FOLLOWER

27 Mei 2010

Buat Kebaikan Elakkan Kerosakan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Buat Kebaikan Elakkan Kerosakan 
Islam adalah agama yang mengajak kepada kebaikan. Jauh sekali daripada mengusahakan apa juga bentuk kerosakan atau kemusnahan. Malahan Allah SWT. menyeru agar segala nikmat yang dikurniakanNya dapat digunakan ke arah kebaikan dunia mahupun kebaikan akhirat.

Firman Allah SWT., bermaksud:

Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu (keperluan dan bekalanmu) di dunia; dan berbuat baiklah (kepada hamba-hamba Allah) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmatNya yang melimpah ruah); dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi; Sesungguhnya Allah tidak suka kepada mereka yang melakukan kerosakan.
(al-Qasas:77)

Allah SWT. menetapkan tugas manusia di atas muka bumi ini sebagai hamba dan khalifah. Hamba taat kepada tuannya sekaligus melaksanakan tugas sebagai khalifah iaitu memakmur dan membangunkan alam ini. Melalui nikmat akal yang dikurniakan Allah SWT., dapat manusia memikirkan bagaimana mengurustadbir alam ini dengan baik dan berhemah. Melakukan pembangunan dan pengimarahan di alam ini. Mampu mengelakkan diri daripada melakukan kerosakan sama ada kepada manusia mahupun hidupan lain di atas muka bumi ini. Jadi, nikmat yang melimpah ruah ini mestilah digunakan ke jalan yang sebaik-baiknya, yang boleh mendatangkan dan menghasilkan manfaat kepada kehidupan termasuklah nikmat akal, pancaindera dan nikmat hidup di atas muka bumi Allah SWT. Semua nikmat yang dikurniakan hendaklah digunakan di jalan yang diizinkan Allah SWT. Umpamanya, pancaindera mata digunakan untuk melihat kebesaran ciptaan Allah, telinga digunakan untuk mendengar kebaikan, tangan diguna untuk melakukan kebaikan, kaki digerakkan ke arah jalan yang baik-baik dan begitulah seterusnya.

Justeru itu, Allah menegaskan bahawa segala bentuk kerosakan di alam ini sebenarnya adalah akibat daripada kelalaian manusia memikirkan bagaimanakah sepatutnya kemusnahan, kerosakan dapat dihindarkan dan dielakkan. Sebab itulah kita hidup ini ada syariat yang diturunkan Allah kepada hambanya yang meliputi hukum hakam, undang-undang dan peraturan. Semuanya ini adalah bertujuan untuk menjaga keharmonian, keamanan, kesejahteraan dan keselesaan hidup di dunia ini. Namun kerakusan dan sifat tamak segelintir manusia mengakibatkan berlakunya berbagai bencana kerosakan seperti banjir kilat, cuaca panas akibat penipisan ozon, jerebu dan sebagainya yang difikirkan oleh sebahagian manusia demi untuk mendapatkan keuntungan dan kepentingan peribadi semata-mata. Malahan bukan hanya kesalahan zahir sahaja yang menyebabkan bencana tersebut berlaku tetapi akibat kelalaian manusia terhadap perintah dan larangan-larangan Allah SWT. seperti tidak mengendahkan perintah solat, perintah berzakat serta al-amru bi al-ma’ruf dan al-nahyu an al-munkar(suruhan melakukan kebaikan dan mencegah kemunkaran).

Firman Allah SWT.,bermaksud:

Telah nampak kerosakan di daratan dan di lautan adalah disebabkan kerana perbuatan tangan manusia, supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian daripada (akibat) perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar)
(al-Ruum: 41)

Oleh sebab itu, manusia mestilah beringat dan mengambil pengajaran bahawa Allah menimpakan sesuatu ada sebab akibatnya. Malangnya ada di kalangan manusia yang tidak memahami keadaan ini yang kadang-kadang boleh membawa kepada kufur terhadap nikmat Allah. Apabila ditimpa dengan sesuatu kesulitan, kesukaran dan kepayahan, mudah melatah dengan menyalahkan keadaan, mengeluh, memprotes dan seumpamanya. Seolah-olah keyakinan terhadap ketetapan dan ketentuan Allah atau keimanan terhadap rukun iman ke enam iaitu percaya kepada takdir Allah SWT. sudah tiada atau luntur daripada pegangan, sama ada dalam keadaan sedar ataupun tidak.

Islam mengajarkan kepada kita, apabila berhadapan dengan suasana dan keadaan tidak menentu, mestilah ingat akan rukun iman yang menjadi pegangan, bersabar menghadapinya, redha dengan ketentuan Allah, berusaha memperbaiki keadaan kepada yang lebih baik dan selesa dan bertawakkal kepada Allah SWT. serta terus menerus melakukan kebaikan di atas muka bumi. Sebagaimana firman Allah SWT.,bermaksud:

“Apabila kamu telah membulatkan tekad (berazam), maka bertawakkallah kepada Allah, sesungguhnya Allah menyukai mereka yang bertawakkal kepadaNya”.
(Ali Imran : 159)

Mereka yang beriman tidak akan melakukan yang sebaliknya seperti mengeluh berlebihan, memprotes ketetapan dan ketentuan Allah atau takdir dengan mengatakan tidak patut sesuatu itu menimpa ke atasnya dan sebagainya. Akhirnya manusia kecewa dengan Rahmat Allah. Ingatlah akan peringatan Allah SWT.,bermaksud:

Janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah......
(al-Zumar:53)

Segala yang berlaku tidak sia-sia di sisi Allah dan ada hikmahnya yang tersendiri sama ada kita sedar ataupun tidak. Mudah-mudahan kita semua beroleh kebaikan dan diberkati Allah SWT.

Wallahu a’lam.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Disediakan oleh: Abd. Nasir Hj. Musa
CITU, UiTM Perak

26 Mei 2010

I wanna watch Toy Story 3


Salam sejahtera,

Cerita hari ini adalah "Saya nak tonton kisah mainan ke-3" or I wanna watch Toy Story 3.... dah siri ke tiga rupanya... memang tak pernah tonton kat wayang... tapi kali ini kalau dapat bawa anak2 tonton wayang okey jugak .... kena pujuk mr. hubby... tarikhnya bakal ditayang pada 18 Jun, tetapi sebelum tu.... bagi nuffnangers glitterati yang terpilih akan dapat lihat lebih awal...

berikut adalah beberapa paparan yang sempat dipetik dari nuffnang.... untuk keterangan lanjut klik kat sini
antara koleksi permainan yang ada

antara sebahagian daripada watak baru... 'stretch'... yang ingin ditonton...

antara sedutan filem tersebut..... layan...
~~~~~~
nak kaitkan juga cerita ni dengan entry yang telah aye buat dulu...
sekian.
.


25 Mei 2010

Hello... Kenapa marah-marah, boleh sabar tak?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

fushhhh... macam-macam hal yer
kalau ada orang bertanya
ada beza ke dengan 'bila orang bertanya'
nak minta tolong
kalau boleh tolong

nantilah belum semak lagi....
adush.... kaboommm... macam bom meledak
bak keretapi yang berlanggar atau bak pesawat yang terhempas....
runtuh kesabaran.... rasa macam nak merangkak bawah meja
bukan takut.... boring la,...tak suke....
ewahhhh.... bila time dia ... tak sedar pulak
merungut sana sini... habis tong dicanang

sebenarnya begitulah situasi kita kan
bila kita marah... habis semua diungkit....
bila orang lain marah... tau pulak bosan
suruh sabar...

hakikat kita sebagai manusia
kekadang kesalahan diri sendiri memang tak nampak
tapi bila orang buat salah
baru kita nampak.... bukan nampak salah orang jer...
tapi fikirlah dengan mata hati... begitulah kita bila kita dalam keadaan itu.

