpa "menghiasinya" dengan berbagai kesenangan duniawi. Pikir mereka, masa muda tak akan terjadi 2 kali. Kelak, jika sudah tua, barulah bertobat.
 
Sumber:  Ustz Md. Azmi Sukaimi, UiTM Perak

6 Ogos 2010

Puasa semakin mendekat... Kurma dah beli?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Bulan Ramadhan semakin mendekati,
Bulan Syaaban semakin menjauh
Satu benda yang wajib dibeli
Buah kurma wajib untuk berbuka
(alamak! tak sama pulak baris kedua dengan keempat)
apa kata tukar dengan 'Buah kurma bukan buah pauh' - ngeeee

Ye lah satu kemestian dan sesuatu yang wajib ada di meja makan ketika berbuka puasa adalah buah kurma, untuk mendapat keberkatan, sementelahan pulak kurma adalah makanan kesukaan Nabi Muhammad s.a.w.

Baru baru ini aye ada terima email dari rakan mengenai kurma keluaran Israel,
sejauh mana kebenarannya, aye kurang pasti.

Pasti juga ramai orang dah terima e-mail seperti ini tak lama dulu termasuk aye sebelum ada blog dulu.... walau apapun aye sertakan juga petikan email itu untuk makluman dan ingatan bersama

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Berikut, adalah petikannya:-

Bercetak jenama "Jordan River" itu sebenarnya bukan dari Jordan tetapi dihasilkan dari negara Israel. ....dan diimport serta dikotakkan di Singapura tapi di edarkan di Malaysia.

Ia ditanam di satu kawasan luas di bahagian timur Isreal yang bersempadan dengan Palestin.

Ia dipunyai oleh seorang Yahudi yang kaya...dan ramai pekerja-pekerjanya berbangsa Yahudi dan hasil penjualan kurma itu digunakan untuk tabung orang-orang Yahudi.

Pendedahan ini dibuat oleh akhbar Berita Harian Singapura.

Para Muslimin sekalian diharap jangan membeli kurma jenis ini..kasihanlah terhadap rakyat Palestin yang hari-hari ditindas dan dibunuh kejam oleh rejim Yahudi ini.

~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sekian, adanya.

5 Ogos 2010

Antara Facebook, Twitter dan Blog... Mana satu kerap update?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Nak cerita apa pagi2 nih...
cerita tentang diri sendiri ke aktiviti sendiri... sama lah tu
ye lah takkan nak cerita tentang orang
buat dosa kering jer...
dah lah dekat nak sambut Ramadhan nih
kalau boleh kurangkan dosa ... 'ketupat'... hehehe

Facebook @ FB @ mukabuku...
macam-macam telahan kan
dalam ramai yang tak suka ... makin ramai pulak yang join
kalau buka FB... bedebush... macam2 cerita... hm tak masuk dek akal pun ada

sumber gambar:  mr google




Twitter... sama jugak macam mukabuku
cuma belum kedengaran lagi cerita tentang keburukan twitter secara jelas
nak kata tak glamour macam FB...
tak jugak...
bila buka Twitter... dush... macam2 jugak yang keluar


Blog pulak?
yang ini kena kerja lebih sikit sebab kena buat stori yang menarik
tapi tak juga ... sesetengah tu...
ceritanya ntah apa-apa tapi ramai juga pengikutnya...
ramai juga yang singgah...
ye lah dah ramai peminatkan

tu jelah pandangan yang dikongsikan
terima kasih kerana singgah kat blog aye
mungkin tak banyak ilmu atau sumber atau pengetahuan
yang penting... ini blog aye...

4 Ogos 2010

Tanda dah dekat sangat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Catatan pada 23 Syaaban 1431, 6 hari menjelang Ramadhan... Insya Allah mudah-mudahan kita dipertemukan dengan Ramadhan pada tahun ini dan tahun-tahun yang akan datang.

Nak kata 2,3 hari rasanya dah banyak hari dah kot
kat tv dok keluar iklan tentang makanan dan minuman untuk berbuka puasa
lain-lain pun dok sibuk juga.... tumpang sekaki...
ada kaa..... kain baju baru nak pakai pada bulan Ramadhan
ini dah lebih.... itu iklan untuk hari raya boleh lah...
eeeehhhhh.... puasa belum mula dah terselit iklan tentang raya pulak...
tak lama lagi....
maka akan kedengaranlah pada setiap malam
kat kawasan perumahan .... dentuman mercun
maka.... bertebaran anak-anak setiap malam dengan kesibukan bermain mercun
terawih entah ke mana-mana....
tunggu dan lihatlah fenomena
yang biasa berlaku pada setiap kali bulan Ramadhan
semoga pada tahun ini tiada lagi
cerita tentang kehilangan jari ....
cerita tentang kecederaan akibat mercun
cerita tentang bermain meriam katak....
cerita tentang bermain meriam buluh...
cerita tentang bermain meriam tanah...
dan segala cerita....
yang melanda anak-anak melayu

dah habis?.... belum....akan bersambung dan berterusan lagi...