~~~~~
ingatan buat diri yang sering juga alpa dan sering juga melempiaskan kemarahan ke mana saja... tanpa mengenal punca dan akibat.  Ingatan juga supaya banyakkan bersabar... siapa pun kita atau siapa pun dia... semua orang ada maruah...
~~~~~

Beware The Flu - How Do You Protect Your Loved Ones?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Just want to share abou flu disease.
Every year, the flu virus stalks your family.
Your ederley parents and young children are the most likely victims.

~~~~~~
Pesanan ini dibawakan oleh yangbaik.blogspot.com untuk nuffnang ads dan bewaretheflu

24 Mei 2010

Penentangan ke atas Draw Mohammed Day di Facebook

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.  Selawat dan salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W dan sahabat-sahabatnya serta kaum keluarganya serta seluruh umat Islam seluruh dunia.  Semoga dikurniakan kekuatan dalam menjalani kehidupan yang penuh ujian dan cubaan.  Semoga Umat Islam sentiasa berada dibawah lembayung rahmat Allah yang tidak kunjung padamnya sehingga ke akhirat.

Aye rasa terpanggil untuk membuat entri pada kali ini setelah melawat denaihati.  Walaupun pada awalnya hari ini ingatnya tak nak buat entry sebab lambakan kerja tengah melambak... tetapi dikuatkan semangat dan demi kesejahteraan Umat Islam sejagat, inilah sumbangan kecil yang dapat aye berikan.

Pesanan ini diterima oleh Denaihati dari daripada Luqman Adi Hakim yang mungkin kita semua boleh fikir-fikirkan dan bertindak.

Penting kepada semua Umat Islam... bertindak segera.

Esok adalah hari yang sangat mencabar bagi umat Islam di seluruh dunia. . Kerana esok di INTERNET non muslim akan mengatur acara BIADAP UTK KITA SEMUA!!. . . Hari melukis MUHAMMAD (S.A.W), … Jadi, sebagai Muslim kita wajib memboycott acara mereka itu. . .

Malam ini, sblm JAM 12:00 mlam, CEPAT2!! log off pd semua laman sosial seperti berikut: Orkut, Facebook, Twitter, Hi5, dan banyak lagi. Dengan cara ini, mereka akan menghadapi kehilangan berat financial Insya-Allah. . . menunjukkan kita LOVE dan RESPECT untuk nabi kita MUHAMMAD (SAW). Harap semua dapat copy paste teks ini pd semua. Harap kita dapat lakukannya sekurang-kurangnya untuk nabi kita (SAW).

Jika anda tidak percaya, pergi sahaja ke http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Everybody-D…raw-Mohammed-Day/121369914543425?ref=ts2See MoreEverybody Draw Mohammed Day.

Aku pasti tidak semua non muslim menyokong acara yang biadap ini. Ini adalah acara yang dianjurkan oleh mereka yang tidak mahu melihat dunia ini aman damai. Pasti ada agenda disebalik acara yang biadap ini dan pasti ada gerakan yang menyokong. Mungkinkah FREEMASON?

Sebagai tanda sokongan kepada penentangan acara melukis ini ayoh kita ramai-ramai buat entri khas sebagai sumbangan kepada perjuangan penentangan yang sedang berlaku di seluruh dunia sekarang.

~~~~~~~
Catatan:  Terima kasih kepada Denaihati di atas maklumat yang disediakan.  Sesungguhnya aye akui...95 % daripada entri kali ini memang totally aye copy paste jer... nak cepat...
kepada kawan2 semua apa kita semua sama2 buat entry yang serupa...
tiada halangan untuk copy paste...

Sekian.
.

21 Mei 2010

Soal Kerja atau Soal Hati? Teguhkan iman

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat seluruh muslimin dan muslimat.  Semoga di hari yang penuh keberkatan ini kita berupaya perolehi seribu rahmat dari Ilahi.


Soal Kerja atau Soal Hati?

Setiap kerja yang dipohon sudah tentu menjadi idaman hati atau paling kurang kerana kita mempunyai kelayakan untuk kerja itu... mungkin juga ada kerja yang terpaksa dipohon kerana tiada pilihan lain. Namun setiap kerja yang ditawar dan kita terima harusnya menjadi satu titik tolak kepada satu kehidupan atau suasana baru yang harus kita terima dengan seadanya dan berusaha untuk melaksanakan yang terbaik.

Bergelar staf baru di sesuatu organisasi, sememangnya kita diperhatikan. Dari segi apa?... Kebiasaannya selain dari aspek kebolehan, kecekapan dan kualiti kerja yang sentiasa dipantau oleh bos atau staf yang senior anda juga mungkin diperhatikan oleh lelaki bujang hatta suami orang juga.

Sebagai seorang muslimah, anda harus sentiasa ingat kepada batas-batas agama dalam apa jua perkara yang anda lakukan seperti tatacara berpakaian dan penampilan diri. Sebagai staf baru, soal hati seharusnya ditolak ke tepi sebaliknya berikan tumpuan dan fokus kepada soal kerja dan tanggungjawab bagi memahirkan diri dalam tugas yang telah diterima.

Apa yang penting berikan masa untuk memahami bidang kerja dan menyesuaikan diri dengan suasana kerja yang baru. Harus bijak menilai mana yang positif dan negatif. Seorang muslimah sewajibnya memelihara peribadi bagi mengelakkan sebarang fitnah yang boleh membawa kerosakan.

Perkara utama yang harus diberi perhatian pada bila-bila masa adalah:

1. Meningkatkan keyakinan diri. Tidak bermakna hingga menimbulkan riak dan bangga dengan kebolehan diri sebaliknya bersyukur di atas bakat dan akal yang telah Allah kurniakan. Dalam masa yang sama harus juga ada rasa rendah diri dan bersederhanalah dalam setiap perlakuan.

2. Penjenamaan diri. Menjaga penampilan dan imej diri disamping mempunyai nilai peribadi yang unggul seperti rajin, amanah, jujur, bertanggungjawab, bekerjasama dan berdisiplin. Selain dari itu dengan adanya prinsip diri yang jelas akan menjelaskan lagi jati diri seorang Muslimah yang sejati.

3. Menjana semangat diri. Niat utama melangkahkan kaki ke tempat kerja adalah untuk mendapatkan rezeki yang halal dan kerana Allah. Dari sini akan menimbulkan keikhlasan untuk bekerja disamping meneguhkan minat dan mengelak daripada merungut terhadap kerja yang diamanahkan.

4. Meminta bantuan. Sebagai staf baru sudah tentu tidak banyak yang kita ketahui tentang sesuatu perkara. Adalah tidak menjadi kesalahan kalau bertanya kepada staf yang lebih senior asalkan tatasusila sebagai muslimah tetap terpelihara. Dalam masa yang sama elakkan diri dari menjadi bahan fitnah terutama apabila berurusan dengan staf lelaki.

5. Prestasi kerja. Adalah tidak mustahil prestasi kerja akan merosot apabila soal hati mula diberi perhatian dan melupakan niat asal semasa memperolehi kerja. Kawal perasaan kerana tidak mustahil ada ketika hal-hal peribadi akan bercampur dengan urusan kerja, seperti melayan panggilan telefon, sms atau keluar makan.

6. Perkembangan kerjaya. Semasa melangkah kaki ke dunia pekerjaan, sudah pasti setiap dari kita mempunyai perancangan tersendiri untuk memajukan diri dalam kerjaya. Apabila soal hati dan perasaan dicampur adukkan, tidak mustahil akan timbul rasa cemburu dikalangan staf yang lain. Secara tidak langsung akan menjejaskan tumpuan dalam pekerjaan dan akan menyekat peluang untuk meningkatkan diri dalam kerjaya.

Walau apapun situasi yang timbul, sebagai muslimah yang sejati janganlah mudah terpengaruh dengan hasutan duniawi yang akan menjerumuskan diri ke lembah yang hina. Sebaliknya sentiasalah berwaspada dan mohonlah bantuan dari Allah apabila menghadapi kesukaran dalam membuat pilihan.

Sumber: Hari Pertama – Fokus kerja berbanding soal hati; Majalah Nur, Mei 2010.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Catatan:  sebagai motivasi dan ingatan buat diri yang sering alpa

20 Mei 2010

alahai ceplos ke air buah...

Assalamualakum dan salam sejahtera

Berbelah bagi jugak nak bagi salam ke tidak untuk entry kali ini
sebabnya bukanlah nak buat cerita yang menarik tapi berkaitan ceplos...

apa itu ceplos?... hmmm aye pun tak tahu
pernah juga tengok cerita tu... kat TV9
tapi tak lah kisah sangat... anak2 pun tengok juga...
bila tiba bab gaduh2 ... masing2 mula menyempit... nak menyorok... takut...
budak-budak...
walaupun kisahnya dah berakhir... taklah lama sangat...
tapi ingatan mereka masih kuat...
dan kata orang-orang tua budak2 boleh nampak apa yang kita tak nampak...

nak dijadikan cerita ... satu petang lepas waktu pejabat kami sekeluarga keluar ... kononnya sekadar nak jalan-jalan makan angin jer... nak makan ... semuanya baru lepas makan...tiba-tiba anak sulung (Alif) nak kador hajat (buang air kecil)... kat sekolah cikgu ajar cakap nak kador hajat... so Alif pun cakaplah... tak kisah...benda baik kan..
berbalik kepada cerita asal, oleh kerana dah nak kador sangat tak sempat nak sampai rumah so... kami singgah kat satu tandas awam... berdekatan dengan tempat makan (medan selera la...) alif dan ayahnya pergi ke tandas... aye dan Diena tunggu jer dalam kereta.. mata dok melilau cari tempat makan plak... (hmmm perut dah rasa lapar... huhuhu)

keluar dari tandas alif kata nampak ceplos... ha... terkejut juga... tapi buat selamba jer..ceeee... ikuti perbualan kami (sepanjang perjalanan menuju ke tempat makan)

alif:  umi, dalam tandas tadi alif jumpa ceplos..
umi:  betulke, ayah?
ayah:  betul la tu... (selamba)
umi:  ceplos buat apa?
alif:  ceplos ada 2, satu jahat satu baik...
umi: (hairan lagi)... ceplos jahat buat apa?
alif:  ceplos jahat tu kacau alif... pastu ceplos baik... diam jer
ayah:  lain kali kalu jumpa ceplos ke hantu ke... kalau dia kacau alif.. cakap kat dia jangan kacau alif...
alif:  (angguk kepala)
umi:  ceplos tu besar mana?
alif:  kecik dari alif... kecik lagi dari adik (Diena)
ayah:  hmmm.... toyol la tuh...
umi:  dah la... nak makan la nih...

sampai meja makan, alif awal2 lagi order air buah... ingatkan nak fresh oren ke ... rupanya laici kang... huhhh... tinggi seleranya... habis semangkuk.

sepanjang masa makan, tak pulak disebut apa2 tentang ceplos tu... cuma balik rumah alif sambung cerita pulak kat bibik... risau juga kot-kot tidur malam mengigau ... ye lah dah kena sakat dengan ceplos... tapi Alhamdulillah... tak der apa plak...ceplos ceplos....

sempurna separuh jalan

Assalamualaikum, selamat sejahtara dan selamatlah semuanya

Pagi-pagi nih ... belum ada idea lagi... so nak kongsi sepatah dua kata dari email yang diterima

"Mendapat isteri ibarah telah sempurna separuh daripada perjalanan agama dan yang separuh lagi perlulah dicari bukan berdiam diri menikmati keseronokan suami/isteri"

Hmmm.... ada faham ka?

19 Mei 2010

Alkisah entry berantai...

Assalamualaikum dan selamat petang... adakah petang ini anda selamat... mudah-mudahah selamatlah segala-galanya.

Nak cerita aye jumpa ni kat blog salmia petang tadi.... masa blogwalking kat blog ben ashaari...so.. rasa macam nak cuba jugak buat entry macam nih... sesekali rasa macam Hidup Untuk Memberi plak...
agak menarik juga entry ni.. so apa kata kita pakat-pakat cuba ni.

Cara-caranya so easy ma..
1. Tulis posting artikel seperti posting ini, atau copy-paste artikel ini. Kemudian beri tajuk yg menarik.
2. Anda hanya cuma meletakkan Link URL di bawah ini untuk artikel yang anda tuliskan dalam blog / web anda.

1. kakngah
2. zlh@n
3. LYAfrina
4. download mp3 percuma
5. bℓog buðak χ-nakaℓ ♂
6.Cara hidup baru abad 21
7.Bila Aku Menulis Blog
8.~ApekpunyaBlog~
9: My Big Family & Friends
10. ABCMILO
11. uncle
12. eLL
13. yuka
14. Salmia
15. yangbaik

PERATURAN 
1. Sebelum anda meletakkan web-web di atas di komuniti Link URL ke posting web / blog anda, sila hapuskan link nombor 1.
Selepas itu pindahkan Link no.2 menjadi no.1,
yang No.3 jadi No.2,
yang No.4 jadi No.3
dan seterusnya.
Setelah itu masukkan link anda di urutan bawah (No.15).

2. Ingat! Jangan Ubah urutan daftar link itu.Jika setiap blogger mengikuti formula tersebut, maka bakal menghasilkan backlink seperti berikut:
Bila posisi anda pada no.15, jumlah backlink = 1
Posisi no.14, Jumlah backlink = 5
Posisi no.13, Jumlah backlink = 25
Posisi no.12, Jumlah backlink = 125
Posisi no.11, Jumlah backlink = 625
Posisi no.10, Jumlah backlink = 3,125
Posisi no.9, Jumlah backlink = 15,625
Posisi no.8, Jumlah backlink = 78,125
Posisi no.7, Jumlah backlink=390,625
Posisi no.6, Jumlah backlink = 1,953,125
Posisi no.5, Jumlah backlink = 9,765,625
Posisi no.4, Jumlah backlink = 48,828,125
Posisi no.3, Jumlah backlink = 244,140,625
Posisi no.2, Jumlah backlink = 1,220,703,125
Posisi no.1, Jumlah backlink = 6,103,515,625

amacam, menarik tak?... cubalah...

apa perasaan

Assalamulaikum,

Sekadar luahan rasa
melihat leno dan cosway di depan mata
dahulu diri jadi rujukan
kini tiada pedulikan
sedar diri tidak sempurna
suka dan duka silih berganti
nestapa diri tiada siapa peduli

mengapa dirintih nasib diri
andai diri tidak sempurna

mengapa dicemburui
rezekinya orang
andai diri leka berusaha
pedulikan saja sejuta rasa

teguhkan kekuatan diri
pelajari kekuatan diri
cari erti kelemahan diri
agar hidup bisa bestari

mata memandang
telinga mendengar
mulut ditutup
hati beristighfar
ingatlah Allah senantiasa

~~~~~

Rumah dan Masjid

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
 "Rumahtangga itu ibarat masjid dan pintu gerbangnya adalah permulaan langkah untuk mencari keredhaan Ilahi"

Ada Apa Dengan Malam Pertama

Assalamualaikum dan salam sejahtera, semoga kebaikan untuk kita semua dan kesejahteraan hingga akhir masa.

Sekadar berkongsi cerita seorang sahabat mengenai kisah malam pertama...maaf juga kerana sumber rujukannya tidak dapat dipaparkan di sini.... bukan kerana tidak mahu tetapi memang tiada. 