3 Ogos 2010

Ada apa dengan Zakat Fitrah?

Assalamualaikum

Nampaknya kadar zakat fitrah di Kelantan dinaikkan dari RM6.90 ke RM7.00 pada tahun ini
~~~~~~~~~~~~~~~
Zakat fitrah di Kelantan ditetap RM7


Utusan Online:  03/08/2010 1:15pm

KOTA BHARU 3 Ogos - Kadar zakat fitrah di negeri ini ditetapkan RM7 tahun ini, meningkat 10 sen berbanding RM6.90 tahun lalu.

Timbalan Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (Maik), Datuk Kamaruddin Mohd. Zin berkata, penetapan kadar zakat fitrah itu mengambil kira harga semasa beras.

Beliau berkata, bagi tujuan itu Maik telah melantik seramai 571 amil terdiri daripada para imam, bilal dan pegawai agama di kem-kem tentera, polis serta pusat-pusat tahanan.

"Kita menjangkakan kutipan zakat fitrah pada tahun ini sebanyak RM7.5 juta berbanding RM7.3 juta pada tahun lalu," katanya kepada pemberita di sini, hari ini. - Utusan

~~~~~~~~~~~~
Catatan aye:  Kadar zakat kat kawasan kita dah keluar ke?

Berkaki ayam

Assalamualaikum

eh... terkejut ya...
saja nak buat surprise
pagi tadi.... lepas buat entry tentang blackberry
jalan2 kat blog Ben Ashaari...

tau jumpa apa....
hehehehe.... suka sangat
blog aye dah masuk dalam blog list dia la...
kat senarai 'Kaki Ayam'
tapi kenapa kaki ayam...
hanya Bro Ben saja yang tahu...
yang aye tahu ... tak pernah pulak jalan2 kat blog tu dengan kaki ayam
apa-apa pun terima kasih lah kepada Bro Ben kerna sudi letak blog aye dalam senarainya.

BlackBerry jamin tidak ancam keselamatan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
hari ni nak berkongsi entry tentang berita terkini dari Utusan Online
~~~~~~~~~~~
03/08/2010 3:08am


WASHINGTON 3 Ogos - Syarikat pengeluar telefon bimbit pintar BlackBerry, Research In Motion (RIM) memberi jaminan bahawa, produknya itu tidak akan memberi sebarang ancaman kepada keselamatan mana-mana negara.

“RIM berjanji untuk terus mengamalkan integriti yang cemerlang dan BlackBerry tidak akan mengancam keselamatan sesiapa sahaja,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan yang dikeluarkan awal pagi ini.

Kenyataan itu dibuat selepas beberapa negara Timur Tengah seperti Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dan Arab Saudi menyatakan hasrat untuk menyekat penggunaan telefon bimbit pintar itu di negara mereka atas alasan keselamatan. - AFP

sumber:  Utusan Online
~~~~~~~~~~~~
Catatan aye:
baru nak cuba berjinak-jinak dengan Blackberry, best ker..

2 Ogos 2010

Ada apa dengan kesakitan, kesukaran, kesulitan dan segala yang berkaitan dengannya?

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
hari ni dah 21 Syaaban 1431... tinggal lagi 8 hari menjelang Ramadhan... Insya Allah dipanjangkan umur berjumpalah ....

Berbalik kepada tajuk entri...
kesakitan, kesukaran, kesulitan dan yang berkaitan dengannya...
semua itu adalah ujian dari Allah
sebagai hambaNya hendaklah kita sentiasa redha dengan setiap ketentuanNya namun dalam masa yang sama tidaklah sekali-kali berputus asa...

maaflah aye taklah pandai sangat nak bercakap tentang kekuatan iman dan agama...
kerana sebagai insan biasa kekadang kita terleka dan mengeluh juga bila berhadapan dengan setiap kesulitan.... namun kesedaran itu segera hadir lantas beristighfar...

sebagai ingatan untuk diri sendiri... ingin aye kongsikan bersama maksud Surah Ash-Sharh, seperti berikut:

Bismillahhi Rahmanir Rahim
Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu?, (1) dan Kami telah menghilangkan daripadamu bebanmu, (2) yang memberatkan punggungmu? (3) Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu, (4) Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, (5) sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. (6) Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain, (7) dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap. (8)

Wallahhu a'lam... Semoga mendapat manfaat