Sekadar bahan bacaan untuk peringatan diri sendiri yang sering alpa.
Satu hal sebagai bahan renungan Kita...
Tuk merenungkan indahnya malam pertama

Tapi bukan malam penuh kenikmatan duniawi semata

Bukan malam pertama masuk ke peraduan Adam Dan Hawa
Justeru malam pertama perkawinan kita dengan Sang Maut
Sebuah malam yang meninggalkan isak tangis sanak saudara

Hari itu... mempelai sangat dimanjakan
Mandipun...harus dimandikan dengan lemah lembut tanpa kekasaran
Seluruh badan terbuka....ditutup sehelai 'sutera' halus lagi lembut

Seluruh badan digosok dan dibersihkan
Kotoran dari setiap laluan dikeluarkan
Bahkan lubang-lubang itupun ditutupi kapas putih...
Itulah sosok Kita....
Itulah jasad Kita waktu itu

Setelah dimandikan.. ,
Kitapun kan dipakaikan gaun cantik berwarna putih
Kain itu ...jarang orang memakainya..
Karena sangat terkenal bernama Kafan
Kain yang hanya dipakai oleh orang tertentu sahaja
orang istimewa...

Wangian ditaburkan kebaju Kita...
Bahagian kepala..,badan. .., dan kaki diikatkan
Tataplah.... tataplah. .itulah wajah Kita

Keranda pelaminan... langsung disiapkan
Pengantin bersanding sendirian...

Mempelai diarak keliling kampung yang dihadiri tetangga
Menuju istana keabadian sebagai simbol asal usul
Kita diiringi langkah longlai seluruh keluarga

Serta rasa haru para handai taulan
Gamelan syahdu bersyairkan adzan dan kalimah Dzikir
Akad nikahnya bacaan talkin....
Berwalikan liang lahat..
Saksi-saksinya nisan-nisan.. . yang telah tiba duluan
Siraman air mawar.. pengantar akhir kerinduan

Dan akhirnya..... tiba masa pengantin..
Menunggu dan ditinggal sendirian,
Tuk mem pertanggungjawab kan seluruh langkah kehidupan

Malam pertama yang indah atau meresahkan...
Ditemani rayap-rayap dan cacing tanah
Di kamar bertilamkan tanah..

Dan ketika 7 langkah telah pergi....
Sang Malaikat lalu bertanya.
Kita tak tahu apakah akan mem peroleh Nikmat Kubur...
Ataukah Kita kan mem peroleh Siksa Kubur.....

Kita tak tahu...Dan tak seorangpun yang tahu....

p/s:  jika anda pernah membacanya... tak rugi jika baca sekali lagi... terdapat sebahagian prosa ditukar...
.

18 Mei 2010

Apa Makna Persahabatan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Sahabat sejati
Tegur aku jika aku mulai sombong…

Tegur aku jika aku mulai angkuh…
Tegur aku jika aku mulai salah…
Kerana aku masih sangat perlu sahabat seperti kamu…
Hari ini, esok dan selamanya……

Persahabatan itu seperti tangan dgn mata...
Saat tangan terluka, mata menangis....
Saat mata menangis tangan menghapuskannya ...

~~~~~

Pemenang Minyak Wangi Mama Syafi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Rasa penuh syukur dan penuh teruja... bulan Mei bulan hadiah, kerana setelah tersenarai sebagai pemenang dalam "April Giveaway By Zie Fauzi", seterusnya tersenarai juga sebagai calon Kategori Emas dalam blog Ben Ashaari, seterusnya direview oleh mathsensei.... terkini tersenarai sebagai penerima minyak wangi dari mama syafi... terima kasih kepada semua di atas kemurahan dan limpahan perhatian yang diberikan.

Bagi contest/giveaway minyak wangi dari mama syafi, penyertaannya tak susah just follow blog berkenaan dan bagi jer komen dan maklum nak minyak wangi...senang sangat.  Terima kasih sekali lagi kepada mama syafi...

p/s:  Dapat hadiah sempena hari lahir dan ulang tahun perkahwinan.
~~~~

17 Mei 2010

Edisi TERJAH!! Blog Yang baik!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.  Berjumpa lagi di hari yang sama untuk entri yang kedua.

Pada beberapa hari yang lepas, aye join satu blog review yang dianjurkan oleh mathsensei.. pelikkan namanya... tapi empunya blog bahasakan dirinya sebagai aried.... apa-apa aje lah..

Ada apa dengan blog aried atau mathsensei...??
Tu yang nak cerita tu... hari ini... blog aye dah masuk dalam segmen terjah blog... kat sini Edisi TERJAH!! Blog Yang baik!! (klik jer kat link)...macam penerangan yang dibuat, rasa segan pun ada juga... sebab aye taklah buat review tentang blognya ...

Sungguh aye terharu dengan review yang dibuatnya... memang banyak juga ilmu yang aye perolehi... walaupun aye dah bermula berbloging sejak tahun 2008 tapi ilmunya tak seberapa masih banyak yang perlu belajar ...

Ucapan terima kasih dan selamat berkarya kepada mathsensei aried.  Semoga terus sukses.

Sekian dulu untuk cerita ini... hehehehe edisi malas tapi nak juga layan.... terima kasih

Salam buat semua

Assalamualaikum dan selamat sejahtera hingga akhir masa, semoga anda semua dan saya juga sentiasa sihat untuk meneruskan perjuangan pada hari ini dan hari-hari yang akan datang.  Semoga kita semua dikurniakan Allah ketabahan dan kekuatan iman yang sejati.

Maaf kepada semua kerana hari ini tiada entri terbaru dan cerita terbaru yang dapat dikarangkan di sini hanya doa buat kalian... semoga terus suksess...

InsyaAllah di lain masa dan peluana akan aye dapatkan tajuk dan cerita yang menarik untuk dkongsikan bersama.



Oleh kerana dah masuk dalam senarai kategori Emas Ben Ashaari, rasa teruja pulak nak buat entri yang lebih bernas dan berkhasiat untuk bacaan semua orang...untuk itu juga izinkan aye berehat seketika dan jumpa lagi di entri akan datang.

Sekian, terima kasih... (huh... ayat skema macam karang surat rasmi plak.

14 Mei 2010

Ada apa dengan Kategori Emas Ben Ashaari

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Setelah sekian lama menunggu dan menanti saat yang sesuai, sekarang baru terbuka pintu hati untuk menyertai segmen tajaan Ben Ashaari.

Untuk pengetahuan Mr. Ben, sebelum ni memang tak masuk dalam mana-mana kategori pun dalam Blog Ben Ashaari. Dengan kata lain TIADA. So kali ni aye amat berhasrat sangat untuk masuk dalam kategori Emas. Ewah-ewah, … hehehehe… apa-apa aje lah yang ada dalam pemikiran.

Berbalik kepada tugasan hari ini… hahh...ada tugasan!... Ingat percuma jer ke nak masuk blog Ben Ashaari… kena buat kerja sikit beb.. Kerjanya… Ni ha… kena buat cerita pasal iklan ni… rizi-bizi.com. Apa-apa ajelah En Ben … Asalkan blog aye tersenarai …tapi yang pastinya pasti bergemerlapan.

Pengenalan
rizi-bizi.com, satu lagi nama yang berkaitan dunia bisnes online. Dengan tagline ‘Online Biz 4 Success’ rizi-bizi diterajui oleh cik Ina, Cik Fiza dan Cik Riz, beralamat di Seksyen 15, Bandar Baru Bangi. Terdapat berbagai rangkaian produk yang dipasarkan. Terdapat lebih daripada 30 produk yang pasarkan oleh oleh rizi-bizi.com.  Malahan pelbagai produk boleh diperolehi dengan mudah.

Kategori Produk
Antara produk yang menghiasi dada rizi-bizi.com adalah berkaitan Minyak Wangi: One Drop Perfumes, Produk Aura : Aura Seri, Produk Kosmetik/Kecantikan Kulit: LumiGlow dan Ronasutra, Pakaian/Kain/Tudung: Songket Thai dan Pashmina, Pelansing Badan: RX-Lite, Minuman/Makanan Kesihatan: Aloe Vera, Produk Khas Untuk Lelaki: REALONGER, Produk Khas Untuk Wanita: FC Bio Sanitary dan Produk IT: BulkSMS. Sebenarnya banyak lagi senarai produk di bawah kategori-kategori berkenaan, memang tak terkira.




Produk yang hebat
Daripada senarai kategori produk yang hebat di atas, produk yang paling bagus adalah seperti yang terlihat pada gambar sebelah ni....(tak larat nak taip... soriiii)
















Bagaimana untuk mendapatkan produk berkenaan?
Berikut adalah senarai wakil yang boleh dihubungi… Hatta ke Indonesia dan Singapura juga ada

• Cik Ina: 017-518 0018 Seluruh Malaysia
• Cik Fiza: 013-235 6101 Seluruh Malaysia
• Mr.Epul: 019-616 7231 Dispatch – Bangi/Serdang/Putrajaya/Puchong/Kajang/Cheras
• Mr.Jae: 019-325 4471 Shah Alam/Klang
• Mr. Reazman: 013-310 6693 Shah Alam/Klang
• Mr. Hassan: 019-611 1330 Damansara/Sg. Buloh
• Kak Ani - After Office: 017-385 6063 KL/Pandan Indah
• Mr. Habib- After Office:  013-210 3611 KL/Kg. Baru
• Mr.Amy: 019-512 8209 Ipoh/Kampar/T.Intan/Sri Iskandar/Batu Gajah
• Mr.Bazil: 012-406 3189 Ipoh/Kampar/T.Intan/Sri Iskandar/Batu Gajah
• Mr. Zam: 012-581 7584 Penang - Ayer Hitam
• Bantuan Khas: +6012-208 0004 (Malaysia, Indonesia, Brunei, Singapore, Thailand)

Kesimpulan
Satu lagi kaedah dan peluang perniagaan secara maya. Kerana selain daripada peluang membeli pengunjung juga berpeluang menjadi stokis atau pembekal dengan syarat-syarat tertentu.

Apa lagi… jelajah lah ke rizi-bizi.com ‘Online Biz 4 Success’ . Perniagaan dihujung jari anda. 

Sekian.
~~~~

Berani kerana Benar

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, semoga keberadaan kita di hari yang penuh keberkatan ini membawa jutaan manfaat kepada kehidupan kita dan alam seluruhnya.
Berani kerana benar
anda berani kerana anda benar
adakah anda benar-benar berani
atau hanya kerana anda sangka anda benar
betulkah anda benar
atau hanya sangkaan anda saja

Berani biar bertempat
walau kita benar
kebenaran itu hanya di pihak kita
belum tentu ianya benar dipihak orang lain

Sangkaan kebenaran kita tak semestinya tepat
sebelum memberanikan diri siasat
apa disebaliknya....ambillah masa anda...

Ada orang berani berkata
kerana dia memang pandai berkata
hingga orang lain semuanya salah
walhal apa yang dikata itu tak sama pun dengan apa yang dia buat
Bak kata pepatah "Cakap Tak Serupa Bikin"

~~~~
~~~~~
Sekian

13 Mei 2010

Tujuan utama


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat seluruh pembaca budiman.
Sabda Rasulullah saw : "Sesiapa yang akhirat ini tujuan utamanya, maka Allah jadikan kekayaannya dalam hatinya.  Allah mudahkan segala urusannya dan dunia akan datang kepadanya dgn hina (iaitu dlm keadaan dirinya mulia).  Sesiapa yang menjadikan dunia itu tujuan utamanya, maka Allah akan letakkan kekafirannya antara kedua matanya.  Allah cerai-beraikan urusannya dan dunia pula tidak datang kepadanya melainkan dengan apa yang ditakdirkan untuknya (iaitu dlm keadaan hina)"
riwayat al-Tirmizi dinilai hasan oleh al-Albani

Alasan Cuti

Assalamualaikum dan salam sejahtera.  Nak bercuti? Belum lagi... banyak lagi urusan yang belum selesai.

Jadi apa alasan cuti yang nak diberikan
alasan untuk cuti bukan cara yang terbaik untuk lari dari kerja... kerana kerja-kerja itu harus disiapkan terlebih dahulu.

Ada orang bercuti kerana mencari hati kama (hati yang bersih dan suci)
Boleh jumpa ke?

Entah la... tajuk cerita alasan cuti
Tapi ada orang mencari alasan cuti rehat khas
Wahai sekelian ...
Di dalam kerja Kerajaan atau Swasta (tak taulah)
Tiada istilah cuti rehat khas
Kalau ada pun cuti rehat jer
Itu pun tidaklah sampai memutuskan kerja dengan pejabat
silap2 kalau ada urusan kecemasan kena datang juga
Batal lah cuti tu

cerita sex service kemaluan pada hari lahir?
tak sanggup...
MAAF!
DIINGATKAN SEKALI LAGI.... DALAM BLOG INI TIADA KESAH SEX... FAHAM!

perodua kembara... suatu masa dulu pernah menjadi kereta idaman
dan akan terus kekal dalam ingatan
kerana sentiasa ada di depan mata..

Ada cerita pontianak post edisi 7 mei 2010
Tarikh selepas tarikh lahir aye
Ada post pontianak ke kat blog nih...
Seingat aye .... takder

sebaik baik nasihat adalah nasihat seorang ayah kepada anaknya
~~~~~~~~~~~
Demikianlah ceritera sebuah pencarian yang dijumpa dalam analitik Nuffnang.
Sekian.
~~~~~~~~~~

12 Mei 2010

Kalau Cikgu Zara Cikgu Saya ... suka tak?

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Entri kali berkaitan Pertandingan Sempena Hari Guru : Kalau Cikgu Zara Cikgu Saya Atau Saya Sendiri Adalah Cikgu Zara.  Anjuran Cikgu Zara.  Ada dua (2) tema yang disediakan, iaitu 1.  Kalau Cikgu Zara Cikgu Saya, 2.  Kalau Saya Sendiri Adalah Cikgu Zara.

Tema yang aye pilih adalah "Kalau Cikgu Zara Cikgu Saya"

Kalau Cikgu Zara Cikgu Saya, pasti hari-hari ketika dalam kelas Cikgu Zara saya akan duduk di depan sekali untuk menatap wajahnya dan mendengar celotehnya untuk memahami apa yang diajar.  Saya juga pasti akan menjadi murid pertama yang menjawab soalan cikgu dan sayalah orang yang pertama akan menyambut Cikgu Zara di muka pintu kelas serta orang yang terakhir keluar dari kelas Cikgu Zara. 

Cikgu Zara mengajar subjek Kimia kan?  Pastinya subjek itu akan menjadi subjek kesukaan saya dan saya akan mendapat keputusan yang cemerlang.  Walau apa pun subjek yang Cikgu Zara ajar, pastinya kelas cikgu tidak membosankan kerana Cikgu Zara bijak bermain dengan kata-kata.

Saya juga berharap Cikgu Zara takkan jemu mengajar saya kerana saya ni lembap sikit.  Lagi pula Cikgu Zara kan pakar psikiatri.

Terima kasih cikgu.  Terima kasih kepasa semua Cikgu-Cikgu seluruh Malaysia yang telah mendidik saya sehingga menjadi saya pada hari ini.  Semua tunjuk ajar Cikgu tidak akan saya lupakan.  Semoga Cikgu terus suksess. 
Ikhlas dari 'anak murid senior'
~~~

TIPS OLEH DR FADZILAH KAMSAH

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
TIPS DIPETIK DARI KURSUS IBUBAPA SEBAGAI MOTIVATOR OLEH DATO’ DR FADZILLAH KAMSAH YANG DISERTAI OLEH AHLI PERSATUAN KAKITANGAN ISLAM JOHOR PADA 20.02.2010



1) Dirikan solat dan banyakkan berdo’a.  Salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo’a turut katakan “Ya,Allah jadikan hatiku bersih” dan digalakkan doa 12 pintu.

2) Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur setiap hari. Merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.

3) Solat taubat dan solat istikharah bila ada keperluan.  Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.

4) Membaca Al-Quran.  Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang-kurangnya bacalah “Qulhu-Allah” sebanyak 3X.

5) Bermaaf-maafan sesama kawan dan pasangan setiap hari.  Semasa meminta maaf perlu sebutkan. Kita mungkin tidak boleh mohon maaf kepada semua manusia tetapi kita berupaya untuk memaafkan semua orang. Cara ini mengurangkan beban emosi dan kita akan lebih ceria pada setiap hari.

6) Bisikan kepada diri perkara yang positif.  Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah “Aku sebenarnya……(perkara yang elok-elok belaka) dan ini boleh boleh dipraktikkan kepada anak-anak.

7) Program minda/cuci minda.  Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati “Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif”. Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya.

8) Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila-bila masa).

9) Untuk mencuci hati antara aktiviti terbaik adalah dengan mencuci tandas. Mengikut sesetengah pendapat ianya dapat membasuh kesombongan pada hati.

10) Peluk pasangan setiap hari sekurang-kuranya 3 kali dalam tempoh 10 saat.  Jangan lama sangat dikhuatiri kita tidak terpaksa ambil cuti kecemasan (ada faham).

11) Berkata-kata/menasihat anak kita pada waktu yang sesuai di dalam membentuk jiwa dan ruhaninya. Waktu yang digalakkan (teachable moments) adalah seperti berikut:-;

· Sebelum tidur
· Semasa tidur
· Selepas tidur
· Selepas riadah
· Selepas solat
· Selepas mandi air suam

12) Memberi arahan yang jelas kepada anak-anak seperti “ Nak, solat jangan ditinggalkan ” dan bukannya “ Nak, jadilah anak yang cemerlang ” (umum).

13) Ibu bapa kena imbangkan emosi keluarga, sekiranya bapa memarahi anak, si ibu perlu memujuk anak dan beri rasional kenapa ayah marah.

14) Jangan galakkan anak menjadi artis/penyanyi walaupun berbakat (tidak dijelaskan kenapa rasanya kita dah faham).

15) Elakkan dan jangan sekali-kali menyebut perkataan yang negatif kepada anak kerana doa ibu bapa adalah makbul.

16) Jangan risau anak tidak mendengar kata kita, tapi risaulah kerana anak-anak melihat perbuatan kita dan mencontohinya.

17) Setiap kali balik ke rumah ucapkan Basmallah 3x dan beri salam serta senyum. Pastikan suami dalam keadaan positif semasa pulang ke rumah walaupun penat bekerja. Kaum Bapa bantulah isteri membuat kerja-kerja rumah.

18) Makan dan minumlah serta buatlah sesuatu dengan tangan kanan kerana ada 18 enzim yang baik ada pada tangan kanan manakala pada tangan kiri ada 81 enzim yang menjadi anti bakteria dan sesuai untuk aktiviti mencuci qubul dan dubur. (sesungguhnya syaitan makan dengan tangan kiri).

19) Amalkan membuang hadas besar dengan menyengetkan badan ke arah kiri dan memegang kepala dengan tangan kanan. Ini akan memudahkan lawas serta mengelakkan penyakit buasir.

20) Makan buah dahulu sebelum makan nasi supaya semua vitamin dalam buah tidak hilang!!!

21) Untuk lelaki jangan amalkan kencing berdiri (sesungguhnya syaitan itu kencing berdiri) kerana banyak keburukan seperti mendatangkan penyakit seperti ED dan sbgnya.

22) Hormatinya buku sebagai guru/ilmu jangan dicampak-campak atau tidak dijaga. Apatah lagi sekiranya kitab-kitab ilmu.

23) Amalkan bismillah lima banyak khasiatnya (lanjutan kena berguru dengan Hj Afandi).

24) Tarikh lahir boleh mencerminkan peribadi walaupun bukan 100% tepat. Anak-anak yang lahir pada 18 hb hingga 23 hb pada kebiasaanya lebih berupaya menjadi cemerlang atau boleh upaya juga menjadi sebaliknya terpulang kepada didikannya.

25) Anak kedua lebih berdikari dan biasanya agak tersisih dalam hiraki keluarga.

26) Amalkan tidur mengiring ke kanan.

27) Menyebutkan Hadis Qudsi “ Allah bertindak sepertimana yang difikirkan oleh hambanya”. Jadi kena sentiasa positif.

28) Ransang anak-anak dengan kata-kata positif sejak dalam kandungan lagi.

29) Ransang anak-anak semasa mereka bayi dan seterusnya sehingga dewasa. Apabila dewasa beri kebebasan kepada anak untuk memberi pendapat dan membuat pilihan.

30) Doa mempunyai kuasa yang hebat. “Doa itu senjata bagi orang mukmin”.

31) Ibubapa kena berubah terlebih dahulu baru boleh meransang perubahan pada keluarga.

32) Jangan mendera anak-anak, kerana anak-anak yang didera berkemungkinan besar akan mendera anaknya iaitu cucu kita.

33) Didik anak mengikut personaliti masing-masing, tidak boleh samakan semua cara kepada semua anak.

34) Orang yang berjaya apabila hari ini lebih baik dari semalam, orang yang rugi apabila hari ini sama dengan semalam dan orang yang celaka apabila hari ini lebih teruk dari semalam (hadis Nabi)

~~~~~~~~
Sumber:  email
`

Fikir dengan Zikir

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.  Semoga hari ini lebih baik dari semalam dan hari esok lebih baik dari hari ini.  Semoga juga kehidupan kita dipenuhi dengan kebaikan di depan, di belakang, di kiri, di kanan, di atas, di bawah dan juga di dalam diri kita sendiri.
~~~~~~~~~~~~
Tadbirlah fikir dengan zikir
Tadbir zikir dengan amal
Tadbir amal dengan zuhud
Tadbir zuhud dengan redha
Tadbir redha dengan syukur
Tadbir syukur dengan sabar
~~~~~~~~~
Catatan:

1.  Fikir:
Bersinonim dengan akal: renungan, tanggapan, pendapat, anggapan, ingatan, menungan, tafakur, angan-angan

Bersinonim juga dengan ingat: ingatan, kira, rasa, sangka, kamat, firasat, telahan, teka,
Kata Terbitan : berfikir, berfikiran, memikir, memikirkan, terfikir, fikiran, sefikiran, pemikiran, pemikir,

2.  Zikir:
Perbuatan mengingati Allah dgn menyebut kalimah spt astaghfirullah, Allahuakbar, sama ada dgn lidah (zikir jali/jahri), atau dlm hati (zikir sirri/khafi); berzikir menyebut-nyebut nama Allah dan mengingati Allah; dikir.
 
puji-pujian, doa dsb kpd Allah yg diucapkan berulang-ulang. berzikir mengucapkan puji-pujian, doa dsb kpd Allah berulang-ulang.
 
zikir dan doa utk mengharapkan keredaan, keampunan, hidayah, pertolongan dsb drpd Allah. bermunajat melakukan munajat; berzikir dan berdoa: Setiap hari dia ~ semoga diredai Allah akan segala yg dilakukannya
 
3.  Amal:
Amal Jariah - perbuatan yg diredai Allah utk kepentingan masyarakat (spt berderma).
 
Amal Ibadah - perbuatan utk berbakti kpd Allah (spt bersembahyang, berpuasa).
 
4.  Zuhud:
hidupnya tidak dikuasai oleh kemewahan dan keseronokan dunia; berzuhud mengamalkan sifat zuhud: perbanyaklah mengingati mati kerana itu akan mengurangkan seseorang drpd melakukan dosa dan menjadikannya ~ dlm urusan dunia; menzuhudkan menjadikan seseorang zuhud: mereka hanya mahu ~ diri kpd Allah; kezuhudan sifat zuhud: cinta kpd IIahi terbit drpd ~ jiwanya.
 
5.  Redha:
dgn ikhlas; rela. meredai menerima sesuatu dgn reda; merelai: Dia ~ segala kudrat Allah. meredakan membenarkan (melepaskan dll) dgn ikhlas; mengizinkan; merelakan: Dia ~ pemergian anaknya. keredaan perihal atau keadaan reda; keikhlasan; kerelaan.
 
(réda) bersedia dgn ikhlas hati (utk membuat sesuatu), rela: ada di dalamnya orang-orang yg ~ bersekutu bersama-sama sbg manusia; meredai merelai: jalan yg diredai Allah itu jalan Islam yg akan menenteramkan hidup; meredakan merelakan; keredaan kerelaan: terhasil sebuah masya­rakat yg berdisiplin, sebuah negara yg aman damai di bawah ~ Allah.
 
6.  Syukur:
1 terima kasih (kpd Tuhan), syukur terhadap nikmat Allah
2 beruntung; bernasib baik; mujur
 
7.  Sabar
-  betah menahan penderitaan (kesakit-an, kesusahan, dll): segala seksaan diterimanya 
-  tidak terburu-buru, tenang: ia menanti dgn ~ ketibaan suaminya; ~ itu separuh drpd iman; bersabar = ~ hati bertenang (fikiran, perasaan, dll), bersifat sabar: ceritalah segera, desak Noor Hamidah seolah-olah tidak dapat hendak ~ lagi; 
-  menahan kesusahan (kesedih-an, kemarahan, dll) dgn sabar, menenangkan perasaan (fikiran dll): maka marahlah ia, akan tetapi masih disabarkannya lagi; ~ hati menahan hati (marah dll); 
-  menahan orang (lain) drpd marah dll, meredakan perasaan orang yg sedang marah dll, membuat orang bersabar
 
Sumber:  Dewan Bahasa dan Pustaka

~~~Sekian~~~

11 Mei 2010

Jom... Review ... blog kita!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hmm.... kononnya nak minta en aried review blog aye... nak cari jalan mudah... tak perasan pulak rupanya ada syarat lain... hehehe ... sori ye aried.

Tapi, apa kebaikan blog review nih... Untuk tujuan menambahbaik dan mencantikkan lagi isi kandungan blog, dalam masa yang sama boleh juga bertukar-tukar pandangan dengan bloger lain.  Maklumkan blog aye ni tak seberapa... kekadang hidup kekadang pengsan (sebab belum mati), tapi belum lagi masuk kategori hidup segan mati tak mahu yek.

Nak cerita sikit pasal blog aried nih... tak ingat pulak dari mana jumpa blog nih... macam-macam info ada dalam blog nih,... layan jer...bawah ni adalah gambar header blog aried atau mathsensei.  Kalau tak berapa nampak klik jer kat gambar tu.  tak pun pergi jer ke alamat ni...  http://www.ar-rifke.com/

Okeylah aried... selamat menreview... (menreview?... heeee tak sedap lak sebutannya).
Sorry.... aye dalam kekontangan idea...
~~~~

Keputusan 'April Giveaway By Zie Fauzi'

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Pengumuman!  Dimaklumkan bahawa keputusan pemenang 'April Giveaway By Zie Fauzi" telahpun dibuat oleh Zie Fauzi pada 10/5/2010. 
Meriah sungguh acara pemilihan pemenang ... untuk cerita selanjutnya klik di sini 

Terima kasih kepada si comel Alya di atas kelembutan tangannya dan kesungguhannya memilih pemenang, tak lupa juga buat Zie sekeluarga.  Tak sabar rasanya tunggu apa hadiah misteri tu.... dari Langkawi kot...

~~~~~~~~~~~~~~

9 Mei 2010

hIDUP uNTUK mEMBERI

~~~~~~~~~~~~~~~~
Assalamualaikum dan salam sejahtera.  Semoga kesejahteraan juga buat semua ibu-ibu seluruhnya.  Terima kasih ibu di atas segala jasa dan pengorbananmu.  Hanya setelah menjadi ibu baru ku tahu... betapa berat dan besarnya tugas dan tanggungjawab seorang ibu... biarpun selama ini aku hanya mendengar atau membaca namun ia tidak memberi kesan yang hebat melainkan setelah bergelar ibu... Pemberian kasih dan sayang dari seorang ibu tidak setanding dengan wang ringgit kerana kasih sayang dan pengorbanan seorang ibu tidak mampu dibayar hatta dengan segunung intan sekalipun... kerana kitalah 'intan' itu...

"Memberi, Menghadiah, Bersedekah & Berkorban Demi Allah & Rasul adalah punca kepada pembersihan hati dan pembentukan wadah ilmu"

Selamat Hari IBU... Selamat dan sejahteralah IBU.  Semoga Ibu sentiasa dalam peliharaanNya.
~~~~~~~~~

8 Mei 2010

Penyertaan Suka-Suka dalam Lucky Dray anjuran Ilhanryan

~~~~~~~~~~
Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Entry ini diadakan untuk menceritakan tentang penyertaan aye dalam Ilhanryan Mothers's Day Lucky Draw.
Untuk keterangan penjelasan lebih lanjut boleh klik suka-suka
atau juga dari blog Ilhanryan

Sekianlah adanya.  Terima kasih
~~~~~~~~~~

yang baik: Untuk Ibu dan Bakal Ibu... Before I was A Mom

yang baik: Untuk Ibu dan Bakal Ibu... Before I was A Mom

Selamat hari ibu buat ibu dan bakal ibu...

Tidak sempurna...tanpa Rukun Iman dan Rukun Islam

Assalamualaikum dan salam sejahtara,

pada hari ini nak berkongsi mengenai satu petikan yang diterima pada pagi tadi, berbunyi:

"Tidak sempurna amal perbuatan dan kebajikan andai tidak mengikut kehendak Rukun Iman dan Rukun Islam"

Rukun Iman (wajib kita percaya):
1.  Beriman Kepada Allah
2.  Beriman Kepada Malaikat
3.  Beriman Kepada Kitab (AlQuran)
4.  Beriman Kepada Rasul
5.  Beriman Kepada Hari Akhirat (Kiamat)
6.  Beriman Kepada Qada' dan Qadar

saksikan video hebat di sini berkaitan Rukun Iman

Rukun Islam (Asas Hidup Islam):
1.  Mengucap dua kalimah syahadah
2.  Solat 5 waktu sehari semalam
3.  Puasa di bulan Ramadan
4.  Menunaikan zakat
5.  Mengerjakan haji di Baitullah

lihat juga poster menarik di sini

~~~~~

7 Mei 2010

Kejayaan

Assalamualaikum dan salam sejahtera

"Tuntutlah kejayaan akhirat dengan penuh Taqwa kerana kejayaan itu mempunyai 4 perkara iaitu; Kekekalan, Kekayaan, Kehormatan & Ilmu (Keilmuan)"

6 Mei 2010

Siapa yang lahir pada 6 Mei

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
hari ini... secara rasminya genaplah umur kalian (dan umur aye juga) untuk yang ke?


Semoga kita semua dirahmati Allah dengan kesihatan yang baik dan kesejahteraan hidup dunia dan akhirat.  Semoga juga kita sentiasa beroleh kebaikan dalam setiap langkah kehidupan

"Sahabat sejati adalah mereka yang sanggup berada di sisi ketika kamu memerlukan sokongan walaupun pada saat itu mereka sepatutnya berada di tempat lain yang lebih menyeronokkan"



5 Mei 2010

Susah ke nak bagi kerjasama?

~~~~~~~~~~~~~

Assalamualaikum dan salam sejahtera


sekadar meluahkan ... ada sesapa yang terkena? 
Maaf bukan hasrat untuk melukakan hati sesiapa

Alkisah:
susahkan? nak buat kerja
bila kita bagi pandangan atau pendapat
ada saja alasan dan ngomelnya
... nak kata terima tak juga
Apa?!
Ingat kita saja-saja nak tegur ke?
Kalau tak kerana kerja, sorry ler..

Ni, lagi satu hal
dah minta tolong
nak tolong tu tolong jer la..
kalau tak nak tolong
tak per... orang lain ada
kalau ada yang sudi menolong la...
kalau tak nak tolong
baik blahhhh... nyemak jer dah tu buat bising plak kat sini
merungut tak tentu pasal
.... mana janji masa mula2 masuk kerja dulu ...
sanggup buat apa saja

erk...
sebagai manusia kita semua ada naluri dan perasaan
suka merungut... tapi jangan sampai sakitkan hati orang lain

~~~~~~~~~~~~~~

My Recents Comments in Chinese Mood

Assalamualaikum dan selamat sejahtera
terkejut nye pagi ni buka blog...
mula-mula tak perasan lagi...
canteeek punya... tukar layout
alih2 dah settle ubah layout
baru perasan.... laaaa apasal blog aku ni
kena hack ke??? huhuhu

Apa lagi... mula la gabra habis
ingat nak kena delete blog ni...
tapi .... harus pikir dengan rasional
relax... tengok dulu apa yang dia tulis....
huhuhu... malangnya aye belum lagi tamat belajor tulisan Cina
belajor cakap dan buat tulisan Cina pun masa form 1 kat TMGS
dengan Tan Mei Mei... kat mana dia sekarang nih...
muka pun ingat tak ingat jer... yang rasa masih ingat Ng Ah Lian
ada sesapa kenal mereka...

panjang lebar pulak buat citer nyer yer...
berikut aye letakkan sebahagian ulasan berkenaan
layan la ye..kalau ada sesapa boleh translate lagi bagus....
boleh tau apa yang dituliskan kat comments tu...
  ~~~
keseluruhan comments kat kongsi pandangan, jangan terkejut pulak ye...

comment pertama untuk Hari Pink Sedunia

Comment kedua untuk Hati Kama
 Comments ketiga dan keempat

Comments kelima dan ke enam
Comment ke tujuh hingga ke sepuluh

Hanya setakat ini dulu yang dapat dipaparkan....
Dari pemerhatian .... hanya dua jer komen .... yang sama yang dicopy & paste...
nampak tak perbezaannya...

4 Mei 2010

Di sebalik Cinta ada Wahyu... bila bersatu keduanya... tambah kuat jiwa...

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Cerita tentang novel cinta
"Kala Cinta & Wahyu Bersatu"
ditulis oleh A. Ubaidillah Alias
diterbitkan oleh PTS Publication & Distributors
dibeli pada 2 Mei 2010, buat pengubat hobi membaca

Telah dibeli, ditegur suami
mengapa novel cinta?
mengapa tak boleh ke?
bukan tak boleh... diam seketika
lalu jawab sendiri ... nanti jadi jiwang2 ke?
kata suami betul tu... belilah novel/kisah perang... huh... mengapa?
kata suami selalu sangat baca novel cinta nanti jiwa tak kuat kerana pengaruh novel cinta
kata suami lagi jika baca novel/kisah perang... jiwa jadi kuat macam tentera
hmmmm..... ye ker... okeylah nanti tolong belikan, buleh?  jawab suami .... boleh... kalau cari sendiri lagi baik....

hari ini buka laman web PTS
jumpa kisah sejarah... berkaitan perang...
hebatnya....antara tajuk yang mesti baca "Alexander adalah Zulkarnain"
atau "Yakjuj & Makjuj:  Bencana Di Sebalik Gunung"
dan.... banyak lagi... cari lah di kedai-kedai buku berhampiran

selamat membaca

Ada masa kita tidak sempurna...

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
dalam kesibukan mengejar dateline mesyuarat...
dipaparkan untuk ingatan diri sendiri yang sering kali alpa dan sering mengharapkan kesempurnaan pada orang lain ... sedangkan diri sendiri belum cukup sempurna....


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


maafkan kekasaran bahasa andai ada terguris rasa....

3 Mei 2010

Dah tolak... tumpah la...

salam, entri lagi nih...


al kisah satu hari baru balik dari book store
beli buku kaler untuk anak-anak
dengan harapan lepas ni... tak der la nak conteng kat dinding dah...
pandai.... memang pandai... conteng kat buku jer eeekk...

Balik dari kedai, masuk rumah... of course la...
si anak tak sabar2 terus buka beg plastik isi buku tadi...
si ibu terus ke dapur nak siapkan makanan dan minuman untuk si ayah

dalam kekalutan... tak kalut mana pun
cuma kelam kabut skit sebab si ayah dah dahaga sangat tu...
si anak bertanya: Umi! kalau dah kena tolak jadi apa?
si ibu menjawab:  La!... dah tolak tumpah la  (jawab skema plak tu, tak tengok pun si anak buat apa)
diam seketika... lalu si anak dengan selamba.... (Diena kata kodo-kodo)
berkata:  Ohh! 3 - 2 = tumpah!...
si ibu kebingungan:  Ha...
dalam hati.... hm dah silap jawab la plak...
~~~~
selingan jap... ngantuk nyeeee....

Before I was A Mom | Awesome Mom

Assalamualaikum dan salam sejahtera.  



Berikut adalah catatan email yang Aye terima dari seorang rakan dan dikongsikan untuk bahan bacaan semua ibu-ibu dan bakal ibu.  Andai anda sudah baca, boleh baca lagi... andai belum... selamat membaca

Awesome Mom

Once you have been hit, you have to hit 5 awesome Moms..
Including the one who thought of YOU today and sent it to YOU...
If you get hit again, You will know you are Really awesome!
So hit 5 awesome moms on your friends list to let them know they are awesome!

Before I was a Mom,
I never tripped over toys or forgot words to a lullaby.
I didn't worry whether or not my plants were poisonous.
I never thought about immunizations.

Before I was a Mom,
I had never been puked on.
Pooped on.
Chewed on.
Peed on.
I had complete control of my mind and my thoughts.
I slept all night.

Before I was a Mom,
I never held down a screaming child
so doctors could do tests. Or give shots.
I never looked into teary eyes and cried.
I never got gloriously happy over a simple grin.
I never sat up late hours at night watching a baby sleep.

Before I was a Mom,
I never held a sleeping baby just because
I didn't want to put her down.
I never felt my heart break into a million pieces when I couldn't stop the hurt.
I never knew that something so small could affect my life so much.
I never knew that I could love someone so much.
I never knew I would love being a Mom.

Before I was a Mom,
I didn't know the feeling of having my heart outside my body..
I didn't know how special it could feel to feed a hungry baby.
I didn't know that bond between a mother and her child.
I didn't know that something so small could make me feel so important and happy.

Before I was a Mom,
I had never gotten up in the middle of the night
every 10 minutes to make sure all was okay.
I had never known the warmth, the joy, the love, the heartache, the wonderment
or the satisfaction of being a Mom.
I didn't know I was capable of feeling so much,
before I was a Mom .....

May you always be overwhelmed by the Grace of God rather than by the cares of life

Hati dan Perasaan Tak Sama Macam juga AIM (tak best ker?)

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Hmmm, ... ada cerita tentang AIM ker? Bukan
AIM tu ... Aye Ini Manusia... bukan... Anugerah Industri Muzik laaa...
Entri ni bukan nak bercerita tentang AIM,... sebabnya Aye tak tengok pun... dah lepas ker @ belum mula lagi... ntah... Aye tak kisah sangat...

Entri ni nak bercerita tentang hati dan perasaan yang sering berbeza mengikut hari ...Tapi... menung sat...Apa kaitannya....

Hari ini, mood bangun pagi dah okey...
siap siaga... semua okeh...tetiba
masa sarapan ... gangguan plak... macam2 tak kena...
si Alif nak minum teh dengan sudu pulak...
ikut adik lah ni.. Diena... kenapa ??
Apa perasaan bila kena marah kat meja makan...

Macam tu lah agaknya perasaan kita
orang dewasa yang sering berbeza
tak kira masa dan keadaan
cuma mood kita tiada siapa nak marah
yang marah adalah kita...

cukup dulu kat sini...sekian..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...